wielrenner in competitie
Laatst bijgewerkt: 03-02-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

18Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Fietshelmen zijn in Nederland (nog) niet verplicht zoals in veel andere Europese landen. Er bestaat van oudsher ook niet de gewoonte om ze te gebruiken, behalve voor racefietsen en mountainbiken. Toch is er eigenlijk geen reden om er niet één te gebruiken als je serieus nadenkt over je veiligheid en die van je familie.

Er wordt uiteraard heel veel gefietst in ons land, en er wordt gefietst door mensen van alle leeftijden: van kleine kleuters tot mensen van over de tachtig! Het is dan ook echt aan te raden om een fietshelm te gebruiken, zowel in de stad als in de natuur. Het is een kwestie van wennen, want de fietshelmen van tegenwoordig zijn licht, sterk, slijtvast én modieus!
Belangrijk om te weten

  • Met een fietshelm bescherm je jezelf en verklein je bij ongelukken de kans op ernstig (hoofd)letsel.
  • Voor elke fietsdiscipline heb je verschillende fietshelmen. Er zijn aparte fietshelmen voor op de racefiets, mountainbike, downhiller, speed pedelec en kinderfiets.
  • Let bij de aanschaf van een fietshelm op het gewicht: hoe lichter een helm, hoe meer comfort op lange fietstochten.

Onze selectie: De beste fietshelmen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste fietshelmen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De beste fietshelm voor speed pedelecs


AffiliateLinkNiet alleen voor het berijden van speed pedelecs is het van belang dat je een fietshelm draagt, ook voor het fietsen op e-bikes en gewone fietsen is het aan te raden. De Pedelec 2.0 ACE van ABUS biedt met dit model een fietshelm die voldoet aan de NTA 8776 veiligheidseisen.

De helm is uitgerust met een verwisselbare klep. Ook heeft de helm een afneembare oorbescherming, speciaal ontwikkeld tegen het reduceren van windruis, een geïntegreerde regenkap en een oplaadbare lamp.

De beste fietshelm met verlichting


AffiliateLinkDeze helm van Pro Sport Lights heeft ingebouwde verlichting aan de voor- achter- en zijkant. De helm is oplaadbaar met een micro USB en beschikt over een lithium batterij van 2000mAh.

De verlichting vooraan duurt ca. 6 tot 24 uur en de lampjes aan de achter- en zijkant tot 350 uur. De helm is verkrijgbaar in 5 kleuren en is in één maat te koop: van 49-59 cm.

De beste fietshelm voor kinderen


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze helm van Bobike heeft een binnen- en een buitenschaal en voldoet uiteraard aan de CE-EN 1078 veiligheidsnorm. De helm is goed geventileerd met 9 ventilatie openingen zodat je kind het niet warm krijgt.

De helm is goed op maat te maken en erg licht van gewicht. Het insectennet beschermt tegen rondvliegende beestjes. De reflecterende stickers zorgen ervoor dat je kind ook in het donker goed zichtbaar is.

De beste fietshelm met In-Mold technologie


AffiliateLinkDit model van ABUS is geschikt voor in de stad, woon-werkverkeer, BMX, skate, toerritten en dagelijks gebruik. de helm beschikt over een In-Mold voor langdurige verbinding van de buitenschaal en het schokabsorberende materiaal (EPS).

De fietshelm heeft een verstelsysteem met draaiknop, een groot LED licht, een magneetsluiting, goede ventilatie, insectengaas en een afneembaar vizier.

Shopgids: Alles wat je moet weten over fietshelmen

Het is een goed idee dat je voordat je een fietshelm koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Senior volwassen fiets

Fietsen heeft vele voordelen, zowel voor het lichaam als voor de geest, maar je moet bepaalde risico’s nooit uitsluiten.
(Bron: Jozef Polc: 116381389/ 123rf.com)

Welke soorten fietshelmen zijn er?

De wielersport bestaat uit veel verschillende disciplines, dus zowel de gebruikte uitrusting als de accessoires kunnen daarbij verschillen. Dit is ook het geval met fietshelmen. Voor elke discipline zijn er speciale helmen. Hieronder laten we ze zien:

Type helm Ventilatie Aerodynamica Design Discipline
Stadsfiets Weinig openingen. Is niet van toepassing. Aantrekkelijk. Voor fietsen in de stad.
MTB-helmen (mountainbike) Met klep Zeer goede ventilatie. Zeer goede aerodynamica. Met een klepje aan de voorkant dat afneembaar is Voor XC-disciplines (Cross country), de meest voorkomende in de mountainbike, en rallysport.
Trail Veel ventilatiegaten. Minder aerodynamica dan die met klep. Een veel grotere klep dan de vorige. Voor veldrijden of cyclocross, minder technische discipline dan MTB.
Enduro Goede ventilatie. Goede aerodynamica. Lijkt op een motorhelm. Beschermt hoofd en gezicht. Voor enduro (een meer technische discipline van mountainbikes).
Racefiets Klassiek Zeer goede ventilatie. Zeer goede aerodynamica. Zonder klep Voor wegwielrennen.

Van welke materialen zijn fietshelmen gemaakt?

De overgrote meerderheid van de helmen zijn gemaakt van polystyreen en polypropyleen, de lichtste en veiligste materialen op de markt. Het binnenste deel van de helm (gemaakt van geëxpandeerd polystyreen) is het belangrijkste, omdat het verantwoordelijk is voor het absorberen van schokken.

De beschermende buitenkant van het ABS-kunststoftype (zeer schokbestendig) beschermt het interne polystyreen, houdt het compact en zorgt ervoor dat het in geval van een botsing goed aansluit. De hardheid van de schaal kan variëren afhankelijk van het type discipline dat je gaat beoefenen. Bij duurdere helmen zijn ze soms vervaardigd met de in-mold methode.

Wat betekent de in-mold methode die voor sommige helmen gebruikt wordt?

Bij een in-mold gemaakte helm wordt het dempingmateriaal in de buitenschaal gespoten. Hierdoor worden de twee delen als het ware één en dat levert een sterkere en lichtere constructie op dan wanneer de helmschaal en het losse dempingmateriaal aan elkaar worden gelijmd.

Bij Double In-mold of zelfs Triple In-mold worden meerdere lagen met verschillende karakteristieken in elkaar gespoten. Dit zie je alleen bij de topklasse helmen.

Hoe weet ik welke maat fietshelm ik moet kiezen?

Voordat je een type fietshelm koopt, moet je weten welke maat je nodig hebt. Neem hiervoor een meetlint en meet de omtrek van je hoofd een paar centimeter boven je wenkbrauwen (het deel van je hoofd waar je schedel het breedst is). Hieronder laten we zien hoe je met dit resultaat je maat kunt vinden:

Maat helm XS S M L XL
Omtrek van het hoofd 53-54 55-56 57-58 59-60 +60

Hoe weet ik of mijn fietshelm goed vast zit?

Als je de juiste maat hebt gevonden, is het tijd om je helm op te zetten. Maar hoe weet je of hij goed zit? Houd er rekening mee dat de helm een deel van je voorhoofd moet bedekken. Plaats twee vingers tussen je wenkbrauw en de helm en als de helm je vingers raakt, dan zit hij goed.

De kinband moet net onder de oren uitlopen in een Y naar de helm toe. Om de positie van de beide banden rond de oren goed te kunnen stellen moet hier een stelmechanisme zitten. Een helm past als je geen drukpunten voelt en hij niet teveel op je hoofd zit.

Wanneer moet ik mijn fietshelm vervangen?

Ook als je geen enkel ongeluk hebt gehad, is het raadzaam om je helm om de 5 jaar te vervangen. Deze geschatte tijd is te wijten aan het feit dat het binnenste van het schuim en andere materialen die bij de vervaardiging ervan worden gebruikt, in de loop van de tijd achteruitgaan. Bij een val moet je hem vervangen, ook als de schade niet zichtbaar is.

jongen rusten van fietstocht

Let bij de aanschaf van een fietshelm op het gewicht: hoe lichter een helm, hoe meer comfort op lange fietstocht. (Bron: Avemario: 76042900/ 123rf.com)

Hoe weet ik of mijn fietshelm veilig is?

Als je een helm koopt in een EU-land, moet deze een reeks goedkeuringen en certificeringen hebben doorstaan. In feite moet de helm worden goedgekeurd door de Europese richtlijn 89/686/EEG, die wordt bereikt dankzij de standaard certificering voor fietsers en gebruikers van skateboards en inline-skates (EN1078-certificering).

Het is daarom belangrijk dat je zoekt naar de code 1078 naast het CE-symbool op de verpakking of de handleiding van de helm.

mountainbiker op helling

De meeste helmen zijn gemaakt van polystyreen en polypropyleen, de lichtste en veiligste materialen op de markt. (Bron: Maksym Protsenko: 93693246/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van fietshelmen

Al zijn fietshelmen nog niet verplicht voor fietsers in Nederland, toch is het een goed idee om altijd een helm te dragen voor de veiligheid. Hieonder laten we de voordelen en ook een aantal nadelen zien:

Voordelen
  • Bescherming van het hoofd tegen stoten, vallen en botsingen.
  • Bescherming tegen regen.
  • Bescherming tegen obstakels zoals laaghangende takken en opspringende stenen.
Nadelen
  • Onhandig als je vaak stopt en hem af moet doen.
  • De helm kan erg warm aanvoelen.
  • Je hoort de geluiden van buitenaf minder goed.

Samenvatting

In ons land zijn fietshelmen niet verplicht, maar dat wil niet zeggen dat het niet aan te raden is om er een te gebruiken. Voor de verschillende disciplines van de wielersport zijn er speciale modellen te vinden. Het ontwerp, de aerodynamica en de ventilatie kunnen bij elke tak van de sport anders zijn.

Fietshelmen gaan uiteraard niet voor altijd mee, daarom is het verstandig om ze na 5 jaar te vervangen. Bij een val moet je hem vervangen, ook als de schade niet zichtbaar is. Elke helm die te koop is, moet voorzien zijn van een CE-keur. In het geval van fietshelmen is dat CE EN 1078. De sticker in de helm laat zien dat de helm aan de eisen voldoet.

Vond je onze shopgids over fietshelmen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Katarzyna Białasiewicz: 21930944/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies