Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

65Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

155Verzamelde opmerkingen

Met een fietskoffer kun je voorwerpen veilig op je fiets vervoeren. In tegenstelling tot fietsmanden of fietstassen zijn fietskoffers weerbestendig en meestal diefstalbestendig. Fietskoffers zijn ook bijzonder robuust en beschermen je lading tegen beschadiging.

Dus als je vaak met de fiets reist, moet je beslist de voordelen van fietskoffers eens goed bekijken. Met onze grote fietskoffer test 2023 willen we je helpen de beste fietskoffer voor jou te vinden. We hebben verschillende fietskoffermodellen met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Met fietskoffers kun je dingen veilig op je fiets vervoeren. Ze zijn meestal weerbestendig en afsluitbaar, zodat je spullen beschermd zijn tegen regen en diefstal.
 • Er kan onderscheid gemaakt worden tussen harde koffers en zachte tassen. Het verschil zit in het gebruikte materiaal en beïnvloedt het gewicht en de stevigheid van de kast.
 • Fietskoffers zijn ofwel permanent aan het bagagerek bevestigd, of ze zijn afneembaar. Afneembare modellen zijn bijzonder praktisch als je de fietskoffer als een gewone koffer of draagtas wilt gebruiken.

Onze selectie: De beste Fietskoffer op de markt

Shopgids: Alles wat je moet weten over een fietskoffer

Voor wie is een fietskoffer bedoeld?

Een fietskoffer is geschikt voor iedereen die vaak met de fiets reist. Zo’n koffer is praktisch om spullen op het bagagerek te dragen. Een fietskoffer is meestal weerbestendig en is dus geschikt om voorwerpen veilig te vervoeren. Je kunt je helm ook in zo’n koffer opbergen zonder dat hij nat wordt.

Fahrradkoffer-1

Een fietskoffer is ook ideaal voor andere tochten. Het is een praktische en veilige manier om voorwerpen te vervoeren.
(Image source: pixabay.com / Antranias)

Veel modellen fietskoffers kunnen ook op slot gedaan worden om diefstal te voorkomen. Bovendien bieden veel modellen de mogelijkheid om de koffer van de fiets los te maken, zodat hij ook als draagtas gebruikt kan worden.

Waar moet ik op letten als ik een fietskoffer koop?

Bij het kopen van een fietskoffer zijn er verschillende criteria waar je op moet letten. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in de montage, het materiaal of de maat van de fietstas. Er zijn ook verschillende soorten uitrusting.

Fahrradkoffer-2

Fietskoffers bieden vele mogelijkheden om voorwerpen te vervoeren.
(Image source: pixabay.com / dimitrisvetsikas1969)

Welke fietskoffer het beste voor je is, hangt af van het soort fiets dat je hebt en hoe je hem wilt gebruiken. Kom meer te weten over de verschillende modellen en alternatieven voor je een fietskoffer koopt. In het volgende hebben we alle relevante criteria belicht om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Wat kost een fietskoffer?

De prijs van een fietskoffer varieert sterk naargelang het merk en model. De prijzen kunnen variëren van €15 tot €300. De volgende tabel geeft je een overzicht van de verschillende modellen en hun prijzen:

Fietskoffer Prijsklasse
Fietskoffer op de bagagedrager 15- 40€
Fietskoffer aan de zijkant 100- 130€
Fietskoffer met trolleyfunctie 150- 300€

Een eenvoudige fietskoffer die op de bagagedrager gemonteerd wordt is de goedkoopste variant. Je betaalt er tussen € 15 en € 40 voor. Een aan de zijkant van het rek gemonteerde fietstas heeft een grotere inhoud en kost aanzienlijk meer. De prijzen liggen hier tussen €100 en €130. Extra hoogwaardige modellen die ook als trolley gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld, variëren van € 150 tot € 300.

Welke alternatieven zijn er voor een fietskoffer op een fiets?

Alternatieven voor een fietskoffer zijn onder andere fietsmanden en fietstassen. Zowel manden als tassen zijn geschikt om voorwerpen in te vervoeren. Een fietsmand die voor op het stuur of achter op de bagagedrager bevestigd is, is ideaal voor het vervoer van alledaagse voorwerpen. Je hebt echter geen bescherming tegen regen en je kunt je spullen niet opgesloten in de mand bewaren.

Fietsmanden en fietstassen zijn alternatieven voor fietsfietstassen, maar ze bieden geen bescherming tegen regen of diefstal.

Een fietstas is bijzonder geschikt voor mensen die vaak naar hun werk, school of universiteit fietsen. Zo’n fietstas biedt opbergruimte voor belangrijke spullen. Hij kan ook gemakkelijk van de fiets gehaald worden en als een gewone draagtas of rugzak gebruikt worden.

Besluit: Welke soorten fietskoffers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de argumenten voor een hardcase fietskoffer en wat zijn de nadelen ervan?

Een fietskoffer met harde schaal biedt verschillende voordelen. Hij is bijzonder stevig tegen stoten en vallen en biedt zo optimale bescherming voor de inhoud. Het is meestal ook waterdicht en weerbestendig. Zo kun je waardevolle uitrusting zelfs in de regen vervoeren zonder je zorgen te hoeven maken over waterschade. Bovendien bieden dergelijke harde koffers meestal de mogelijkheid om de koffer met een slot af te sluiten.

Zo kun je de spullen binnen veilig bewaren. De nadelen van zulke harde koffers zijn dat ze omvangrijk kunnen zijn en niet geschikt om mee te nemen. Anderzijds zijn modellen die een extra voorziening hebben, zoals wielen en een handvat om te trekken, relatief duur. Bovendien is een hardcase fietskoffer zwaarder dan een versie van textiel. De volgende tabel geeft een overzicht van de voor- en nadelen van een hardcase fietskoffer:

Voordelen
 • bijzonder robuust
 • weerbestendig
 • afsluitbaar
Nadelen
 • mogelijk onhandelbaar
 • zwaarder
 • extra voorzieningen zoals wielen en draaggreep duur

Wat zijn de voor- en nadelen van een softbag fietskoffer?

Een softbag fietskoffer daarentegen is praktisch als je van plan bent de koffer regelmatig af te nemen en hem als een tas rond te dragen. Hij is ook lichter dan een harde koffer. De nadelen van dit model zijn dat de versie met de zachte tas minder stevig is en je spullen niet betrouwbaar beschermt bij bijvoorbeeld een val.

Bovendien is een softbag koffer niet weerbestendig en beschermt de inhoud dus niet bij slecht weer. Bovendien kan zo’n softbag koffer meestal niet veilig met een slot gesloten worden. Hier volgt een vergelijking van alle voor- en nadelen van de softbag fietskoffer:

Voordelen
 • praktische hanteerbaarheid
 • functie als draagtas
 • licht materiaal
Nadelen
 • niet zo robuust
 • niet weerbestendig
 • niet afsluitbaar

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele fietskoffers. De criteria die je kunt gebruiken om fietsgevallen met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Grootte en gewicht

Ten eerste hangt de grootte af van wat je in de fietskoffer wilt vervoeren.

De juiste maat van je fietskoffer hangt vooral af van het beoogde gebruik. Een grotere koffer zal meer wegen dan een kleinere, wat ook een doorslaggevende factor kan zijn bij de aanschaf. Ben je van plan de fietskoffer te gebruiken om je helm in op te bergen?

Dan kun je het beste de afmetingen van de koffer aanpassen aan de overeenkomstige vorm en het volume. Wil je kleinere voorwerpen veilig en beschermd tegen weersinvloeden vervoeren? Dan kies je best een model dat de juiste capaciteit heeft, maar niet groter is dan nodig. Hoe groter de fietskoffer, hoe meer hij weegt. Een groot gewicht leidt op zijn beurt tot nadelen bij het rijden.

Fahrradkoffer-3

Voor fietsen die geen bagagedrager hebben, zijn er fietskoffers die aan de zadelpen bevestigd worden.
(Image source: unsplash.com / Animal Land)

Gangbare maten voor fietstassen hebben een volume van tussen de 10 en 25 liter. Het tarragewicht hangt niet alleen af van de maat, maar ook van het gekozen type koffer (hardcover/softbag). Hardcover fietskoffers wegen meestal tussen 1 en 2 kg, terwijl softbags meestal minder dan 1 kg wegen.

Montage

Er zijn verschillende soorten montage. Aan de ene kant zijn er fietskoffers die op de bagagedrager gemonteerd worden. In dit geval kan de fietstas ofwel direct op de drager geplaatst worden, ofwel aan de zijkant van de drager bevestigd worden. Aan de andere kant zijn er ook fietstassen die aan de zadelpen bevestigd worden. De laatste is bijzonder geschikt voor mountainbikes die geen bagagedrager op de fiets hebben.

De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende soorten montage:

Montage Beschrijving
op de bagagedrager voor vaste montage of ook geschikt om via een apparaat te verwijderen.
aan de zijkant van de bagagedrager Aan de zijkant gemonteerde fietskoffers bieden veel ruimte en zijn zeer geschikt voor het vervoer van grotere spullen. Ze laten ook de bagagedrager vrij om andere voorwerpen te vervoeren.
op de zadelpen Geschikt voor fietsen zonder bagagedrager, bv. voor mountainbikes. Dergelijke modellen hebben echter een betrekkelijk kleine capaciteit.

Afhankelijk van het model kan de fietstas gemakkelijker of moeilijker te monteren zijn. In het algemeen heb je echter geen speciale vaardigheden nodig om de fietstas op het bagagerek of de zadelpen te monteren. Al het nodige materiaal voor de montage wordt meestal bij de levering inbegrepen.

Uitrusting

Fietskoffers kunnen eenvoudige koffers zijn die bedoeld zijn om dingen op de fiets te vervoeren. Er zijn echter ook enkele extra functies die bij bepaalde modellen fietskoffers horen.

Combinatiesloten of externe zakken zijn praktische extra’s.

Zo’n criterium is bijvoorbeeld het slot van de koffer. Er zijn fietskoffers met een combinatieslot of een slot met een sleutel. Dit is praktisch en verzekert de veiligheid van je bezittingen. Andere extra functies zijn externe vakken die ook aan de koffer bevestigd zijn.

Deze zorgen voor een praktische onderverdeling van de bergruimte. Er zijn ook fietskoffers die voorzien zijn van wielen en een handvat, zodat je ze ook als een echte koffer kunt gebruiken. Dit is vooral praktisch als je de koffer ook echt in het dagelijks leven of voor op reis gebruikt. Deze koffers zitten echter in een beduidend hoger prijssegment.

Wetenswaardigheden over fietskoffers

Hoe kan ik zelf een fietskoffer bouwen?

Ben je handig en bouw je graag je eigen creatieve oplossingen? Misschien heb je thuis zelfs een reserve koffer die de juiste maat heeft voor je fiets? Dan kun je natuurlijk zelf een houder bouwen om de koffer stevig aan de fiets te bevestigen.

Beeldbron: Mihtiander/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies