Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Hoe vaak ben je niet thuisgekomen uit de supermarkt, zeker dat je de perfecte avocado geplukt hebt, om dan te ontdekken dat hij nog niet rijp is?

Omdat avocado’s meestal vlak voor het serveren worden opengesneden, is zo’n scenario bijzonder frustrerend. Weten hoe je een rijpe avocado uitzoekt is één ding, maar hoe zit het met het uitzoeken van avocado’s die de hele week vers blijven en klaar zijn om op verzoek te eten? We onthullen de beste tips voor het kiezen en rijpen van avocado’s!
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Om de mate van rijpheid van een avocado te bepalen en de juiste avocado te kiezen als je hem koopt, moet je aan de krachtvrucht voelen en ruiken.
  • De smaak van een rijpe avocado verschilt ook van die van een nog niet rijpe vrucht: een rijpe avocado heeft een nootachtige smaak, terwijl een onrijpe avocado nog flauw smaakt.
  • Als je avocado nog niet eetrijp is, maar je moet het wel snel doen, kun je het rijpingsproces thuis gemakkelijk versnellen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een rijpe avocado?

Het bepalen van de rijpheidsgraad van een avocado is niet zo eenvoudig, vooral omdat verschillende kruidenierswinkels ook verschillende vruchten aanbieden in termen van kwaliteit en mate van rijpheid. De populairste soorten in Duitsland zijn “Hass” en “Fuerte”.

Bekend als een superfood, heeft de vrucht de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Maar omdat het vruchtvlees in de schil zit, kan het soms moeilijk zijn een rijpe avocado uit te kiezen. (Image source: Hitoshi Namura/Unsplash)

Terwijl de Hass avocado een donkergroene tot bruine schil heeft, heeft de Fuerte avocado een gladde, groene schil. Sommige supermarkten etiketteren rijpe en kant-en-klare avocado’s. Niettemin is het soms moeilijk om aan de buitenkant te zien of het superfood rijp is of niet.

Hoe kun je een rijpe avocado herkennen?

Er zijn verschillende manieren om een rijpe avocado te herkennen. De eenvoudigste en waarschijnlijk bekendste methode is de vrucht te voelen. Als je met je vinger heel lichte druk uitoefent en ziet dat het iets meegeeft en zacht is, kun je aannemen dat het klaar is om te eten. Als de avocado echter te zacht of zelfs bijna papperig is, is hij overrijp.

Je kunt ook zien of de vruchten rijp zijn door ze te schudden. Houd de vrucht tegen je oor en schud ermee. Als je de pit binnenin hoort rammelen, moet de avocado rijp zijn. Ook de geur van een avocado vertelt je veel: onrijpe avocado’s zijn meestal geurloos. Als je een onaangename geur opmerkt, is de avocado overrijp of zelfs slecht.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een rijpe avocado?

De avocadovrucht wordt beschouwd als een van de meest prominente superfoods. Men zegt dat ze vele gezondheidsvoordelen hebben. Een kenmerkende eigenschap van de avocado is het hoge gehalte aan . Een van de vele voordelen zou de antioxiderende en chemoprotectieve werking zijn (1). Men zegt ook dat het het cardiovasculaire systeem beschermt (1).

De avocado zit boordevol gezonde voedingsstoffen.

Dit werd bevestigd in een studie van de American Heart Association: volgens deze zou één avocado per dag het goede HDL cholesterol verhogen, het LDL cholesterol, dat als minder goed wordt beschouwd, verlagen, en zo mogelijk het risico op hartziekten verminderen (2).

De avocado is ook een echte helper voor voedingsbewuste mensen en bij het afvallen. Het hoge aandeel onverzadigde vetzuren zorgt hiervoor, want de avocado bevat verder nauwelijks suiker en koolhydraten (1) en het vet houdt je langer vol. Van de vitaminen die in de avocado zitten wordt gezegd dat ze veel positieve effecten vertonen. Bijvoorbeeld vitamine E en carotenoïden, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen (1).

Maar ook alle vezels, kalium, magnesium, vitamine A, vitamine C, vitamine K1, foliumzuur om er een paar te noemen. Deze kunnen onder andere het oog en de hersenen beschermen, energie geven, en huid, nagels en botten versterken. Wetenschappers suggereren dat het eten van avocado’s bij salades de biologische beschikbaarheid van carotenoïden vele malen vergroot. Dit kan bijdragen tot de mogelijke gezondheidsvoordelen. Nogmaals, hier is een overzicht van de belangrijkste gemiddelde voedingswaarden van de avocado (1, 3).

Voedingsstoffen Content per 100 gram
Water 73 g
Eiwit 2 g
Vetzuren 2 g
Calcium 12 mg
Magnesium 29 mg
Fosfor 52 mg
Niacin 2 mg
Beta-carotene 62 µg
Vitamine K 21µg

Hoeveel calorieën zitten er in een rijpe avocado?

Avocado’s worden beschouwd als superfoods. Superfoods zijn alle voedingsmiddelen die gezondheidsbevorderende stoffen bevatten – en deze in bijzonder grote hoeveelheden. 100 gram avocado komt overeen met ongeveer 160 calorieën (1, 3) en bevat 8,5 gram koolhydraten, waarvan echter niet eens één gram suiker is.

Als superfood komt de avocado met veel gezondheidsvoordelen. Daarom landt de exotische vrucht steeds vaker op ons bord, als dip, in een salade of op toast. (Foto bron: Daria Shevtsova/Pexels)

Het is niet alleen het lage suikergehalte, maar ook het gehalte aan onverzadigde vetzuren en voedingsvezels dat de supervrucht bijzonder populair maakt. De Hass avocado die vaak in Duitsland gekocht wordt weegt tussen 140 en 300 gram, zonder pit en schil.

Kun je een onrijpe avocado eten?

Een onrijpe avocado smaakt niet alleen bitter en is daarom oneetbaar. In grote hoeveelheden kan het zelfs gevaarlijk zijn: Onrijpe avocado’s bevatten het toxine persin (4), dat buikpijn en misselijkheid kan veroorzaken. Dus als de avocado nog niet rijp is, eet hem dan helemaal niet! Het is daarom aan te bevelen om ofwel kant-en-klare avocado’s uit de supermarkt te halen, ofwel een paar dagen te wachten tot de avocado rijp is.

Waar moet ik rekening mee houden als ik ze eet?

Superfoods worden als bijzonder gezond beschouwd en worden opzettelijk gepromoot omdat er steeds meer vraag naar is. Wat echter niet vergeten mag worden, is dat zelfs deze gezonde voedingsmiddelen met mate genoten moeten worden. Bovengemiddeld verbruik kan tot problemen leiden.

En omdat de vrucht zo veel verschillende organische stoffen bevat, mogen avocado’s alleen in bepaalde hoeveelheden gegeten worden. Als je dat niet doet, kan het een averechts effect hebben en giftig of weefselbeschadigend zijn. Op dezelfde manier moet je, hoewel onverzadigde vetzuren heel gezond zijn, toch het hoge vetgehalte niet onderschatten en niet meer dan één avocado per dag consumeren.

Avocado moet met mate gegeten worden.

De steelbasis is meestal de eerste plaats op de vrucht waar zich schimmel ontwikkelt. Als dit al zichtbaar is, zijn de vruchten oneetbaar en mogen ze niet gegeten worden.

Als je de onderkant van de steel aan de puntige kant verwijdert en ziet dat die donker geworden is, is dat ook een teken dat de avocado overrijp en niet eetbaar is. Als dezelfde plek echter nog groen is, kun je aannemen dat hij nog vers is.

Een geheime tip: Ook als je de schil van de avocado niet eet, is het raadzaam de vrucht eerst te wassen. Het is waar dat de huid vrij hard is en algemeen wordt aangenomen dat ze geen pesticiden doorlaat. Andere bacteriën kunnen zich echter nog steeds op de huid verzamelen. Als de avocado vóór de verwerking niet schoongemaakt wordt, bestaat het gevaar dat deze bacteriën rechtstreeks in het vruchtvlees terechtkomen. Beter veilig dan spijt.

Wat is de beste manier om avocado’s te bewaren?

De beste tijd om een avocado te bewaren is als hij nog niet rijp en zacht is. Zodra je deze twee kenmerken opmerkt, moet de avocado echter onmiddellijk gegeten worden. Het zal niet lang duren voor het bederft en bederft. Houd de avocado gedurende deze tijd op kamertemperatuur. Omdat de avocado een tropische vrucht is, wordt het rijpingsproces onderbroken in de koelkast.

Als je een rijpe vrucht echter niet meteen wilt opgebruiken, kun je hem een paar dagen in de koelkast bewaren. Hetzelfde geldt voor avocado’s die al gesneden zijn. Wikkel het fruit in keukenfolie en doe er een beetje citroensap op. Dit voorkomt het ontstaan van bruine vlekken door oxidatie. Ook heel belangrijk: als je maar één helft van de avocado verwerkt, bewaar dan zeker de andere helft met de pit. Dit zit vol enzymen die de houdbaarheid van de vrucht kunnen verlengen.

Manieren om thuis een avocado te laten rijpen

Als je niet kunt wachten om van je avocado te genieten, kunnen de volgende tips je misschien helpen om het rijpingsproces van je avocado een zetje te geven.

Rijpe avocado in de magnetron

Als de bes (ja, de avocado is eigenlijk een bes!) een harde noot blijkt te zijn om te kraken, helpt de magnetron. Om de vruchten boterzacht te maken, snij je ze eerst doormidden en verwijder je de pit. Nu is het tijd om beide avocado-helften een paar minuten in de magnetron te zetten op een lage stand, bijvoorbeeld op 90 watt gedurende drie tot vijf minuten. Dit kan variëren naargelang de mate van rijpheid, dus houd de vruchten goed in de gaten. Laat de avocado iets afkoelen. Dan is de avocado klaar om gegeten te worden!

Rijp de avocado in de oven

Een andere manier om de avocado meteen te laten rijpen is je oven te gebruiken: verwarm eerst je oven voor op ongeveer 100 graden Celsius. Wikkel de avocado in aluminiumfolie. Als de oven verwarmd is, leg je het fruit in het midden en laat het een vijftal minuten opwarmen. Ook hier moet je de avocado in de gaten houden. Doe na de vijf minuten een druktest: als de avocado zacht is, moet hij klaar zijn om te eten.

Als dat niet zo is, zet je hem nog vijf minuten in de oven en controleer je hem. Als de avocado de drukproef doorstaat, laat hem dan eerst afkoelen. Belangrijk: net als bij de magnetron beïnvloedt de oven alleen de hardheid, niet de werkelijke rijpheid en smaak. Met de volgende methode kun je het natuurlijke rijpingsproces een handje helpen. Lees verder voor de beste manier om dit te doen.

Laat de avocado rijpen in een papieren zak

Deze methode helpt de avocado op natuurlijke wijze te rijpen. Het rijpen van avocado’s gebeurt door het vrijkomen van etheen. Als je je fruit in een bruine papieren zak of in krantenpapier legt, bouwt zich etheen op. Dit helpt je avocado sneller rijpen op een natuurlijke manier.

Supertip: Voeg een appel toe, want die geeft ook etheen af.

Om eventuele schimmel te voorkomen en het vocht te absorberen, kun je ook wat bloem in de zak doen. Afhankelijk van hoe rijp de avocado is, moet het drie tot vijf dagen duren voor je avocado boterzacht is en klaar om gegeten te worden.

Conclusie

Het is niet altijd gemakkelijk om de perfecte avocado te kiezen – maar het is ook niet onmogelijk! Zelfs bij het winkelen kan het nuttig blijken om beter te kijken, voelen en ruiken. Je moet er ook rekening mee houden dat de meeste van deze superfoods in de supermarkt belanden nog voor ze rijp zijn.

Dus als je je avocado meteen wilt eten, kun je ervoor zorgen dat je avocado’s koopt die rijp zijn om gegeten te worden. Deze worden door veel kruidenierswinkels aangeboden. Maar als je deze mogelijkheid niet hebt, kun je het rijpingsproces gelukkig zelf helpen met een paar kleine trucjes.

Beeldbron: Estúdio Bloom/Unsplash

Referenties (4)

1. Dreher, ML, & Davenport, AJ. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical reviews in food science and nutrition, 53(7), 738–750.
Bron

2. Wang L, Bordi PL, Fleming JA, Hill AM, Kris-Etherton PM. Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial.
Bron

3. Meyer, K.(2019) Eat to Sleep: What to Eat and When to Eat It for a Good Night's Sleep—Every Night.
Bron

4. Padilla-Camberos E, Martínez-Velázquez M, Flores-Fernández JM, Villanueva-Rodríguez S. Acute toxicity and genotoxic activity of avocado seed extract (Persea americana Mill., c.v. Hass). ScientificWorldJournal. 2013 Nov 5;2013:245828. doi: 10.1155/2013/245828. PMID: 24298206; PMCID: PMC3835709.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Dreher, ML, & Davenport, AJ. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical reviews in food science and nutrition, 53(7), 738–750.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wang L, Bordi PL, Fleming JA, Hill AM, Kris-Etherton PM. Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial.
Ga naar bron
Buch
Meyer, K.(2019) Eat to Sleep: What to Eat and When to Eat It for a Good Night's Sleep—Every Night.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Padilla-Camberos E, Martínez-Velázquez M, Flores-Fernández JM, Villanueva-Rodríguez S. Acute toxicity and genotoxic activity of avocado seed extract (Persea americana Mill., c.v. Hass). ScientificWorldJournal. 2013 Nov 5;2013:245828. doi: 10.1155/2013/245828. PMID: 24298206; PMCID: PMC3835709.
Ga naar bron
Recensies