Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

27Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote lactosevrije melk test 2023. Hier stellen we lactosevrije melk voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste lactosevrije melk voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je lactosevrije melk wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Lactosevrije melk is melk die geen of zeer weinig lactose bevat en daarom geschikt is voor lactose-intolerante mensen.
  • Lactosevrije melk omvat lactosevrije koemelk, maar ook plantaardige dranken zoals soja-, granen-, noten- en kokosmelk zijn lactosevrij.
  • Lactosevrije melk verschilt enigszins van gewone melk wat smaak en ingrediënten betreft. Toch kan het gebruikt worden als gewone melk.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je lactosevrije melk koopt

Wat is lactosevrije melk?

Lactosevrije melk is melk die geen of heel weinig lactose bevat.

Dit betekent dat deze melk ook gedronken kan worden door mensen die lactose-intolerant zijn.

Plantaardige melk wordt via speciale fabricageprocessen verkregen uit plantaardige grondstoffen. Het bevat van meet af aan geen lactose, is ook veganistisch, vaak glutenvrij en bevat ook geen melkeiwit. (Bron: pixabay.com)

Deze melksoort is enerzijds lactosevrije koemelk, waaraan het enzym lactase is toegevoegd om de lactose af te breken. Anderzijds zijn plantaardige melkalternatieven zoals soja-, granen-, noten- en kokosmelk ook lactosevrij.

Deze worden drankjes of melkvervangers genoemd. De volgende video legt duidelijk uit wat de verschillende soorten lactosevrije melk zijn en wat ze zo maakt: Lactosevrije koemelk is vaak niet helemaal lactosevrij. Het lactosegehalte is zo sterk verminderd dat er normaal geen negatieve bijwerkingen optreden.

In Duitsland mag melk die minder dan 0,1 gram lactose per 100 gram melk bevat lactosevrij genoemd worden.

Extreem gevoelige mensen kunnen echter nog steeds reageren op de lactose die het bevat. Ze moeten dus voorzichtig zijn. Plantaardige melkalternatieven zijn volledig lactosevrij.

Wist je dat sommige mensen allergisch zijn voor melkeiwit? Als je zelfs lactosevrije melk niet goed verdraagt, kun je last hebben van een melkeiwit allergie. Dit is een van de meest voorkomende voedselallergieën, waarbij ongeveer 1% van de bevolking in Duitsland aan deze allergie lijdt. Symptomen zijn o.a. tintelingen in de mond, jeuk, zwelling van de slijmvliezen, eczeem van de huid en indigestie.

Plantaardige melk zou een oplossing voor je kunnen zijn. Het bevat geen lactose of melkeiwitten, die intoleranties kunnen veroorzaken. Sojamelk en sommige soorten notenmelk zijn echter niet geschikt voor mensen met een soja- of notenallergie.

Voor wie is lactosevrije melk geschikt?

Lactosevrije melk is geschikt voor mensen die lactose-intolerant zijn. Lactose-intolerantie kan ongewenste bijwerkingen veroorzaken, zoals spijsverteringsproblemen en algehele malaise.

Voor mensen die gewone melk verdragen, zijn lactosevrije koemelkproducten niet echt nuttig.

Melk en zuivelproducten maken deel uit van het basisvoedsel. Lactosevrije zuivelproducten stellen mensen met lactose-intolerantie in staat toch zuivelproducten te consumeren. Bij de keuze van kindermelk moet ook rekening gehouden worden met een mogelijke lactose-intolerantie.

Mensen zonder lactose-intolerantie kunnen ook lactosevrije koemelk drinken. Omdat de melk inhoudelijk niet veel verschilt, afgezien van de gesplitste lactose, zal het voor zulke mensen geen verschil maken. Bovendien zijn lactosevrije melk en de producten ervan vaak duurder dan gewone melk en smaken ze iets zoeter.

Hoe wordt lactosevrije melk gemaakt?

De productie van lactosevrije melk varieert sterk, afhankelijk van de soort melk. In het volgende gedeelte willen we de productie van lactosevrije koemelk en plantaardige melk toelichten. In het beslissingsgedeelte gaan we meer in detail in op de soorten melk en hoe ze geproduceerd worden.

https://www.foodlux.de/laktosefreier-kaese-test/

Hoe wordt lactosevrije koemelk gemaakt?

Lactosevrije koemelk wordt parallel aan gewone melk geproduceerd. Veel melkboerderijen en melkmerken hebben naast de gewone melkproducten ook speciale lactosevrije melkproducten. De productie van lactosevrije melk is betrekkelijk ongecompliceerd.

Aan de melk wordt het enzym lactase toegevoegd, dat de melksuiker lactose afbreekt in glucose en galactose. Het is immers de lactose die bij veel mensen ongemak veroorzaakt. Glucose en galactose zijn suikers, dus lactosevrije melk smaakt iets zoeter. Wat alle andere ingrediënten betreft, is er geen verschil tussen gewone en lactosevrije melk.

Er is lactosevrije volle melk met 3,5% vet, en lactosevrije melk met verminderd vetgehalte met 1,5% vet. Een groot verschil in het productieproces is dat praktisch alle lactosevrije melk ultra-hoog verhit wordt.

Hoe worden plantaardige melkalternatieven gemaakt?

Er zijn een paar productiemethoden voor plantaardige melk. De grondstof speelt een fundamentele rol. Alle plantaardige melkalternatieven zijn op waterbasis. De grondstoffen worden fijngestampt, gekookt en tenslotte gefilterd. De melk wordt dan afgekoeld en er worden additieven aan toegevoegd.

De restproducten, zoals de gepureerde sojabonen of de fijngestampte noten, kunnen verder verwerkt worden tot veevoer. Sommige melkalternatieven, zoals amandelmelk, kunnen ook thuis gemaakt worden. De volgende video laat zien hoe je zelf amandelmelk kunt maken:

Is lactosevrije melk gezond?

Lactosevrije melk is net zo gezond als gewone melk. Melk bevat veel waardevolle ingrediënten, zoals calcium, zink, eiwit, vet en een aantal vitamines, waardoor het zeer voedzaam is.

Lactose-intolerante mensen hebben baat bij lactosevrije melk, omdat ze veel van deze heilzame voedingsstoffen uit melk kunnen opnemen zonder last te hebben van de negatieve bijwerkingen van hun intolerantie.Bovendien kunnen mensen met lactose-intolerantie hun lichaam ernstig beschadigen als ze lange tijd gewone zuivelproducten tot zich nemen.

Melk heeft veel waardevolle voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Lactosevrije melk maakt het mogelijk voor mensen met lactose-intolerantie om deze voedingsstoffen in te nemen. (Image source: pixabay.com / Couleur)

Voor mensen die gewone melk kunnen nemen, maakt het lactose aspect geen verschil. Maar plantaardige melkvervangers hebben hun eigen voordelen en verschillen qua inhoud enigszins van koemelk. Plantaardige melk zoals granen-, soja- of notenmelk bevat veel voedingsstoffen die een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben.

Deze omvatten eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen. Deze zijn ook heilzaam voor mensen zonder lactose-intolerantie. Bovendien bevat plantaardige melk vaak minder vet en calorieën dan gewone volle melk. Aan de andere kant worden aan deze melkalternatieven veel kunstmatige additieven toegevoegd, zoals zoetstoffen en conserveringsmiddelen en kleurstoffen.

Lactosevrije koemelk is net zo gezond als gewone melk. Plantaardige melkalternatieven bevatten ook veel waardevolle voedingsstoffen die een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben.

Hoeveel calorieën bevat lactosevrije melk?

Het caloriegehalte hangt van een paar factoren af. Het vetgehalte, maar ook de grondstof spelen de belangrijkste rol. In de volgende tabel hebben we typische caloriewaarden weergegeven voor verschillende lactosevrije melkproducten. Voor een betere vergelijking hebben we ook gewone koemelk op een lijst gezet.

Melk energie-inhoud per 100 ml
Volle melk (3,5 % vet) 67 kcal
Lactosevrije melk (3,5 % vet) 67 kcal
Melk (1,5 % vet) 47 kcal
Lactosevrije melk (1,5 % vet) 47 kcal
Havermelk 42 kcal
Sojamelk 52 kcal
Rijstmelk 47 kcal
Amandelmelk 13 kcal
Kokosmelk 227 kcal

Zoals je ziet, verschillen lactosevrije en gewone koemelk niet in hun energie-inhoud. Haver-, soja- en rijstmelk liggen qua energie-inhoud heel dicht bij vetarme koemelk. Amandelmelk daarentegen bevat bijzonder weinig calorieën, terwijl kokosmelk erg calorierijk is.

Welke ingrediënten heeft lactosevrije melk?

Lactosevrije koemelk heeft dezelfde ingrediënten als gewone melk. Het enige verschil is dat de lactose al afgebroken is tot glucose en galactose. Lactosevrije koemelk bevat water, eiwit, koolhydraten, vet, en een aantal vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, B, D, calcium, zink en magnesium. Lactosevrije plantaardige melk bestaat hoofdzakelijk uit water.

Afhankelijk van de soort variëren de andere ingrediënten. In de regel bevat plantaardige melk echter ook koolhydraten, eiwitten en vetten. Plantaardige melk wordt vooral gekenmerkt door de vele vitaminen en mineralen die de melk aan de grondstoffen onttrekt. Sommige ervan worden echter kunstmatig aan de drank toegevoegd. Bovendien is plantaardige melk vaak vet- en caloriearmer dan volle melk.

Lactosevrije melk heeft vergelijkbare voedingswaarden als gewone melk. Het is rijk aan mineralen en vitaminen, waarvan sommige tijdens de productie worden aangevuld.

Wat zijn de alternatieven voor lactosevrije melk?

Er zijn nauwelijks alternatieven voor lactosevrije koemelk en plantaardige melk. Je kunt sommige producten lactosevrij kopen of, indien mogelijk, bij de bereiding geen melk gebruiken. Veel veganistische gerechten bevatten geen melk en kunnen een alternatief zijn.

De vele soorten plantaardige melk zijn een mogelijk alternatief voor koemelk. Bovendien kun je besluiten om helemaal zonder melk te doen. (Image source: pixabay.com / Pezibear)

Als je lactose-intolerant bent, kun je een lactase-capsule innemen. Deze medicijnen helpen je lichaam bij het verwerken van lactose. Dit betekent dat je zuivelproducten kunt innemen zonder last te krijgen van de symptomen van intolerantie. Deze pillen zijn verkrijgbaar in apotheken, maar zijn iets duurder.

Welke soorten lactosevrije melk zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende soorten lactosevrije melk, en er zijn ook ontelbare soorten. We hebben de volgende basistypes geïdentificeerd

  • Lactosevrije koemelk
  • Graanmelk
  • Sojamelk
  • Notenmelk
  • Kokosmelk

In het volgende gedeelte willen we deze wat meer in detail voorstellen, en hun afzonderlijke voor- en nadelen bespreken.

Wat is lactosevrije koemelk en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Lactosevrije koemelk is koemelk die behandeld is met het enzym lactase, dat de melksuiker lactose afbreekt in glucose en galactase. Ondanks de naam “lactosevrij” kan deze melk een resthoeveelheid lactose bevatten, maar die is zo klein dat er geen intolerantie-gerelateerde bijwerkingen optreden.

Lactosevrije koemelk wordt door veel melkfabrikanten aangeboden, en er worden ook andere lactosevrije melkproducten van gemaakt, zoals room, yoghurt of kaas. Lactosevrije koemelk moet ultra-hoog verhit worden om het enzym lactase te deactiveren.

Nadelen
Voordelen
  • Gemakkelijk verkrijgbaar
  • Wordt vaak naast gewone melk gemaakt
  • Komt qua smaak heel dicht bij gewone melk
  • Bevat dezelfde voedingsstoffen als gewone melk
  • Niet geschikt voor zeer gevoelige mensen vanwege achtergebleven lactose
  • Smaakt zoeter
  • Moet ultra-hoog verhit worden (UHT melk)

Wat is sojamelk en wat zijn de voor- en nadelen?

Sojamelk wordt gemaakt van sojabonen. Om het te maken worden de gedroogde sojabonen in water geweekt, gekookt, en gepureerd. De puree wordt dan gefilterd en afgekoeld. Aan sojamelk worden vaak mineralen, zoetstoffen en smaakstoffen toegevoegd. Sojamelk bevat ook vaak stabilisatoren en conserveringsmiddelen.

Sojamelk is veelzijdig en kan ook gefermenteerd worden. Sojayoghurt, ook wel yofu genoemd, wordt bijvoorbeeld op deze manier gemaakt. Velen beweren dat sojamelk qua smaak het meest lijkt op echte melk.

Nadelen
Voordelen
  • Geen gluten of melkeiwit
  • Hoog in eiwit
  • Vergelijkbaar in smaak met echte melk
  • Smaak van sojabonen
  • Veel additieven
  • Niet geschikt voor mensen met een soja-allergie

Wat is graanmelk en wat zijn de voor- en nadelen?

Graanmelk is een melkvervanger gemaakt van gefermenteerde granen zoals haver, rijst, rogge, spelt of einkorn. Het graan wordt gemalen en met water gekookt. Speciale enzymen breken het zetmeel af tot suiker, en daarom kan deze melk ook wat zoet smaken. Granenmelk varieert in zijn ingrediënten.

Doorslaggevend is de graansoort die gebruikt werd. Granenmelk heeft vergelijkbare vitaminen en mineralen als koemelk, maar is arm aan eiwitten en calorieën. Het bevat geen cholesterol, en rijstmelk is ook glutenvrij.

Nadelen
  • Voordelen
    • Laag in calorieën
    • Cholesterolvrij
    • Soortgelijke ingrediënten als gewone melk
    Veel toevoegingen
  • Smaakt licht zoet
  • Bevat gluten

Wat is notenmelk en wat zijn de voor- en nadelen?

Notenmelk wordt gemaakt van verschillende soorten noten, meestal amandelen, cashewnoten, hazelnoten of walnoten. De noten worden fijngestampt en een paar uur in water geweekt. Ze worden dan met het water gepureerd en tenslotte gefilterd. Notenmelk bevat vaak additieven zoals mineralen, vitaminen, maar ook zoetstoffen, smaakstoffen, stabilisatoren en conserveringsmiddelen.

Deze zijn bedoeld om de smaak en de houdbaarheid te verbeteren. Deze notendranken worden vaak aangeboden in verschillende smaken, zoals chocolade, karamel of vanille.

Voordelen
  • Goede smaak
  • Voedzaam
  • Veelzijdig
  • Veel smaken
Nadelen
  • Hoog in vet en calorieën
  • Duurder
  • Niet geschikt voor mensen met notenallergie
  • Bevat vaak additieven

Wat is kokosmelk en wat zijn de voor- en nadelen?

Kokosmelk wordt verkregen uit de kokosnoot. Het vruchtvlees van de vrucht wordt geplet en geperst, waardoor kokosmelk ontstaat. Deze melk is mild en romig, heeft een aangename smaak en het typische kokosaroma, en is ook veelzijdig.

Kokosmelk is heel voedzaam en veelzijdig. Het heeft echter ook het hoogste vet- en caloriegehalte van alle melkproducten die we hebben voorgesteld. Kokosmelk is ook de duurste melk.

Voordelen
  • Veelzijdig
  • Goed van smaak
  • Voedzaam
Nadelen
  • Duur
  • Hoog vetgehalte
  • Veel calorieën

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om lactosevrije melk te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om lactosevrije melk te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde melk geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

  • Soort en variëteit
  • Vetgehalte
  • Productie
  • Certificaten
  • Verpakking

Soort en variëteit

De eerste beslissing die je neemt bij het kopen is de soort melk. Er kan een fundamenteel onderscheid gemaakt worden tussen koemelk en plantaardige, d.w.z. veganistische, melk. Veganisten en sommige vegetariërs hebben de neiging plantaardige melk te gebruiken als ze afzien van zuivelproducten. Ook mensen met melkeiwitallergieën zullen voor deze melk kiezen.

Aan de andere kant lijkt lactosevrije koemelk het meest op gewone melk. Wil je dus dat lactosevrije melk qua smaak en ingrediënten zo dicht mogelijk bij gewone melk komt, dan kies je lactosevrije koemelk.

Wist je dat in Duitsland alleen bepaalde dranken melk genoemd mogen worden? Alleen dranken die door melken verkregen zijn, mogen melk genoemd worden.

Dit geldt bijvoorbeeld voor koeien-, schapen- of geitenmelk. “Melk” die uit plantaardige grondstoffen verkregen is, moet in de handel iets anders genoemd worden. Dit is waar namen als amandeldrank, melkvervanger, melkalternatief, enz. vandaan komen. In het gewone spraakgebruik wordt het echter vaak melk genoemd.

Vetgehalte

Het tweede punt dat een belangrijke rol speelt bij de keuze van lactosevrije melk is het vetgehalte. Dit kan sterk variëren, en er zijn vaak verschillende soorten verkrijgbaar met verschillende vetgehaltes.

Melk vetgehalte
Lactosevrije koemelk 1,5 tot 3,8 %
Havermelk 1,5 %
Sojamelk 1,9 tot 2,2 %
Rijstmelk 1 %
Amandelmelk 3,5 %
Kokosmelk 24 tot 80 %

Productie en toevoegingen

Lactosevrije melk doorloopt tijdens de productie verschillende stappen. Ook worden er vaak additieven aan de melk toegevoegd, vooral aan de plantaardige melkalternatieven. Toevoegingen

kunnen de kwaliteit van de melk verbeteren, maar ze kunnen ze ook verslechteren. Je moet op de hoogte zijn van de ingrediënten voordat je een product kiest.

Lactosevrije koemelk wordt vaak UHT melk genoemd. Dit betekent dat het tijdens de productie tot ultrahoge temperaturen verhit werd. Dit proces deactiveert het enzym lactase, dat lactose afbreekt. Tegelijk wordt de houdbaarheid van de melk verbeterd. Anderzijds gaan door dit proces veel van de waardevolle voedingsstoffen en mineralen van de melk verloren.

Plantaardige melkalternatieven zijn vaak voorzien van additieven. Deze worden verondersteld de smaak te verbeteren, de drank met voedingsstoffen te verrijken of de houdbaarheid te verbeteren. Het is niet ongewoon om suiker, smaakstoffen of conserveringsmiddelen te vinden in plantaardige melk.

Certificaten

Melk wordt op vele manieren verwerkt voor ze op de markt komt. In het geval van koemelk spelen ook de manier waarop de koeien gehouden worden en het voer dat ze krijgen een belangrijke rol.

Ook de kwaliteit van de melk wordt bij de productie van grondstoffen voor veganistische melkalternatieven door veel factoren beïnvloed. Niet alleen de landbouw speelt een belangrijke rol, maar ook de verwerkings- en produktiemethoden zijn van cruciaal belang.

Het houden, verzorgen en voeden van de melkkoeien kan de kwaliteit van de melk beïnvloeden. (Image source: pixabay.com / The Digital Artist)

Veel producenten beweren dat ze voor de productie van hun melk alleen de beste ingrediënten gebruiken en dat ze een product van hoge kwaliteit maken. Maar uiteindelijk kunnen alleen certificaten zoals het biologische kwaliteitszegel of het Fairtrade zegel hier echt van getuigen.

Vooral het biologische kwaliteitskeurmerk speelt een belangrijke rol in de melkproductie. Van producten met dit zegel is bewezen dat ze van duurzame landbouw afkomstig zijn en geen genetische manipulatie of chemische meststoffen en veevoer gebruiken.

Verpakken

Lactosevrije melk wordt vaak geleverd in een Tetrapak, net als gewone melk. Er is ook melk in kleine pakjes drinken. Sommige fabrikanten gebruiken ook glazen flessen. Plastic flessen worden zelden gevonden.

Milieubescherming speelt een belangrijke rol. Steeds meer fabrikanten gebruiken recycleerbare en milieuvriendelijke materialen voor hun verpakkingen. Ze staan echter niet allemaal op hetzelfde niveau. Bij je keuze moet je zeker rekening houden met hoe de verpakking gemaakt is en waar ze van gemaakt is.

Interessante feiten over lactosevrije melk

Waarom zijn sommige mensen lactose-intolerant?

Als baby zijn alle mensen in staat om lactose te verwerken. Anders zouden we geen moedermelk kunnen drinken. Dit komt omdat, zoals alle melk van zoogdieren, ook menselijke moedermelk lactose bevat.

De meeste mensen verliezen echter het vermogen om lactose te verwerken met de leeftijd. Dit heeft te maken met het feit dat het lichaam niet genoeg lactase kan aanmaken om de lactose goed af te breken. Bijwerkingen zoals indigestie, misselijkheid, duizeligheid en malaise zijn het gevolg.

Overigens is de meerderheid van de mensen lactose-intolerant. In Oost-Azië en Afrika kan 80 tot 100 % van de volwassen bevolking geen lactose verdragen. In Europa en Noord-Amerika is slechts 15 % van de mensen lactose-intolerant.

Lactosevrije melk van geiten, schapen en andere zoogdieren

De veronderstelling dat geiten- of schapenmelk geschikt is voor lactose-intolerante mensen is een mythe. Melk van alle zoogdieren bevat lactose. Zo bevat geiten- of schapenmelk, voor zover die onbehandeld is, ook lactose.

https://www.foodlux.de/ziegenmilch-test/ Zelden worden deze soorten melk echter ook behandeld en omgezet in lactosevrije producten. Sommige producten, zoals kaas, zijn ook van nature lactosevrij, zelfs als ze van geiten- of schapenmelk gemaakt zijn. Waar deze misvatting vandaan komt is niet helemaal duidelijk.

Het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat lactose en lactose-intolerantie door veel mensen niet goed begrepen worden. Bovendien worden schapen- en geitenmelk over het algemeen als gezonder beschouwd dan koemelk. Hoewel deze soorten melk verschillen in hun ingrediënten en voedingswaarden, verschillen ze nauwelijks in hun lactosegehalte.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies