Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Bicycle achtertassen bieden veel bergruimte en zijn uiterst praktisch. Ze beschermen tegen regen en kunnen vaak tot rugzak of schoudertas worden omgebouwd. De verschillende maten en modellen maken dat fietstassen op allerlei manieren gebruikt kunnen worden: voor boodschappen in de supermarkt, op weg naar het werk, voor korte fietstochten of langere reizen met de fiets.

In onze fietstas test 2023 vergeleken we aan de zijkant gemonteerde en aan de bovenkant gemonteerde fietstassen. We hebben de belangrijkste punten en de voor- en nadelen voor je uitgewerkt en samengevat. Om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we ook de belangrijkste vragen over de aanschaf van je nieuwe fietstas beantwoord.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Fietstassen maken het gemakkelijk om voorwerpen op de fiets te vervoeren, zoals verschillende soorten bagage of allerlei levensmiddelen. Ze bieden speciale bescherming voor de vervoerde voorwerpen en kunnen gebruikt worden voor kleinere uitstapjes en winkeltochten, maar ook voor langere reizen per fiets.
 • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen aan de zijkant gemonteerde en aan de bovenkant gemonteerde fietstassen, die elk met twee verschillende systemen aan de bagagedrager bevestigd worden: Hetzij met een kliksysteem, hetzij met een klittenbandsysteem. Bijna alle fietstassen zijn waterdicht en zeer functioneel.
 • Een bijzonder kenmerk van fietstassen is dat ze met behulp van een bestaande inrichting omgebouwd kunnen worden en ook comfortabel als rugzak of schoudertas gedragen kunnen worden. Bovendien hebben sommige fietstassen een geïsoleerde binnenbekleding om drankjes koel te houden.

Fietstas: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor fietstassen

Omdat de afzonderlijke modellen fietstassen nogal van elkaar verschillen, willen we je hieronder laten zien welke criteria je kunt gebruiken om de tassen met elkaar te vergelijken.

Als je een fietstas koopt, moet je daarom op de volgende punten letten:

Hieronder leggen we uit waar je bij elk van de punten op moet letten.

Gewenste plaats op de fiets

In principe kunnen fietstassen aan de voor- of achterband van de fiets of aan de voorkant van het stuur bevestigd worden. Zoals de naam al zegt, worden fietstassen achter op de fiets bevestigd, aan de bagagedrager.

Racefietsen en mountainbikes hebben geen bagagedrager.

Voordat je iets koopt, moet je beslissen of je een fietstas aan één kant van de fiets wilt, aan beide kanten of bovenop de bagagedrager. Afhankelijk van het gewenste model, leggen we in het volgende hoofdstuk uit welk sluitsysteem voor de respectieve tas gebruikt wordt.

Bevestigingssysteem

Het bevestigingssysteem hangt af van het model zak dat je gekozen hebt. Fietstassen die alleen aan de kant van het achterwiel zitten, worden vaak met een eenvoudig kliksysteem aan de band bevestigd. Twee sluitingen op de draagtas worden geopend en vastgemaakt aan de drager of aan de daarvoor bestemde stutten.

Bevestigingszakken, zowel enkelvoudige als 3-vaks zakken (links, rechts en boven op de drager), kunnen meestal met een eenvoudige klittenbandsluiting aan de drager bevestigd en er weer afgehaald worden.

Capaciteit en grootte

De grootte van je toekomstige draagtas hangt altijd af van waar je hem voor wilt gebruiken. Grotere tassen, bv. met een inhoud van 50 of 70 liter, zijn aan te bevelen voor langere tochten of reizen per fiets over lange afstanden.

De inhoud van fietstassen wordt aangegeven in liters.

Tassen met een inhoud van bv. 25 liter zijn voldoende voor boodschappen of kortere uitstapjes. Kleinere tassen daarentegen zijn ideaal voor sportdoeleinden, om kostbaarheden in op te bergen of drankjes en snacks.

Waterdichtheid

De meeste fietstassen zijn al gemaakt van een waterdicht materiaal dat geen vocht in de binnenkant van de tas toelaat, zelfs niet bij zware regen. Sommige tassen hebben echter alleen een waterafstotend oppervlak dat het water er alleen maar af laat rollen en geen veilige bescherming biedt voor de inhoud. Je moet hier dus op letten bij je aankoop.

Materialen zoals leer zijn niet waterdicht.

Het is echter mogelijk de tas tegen regen en vocht te beschermen met een zogenaamde “regenhoes”.

Rugzak of tasfunctie

Je moet er ook op letten dat je draagtas voldoende functioneel is. Het is een goed idee om een model te kiezen dat ook als rugzak of schoudertas gedragen kan worden. Zo heb je altijd een praktische draagmogelijkheid bij je, of je nu te voet of op de fiets bent.

Fietsendraagtassen: Veel gestelde vragen en antwoorden

In de volgende gids willen we graag antwoord geven op wat wij de belangrijkste vragen vinden over het kopen van een fietstas.

Wat is er bijzonder aan een fietsdraagtas en welke voordelen biedt hij?

Fietsdraagtassen zijn uiterst praktisch en bieden veel voordelen. We hebben de vier belangrijkste voordelen hieronder voor je op een rijtje gezet

 1. Veelzijdig gebruik: Met een fietstas kun je gemakkelijk voorwerpen of goederen op de fiets vervoeren. De verschillende maten en soorten maken de tassen veelzijdig, bv. voor korte of langere fietstochten, op weg naar het werk of voor je boodschappen in de supermarkt.
 2. Hoge functionaliteit: Veel fietstassen kunnen vaak ook als tas of rugzak gebruikt worden; ze hoeven echter niet achterop de fiets gedragen te worden (rugvriendelijk) en ontlasten zo de fietser. Sommige tassen hebben binnenin ook geïsoleerd materiaal, waarmee je drankjes of voedsel enkele uren koel kunt houden.
 3. Opbergruimte: Vergeleken met gewone fietstassen die aan de voorband of het stuur bevestigd zijn, bieden fietstassen aanzienlijk meer opbergruimte om zelfs grote of zware voorwerpen te vervoeren.
 4. Comfortabel rijden: Fietstassen zorgen voor een aangename en comfortabele rit omdat het gewicht naar de achterkant van de fiets wordt verplaatst. Bij het afdalen van een heuvel, bijvoorbeeld, kunnen aan de voorkant van de fiets bevestigde fietstassen vaak valpartijen veroorzaken door de hoge snelheid en het gewicht op de voorband. Om dit te voorkomen, raden we je altijd aan een fietsachtertas te kiezen.

Voor wie zijn fietstassen geschikt?

Er is een fietsdraagtas voor elk doel. In principe zijn fietsdraagtassen geschikt voor iedereen die voorwerpen wil vervoeren en een fiets met een bagagedrager heeft.

Fahrrad Gepäckträgertasche-1

Fietstassen zijn functioneel en praktisch omdat ze veel bergruimte bieden. Voorwaarde is dat de fiets een bagagedrager heeft.
(Image source: asya vee / unsplash)

Of je nu een toevallige fietser bent en de tas wilt gebruiken voor kleinere tochtjes of boodschappen in de supermarkt, of een frequente fietser die langere fietstochten maakt met veel bagage. Voor elke gelegenheid zijn er fietstassen in verschillende uitvoeringen en met verschillende extra functies.

Welke soorten fietstassen zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten fietstassen, die we graag nader aan je voorstellen.

 • zijtassen
 • fietstassen voor over het hoofd

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hebben we de respectieve voor- en nadelen voor je uitgewerkt.

Zijtassen

Zijtassen kunnen met een eenvoudig kliksysteem aan een of beide kanten van je achterwiel bevestigd worden. Ze bieden veel bergruimte en kunnen vaak tot een tas of rugzak worden omgebouwd.

Voordelen
 • grote capaciteit
 • gemakkelijk te monteren dankzij het kliksysteem
 • vaak met rugzak- of tasfunctie
Nadelen
 • niet geschikt voor fietsen zonder bagagedrager

Zijtassen maken indruk met hun hoge functionaliteit en grote opbergruimte voor allerlei spullen. Ze zijn vooral geschikt voor langere ritten of boodschappen in de supermarkt.

Opliggende fietsdraagtas

Opliggende fietsdraagtassen worden aan de bagagedrager bevestigd met behulp van een klittenbandsluiting. Ze hebben meestal een rechthoekige vorm en bieden veel bergruimte. Behalve de aan de bovenkant gemonteerde tas bestaan 3-vaks fietstassen uit twee andere tassen die aan de zijkant van de fiets hangen, maar die niet extra met een kliksysteem bevestigd hoeven te worden.

Voordelen
 • gemakkelijk te bevestigen met klittenbandsysteem
 • vaak met rugzak- of tasfunctie
Nadelen
 • beperkte capaciteit
 • niet geschikt voor fietsen zonder bagagedrager

Op de grond gemonteerde fietsdraagtassen kunnen vaak ook tot rugzak of schoudertas worden omgebouwd, maar bieden vaak minder bergruimte dan zijtassen.

Fahrrad Gepäckträgertasche-2

Fietsdraagtassen zijn veelzijdig, want er is een geschikte tas voor elke gelegenheid.
(Image source: O’car Johann Campos / unsplash)

Anderzijds hebben sommige tassen een koelende functie voor drankjes en zijn ze vooral geschikt voor kortere uitstapjes of sportactiviteiten.

Hoeveel kost een fietstas?

De prijs van een fietstas hangt af van de grootte en inhoud van de fietstas en van het ontwerp. Vooral extra functies en de fabrikant beïnvloeden ook de prijs van je nieuwe fietstas.

Type prijs bij Amazon
Opzij gemonteerde fietsdraagtas tussen 13 en 120 euro
Opliggende fietsdraagtas tussen 16 en 60 euro

Zoals je ziet is de prijswaaier voor beide modellen hoog, want er zijn veel verschillende versies van de respectieve fietsdraagtassen. Maar in vergelijking met aan de zijkant gemonteerde fietstassen zijn de aan de bovenkant gemonteerde fietstassen iets goedkoper.

Hoe maak ik een fietsdraagtas stevig aan de fiets vast?

Zoals al gezegd zijn er twee verschillende bevestigingssystemen voor fietsdraagtassen. Afhankelijk van het type tas kun je hem gemakkelijk aan je drager vastmaken met een klittenbandsysteem of een kliksysteem. Beide systemen maken het betrekkelijk gemakkelijk om fietstassen aan de drager te bevestigen en ze snel weer van de drager te verwijderen.

Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan het maximum gewicht en de belasting van je fietstas. Zo moeten vloeistoffen bij voorkeur altijd in een verticale en vastgezette positie vervoerd worden om te voorkomen dat ze in je fietstas lekken.

Welke alternatieven zijn er voor een fietstas?

Als een fietsdraagtas niet geschikt voor je is, hebben we twee vergelijkbare alternatieven die je ook aan je bagagedrager kunt bevestigen om voorwerpen in te vervoeren: Een klassieke fietsmand of een fietskoffer.

Type Beschrijving
klassieke fietsmand Een klassieke fietsmand is een goedkoop alternatief vergeleken met een bagagetas voor fietsdragers. De mand is echter open, d.w.z. hij kan niet gesloten worden, en biedt veel minder ruimte dan een fietstas. De vervoerde voorwerpen moeten meestal extra met spanbanden vastgezet worden, zodat ze onderweg niet verloren gaan.
Fietskoffer Een fietskoffer daarentegen is helemaal gesloten en gemaakt van een hard materiaal dat de koffer bijzonder stevig maakt. De fietskoffer wordt van bovenaf aan de bagagedrager bevestigd en heeft meestal minder bergruimte dan een bagagerekzak. Een bijzonderheid is echter dat fietskoffers meestal afgesloten kunnen worden en dus een bijzondere bescherming bieden.

Zoals je ziet zijn er twee vergelijkbare alternatieven voor een fietstas. Kies in elk geval degene die het beste bij je behoeften past.

Conclusie

Onze gids heeft aangetoond dat fietstassen een praktische oplossing zijn om verschillende dingen gemakkelijk en veilig op je fiets te vervoeren. Of het nu een zij- of een bovengemonteerde achtertas is, hun veelzijdigheid en hoge functionaliteit betekenen dat alle fietstassen een meerwaarde bieden voor iedereen – of je nu af en toe fietst of vaak fietst.

Fietstassen beschermen de inhoud niet alleen tegen regen en schokken tijdens het rijden op de weg, maar kunnen ze in sommige gevallen zelfs langer koel houden.

Door de vele verschillende modellen is er voor elk doel een geschikte bagagetas voor fietsdragers. Of het nu is voor je volgende langere fietstocht, de weg naar je werk of om je wekelijkse boodschappen in de supermarkt gemakkelijker te maken.

We hopen dat we de belangrijkste vragen over fietstassen hebben kunnen beantwoorden en dat onze gids je zal helpen bij je aankoopbeslissing. Veel plezier met je nieuwe fietstas en een goede rit!

Beeldbron: Dudko/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies