Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

25Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Deze keer praten we met je over zwarte knoflook en over de dingen die je je waarschijnlijk niet voorstelt bij deze exotische soort, zoals het feit dat het dezelfde witte knoflook is die door een proces van fermentatie en temperatuurbeheersing gedurende lange tijd getransformeerd is.

Dankzij deze natuurlijke modificatie krijgt knoflook een heel bijzondere en opvallende gitzwarte kleur. Maar het interessantste is dat dit proces de eigenschappen ervan versterkt, het zoet maakt en de textuur en het aroma verzacht, waardoor het een culinair juweeltje wordt met ontelbare voordelen.

Door het hele artikel heen vertellen we je de belangrijkste kenmerken van dit van oorsprong Japanse voedsel, waaronder de verschillende consumptievormen, presentaties en verkoopplaatsen, naast andere bijzonderheden. Deze informatie zal je helpen de beste zwarte knoflook te kiezen en van alle voordelen te profiteren.
Belangrijk om te weten

 • Zwarte knoflook wordt verkregen door een proces van natuurlijke fermentatie en temperatuurbeheersing van witte knoflook. Deze modificatie geeft het zijn donkere kleur, en maakt het ook zachter en zoeter, waardoor de sterke smaak en het intense aroma verdwijnen.
 • Er zijn verschillende soorten knoflook, en veel ervan worden naar kleur genoemd. Je vindt er witte, paarse, roze en zwarte knoflook, naast andere varianten, die van elkaar verschillen in smaak, aroma, textuur, bereidingswijze en consumptie.
 • Bij het kopen van zwarte knoflook is het belangrijk rekening te houden met bepaalde factoren, zoals de verschillende presentaties, toepassingen, aanbevolen hoeveelheden, en mogelijke contra-indicaties of bijwerkingen, naast andere aspecten.

Beste Zwarte Knoflook: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over zwarte knoflook

Het belangrijkste doel van deze koopgids is je informatie te geven over het product dat je wilt kopen. Daarom zullen we je vertellen wat de belangrijkste bijzonderheden van zwarte knoflook zijn, inclusief de voordelen en de aspecten die niet zo gunstig zijn.

Zwarte knoflook heeft een zoete smaak, een romige textuur en een heel mild aroma. (Foto: Michelle Coppiens / 123rf.com)

Wat is zwarte knoflook en wat zijn de voordelen ervan?

Zwarte knoflook is de transformatie van witte knoflook door een proces van natuurlijke fermentatie en controle van temperatuur en vochtigheid over een langere periode. Het resultaat? Het smaakt zoet en mild, heeft een zeer romige textuur, prikt niet, heeft geen sterke geur en geeft geen slechte adem.

Het heeft dezelfde eigenschappen als witte knoflook, maar de concentratie en de bestanddelen zijn tien keer hoger. Naast de vele voordelen helpt zwarte knoflook de bloeddruk te reguleren, het slechte cholesterolgehalte te verlagen, de botten te versterken, de bloedsuiker op peil te houden en migraine te elimineren.

Het is ook een antioxidant, anticarcinogeen, antiseptisch, slijmoplossend en opwekkend. Het is ook een geweldige bondgenoot tegen diabetes en hart- en vaatziekten, verhoogt de afweer, vermindert stress, angst en depressie, vermindert astma en reinigt de nieren.

Voordelen
 • Het is een antioxidant
 • het vermindert stress
 • het reguleert de bloeddruk
 • het versterkt de botten
 • het voorkomt hart- en vaatziekten
 • het helpt wonden genezen
Nadelen
 • Het is duurder dan witte knoflook
 • het is niet aan te bevelen voor mensen die aan hypothyreoïdie lijden
 • het is af te raden tijdens zwangerschap en borstvoeding

Zwarte knoflook, witte knoflook, paarse knoflook of roze knoflook Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende soorten knoflook die naar hun kleur genoemd worden. Hieronder vermelden we de belangrijkste kenmerken van zwarte, witte, paarse en roze knoflook, maar bedenk dat je ook paarse, bruine en rode soorten kunt vinden.

Zwarte knoflook. Zwarte knoflook is eigenlijk witte knoflook die, dankzij een proces van natuurlijke fermentatie en temperatuurbeheersing, die bijzondere en opvallende ebbenhouten kleur gekregen heeft. De textuur is zeer romig, de smaak mild en zoet, en hij heeft dezelfde eigenschappen als de heldere variant, maar veel geconcentreerder.

Witte knoflook. Dit is de meest voorkomende en gebruikte knoflook, en wordt gekenmerkt door zijn intense smaak en aroma, zijn vlezige textuur en zijn uitstekende houdbaarheid. De krop van deze knoflook heeft meestal meer teentjes dan die van de andere soorten en kan gebruikt worden in een grote verscheidenheid van gerechten, zowel rauw als gebakken.

Paarse knoflook. Paarse knoflook heeft een intense en enigszins kruidige smaak zonder invasief te zijn, hoewel er ook sterkere of mildere soorten zijn, afhankelijk van hun herkomst. Deze knoflook, met witte schil en paarse kopkleur, wordt veel op de markt gebracht om zijn kwaliteit, veelzijdigheid en smaak.

Roze knoflook. Roze knoflook, ook wel heksenknoflook of slangenknoflook genoemd, is een van de sterkste, meest intense en wilde soorten. Als ze geoogst zijn, wordt ook het witte deel van de bladeren gebruikt en samen met de bollen gekookt, gekookt, gebakken of rauw in salades.

Zwart Wit Purper Roze
Smaak Zoet Matig mild Meer kruidig Sterk
Aroma Mild Intens Intens en zeer aromatisch Zeer intens
Textuur Romig Vlezig, stevig Vlezig, stevig Vlezig, stevig
Vorm van consumptie In sauzen, desserts, crèmes, enz. Gesauteerd, in salades, enz. Gebakken, in salades, enz. Rauw, gekookt, gesauteerd, gebakken
Belangrijkste kenmerken Het prikt niet en geeft geen slechte adem. Hij is zoet en mild Hij is de meest voorkomende en geconsumeerde soort knoflook Hij wordt gewaardeerd om zijn smaak en aroma Hij is een van de sterkst smakende soorten

Hoe wordt zwarte knoflook verkregen?

Wat is het specifieke proces om een traditionele witte knoflook niet alleen van kleur te laten veranderen, maar ook van smaak, textuur en aroma, en ook de weldadige werking ervan te intensiveren? Het is een enigszins ingewikkeld proces, dat door professionals wordt uitgevoerd, maar met een beetje oefening en veel discipline kan het thuis ook.

Nogmaals moet verduidelijkt worden dat deze procedure volkomen natuurlijk is, want er zijn geen additieven of chemische supplementen die deze oude techniek, die ontdekt was door een Japanse wetenschapper toen hij de sterke geur van de witte knoflook die hij gewoonlijk consumeerde wilde elimineren, verstoren, versnellen of optimaliseren.

Terug naar het onderwerp, de fermentatie van de witte knoflookbollen vindt plaats bij hoge temperaturen in kamers met vochtigheidsregeling, gedurende een periode die bijna een maand duurt. De gefermenteerde knoflook laat men daarna nog 45 dagen oxideren in een schone ruimte om zijn karakteristieke zoete smaak te krijgen.

Komt de zwarte kleur door de te lange kooktijd? Nee, de ebbenhouten kleur wordt in feite verkregen door melanoïden, dat zijn donkergekleurde stoffen die dit voedsel zijn gitkleur geven. Deze worden gevormd door de natuurlijke suikers en aminozuren tijdens de fermentatie.

Koopcriteria

In dit laatste deel van het artikel bespreken we de belangrijkste koopcriteria bij het kopen van zwarte knoflook. Deze informatie zal je helpen om het meest geschikte product voor je te kiezen en de talrijke eigenschappen en voordelen ervan optimaal te benutten

 • Gebruikt
 • Presentaties
 • Aanbevolen hoeveelheden
 • Contra-indicaties

Gebruik

Behalve dat het uiterst heilzaam is, is zwarte knoflook ook een zeer veelzijdig product, zodat het in verschillende soorten gebruik kan worden opgenomen om al zijn eigenschappen naar onze voorkeur en belangstelling te benutten en te optimaliseren. Hier noemen we enkele van de toepassingen van deze fantastische groente.

Gastronomisch. Zoals in het hele artikel vermeld, heeft zwarte knoflook een oneindig aantal gastronomische of culinaire toepassingen, vanwege zijn milde, zoete smaak en romige textuur. Je kunt het gekookt, gebakken, gekookt en zelfs rauw eten.
Het kan ook toegevoegd worden aan vlees, pasta, groenten, pizza’s, zoete of hartige crèmes, enz. dankzij het aangename aroma, dat noch sterk, noch indringend is. Het is ook heerlijk om over brood te smeren als boter of gelei.

Medicinaal. We hebben ook alle voordelen die deze groente aan het organisme geeft uitvoerig beschreven, door ziekten als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen. Het is ook antiseptisch, antioxidant, slijmoplossend en energiegevend.

Het kan oraal worden geconsumeerd, via voedsel en sappen, of via vitaminesupplementen zoals capsules. Het is raadzaam de eerste optie te kiezen, die misschien niet zo praktisch is als de tweede, maar wel een maximaal behoud van alle eigenschappen van deze groente garandeert.

Cosmetic. Zwarte knoflook heeft enorme voordelen voor de huid, want het helpt haar te voeden, beschadigde weefsels te herstellen, rimpels en vroegtijdige expressielijntjes weg te werken, en acne te bestrijden. Het herstelt ook gespleten haarpunten, rekent af met roos en hydrateert de nagels.

Hoewel cosmetische crèmes met zwarte knoflook meestal niet in de handel verkrijgbaar zijn, kun je je eigen voedende gel maken door zwarte knoflook te combineren met olijf- of kokosolie, aloë vera, honing, enz. om de werking ervan te optimaliseren. Orale consumptie van deze knoflook geeft ook uitstekende esthetische resultaten.

Zwarte knoflook wordt zeer gewaardeerd in de gastronomische industrie, en wordt gebruikt bij de bereiding van allerlei gerechten. (Foto: bbtreesubmission / 123rf.com)

Presentaties

In de handel zijn verschillende presentaties van zwarte knoflook te vinden, aangepast aan verschillende voorkeuren en vormen van gebruik. Hieronder noemen we er enkele, zodat je hun voornaamste kenmerken leert kennen en de voor jou meest geschikte en geschikte kunt kiezen.

In bol. Dit is de meest natuurlijke presentatie die er bestaat, en daarom de meest aanbevolen. Zwarte knoflookbollen zijn te vinden in sommige commerciële winkels, maar vooral in natuurvoedingswinkels, waar ze meestal per gewicht verkocht worden als biologische groente.

In pasta. Zwarte knoflookpasta is een commerciële versie van zwarte knoflook die kant en klaar geleverd wordt, zodat je de knoflook niet hoeft te hakken en fijn te hakken. Het is uiterst veelzijdig, want je kunt het als smaakmaker toevoegen aan pasta, vlees, vis, rijst, groenten en vele andere gerechten.

In capsules. Zwarte knoflook capsules zijn vitaminesupplementen die gemaakt zijn om de voordelen van deze krachtige groente in een enkele pil te concentreren. Hoewel het door het inkapselingsproces niet alle natuurlijke eigenschappen van zwarte knoflook behoudt, is het een praktische en goedkope optie.

Zwarte knoflook komt voor in verschillende presentaties, aangepast aan verschillend gebruik, voorkeur en behoefte. (Foto: Marcin Jucha / 123rf.com)

Aanbevolen hoeveelheden

Hoeveel zwarte knoflook moet je consumeren? De realiteit is dat er geen exacte dosering is, maar wel een schatting die varieert naar gelang de soort presentatie. Hieronder bespreken we de geschatte dosering van dit voedsel, zodat je een geschatte referentie hebt.

Bol. Het is aan te bevelen om dagelijks 1 tot 3 zwarte knoflookbollen te consumeren, bij voorkeur op een lege maag, om de eigenschappen en voordelen optimaal te benutten. Als je niet overtuigd bent van het idee om zwarte knoflook als ontbijt te eten, kun je kiezen voor capsules, hoewel de bol beter is omdat die de eigenschappen van dit voedingsmiddel intact houdt.

Pasta. Pasta of zwarte knoflooksaus kan ook op een lege maag of op een ander moment van de dag gegeten worden, zo vaak je maar wilt, want de overvloedige consumptie ervan levert geen grote risico’s op, behalve in de gevallen die in het volgende punt genoemd worden.

Capsules. Doosjes zwarte knoflookcapsules of -tabletten (die alleen of in combinatie met andere natuurlijke ingrediënten verkrijgbaar zijn) kunnen 30, 50, 60, 90 en zelfs 150 eenheden bevatten, die 2 tot 4 per dag kort voor (ongeveer een half uur) de maaltijd moeten worden ingenomen.

(Zichtbare foto: Oleksandr Rybitskyi / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies