Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote fietsendrager test 2021 Hier vind je alle belangrijke informatie over fietsendragers en vind je de perfecte drager voor je auto en je behoeften. Kies uit hefdragers, achterdragers, dakdragers of binnendragers en let niet alleen op het ontwerp, maar ook op de hanteerbaarheid, het gewicht en de installatie.
Met veel nuttige informatie, praktische tips en belangrijke kwaliteitskenmerken over het onderwerp fietsendragers, montage en materialen, kun je de beste fietsendrager vinden. Zo worden uitstapjes met je fiets, of je nu met familie, vrienden of helemaal alleen bent, weer veel leuker. Je kunt nieuwe landschappen en routes ontdekken en al fietsend fit en gezond worden.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste Fietsdrager: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fietsendrager koopt
- 3.1 Waarvoor heb ik een fietsendrager nodig?
- 3.2 Waar kan ik een fietsenrek bevestigen?
- 3.3 Heb ik een aanhangwagenkoppeling nodig?
- 3.4 Welke soorten fietsen kan ik vervoeren?
- 3.5 Hoeveel fietsen kunnen er met een fietsendrager vervoerd worden?
- 3.6 Waar moet ik rekening mee houden als ik met een fietsendrager rijd?
- 3.7 Welke alternatieven zijn er voor fietsenrekken?
- 4 Besluit: Welke soorten fietsendragers zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 5 Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om fietsendragers te vergelijken en te evalueren
Belangrijk om te weten
- Fietsenrekken stellen je in staat je fietsen mee te nemen op reis of vakantie. Bij de meeste modellen kun je tot vijf fietsen opbergen.
- Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen trekhaakdragers, achterrekjes, dakdragers en binnenrekjes. Voor al deze soorten zijn verschillende modellen op de markt.
- Dakdragers zijn geschikt voor je als je voertuig geen aanhangerkoppeling heeft of als je een vrij zicht door de achterruit nodig hebt. Koppel- of achterrekken zijn gemakkelijk en snel te monteren en te laden.
Beste Fietsdrager: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fietsendrager koopt
Een fietsendrager is uiterst handig als je je fiets mee wilt nemen op langere tochten, zoals op vakantie. In onze gids willen we alle vragen beantwoorden die je over fietsenrekken kunt hebben.
Waarvoor heb ik een fietsendrager nodig?
Een fietsendrager wordt eenvoudig op je auto gemonteerd. Dit maakt het gemakkelijk om een of meer fietsen mee te nemen, waar je ook heen gaat.
Waar kan ik een fietsenrek bevestigen?
Fietsenrek | Type gebruik |
---|---|
Dakdrager | Een dakdrager wordt op het dak van de auto gemonteerd. Dan kunnen de fietsen op het dak van de auto gezet worden. |
Koppelingsdrager | Hier is de fietsendrager op de aanhangerkoppeling gemonteerd. Dit is mogelijk voor alle auto’s met een aanhangerkoppeling. |
Achterdrager | De drager wordt direct op de achterklep van de auto gemonteerd. Er is geen aanhangwagenkoppeling nodig. De drager moet echter precies bij het model auto passen. |
Binnendrager | Montage van de drager in de kofferruimte van de auto. Deze fietsendrager is alleen mogelijk met grotere bagageruimtes, want de fiets moet rechtop passen. |
Wat is het draagvermogen van de fietsendrager?
Let bij het gebruik van een dakdrager altijd op de maximaal toelaatbare dakbelasting en dat je voertuig, inclusief de wielen, de maximale hoogte van vier meter niet overschrijdt. Welk gewicht de fietsendrager zelf kan dragen, kun je vinden in de gebruiksaanwijzing.
Heb ik een aanhangwagenkoppeling nodig?
Als je je fiets heel vaak mee wilt nemen, kan het voordelig zijn om achteraf een aanhangerkoppeling te monteren. Dit komt omdat trekhaakdragers over het algemeen gemakkelijker te monteren zijn dan andere fietsdragers. Het laden gaat in het algemeen ook gemakkelijker met een fietsendrager die op de koppeling van de aanhanger zit. Dit komt omdat je de fietsen niet zo ver hoeft op te tillen.
Aan retrofitting zijn echter hogere kosten verbonden. Afhankelijk van het voertuigmodel kan dat enkele honderden euro’s kosten, inclusief installatie.
Hoe hoog moet de kogeldruk van mijn aanhangerkoppeling zijn?
De meeste aanhangerkoppelingen hebben een kogeldruk van tussen de 50 en 100 kg. Dit is de totale belasting die de koppeling van je aanhangwagen kan weerstaan en dragen.
Het totale gewicht van de fietsendrager en alle fietsen samen mag deze grens niet overschrijden. Als je zware fietsen of e-bikes wilt vervoeren, is het de moeite waard om eens goed te kijken. In de meeste gevallen echter is een gewone AHK meer dan voldoende en geeft geen problemen.
Welke soorten fietsen kan ik vervoeren?
Deze transportmethode wordt geschikt geacht voor e-bikes omdat ze meestal stabieler is en meer gewicht kan dragen.
Voor fietsen met smalle frames of bijzonder dunne banden moet je goed zoeken voor je een drager koopt. In sommige gevallen zijn er voor zulke gevallen speciale adapters of speciale grijparmen die gebruikt kunnen worden om de fietsendrager op te waarderen.
Hoeveel fietsen kunnen er met een fietsendrager vervoerd worden?
Theoretisch kunnen op een dakdrager tot vier fietsen staan. Je moet echter ook letten op de maximale dakbelasting. Deze is meestal niet al te hoog en daarom alleen geschikt voor heel lichte fietsen. Met achterdragers en hefdragers kun je zelfs tot vijf fietsen tegelijk vervoeren met de juiste extra rails.
In elk geval moet je echter rekening houden met het maximaal toelaatbare totaalgewicht van het voertuig, het draagvermogen van de fietsendrager en de kogeldruk van de koppeling van de auto of aanhanger.
Waar moet ik rekening mee houden als ik met een fietsendrager rijd?
- Maximumsnelheid: De maximumsnelheid van de meeste fietsendragers is 120 km/u, hoewel er ook enkele modellen zijn met een maximumsnelheid van 130 km/u. Er zijn geen duidelijke wettelijke voorschriften. Er zijn geen duidelijke wettelijke voorschriften. Als je echter een ongeluk krijgt omdat je te hard rijdt, zul je een zware boete moeten betalen. Neem geen risico’s en volg de aanwijzingen van de fabrikant.
- Brandstofverbruik: Waar je ook een vreemd voorwerp op je auto plaatst, het verhoogt de luchtweerstand. Dit verhoogt ook het brandstofverbruik. Deze waarde varieert echter naargelang het type en de montage. Met een fietsenrek voor op het dak neemt het brandstofverbruik met wel 35% toe. Met achterklepdragers stijgt het brandstofverbruik met wel 20%. Hitch carriers, daarentegen, verbruiken maar ongeveer 10% meer brandstof.
- Rijgedrag: Als je fietsen met je auto vervoert, neemt niet alleen de weerstand toe, maar ook het gewicht van je voertuig. Daarom moet je verwachten dat je auto anders en vooral langzamer reageert dan je gewend bent. Dit is vooral het geval met een dakdrager. Je moet daarom nooit te snel rijden en altijd de juiste afstand bewaren tot de auto voor je.
Hoe veilig is het om met een fietsendrager te rijden?
Snel bochtenwerk, plotseling uitwijken, slechte wegen of zelfs scherpe remmanoeuvres kunnen fietsenrekken op de proef stellen. Helaas komen vooral dakdragers er bij officiële producttesten door de ADAC of de ÖAMTC altijd slecht vanaf. Het loont daarom de moeite om voor goede kwaliteit te gaan en niet alleen voor de prijs.
Bij vergelijkingen is de trekhaakdrager vaak de veiligste oplossing. Zelfs bij ernstigere ongelukken blijven de wielen meestal waar ze horen en vallen ze niet van het voertuig. Maar ook hier spreekt de kwaliteit voor hogere veiligheid.
Welke alternatieven zijn er voor fietsenrekken?
Een ander alternatief is de gewone aanhangwagen. Je kunt je fietsen er eenvoudig in zetten of leggen. Wel moet je goed opletten dat je de fietsen stevig vastzet, zodat ze tijdens de reis niet rond kunnen schuiven of zelfs uit de aanhanger kunnen vallen.
Deze beide alternatieven zijn alleen de moeite waard als je je fiets niet regelmatig met de auto wilt vervoeren.
Besluit: Welke soorten fietsendragers zijn er en welke is geschikt voor jou?
In het algemeen zijn er vier soorten fietsenrekken, afhankelijk van het type en de manier waarop ze aan het voertuig bevestigd worden
- Koppelingsdrager
- Achterdrager
- Dakdrager
- Binnendrager
Afhankelijk van het voertuig waarop de fietsendrager gemonteerd wordt, kan het ene of het andere draagsysteem meer of minder geschikt voor je zijn. In het volgende gedeelte willen we je nader kennis laten maken met de verschillende soorten wielendragers en je helpen je keuze te maken door dieper in te gaan op de voor- en nadelen van de verschillende soorten.
Wat onderscheidt een trekhaakdrager en wat zijn de voor- en nadelen?
Koppelingsdragers zijn gemakkelijk te installeren. Als op het voertuig een aanhangwagenkoppeling aanwezig is, kunnen bijna alle modellen van dit type gebruikt worden.
De trekhaakdrager is een raamwerk van verschillende rails waarop je de fietsen plaatst. Zoals de naam al zegt, wordt dit type fietsendrager aan de aanhangerkoppeling (AHK) achter op het voertuig bevestigd. Je kunt meestal twee tot vier fietsen met je auto vervoeren met behulp van een trekhaakdrager.
Waarschijnlijk het grootste voordeel van trekhaak fietsendragers is dat je ze voor veel verschillende voertuigmodellen kunt gebruiken. Als je voertuig een trekhaak heeft, kun je bijna elke drager van dit type gebruiken.
Daarom wordt de trekhaakdrager ook vaak een universele drager genoemd. Dit draagsysteem is ook gemakkelijk te hanteren en snel aan te brengen. Je hoeft de drager meestal alleen maar op de koppelingskop te klemmen. Veel trekhaakdragers zijn al in één stuk gemonteerd. Je hoeft ze alleen maar uit te vouwen.
Omdat de drager niet hoog op het dak van het voertuig staat, maar hooguit op taillehoogte, is laden heel gemakkelijk. Dit betekent dat je de fiets niet ver hoeft op te tillen en dat de fysieke inspanning binnen de perken blijft.
In tegenstelling tot een imperiaal hangen de wielen direct achter de auto en veranderen zo de lengte van het voertuig. Bovendien blokkeren de wielen het vrije zicht naar achteren door de achterruit. Dit kan parkeren veel moeilijker maken en ook problemen geven bij het rijden.
Omdat ze aan de achterkant bevestigd zijn, bedekken de fietsendrager en de wielen meestal belangrijke verlichting of de nummerplaat. Deze moeten dan achteraf op de drager zelf aangebracht worden. Bovendien is het moeilijk om de achterklep van de auto te openen met een gewone trekhaakdrager. Om dit te doen heb je een kantelbare drager nodig, die duurder in aanschaf is.
Als je de wielen echter aan de achterkant van de auto vastmaakt, heeft dit ook een groot voordeel. De wielen hangen meestal in de slipstream van het voertuig. Dit betekent dat het brandstofverbruik nauwelijks hoger is dan wanneer je helemaal zonder fietsenrek rijdt.
Wat is een fietsendrager achterop en wat zijn de voor- en nadelen?
De achterdrager lijkt in principe erg op de trekhaakdrager wat zijn voor- en nadelen betreft. Het grote verschil tussen deze twee soorten is dat de achterklepdrager direct op de achterklep gaat en geen trekhaak nodig heeft.
De achterdrager wordt, net als de trekhaakdrager, op de achterkant van het voertuig gemonteerd. Je hebt echter geen aanhangwagenkoppeling nodig. De drager wordt direct op het kofferdeurtje geplaatst.
Deze fietsendrager is ook heel gemakkelijk in het gebruik. Het laden gaat bijna op dezelfde manier als met een trekhaakdrager. Wel moet je de wielen tot ongeveer de helft van de hoogte van de auto optillen.
Niet elk model kan hiervoor echter gebruikt worden. Omdat elke auto verschillende vormen en krommingen heeft, moet het achterrek precies op je automodel passen. Bovendien zijn de scharnieren van de achterklep eigenlijk niet op dit extra gewicht berekend en kunnen ze door de extra lading beschadigd worden.
Wat onderscheidt een fietsendakdrager en wat zijn de voor- en nadelen?
Het grote voordeel van dakdragers is dat het zicht naar achteren onbelemmerd blijft. Dit betekent dat je niet gehinderd wordt bij het parkeren en manoeuvreren. De luchtweerstand en het brandstofverbruik zijn echter hoger dan bij andere montages.
De dakdrager is een sub-type van de dakdrager dat speciaal ontworpen is voor het vervoer van fietsen. Meestal bestaat hij uit twee rails die evenwijdig aan elkaar op het dak van de auto zijn bevestigd.
Normaal worden fietsen vervoerd met een dakdrager die rechtop in of tegen de rijrichting staat. Er zijn echter ook opvouwbare modellen waarbij de fietsen op de zijkant van het autodak liggen.
De voordelen van het imperiaal zijn duidelijk. De wielen staan op het dak, zodat er binnenin de auto nog voldoende ruimte is voor passagiers en bagage. Het zicht door de achterruit blijft ook onbelemmerd en wordt niet belemmerd door het fietsenrek.
Montage is bij veel modellen vrij eenvoudig en soms zelfs mogelijk zonder gereedschap. Je moet je er echter van vergewissen dat de drager bij je automodel past. De breedte verschilt van auto tot auto, en dat geldt ook voor de afstand tussen de leuningstangen of de bevestigingspunten voor de dakdrager.
De moeilijkheid om de dakdrager te laden is beslist een minpunt. Als je niet genoeg kracht hebt om de wielen op te tillen en ze in het imperiaal te plaatsen, heb je ook een zgn. tilhulp nodig. Het alternatief zou een opvouwbaar dakrek met lift zijn. Deze modellen behoren echter tot de duurdere.
Een ander nadeel is de luchtweerstand die de wielen veroorzaken als ze op het dak vervoerd worden. Dit kan leiden tot een geluid dat de bestuurder stoort of irriteert. Het verhoogt ook het brandstofverbruik met tot 35%.
Wat is een binnendrager en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
De fietsendrager voor het interieur van de auto beschermt je geliefde fiets veilig tegen wind, weer en diefstal. Je moet echter wel genoegen nemen met minder bergruimte in de auto.
Met een binnendrager bevestig je je fiets aan de vloer van de bagageruimte. Je voertuig moet hiervoor groot genoeg zijn. Anders moet je bij de meeste voertuigen en binnendragers het voorwiel van de fiets verwijderen. Er zal niet veel plaats meer zijn voor bagage. Maar het is genoeg voor een weekendtrip met twee personen.
Binnendragers zijn nu vrij zeldzaam op het internet en in winkels. We hebben ook geen producten van dit type in onze vergelijking voorgesteld.
Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om fietsendragers te vergelijken en te evalueren
Hier willen we je de belangrijke factoren laten zien die je kunt gebruiken om fietsendragers te evalueren en te vergelijken. Uiteindelijk zul je gemakkelijker kunnen beslissen of een drager geschikt voor je is of niet.
Samengevat zijn dat:
- De manier waarop hij aan het voertuig bevestigd is
- Functies
- Aantal fietsen en uitbreidbaarheid
- Afstand tussen de fietsen
- Draagvermogen van de fietsendrager
- Dood gewicht
- Toegang tot de bagageruimte
- Beveiliging tegen diefstal
In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Soort montage op het voertuig
We hebben de verschillende soorten wieldragers en de plaats waar ze op het voertuig gemonteerd worden al in detail voorgesteld. Toch willen we nogmaals benadrukken dat het type fietsendrager een belangrijk aankoopcriterium is. Het maakt verschil of je drager op het dak, de achterkant of op de trekhaak van je auto gemonteerd is.
Eerst en vooral moet je je afvragen hoe vaak je je fiets mee in de auto wilt nemen. Het gemak waarmee de drager gemonteerd en gedemonteerd kan worden speelt hierbij een doorslaggevende rol. Je moet de fietsendrager uit je auto halen als je hem niet nodig hebt. Dit bespaart je op de lange duur veel brandstof.
Hetzelfde geldt als je niet lang of sterk genoeg bent om je fiets op het dak van de auto te tillen en hulp nodig hebt. Je moet overwegen of de moeite de moeite waard is als je je fiets in het jaar vaker met de auto mee wilt nemen.
Deze maken het gemakkelijker om de gemiddeld zwaardere e-bikes op en neer te tillen.
Voor frequente reizigers die regelmatig hun fiets mee op reis willen nemen, is een fietsendrager voor de aanhangerkoppeling aan te bevelen. Dit draagsysteem is snel en gemakkelijk te bevestigen en kan snel verwijderd worden als het niet gebruikt wordt.
Functies
Een ander aankoopcriterium is de verschillende functies en uitbreidingen die een fietsendrager kan hebben. Daartoe behoren bijvoorbeeld een slot dat vergrendeld kan worden, uitschuifbare rails en de vraag of de fietsendrager met de hand of elektronisch neergelaten kan worden. Dit laatste is een voordeel, bijvoorbeeld voor hoge voertuigen zoals een kampeerwagen.
Aantal fietsen en uitbreidbaarheid
Hoeveel fietsen je met de drager kunt vervoeren is ook belangrijk. De meeste dragers zijn beperkt tot 2 tot 4 fietsen. Sommige dragers kunnen echter met één verlengd worden. Je kunt dan een andere fiets meenemen. Als je op een gegeven moment de mogelijkheid wilt hebben om meer fietsen mee te nemen, moet je nagaan of de fietsendrager verlengd kan worden.
Je moet hier voorzichtig zijn: Door hun ontwerp kunnen achterdragers niet verlengd worden. Het zijn kant-en-klare frames waar geen extra fietsen in passen. Anderzijds kunnen veel modellen dak- en trekhaakdragers gemakkelijk met één of soms zelfs meerdere zitplaatsen verlengd worden.
In het algemeen moet je er echter voor zorgen dat je de maximaal toelaatbare kogeldruk van je autodak of aanhangerkoppeling niet overschrijdt. Je moet het gewicht van alle fietsen en de fietsendrager bij elkaar optellen. Dit is vooral belangrijk voor zware fietsen, zoals e-bikes.
Afstand tussen de fietsen
Of je fietsen in de fietsendrager passen hangt ook sterk af van de afstand die de drager opgeeft. Gemiddeld is deze afstand bij de meeste autofietsenrekken tussen de 15 en 20 cm.
Om ervoor te zorgen dat je fietsen en drager zo weinig mogelijk plaats innemen, is het belangrijk dat de afstand tussen de fietsen klein is. Maar de afstand moet ook weer niet te klein zijn. Als bijvoorbeeld de vorken van je fietsen extreem breed zijn, kun je problemen hebben met het laden ervan.
Om de fietsen zo dicht mogelijk bij elkaar te kunnen plaatsen, zijn ze offset gemonteerd. Dit betekent dat een voorband naast een achterband ligt en omgekeerd. Dit voorkomt dat de stuurvorken van de wielen elkaar blokkeren.
In de regel passen echter alle gewone fietsen op alle gewone vervoerders. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, meet je de breedste delen van je fietsen.
Draagvermogen van de fietsendrager
Het draagvermogen is het maximale gewicht dat je draagsysteem kan dragen. Met andere woorden, het is de gecombineerde lading van alle fietsen die met de drager vervoerd zullen worden. Het is echter niet alleen het totale gewicht dat belangrijk is, maar ook het individuele gewicht van de respectieve fietsen.
Het draagvermogen geeft aan hoeveel gewicht je op de fietsendrager kunt laden. Dit betekent echter niet automatisch dat je een zware e-bike samen met twee lichte racefietsen kunt vervoeren. Zelfs niet als alle fietsen lichter zijn dan het opgegeven draagvermogen van de fietsendrager.
Je moet ook letten op het maximum gewicht per fiets. Elk afzonderlijk frame van je fietsendrager is zelf ontworpen voor een bepaald maximum gewicht, dat je in geen geval mag overschrijden.
Het is
het beste om je fietsen afzonderlijk te wegen en hun gewicht bij elkaar op te tellen voor je op zoek gaat naar een fietsendrager. Zo voorkom je dat je een fout maakt en achteraf van streek bent.
Als je deze informatie negeert, kunnen er soms ongelukken gebeuren. Bij een noodstop of een sterke uitwijkmanoeuvre is het van essentieel belang dat de wielen op hun plaats blijven. Als de lading te zwaar is voor de drager, kunnen de wielen losraken en rondgeslingerd worden. Wees je hiervan bewust voor je eigen veiligheid en die van anderen.
Dood gewicht
Het tarragewicht van een fietsendrager, d.w.z. wat de drager zelf weegt, speelt een grote rol. Samen met het gewicht van alle fietsen mag dat niet meer zijn dan de maximale kogeldruk van je auto. Als je niet goed op deze informatie let, kunnen ernstige ongelukken gebeuren. Het dak, de achterklep of de aanhangerkoppeling van je auto kunnen maar een bepaald gewicht dragen.
De maximale belasting van het dak is meestal betrekkelijk gering. Zoals eerder gezegd, hebben ook de scharnieren van de achterklep veel te lijden van de extra belasting. De koppeling van de aanhanger draagt de meeste last. Daarom is de trekhaakdrager een zeer populair alternatief, vooral voor zwaardere fietsen.
Als je een fietsendrager koopt, let er dan op dat hij stevig is, maar niet te zwaar. Anders kun je niet genoeg gewicht voor de fietsen laden.
Toegang tot de bagageruimte
Als je de fietsen achterop of op de aanhangerkoppeling hebt gemonteerd, kun je de achterklep vaak niet openen. De bagagedrager en de fietsen blokkeren de kofferdeur. Als je bij je bagage in de bagageruimte wilt komen, moet je eerst over de achterstoelen klimmen of het fietsenrek uit de auto halen.
Er zijn nu veel fietsenrekken die samen met de wielen naar opzij of naar achteren geklapt kunnen worden. Hiermee kun je de achterklep openen en bij de bagageruimte komen. Sommige opvouwbare draagsystemen zijn echter veel duurder. Je moet afwegen of deze investering op lange termijn de moeite waard is.
Dit criterium is niet belangrijk voor een dakdrager. De toegang tot de kofferruimte is toch al vrij omdat de wielen op het dak van de auto staan.
Beveiligen tegen diefstal
Als je je fietsen aan de buitenkant van het voertuig hebt staan, is het voor dieven gemakkelijker ze uit de auto te stelen. De meeste rekken hebben een bevestiging aan het voertuig en aan de fiets met eenvoudige sloten. Ze bieden dus slechts beperkte bescherming tegen diefstal.
Hoe hoger de kwaliteit van de fietsendrager, hoe hoger de kwaliteit en de veiligheid van de ingebouwde antidiefstalbeveiliging. In principe moet je het een dief echter zo moeilijk mogelijk maken om je fietsen uit je auto te stelen. Je moet je fietsen opvallend beveiligen met extra kettingen en sloten. Het is echter het beste je auto met fietsen niet onbeheerd achter te laten.
Foto credit: 123rf.com / warrengoldswain