Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

27Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote 5 kruidenpoeder test 2021. Hier presenteren we alle 5 kruidenpoeders die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste 5 kruidenpoeder voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een 5 kruidenpoeder wilt kopen.
Belangrijk om te weten

  • Het 5 kruidenpoeder uit China bevat traditioneel de specerijen steranijs, Szechuan peper, kaneel, venkel en kruidnagel.
  • Het poeder wordt vaak gebruikt als marinade voor verschillende vleesgerechten – de beroemde krokante eend uit het Chinese restaurant wordt ermee bereid. Maar het 5 kruidenpoeder wordt ook gebruikt in vegetarische gerechten en soepen.
  • Als je in de winkel geen geschikt 5 kruidenpoeder kunt vinden, kun je het thuis zelf mengen.

Beste 5 Kruidenpoeder: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je 5 Kruidenpoeder koopt

Welke specerijen zitten er in een 5 Kruidenpoeder?

Het traditionele 5 kruidenpoeder of wuxiang poeder uit China bestaat meestal altijd uit dezelfde 5 ingrediënten. Deze omvatten steranijs, Szechuan peper, kaneel, venkel en kruidnagel.

Er zijn een paar licht verschillende samenstellingen op de markt. Enerzijds kunnen de verhoudingen van de oorspronkelijke specerijen variëren, maar ze kunnen ook gewijzigd worden.

Volgens ons onderzoek kan het gebeuren dat een leverancier Szechuan peper vervangt door zwarte of Andaliman peper. Ook de toevoeging van gember en knoflookpoeder komt in geïsoleerde gevallen voor.

Als je zo getrouw mogelijk wilt koken, moet je voor de aankoop de inhoud van het poedermengsel bekijken.

Wist je dat traditioneel steranijs aan het poeder zijn klassieke aroma geeft?

Dit komt door de algemeen zeer hoge smaakintensiteit van steranijs.

In welke gerechten wordt 5-kruidenpoeder gebruikt?

Er zijn talloze gerechten waarin een 5-kruidenmengsel gebruikt kan worden. Als je aan de Chinese keuken in het bijzonder denkt, wordt dit mengsel vaak toegevoegd aan gerechten met vlees en vis.

Vooral als marinade voor vleesgerechten kan een 5-kruidenpoeder de juiste bite geven. Of je nu gevogelte klaarmaakt, zoals kip of eend, varkensvlees of rundvlees, je kunt het 5 kruidenpoeder overal gebruiken.

Een krokante eend uit een Chinees restaurant is waarschijnlijk een bekender voorbeeld van het gebruik van 5-kruidenpoeder.

Als je zelf eend wilt bereiden, kun je een mengsel als dit gebruiken. Je vindt talloze instructies voor een heerlijk recept op het internet.

Behalve voor vleesgerechten, zoals spareribs, kan het 5 kruidenpoeder ook gebruikt worden voor diverse vegetarische gerechten. Je kunt er wortels mee glazuren of zelfs fruitsalades mee verfijnen.

Je kunt het poeder ook toevoegen aan soepen en pinda’s roosteren.

Zoals ik al zei, zijn er talloze toepassingen. Doe, voor inspiratie en ideeën, wat onderzoek op het internet. Vooral Engelstalige sites bieden een ruime keuze aan receptideeën.

Welke alternatieven zijn er voor een 5 kruidenpoeder?

Afhankelijk van je smaakvoorkeur kun je natuurlijk talloze specerijen gebruiken als alternatief voor 5-kruidenpoeder. Wil je echter de smaak van 5 kruidenpoeder, dan is het enige alternatief voor het kopen van het voorgemaakte mengsel, het zelf te maken.

Alles wat je hoeft te doen is de 5 specerijen afzonderlijk in de gewenste hoeveelheid te kopen en ze te verwerken in een specerijenmolen of blender. Hoe je dit doet wordt uitgelegd in de volgende video:

Kruiden zijn over het algemeen niet alleen lekker, maar kunnen ook individuele ziekten voorkomen of verschillende manifestaties van ziekteverschijnselen minimaliseren.

Daarom moet de integratie in het dagelijkse menu dringend overwogen en nagestreefd worden: In de eerste plaats omdat specerijen een grote toegevoegde smaakwaarde hebben en in de tweede plaats omdat ze goed zijn voor de gezondheid.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om 5 kruidenpoeders te vergelijken en te evalueren

Hoewel er niet al te veel is om rekening mee te houden bij het kopen van een 5 kruidenpoeder, willen we hieronder toch een paar punten opnoemen die je kunt gebruiken om een aankoopbeslissing te nemen.

Je kunt dus op deze aspecten letten bij het vergelijken van verschillende kruidenmengsels

  • Hoeveelheid
  • Prijs
  • Samenstelling
  • Hoeveelheid

Voordat je een 5 kruidenpoeder koopt, moet je bedenken waar je het voor zult gebruiken, hoeveel en hoe vaak.

Als je van plan bent het maar één keer uit te proberen bij een gerecht, heeft het waarschijnlijk niet veel zin om het 5 kruidenpoeder in voorraad te kopen.

Want zelfs specerijen hebben een houdbaarheidsdatum.

Prijs

Zoals reeds vermeld in het prijssegment, zijn er betrekkelijk grote verschillen in de prijzen voor een vijfkruidenmengsel.

Het is aan te raden elk afzonderlijk mengsel van de respectieve fabrikant eerst te testen. Als je dan besluit dat de ene lekkerder smaakt dan de andere, dan zul je waarschijnlijk bij je keuze blijven.

Zoals al beschreven als alternatief, kun je ook de specerijen afzonderlijk kopen en het poeder zelf malen. Hier moet je beslist afwegen of dit de kosten waard is.

Het kost bijna geen tijd om het zelf te maken, zeker niet als je thuis een elektronische blender hebt.

Samenstelling

Ook de samenstelling van het 5-kruidenmengsel moet weer in de aankoopcriteria vermeld worden.

De 5 traditionele specerijen zijn steranijs, Szechuan peper, kaneel, venkel en kruidnagel.

Kruiden Beschrijving
Steranijs Steranijs is de vrucht van de illicum verum of steranijsboom. Hij groeit in zuidelijk China en noordelijk Vietnam. Steranijs wordt niet alleen in de Chinese keuken gebruikt, maar ook in de Indiase. Het is vooral populair bij de bereiding van varkensvlees, kip, eend, vis en zeevruchten. Steranijs kwam rond 1588 naar Europa, en wordt hier vooral met Kerstmis gebruikt in zoet gebak en glühwein. De essentiële anijsolie die in steranijs zit, is verantwoordelijk voor het typische anijsaroma. Het aroma van steranijs wordt vaak beschreven als intens zoet en bitter, maar het is ook fijner dan gewone anijs.
Szechuanpeper Szechuanpeper wordt in het Duits ook wel Japanse of Chinese peper genoemd. De naam komt van zijn plaats van herkomst, de Chinese provincie Sichuan. Het wordt in de Chinese keuken vaak gebruikt voor rundvleesgerechten en soepen. De smaak is niet te vergelijken met gewone zwarte peper. Het heeft niet echt die scherpe smaak, maar het laat een verdovend gevoel op de lippen achter en wordt ook vaak gecombineerd met pikante ingrediënten, waardoor het ten onrechte de reputatie krijgt zelf pikant te zijn.
Kaneel Kaneel komt ook veel voor in westerse delen van de wereld. Niettemin wordt de specerij, die uit de gedroogde bast van de kaneelboom wordt gehaald, beschouwd als een van de oudste specerijen van allemaal. Het werd blijkbaar al in 2000 v.Chr. in India en China gebruikt als een verfijning voor verschillende gerechten. In Europa wordt het in veel verschillende gerechten gebruikt. Behalve in hartige gerechten wordt het ook gebruikt in desserts. Het kan ook gebruikt worden in warme dranken zoals kerstpunch, maar ook in koffie en thee.
Venkel Venkel is wereldwijd een veel voorkomende specerij, groente en geneeskrachtige plant. Het wordt gebruikt in een grote verscheidenheid van gerechten. Hiertoe behoren salades of vegetarische gerechten, maar het komt ook vaak voor in bijgerechten. Venkel wordt ook wel vergeleken met het aroma van anijs vanwege de etherische oliën die het bevat. Venkelthee is ook erg populair in Duitsland. De Wirtschaftsvereinigung Kräuter- und Früchtetee (WKF), bijvoorbeeld, stelt dat venkelthee de op een na populairste monotea is bij Duitsers. Alleen verslagen door pepermuntthee, maar nog steeds voor op kamille- en rozenbottelthee.
Kruidnagels Kruidnagels zijn gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom, die hun oorsprong vinden in de Molukken, een Indonesische eilandengroep. Net als de reeds genoemde specerijen zijn kruidnagels zeer veelzijdig wat hun toepassingsgebied betreft. Ze worden gebruikt in alles van fijne visgerechten tot stevige wildgerechten. Maar ook net als kaneel en anijs wordt kruidnagel vaak gebruikt in kerstgerechten en warme dranken zoals punch of glühwein. Afhankelijk van wat het recept vraagt, worden kruidnagels gemalen of in hun geheel verwerkt. Hele kruidnagels worden gebruikt om bijvoorbeeld rijst te koken en op smaak te brengen. Als de rijst gekookt is, worden de kruidnagels verwijderd, anders zouden ze een bittere smaak achterlaten als je er direct op kauwt.

Ja, er zijn uitzonderingen die bijvoorbeeld Szechuan peper door een andere peper vervangen. Als dit je stoort, zorg dan dat de 5 traditionele specerijen erbij zitten.

Er zullen ook verschillen zijn tussen de fabrikanten in de verhouding van de specerijen. Afhankelijk van de verhouding zal de smaak van de ene specerij meer op de voorgrond treden dan die van de andere, wat zeker invloed heeft op de smaak.

Nogmaals, het bewijs van de pudding zit in het eten.

Wetenswaardigheden over 5 kruidenpoeder

Wat zijn de verschillen tussen Wuxiang poeder en Panch Phoron?

Behalve Wuxiang, het traditionele Chinese 5 kruidenpoeder, dat ook in dit artikel beschreven wordt, is er ook een heel ander 5 kruidenpoeder.

Dit staat bij kenners bekend als Panch Phoron. Panch Phoron komt echter niet uit China, maar wordt vooral in de Bengaalse keuken gebruikt.

Panch Phoron bestaat ook traditioneel uit 5 specerijen. Deze zijn echter totaal verschillend van de specerijen die in Wuxiang poeder gecombineerd worden.

De ingrediënten van Panch Phoron zijn zwarte mosterd, zwarte komijn, venkelzaad, komijnzaad en fenegriekzaad.

Panch Phoron verschilt ook van Wuxiang doordat het niet gemalen wordt en als marinade gebruikt wordt zoals het Chinese poeder, maar in vet geroosterd wordt zonder gemalen te worden.

Beeldbron: pixabay.com / Mareefe

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies