
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote beachvolleybal test 2023. Hier stellen we alle beachvolleyballen voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste beachvolleybal voor je te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een beachvolleybal wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Beachvolleyballen verschillen van zaalvolleyballen. Ze zijn groter, meestal gestikt en hebben een zachter oppervlak. De luchtdruk is bij beachvolleyballen lager dan bij zaalvolleyballen. Het stiksel vertraagt het spel enigszins. Bij zaalvolleybal gaat het spel sneller. Hier is de bal grotendeels vastgelijmd.
- De FIVB (Fédération Internationale de Volleyball) en de DVV (Deutscher Volleyball-Verband) kennen bepaalde zegels en keurmerken toe aan beachvolleyballen. Hier moet je op letten als je een bal koopt. Dit garandeert een goede tot zeer goede kwaliteit.
- Let bij het kopen van een beachvolleybal altijd op de leeftijdsgroep en het prestatieniveau waarvoor de beachvolleybal gebruikt wordt. Voor volwassenen moet je letten op de afmetingen van de toernooien: 260-280 gram en een omtrek van 66-68 centimeter.
Beachvolleybal: Onze selectie
Shopgids Bbeachvolleybal: Alles wat je moet weten
Beachvolleybal is op het ogenblik erg populair. Het wordt in de zomer in buitenbaden gespeeld, of je kunt bij alle toernooien naar de professionals kijken.
Hier bekijken we de uitrusting van het beachvolleybal, de bal. In de volgende alinea’s hebben we alle informatie die belangrijk is voor het kopen van een beachvolleybal.
Wat is een beachvolleybal?
De bal is gemaakt van zacht materiaal (meestal kunstleer). Binnenin de bal zit een rubberen blaas. Een ander kenmerk van het beachvolleybal zijn de felle kleuren.
Wat is het verschil tussen een indoor volleybal en een beach volleybal?
Beachvolleybal | Indoorvolleybal |
---|---|
Omtrek: 66-68 cm | Omtrek: 65-67 cm |
Gewicht: 260-280g | Gewicht: 260-280g |
Inwendige druk: 171-221 mbar | Inwendige druk: 294-319 mbar |
Waarom is beachvolleybal zo populair?
Maar dat is niet de enige reden voor de hausse in beachvolleybal. Snelle rally’s en spectaculaire duiken trekken het publiek aan.
- Beachvolleybal is een populaire recreatiesport geworden (Foto bron: 123rf.com / 71078394).
De flair en de plaats trekken ook de menigte aan. Kijken naar een beachvolleybalwedstrijd in de open lucht, vlak aan zee, is een heel andere sfeer dan in een zaal naar een wedstrijd zitten kijken.
Het laatste punt dat beachvolleybal zo populair maakt is het amusementsprogramma tijdens de wedstrijd. De organisatoren zetten een geweldige show neer voor de toeschouwers. DJ’s en diverse showacts brengen het publiek in de arena een onvergetelijke ervaring.
Welke maten zijn er van beachvolleyballen?
Grootte | Omtrek | Gewicht | Druk | Toepassing |
---|---|---|---|---|
5 | 66-68 cm | 260-280 g | 0,17-0,22 bar | Senior |
1 | 46-48 cm | 140-150 g | 0,17-0,22 bar | Training, Promotie |
Wat kost een beachvolleybal?
Welke soorten beachvolleyballen zijn er en welke is de juiste voor jou?
Zoals bij bijna elke sport moet de sportuitrusting (beachvolleybalbal) aangepast worden aan de prestaties en mogelijkheden van de speler. Voor een beginner heeft het weinig zin om meteen met de professionele apparatuur te beginnen. Allereerst moet je beginnen met het beginnersmodel om een gevoel voor de bal te krijgen.
Hier zijn vier verschillende soorten beachvolleyballen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze categorieën?
- Beachvolleyballen voor wedstrijden
- Beachvolleyballen voor training
- Recreatieve beachvolleyballen
- Strandvolleyballen voor de jeugd
Wat zijn de kenmerken van competitieve beachvolleyballen en wat zijn hun voor- en nadelen?
De wedstrijdballen moeten aan bepaalde eisen voldoen. Ze moeten voldoen aan de normen (gewicht, afmetingen). Alle wedstrijdballen hebben een DVV 1 testzegel of een vergelijkbaar zegel. DVV staat voor Deutscher Volleyball-Verband (Duitse Volleybal Bond).
Het DVV-zegel identificeert deze ballen als zijnde van uiterst hoge kwaliteit. Deze ballen worden gebruikt in de Duitse Volleybal Bond en in de hele Duitse Volleybal Liga. Deze beachvolleyballen worden ook gebruikt bij de toernooien van de staatsbonden.
Als de bal het FIVB zegel heeft, hebben we het over ballen die ook bij wereldkampioenschappen gebruikt worden.
Wat zijn de voordelen van beachvolleyballen voor training en wat zijn de voor- en nadelen van deze ballen?
Deze beachvolleyballen hebben niet het DVV 1 zegel of een soortgelijk zegel. Ze voldoen echter nog steeds aan de wedstrijdnormen (afmetingen, gewicht) en kunnen in toernooien gebruikt worden. Een belangrijk kenmerk voor de oefenbollen is hun robuustheid.
Deze beachvolleyballen zijn gebouwd om een uitstapje naar zee of een kort partijtje voetbal op gras te doorstaan. Ze kunnen zonder problemen gebruikt worden bij beachvolleybaltoernooien in de hobbysector.
Wat zijn de eigenschappen van beachvolleyballen voor recreatief gebruik en wat zijn de voor- en nadelen van deze ballen?
Ballen die iets goedkoper zijn vallen in deze categorie. Net als de beachvolleyballen voor de training hebben ze geen DVV 1 zegel of een vergelijkbaar zegel. Terwijl de trainingsballen gebruikt kunnen worden voor toernooien, is dat niet het geval met de vrijetijdsballen.
Deze categorie is vooral geschikt voor hobbyspelers. De prijs-prestatie verhouding is prima voor de amateurklasse. Deze beachvolleyballen zijn zeer robuust ontworpen. Enkele onbedoelde uitstapjes in struiken hebben geen invloed op de vrijetijds beachvolleyballen.
Een ander punt is de goede rijeigenschappen. Het zachte schuim geeft je een betere controle over de bal. Daarom zijn deze ballen zeer geschikt voor beginners en kinderen.
Welke eigenschappen hebben beachvolleyballen voor de jeugd en wat zijn de voor- en nadelen van deze ballen?
Er is een lichtere versie voor de jeugd. Met een gewicht van 240-260 gram is de jeugdbal ongeveer 20 gram lichter dan de seniorenbal. Met een omtrek van 62-64 centimeter is deze bal ook 3-5 centimeter kleiner dan de bal voor volwassenen.
Deze wedstrijdbal wordt gebruikt bij toernooien in kinder- en jeugdjaren. Door het lagere gewicht is het een super instapmodel voor kinderen. Zo kunnen ze de technieken gemakkelijker leren en door het zachte materiaal kunnen kinderen langer van het spel genieten.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
In de volgende regels willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om beachvolleyballen te vergelijken en te evalueren. Dit moet je bewust maken van waar je op moet letten bij het kopen.
Samengevat gaat het om de volgende criteria
- Materiaal en vakmanschap
- Testteken
- Waterbestendigheid
- Differentiatie in speciale bollen
In het volgende kun je lezen over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een bal op basis van de criteria te kopen of niet.
Materiaal en afwerking
Als het om het materiaal van een beachvolleybal gaat, moet je er zeker van zijn dat hij van synthetisch leer gemaakt is. Alvorens te kopen moet je je afvragen waar je zult spelen. Op zand, in het park, aan zee of binnenshuis.
Als je voor buiten kiest, is het belangrijk dat de bal genaaid is. De stiksels maken hem robuuster en bestand tegen de weersomstandigheden. Als je alleen binnenshuis speelt, kun je ook een gelijmde bal kopen.
- Het materiaal van de bal heeft een grote invloed op je spel (Image source: pixabay.com / dimitrisvetsikas1969).
Een gelijmde bal is ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor een sneller spel. Een genaaide bal vertraagt het spel een beetje.
Een ander punt om te overwegen is het aantal panelen. Als er weinig naden op de bal zijn, zegt men dat hij weinig panelen heeft. Hoe minder panelen een bal heeft, hoe gladder zijn oppervlak. Met een gladder oppervlak kan de beachvolleybal beter fladderen en heeft daardoor een beter en meer gecontroleerd vlieggedrag.
Als meer nadruk wordt gelegd op nauwkeurig passen, moet een bal met kromme panelen worden gekozen. Dit zorgt voor een betere grip.
Testmerk
Als je een goede beachvolleybal voor je geld wilt, moet je beslist naar een testmerk of zegel op de bal zoeken. Een goed kwaliteitsmerk voor beachvolleyballen is het FIVB zegel (Fédération Internationale de Volleyball) en/of het DVV keurmerk (Deutscher Volleyball-Verband).
FIVB zegel
- FIVB Officiële Wedstrijdbal: Officiële wedstrijdbal van de FIVB. Alle door de FIVB georganiseerde internationale wedstrijden worden met deze bal gespeeld.
- FIVB Approved: Ballen met deze aanduiding zijn getest volgens specifieke criteria. Deze ballen zijn goedgekeurd voor internationale toernooien.
- FIVB Gecontroleerd: Deze ballen zijn ook getest. Ze zijn van goede kwaliteit bevonden.
DVV keurmerk
- DVV Official: Officiële wedstrijdbal van de DVV. Alle DVV wedstrijden worden met deze bal gespeeld.
- DVV1 en DVV 1 Beach: Ballen met dit keurmerk zijn direct ondergeschikt aan de “DVV Official”. Het is dus het op één na hoogste kwaliteitsniveau.
- DVV2 en DVV 2 Beach: Beachvolleyballen met dit merk zijn van goede kwaliteit en voldoen aan de internationale normen.
- DVVen DVV Beach: Als je zo’n merkteken op een beachvolleybal vindt, betekent dit dat de ballen van goede kwaliteit zijn, maar opzettelijk afwijken van de specificaties. Dit is bijvoorbeeld het geval in de school- en jeugdsector.
Waterdicht
Als je je beachvolleybal mee op vakantie wilt nemen en aan zee of zelfs in zee wilt spelen, moet je er zeker van zijn dat de beachvolleybal waterdicht is voor je hem koopt. Intussen is het echter heel zeldzaam dat ballen niet waterdicht zijn. Zelfs de meeste ballen voor zaalvolleybal zijn al waterdicht.
Differentiatie in speciale ballen
Speciale ballen zijn trainingsballen. Dit betekent dat er geen toernooien met zulke ballen gespeeld worden.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende speciale bollen
- Setterbal: Visueel verschilt de setterbal weinig of helemaal niet van een gewone beachvolleybal. Het enige verschil is het gewicht. Met 400-500 gram is hij veel zwaarder dan een gewone beachvolleybal. Het doel is de techniek van de speler te verbeteren. Dit omvat strekken van het hele lichaam, stabiliteit en vingerhouding.
- Liberoball: Deze bal verschilt in diameter en gewicht. Deze bal meet 58 centimeter in doorsnee en weegt ongeveer 200 gram. De kleinere en lichtere bal is bedoeld om de ontvangende speler te helpen zich beter te positioneren en zijn fijne motoriek te verbeteren.
- Softbal: De softbal heeft een zachter oppervlak dan de gewone beachvolleyballen. Meestal zijn ze van kunstleer of schuim gemaakt. Ze overtuigen door hun robuustheid en hebben toch een zacht interieur. Vooral geschikt voor zuivere beginners en kinderen.
Zoals bij de meeste sportartikelen zijn er meer kortingen voor grotere bestellingen. Vraag je trainingscollega’s en vrienden om samen ballen te bestellen.
Wetenswaardigheden over beachvolleybal
Hoe speel je beachvolleybal?
Twee teams staan tegenover elkaar op een zandveld. Ze worden gescheiden door een net. Elk team heeft drie aanrakingen om de beachvolleybal over het net in het veld van de tegenstander te krijgen. Het blokcontact telt al als een van de drie aanrakingen. Dit is anders bij zaalvolleybal, waar het blok niet telt als een van de drie aanrakingen.
De volleybalbonden zijn altijd bezig met het overwegen en uitproberen van nieuwe regels. Daarom moet je op de hoogte blijven van de regels.
Het doel is de bal op de vloer van de baan van de tegenstander te krijgen om een punt te scoren. Als de tegenstander een fout begaat (bijvoorbeeld: hij schopt de bal in de uit), krijgt het andere team een punt. De bal wordt in het spel gebracht door middel van een opslag.
Speelveld
Het speelveld is een rechthoek van 16×8 meter. In het midden wordt de baan gescheiden door een 2,43 meter hoog net (2,24 meter voor vrouwen). Dit betekent dat elk team een gebied van 8×8 meter heeft. Buiten de zijlijnen is een vrije zone voorgeschreven. Dit moet minstens drie meter zijn.
Structuur van het spel
- Elk team bestaat uit 2 spelers. Bij beachvolleybal zijn er geen wisselspelers of een coach aan de zijlijn.
- Het spel wordt als afgelopen beschouwd zodra één team twee sets gewonnen heeft.
- Elke set wordt gespeeld tot 21 punten. Er moet echter altijd een verschil van twee punten zijn. Dit betekent dat het ook mogelijk is dat een set eindigt op 24:26.
- Als de stand na twee sets 1:1 is, wordt de beslissende derde set gespeeld. Hier wordt het spel slechts tot 15 gespeeld.
- In de eerste twee sets worden de partijen gewisseld nadat zeven punten zijn gespeeld. In de beslissende derde set gebeurt dit nadat vijf punten zijn gespeeld.
- De pauze tussen de sets is een minuut.
Welke tekens zijn er bij beachvolleybal?
Beachvolleyballers gebruiken ook veel handgebaren, die heel nuttig zijn om met de andere teamleden te communiceren. In de volgende tabel tonen we je een paar van de meest voorkomende tekenen.
Teken | Betekenis | Beschrijving |
---|---|---|
Een vinger uitgestoken | De aanvaller van de tegenpartij wordt geblokkeerd longline. | De ballen slaan evenwijdig aan de lijn Ballen mogen niet gepasseerd worden. De verdediger moet harde diagonale aanvallende schoten blokkeren. |
Twee vingers gestrekt | De aanvaller van de tegenstander wordt diagonaal geblokkeerd. | De verdediger moet een verdedigende tactiek kiezen. |
Hele hand | De blokkeerder gaat vol op de bal af of blokkeert in de aanlooprichting. | Dit wordt niet in elk team gebruikt of kan variëren. |
Vuist | Fake or drop block | Het blok wordt gefaked en de blokspeler trekt zich terug in het veld voor de verdediging, direct voor de aanvallende slag. |
Kleine vinger en wijsvinger gestrekt | Spreidblok | Het teken wordt niet vaak gebruikt. De blokkerende speler probeert beide aanvalsrichtingen te blokkeren met de armen wijd open. |
Welke kleding voor beachvolleybal?
De basisregel is dat mannen een korte broek en een mouwloos shirt dragen. Zonnebrillen en petten zijn toegestaan. Het spel wordt zonder schoenen gespeeld.
De regel voor vrouwen was dat ze alleen in bikini mochten spelen. In 2012 werd deze regel veranderd wegens religieuze beperkingen. Nu mogen ook vrouwen met korte broekjes spelen. Moslim speelsters mogen hun beachvolleybal wedstrijden spelen met lange topjes, lange shorts en hoofddoeken.
Welk zand voor beachvolleybal?
Om de sport aantrekkelijk te maken voor de spelers, maar ook voor de toeschouwers, is het juiste zand nodig. Het moet een mooie lichte kleur hebben en een ronde vorm om de toeschouwers een vakantiegevoel te geven.
Er moet ook aandacht besteed worden aan de juiste mengverhouding. Er moet een juiste mengeling zijn tussen fijne verhoudingen en grovere korrelverhoudingen. Het fijnkorrelige gehalte bereikt een zekere weerstand tegen aftrappen. Dit is belangrijk voor optimaal stuiteren, blokkeren en aanvallen.
Geschiedenis en ontwikkeling van beachvolleybal
Het eerste beachvolleybalspel werd in 1915 op Hawaii gespeeld. Hier speelde de Amerikaanse George David met zijn vrienden op het strand. In 1920 verspreidde deze sport zich naar de Californische kust en Brazilië. Twee jaar later werden de eerste beachvolleybalclubs opgericht en werden de eerste kampioenschappen gehouden.
Tot in de jaren 1930 werd het spel gespeeld met 6 spelers per team. Vanaf toen werd de sport revolutionair veranderd en beperkt tot twee spelers per team.
In 1948 werd in Los Angeles voor het eerst om prijzengeld in een beachvolleybaltoernooi gespeeld.
Het eerste Beach Open, in 1960, op Manhattan Beach, in Los Angeles County, werd als zowel vormend als historisch beschouwd. Sinds 1965 wordt de Beach Open eenmaal per jaar gehouden en staat in de VS bekend als het “Wimbledon van het beachvolleybal”.
Vanaf de jaren 1980 waagde men de overstap van recreatieve sport naar beroepssport.
Van vrijetijdssport tot winstbedrijf
Door de voortdurende groei en toenemende populariteit van deze sport werd de vrijetijds- en trendsport, beachvolleybal, een professioneel en commercieel bedrijf voor veel bedrijven en TV-aanbieders.
Wist je dat Gstaad Major het grootste volleybaltoernooi ter wereld is?
Het wordt al 17 jaar in Zwitserland gehouden en met prijzengeld van 600.000 US dollar is het een van de hoogst bedeelde toernooien.
Nieuwe beachvolleybalvelden worden aangelegd in steden die niet aan zee liggen om de sport nog dichter bij de mensen te brengen.
De showacts bij beachvolleybalevenementen trekken het publiek aan en zorgen zo voor inkomsten voor de organisatoren, TV-aanbieders en andere betrokkenen.
Beeldbron: pixabay.com / wolfganggerth