Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

15Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Alleen al in Duitsland worden elk jaar meer dan 100.000 fietsen gestolen. Daarom is het des te belangrijker om voor de veiligheid van je fiets te zorgen. Een goed fietsslot is daarbij onmisbaar.

Abus is de Duitse fabrikant van de internationaal bekende Abus fietssloten. Abus heeft alles van low-budget tot high-end fietssloten in zijn assortiment. In onze grote Abus fietsslot test 2023 willen we je helpen het juiste Abus fietsslot voor je te vinden.
Belangrijk om te weten

 • Abus fietssloten worden ingedeeld naar beveiligingsniveau. De schaal gaat van 1 tot 15. Afhankelijk van de waarde van de fiets moet ook het slot gekozen worden.
 • Het fietsslot moet gekocht worden met verschillende criteria in het achterhoofd. Belangrijke trefwoorden zijn waarde, duur, prijs en plaats.
 • In principe geldt: hoe meer je uitgeeft aan je fietsslot, hoe veiliger het is. Als vuistregel geldt dat je plus/minus 10 procent van de waarde van je fiets moet investeren voor een goed slot.

Beste abus fietsslot: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Abus fietssloten

Er zijn verschillende modellen fietssloten van Abus. De afzonderlijke productvarianten kunnen onderscheiden worden volgens de volgende criteria:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Vergrendelen met een sleutel of code

Of een code of een sleutel voor jou de betere beveiligingsmethode is, bepaal je helemaal zelf. Qua prijs is er niet veel verschil tussen de vergrendelingsmogelijkheden.

Het is zinvol je Abus fietsslot met een code te vergrendelen als je een combinatieslot met minstens 6 cijfers gebruikt en niet aan een sleutel gebonden bent.

Het hebben van een sleutel daarentegen kan je een gevoel van veiligheid geven en is in sommige gevallen nuttig. Als de fiets bijvoorbeeld lange tijd onbeheerd buiten wordt achtergelaten, kan dit ook een veiliger methode zijn.

Een fietsslot met een cijfercombinatie wordt bij diefstal niet door elke verzekeringsmaatschappij als hetzelfde beschouwd.

Beveiligingsniveau

Het beveiligingsniveau van je Abus fietsslot geeft aan hoe moeilijk/moeilijk het is voor je fietsslot om door een dief te worden opengebroken en gestolen.

Abus fietssloten hebben beveiligingsniveaus van 1 tot 15, waarbij 1 een lage beveiliging betekent en 15 een zeer hoge beveiliging. Welk beveiligingsniveau voor jou geschikt is hangt af van de volgende 4 factoren.

Factor Beschrijving
Waarde De waarde is de aankoopprijs van uw fiets. De ervaring leert dat het voor een vrij goedkope fiets niet veel zin heeft een heel duur slot aan te schaffen, en dat het voor een dure fiets raadzaam is iets meer uit te geven voor een fietsslot van betere kwaliteit.
Locatie De locatie wordt gedefinieerd als de plaats waar u uw fiets gebruikt en ook op slot wilt zetten. Bijvoorbeeld, op het platteland of in de stad. In de stad is het risico dat uw fiets wordt gestolen aanzienlijk groter dan op het platteland. In de stad is het dan ook de moeite waard om een Abus fietsslot te kopen met een beveiligingsniveau van minimaal 7 tot 15, terwijl op het platteland beveiligingsniveau 1 tot 6 voldoende is.
Prijs De prijs bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van uw Abus fietsslot. Uw keuze voor een Abus fietsslot kan natuurlijk ook afhangen van de prijsklasse. Abus fietssloten zijn geprijsd tussen de 20 en 120 euro.
Duur Duur betekent hoelang je fiets op één plek op slot blijft staan. Als de fiets slechts korte tijd wordt gestald, volstaat een lager beveiligingsniveau, maar als u de fiets ’s nachts aan de ketting laat staan, raden wij u aan een Abus fietsslot te gebruiken met een beveiligingsniveau van 10 tot 15.

Met of zonder alarm

Een Abus fietsslot met alarm is niet alleen een coole gadget, maar belooft ook meer veiligheid voor je fiets. Met een alarmgeluid van meer dan 100 decibel zal elke dief zijn lust om te stelen verliezen.

Het alarmsysteem van Abus is ingebouwd in een U-slot en een vouwslot. Het alarm wordt geactiveerd door sterke bewegingen op het fietsslot en gaat na 20 seconden af. Het alarmsysteem wordt dan weer ingeschakeld. Het alarmsysteem is zo intelligent dat het alleen een kort waarschuwingssignaal geeft bij kleine trillingen, zoals de inslag van een voetbal.

Of een fietsslot met alarmsysteem voor jou de moeite waard is, hangt duidelijk af van de waarde van je fiets. Een fietsslot van deze soort zit duidelijk in de hogere klasse wat prijs betreft en is met ongeveer 150 euro een duur product. Wil je echter het hoogste beveiligingsniveau met je fietsslot bereiken, dan is een alarmsysteem onmisbaar.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Abus fietsslot koopt

Tot slot willen we de belangrijkste vragen beantwoorden die je jezelf moet stellen voor je een Abus fietsslot koopt. Deze vragen en antwoorden moeten je helpen beslissen over je toekomstige slot.

Wat onderscheidt een Abus fietsslot van andere fabrikanten?

Abus fietssloten worden hoog gewaardeerd in vergelijking met andere fabrikanten. Een fietsslot van Abus biedt niet alleen visuele beveiliging en schrikt dieven af met een op slot gezette fiets, maar scoort ook duidelijk punten met de hoge kwaliteit van de producten.

Wist je dat de meeste fietsendieven niet langer dan 3 minuten met een fietsslot rommelen?

Volgens Abus is een fietsendief gemiddeld niet langer dan drie minuten met een fietsslot bezig. Als het dan nog niet gelukt is, gaat hij verder en rekent af met het volgende fietsslot

Volgens Testbericht.de behaalt Abus met zijn fietssloten een gemiddelde score van 2,5. Als je naar specifieke top 10 lijsten kijkt, behalen fietssloten van Abus altijd een van de topposities bij de opgesomde 10. Abus fietssloten eindigen in bijna elke fietsslot test in de top tien.

Welke soorten fietssloten biedt Abus aan?

Abus biedt voor iedereen het juiste fietsslot, of het nu gaat om een fietsslot voor kinderen, een eenvoudig goedkoop fietsslot of een fietsslot van hoge kwaliteit voor je gloednieuwe fiets.

Abus Fahrradschloss-1

Een fietsslot moet ongeveer 10 procent van de fiets kosten.
(Image source: Murillo de Paula / Unsplash)

In dit deel laten we je zien welke soorten fietssloten Abus in hun assortiment heeft en welke geschikt is voor jouw behoeften. Abus biedt de volgende productsoorten aan:

Abus U-lock

De U-sloten van Abus zijn verkrijgbaar met verschillende beveiligingsniveaus. Door de stevige constructie van het fietsslot ligt het beveiligingsniveau tussen 8 en 15.

Voordelen
 • Inbraakbestendig
 • Uiterst stabiel
Nadelen
 • Zwaar
 • Groot

Abus gepantserd kabelslot

Gepantserde kabelsloten van Abus staan op de beveiligingsschaal tussen niveau 1 en niveau 8. Dit betekent een laag tot middelmatig beveiligingsniveau. Het voordeel van een gepantserd kabelslot van Abus is duidelijk de flexibiliteit en de prijs.

Nadelen
Voordelen
 • Zeer stabiel
 • Flexibel
Nadelen
 • Laag tot middelhoog niveau van diefstalbeveiliging

Abus kettingslot

Abus kettingsloten zijn stalen kettingen die met een omhulsel van textiel bedekt zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en met een combinatieslot of met een sleutel. Het beveiligingsniveau varieert naargelang het product, maar ligt tussen 5 en 15.

Voordelen
 • Zeer stabiel
 • Flexibel
Nadelen
 • Zwaar
 • Kan niet aan de fiets bevestigd worden

Abus vouwslot

De vouwsloten van Abus beloven een zeer hoge mate van diefstalbeveiliging. Hun compacte vorm en flexibele toepassing maken ze geschikt om aan verschillende plaatsen vast te ketenen. Qua prijs zijn ze meestal een duurdere optie van rond de 80 euro.

Voordelen
 • Uiterst stabiel
 • Flexibel, handig transport
Nadelen
 • Hogere prijsklasse
 • niet geschikt voor 2 fietsen

Abus frameslot

De framesloten van Abus zijn hoogwaardige immobilisatoren. Hun mechanische achterwielslot voorkomt dat je met je fiets kunt rijden. Hij biedt echter geen bescherming tegen het wegdragen van de farheel, zodat hij gemakkelijk kan worden weggedragen.

Voordelen
 • Eenvoudige oplossing
 • Vast
Nadelen
 • Basisbescherming
 • Immobilisator maar geen diefstalbeveiliging voor het frame

Abus kabelslot

De kabelsloten van Abus zijn het toppunt van de budgetversie van een fietsslot. Het beveiligingsniveau is laag tot middelhoog. Ze kosten ongeveer 15 tot 30 euro en zijn de goedkoopste van de Abus fietssloten.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Handige oplossing
Nadelen
 • Basisbescherming
 • Laag beveiligingsniveau

Zijn er reserveonderdelen en accessoires verkrijgbaar voor Abus fietssloten?

Ja, Abus staat je toe je fietsslot te gebruiken zoals jij dat wilt.
Vergeten cijfercombinaties kunnen door de fabrikant niet uitgelezen worden.

Met een ruime keuze aan accessoires, zoals slothouders of slotzakken en geselecteerde reserve-onderdelen kun je je fietsslot reviseren en blijven gebruiken.

Het is echter belangrijk eraan toe te voegen dat weinig of geen hulp geboden kan worden, vooral in het geval van vergeten cijfercombinaties of verloren sleutels. We gaan hier in het hoofdstuk over advies dieper op in.

Welke alternatieven zijn er voor Abus fietssloten?

Er zijn talloze alternatieven voor de Duitse Abus fietssloten. Maar ze zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Als je een fietsslot van ongeveer dezelfde kwaliteit en in een vergelijkbare prijsklasse zoekt, kunnen we de volgende twee merken aanbevelen.

Abus Fahrradschloss-2

De keuze van een fietsslot hangt af van verschillende criteria.
(Beeldbronnen: Egor Myznik / Unspalsh)

De volgende twee fabrikanten werden beide vergeleken met het U-slot van Abus en voldoen tot op zekere hoogte allemaal aan dezelfde norm.

Kryptonite fietsslot

Kryptonite is een Amerikaanse fabrikant van fietssloten en diverse andere fietsaccessoires. Bij testvergelijkingen behoren Kryptonite fietssloten altijd tot de top 10.

De prijsklasse van deze fietssloten met een hoog beveiligingsniveau ligt min of meer in dezelfde range als de Abus fietssloten. Een van de meest veilige sloten in de Kryptonite serie is, net als bij Abus, het U-slot.

Trelock fietsslot

Net als Abus is ook Trelock een Duitse firma. In tegenstelling tot Abus is Trelock echter uitsluitend gespecialiseerd in fietsverlichting en antidiefstalapparatuur voor fietsen.

Trelock heeft alle soorten sloten in zijn assortiment. Van U-sloten tot goedkopere kabelsloten, alles is inbegrepen. Wat kwaliteit en prijs betreft zitten deze sloten ook in dezelfde reeks en behalen ze steeds zeer goede resultaten bij tests.

Welke garantie geeft Abus op mijn fietsslot?

Zoals de meeste fabrikanten van goederen geeft ook Abus 24 maanden garantie op materiaaldefecten. Dit heeft betrekking op productie- en/of verwerkingsfouten.

Noch Abus, noch een andere fabrikant van fietssloten geeft echter garantie op het verlies van sleutels, vergeten cijfercombinaties of het openbreken van sloten.

Wat als ik mijn sloten sleutel verlies of de code vergeet?

Als je alle sleutels van je Abus fietsslot kwijt bent, kun je een nieuwe sleutel voor je fietsslot bestellen met de slotcode die je ontvangen hebt.

Dit is echter alleen mogelijk met deze code. Als je deze code niet opzij hebt gelegd toen je je slot kocht, kan Abus je helaas geen nieuwe sleutel geven.

Abus Fahrradschloss-3

Het is heel gemakkelijk om de combinatie van een slot te veranderen.
(Image source: Ariel / Unsplash)

Als je de combinatie van je fietsslot vergeten bent. De fabrikant zal je niet kunnen helpen. Dit komt omdat fietssloten met codes zo ontworpen zijn dat ze niet met een algemene code geopend kunnen worden of dat de code zo gemakkelijk te achterhalen is. In dat geval moet je het slot breken of het is niet meer bruikbaar.

Hoe kan ik de code van mijn Abus fietsslot veranderen?

De code van een Abus fietsslot kan veranderd worden door middel van een mechanische wartel. In het volgende zullen we stap voor stap uitleggen hoe je dit heel gemakkelijk kunt doen.

 1. Ontgrendelen: De eerste stap is om je combinatieslot te openen met de bestaande code.
 2. Ontgrendel het wiel: Om de code te veranderen, moet je eerst het wiel in het slot ontgrendelen. Om dit te doen draai je het wiel gewoon met de klok mee tot het niet meer draait.
 3. Verander code: Nu kun je je gewenste cijfercombinatie invoeren.
 4. Vergrendel het stuur: Als je je code hebt ingesteld, draai je het wieltje gewoon tegen de wijzers van de klok in terug naar zijn oorspronkelijke stand.
 5. Gebruik het slot: Vanaf nu kun je het fietsslot met je nieuwe combinatie gebruiken.

Om alle onduidelijkheden uit de weg te ruimen, hebben we een verklarende video voor je uitgezocht. Hier laat een expert je zien hoe je de cijfercombinatie zo gemakkelijk als kinderspel kunt veranderen.

Beeldbron: Kozak/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies