
Onze selectiecriteria
Water, graan en gist – whisky is aan de ene kant eenvoudig en aan de andere kant complex van smaak. Ben je een whiskyliefhebber of -kenner op zoek naar nieuwe en bijzondere smaakervaringen?
Dan ben je hier aan het juiste adres! In onze whisky test 2023 laten we je kennismaken met de beste whiskeys op de markt en leggen we uit wat belangrijk is bij het kopen.
Je leert er alles over de verschillende kenmerken en soorten whisky. Bovendien kunnen onze koopcriteria je helpen de juiste whisky voor je te vinden.
Belangrijk om te weten
- Whisky wordt het levenswater genoemd en komt oorspronkelijk uit Ierland en Schotland. Whisky kan in principe verdeeld worden in vijf Schotse streken.
- De woorden whisky en whiskey zijn niet alleen verschillende spellingen, maar geven ook informatie over de herkomst van de respectieve distilleerderij.
- Belangrijke onderscheidende kenmerken bij de keuze van een whisky zijn niet alleen het land van herkomst, maar ook de rijpheid van het vat, de smaak, het alcoholgehalte, het aroma en het rookgehalte.
Beste Whisky: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een whisky koopt
Voor je de whiskey werkelijk koopt, willen we eerst een paar basisvragen over whiskey beantwoorden. We zullen onder meer verduidelijken of er een verschil is tussen single malt whisky en blended whisky.
Wat is whisky?
Het minimum alcoholgehalte van whisky in de EU is 40 volumeprocent, hoewel het gebruikelijke gehalte kan oplopen tot 46 volumeprocent.
Wat betekenen de termen single malt whisky en blended whisky?
komen single malt whisky’s van één enkele distilleerderij, ze zijn dus geen mengsel van verschillende soorten whisky. Ten tweede wordt alleen gemoute gerst als graan gebruikt.
Dit zijn whisky variëteiten die zich door hun verschillende produktiemethoden ontwikkeld hebben:
- Single malt whisky is whisky die afkomstig is van verschillende vatbottelingen van een distilleerderij. Hij wordt uitsluitend van gemoute gerst gemaakt, gedistilleerd in koperen distilleerketels en daarna in eikenhouten vaten bewaard om te rijpen.
- Blended whisky is een mengsel van malt whisky en industriële whisky uit verschillende distilleerderijen. Vandaar het woord “blended”. Hier wordt de industriële whisky in grote hoeveelheden van tarwe en maïs gemaakt en dan slechts minimaal op vat gerijpt.
- Bourbon whisky wordt hoofdzakelijk van maïs gemaakt, hoewel er ook rogge en gerst in kan zitten. De meeste fabrieken waar bourbon whisky gemaakt wordt staan in de VS in Kentucky en Tennessee.
- Roggewhisky is voornamelijk gebaseerd op rogge. Deze whisky wordt vooral in Noord-Amerika gemaakt.
De term single malt wordt ook opgevat als een predicaat en een teken van een premium whisky. Onder whiskykenners is het zeker de meest populaire vorm.
Deze onderscheiding betekent dat deze whisky’s van bijzonder hoge kwaliteit zijn en een lange periode van opslag en rijping achter de rug hebben.
Wat onderscheidt een goede whisky?
- Land van produktie: Eerst en vooral moet je kijken naar het land van produktie. Als geen land is aangegeven, zijn de ingrediënten goedkoop uit alle delen van de wereld bijeengebracht.
- Variëteit: Vervolgens moet je ook naar de variëteit kijken. Single malt Scotch whisky, bijvoorbeeld, is een van de hoogste kwaliteit whisky’s.
- Namen van distilleerderijen: Een kenmerk zijn de namen van de gerenommeerde distilleerderijen die staan voor een constant goede kwaliteit. Hier kun je ook speciale aandacht besteden aan onderscheidingen als zulke informatie erg belangrijk voor je is.
- Leeftijd: Leeftijd is ook een belangrijk onderscheidend kenmerk. Als vuistregel wordt gezegd dat een single malt pas na 10 jaar echt goed wordt. Het betekent echter niet altijd “hoe ouder hoe beter”. Intussen zijn er al veel bottelingen zonder leeftijdsaanduiding die niettemin overtuigen met goede smaak.
- Prijs: Natuurlijk geeft de prijs ook een indicatie van de inhoud. Hier kun je onderscheid maken tussen de 3 belangrijkste prijsklassen. Een discount whisky, bijvoorbeeld, blijft meestal onder de prijs van 10 euro. Blended whisky kost gewoonlijk tussen 9 en 25 euro. Single malt whisky heeft een prijs van meer dan 25 euro.
NAS Whisky – Non Age Statement
Whisky Whisky zonder leeftijdsaanduiding wordt in kennerskringen vaak NAS whisky genoemd. NAS staat voor “No Age Statement”. Deze bottelingen zijn de laatste jaren steeds vaker op de markt verschenen.
Een reden hiervoor is zeker dat de vraag naar whisky al jaren toeneemt en dat veel distilleerderijen hun standaard bottelingen, zoals een 12 jaar oude single malt Scotch, niet meer in voldoende hoeveelheden op de markt kunnen brengen. Bij NAS whisky worden jongere vaten bij de oudere gevoegd. Een whisky moet echter altijd aangeduid worden volgens het jongste vat.
Concreet betekent dit dat een 12 jaar oude single malt geen vat mag bevatten dat korter dan 12 jaar opgeslagen is geweest. Bij een NAS whisky zijn deze bijmengingen geen probleem.
Ze overleefde ook twee wereldoorlogen, maakte tot nu toe 26 eerste ministers, 5 koningen en 10 pausen mee. Ze noemt whisky haar levenselixer. Ze is nooit vergeten een glas whisky te drinken voor ze naar bed gaat.
NAS whisky’s zijn nog steeds niet erg populair bij veel traditionele whiskykenners. Toch moet je deze bottelingen niet uit het oog verliezen. Vooral instap-whisky’s zijn vaak heel goedkoop als NAS te krijgen.
Wat zijn de belangrijkste feiten die je over whisky moet weten?
Kleur
Als je aan whisky denkt, heb je waarschijnlijk een goudbruine kleur in gedachten. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat de kleur van whisky kan variëren van kristalhelder tot zwart.
De kleur kan een heel interessant en belangrijk criterium zijn om een whisky te beschrijven, want hij is, onder andere, een teken van een lange rijpingsperiode. Het gebruik van kunstmatige kleurstoffen wordt echter steeds gebruikelijker.
Maar het gebruik van kleurstoffen is niet altijd negatief uit het oogpunt van de consument. Vaak gebruiken distilleerderijen de kleurstof om de variaties van verschillende vaten gelijk te trekken. Of een whisky gekleurd is of niet, hangt sterk af van de distilleerderij.
Alcoholgehalte
Scotch whisky wordt meestal gebotteld met een alcoholgehalte van 40% of 43%. Wettelijk is het minimum alcoholgehalte van whisky 40%. Natuurlijk zijn er, net als voor elke andere alcohol met een hoog alcoholgehalte, leeftijdsbeperkingen voor whisky, die ook van land tot land verschillen.
Hoeveel kost whisky?
De goedkopere flessen komen uit overtollige productie en worden onmiddellijk verkocht na een wettelijke minimum bewaartijd van 3 jaar. Vooral bij whisky betekent goedkoop echter niet per se “slechte kwaliteit”.
Er bestonden slechts twaalf flessen van zijn soort. Hoeveel er nog van bestaan is onzeker. Een van deze flessen is dit jaar al in Hong Kong geveild voor een recordwaarde van ongeveer 910.000 euro (ongeveer 815.000 pond).
In de meeste gevallen zijn instap-whisky’s al van een zeer hoge kwaliteit. Zoals reeds beschreven moeten alle whisky’s minstens 3 jaar in een vat bewaard worden.
Als het om whisky gaat, hangt alles af van persoonlijke smaak. Als algemene regel geldt dat jongere soorten whisky meer naar alcohol smaken dan die welke langer gerijpt zijn.
Hoe kan ik de houdbaarheid van whisky verlengen?
Maar dankzij het hoge alcoholgehalte kan de whisky niet gaan schimmelen of echt bederven, het is vooral de smaak die verandert. Hier zijn wat tips en trucs om dit te voorkomen of aanzienlijk uit te stellen.
Het is belangrijk dat je de whiskyfles rechtop bewaart. Enerzijds voorkom je het voortdurende gevaar van lekkage, anderzijds voorkom je contact met de kurk, wat belangrijk is omdat die kan oplossen of ongewenste aroma’s in de spirit kan vrijmaken.
We raden ook aan ze in het donker, koel en droog te bewaren. Whisky kan van smaak veranderen bij langdurige blootstelling aan zonlicht, en ook verdampen. Behalve tegen de zon verdraagt whisky geen hitte en je moet ook temperatuurschommelingen vermijden.
Deskundigen bevelen een temperatuur van 15° Celsius aan om verdamping te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen. Droog bewaren helpt om te voorkomen dat de kurk bederft. Lucht heeft een grote invloed op de houdbaarheid van de whisky.
Door een whiskypomp te gebruiken of te decanteren in kleinere flessen kan het effect van lucht op de whisky verminderd worden.
Met de juiste opslag is de houdbaarheid van geopende whiskyflessen tussen een half jaar en een jaar. Met gesloten flessen is het bijna “onbeperkt”. Hier is een overzicht van de belangrijkste tips en trucs:
- Bewaar whisky rechtop.
- Bewaren in het donker.
- Bewaar op een koele plaats.
- Bewaar op een droge plaats.
- Beschermen tegen de zon.
- Verminder de invloed van lucht op de whisky.
Hoe drink ik whisky op de juiste manier?
Het is mogelijk whisky puur te drinken, ijsblokjes te gebruiken, d.w.z. “on the rocks”, of zelfs stille water toe te voegen. Veel whisky’s worden zelfs op vatsterkte gebotteld, d.w.z. met ca. 50-60 volumeprocent alcohol.
Whiskykenners raden aan whisky altijd zonder ijs te drinken. Niet alleen verwatert het door ijs, maar de koudere temperatuur zorgt er ook voor dat minder aroma’s worden waargenomen.
Goede whisky drink je het best op kamertemperatuur. Vooral het zogenaamde neusglas is aan te bevelen. Deze glazen zijn tulpvormig en versmallen naar de top toe. Hierdoor ontsnapt de geur van de whisky niet zo snel en worden de aroma’s intenser waargenomen.
Behalve het nosing glas zijn er ook andere glazen die geschikt zijn voor whisky. Als je thuis je eigen minibar wilt inrichten, of als je gewoon graag vaker een glas whisky drinkt, kun je de whisky ook in een whiskykaraf bewaren en direct daaruit serveren.
Als ijsblokjes worden gebruikt, bindt de kou de aroma’s in de whisky en verhindert dat ze opstijgen. De kou verdooft ook het gehemelte en de smaak van de whisky is niet zo intens. Deze vorm van drinken wordt daarom vaak bekritiseerd door whisky kenners.
Als de whiskey te sterk of te scherp voor je is, raden we je aan er een paar druppels plat water aan toe te voegen. Het is belangrijk alleen stilstaand water te gebruiken, want elk koolzuurgas verzuurt de smaak. Het mengen van whisky met cola hoort meer thuis in het feestgedeelte.
Bij een hoogwaardige malt of straight bourbon moet je daarom geen cola toevoegen en de edele druppel opofferen. Goedkope blended whisky’s zijn hier meer geschikt voor.
Besluit: Welke soorten whisky zijn er en welke is geschikt voor mij?
Whisky wordt over de hele wereld het levenswater genoemd. Whisky komt oorspronkelijk uit Schotland en Ierland, maar heeft zich in de loop der jaren over de hele planeet verspreid.
Intussen heeft het veel vrienden gevonden, vooral in de VS, India en Japan. In principe kan whisky verdeeld worden in de volgende Schotse streken en zo onderscheiden worden:
- Lowlands.
- Highlands.
- Speyside.
- Eilanden.
- Islay.
Tussen deze streken kun je duidelijk de verschillende smaken en producties herkennen. Als je de regio’s van elkaar kunt onderscheiden, wordt het veel gemakkelijker voor je om je in het onderwerp whisky te verdiepen.
De meeste Schotse whisky’s worden gedistilleerd in de streek van de Highlands.
In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welke whisky soort geschikt is voor jou. We zullen ook enkele belangrijke termen uitleggen en de hierboven genoemde streken in detail introduceren.
Lowlands
Whisky’s uit de Lowlands behoren tot de lichte en zachte whisky soorten. Hier wordt bijzondere aandacht besteed aan de afwezigheid van turf, wat deze subtiele smaak onderscheidt. We kunnen de Auchentoshan whisky ten zeerste aanbevelen.
Highlands
Vergeleken met de produkten uit het laagland is de smaak hier sterker. Er wordt een kleine tot grote hoeveelheid turf gebruikt. De produkten Edradour, Dalmore en Glenmorangie behoren tot de beste en beroemdste distilleerderijen uit deze streek.
Speyside
Zeer fijne en ronde single malts worden in de Speysides gemaakt. Sommige produkten zijn zeer aan te bevelen en vooral de whisky’s Glenlivet, The Macallan, Glenfiddich en Glenfarclas zijn overtuigend.
Islands
Deze whisky’s hebben meestal een sterkere smaak. De Scala, Walker, Isle of Jura en Springbank scoren hier bijzonder goed met hun intense aroma.
Islay
De whisky’s uit Islay zijn meestal heel anders dan die uit de rest van de wereld. Vooral turf domineert deze streken. Als je in deze soort geïnteresseerd bent, raden we je aan de whisky’s Bowmore, Port Ellen, Laphroaig, Lagavulin en Ardberg te kiezen.
Maar pas op: de bottelingen smaken meestal intens naar rook, dus ze zijn niet geschikt voor iedereen.
Koopcriteria: Gebruik deze factoren om whisky te vergelijken en te evalueren
In het volgende gedeelte stellen we de verschillende criteria voor het kopen van een whisky voor. Dit maakt het je gemakkelijker verschillende whisky’s te vergelijken en te beoordelen. We zijn er zeker van dat je snel en gemakkelijk een whisky vindt die aan je criteria voldoet. Samengevat zijn de criteria:
- Prijs.
- Land van herkomst.
- Verscheidenheid.
- Aroma & Smaak.
- Rijping in vaten.
In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Prijs
Allereerst is de aankoopprijs van het product belangrijk. Natuurlijk hangt het ook van de persoon af hoeveel geld hij of zij wil uitgeven aan een goede druppel. Er zijn drie hoofdgroepen die je als leidraad kunt gebruiken om te bepalen welke whisky bij een bepaalde gelegenheid past.
Whisky | Euro |
---|---|
Korting whisky | 8-10 |
Blended whisky | 9-25 |
Single malt whisky | Vanaf 25 |
Natuurlijk geeft de prijs ook een indicatie van de inhoud. De volgende prijsklassen verwijzen naar typische prijzen van 0.7 liter flessen:
Variety
De verschillende variëteiten geven ook een belangrijke aanwijzing voor de kwaliteit van de whisky en mogen niet overgeslagen worden als aankoopcriterium. Hier is het belangrijk te letten op de verschillende termen in de whisky afdeling.
Single malt whisky is een aanduiding voor een whisky die slechts in één distilleerderij gemaakt is. Dit betekent ook dat het geen blend is van verschillende soorten whisky. Bovendien staat een single malt whisky voor zijn uitmuntende kwaliteit en wordt vaak een premium whisky genoemd. In blended whisky’s worden whisky’s van verschillende distilleerderijen gebruikt en met elkaar vermengd.
Deze zogenaamde blended whisky’s worden ook vaak als industriële whisky’s beschouwd. Er zijn ook bourbon whisky’s en rogge whisky’s.
Land van herkomst
Omdat het geen geheim is dat de oorsprong van de whiskyproductie in Schotland of Ierland ligt, is het zeker dat de beste whisky’s ook in deze landen worden gemaakt.
Afhankelijk van het land, maar ook van de streek, kun je de respectieve aroma’s en smaken herkennen en ze zo gemakkelijk onderscheiden.
Intussen is de whiskyproduktie zeer ingeburgerd geraakt en heeft zich verspreid over vele landen in de hele wereld. Zo worden er talrijke whisky’s gemaakt in de VS, India en ook in Japan, die ook punten scoren met hun kwaliteit.
Aroma & Smaak
Het aroma en de smaak van whisky kunnen heel verschillend zijn. Aan de ene kant kan whisky fruitig en zoet zijn, maar aan de andere kant kan hij ook heel droog en rokerig van smaak en afdronk zijn. Deze grote verschillen hangen meestal af van het land of de streek van productie.
Regio | Kenmerkend voor de whisky | Products |
---|---|---|
Lowlands | Licht en zacht zonder turf | Auchentoshan |
Highlands | Sterke smaak, weinig tot veel turf | Edradour, Dalmore, Glenmorangie |
Speyside | Fijne en ronde single malts | Glenlivet, The Macallan, Glenfiddich, Glenfarclas |
Eilanden | Meestal sterker van smaak | Scala, Talker, Isle of Jura, Springbank |
Islay | Meestal duidelijk anders dan de rest van de wereld, turf regeert | Bowmore, Port Ellen, Laphroaig, Lagavulin, Ardberg |
Omdat Schotland een van de belangrijkste producerende landen ter wereld is en er veel goede whisky’s vandaan komen, hebben we de belangrijkste streken uit Schotland samengevat om je een eenvoudig en snel overzicht te geven.
Rijpheid op vat
De rijpheid op vat is ook een criterium dat, hoewel het niet als het belangrijkste wordt beschouwd, niet kan worden uitgesloten voor vergelijking en evaluatie. De lengte van de rijpingsperiode kan in ieder geval ook een aanwijzing zijn voor de inhoud en de kwaliteit.
Het is waar dat de wijdverbreide veronderstelling dat whisky beter is naarmate hij ouder is niet per se juist is en alleen geldt met beperkingen in termen van smaak. Voor de meeste sterke dranken ligt deze tijd tussen 12 en 15 jaar.
Zeer oude whisky’s zijn vaak bijzonder rond, zacht en vol, maar vaak gaat dat ten koste van de eigenheid, omdat de fusttoets steeds dominanter wordt. Je kunt ook aan de kleur zien hoe lang de spirit gerijpt is. Na de productie is de whisky eigenlijk kleurloos.
Pas met de tijd in de eikenhouten vaten krijgt de whisky zijn kleur en wordt dus steeds donkerder naarmate hij rijpt. De kleur van de whisky kan variëren van helder tot zwart. Het is belangrijk dat je niet op de kleur afgaat, want er worden vaak kunstmatige kleurstoffen gebruikt.
Wetenswaardigheden over whisky
Tenslotte willen we je nog een paar wetenswaardigheden over whisky meegeven. In dit deel vertellen we je welke whisky en welk eten goed samen gaan, hoe whisky gemaakt wordt en hoe duur whisky kan zijn.
Welk voedsel gaat het beste samen met whisky?
Zoals je waarschijnlijk wel weet is whisky een drank voor fijnproevers. Er is nauwelijks een andere gedistilleerde drank die door zijn krachtige aroma en bijzondere smaak zo’n buitengewoon hoogtepunt voor het gehemelte is.
Daarom wordt whisky meestal alleen gedronken. In de loop der jaren is whisky echter steeds meer een stijlvolle begeleider van voedsel geworden. Hier zijn onze tips, te beginnen met het aperitief, via het hoofdgerecht tot het dessert:
Aperitief
Een licht bloemige whisky is hier bijzonder geschikt en we raden de Glenkinchie 12 Year Old aan. Een licht zoute malt, zoals whisky’s uit de Scapa of Highland Park distilleerderijen, kan ook de eetlust opwekken.
Hoofdgerecht
Voor het hoofdgerecht hangt de juiste whisky natuurlijk af van de maaltijd die geserveerd wordt. Je kunt echter niet fout gaan met een Highland malt. Voor visgerechten raden we een maritieme whisky aan met een licht zoute smaak. Hier zouden Skye whisky’s met hun zeesmaken precies goed zijn.
Dessert
Glenkinchie Distillers Edition is bijzonder geschikt voor een heel zoet dessert, want hij heeft een zeer sterke vanille- en druiventoon. Dit onderstreept de fruitige en zoete smaak van het dessert.
Als bekroning wordt een zoete bourbon of single malt met een uitgesproken turf- en rooktoets aangeraden. Hier kunnen we je een whisky van het eiland Islay ten zeerste aanbevelen, want ze zijn erg bekend om hun rokerige en turfachtige smaak.
Omdat whisky en chocolade een bijzondere harmonie hebben, worden proeverijen en bonbons vaak samen met whisky als set aangeboden. Pure pleasure is een sterke whisky en een chocolade met een hoog cacaogehalte.
Wat is de beste, duurste en oudste whisky ter wereld?
Over de hele wereld zijn ongelooflijk veel verschillende top whisky’s gemaakt. Hier hebben we de beste, de duurste en een van de oudste whisky’s ter wereld in een oogopslag samengevat.
The world’s best
whisky De winnaar van de categorie World’s Best Whisky ging in 2014 voor het eerst naar Japan en verdiende een plaats in de bekende Jim Murray’s Whisky Bible.
De whisky Yamasaki Single Malt Sherry Cask 2013 behaalde een recordscore van 97,5 van de mogelijke 100 punten en wordt daarmee beschouwd als de beste single malt ter wereld. De Whisky Bijbel beschrijft de prijswinnaar als “zeer dicht, droog en rond als een biljartbal”.
De duurste whisky
De duurste whisky is ongeveer 910.000 euro waard. Ook ongelooflijk duur is de Macallan M in een 6-liter karaf van Lalique.
Deze whisky, waarvan er maar vier flessen zijn, is een blend van zeven geselecteerde whisky’s uit Spaanse sherryvaten die gedistilleerd werden tussen de jaren 1940 en 1990.
In januari 2014 werd een van de vier Macallan M geveild voor een recordbedrag van 628.000 US dollar, wat overeenkomt met ongeveer 490.000 euro.
De oudste whisky
De oudste whisky ter wereld werd niet verstoord door de wereldoorlog, de koude oorlog of de bankencrisis. Moralach rijpte 70 jaar in zijn Spaanse eiken vaten. In 2010 werd het vat eindelijk geopend door de trotse eigenaars van de Gordon & MacPhail distilleerderij.
Wat is het verschil tussen de schrijfwijze whisky en whiskey?
Veel mensen denken dat whisky en whisky gewoon spellingen zijn die in verschillende landen verschillen. Het is belangrijk dat je de termen van elkaar kunt onderscheiden, want ze verschillen in smaak, in productie, maar ook in herkomst.
Whisky is afgeleid van het Gaelische “Usighe Beatha” of het Ierse “Usice Beatha”. Dit betekent “water des levens”.
De Gaelische of Ierse term werd vaak afgekort tot respectievelijk “uisge” of “uisce”, waaruit whisky zich in de loop van de tijd ontwikkelde. De “e” in Ierse whisky is een zeer recente uitvinding. Lange tijd werd alleen het woord whisky gebruikt.
Maar om zich mettertijd van Schotse whisky te onderscheiden, begonnen sommige Ierse distilleerderijen aan het begin van de 20e eeuw de “e” aan hun produkten toe te voegen. De verschillen tussen whisky en whisky zijn tegenwoordig aanzienlijk.
- VoorIerse whiskey wordt zowel gemoute als ongemoute gerst gebruikt, zonder te kilneren, zodat de natuurlijke gerstsmaak naar voren komt.
- Schotse sterke drank daarentegen heeft een sterk, turfachtig aroma, omdat de gerstemout boven een open turfvuur gedroogd wordt.
Bovendien wordt Ierse whisky ook vaker gedistilleerd, wat een hoger alcoholgehalte oplevert dan Schotse whisky.
Wie heeft whisky uitgevonden?
Whiskey en whisky worden al eeuwenlang gebrouwen in de streken van Schotland en Ierland. Het land van herkomst van whisky blijft een eeuwig mysterie.
Er zijn schriftelijke bewijzen van whiskyproductie uit het begin van de 15e eeuw, toen whisky aanvankelijk alleen als medicijn gebruikt mocht worden.
Een Schots document bevat de eerste gedocumenteerde vermelding van het water des levens, met de opdracht van een monnik om mout te kopen en er whisky van te distilleren. Tegenwoordig is er nog steeds een beetje concurrentie tussen de Schotten en de Ieren.
Hoe wordt whisky gemaakt?
Al meer dan 500 jaar zijn gerst en water de basisingrediënten voor single malt Scotch whisky. Omdat Schotland door zijn vele bronnen onvergetelijk water heeft, leveren deze het water voor de single malt whisky’s.
Zelfs de rivieren zijn nodig voor de whiskyproduktie, want ze leveren het nodige koelwater voor de distilleerkolven. De productie van whisky is betrekkelijk eenvoudig in vergelijking met andere gedistilleerde dranken.
De gerst laat men ontkiemen tot het zetmeel van het graan moutsuiker geworden is. De mout wordt dan gekookt en grof gemalen. De suiker wordt met heet water uitgeloogd en men laat de vloeistof gisten. Dit levert een bier op zonder toevoeging van hop.
Dit bier wordt dan tweemaal gedistilleerd op koperen ketels, de potstills. Na de productie is de spirit kleurloos. Pas na de wettelijke 3 jaar rijping in eiken vaten is de whisky klaar.
Het produktieproces is slechts goed voor ongeveer 30 % van de latere smaak, de rest, en ook de kleur, is vooral te danken aan deze rijpingstijd in de houten vaten.
Beeldbron: unsplash.com / @emersonvieira