Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Broccoli koken is altijd de moeite waard. Het is snel, gemakkelijk en heel gezond. Behalve waardevolle bulking bevat broccoli ook veel mineralen, vitaminen en secundaire plantaardige stoffen. Bovendien heeft het een tamelijk milde smaak. Er doet dus niet echt aan kool denken en is ook populair bij kinderen.

Overigens komt de kruisbloemige plant oorspronkelijk uit Azië. Maar nu kun je in de zomer en de herfst ook broccoli uit Duitsland vinden. Broccoli is uiterst veelzijdig. Daardoor wordt het in talloze gerechten gebruikt. Als je het goed kookt, is het ook een lust voor het oog. We laten je zien hoe je heel gemakkelijk de heerlijke roosjes maakt.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Broccoli kan in de pan, geblancheerd, gestoomd of geroosterd worden. Het kan ook in de oven geroosterd worden of in de Thermomix of magnetron bereid worden.
  • De groente bevat veel gezonde voedingsstoffen met een lage caloriedichtheid. Het heeft veel immuunversterkende vitamine C en botversterkend calcium. Om die voedingsstoffen optimaal op te nemen, moet je een zachte bereiding overwegen.
  • Het beste is broccoli zo vers mogelijk te verwerken. Anders is het ook mogelijk om het in te vriezen. Het is tot een jaar houdbaar.

Achtergrond: Wat je moet weten over het koken van broccoli

Broccoli is een huishoudelijke alleskunner en hoort beslist op ons menu. Met zijn goede voedingsstoffenbalans is het een overtuigende keuze om gezond te koken. Er is ook een voedingsmiddel om af te vallen en dat erg populair is in de koolhydraatarme sector.

Bovendien is het zo veelzijdig dat er zeker voor elk wat wils is. We laten je zien wat er allemaal in deze groente zit en hoe je broccoli gemakkelijk kunt bereiden.

Met wie kan ik broccoli koken?

Er zijn veel manieren om broccoli te bereiden. Meestal heb je maar ongeveer tien minuten nodig. Alleen bij koken in de oven of in de Thermomix duurt het iets langer. We hebben alle mogelijkheden gebundeld en laten je zien hoe ze werken. Krijg een overzicht en kies je favoriete variant.

Broccoli koken

Om broccoli te koken, moet je hem eerst wassen en in kleinere stukken snijden. Dan heb je een pan nodig. Verwarm water en een beetje zout. Als het water begint te koken, kun je eerst de stukjes van de steel een minuutje garen.

Kieper er dan die roosjes in, want ze moeten wat lang weigeren. Laat de broccoli nog 4 minuten koken. Dan moet je hem uit het water halen. Anders wordt het zompig of bruin.

Blancheren van broccoli

Blancheren is vooral goed voor het behoud van belangrijke voedingsstoffen en het groen van de broccoli. Schil de stengels, snijd ze in blokjes en leg ze gedurende één minuut in kokend water met zout. Schep dan de gehakte rozen erdoor.

Kook nog twee minuten. Nu moet je de broccoli afspoelen met ijswater of zeer koud water. Dit zal het kookproces afsluiten en de broccoli mals en knapperig houden. Blancheren is bijzonder geschikt voor bijgerechten of salades.

Broccoli stomen

Stomen is een heel zachte manier om broccoli te koken. Daarbij gaan weinig voedingsstoffen verloren. Was ook hier eerst de broccoli, schil de steel en verdeel alles in kleinere stukken.

Nu kun je het op matig vuur in een beetje olijfolie sauteren. Vul dan de pan met genoeg water om ongeveer de helft van de broccoli te bedekken. Sluit het deksel en laat het geheel acht tot tien minuten pruttelen.

Broccoli roosteren

Om broccoli te roosteren, scheid je hem na het wassen en schillen in heel kleine stukjes. Je kunt deze dan in een pan of wok doen met een beetje olijfolie. Bak de broccoli ongeveer acht tot tien minuten, af en toe roerend. Zo blijft je broccoli knapperig en blijven veel vitaminen behouden.

Rooster broccoli in de oven

Verwarm de oven voor op 200 °C boven- en onderwarmte of 180 °C convectieoven. Was je broccoli en verdeel hem in roosjes. Je kunt de steel schillen en in stukjes snijden. Meng nu wat olijfolie en kruiden naar keuze door de broccoli. Spreid alles uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet het in de oven en bak het ongeveer 20 minuten.

Broccoli stomen

Stomen is een snelle en voordelige optie. Vul je pan, snelkookpan of stoompan met een paar centimeter water en verhit het. Voeg de stoompaninzet toe. Voeg, zodra het water kookt, de in stukjes gesneden broccoli toe en sluit het deksel.

Stoom de broccoli op een matig vuur drie tot vijf minuten. Neem het deksel gedurende deze tijd niet af, anders ontsnapt de stoom. Omdat de broccoli niet in het water zit, blijven de vitamines in de groente.

Broccoli in de Thermomix

Je kunt ook gemakkelijk broccoli bereiden in de Thermomix. Snijd hiervoor de broccoli na het wassen in kleine stukjes en doe ze in de Thermomix met water en zout of groentebouillon. Voor 300 g broccoli heb je 500 g water nodig. Kook 15-20 minuten op snelheid 1.

Broccoli koken in de magnetron

Broccoli koken in de magnetron is een omstreden idee. Het is mogelijk, maar niet erg aan te raden. De antioxidanten in broccoli, die als heilzaam voor de gezondheid worden beschouwd, worden meer door de magnetron vernietigd dan door welk ander kookproces ook.

Een studie vond dat 97 procent van de ontstekingsremmende flavonoïden verloren gaan door koken in de magnetron (1). Als je toch de magnetron wilt gebruiken, kun je de broccoli na het wassen in kleine stukjes snijden. Leg ze op een plat bord en bedek met keukenpapier. Na zes minuten op ongeveer 600 watt moet de broccoli stevig zijn om te bijten en klaar om te eten.

Hoe lang moet broccoli koken?

De meest gestelde vraag over het koken van broccoli is hoe lang het duurt. Helaas kan dit niet met een eenvoudig getal beantwoord worden. Afhankelijk van hoe het bereid wordt, heeft broccoli ook verschillende hoeveelheden tijd nodig om eetbaar te worden. We hebben de volgende tabel samengesteld voor een snel overzicht:

Bereidingswijze Duur
Koken 4-5 min
Blancheren 2-3 min
Stomen 8-10 min
Roosteren 20 min
Stomen 3-5 min
Thermomix 15-20 min
Magnetron 6 min

Zelfs als de broccoli uit de diepvries komt, het hoeft niet eerst ontdooid te worden. Het kan meteen in het hete kookwater. Het kookproces kan op deze manier een minuut of twee langer duren.

Kan broccoli rauw gegeten worden?

Rauwe broccoli is bijzonder rijk aan voedingsstoffen.

Ja, in principe kan broccoli rauw gegeten worden. Je moet het echter in het begin rustig aan doen, want niet ieders spijsverteringsstelsel reageert hetzelfde op rauwe broccoli. Het kan ook winderigheid of buikpijn veroorzaken.

Was eerst de broccoli goed en snijd hem in kleine stukjes. De roosjes zijn gemakkelijker te verteren dan de stengel. Het is beter om de steel te koken of in heel kleine stukjes te snijden. Rauwe broccoli is erg populair in salades of smoothies. Het is zelfs gezonder omdat belangrijke voedingsstoffen niet door de hitte vernietigd worden of in het water oplossen. Koken, bijvoorbeeld, kan het vitamine C gehalte met 20 tot 80 procent verminderen (2).

Wat kan ik met broccoli koken?

Broccoli is uiterst veelzijdig. Als bijgerecht, in een ovenschotel, op een pizza of als salade, er zijn hier bijna geen grenzen. Voor sommige toepassingen wordt het eerst een beetje voorgekookt of geblancheerd. In andere gevallen kan het direct gebruikt worden of zelfs rauw gegeten worden. Er is hier zeker voor elk wat wils.

Broccoli als bij gerecht

Of het nu met rijst, pasta of aardappelen is, broccoli kun je bijna overal gebruiken. De groene alleskunner is ook altijd populair in Aziatische gerechten of bij Zwitserse raclette. Er zijn dus geen grenzen aan je creativiteit.

Casserole

Broccoli wordt vaak gecombineerd met aardappelen in een ovenschotel. Meestal wordt het voor dit doel voorgekookt. Er zijn echter ook recepten waarbij dit niet nodig is. Nootmuskaat past er als specerij heel goed bij. Behalve met aardappelen kan het ook gecombineerd worden met quinoa of noedels.

Soep

Soepen zijn een heerlijke manier om broccoli te gebruiken, want ze zijn licht verteerbaar. Voor een bijzonder licht gerecht kun je een koolsoep koken. De groenten worden gekookt in een bouillon. Als je het liever romig hebt, is de crème van broccolisoep misschien een betere keuze voor jou. Met een beetje ui, knoflook en room staat de soep in een mum van tijd op tafel. Het voordeel hier is dat je alle broccoli kunt gebruiken.

Pizza

Broccoli op pizza is nogal atypisch. Het wordt meestal kort gekookt voor het aan het deeg wordt toegevoegd. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Er zijn ook recepten waarbij de broccoli rauw in de oven wordt gekookt. Een populaire combinatie zijn champignons of een gebakken ei.

Salade

Als salade wordt broccoli meestal rauw gegeten. Gecombineerd met tomaten, bonen, lente-uitjes en paprika’s zijn er hier talloze variaties mogelijk. Toppings zoals amandelen of pijnboompitten zijn hier ook perfect.

Brokkoli kochen

Broccoli kan warm of koud gegeten worden. Kort geblancheerd of zelfs rauw past hij ideaal in een kleurrijk saladebord. (Image source: Saurav Rastogi/ Unsplash.com)

Broccoli goed kruiden

Voor een geslaagd eindresultaat moet een gerecht altijd goed gekruid worden. Om zeker te zijn dat dit werkt, hebben we hier een klein overzicht gemaakt. Deze smaken gaan bijzonder goed samen met broccoli

  • Nootmuskaat
  • Knoflook
  • Tijm
  • Chilivlokken
  • Sojasaus
  • Citroen
  • Boter
  • Pijnboompitten
  • Amandelschaafsel

Als je de broccoli in water kookt, kun je een beetje zout of groentebouillon aan het water toevoegen. Anders kun je er later zout, peper of kruiden naar keuze aan toevoegen.

Wat zijn de voedingswaarden, vitaminen en mineralen van broccoli?

Broccoli wordt als een heel gezonde groente beschouwd. Om te begrijpen waarom dat zo is, willen we de voedingswaarden wat nader bekijken. Voor 100 g rauwe broccoli ziet de voedingstabel er als volgt uit (3):

Voedingswaarde Hoeveelheid
Calorieën 34 kcal
Eiwit hx 3,8 g
Koolhydraten 2,7 g
Vet hx0,2 g
Voedingsvezels hx3 g

Broccoli valt vooral op door zijn grote hoeveelheid voedingsvezels. Volgens de Nationale Voedingsenquête II eet meer dan twee derde van de Duitsers niet genoeg voedingsvezels. Slechts 100 g broccoli dekt al ongeveer 10 % van de dagelijkse behoefte (4). In verhouding tot de caloriedichtheid, die in broccoli erg laag is, is dit een uitstekende waarde.

Vitaminen

Broccoli heeft ook veel te bieden op het gebied van vitaminen. Het is een bijzonder goede leverancier van vitamine C. Deze vitamine heeft een positief effect op het immuunsysteem. Het bevordert ook de opname en het gebruik van ijzer uit plantaardig voedsel en helpt bij de opbouw van bindweefsel en de genezing van wonden (5). Bovendien bevat broccoli verschillende andere waardevolle vitamines:

belangrijke vitamines hoeveelheid
vitamine C 94 mg
vitamine E 0,61 mg
vitamine B1 0,1 mg
vitamine B2 0,18 mg
vitamine B6 0,28 mg
ß-carotene 850 µg

Bèta-caroteen is strikt genomen geen vitamine maar een kleurstof. In het lichaam wordt het echter gedeeltelijk omgezet in vitamine A, vandaar dat het in deze tabel staat. Vitamine A ondersteunt de oogfunctie en draagt bij tot een gezonde huid. Bètacaroteen kan nog beter opgenomen worden met een beetje vet (bv. olijfolie)

(6).

Mineralen

Broccoli bevat enkele belangrijke mineralen. Een van de belangrijkste is calcium. Dit mineraal is belangrijk bij de botvorming en de prikkeloverdracht. Het helpt ook bij de spijsvertering en de stabilisatie van celwanden (7). Calcium zit vooral in zuivelproducten. Broccoli is echter een van die groenten die er ook veel van leveren. Andere belangrijke mineralen zijn hier te zien:

belangrijke mineralen quantiteit
ijzer 0,82 mg
zink 0, 46 mg
Magnesium 18 mg
Kalium 256 mg
Calcium 58 mg
Fosfor 63 mg
Fluor 0.01 mg
Jodium 0.015 mg

Behalve calcium heeft broccoli ook goede gehaltes aan kalium, magnesium en fosfor. Het bevat ook glucosinolaten. Dit is een secundaire plantaardige stof die ook wel mosterdolie-glycoside genoemd wordt. Het wordt geacht gezondheidsvoordelen te hebben en kan het ontstaan van sommige vormen van kanker afremmen (8).

Wat kun je van broccoli gebruiken?

Eigenlijk kan alles van broccoli verwerkt worden. Maar de steel, die meestal wat harder is, doet er iets langer over om te koken. Het is het beste om het een minuut eerder in de pan te doen. Je moet het ook schillen. Het is niet geschikt om rauw te eten. Het is echter heerlijk in soepen, bijvoorbeeld. Je kunt ook grotere bladeren koken en hoeft niets weg te gooien.

Kook broccoli: De beste trucs, tips en huismiddeltjes

Broccoli koken is een snelle aangelegenheid en eigenlijk niet zo moeilijk. Toch kunnen er een paar fouten gebeuren. Misschien is het je nog niet gelukt om het perfecte groene resultaat te krijgen. Of je vraagt je misschien af hoe je broccoli kunt bewaren en invriezen. Daarom hebben we hier de beste tips en trucs voor je bij elkaar gezet.

Wat is de beste manier om broccoli te wassen en te snijden?

Je kunt de broccoli in zijn geheel onder koud water afspoelen en wassen. Verwijder vervolgens eventuele grote bladeren. Je kunt ook het houtige stengeluiteinde en de schil rond de stengel afsnijden. Verdeel dan de kop in kleine roosjes. Zorg ervoor dat ze ongeveer even groot zijn. Zo zullen ze na het koken goed gaar zijn. Snijd tenslotte de stengel in fijne blokjes. Nu is je broccoli klaar voor in de pan.

Hoe maak ik broccoli zachtjes klaar?

Broccoli bevat het grootste deel van zijn waardevolle stoffen rauw. Als je geen problemen hebt met de spijsvertering, is dit de zachtste manier om het te bereiden. Anders, hoe langer je het kookt, hoe lager het aantal gezonde mosterdolie-glycosiden. Daarom moet je broccoli niet langer koken dan nodig is. Lang koken heeft wel een voordeel: het gehalte aan vitamine E en de carotenoïden (bv. bètacaroteen) nemen toe. Bovendien wordt de biobeschikbaarheid verbeterd.
Tip: Blijf het kookwater gebruiken.

Anders echter gaan tijdens het koken veel waardevolle voedingsstoffen in het water over. Daarom zijn stomen, stoven en braden veel geschikter als je zoveel mogelijk van de belangrijke stoffen wilt opnemen. Maar pas op: bij het bewaren van broccoli kunnen al voedingsstoffen verloren gaan. Zorg ervoor dat je broccoli zo vers mogelijk eet. Je moet het vlak voor het koken in stukken snijden. Als je ze echter zo’n vijftien minuten laat staan, kan dit zelfs positieve effecten hebben. De mosterdoliën hebben enige tijd nodig om zich te ontwikkelen (9).

Hoe kook ik broccoli zodat hij groen blijft?

Koken kan de chemische structuur van broccoli veranderen. Dit beïnvloedt de kleur. Eerst heldergroen, later steeds doffer, dan gelig of zelfs bruin. De natuurlijke kleurstof chlorofyl verliest magnesium bij verhitting in water. Dit wordt vervangen door waterstof uit natuurlijke zuren in de plant (10).

De beste manier om broccoli te bereiden om zijn groene kleur te behouden is door hem te blancheren. Zorg er wel voor dat je de groenten na het koken met ijswater afspoelt. Daarna kan de broccoli verder verwerkt worden en verliest hij zijn kleur niet.

Brokkoli kochen

De groene kleur van broccoli komt van het plantenpigment chlorofyl. Het wordt onder andere gebruikt bij de fotosynthese. (Foto bron: Louis Hansel/ unsplash.com)

Het deksel in het begin niet sluiten kan ook helpen om de groene kleur te behouden. Het is ook belangrijk dat de broccoli niet te lang in het water en de warmte staat, d.w.z. dat hij niet te gaar wordt. Je moet stoppen met koken na maximaal zes minuten. Anders zijn er twee huismiddeltjes die helpen om verkleuring te voorkomen:

Voeg zuiveringszout of een scheut azijn toe aan het kookwater. Maar wees voorzichtig, het zuiveringszout verkort de kooktijd van de broccoli een beetje. Laat het niet te gaar worden.

Wat moet je doen als je broccoli stinkt tijdens het koken?

Als je niet van de sterke geur van kool houdt bij het koken van broccoli, zijn er enkele huismiddeltjes die kunnen helpen. Waarschijnlijk de bekendste truc is om een sneetje brood bij het kookwater te doen. De broodsoort is secundair. Anders kun je ook een laurierblad of wat wijnazijn proberen.

Hoe bewaar ik broccoli goed?

Als je broccoli niet vers kunt gebruiken, kun je het een paar dagen bewaren. Leg ze daartoe in de groentelade van je koelkast. Bedek het met een vochtige doek en het blijft wat langer fris.
Verse broccoli is in Duitsland verkrijgbaar tussen juni en oktober.

Anders kun je het in huishoudfolie wikkelen en in de koelkast zetten.

Het blijft zo’n drie tot vier dagen vers. Maar waardevolle voedingsstoffen gaan mettertijd verloren. Een andere truc om broccoli langer in de koelkast te bewaren is om hem in een glas met een beetje water te zetten, als een bloem. Zo kan het vocht opnemen en wordt het langzamer slap. Het water moet elke dag ververst worden.

Hoe vries ik broccoli goed in?

Voordat je broccoli invriest, moet je hem blancheren. Dan kun je het in porties in diepvrieszakjes doen en in de vriezer zetten. Het blijft daar tot een jaar goed. Bij ongeveer -18 °C gaan in deze tijd nauwelijks voedingsstoffen verloren.

Conclusie

Broccoli is een veelzijdige, gezonde groente. Het kan op verschillende manieren gekookt worden. Het kan ook rauw gegeten worden in salades, smoothies of als snack tussen de maaltijden door. Je moet echter naar je eigen spijsvertering luisteren en het langzaam aanpakken. Anders is broccoli ook lekker in een stoofschotel, op een pizza, met rijst, pasta of aardappelen.

Stomen, stoven en bakken zijn bijzonder goed om de waardevolle ingrediënten in broccoli te behouden. Als je broccoli bruin wordt tijdens het koken, kun je wat zuiveringszout aan het kookwater toevoegen. Dit moet helpen om de groene kleur te behouden. Je kunt ook wat brood aan het water toevoegen om een onaangename geur te voorkomen. Zo moet je de perfecte broccoli kunnen koken.

(Omslagfoto: Ekaterina Kondratova/ 123rf)

Referenties (10)

1. Zentrum-der-gesundheit.de: Mikrowellenkost macht schwach
Bron

2. Apotheken.de: Keine Angst vor rohen Röschen Brokkoli roh verzehren
Bron

3. Ernaehrung.de: Broccoli roh
Bron

4. Dge.de: Mehr Ballaststoffe bitte!
Bron

5. Netdoktor.de: Vitamin C
Bron

6. Apotheken-umschau.de: Vitamin A (Retinol)
Bron

7. Gesundheit.gv.at: Kalzium
Bron

8. Centrosan.com: Glucosinolate – gesunde Pflanzenstoffe aus Kohlsorten
Bron

9. Zentrum-der-gesundheit.de: Brokkoli: Ein Star unter den Gemüsen
Bron

10. Thehappyscientist.com: Broccoli Science
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Mikrowellenkost macht schwach
Zentrum-der-gesundheit.de: Mikrowellenkost macht schwach
Ga naar bron
Keine Angst vor rohen Röschen Brokkoli roh verzehren
Apotheken.de: Keine Angst vor rohen Röschen Brokkoli roh verzehren
Ga naar bron
Broccoli roh
Ernaehrung.de: Broccoli roh
Ga naar bron
Mehr Ballaststoffe bitte!
Dge.de: Mehr Ballaststoffe bitte!
Ga naar bron
Vitamin C
Netdoktor.de: Vitamin C
Ga naar bron
Vitamin A (Retinol)
Apotheken-umschau.de: Vitamin A (Retinol)
Ga naar bron
Kalzium
Gesundheit.gv.at: Kalzium
Ga naar bron
Glucosinolate – gesunde Pflanzenstoffe aus Kohlsorten
Centrosan.com: Glucosinolate – gesunde Pflanzenstoffe aus Kohlsorten
Ga naar bron
Brokkoli: Ein Star unter den Gemüsen
Zentrum-der-gesundheit.de: Brokkoli: Ein Star unter den Gemüsen
Ga naar bron
Broccoli Science
Thehappyscientist.com: Broccoli Science
Ga naar bron
Recensies