Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Fietsen wordt tegenwoordig steeds populairder, maar nog steeds doen veel fietsers het zonder helm, ook al kan die in geval van nood je leven redden. Vooral voor baby’s kan dit heel schadelijk zijn. Een fietshelm voor je baby (en ook voor jou) is daarom altijd een goed idee.

Als je niet zeker weet wat je in een fietshelm voor je baby moet zoeken, dan ben je hier op de juiste plaats. In onze grote babyfietshelm test 2023 leggen we de voordelen van een helm uit, de verschillen met een gewone helm, hoe je de perfecte maat vindt en nog veel meer!




De belangrijkste feiten in het kort

  • Omdat er in Duitsland momenteel geen verplichte fietshelm is, is het dus niet “noodzakelijk” er een op de weg te dragen. Maar, vooral als je met je baby op stap bent, moet je er zeker een om je baby en jezelf doen, want het kan je beschermen tegen ernstige verwondingen bij een val.
  • Bij de keuze van de juiste fietshelm voor je baby moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de grootte, het gewicht en, in mindere mate, het ontwerp van de helm. Bovenal zijn de pasvorm en de sluiting erg belangrijk.
  • Er zijn tegenwoordig drie verschillende soorten fietshelmen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen: de micro-shell, de soft-shell en de hard-shell helm

Fietshelm voor baby test: de favorieten van de redactie

Koop- en beoordelingscriteria voor fietshelmen voor baby’s

Bij het kiezen van de juiste fietshelm voor je baby moet je op een paar factoren letten. We hebben de belangrijkste kort opgesomd en toegelicht. We gaan in onze gids dieper in op elk van deze punten.

Grootte van de helm

Er is niet veel keus als het om maten gaat. De maten gaan van XS tot S. Dit zijn de officiële maten voor baby’s. Je moet altijd het hoofd van je baby opmeten voor je een nieuwe helm koopt, zelfs als je denkt dat het niet veel gegroeid is. Babyhoofdjes groeien heel snel. Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de pasvorm van de helm.

De helm moet stevig zitten, maar tegelijk niet te strak, anders kan hij erg oncomfortabel zijn. Het mag ook beslist niet wegglijden. Het is dus een goed idee om de helm op te zetten en hem een tijdje te dragen voor je hem koopt.

Je moet ook aandacht besteden aan comfort. Dit betekent dat de helm op het hoofd en de kin gewatteerd moet zijn. Het moet ook een verstelsysteem hebben dat op elke hoofdvorm past.

Gewicht

Een goede fietshelm moet licht van gewicht zijn. Dit geldt dubbel voor fietshelmen voor baby’s, want hun nekspieren zijn nog niet zo goed ontwikkeld.

De helm moet daarom heel licht zijn en slechts tussen de 200 – 300 gram wegen.

Vooral bij baby’s moet je erop letten dat ze de helm niet te lang achter elkaar dragen, want hun nek is nog niet gewend aan zo’n gewicht.

Bevestiging

Een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden als je een fietshelm koopt, is de sluiting. Net als een gewone helm moet de sluiting klikken of vastklikken als je hem sluit. In tegenstelling tot een gewone helm moet je baby hem niet per ongeluk open kunnen krijgen.

Natuurlijk moet de fietshelm ook goed passen en niet gemakkelijk los te maken zijn. Let er bij het vastmaken op dat de kinband altijd gemakkelijk te verstellen is en dat er een bekleding voor de kin onder de sluiting zit, zodat hij comfortabel zit.

Kleur

Een bijkomend criterium dat belangrijk is bij de keuze van een fietshelm is de kleur van de helm die je en je baby zullen dragen. Dankzij de tientallen kleuren en verschillende ontwerpen kan het kiezen van de juiste helm erg moeilijk zijn. Indien mogelijk moet je de keuze aan je baby overlaten. Zo weet je dat je baby het uiterlijk van de helm mooi zal vinden en zich er gemakkelijker mee zal identificeren, wat het opzetten later wat gemakkelijker kan maken.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fietshelm voor je baby koopt

In dit deel hebben we de belangrijkste vragen samengevat en beantwoord die andere mensen zich stellen als ze een fietshelm voor hun baby kopen, en die jij ook zou moeten overwegen.

Wat is er speciaal aan een fietshelm voor baby’s en welke voordelen biedt hij?

De eerste vraag die je je nu waarschijnlijk stelt is, wat is het verschil tussen een gewone en een fietshelm voor baby’s?

fahrradhelm-baby-test

De fietshelm is de voortdurende metgezel van een fietser. Maar er zijn grote verschillen in fietshelmen voor baby’s waar je op moet letten. (Image source: Amber Faust / Unsplash)

Afgezien van de grootte moet een fietshelm voor baby’s meer bescherming bieden dan een gewone helm, omdat het hoofd van een baby nog niet volledig ontwikkeld is. Ook zijn de meeste fietshelmen voor baby’s aan de achterkant iets afgeplat om het je baby comfortabeler te maken achterover te leunen in een kinderzitje of fietskar.

Nadelen
Voordelen
  • Veel verschillende ontwerpen
  • Te vinden in verschillende maten
  • Perfecte bescherming voor het gevoelige hoofdje van een baby
  • Maakt het gemakkelijker in een kinderzitje te zitten
  • Niet één maat past iedereen
  • Moet eerst gepast worden
  • Niet geschikt voor grotere kinderen

Een ander groot verschil is het comfort. Een fietshelm voor baby’s moet comfortabeler zijn om te dragen dan een gewone helm, want baby’s hebben minder geduld met een helm die oncomfortabel is om te dragen.

Welke soorten helmen zijn er voor baby’s?

Tegenwoordig zijn er een paar verschillende soorten fietshelmen op de markt. We hebben de drie populairste op een rijtje gezet, waar ze van gemaakt zijn, wat de voor- en nadelen van elk type zijn en of ze geschikt zijn voor je baby of niet.

Hard-shell helm voor baby’s

Hard-shell helmen bestaan uit twee verschillende delen: de buitenhelmschaal en het binnenbandsysteem waarop de buitenschaal, die van hard plastic gemaakt is, zit. Je kunt de helm op je hoofd bevestigen met de kinband. Deze helmen hebben een paar verschillende verstelsystemen: klittenband, plastic ratel of wiel.

Voordelen
  • Weerstaat meerdere valpartijen
  • Lucht kan circuleren tussen het binnenbandsysteem en de buitenschaal
Nadelen
  • Zwaarder dan andere helmalternatieven
  • Minder demping
  • Niet het meest geschikt om mee te fietsen

Zoals kort gezegd is een helm met harde schaal niet ontworpen om mee te fietsen, maar als alternatief voor andere soorten kun je hem wel gebruiken.

Softshell – helm voor baby’s

Deze helmen hebben een dunne buitenschaal van polycarbonaat, die verbonden is met een schokabsorberende EPS – kern (expanderend polystyreen). Bij een val absorbeert de EPS kern de klap.

Voordelen
  • Zeer licht
Nadelen
  • Niet bijzonder stabiel
  • Zacht oppervlak glijdt niet van de grond bij een botsing

Hoewel dit type al lang gangbaar is als kinderhelmen, zeggen veel deskundigen dat soft-shell – helmen niet meer de laatste stand van de techniek zijn en daarom niet meer gebruikt mogen worden.

Micro-shell helmen voor baby’s

Micro-shell helmen zijn het beste voor baby’s. Deze hebben meestal een harde schaal met een plastic bekleding en hebben een kern van hard schuim. De meeste modellen hebben extra bekleding die met klittenband aan het harde schuim bevestigd is.

Voordelen
  • Hebben veel bekleding
  • Glad oppervlak glijdt van de grond
  • Hebben ventilatiegaten
Nadelen
  • Niet goed voor BMX en crossroad rijden

Dit type helm is beslist de beste voor je baby. Niet alleen is hij het beste wat veiligheid betreft, maar ook omdat hij comfortabel is om te dragen en gemakkelijk schoon te maken, moet je voor je baby zo’n helm kopen.

Voor wie is een fietshelm voor baby’s geschikt?

Er is momenteel geen wettelijke minimumleeftijd vanaf wanneer je je baby op de fiets mee de straat op mag nemen. Een goed teken is als je merkt dat je baby al zelfstandig rechtop kan zitten. Dit is meestal mogelijk vanaf de 6e maand. Tegen die tijd zijn de nekspieren van je baby sterk genoeg om een fietshelm te dragen. Voor het zover is, moet je je baby nooit meenemen op de fiets.

In het begin kun je kiezen tussen een kinderzitje en een fietskar.

In het begin is een fietskar beter omdat je je baby in een bijna liggende houding rondrijdt. Zo kan je baby veel gemakkelijker wennen aan een fietshelm, want het is veel ontspannender om te gaan liggen dan om rechtop te zitten.

Wat zijn de alternatieven voor een fietshelm voor baby’s?

Als je om een of andere reden een alternatief voor een fietshelm voor je baby zoekt, kwamen we bij ons onderzoek ook andere sporthelmen tegen. Je hebt bijvoorbeeld paardrijhelmen of skihelmen die je theoretisch als vervanging zou kunnen gebruiken.

We raden je echter af om voor je baby ski- of paardrijhelmen te gebruiken in plaats van fietshelmen.

Het is natuurlijk beter voor je baby om een helm te dragen dan niet, maar als je de gelegenheid hebt om een professionele en passende helm voor je kleintje te kopen, raden we je sterk aan om dat te doen. Deze zijn ook ontworpen voor valpartijen van fietsen en ter bescherming tegen verwondingen.

Wat moet ik zoeken in een fietshelm voor mijn baby?

Als je een helm koopt, moet je letten op de belangrijkste veiligheidskenmerken. Het eerste waar je op moet letten is de pasvorm van de helm. Het moet niet te los en tegelijk niet te strak zitten, zodat je baby zich er tijdens de rit niet ongemakkelijk bij voelt. Goede, zachte vulling helpt hierbij. Het beste is om de fietshelm van je baby aan te laten passen aan de vorm van zijn of haar hoofdje.

Helm-Baby-Riemen

De bandjes moeten bij het oor een driehoek vormen. (Image source: kaenie / pixabay)

Het gewicht van de helm is ook een belangrijke factor in termen van veiligheid en draagcomfort. Een goede babyhelm moet minder dan 300 gram wegen, van hard plastic gemaakt zijn en koudschuim hebben. Omdat er geen standaard maat is, kunnen er kleine variaties zijn van fabrikant tot fabrikant, maar over het algemeen zijn babyhelmen er in de maten XS en S.

Daarom moet je, voor je een helm gaat kopen, eerst het hoofd van je baby opmeten en dat vergelijken met de verschillende helmmaten. We hebben hieronder een kleine gids samengesteld om je hierbij te helpen.

Je baby moet de helm niet te lang achter elkaar dragen.

Een ander belangrijk ding om op te letten als je een helm koopt is dat hij een goede sluiting heeft. Het moet vastklikken of vangen als je het omdoet en je baby moet het niet per ongeluk kunnen openen. De sluiting moet niet te strak zitten, maar ook niet te los om de kin. Natuurlijk moet een goede helm ook bij schemer of in het donker gedragen kunnen worden, en daarom moet hij voorzien zijn van een LED lampje of reflectoren.

Wat veel mensen niet weten is dat een goede fietshelm verschillende ventilatiegaten nodig heeft (liefst 7 tot 9) om een goede luchtcirculatie in de zomer te verzekeren en om zweten onder een pet in de winter te verminderen. Je kunt deze ventilatiegaten ook gebruiken om de kwaliteit van een fietshelm te bepalen. Als je merkt dat de schaal bij de spleten gemakkelijk loskomt van het harde schuim, moet je verder zoeken en een betere helm kiezen.

Welke helmmaat is geschikt voor mijn baby?

De juiste helmmaat is een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een fietshelm. Maar omdat baby’s de kleinste hoofden hebben en dus de kleinste helmen nodig hebben, zouden hier weinig problemen moeten zijn. De meeste fabrikanten noemen de fietshelmmaat voor baby’s XS. Om je te helpen meten, hebben we hier een kleine tabel samengesteld:

Helmmaat hoofdomtrek leeftijd
XS 44 – 49 cm 0 – 3 jaar
S 46 – 51 cm 2 – 7 jaar

Natuurlijk kunnen er hier variaties zijn. Omdat er veel fabrikanten en dus veel verschillende helmen zijn, zul je zeker nog eens moeten meten voor je op pad gaat om een helm voor je lieveling te kopen. De gemakkelijkste manier om te meten is met een meetlint van de nek tot het midden van het voorhoofd.

Hoe moet een fietshelm voor baby’s passen?

Nadat je de perfecte fietshelm gevonden hebt, is de enige vraag hoe je hem op je baby zet. Hier volgt een korte samenvatting van de belangrijkste punten

  • Meet de omtrek van je hoofd met een meetlint een centimeter boven je wenkbrauwen
  • Zet de helm op, schroef hem aan de achterkant vast en laat de baby hem een paar minuten dragen; de helm mag niet afvallen
  • Sluit niet te strak op de kin
  • Aan de zijkanten moeten de bandjes een driehoek vormen onder het oor

We hopen dat onze gids al je vragen over de perfecte fietshelm voor je baby beantwoord heeft, en dat je nu weet welke helm de beste is en hoe je hem correct op je baby moet zetten. Hieronder hebben we je een paar links gegeven naar sites die over dit onderwerp gaan. We wensen jou en je kleintje veel plezier op jullie volgende avontuur!

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies