
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote fietsdynamo test 2023. Hier stellen we alle fietsdynamo’s voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste fietsdynamo voor je te vinden.
Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een fietsdynamo wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Een fietsdynamo wordt aan de fiets bevestigd en helpt je om licht op te wekken in de vorm van een kleine generator.
- De dynamo wekt elektriciteit op door de beweging van het voor- of achterwiel en is dus niet afhankelijk van een krachtbron zoals een batterij of accumulator.
- Zijdynamo’s en naafdynamo’s hebben zich een vaste plaats op de markt veroverd, en met de juiste accessoires kun je ook je mobiele telefoon probleemloos opladen.
Beste Fietsdynamo: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fietsdynamo koopt
Wat is een fietsdynamo en hoe werkt hij?
’s Nachts fietsen zonder licht is gevaarlijk, want automobilisten kunnen je niet zien en je kunt ook door de politie beboet worden als je aangehouden wordt.
De fietsdynamo is een van de vele manieren om ’s nachts met licht aan te rijden. De dynamo is een elektrische generator die door de beweging van het voorwiel aan het draaien wordt gebracht. De dynamo wekt elektriciteit op en laat je fietslamp branden.
Lux is de maat voor de intensiteit van het licht in het bruikbare deel van zijn stralenpatroon. Het stralenpatroon verandert afhankelijk van hoe je fietst. Als je sneller fietst, is de lichtintensiteit ook hoger.
In tegenstelling tot lampjes op batterijen blijf je met een dynamo nooit in het donker zitten, zolang je maar in beweging blijft.
Wat zijn de voordelen van een dynamo?
Samengevat heb je met een dynamo de volgende voordelen
- Goedkope aankoop
- Geen batterij
- Altijd licht
De voordelen zijn duidelijk, hij is goedkoop in aanschaf, je hoeft je geen zorgen te maken over de batterij en je wekt je eigen elektriciteit op, dus je bent alleen van jezelf afhankelijk en geen externe energiebron. Een steeklampje kun je thuis of ergens anders snel vergeten, de dynamo is permanent gemonteerd en betrouwbaar.
Er zijn nauwelijks nadelen aan de fietsdynamo. Soms kan onregelmatig trappen het lampje doen flikkeren en moet je door wrijving iets meer kracht gebruiken.
Waar kan ik een fietsdynamo kopen?
Je kunt een fietsdynamo kopen in je plaatselijke sportzaak of fietsenwinkel. Je kunt ook snel en gemakkelijk een dynamo op het internet bestellen en tegelijk een overzicht krijgen van welke dynamo voor jou de juiste zou kunnen zijn.
Welke alternatieven zijn er voor de nevendynamo?
Behalve de zijdynamo zijn er nog vele andere manieren om je fiets van licht te voorzien. Als alternatief zijn er lampjes die op batterijen werken. Deze hebben het voordeel dat je ze gewoon thuis kunt laten als je ze niet nodig hebt en ze zijn relatief licht.
Een nadeel ten opzichte van de zijdynamo is de bedrijfstijd, die beperkt is en de batterij moet op een bepaald moment opgeladen worden. Verlichting op batterijen is vooral handig voor mountainbikes en racefietsen.
Een alternatief, maar nog steeds behorend tot de categorie fietsdynamo’s, zou een naafdynamo zijn. De naafdynamo zit in de naaf van het voorwiel, zodat hij beter beschermd is tegen vocht en vuil, wat een voordeel is ten opzichte van de zij-dynamo en de batterij-aangedreven varianten. Hij wekt ook permanent elektriciteit op, dus je hoeft er niet aan te denken om hem aan of uit te zetten.
Bij het kopen van een dynamo moet je toch op een paar criteria letten. We willen je hier een overzicht geven van de aankoopcriteria.
Besluit: Welke soorten fietsdynamo’s zijn er en welke is geschikt voor jou?
In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten fietsdynamo’s
- Dynamo met zij-rotor
- Naafdynamo
- Rol dynamo
- Spaak dynamo
Door de verschillende toepassingsgebieden is een bepaald type het meest geschikt voor je fiets. Omdat niet elke fietsdynamo op dezelfde manier werkt, zijn er verschillende voor- en nadelen bij het gebruik ervan.
Daarom willen we je in het volgende gedeelte kennis laten maken met de verschillende soorten en je helpen uit te zoeken welke dynamo voor jou de juiste is. Om dit te doen stellen we de hierboven genoemde soorten meer gedetailleerd voor en leggen we duidelijk uit wat precies hun voor- en nadelen zijn.
Om te beginnen moet vermeld worden dat rollen- en spaakdynamo’s nauwelijks meer gemaakt worden en dat je er alleen nog restvoorraden van kunt kopen.
Hoe werkt een zijdelingse dynamo en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
De zijdynamo is nog steeds een van de meest gebruikelijke opties bij de aanschaf van een dynamo. Hij is bevestigd aan de voorvork van de fiets. Om hem te activeren moet je de dynamo tegen de band duwen. Hierdoor gaan spoelen binnenin de dynamo draaien, die met de behuizing verbonden zijn. De kinetische energie die je tijdens het rijden opwekt, wordt omgezet in elektrische energie.
Als je de zijwieldynamo gebruikt tijdens het rijden, moet je meer kracht gebruiken om vooruit te komen. Je moet er ook rekening mee houden dat de dynamo erg luidruchtig kan zijn. Bij zware regen kan de dynamo stoppen met werken omdat hij op de fiets wegglijdt.
Dyanamoart | Montage | Hoe het werkt |
---|---|---|
Zij-rotor dynamo | Bevestigd aan de zijkant van de band, aan de voorvork of in het frame | Lage energieproductie, in het nadeel bij slechte weersomstandigheden |
Spaakdynamo | Gemonteerd naast de wielnaaf, snel achteraf te monteren en te verwijderen | Dient goed bij slecht weer, vrij lage energie, geen verliezen wanneer niet in gebruik |
Naafdynamo | Bevestigd aan de naaf van het wiel | Geen invloed van het weer op de prestaties, hoge energiewinst, geen verlies door belasting |
Hoe werkt een naafdynamo en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
De naafdynamo is een moderne manier om elektriciteit op te wekken. Hij zit op de naaf van het voorwiel. De naaf is het centrum van het wiel en draait om de as als je rijdt. Zodra je op je fiets rijdt, draaien permanente magneten rond een stator, die elektriciteit opwekt.
De naafdynamo wordt vaak gebruikt voor stadsfietsen en is efficiënter. Dit betekent dat je meer elektriciteit krijgt dan met de zijwiel dynamo als je met dezelfde kracht trapt.
Je moet er bij de aanschaf van een naafdynamo rekening mee houden dat je de dynamo niet kunt uitschakelen en dus meer kracht moet gebruiken bij het trappen, ook als je de dynamo helemaal niet gebruikt. Dit betekent dat je een verlies van stationair vermogen hebt. Bovendien is de naafdynamo permanent op de fiets gemonteerd, zodat je hem niet zelf kunt verwijderen.
Hoe werkt een roldynamo en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een rollen-dynamo, ook wel trommeldynamo genoemd, werkt volgens een soortgelijk principe als de zijrotordynamo. Het belangrijkste verschil is dat de rollen-dynamo aan het profiel van het wiel bevestigd is. Meestal wordt de dynamo achter de trapas bij de fietsstandaard gemonteerd. De dynamo kan aangezet worden met een snoer aan het stuur.
Dit model wordt echter niet meer gemaakt omdat de dynamo met zijwieltjes een betere prijs-prestatie verhouding biedt. Je vindt er meestal alleen resterende voorraden.
Hoe werkt een spaakdynamo en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een spaakdynamo wordt aangedreven door een spaak op het voor- of achterwiel. Aan het wiel is een klein machine-onderdeel bevestigd, dat ook beweegt als een ander onderdeel beweegt. Zodra je begint te trappen, wordt het wiel inclusief de spaken in beweging gezet. Het machinedeel komt in de weg van de spaken en wordt aangedreven door de kinetische energie van het draaiende wiel.
Om de dynamo uit te zetten, moet je het machinedeel uit de spaken halen om het in ruststand te brengen. Dit betekent dat je geen verlies hebt van stationair vermogen.
Alle dynamo’s hebben hun voor- en nadelen. De zijdynamo is een veel voorkomende variant, maar hij wordt steeds meer vervangen door modernere naafdynamo’s. De naafdynamo is voorin gemonteerd en is totaal onafhankelijk van het weer. Goede oude voorraaddynamo’s zijn weer nauwelijks verkrijgbaar en zijn vervangen door de reeds genoemde dynamo’s.
Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om fietsdynamo’s te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om fietsdynamo’s te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat geschikt voor je is of niet.
Samengevat zijn dat:
- Dynamo type
- StVZO goedkeuring (spanning en vermogen)
- Overspanningsbeveiliging
In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Dynamo type
In principe zijn er verschillende soorten dynamo’s. In dit gedeelte bekijken we een van de meest voorkomende.
Zijdynamo/ side rotor dynamo
Lange tijd werd de zijdynamo (ook wel side rotor dynamo genoemd) beschouwd als de meest gebruikelijke manier om fietsen licht te laten produceren. De dynamo is aan de zijkant van de band gemonteerd, d.w.z. op de zijkant van de band. Hij wordt of aan de voorvork of aan het frame van de fiets bevestigd.
Voordat je begint te fietsen, moet de dynamo op het wiel geklapt worden. Tijdens het fietsen wordt het wrijvingswiel van de dynamo door de zijwand van de band bediend.
Een echt voordeel is niet alleen de lage prijs en het geringe gewicht, maar ook dat hij met een handomdraai losgekoppeld kan worden als hij niet gebruikt wordt. Dit betekent dat het wiel niet meer ronddraait, er is geen wrijving meer en het wiel wordt niet meer door de dynamo afgeremd.
Een nadeel is de hoeveelheid stroom die je moet verbruiken, want je moet hard trappen om elektriciteit op te wekken. De dynamo produceert ook een luider geluid, dat soms hinderlijk kan zijn als je van de rust wilt genieten. Als het regent, kan de dynamo slippen en kun je geen elektriciteit opwekken, wat een ander groot nadeel is.
StVZO goedkeuring
Tot juli 2013 bepaalde het Reglement Verkeersvergunningen (StVZO) dat elk fietsverlichtingssysteem een ingebouwde dynamo moest hebben. Door de wetswijziging kunnen nu ook lampen op batterijen en accu’s gebruikt worden.
Maar waar je in elk geval rekening mee moet houden zijn de spanning en het vermogen van de dynamo,
want de wet bepaalt dat de spanning van de generator zes volt moet zijn en het vermogen van de dynamo drie watt.
Overspanningsbeveiliging
Voorkomen moet worden dat de lamp tijdens de rit doorbrandt omdat er een te hoge spanning wordt opgewekt. Dit kan bereikt worden met een overspanningsbeveiliging. Let er daarom bij het kopen van een lamp op dat ze een ingebouwde overspanningsbeveiliging heeft, zodat je niet met een schemerig licht of zelfs met een defecte lamp hoeft te rijden.
Interessante feiten over de fietsdynamo
Wie vond de fietsdynamo uit en wanneer?
De fiets werd meer dan 200 jaar geleden uitgevonden. In die tijd hielpen de mensen zich ’s nachts meestal uit de voeten met olielampen, paraffine- of carbidlampen. Werner von Siemens presenteerde toen in 1867 zijn uitvinding: de elektrische generator. De generator die elektriciteit opwekt maakte de weg vrij voor de fietsdynamo.
Het is niet mogelijk precies te zeggen wie de fietsdynamo uitvond, want er waren verschillende mensen bij betrokken. Michael Faraday werd beschouwd als de eigenlijke uitvinder van de dynamo. Richard Weber presenteerde in 1887 een dynamo-machine. Hij sloeg echter niet aan omdat hij, onder andere, met 900 gram te zwaar was.
Een paar jaar later slaagde een 16-jarige student, Fritz Eichert genaamd, erin een dynamo te ontwikkelen die populair werd. De dynamo won het uiteindelijk dankzij zijn verbeterde lamp en lage prijs.
Is er een smartphone oplader voor de dynamo?
Met de juiste omvormer kun je ook je mobiele telefoon opladen tijdens het fietsen. De oplaadadapter wordt eenvoudig met een rubberen ring op het frame van het stuur bevestigd. Want als je lang onderweg bent, kan je batterij snel leeg zijn, of je hem nu als navigatie-apparaat gebruikt of om andere redenen.
Je kunt je toestel direct via de dynamo opladen, maar als je belangstelling hebt voor andere accessoires, kun je die snel op het Internet vinden.
Beeldbron: Pixabay.com / sipa