Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

In onze postmoderne tijd wordt voedingsbewustzijn steeds belangrijker in de samenleving. Veel mensen zoeken daarom rond naar vleesalternatieven, bijvoorbeeld, of proberen meer groenten in hun gerechten te verwerken. In de Duitse keuken is er traditioneel een selectie van bijzonder populaire groenten. Behalve aardappelen zijn dat broccoli en bloemkool.

In dit artikel nemen we bloemkool onder de loep. We zullen uitleggen hoe je bloemkool goed kunt bereiden en de vraag beantwoorden hoe gezond bloemkool eigenlijk is. Verder geven we je waardevolle tips en trucs over hoe bloemkool ziektes kan voorkomen en hoe je bloemkool kunt gebruiken om af te vallen. Tenslotte laten we je kennis maken met broccoli als alternatief voor bloemkool.
De belangrijkste feiten in een notendop

  • Bloemkool kun je rauw of gekookt eten, maar bij het koken zijn er enkele belangrijke stappen die je moet volgen. Afhankelijk van hoe je de bloemkool klaarmaakt, kan de kooktijd oplopen tot 25 minuten. Je moet je er echter van bewust zijn dat de meeste gezonde voedingsstoffen tijdens het koken verloren gaan.
  • Bloemkool is een heel gezonde groente vanwege de vele gezonde ingrediënten. Het is rijk aan vitaminen en mosterdoliën, die uiteindelijk het immuunsysteem stimuleren en kanker kunnen voorkomen. Bovendien bevorderen mineralen en sporenelementen zoals magnesium, calcium en ijzer de spiersamentrekking, botvorming en bloedvorming.
  • Regelmatige consumptie van bloemkool kan ook hartziekten, diabetes en reumatoïde artritis in het menselijk lichaam voorkomen. Bloemkool kan ook helpen tegen eenvoudige constipatie. Bovendien kan eventuele winderigheid die als bijwerking kan optreden, gestopt worden door olie en citroensap over de bereide bloemkool te sprenkelen.

Gezond eten met bloemkool: Wat je moet weten

Bloemkool vind je tegenwoordig in elke Duitse supermarkt. Het behoort tot de botanische familie van kruisbloemige groenten en wordt in veel culinaire gerechten gebruikt. Het wordt als zeer voedzaam beschouwd. Maar vooral kinderen houden vaak niet van de gezonde bloemkool, vanwege de licht bittere smaak. Maar als ze goed bereid worden, kunnen ook voor kinderen heerlijke gerechten tevoorschijn getoverd worden.

Bloemkool kan bijzonder werkzaam zijn tegen ziekten en in het algemeen het immuunsysteem versterken.

Bloemkool kan daarom een echte wondergroente zijn voor jong en oud. Dat is waarschijnlijk de reden waarom het vaak gebruikt wordt in Duitse huishoudens. Maar vaak rijst de vraag of en hoe bloemkool echt zo gezond kan zijn. We bespreken dit in detail in het volgende hoofdstuk.

Hoe bereid je bloemkool op de juiste manier?

In principe kan bloemkool zowel rauw als gekookt gegeten worden. Rauwe bloemkool behoudt al zijn gezonde voedingsstoffen (1). Als je echter de voorkeur geeft aan gekookte bloemkool, moet je die koken in een grote pan kokend water met zout. Als je de bloemkool in kleine roosjes wilt snijden, moet je ze in de pan ongeveer 10 tot 15 minuten koken. Als je een hele bloemkool wilt koken, moet je rekenen op ongeveer 20 tot 25 minuten.

Veel online websites bieden geweldige en unieke gerechten met bloemkool. Er zijn veel variaties om uit te proberen. (Image source: congerdesign / Pixabay)

Als je wilt controleren of je bloemkool al gaar is, prik je met de punt van een mes in het dikste deel van de kool. Als dit gemakkelijk gaat, is je bloemkool klaar. Anders moet je nog wat langer wachten. Als de bloemkool uit elkaar begint te vallen, is hij al iets te zacht. Maar zelfs dan kan bloemkool gebruikt worden om unieke gerechten te maken. Bloemkool is echter vooral gezond als je hem alleen licht stoomt of voorzichtig verwerkt. Tijdens het koken gaan veel gezonde voedingsstoffen verloren.

Hoe gezond is bloemkool eigenlijk?

Bloemkool wordt algemeen beschouwd als een heel gezonde groente. Dit komt vooral doordat het veel mineralen en vitamines bevat en zo een belangrijke bijdrage levert aan het voldoen aan de dagelijkse voedingsbehoeften. Om je een overzicht te geven van de belangrijkste voedingsstoffen in bloemkool, hebben we hieronder een kleine tabel samengesteld (1).

Voedingswaarden in bloemkool Per 100 gram
Calorieën 22 kcal
Eiwit 1 g
Vet 1 g
Voedingsvezels 2.9 g

Enerzijds maken de vele vitamines die het bevat bloemkool met weinig calorieën bijzonder gezond. Volgens dit artikel bevat bloemkool veel vitamine B. Dit is vooral verantwoordelijk voor de energieproductie. Dit is vooral verantwoordelijk voor de energieproductie uit vetten, koolhydraten of eiwitten in het lichaam (2). Verder kan bloemkool de opname van ijzer in de darm bevorderen door zijn overvloed aan vitamine C en stikstofverbindingen uit voedsel onschadelijk maken (1).

Bloemkool is rijk aan vitaminen.

Bloemkool bevat ook veel vitamine K, dat essentieel is voor de bloedstolling. Bij postmenopauzale vrouwen kan het dus zelfs botverlies afremmen (1). Bloemkool is niet alleen laag in calorieën en rijk aan voedingsstoffen. Het is ook rijk aan secundaire plantaardige stoffen zoals mosterdoliën. Hiertoe behoren de twee ingrediënten sulforafaan en isothiocyanaat. Deze twee ingrediënten kunnen de groei van tumorcellen afremmen en hebben een preventieve werking tegen kanker (3).

Bloemkool bevat mineralen en sporenelementen.

Bovendien bevat bloemkool andere belangrijke mineralen en sporenelementen, zoals magnesium, calcium en ijzer. Het magnesium in bloemkool kan de spiersamentrekking bevorderen, de communicatie tussen zenuwcellen en de hartactiviteit (4). Het calcium levert botmateriaal omdat het dient als bouwsteen voor botten en tanden (5).

Bloemkool is een bron van calcium.

Calcium moet via de voeding worden opgenomen, omdat het menselijk lichaam dit mineraal niet zelf kan binden. Bloemkool is daarom een uitstekende bron van calcium. Tenslotte bevordert het ijzer in bloemkool het vitale zuurstoftransport in het lichaam en draagt het bij tot de vorming van bloedcellen (6). Dienovereenkomstig is bloemkool beslist een heel gezonde groente.

Hoe beïnvloedt bloemkool het menselijk lichaam?

Bloemkool kan preventief werken tegen sommige ziekten, dankzij de vele gezonde ingrediënten. Volgens dit bericht kan bloemkool de groei van tumorcellen afremmen en kanker voorkomen door de twee ingrediënten sulforafaan en isothiocyanaat (3).

Bovendien ondersteunen mineralen en sporenelementen zoals calcium, magnesium en ijzer het lichaam bij spiersamentrekking, botvorming en bloedvorming (4, 5, 6).

Bloemkool wordt vaak in de pan gekookt. Maar je kunt het ook zonder aarzelen rauw eten. In dit geval heeft het nog meer voedingsstoffen dan gekookte bloemkool, want tijdens het koken gaan sommige voedingsstoffen verloren. (Image source: Louis Hansel / Unsplash)

Naast deze positieve effecten heeft bloemkool ook een paar kleine bijwerkingen. Dit komt omdat de voedingsvezels in bloemkool alleen in de dikke darm verteerd kunnen worden. Daardoor kunnen zich daar gassen vormen, die dan tot winderigheid leiden. Dus een opgeblazen buik is hier niets om je zorgen over te maken en is volkomen natuurlijk. Spijsverteringsproblemen en buikpijn zijn ook niet uit te sluiten bij het eten van bloemkool (7). Een opgeblazen gevoel kun je voorkomen door de bloemkool na het koken te besprenkelen met olie en citroensap.

Hoe helpt bloemkool je bij het afvallen?

Bloemkool is een gezonde manier om af te vallen. Het bevat maar een paar calorieën maar veel voedingsstoffen. De hierboven genoemde vezels geven je snel een vol gevoel en helpen je je hongergevoel onder controle te houden. Dit maakt bloemkool perfect voor een koolhydraatarm dieet (8).

Is broccoli een levensvatbaar alternatief voor bloemkool?

Samen met bloemkool wordt broccoli ook beschouwd als een caloriearme en voedingsrijke groente. Net als bloemkool bevat ook broccoli veel vitaminen en vezels, en is daarom ook perfect voor een koolhydraatarm dieet.

Broccoli dient als een verstandig bloemkool alternatief.

Dit betekent dat je voor de verandering eens met broccoli kunt koken in plaats van bloemkool. Broccoli heeft echter dezelfde kleine bijwerkingen als bloemkool. Je kunt ook last krijgen van spijsverteringsproblemen, buikpijn of winderigheid (9).

Conclusie

Bloemkool schittert in elk gerecht door zijn bovengemiddelde voedingswaarden. Het is rijk aan vitaminen en vezels, maar arm aan calorieën. Maar dat is niet het enige dat bloemkool bijzonder gezond maakt. Dankzij de ingrediënten sulforafaan en isothiocyanaat kan bloemkool de groei van tumorcellen afremmen en kanker voorkomen.

Bijgevolg is bloemkool een gezond totaalpakket dat, afgezien van mogelijke winderigheid, heel gezond is voor het menselijk lichaam. Bovendien kan bloemkool je ook helpen afvallen omdat het veel vezels bevat. Dienovereenkomstig kun je je hongergevoel beter onder controle houden en gericht afvallen. Op de juiste manier bereid kan bloemkool zelfs lekker zijn voor de kleinsten onder ons en een gezonde groei bevorderen.

Omslagfoto: Couleur / Pixabay

Referenties (9)

1. Apotheken-Umschau.de: Blumenkohl: Vielseitiges Gemüse.
Bron

2. Pharmazeutische-Zeitung.de: B-Vitamine: Unerlässlich für den Stoffwechsel. Dr. Marion Hofmann-Aßmus, 04.10.2011
Bron

3. Ullah MF. Sulforaphane (SFN): An Isothiocyanate in a Cancer Chemoprevention Paradigm. Medicines (Basel). 2015 Jul 17;2(3):141-156. doi: 10.3390/medicines2030141. PMID: 28930206; PMCID: PMC5456215.
Bron

4. Verbraucherzentrale.de: Magnesium - was ist zu beachten?
Bron

5. Apotheken-Umschau.de: Calcium (Kalzium): Ein wichtiger Mineralstoff.
Bron

6. Apotheken-Umschau.de: Eisen: Das machtvolle Spurenelement.
Bron

7. Medicalnewstoday.com: Everything you need to know about cauliflower Megan Ware, 18.08.2017
Bron

8. Eatsmarter.de: Blumenkohl & Brokkoli.
Bron

9. Apotheken-Umschau.de: Brokkoli: Gesunder Kohl.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Blumenkohl: Vielseitiges Gemüse
Apotheken-Umschau.de: Blumenkohl: Vielseitiges Gemüse.
Ga naar bron
B-Vitamine: Unerlässlich für den Stoffwechsel
Pharmazeutische-Zeitung.de: B-Vitamine: Unerlässlich für den Stoffwechsel. Dr. Marion Hofmann-Aßmus, 04.10.2011
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ullah MF. Sulforaphane (SFN): An Isothiocyanate in a Cancer Chemoprevention Paradigm. Medicines (Basel). 2015 Jul 17;2(3):141-156. doi: 10.3390/medicines2030141. PMID: 28930206; PMCID: PMC5456215.
Ga naar bron
Magnesium - was ist zu beachten?
Verbraucherzentrale.de: Magnesium - was ist zu beachten?
Ga naar bron
Calcium (Kalzium): Ein wichtiger Mineralstoff
Apotheken-Umschau.de: Calcium (Kalzium): Ein wichtiger Mineralstoff.
Ga naar bron
Eisen: Das machtvolle Spurenelement
Apotheken-Umschau.de: Eisen: Das machtvolle Spurenelement.
Ga naar bron
Everything you need to know about cauliflower
Medicalnewstoday.com: Everything you need to know about cauliflower Megan Ware, 18.08.2017
Ga naar bron
Blumenkohl & Brokkoli
Eatsmarter.de: Blumenkohl & Brokkoli.
Ga naar bron
Brokkoli: Gesunder Kohl
Apotheken-Umschau.de: Brokkoli: Gesunder Kohl.
Ga naar bron
Recensies