
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote fiets gereedschapstest 2023. Hier stellen we alle fietsgereedschappen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste fietsgereedschap voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een fietsgereedschap wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort
- Met een fietsgereedschapsset kun je je fiets zelf repareren en hoef je er niet mee naar een gespecialiseerde winkel.
- Je gereedschap moet altijd inbussleutels in verschillende maten bevatten, schroevendraaiers van allerlei soorten, steeksleutels, tangen en een kettingnageltang.
- Je kunt kiezen tussen een gereedschapskist die je vooral thuis kunt gebruiken en een multitool die je mee kunt nemen op fietstochten.
Fietsgereedschap: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je fietsgereedschap koopt
Welk fietsgereedschap moet elke fietser bezitten?
Thuis kun je je fiets gemakkelijk repareren met de gereedschapskist ter plaatse. Zorg ervoor dat je gereedschap van hoge kwaliteit koopt. Dit maakt de reparatie gemakkelijker en bespaart je een hoop moeite. Als je graag en vaak fietst, moet je de volgende gereedschappen in huis hebben – je kunt ze gebruiken om deze reparaties uit te voeren
- Inbussleutel
- Steeksleutel met open uiteinde
- Schroevendraaier (kruis- en sleufschroevendraaier)
- Tang
- Koppelsleutel
- Kabelsnijder
- Kettingklinknagelmachine
Met dit basisgereedschap kun je veel reparaties uitvoeren. Je zult de inbussleutel meestal in verschillende maten nodig hebben. Je hebt de steeksleutel vooral nodig voor grotere schroeven, bijvoorbeeld aan pedalen.
Niet iedereen heeft een momentsleutel, hoewel die erg handig is. Je kunt hem gebruiken om de juiste klemkracht uit te oefenen en complexere reparaties uit te voeren. Voor schroevendraaiers en schroevendraaiers kun je het beste een kleine set precisie-mechaniciens kopen.
Dan komen meestal alle maten en vormen aan bod. Je mag alleen tangen gebruiken op onderdelen die al beschadigd zijn. Het is beter eerst de juiste moersleutel te gebruiken. Je kunt dit basisgereedschap vaak kopen als een complete gereedschapskist. Er zijn echter een aantal andere gereedschappen die nuttig kunnen zijn bij fietsreparatie. Het gaat onder meer om de volgende zaken
- Cassette trekker en cassette zweep
- Tandwieltrekker, aandrijf- en derailleur gereedschap
- Fietspompen
- Wiel en spaak gereedschap
- Bandenlichters, reparatieset voor lekke banden en luchtpomp
Voor meer gespecialiseerde reparaties moet ook ander gereedschap gebruikt worden. Het is belangrijk niet te beknibbelen op de kwaliteit van het gereedschap. Natuurlijk heb je voor sommige reparaties ook reserve-onderdelen nodig, zoals schakelkabels, remkabels of een vervangende binnenband.
Welke reparaties kan ik zelf aan mijn fiets doen?
Wees echter altijd voorzichtig en controleer of alles weer werkt voor je op weg gaat naar je volgende fietstocht.
Op langere fietstochten moet je ook de volgende hulpmiddelen meenemen:
Hulpmiddelen | Waarom heb ik deze hulpmiddelen nodig? |
---|---|
Schroevendraaier | Ook al kunnen veel fietsen met inbussleutels onderhouden worden, er zijn nog steeds fabrikanten waarvan de fietsen de klassieke schroevendraaier nodig hebben. |
Inbussleutel | De inbussleutel is het belangrijkste gereedschap. Een groot aantal schroeven op je fiets kun je met dit gereedschap los of vast draaien. |
Bandenlichter | Je hebt dit gereedschap nodig als je een band van de velg moet halen en er een nieuwe op moet zetten. |
Kettinggereedschap | Als je ketting onderweg breekt, kun je hem met dit gereedschap repareren. |
Spaakspanner | Hiermee kun je de spaaknippels van je fiets los- of vastdraaien. Je kunt het gebruiken om je spaken opnieuw te centreren of nieuwe spaken te monteren. |
De verschillende reparaties zijn soms gemakkelijker en soms minder gemakkelijk en vereisen soms speciaal gereedschap. Fietskettingen repareren komt vrij vaak voor en is niet zo moeilijk om te doen. Je moet heel voorzichtig zijn met de remmen, want je hebt ze nodig om veilig te kunnen fietsen.
Het verwisselen van pedalen is gewoonlijk niet erg moeilijk, maar soms kunnen ze vastlopen. Een van de meest voorkomende onderhoudstaken is het afstellen van de versnellingen. Het verwisselen van de cassette is een van de gemakkelijkste klusjes. Je moet heel precies zijn met de sturen, want ze moeten voor 100% passen.
Hoeveel kost fietsgereedschap?
Gereedschap van hoge kwaliteit gaat langer mee, maar is duurder. Multigereedschappen zijn er in heel lichte versies met maar een paar functies. In geval van nood kunnen ze echter heel nuttig zijn. Een gereedschapskist is ook de moeite waard voor stationair gebruik, want je kunt hem ook voor andere reparaties gebruiken.
Welke alternatieven zijn er voor fietsgereedschap?
Met remmen, bijvoorbeeld, moet je heel precies zijn. Als je niet het juiste gereedschap hebt en fouten maakt, kan dat tot een ongeluk leiden. De enige manier waarop je geen gereedschap nodig hebt is als je een nieuwe fiets koopt. De vraag is of je telkens een nieuwe fiets wilt kopen als je hem beschadigt.
Besluit: Welke soorten fietsgereedschap zijn er en welke is de juiste voor jou?
Als je fietsgereedschap wilt kopen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen.
- Multigereedschap
- Gereedschapskist
De eigenschappen en hanteerbaarheid van elk type hebben voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en hoe vaak je het gereedschap nodig hebt, is een ander type geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.
Wat zijn de kenmerken van een multitool en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
De multitool is een klein opvouwbaar gereedschap dat in bijna elke zak past. Het gereedschap is verkrijgbaar in verschillende versies met verschillende functies. Welk multitool het beste voor je is hangt af van wat je verkiest.
Als je op je fietstochten over het algemeen alleen lichte bagage bij je hebt, zul je geneigd zijn je te redden met het lichte, minder functionele hulpmiddel. Als je toch altijd veel bagage bij je hebt, kun je gaan voor een zwaarder gereedschap met meer functies.
Multigereedschappen zijn heel licht, mobiel en hebben veel functies. Er is echter minder plaats voor gereedschap dan in een gereedschapskist.
Waarin onderscheidt een gereedschapskist zich en wat zijn de voor- en nadelen?
Iedereen zou thuis een gereedschapskist moeten hebben. Want hij wordt niet alleen voor de fiets gebruikt, maar ook voor huishoudelijke en andere voertuigen. Bij gereedschapskisten kun je kiezen of je ze zelf uitrust of een gevuld voorwerp koopt. Het enige belangrijke is dat je kwaliteitsgereedschap koopt.
Gereedschapskisten zijn er in vele uitvoeringen, dus je moet er een kiezen die aan je behoeften voldoet. Gereedschapskisten zelf zijn gemaakt van aluminium of kunststof. Het doel is duurzaamheid te garanderen.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om fietsgereedschap te vergelijken en te evalueren
In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke fietsgereedschappen. De criteria die je kunt gebruiken om de hulpmiddelen met elkaar te vergelijken zijn o.a.
- Functiebereik
- Kwaliteit
- Gebruiksgemak
- Grootte en gewicht
In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.
Functiebereik
Het gamma functies in een gereedschapskist is natuurlijk veel groter dan in een multitool. Je kunt je gereedschap zelf kiezen. De volgende functies moeten altijd beschikbaar zijn en mogen niet ontbreken, ongeacht of het een gereedschapskist of een multitool is. Elk gereedschap heeft een inbussleutel nodig.
Je kunt niet zonder een inbussleutel, want die is nodig voor veel reparaties. Je kunt het beste verschillende maten op je multitool hebben. Een bereik van 2 tot 8 millimeter is een must. Het volgende gereedschap in je multigereedschap moet de kettingnagel zijn. In het geval van een kettingbreuk is dit van het grootste belang. Zonder dit hulpmiddel zou je je fietstocht niet kunnen voortzetten.
Afhankelijk van de kwaliteit van je gereedschap, is het kettinggereedschap gemakkelijker of moeilijker te gebruiken. Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, heeft elk multigereedschap een sleufschroevendraaier en een schroevendraaier nodig. Sleuf- en kruiskopschroeven worden nog vaak gebruikt voor derailleurs. Daarom zijn ze onmisbaar.
Kwaliteit
In principe geldt: hoe meer functies, hoe beter. Dit geldt vooral voor de multitool die je onderweg kunt gebruiken. Bij afzonderlijk gereedschap in de koffer en in een multigereedschap moet je goed letten op het materiaal waarvan deze gereedschappen gemaakt zijn.
Koop altijd gereedschap van hoge kwaliteit, want je zult het meestal lange tijd gebruiken. Let ook op de afwerking. Ga bij het kopen van bepaald gereedschap voor merkproducten waarvan je weet dat ze goed zijn. Kijk dus niet alleen naar de prijs.
Gebruiksgemak
Gebruiksgemak is vooral belangrijk als je onderweg bent. Het is een voordeel als je gereedschap licht en compact is. Het is ook belangrijk dat het gereedschap goed in je hand past en niet te hoekig is. Als het fietsgereedschap te groot is, kun je het moeilijk gebruiken.
Grootte en gewicht
Bij een gereedschapskist is het belangrijk dat de koffer groot genoeg is om al je gereedschap goed en veilig op te bergen. Maar hij moet ook niet te zwaar zijn, zodat je er nog mobiel mee kunt zijn. Deze twee eigenschappen zijn nog belangrijker voor een multigereedschap. Bovenal moet het multigereedschap klein en niet zwaar zijn, zodat je het altijd met je mee kunt nemen.
Interessante feiten over fietsgereedschap
Waar moet ik op letten bij het controleren van mijn fiets?
Je zou je fiets eens moeten nakijken, vooral als je er een tijdje niet op gereden hebt.
Controleer de afzonderlijke functies
- Het eerste wat je moet doen is je fietsbanden controleren. Ze moeten nog voldoende profiel hebben en intact zijn. Controleer ook de bandenspanning.
- Vervolgens moet je naar de wielen kijken. Ze moeten nog perfect rond zijn. Zoek naar eventuele gebroken spaken.
- De grondigste controle zou waarschijnlijk aan de remmen moeten zijn. Als ze falen, kun je je bij een botsing echt bezeren. Controleer of de remblokken nog voldoende rubber hebben. De inkepingen moeten nog zichtbaar zijn. Zo niet, vervang dan de remblokken en stel de remmen opnieuw af.
- Controleer de fietsketting op roest. Als hij erg aangetast is, vervang hem dan. Onderhoud je ketting regelmatig en smeer hem.
- Om niet over het hoofd te worden gezien, moeten ook al je lichten werken. Controleer of alle lichten en reflectoren nog werken.
- Controleer ook het fietsframe. Als hij door roest is weggevreten of zwaar beschadigd, is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe fiets.
- Controleer de afzonderlijke bouten en kijk of ze nog goed vastzitten.
- Tenslotte moet je ook het stuur controleren. Je kunt ze losmaken van de steel en dan in z’n geheel bekijken. Dan zie je de meeste problemen. Als het beschadigd is, moet je het vervangen.
Na een grondige fietscontrole kan niets jou en je avontuur nog in de weg staan.
Welke fietspech komt het vaakst voor?
Pech kan op elke fietstocht voorkomen. Een van de meest voorkomende is een lekke band. Als je lang onderweg bent, loont het de moeite om een reserve binnenband mee te nemen. De tweede meest voorkomende pech is een gebroken ketting. Je kunt dit scenario ook repareren met een kettingklinknagel en een kettingspanner.
Een gebroken schakelkabel komt ook af en toe voor. Maar het kan snel gerepareerd worden met een paar eenvoudige stappen. Het volgende scenario is een verkeerd uitgelijnde derailleur. Dit gebeurt zelden, maar het kan toch een probleem zijn. Het is belangrijk te weten hoe je ze correct instelt.
Beeldbron: 123rf.com / 34789569