Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

26Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote lactosevrije kaas test 2021. Hier stellen we alle lactosevrije kazen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste lactosevrije kaas voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je lactosevrije kaas wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Lactosevrije kaas bevat geen lactose en is dus geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.
 • Je kunt kiezen uit drie verschillende soorten lactosevrije kaas: lactosevrij door rijping, door toevoeging van lactase en door vervangers.
 • Lactosevrije kaas geeft je de mogelijkheid om kaas te eten en veel recepten uit te proberen ondanks je intolerantie.

Wat is lactosevrije kaas?

Bijna 75% van de hele wereldbevolking is lactose-intolerant. Slechts een heel klein aantal landen heeft een bevolking die bijna immuun is voor lactose-intolerantie. In Azië, daarentegen, is bijna elke volwassene lactose-intolerant.

Käse und Brot

Kaas is een zuivelproduct. Niettemin kun je tegenwoordig een ruime keuze aan kaasproducten vinden die lactosevrij zijn. (Image source: pexels.com / NastyaSensei Sens)

Lactose is de melksuiker die in alle zuivelproducten zit, zoals yoghurt of zure room. Lactosevrije producten zijn dienovereenkomstig zuivelproducten die geen lactose bevatten. Deze producten zijn daarom geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.

Wist je dat melk nooit voor volwassenen bedoeld was? De melk van koeien, bijvoorbeeld, is eigenlijk bedoeld voor hun kalveren, net zoals wij mensen onze baby’s voorzien van de melk van hun moeder. Pas 7500 jaar geleden ontwikkelde de mens het enzym lactase om melk te kunnen verdragen. Dit verzekerde het voortbestaan van de mens, want er waren praktisch altijd dieren die melk gaven.

Er is ook kaas die lactosevrij is. In het beslissingsgedeelte leggen we uit welke opties je hebt om van lactosevrije kaas te genieten.

Is lactosevrije kaas veganistisch?

In principe is kaas een product dat van melk gemaakt wordt, dus lactosevrije kaas is niet veganistisch. Veel kazen zijn zelfs niet vegetarisch, omdat bij de bereiding van kaas vaak stremsel gebruikt wordt. Dit komt uit de magen van kalveren.

Er zijn echter vervangers voor kaas die lactosevrij, vegetarisch en veganistisch zijn. Deze worden gemaakt van amandelen, sojaproducten en andere producten. Hoe smaakt

lactosevrije kaas?

Later zul je zien dat sommige kazen van nature lactosevrij zijn. Deze smaken gewoon naar kaas. Lactosevrije kaas is meestal kaas die langere tijd gerijpt is. Bij deze kaassoort is de smaak meestal wat wranger en sterker. Vervangers voor kaas variëren sterk in smaak. Vaak zijn de consistentie en smaak niet te vergelijken met gewone kaas. Het hangt allemaal af van je smaak.

Onze tip: Probeer gewoon de vervangende producten uit.

Wanneer moet ik overschakelen op lactosevrije kaas?

Je kunt beter lactosevrije kaas gebruiken als je lactose-intolerant bent of merkt dat je problemen hebt met zuivelproducten. Als je over het algemeen graag dierlijke producten vermijdt, kun je vervangende producten gebruiken. De kaasproductie wordt steeds vaker als ethisch bedenkelijk betiteld, omdat de melkproductie door massabedrijven in de meeste gevallen een traumatische ervaring is voor de koeien.

De term “lactosevrij” houdt geen wettelijke regeling in die voor alle levensmiddelen geldt. Maar in het geval van kaas is er een basisregel: als de kaas minder dan 0,1 g lactose per 100 g bevat, wordt hij als lactosevrij beschouwd. Er moet echter ook een bijbehorend label zijn.

Waar kan ik lactosevrije kaas kopen?

In principe kun je overal lactosevrije kaas kopen. Als je iets heel specifieks wilt, is het zoeken natuurlijk iets gedetailleerder. Je kunt in gewone supermarkten vaak allerlei soorten lactosevrije kaas kopen. Discounters hebben ook een groeiende keuze aan vervangingsproducten.

Er zijn natuurlijk manieren om lactosevrije kaas op het internet te kopen. Hetzij via algemene websites zoals Amazon, hetzij via de eigen sites van de fabrikanten. Er is veel om uit te kiezen, dus je kunt soms het overzicht verliezen over wat je zoekt.

Zijn er alternatieven voor lactosevrije kaas?

Naast lactosevrije kaas is er ook lactosearme kaas. Dit zijn meestal zachte kazen die slechts een kleine hoeveelheid lactose bevatten. Maar als je een ernstige lactose-intolerantie hebt, kun je geen lactose-arme kaas eten, omdat die nog steeds te veel lactose bevat. Anders geven we je genoeg alternatieven in het beslissingsgedeelte, dus er moet voor elk wat wils zijn.

Wist je dat baby’s van nature het enzym lactase hebben? Hierdoor kunnen ze de lactose in moedermelk afbreken. Vanaf de leeftijd van 5 jaar verdwijnt in bepaalde gevallen dit enzym en ontstaat lactose-intolerantie.

Gezond leven is in de mode en dat geldt natuurlijk ook voor alle producten die als gezond beschouwd worden. Omdat lactosevrije producten tot deze categorie behoren, neemt de markt een hoge vlucht.

Zolang je niet lactose-intolerant bent, kun je producten eten die lactose bevatten; een beetje lactose kan nooit kwaad.

[/kb_faq]

Besluit: Welke soorten lactosevrije kaas zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten lactosevrije kaas

 • Lactosevrije kaas door natuurlijke rijping
 • Lactosevrije kaas door toevoeging van lactase
 • Lactosevrije kaas van vervangingsproducten

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. We willen je helpen de beste lactosevrije kaas voor je te vinden.

Wat zijn de voor- en nadelen van natuurlijk gerijpte lactosevrije kaas?

In feite zijn er gewone kazen die van nature lactosevrij zijn. De kazen die een lange rijpingsfase hebben zijn bijna lactosevrij. Bij het rijpingsproces wordt de melksuiker, de lactose, gesplitst.

Voordelen
 • Kaas zoals je hem kent
 • Ruime keuze
 • Geen chemische toevoegingen
Nadelen
 • Niet veganistisch/vegetarisch
 • Kaasproductie ethisch twijfelachtig

De volgende kazen zijn niet lactosevrij:

Kaassoort Geschat lactosegehalte
Mozzarella 0,2g – 6g / 100g
Feta 0,2g – 6,2g / 100g
Roomkaas 2,0g – 3,8g / 100g
Mascarpone 2,5g / 100g
Kwark 3,3g / 100g
Cottage cheese 4g / 100g

Als je bij het kopen niet zeker bent, kun je ook de vuistregel onthouden: Als een kaas 0,0 g koolhydraten bevat, is hij lactosevrij. Lactosevrije kazen (met een lactosegehalte van 0,1%) zijn o.a. Parmezaan, Gouda, Edam en Bergkäse.

Waarin onderscheidt lactosevrije kaas zich door de toevoeging van lactase en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Er zijn vaak extra lactosevrije producten, waaronder kazen die eigenlijk van nature niet lactosevrij zouden zijn en een hoog lactosegehalte bevatten. Hoe worden ze lactosevrije producten?

Voordelen
 • Geen overblijvende lactose
 • Maakt de consumptie mogelijk van kazen die eigenlijk niet lactosevrij zouden zijn
Nadelen
 • Smaak en consistentie vaak niet vergelijkbaar met gewone kaas
 • Lactosevrij komt niet van nature voor
 • Meestal niet veganistisch/vegetarisch

Fabrikanten voegen bij het normale productieproces het enzym lactase toe. Dit breekt de lactose af, waardoor het product lactosevrij wordt. Lactase wordt in elke darm gevonden en vervult daar dezelfde functie.

Wat onderscheidt lactosevrije kaas van vervangingsproducten en wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn ook lactosevrije producten die op plantaardige basis gemaakt worden. Deze bevatten dus geen zuivelproducten en zijn dus 100% lactosevrij.

Voordelen
 • Natuurlijke kaasvervanger
 • Veganistisch/Vegetarisch
Nadelen
 • Smaak en consistentie vaak niet te vergelijken met gewone kaas
 • Er zijn maar een paar merken die zoiets maken

Meestal worden deze producten gemaakt van noten, soja of iets dergelijks. Vooral voor veganisten en bewuste mensen zijn de producten veel waard, omdat ze niet alleen zonder dierlijke producten gemaakt worden, maar vaak ook van biologische kwaliteit zijn.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om lactosevrije kaas te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om lactosevrije kazen te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend product te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Soort lactosevrij
 • Kookbaarheid
 • Proef
 • Consistentie
 • Toevoegingen

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Soort lactosevrij

Dit hangt af van je smaak. Wil je de juiste kaassmaak? Of speel je liever op veilig en koop je liever lactosevrije producten? Of wil je een veganistisch alternatief? In het beslissingsgedeelte legden we de voor- en nadelen van elk alternatief uit. Nu moet je weten wat je verkiest of je kunt het uitproberen.

Kookbaarheid

Als je met je kaasalternatief wilt bakken of koken, is het natuurlijk belangrijk dat dat kan. Let er dus bij het kopen op dat je behoeften gedekt zijn en dat je er alles mee kunt doen wat je wilt doen.

Smaak

Iedereen heeft een andere smaak en elk lactosevrij kaasalternatief smaakt anders. Het aankoopcriterium van smaak is dus aan jou. Je moet voor jezelf uitmaken wat je mooi vindt.

Alternatieven die niet natuurlijk gerijpt zijn, kunnen sterk verschillen van de smaak van een kaa.

Consistentie

Wil je harde kaas? Of heb je liever een lekkere Camembert? Wat dacht je van een smeerbare roomkaas? Lactosevrije kaas is ook verkrijgbaar in alle consistenties. De consistentie van een lactosevrij kaasalternatief, gemaakt van vervangers of door toevoeging van lactase, wordt vaak bekritiseerd. Daarom moet je van tevoren de consistentie nagaan en de recensies lezen.

Additieven

Of het nu gaat om stremsel in gewone kaas of om chemische additieven in vervangingsproducten – het toevoegen van natuurlijke of onnatuurlijke additieven is gebruikelijk bij de kaasbereiding. Als je bewust wilt eten, moet je beslist nagaan wat er aan je kaasalternatief naar keuze is toegevoegd.

Interessante feiten over lactosevrije kaas

Kun je zelf lactosevrije kaas maken?

In feite kun je zelf lactosevrije kaas maken. Alles wat je nodig hebt is lactosevrije verse melk (3,5% of meer), zout en azijnessence. Zo maak je een soort mozzarella. Kook de melk met het zout in een pan. Neem de pan van het vuur en roer er de azijnessence door. Roer een beetje en laat het 10 minuten rusten. Leg dan een fijnmazige zeef in een kom en een fijnmazige doek erin.

Giet het mengsel in de zeef en sluit de doek goed af. Zo kun je de wei eruit persen. Laat de kaas dan een uur in de doek (draai de doek weer strak) en in de wei staan. Nu is de kaas eigenlijk klaar. Haal het uit de doek en je hebt je eerste lactosevrije kaas gemaakt. Je kunt het ook een tijdje laten rijpen, waardoor het nog aromatischer wordt. Je kunt de kaas het beste in de wei bewaren.

Kun je kaas-leeksoep maken met lactosevrije kaas?

Voor een kaas en preisoep heb je smeltkaas nodig. Bewerkte kaas is niet lactosevrij door de natuurlijke rijping. Daarom heb je beslist een vervanger nodig of een product dat lactosevrij is door toevoeging van lactase. Als je voor het eerst kaas en preisoep met lactosevrije smeltkaas maakt, test dan eerst het kaasalternatief. Het is misschien niet zo smeltbaar als gewone smeltkaas.

Kan lactosevrije kaas gebruikt worden om gerechten te gratineren?

Je kunt gewone gratinschotel maken met lactosevrije kaasalternatieven. Er zit dus niet veel in de weg van je pizza, lasagne of aardappelgratin. De kaas kan zich iets anders gedragen. Het kan verschillen in de mate van smelten en bruin worden.

Kun je een kwarktaart bakken met lactosevrije kaas?

Ja, dat kan. Ofwel bak je de kaastaart met lactosevrije vervangingsproducten. De producten kunnen zich echter iets anders gedragen dan echte zuivelproducten. Of je kunt het helemaal zonder de kaascomponent doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een avocado cheesecake? Het is veganistisch en lactosevrij.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies