Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

De meeste mensen associëren popcorn met de volgende dingen: calorierijk, ongezond tussendoortje, bioscoop, veel boter, overgewicht en veel suiker. Maar ze weten meestal niet dat het ook heel anders kan.

Het basisingrediënt maïs bestaat uit belangrijke voedingsstoffen die allesbehalve ongezond zijn. In dit artikel willen we je laten zien waarom popcorn eigenlijk heel gezond kan zijn en waarom het ook perfect is als voedsel om af te vallen.
Is maïs een gezond voedingsmiddel?

Maïs is een graan voor alle doeleinden, dat vooral in de veevoederindustrie gebruikt wordt. Het bevat talrijke voedingsstoffen en is een van de glutenvrije granen, die bijzonder geschikt zijn voor mensen met glutenintolerantie. Maïs, dat onderverdeeld kan worden in voedermaïs en groente-maïs, komt oorspronkelijk uit Amerika en werd door Christoffel Columbus naar Europa ingevoerd.

Botanisch gezien is maïs een graansoort. Na tarwe is maïs het graan dat het meest verhandeld wordt op de wereldmarkt en vooral gebruikt wordt in de veevoederindustrie. Maïs bevat veel gezonde ingrediënten. Een daarvan is bèta-caroteen, dat een zogenaamde “provitamine A” is, als antioxidant dient en betrokken is bij talrijke processen in het menselijk lichaam.

Popcorn bestaat uit gepofte maïs, dat een zeer voedselrijk graan is. Vooral het hoge vezelgehalte is opmerkelijk. (Bron: Pixabay)

Verder komen de sporenelementen kalium en magnesium voor in maïs, en dus ook in popcorn. Dit zijn ook basisvereisten voor veel stofwisselingsprocessen. Bovendien bevat maïs andere secundaire plantaardige stoffen die ook als vrije radicalen werken en die zouden helpen tegen kanker en hart- en vaatziekten.

Een ander positief aspect van maïs is dat het een hoog vezelgehalte heeft. Vezels hebben positieve effecten op de spijsvertering. Bijvoorbeeld, 100 g popcorn levert 70% van de voedingsvezels die wij mensen dagelijks nodig hebben. Een hoog vezelgehalte heeft ook een positief effect op de bloedsuikerspiegel.

Maïs – een glutenvrij graan

Zoals reeds gezegd is maïs een glutenvrij graan. Gewone granen zoals tarwe of rogge hebben een glutengehalte van wel 80%. Gluten wordt ervan verdacht intoleranties te veroorzaken. Een ander voordeel van maïs en popcorn is dat het, in tegenstelling tot veel andere granen zoals tarwe of rogge of haver, volledig glutenvrij is. Gluten is een gluteneiwit dat bestaat uit een mengsel van verschillende plantaardige eiwitten.

Sommige graansoorten bestaan tot 80% uit deze gluten. Gluten wordt herhaaldelijk in verband gebracht met intoleranties of zelfs ziekten. Vooral voor mensen met glutenintolerantie kan popcorn of maïs in het algemeen een heel goede voedingsbron zijn.

Is popcorn geschikt als eiwitbron?

Popcorn is een uitstekende bron van eiwitten en is daarom ook perfect als kleine snack voor bodybuilders en krachtsporters. Maar in vergelijking met andere plantaardige producten zoals linzen, is het eiwitgehalte wat lager. Een essentieel bestanddeel van maïs zijn koolhydraten en water.

Bovendien bevatten maïs en gepofte maïs verhoudingsgewijs veel plantaardige eiwitten. Zoals je in de tabel hieronder kunt zien, bevat 100 g popcorn 12 g eiwit. Havermout heeft ongeveer 15 g eiwit per 100 g, linzen ongeveer 24 g eiwit per 100 g. Zoals je ziet, kan maïs het beslist bijhouden.

Popcorn voor spieropbouw – heeft het echt zin?

Door het relatief hoge eiwitgehalte is popcorn beslist geschikt om spieren op te bouwen. Omdat het weinig vet bevat zonder toevoeging van olie of boter, is het nog geschikter als gezond spieropbouwend tussendoortje voor tussen de maaltijden door.

Plantaardige eiwitten, in de juiste combinatie, zijn even geschikt als dierlijke eiwitten om spieren op te bouwen. De samenstelling van maïseiwit alleen is echter niet voldoende. Om optimaal spieren op te bouwen, moet je vertrouwen op gecombineerde eiwitbronnen. Popcorn is ook heel geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Is popcorn net zo gezond als maïs?

Popcorn is gewoon sterk verhitte maïs waarin het zetmeel door de hoge druk naar buiten is gezwollen. Als bij de bereiding geen ongezonde ingrediënten worden toegevoegd, is popcorn beslist een gezond voedingsmiddel. Omdat popcorn in principe gewoon verhitte en gepofte maïs is, vinden er nauwelijks chemische processen plaats.

Het enige dat gebeurt is een verandering in de structuur, die vooral invloed heeft op het zetmeel dat in de maïs zit. De hitte doet het water dat in de maïs zit, uitzetten. Daarom kan pure popcorn als gezond beschouwd worden. De popcorn wordt pas ongezond als hij samen met vet, suiker of zout in een popcornmachine verhit of gekarameliseerd wordt.

Hierdoor wordt niet alleen de caloriedichtheid van de popcorn sterk verhoogd, maar kunnen ook ongezondere stoffen zoals verzadigde vetzuren door het gebruik van bakolie in de popcorn terechtkomen. Dus als je van de bioscoopachtige smaak van popcorn houdt, moet je popcorn niet als “gezond voedsel” beschouwen, maar eerder als een “snack”, zoals chips of jelly bears. Dus popcorn kan zeker beschouwd worden als een gezonde snack voor tussen de maaltijden door.

Popcorn bereid zonder vet en suiker is een heel gezond voedingsmiddel. Zo bevat het veel voedingsvezels, die goed zijn voor de spijsvertering. (Foto: Unsplash / pixabay.com)

Je kunt echter beter magnetronpopcorn of gekarameliseerde popcorn vermijden. Door de vele toevoegingen is kant-en-klare popcorn uit de magnetron vaak allesbehalve gezond en zeker niet calorie-arm. Gekarameliseerde popcorn heeft een zeer slechte verdeling van macronutriënten, door het hoge aandeel aan enkelvoudige suikers en vet. De combinatie van vet en suiker is op de lange duur erg ongezond.

Wat zijn de ingrediënten van popcorn?

De volgende tabel geeft een goed overzicht van de belangrijkste ingrediënten van popcorn in verhouding tot 100 gram. Hiermee wordt popcorn bedoeld die met een hetelucht popcornmachine gemaakt is zonder toevoeging van suiker, zout of vet.

Beschrijving Hoeveelheid
Calorische waarde 1.598 kJ (382 kcal)
Koolhydraten 78 g
Eiwit 12 g
Vetten en olie 4 g
Vitamine B1 0,2 mg
Vitamine B2 0,3 mg
IJzer 2,7 mg

Welke bereidingswijze moet ik kiezen voor bijzonder gezonde popcorn?

Om er zeker van te zijn dat de popcorn bijzonder caloriearm is en geen ongezonde ingrediënten zoals eenvoudige suikers of vet bevat, moet de maïs bereid worden in een popcornmachine die met hete lucht werkt. Deze bereidingswijze is bijzonder caloriearm en de popcorn kan na het verhitten nog gezouten worden.

Zoals reeds gezegd, moet je voor gezonde popcorn met weinig vet het zonder bereiding doen in een popcornmaker met een verwarmingssysteem en een pan. Bereiding met een popcorn lus is ook tamelijk ongeschikt voor jou. De beste manier om gezonde, caloriearme popcorn te bereiden is het gebruik van popcornmakers die met hete lucht werken.

Ze hebben helemaal geen vet nodig en poppen de maïs alleen met hete lucht. De volgende hetelucht popcornmachines zijn perfect voor caloriearme popcornbereiding. Als je popcorn als gezond tussendoortje wilt eten, dan moet je een van de volgende machines kopen.

Kan ik tijdens een dieet afvallen met popcorn?

De caloriedichtheid van popcorn is veel lager dan die van andere snacks zoals chips, wat het heerlijk maakt in een dieet. De verdeling van macronutriënten is ook geschikt voor diëten. Door zijn samenstelling is popcorn ook wonderwel geschikt als voedsel om af te vallen. Hoewel maïs niet echt een calorie-arm voedingsmiddel is, is ongezoete popcorn beduidend lager in calorieën dan chips of andere snacks.

Bijvoorbeeld, 100 g chips heeft gemiddeld tussen de 500 en 600 calorieën, maar 100 g popcorn bevat maar ongeveer 350 calorieën. Alleen de totale hoeveelheid verbruikte calorieën is verantwoordelijk voor gewichtsverlies of -toename. Door de relatief hoge caloriedichtheid van popcorn zal het zeker moeilijk zijn er een grote hoeveelheid van te eten en toch af te vallen. Maar in vergelijking met andere snacks zoals chips, chocolade of gummibeertjes kan gezouten popcorn een veel beter alternatief zijn.

Samengevat: Popcorn kan een gezond voedingsmiddel zijn

Alle aspecten samen tonen aan dat popcorn een gezond voedingsmiddel kan zijn. Als je het in een hetelucht popcornmachine bereidt zonder vet of suiker, wordt de popcorn een calorie-arme snack. Popcorn heeft veel goede ingrediënten en het eiwitgehalte van 12 g per 100 g is niet te verwaarlozen.

Al met al kan popcorn een prima alternatief zijn voor calorierijke chips of snoepgoed als gummibeertjes. Wil je echter popcorn met een smaak als in de bioscoop, dan kun je beter niet op de calorieën letten en dan popcorn ook niet als een “gezond voedingsmiddel” beschouwen.

Beeldbron: unsplash.com / Lynda Sanchez

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies