Onze selectiecriteria
Een kinderfietszitje is het perfecte product om je kind mee op de fiets te nemen. Eerst en vooral wordt er onderscheid gemaakt tussen het voorste kinderfietszitje en het achterste kinderfietszitje. Afhankelijk van het beoogde gebruik voldoen ze aan verschillende behoeften.
In principe is je kind in zo’n zitje altijd dicht bij je en de rit is ook veel aangenamer dan met een fietskar. Bovendien kun je ook een voorste kinderzitje op je mountainbike monteren en zo je kroost meenemen op avontuurlijke tochten.
Met onze grote Kinderzitje fiets test 2020 willen we je helpen het juiste model voor je te vinden. We hebben verschillende modellen met elkaar vergeleken en de bijbehorende voor- en nadelen op een rijtje gezet. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Kinderzitje fiets: Onze selectie
- 3 Koop- en beoordelingscriteria voor kinderfietszitjes
- 4 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kinderfietsstoeltje koopt
- 4.1 Wat is er speciaal aan een kinderfietszitje en welke voordelen biedt het?
- 4.2 Hoe oud moet een kind zijn voor een kinderfietsstoeltje?
- 4.3 Welke soorten kinderfietszitjes zijn er?
- 4.4 Wat kost een kinderfietszitje?
- 4.5 Waar moet ik op letten als ik een kinderfietszitje koop?
- 4.6 Hoe bevestig ik een kinderfietszitje?
- 4.7 Is een kinderfietszitje beter dan een fietskar?
- 4.8 Kan ik ook een kinderfietszitje op een mountainbike bevestigen?
- 4.9 Heb ik extra accessoires voor het fietsstoeltje nodig?
De belangrijkste feiten in het kort
- Voor ouders zijn kinderfietszitjes de perfecte aanvulling op hun fiets. Ze zijn niet alleen geschikt voor korte afstanden in het dagelijks leven, maar kunnen ook gebruikt worden voor lange reizen, nachtroutes en mountainbiketochten. De grote keuze aan modellen garandeert dat er voor iedereen een geschikt product is.
- Er wordt onderscheid gemaakt tussen voorste kinderzitjes en achterste kinderzitjes. De eerste wordt aan de voorkant bevestigd, tussen het stuur en het zadel, en de tweede op de bagagedrager of op de framebuis. Het achterste kinderfietszitje is meestal het meer gangbare model.
- Een kinderfietszitje is perfect voor ouders die toch al veel fietsen of die er meer mee willen gaan fietsen. Er is voor iedereen het juiste model, afhankelijk van persoonlijke behoeften en het beoogde gebruik.
Kinderzitje fiets: Onze selectie
Koop- en beoordelingscriteria voor kinderfietszitjes
Er zijn nu veel verschillende kinderfietszitjes op de markt. Om je te helpen het juiste model voor je te vinden, willen we je de factoren laten zien waarmee je rekening moet houden bij je aankoopbeslissing.
Bij het kopen van kinderfietszitjes moet je vooral op de volgende criteria letten:
In de volgende paragrafen lichten we de afzonderlijke criteria meer in detail toe.
Draagvermogen
Kinderfietszitjes zijn er tegenwoordig in een grote verscheidenheid aan modellen. Dienovereenkomstig verschillen de modellen ook in hun laadvermogen, wat een belangrijk criterium is voor je aankoop.
De wetgever geeft geen maximale belastingaan.
Er zijn echter meestal benaderende cijfers die je als leidraad kunt gebruiken.
Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen de verschillende draagvermogens van voorste kinderfietszitjes en achterste kinderfietszitjes. De eerste zijn kinderfietszitjes die vooraan achter het stuur gemonteerd worden en maximaal 15 kilo kunnen dragen. Deze laatste zijn op de bagagedrager van de fiets gemonteerd en kunnen een lading van maximaal 25 kilo dragen.
Ook deze cijfers kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant. De specificaties van de fabrikant moeten dus eerst en vooral in acht genomen worden. Het maximale draagvermogen mag in geen geval genegeerd worden, want dat kan gevaarlijk zijn voor het kind.
Bijgevolg moet hier een beslissing genomen worden afhankelijk van het gewenste type fietsstoeltje en het gewicht van het kind.
Gordelsysteem
Een ander doorslaggevend aspect bij de aanschaf van een kinderfietszitje zijn de bijbehorende gordels. Deze vervullen niet alleen de belangrijkste functie bij uitstek, maar moeten ook tegen een stootje kunnen. Kinderen trekken immers graag aan de riemen tijdens het rijden.
Dienovereenkomstig is een kindveilig gordelsysteem het toppunt van een goed kinderfietszitje. Enerzijds moet het tuigje passen bij de grootte en de behoeften van het kind. Anderzijds moet de gesp kindveilig zijn, zodat de kleintjes hem in geen geval alleen kunnen openen.
Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen driepuntsgordelsystemen en vijfpuntsgordelsystemen. Het eerste beschrijft de klassieke gordels die je kent van elk kinderzitje in de auto. Hier gaan twee riemen van de schouders rechts en links naar de korte riem onderaan, die zich tussen de benen bevindt.
Dit laatste systeem heeft, in tegenstelling tot het driepunts-systeem, ook twee extra riemen aan de zijkant die over de buik van het kind gaan en zo voor nog meer veiligheid zorgen.
Je moet het juiste harnassysteem kiezen, afhankelijk van je behoeften. Ongeacht de verschillende soorten, geldt altijd één ding: een kind mag de gesp niet uit zichzelf kunnen openen!
Type bevestiging
In principe maakt men onderscheid tussen kinderzitjes voor op de fiets, achter het stuur, en die achter op de bagagedrager of op de framebuis gemonteerd worden.
Maar bij het installeren van kinderfietszitjes is het belangrijk de gebruiksaanwijzing te lezen. Lees ze zorgvuldig door voor je het zitje gaat monteren en controleer of alle benodigde onderdelen erbij zitten.
- Voorste kinderfietszitje:
Met een voorste kinderfietszitje wordt het model tussen het stuur en het zadel bevestigd. De maximale belasting is meestal 15 kilo. - Achterste kinderfietszitje:
Een achterste kinderfietszitje wordt op de bagagedrager of op de framebuis van de fiets bevestigd. De maximale belasting is veel hoger en bedraagt meestal 25 kilo.
Het eerste heet een voorste kinderfietszitje en het tweede een achterste kinderfietszitje. De montageprocedure verschilt licht tussen de twee types.
Testmerk
Als je een kinderfietsstoeltje koopt, moet je altijd goed kijken naar het testmerk van het product. Hieraan kun je zien of het model op verschillende veiligheidsfactoren getest is en of het goed gepresteerd heeft.
In Duitsland is er een DIN-EN norm 14344 voor kinderfietszitjes, die bijvoorbeeld voorschrijft wat er in de gebruiksaanwijzing geschreven moet worden. TÜV test of een fietsstoeltje aan de wettelijke eisen voldoet. Als een model de testprocedure heeft doorstaan, krijgt het het GS zegel, dat staat voor “geteste veiligheid”.
Opgelet: De bekende ECE norm R44 geldt uitsluitend voor kinderautostoeltjes. Daarom moet voor kinderfietszitjes de DIN-EN norm 14344 gebruikt worden.
In principe moet je altijd naar het GS zegel zoeken, want dat garandeert dat het fietsstoeltje op zijn geschiktheid getest is en aan de wettelijke eisen voldoet. Bij twijfel moet je het altijd aan de fabrikant vragen.
Andere extra’s
Behalve de hierboven beschreven criteria bieden veel leveranciers ook extra’s die een kinderfietszitje kunnen verrijken.
Deze omvatten de volgende extra’s
- Spaakbeschermers
Om je kind zonder zorgen op het fietsstoeltje te kunnen vervoeren, is het belangrijk dat een goed kinderfietsstoeltje ook een spaakbeschermer heeft. Dit zorgt ervoor dat er geen voeten of veters in de spaken van je fiets verstrikt kunnen raken. Dit is een essentiële veiligheidsfactor voor een veilige rit voor twee. - Verstelbaarheid
Kinderen groeien snel. Dienovereenkomstig moet een goed kinderfietszitje met hen mee kunnen groeien. Hij moet een verstelbare rugleuning en verstelbare voetsteunen hebben, zodat rekening kan worden gehouden met de grootte van het kind. - Ergonomie
Bij het kopen moet je ook, indien mogelijk, een ergonomische zitting zoeken. Dit zorgt ervoor dat de houding van je kind passend is voor het lichaam en je kunt er zeker van zijn dat je kind niet in een ongemakkelijke houding zal vallen. - Zittingvulling
Een voldoende goede zittingvulling is van groot belang, want een kinderfietsstoeltje moet ook comfortabel zijn voor je kind. Als het hard en oncomfortabel is, zal je kind het niet willen gebruiken. Dienovereenkomstig moet je een goed zitcomfort niet veronachtzamen.
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kinderfietsstoeltje koopt
Voor je beslisteen kinderfietsstoeltje te kopen, moet je een paar belangrijke factoren in overweging nemen. We hebben deze in de volgende gids in detail samengevat en beschreven.
Wat is er speciaal aan een kinderfietszitje en welke voordelen biedt het?
(Image source: Alyssa Stevenson / unsplash)
Een andere positieve eigenschap is dat kinderfietszitjes in principe gemakkelijk te installeren zowel als te verwijderen zijn. Bijgevolg is overstappen op een andere fiets meestal mogelijk zonder grote problemen.
Bovendien worden kinderfietszitjes vooral aanbevolen voor korte afstanden in stedelijke gebieden. Het volgende geldt: Hoe lichter het kind, hoe verstandiger het is zo’n fietsstoeltje te gebruiken. Bovendien hebben ouders, dankzij deze zitjes, hun kinderen tijdens de rit nog steeds dicht bij zich, wat ook meer veiligheid biedt.
Een ander belangrijk voordeel is dat ze meestal vrij goedkoop zijn.
Hoe oud moet een kind zijn voor een kinderfietsstoeltje?
De wet bepaalt geen minimumleeftijd waarop een kind in een kinderfietszitje vervoerd mag worden. Bijgevolg moet rekening gehouden worden met de mogelijkheden van het kind.Het gewicht van het kind speelt ook een belangrijke rol. In de regel mag een kind dus maximaal 15 of 25 kilogram wegen, afhankelijk van het type fietsstoeltje, om in een fietsstoeltje vervoerd te worden. Ook hier is er geen voorgeschreven minimum.
Welke soorten kinderfietszitjes zijn er?
Voorste kinderfietszitje
Een voorste kinderfietszitje wordt tussen het stuur en het zadel gemonteerd. Dit heeft het grote voordeel dat ouders hun kroost steeds in de gaten kunnen houden en de kleintjes vooruit kunnen kijken.
Een ander voordeel is dat een voorste kinderzitje het kind boven het zwaartepunt van de fiets plaatst. Dit betekent ook dat de persoon die op de fiets rijdt niet zo gemakkelijk zijn evenwicht verliest.
Voorzitjes zijn ook ideaal voor mountainbiketochten. Je moet echter wel op zoek gaan naar een veilig en hoogwaardig model.
Een nadeel is echter dat een voorzitje kinderen zonder bescherming blootstelt aan het weer. Bovendien kan op- en afstappen een uitdaging zijn voor de persoon die op de fiets zit, want er is niet veel ruimte tussen het kinderzitje en het fietsstoeltje.
Bovendien bieden kinderzitjes van dit type meestal geen neksteun. Dit is een nadeel, want als kinderen tijdens de rit in slaap vallen, komen ze in een ongemakkelijke zithouding terecht. Dit betekent ook dat het hoofd van het kind bij een ongeluk onvoldoende beschermd is.
Daarom bevelen we voorste kinderzitjes alleen aan voor korte ritten en navenant veilige modellen ook voor mountainbiketochten.
Achterste kinderfietszitje
Het achterste kinderfietszitje is het meest voorkomende type kinderfietszitje. Hij wordt op de bagagedrager of op de framebuis van de fiets gemonteerd. Een groot voordeel is dat kinderen beter beschermd zijn tegen regen en wind.
Bovendien biedt een fietsstoeltje achterop ook meer bescherming en veiligheid bij een ongeluk, omdat het een hogere rugleuning heeft en daardoor een betere rug- en hoofdsteun biedt. Bij sommige modellen is het ook mogelijk de rugleuning in een ruststand te zetten, zodat het kind tijdens de rit rustig kan slapen.
Een nadeel van het achterin geplaatste kinderzitje is echter dat de persoon die meerijdt niet zo goed met het kind kan communiceren.
Toch raden we het achterin geplaatste kinderfietszitje aan, vooral voor langere ritten. Bovendien is het kind met dit model altijd beter beschermd bij een ongeluk.
Wat kost een kinderfietszitje?
We raden je ook aan om altijd goed te kijken naar de veiligheidskenmerken en testmerken van goedkope modellen.
Type | prijsklasse |
---|---|
Kinderfietszitje voor | 30-120 euro |
Kinderfietszitje achter | 40-150 euro |
Waar moet ik op letten als ik een kinderfietszitje koop?
- Belastbaarheid
De maximale belastbaarheid van een kinderfietsstoeltje is een belangrijk criterium bij de aankoop. Ook hier verschillen de modellen sterk, afhankelijk van het type en de fabrikant. De wetgever geeft geen preciezere specificaties. Als regel geldt echter dat kinderen tot maximaal 25 kilo in een fietsstoeltje achterop vervoerd kunnen worden. - Gordelsysteem
Een kindveilig gordelsysteem is het allerbelangrijkste van een goed kinderfietszitje. De harnassen moeten passen bij de grootte en de behoeften van het kind en kinderveilig zijn. We bevelen gewatteerde harnasgordels aan omdat die veel veiliger zijn dan heupgordels. - Bevestigingswijze
In principe is de montage van een kinderfietszitje niet bijzonder ingewikkeld. Maar ook dit verschilt naargelang het model. Tussen het stuur en het fietsstoeltje zit een voorste kinderzitje. Een achterste kinderfietszitje, de meest voorkomende variant, wordt op de bagagedrager of op de framebuis gemonteerd. - Testmerk
Het testmerk van kinderfietszitjes is ook een belangrijk aankoopcriterium. Het vertelt je of het model getest is op verschillende veiligheidsfactoren en hoe goed het presteerde. In Duitsland zijn kinderzitjes voor fietsen onderworpen aan de DIN-EN norm 14344. Als een model de testprocedure doorstaan heeft, krijgt het het GS zegel, dat staat voor “geteste veiligheid”. - Andere extra’s
Naast de hierboven beschreven criteria bieden veel leveranciers ook extra’s die een kinderfietszitje dienovereenkomstig kunnen verbeteren. Deze omvatten in de eerste plaats spaakbescherming, verstelbaarheid, ergonomie en bekleding van het zitvlak. Bij je aankoop moet je ook naar deze kenmerken kijken.
Hoe bevestig ik een kinderfietszitje?
Daarom raden we je aan eerst op het Internet naar dergelijke video’s te zoeken als je vragen hebt of onduidelijk bent, en anders zo nodig contact op te nemen met de fabrikant. Een juiste installatie is immers de essentiële basis om de veiligheid te garanderen.
Is een kinderfietszitje beter dan een fietskar?
Het voordeel van een kinderfietszitje is dat het snel en gemakkelijk te installeren is en dat het kind dicht bij je is. Bovendien is dit product het meest geschikt voor korte afstanden. Qua prijs zijn ze ook goedkoper. Wel moet vermeld worden dat kinderfietsstoeltjes alleen geschikt zijn voor kinderen die zelfstandig rechtop kunnen zitten.
Ze beschermen de kinderen ook beter tegen wind en regen. Ze zijn echter meestal alleen geschikt voor rechte stukken en in smallere straten kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.
Qua prijs zijn ze ook duurder dan kinderfietszitjes.
Bijgevolg moet hier een beslissing genomen worden, afhankelijk van het beoogde gebruik. Maar over het algemeen zijn kinderfietszitjes de meer flexibele en kosteneffectieve optie.
Kan ik ook een kinderfietszitje op een mountainbike bevestigen?
(Image source: Frans Ruiter / unsplash)
Wel is het belangrijk op te merken dat een voorste kinderfietszitje op mountainbikes gemonteerd moet zijn als je ermee over heuvels en dalen wilt rijden. Dit is de enige manier om het kind voldoende bescherming te bieden. Bovendien moet het kind altijd een helm en een veiligheidsbril dragen.
Heb ik extra accessoires voor het fietsstoeltje nodig?
Er zijn nu verschillende modellen kinderfietszitjes die verschillende functies hebben. Dienovereenkomstig kan er hier al een geschikt model zijn dat aan al je wensen voldoet.Toch kan het zinvol zijn om extra accessoires te kopen. Achteruitkijkspiegels zijn bijvoorbeeld perfect voor dagelijks gebruik om veilig door het verkeer te komen en, in het geval van een achterwaarts gemonteerd fietsstoeltje, om af en toe een blik op het kind te kunnen werpen.
Voor nachtelijke ritten moet je ook reflectoren aan het zitje bevestigen als er geen verlichting is. De lijst is lang, maar je moet een beslissing nemen op basis van je persoonlijke behoeften en wensen.
Beeldbron: Filimonov/ 123rf.com