Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

24Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote brouwersgist test 2023. Hier stellen we alle biergisten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste biersgist voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je brouwersgist wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Als je je eigen bier wilt brouwen, dan moet je beslist de juiste brouwgist kiezen.
 • Brouwersgist geeft je bier een speciale smaak en een bijbehorend alcoholgehalte, dat kan variëren naar gelang de gist en het oorspronkelijke wort.
 • Je kunt goedkoop biergist kopen voor zo weinig als ongeveer twee euro. Voor interessanter smakende en duurdere brouwersgisten zijn prijzen van meer dan tien euro verschuldigd.

Biergist: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je biergist koopt

Je wilt je eigen bier brouwen? Dan heb je een brouwkit nodig en wat ingrediënten. Een ervan is biergist. Waar je op moet letten bij het kopen van biergist en alle vragen die je erover kunt hebben worden in de volgende paragrafen beantwoord.

Wat kan biergist doen?

Biergist is een schimmel die suiker uit het wort omzet in alcohol, koolzuurgas en verschillende aromatische stoffen.

Je keuze van brouwersgist heeft dus ook een beslissende invloed op de smaak en geur van je bier. Gist heeft zuurstof nodig, vooral aan het begin van de gisting. Daarom moet je het wort bij het begin van de gisting goed beluchten om de beste resultaten te krijgen.

Wist je dat biergist al in de oudheid als een schoonheidsproduct beschouwd werd?

Biergist bevat alle belangrijke B vitamines, 16 aminozuren en talrijke mineralen en sporenelementen. Biergistkuren, waarbij biergist in tabletvorm wordt ingenomen, kunnen een gezonde voeding aanvullen. Biergist stimuleert ook de stofwisseling en helpt de bloedsuikerspiegel constant te houden.

Moet ik bovengistende of ondergistende biergist gebruiken?

Boven- en ondergisten geven niet alleen een ander smaakprofiel als eindresultaat, ze hebben ook verschillende voorkeurstemperaturen voor vergisting.

Bieren van hoge gisting zijn bijvoorbeeld tarwebier, Kölsch, ale en stout. Internationaal worden ze ook wel ale yeast genoemd. Deze gisten gisten het best bij 15 – 24 °C.

Hij is dus ideaal om thuis je eigen bier te brouwen. Het wordt bovengistend genoemd omdat het tijdens het gistingsproces aan de oppervlakte drijft. Het zinkt pas tegen het einde van de gisting.

Biersoorten Gistingstemperaturen Voorbeelden
Bovengistende biersoorten ca. 15 – 24 °C Weizenbier, Kölsch, Ale en Stout
Ondergistende biersoorten ca. 10 °C Märzen, Helles, Pils en Lager

Ondergistende biersoorten zijn onder andere Märzen, Helles, Pils en Lager. Internationaal worden ze pilsgisten genoemd. Ze gisten het best bij ongeveer 10 °C.

Hier zijn dus speciale opslagruimten of seizoenen nodig. Vandaar de naam Märzenbier, want het kon alleen in de lente gebrouwen worden. Het duurt langer om te bezinken, vandaar de naam pilsbier.

Bovengistende bieren zijn fruitiger, aromatischer en voller dan ondergistende bieren. Ondergistende bieren kunnen echter langer bewaard worden en de lage gistingstemperatuur betekent dat er minder ongewenste andere micro-organismen actief zijn.

Wat is het verschil tussen droge gist en vloeibare gist?

Je kunt brouwgist in verschillende vormen kopen. Ze hebben allebei hun specifieke voor- en nadelen, die je moet afwegen.

Droge gisten zijn gemakkelijker te hanteren. Je kunt ze langer bewaren, ze zijn goedkoper en ook het assortiment variëteiten neemt toe. Vóór de gisting, of vóór het pekelen met het wort, moet het opnieuw gehydrateerd worden met water.

Vloeibare gist is verkrijgbaar in zakjes en in plastic tubes. Ofwel heb je een zakje met voedingsoplossing waarin een ander zakje met gist drijft.

In dit geval hoef je alleen in het binnenzakje te knijpen om de gist te activeren. Of je hebt een buisje met voedingsoplossing en een met gist. Je moet ze dan samenbrengen om de gist te activeren.

In het algemeen zijn vloeibare gisten zwaarder en kunnen ze niet zo lang bewaard worden, en ze zijn ook verhoudingsgewijs duur. Ze moeten altijd in de koelkast bewaard worden. Ze smaken echter beter en er is meer keus.

In het beste geval ken je een werkende brouwmeester die je welgezind is en je graag wat verse gist van zijn brouwerij geeft.

Kan ik de gist hergebruiken?

Gist is een schimmel die zich met voldoende voedsel kan vermenigvuldigen. De kwaliteit neemt echter mettertijd af. Je kunt gist 2 – 3 keer hergebruiken voor je een nieuwe krijgt.

Je moet echter heel schoon en steriel werken, zodat er geen ongewenste bacteriën kunnen binnensluipen.

Bij bovengist moet je het schuim van de vergister afschuimen, bij ondergist van de bodem van de vergister.

Generaties vrouwen zweren bij biergist als schoonheidsproduct voor glanzende nagels en haar en een mooie huid. Zelfs de oude Egyptenaren waren op de hoogte van de talrijke voordelen die ‘biermodder’ voor het lichaam kan brengen. (Image source: pixabay.com / kalasoft)

Je kunt echter ook gist extraheren uit gekocht ongefilterd bier met gistbezinksel op de bodem. Je kunt het in steriele, verzegelde potten in de koelkast bewaren tot de volgende brouwsessie.

Het mag echter niet bevriezen. In deze toestand zou het niet overleven.

Hoeveel kost biergist?

Er is een groot verschil in prijs tussen droge en vloeibare gist, maar ook tussen de verschillende soorten gist. In het algemeen kun je droge brouwersgist krijgen voor zo weinig als € 2,00 per zakje van 10 g, plus verzendkosten.

Het kan echter soms meer dan € 8,00 zijn. Dit hangt af van de soort. Vloeibare biergist is gemiddeld iets duurder, vanaf ongeveer € 7,00 plus verzendkosten.

Vorm van biergist Prijs
Droge biergist vanaf € 2 plus verzending
Vloeibare biergist ca. € 7 plus verzending

Besluit: Welke soorten biergist zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten biergist

 • Bovengistende biergist
 • Ondergistende biergist

Vanwege de verschillende toepassingen en je eigen voorkeuren is een bepaalde soort brouwersgist het meest geschikt voor je brouwexperimenten.

Dit levert bij gebruik verschillende voor- en nadelen op, want voor elke biersoort is een bepaalde gist het meest geschikt.

Daarom willen we je in de volgende hoofdstukken kennis laten maken met de verschillende soorten en je helpen uit te zoeken welke biergist geschikt is voor jou.

Wat zijn de eigenschappen van een biergist en wat zijn de voor- en nadelen?

Bovengist, of Sacharomyces Cerevisiae, is een zuivere gist die speciaal gekweekt is voor het brouwen van bier. Het wordt bovengistend genoemd omdat de gist na de gisting aan de oppervlakte drijft door het grote celoppervlak.

De optimale bewaartemperatuur van het gistingsvat ligt tussen 15 en 25 °C. Vanwege de warme opslag wordt bovengistend bier ook vaak zomerbier genoemd.

Bieren van hoge gisting zijn bijvoorbeeld tarwebier, ale en Kölsch. Deze biersoorten worden als zeer aromatisch beschouwd en hebben meer aromatische stoffen dan ondergistende bieren.

De typische smaak van tarwebier, die doet denken aan rijpe bananen, wordt verkregen door isoamylacetaat. Deze ester is een bijproduct van bovengistende gist.

Door de hoge temperaturen tijdens de opslag is bovengegiste gist echter veel vatbaarder voor onzuiverheden, zoals vreemde schimmels of bacteriën.

Voordelen
 • Bewaren bij kamertemperatuur
 • Snelle gisting
 • Geschikt voor gisting in de zomer
Nadelen
 • Gevoelig voor onzuiverheden
 • Geen constante bewaartemperatuur in de winter

Wat onderscheidt een ondergist van andere gisten en wat zijn de voor- en nadelen?

Ondergist, of Sacharomyces Carlsbergensis, is een zuivere gist die speciaal voor het brouwen van bier is gekweekt.

Het wordt ondergistend genoemd omdat de gist na de gisting naar de bodem drijft door het kleine celoppervlak.

De optimale bewaartemperatuur van het gistingsvat ligt tussen 6 en 9 °C. Vanwege de koele opslag wordt ondergistend bier ook vaak winterbier genoemd. Ondergistende bieren zijn bijvoorbeeld Pils, Märzen en Lager. Deze biersoorten hebben niet zo veel aromatische stoffen als bovengistende bieren en worden daarom als minder aromatisch beschouwd.

Vanwege de lage temperaturen moet ondergist langer bewaard worden dan bovengist. Daardoor worden minder esters en bijproducten gevormd die verantwoordelijk zijn voor extra smaken, omdat de gist minder gestrest is.

Spontane infectie is minder waarschijnlijk door de koele bewaartemperatuur.

Voordelen
 • Bestand tegen besmetting
 • Geschikt voor fermentatie in de winter
Nadelen
 • Koel bewaren noodzakelijk
 • Langzame fermentatie

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om biergisten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke brouwersgisten.

De criteria die je kunt gebruiken om brouwersgisten te vergelijken zijn onder andere

 • Gistingsgraad, alcoholtolerantie
 • Biersoort
 • Gebouwen waar gebrouwen wordt

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria, om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Gistingsgraad, alcoholtolerantie

Behalve biergisten kun je ook wijngisten en andere gisten gebruiken om mee te brouwen. Deze hebben verschillende vergistingsgraden en alcoholtoleranties en veranderen zo de smaak en inhoud van je bier.

Biergisten die je in apotheken en drogisterijen kunt kopen zijn ongeschikt om mee te brouwen. De gist erin is dood en kan niet meer voor de gisting gebruikt worden.

Hoe hoger de vergistingsgraad van je gist, hoe minder zoet je bier tegen het einde van het vergistingsproces zal zijn. Hoe hoger de alcoholtolerantie van je gist, hoe hoger het alcoholgehalte van je bier kan worden.

Je kunt ook gisten gebruiken die eigenlijk voor de gisting van wijn, cider of champager gebruikt worden om speciale smaken en koolzuurgehaltes te bereiken.

Of je kunt turbogisten van Schapps production gebruiken om het alcoholgehalte van je bier te verhogen. Deze hebben een bijzonder hoge alcoholtolerantie en een hoge vergistingsgraad. Ook hier zijn er geen grenzen aan je creativiteit.

Merk op dat de gist een allergie of gistintolerantie kan veroorzaken.

Biersoort

Verschillende biersoorten verschillen, vooral in de keuze tussen bovengistende en ondergistende gist. Maar ook veel andere factoren spelen een rol.

Veel brouwerijen hebben hun eigen giststammen die de speciale smaak van hun bier bepalen.

Volgens de Duitse Zuiverheidswet van 1516 is brouwersgist, samen met gerst, water en hop, een van de enige toegestane ingrediënten bij het brouwen van een zuiver bier. (Image source: pixabay.com / RitaE)

Als je een bepaalde biersoort wilt brouwen, moet je van tevoren nagaan welke giststammen daarvoor het meest geschikt zijn.

Kant-en-klare brouwpakketten worden meestal geleverd met de geschikte gist in droge vorm.

Brouwinstallaties

Biergisten geven de voorkeur aan verschillende temperaturen tijdens de gisting. Hier moet je rekening mee houden bij de keuze van je biersoort en je gist.

Ondergistende biergisten hebben het graag koud, zoals hierboven uitgelegd. Als je thuis een grote koelkast hebt of in de winter brouwt waar toevallig een van je kamers deze temperatuur heeft (5 – 10 °C), hoeft dat geen probleem te zijn.

Is dit niet het geval, dan kun je beter kiezen voor bovengistende brouwersgist. Het is gemakkelijker te hanteren en fermenteert graag bij 15 – 24 °C. Je hebt dus geen extra koeling nodig. Je hebt dus geen extra koelruimtes of koelkasten nodig om te brouwen.

Het is heel belangrijk om de bewaaromstandigheden van biergist in acht te nemen.

Wist je dat biergist ook als voedsel voor dieren verkrijgbaar is?

Biergist kan ook gebruikt worden als voer voor zwaarvoedende paarden, honden en katten. De voedingsstoffen in biergist zijn bijzonder interessant voor de huid, de vacht, de manen/staart en, in het geval van paarden, de hoeven.

Beeldbron: 123rf.com / Deyan Georgiev

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies