Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

27Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote Dornfelder test 2023. Hier stellen we alle Dornfelder wijnen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Dornfelder voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je Dornfelder wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De Dornfelder druivensoort levert een Duitse kwaliteitswijn die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen.
 • Hij wordt meestal verbouwd als een droge rode wijn. Er zijn echter ook halfdroge en zoet tot zoete variëteiten op de markt, want ook deze hebben hun bewonderaars gevonden.
 • Dornfelder biedt wijnen waarmee je een dagelijkse begeleider hebt bij bijna alle gerechten of gewoon voor een gezellige ronde met fijnproevers.

Dornfelder Test: De Ranglijst

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Dornfelder

koopt

Waar wordt Dornfelder gekweekt?

De Dornfelder druif staat vooral aangeplant in de Pfalz, Rheinhessen, Württemberg en op de Nahe. Terwijl de druivensoort in de jaren ’70 op een areaal van slechts 100 hectare werd verbouwd, is dat nu zo’n 8.000 hectare.

Picknick

Dornfelder is een Duitse druivensoort die steeds populairder wordt. Het past goed bij vele gelegenheden en gerechten. (Image source: pixabay.com / Pexels)

Zo is Dornfelder een van de meest succesvolle en populaire nieuwe rassen voor rode wijnen in Duitsland.

Wat zijn de groeikenmerken van Dornfelder?

De Dornfelder druivensoort is niet erg vatbaar en is daarom zeer robuust. Bovendien is de Dornfelder druif uiterst productief. Toch zijn er wijnboeren die de wijnstok al bij het begin van de rijpingsperiode snoeien en zo de opbrengst verminderen. De reden hiervoor is dat ze ervoor zorgen dat de druiven rijker zijn aan ingrediënten.

Bovendien staan de druiven niet dicht op elkaar, zodat ze minder gevaar lopen te rotten.

Wist je dat de grootste teeltregio van Duitsland Rheinhessen is? Met een oppervlakte van meer dan 25.000 hectare wordt in Rheinhessen de meeste wijn van Duitsland verbouwd.

Wat zijn enkele aan te bevelen Dornfelder merken?

Je kunt Dornfelder wijnen kopen van verschillende producenten. Een bekende leverancier is het wijnhuis Peter Mertes, dat Dornfelder aanbiedt onder de merken Turmfalke en Rotwild, bijvoorbeeld. Andere aan te bevelen producenten zijn Michel Schneider en Langguth Erben, en ook Rotkäppchen.

Een aanwijzing voor aanbevelenswaardige merken is, bijvoorbeeld, als de wijn een prijs gekregen heeft en dus beslist van goede kwaliteit is.

Welke alternatieven zijn er voor Dornfelder?

In principe kunnen alle druivensoorten in de wereld als alternatieven beschouwd worden. De meeste mensen kennen echter maar een handvol druivensoorten, want in de handel duiken steeds weer dezelfde op. Natuurlijk zijn er veel meer variëteiten die niet zo bekend zijn en hoewel geen precies aantal bekend is, neemt men aan dat er ongeveer 10.000 verschillende druivensoorten in de wereld zijn.

Als men bovendien bedenkt dat slechts een fractie van de vele druivensoorten een economische betekenis heeft, wordt het aantal gereduceerd tot een paar honderd. Omdat Dornfelder een rode wijn is, kun je de druivensoorten voor witte wijnen negeren.

https://www.foodlux.de/lieblicher-rotwein-test Zo hebben enkele zeer populaire druivenrassen zich een plaats veroverd in de rode wijnwereld, die we je hier als alternatief willen voorstellen:

Druivensoort teelt smaak
Cabernet Sauvignon wereldwijd (o.a. Chili, Californië en Zuid-Afrika) zeer droog door veel tannines, maar zeer fruitig
Shiraz/Syrah Rhône-streek in Frankrijk intense, kruidige en bitterzoete bessensmaak
Merlot wereldwijd vol van smaak, lage zuurgraad en daardoor niet bitter

Besluit: Welke soorten Dornfelder zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten ballonflessen

 • Dornfelder droog
 • Dornfelder medium droog
 • Dornfelder zoet

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de Dornfelder te vinden die het beste bij je past.

Wat onderscheidt droge Dornfelder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Dornfelder trocken zijn rode wijnen waarvan de wijnstijl kan worden omschreven als aromatisch, fruitig en diep donker. De smaak is droog, waardoor het een tamelijk niet-zoete wijn is. Dornfelder trocken uit 2017, bijvoorbeeld, heeft een restsuikergehalte van 3,6 g / l en een zuurgraad van 5,6 g / l, wat ook verantwoordelijk is voor de droge smaak. Verder is zijn drinktemperatuur 15 graden Celsius.

Voordelen
 • aromatisch
 • fruitig
 • geschikt voor elke dag
Nadelen
 • bevat sulfieten

Dornfelder trocken past goed bij mediterrane of stevige streekgerechten. De wijn is daarom geschikt voor elke dag en voor iedereen. De enige uitzondering is voor mensen met een allergie, want deze wijn bevat sulfieten. Dit zijn zouten van het zwavelzuur H2SO3 en dienen als conserveringsmiddel en om bacteriën te doden.

Door zwavel toe te voegen blijven de smaken bewaard.

Druiven hebben van nature echter een laag zwavelgehalte, maar uit wettelijk oogpunt hoeft dat niet op het etiket vermeld te worden.

Wat onderscheidt Dornfelder halfdroog en wat zijn de voor- en nadelen?

Dornfelder halbtrocken heeft een sterke, aromatische en diepdonkere wijnstijl. Omdat hij halfdroog is, kan de smaak beschreven worden als delicaat fruitig met aroma’s van braam en wilde kers, waardoor hij iets zoeter en voller van smaak is dan Dornfelder droog. Dornfelder halbtrocken uit 2015 bijvoorbeeld heeft een restzoet van 9,1 g / l en een zuurgraad van 5,2 g / l, wat hem ook zijn halfdroge smaak geeft. Verder is zijn drinktemperatuur 15 graden Celsius.

 • Voordelen
  • krachtig
  • fruitig
  • vol van smaak
  • geschikt voor elke dag
  Nadelen

  bevat sulfieten

Deze wijn past heel goed bij lams-, wild- en runderroulades, maar ook, zoals de droge versie, bij mediterrane en streekgerechten. Het is bijzonder geschikt voor een gezellige ronde. Deze wijn bevat echter ook sulfieten.

Wat onderscheidt Dornfelder lieblich en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Dornfelder lieblich heeft een fruitig-zoete smaak met duidelijke tonen van braam en kers. Hij wordt ook vaak omschreven als “quaffable” en dus bijzonder licht, wat hem tot een zeer populaire wijn maakt. Dornfelder lieblich 2017 heeft een restzoet van 27,1 g / l en een zuurgraad van 4,9 g / l, wat hem ook zijn zoete smaak geeft. Verder is zijn drinktemperatuur 14-16 graden Celsius.

Voordelen
 • zoet
 • licht
Nadelen
 • bevat sulfieten

Deze wijn past bijzonder goed bij desserts zoals aardbeientiramisu, maar ook bij rijstgerechten. Net als de andere genoemde rode wijnen bevat ook deze wijn sulfieten en is daarom minder geschikt voor mensen met een allergie.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om Dornfelder te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om Dornfelder te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend product te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Proef
 • Rijping
 • Zuurgraad en suikergehalte
 • Alcoholgehalte

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Taste

Dornfelder wordt overwegend als droge rode wijn gemaakt. Je kunt echter ook kiezen tussen de halfdroge of zoete soorten, want ook deze hebben de laatste jaren veel bewonderaars gevonden. Als je van wat zoeter houdt, zijn er ook zoete Dornfelder wijnen die heel goed bij desserts passen.

Sinds enkele jaren wordt hij verkocht als rosé wijn of wijn die in barriques gerijpt is. Het laatste is een vat van eikenhout, waarvan de wijn dan de aroma’s en tannines aanneemt. Doordat het vat van tevoren is ingebrand ontstaan karamelaroma’s die de wijn daarna oppikt. De extra vanilline aroma’s van het hout beïnvloeden uiteindelijk ook de smaak.

Veroudering

Er zijn in principe twee stijlen van veroudering. De ene stijl levert een volle en harmonieuze wijn op, die echter vrij zacht is. Hier wordt de Dornfelder gerijpt in houten vaten van verschillende grootte, wat het tanninegehalte verhoogt en de structuur benadrukt. Door deze rijpingswijze vermindert echter de intensiteit van de fruitaroma’s.

De tweede rijpingsstijl wil precies dat naar voren brengen. Door de wijn kort te bewaren nadat de gisting voltooid is, worden aroma’s van donker fruit zoals zure kers, braambes of vlierbes benadrukt.

Voordat de mogelijkheden van deze druivensoort erkend werden, werd Dornfelder vooral gebruikt om andere wijnen donkerder te kleuren.

Zo kun je, afhankelijk van de rijping, beoordelen of je liever een Dornfelder wijn hebt die zeer fruitig van aroma is of liever wat minder.

Wist je dat de Kelten al wijn dronken? De Kelten maakten zelf wijn. Ze maakten het van de vruchten van wilde wijnstokken.

Zuurgraad en suikergehalte

Sinds 2002 heeft de EU een verordening aangenomen die de smaakaanduiding voor wijnen in heel Europa regelt. Hier volgt een kort overzicht:

Benaming Beschrijving
droog max. 9 g/l restsuiker en max. 2 g/l minder zuurgraad
halfdroog restsuikergehalte tussen 9 – 18 g/l en max. 10 g/l zuurgraad onder restsuikergehalte
zoet en zoet restsuikergehalte 18 – 45 g/l (zoet) en restsuikergehalte boven 45 g/l(zoet)

Onder andere het samenspel tussen zoetheid en zuurgraad geeft wijn zijn specifieke smaak. Afhankelijk van je voorkeur kun je aan de hand van de tabel snel zien welke graden van zoetheid en zuurgraad je het beste bij Dornfelder wijnen vindt passen.

Alcoholgehalte

Allereerst moet gezegd worden dat wijn door natuurlijke gisting een alcoholgehalte van max. ca. 14% kan bereiken. Een hoger alcoholgehalte kan alleen bereikt worden door kunstmatig meer alcohol toe te voegen, zoals vaak het geval is bij dessertwijnen. Bij Dornfelder wijnen kun je meestal kiezen uit een alcoholgehalte tussen 9% en 13%.

Wetenswaardigheden over Dornfelder

Wat is de beste manier om Dornfelder te bewaren?

Bij het bewaren van Dornfelder moet je met een paar factoren rekening houden. Deze zijn onder te verdelen in vier condities, die je in het volgende overzicht kunt zien

 • Vochtigheid: Als je wijnfles afgesloten is met een pers of natuurkurk, moet je erop letten dat de vochtigheid niet te hoog is, anders kan er schimmel ontstaan. Het is daarom beter wijn op een droge dan op een vochtige plaats te bewaren. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen 75 en 85 procent. Hij mag niet lager zijn dan dit, want anders gaat de kurk lekken en kan er zuurstof binnendringen, wat een negatief effect heeft op de wijn.
 • Temperatuur: Zorg ervoor dat de wijn bewaard wordt bij een constante kamertemperatuur van ongeveer 10-13 graden Celsius, want bij deze temperatuur rijpt de wijn langzamer. Bij lage temperaturen krimpt de wijn en bij te hoge temperaturen zet hij uit, wat een negatief effect heeft op het aroma.
 • Positie: Als je wijn langere tijd wilt bewaren, moet je ervoor zorgen dat de fles in een liggende positie staat. Alleen zo kan de kurk van binnenuit bevochtigd worden, wat belangrijk is om te voorkomen dat hij poreus wordt en zo doorlaatbaar voor zuurstof. Wijnen die je toch snel zult consumeren kun je echter korte tijd staand bewaren.
 • Licht: Omdat wijn uiterst gevoelig is voor licht, moet je de fles altijd in het donker bewaren. Te veel licht veroorzaakt chemische reacties die meestal ongewenst zijn: De kleur van de rode wijn vervaagt.

Hoe lang kan Dornfelder bewaard worden?

De meeste wijnen worden tegenwoordig zo verbouwd dat ze bedoeld zijn om op korte termijn bewaard te worden en binnen twee jaar opgedronken moeten worden. De reden hiervoor is dat maar weinig mensen een geschikte wijnkelder hebben om de beste omstandigheden te scheppen om wijn langdurig te bewaren. Kwaliteitswijnen zoals Dornfelder hebben meestal een gemiddelde houdbaarheid van één tot twee jaar.

Wat gaat er goed samen met Dornfelder?

Zoals reeds aangegeven gaat Dornfelder goed samen met heel wat gerechten. Afhankelijk van zijn suiker- en zuurgehalte past hij uitstekend bij wildgerechten, lamsvlees, gegrild vlees en zelfs bij desserts, als je voor de zoete en zachte variant kiest.

Welke glazen zijn het beste voor Dornfelder?

Voor fruitige rode wijnen, zoals die van de Dornfelder druif, zijn rode wijnbekers van normaal formaat, die smaller zijn dan ballonglazen, het meest geschikt.

Waarom kun je me vertrouwen?