Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Vooral in tijden van een pandemie sta je vaak voor de spiegel. Je vergelijkt je huidige lichaam met dat van vóór de pandemie en merkt dat je taille met een paar centimeter is toegenomen. In de volgende gids nemen we je mee door de belangrijkste vragen over een gevaarlijke buikomvang en geven je aan het eind nuttige adviezen over hoe je je buikomvang en overtollig vet kunt verminderen.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Visceraal vet is een metabolisch actief vet dat, als het te veel is, kan leiden tot ziekten als diabetes of artrose. Dit vet ligt diep in de buik en omgeeft de organen.
  • Bij vrouwen is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten als de buikomvang groter is dan 88 cm. Voor mannen geldt dit als ze langer zijn dan 102 cm.
  • Om met succes je tailleomtrek te verkleinen en gewicht te verliezen is het niet alleen belangrijk om evenwichtig te eten, maar ook om dagelijks te bewegen. Populaire sporten zoals hardlopen, yoga en krachttraining hebben niet alleen een effect op het lichaam, maar ook op de ziel.

Definitie: Wat is een gevaarlijke buikomtrek?

Het is belangrijk te weten welke buikomtrek gevaarlijk is voor je gezondheid. We leggen uit wanneer een tailleomvang als gevaarlijk beschouwd wordt met behulp van de tabel hieronder in dit hoofdstuk. (1)

onderhuids vet visceraal vet
zit vlak onder het huidoppervlak ligt diep in de buikholte en omgeeft de inwendige organen
gemakkelijk zichtbaar en kan geknepen worden niet zichtbaar, omdat het achter de buikspieren zit
met mate heeft het geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid zeer metabolisch actief en scheidt hormonen af die negatieve gevolgen kunnen hebben, ook zet het zich af in het bloed
niet zo gemakkelijk te verminderen gemakkelijker te verminderen dan onderhuids vet

Achtergronden: Wat je moet weten over gevaarlijk buikvet

Voor we je oplossingen geven over hoe je het beste buikvet kunt verminderen, is het nog belangrijker om te begrijpen welke gezondheidseffecten gevaarlijk buikvet op je lichaam en ziel heeft, waar het vandaan komt en wat het verschil is tussen vrouwen en mannen. Daarom nemen we in het volgende deel de belangrijkste vragen over buikomvang met je door om alle twijfels weg te nemen en je een overzicht van dit onderwerp te geven.

Wat veroorzaakt een grote buikomvang in de eerste plaats?

Een ongezonde en vette voeding heeft een negatief effect op het lichaamsgewicht en de vetverdeling. Hoe meer je ongezond eet en niet beweegt, hoe meer je lichaamsgewicht zal toenemen. Na een tijdje merk je dat je gewone spijkerbroek strakker wordt en dat je buik zichtbaar wordt.

Waarom is buikvet bijzonder gevaarlijk?

Recent onderzoek suggereert dat mensen van wie het lichaamsvet meer in het midden of in de buik is afgezet, vooral visceraal vet, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Dit risico staat los van de mate van zwaarlijvigheid, maar wordt erdoor verergerd. (2)

Bauchumfang

Een grote buikomvang wordt niet alleen als onaantrekkelijk ervaren, maar houdt ook gezondheidsrisico’s in die vermeden moeten worden. (Image source: unsplash/ Bill Oxford)

Verscheidene factoren zoals leeftijd, geslacht en menopauze, maar ook roken, lichamelijke inactiviteit en alcoholgebruik worden positief in verband gebracht met de afzetting van buikvet en dus een grotere buikomtrek. Dit maakt het des te belangrijker om al in een vroeg stadium maatregelen tegen een grote buikomvang te nemen.

Waar zit het gevaarlijke buikvet?

Het gevaarlijke buikvet zit in het viscerale vet, dat diep in de buikholte zit en onze inwendige organen omgeeft. In het algemeen is een zekere hoeveelheid visceraal vet nodig om de organen en het spijsverteringskanaal te beschermen, maar te veel van het inwendige buikvet brengt een gevaar voor de gezondheid met zich mee.

Welke ziekten zijn het gevolg van gevaarlijk buikvet?

Het inwendige buikvet (visceraal vet) is uiterst metabolisch actief. Dit betekent dat het boodschapperstoffen vormt die processen in het lichaam beïnvloeden. Deze boodschappers verhogen de bloeddruk, verhogen ontstekingsprocessen in het lichaam en bevorderen insulineresistentie. Al de meer vetophopingen op de buik verhogen het risico op veel ziekten. Dergelijke ziekten zijn in het bijzonder:(2)

  • Diabetes: Visceraal vet geeft veel boodschapperstoffen af die de bloeddruk beïnvloeden, het hormoon insuline beïnvloeden en ontstekingen op gang kunnen brengen. Dit verhoogt op zijn beurt het risico op diabetes.
  • Hart- en vaatziekten: Vooral mensen bij wie het lichaamsvet meer in het gebied rond de buik is afgezet, vooral visceraal vet, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De gevolgen daarvan kunnen de vorm aannemen van aderverkalking, hartaanvallen en beroertes.
  • Vaatziekten: Bovendien tast overtollig buikvet de bloedvaten aan en kan leiden tot ziekten als gewrichtsaandoeningen (arthrose) of verharding van de slagaders (atherosclerose).

Vanaf welke buikomtrek neemt het risico op ziekten toe?

De tailleomtrek is een manier om te meten wanneer het risico op ziekte toeneemt. In de volgende tabel staan de waarden van de tailleomtrek voor volwassenen, waarvan de buikomtrek tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Sex Buikomvang
Mannen 102 cm
Vrouwen 88 cm

Dit betekent dat mannen met een buikomvang van 102 cm of vrouwen met een buikomvang van 88 cm of meer een verhoogd risico hebben op ziekten als diabetes, diverse hart- of gewrichtsziekten. (3)

Wat zijn de kenmerken van een gevaarlijke buikomvang bij vrouwen en bij mannen?

Bij vrouwen wordt lichaamsvet vooral afgezet in de heupen, benen en onderbuik. Terwijl vrouwen de neiging hebben meer onderhuids vet te ontwikkelen, hebben mannen de neiging meer visceraal vet op te slaan. Deze neiging om visceraal vet op te slaan betekent dat mannen in feite vatbaarder zijn voor vet-gerelateerde ziekten. (4)

Een gezond lichaamsvetpercentage voor vrouwen ligt ongeveer tussen de 20 en 30 procent. Bij mannen is dat ongeveer tussen de 10 en 20 procent.

Buikomvang verkleinen: De beste tips & trucs voor een gezonde buikomvang

Nu je de belangrijkste dingen over buikomvang weet, volgen hier de beste tips en trucs over hoe je je buikomvang kunt verkleinen. Het belangrijkste om te onthouden is dat veranderingen niet in één keer optreden, maar pas na een paar maanden zichtbaar worden. Dit betekent voor jou – geef niet op en blijf je steeds richten op de reden waarom je een kleinere buik wilt hebben.

Verminder de buikomvang met een verandering in dieet

Het is heel belangrijk om op te letten wat je eet en hoeveel je van iets eet. Zorg ervoor dat je evenwichtig eet en dat je steeds in een calorietekort zit, d.w.z. dat je minder calorieën eet dan gewoonlijk. Je kunt alleen afvallen als je in een calorietekort zit. Om je een overzicht te geven van welke voedingsmiddelen je helpen afvallen en welke diëten bij je zouden kunnen passen, leggen we dit alles hieronder uit.

Voedingsmiddelen die gewichtsverlies bevorderen

Een dieet met veel eiwitten en weinig koolhydraten helpt je lichaam gewicht te verliezen. Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten zijn vlees, vis, linzen, noten en eieren. Eiwit stimuleert het metabolisme van je lichaam, zodat je meer calorieën verbrandt. Je moet het eten van grote hoeveelheden pasta, aardappelen, gebak en rijst vermijden. Dit bevordert op zijn beurt het vetverlies in het lichaam, omdat het voedsel niet zo moeilijk te verteren is. (5)

Vooral als je een zoetekauw bent en niet gemakkelijk van zoetigheid kunt afzien, zijn er alternatieven voor suiker, zoals berkensuiker. Dit heeft de helft van de calorieën van gewone suiker en andere bijzondere eigenschappen. Hoe minder je suiker uit je dieet kunt schrappen, hoe beter. Wist je dat de meeste vruchten een natuurlijke fructose bevatten die glucose heet?

Diëten

Intermittent fasting: Intermittent fasting kan je helpen overtollig buikvet te verminderen. Klinkt ingewikkeld, maar het is een gemakkelijk te begrijpen dieet waarbij je gedurende een bepaalde periode mag eten. Deze perioden kunnen variëren naargelang je behoeften. Er is de 16/8 methode, waarbij je maar 8 van de 24 uur mag eten. Andere variaties zijn het 5:2 dieet, waarbij je 2 dagen per week slechts tussen de 500 en 600 kcal binnenkrijgt.

Teller mit Wecker

Met intervalvasten eet je volgens een bepaald tijdritme. (Image source: 123rf / 98012445)

Laten we de 16/8 methode eens nader bekijken. Binnen 8 uur mag je alles eten wat je wilt, buiten dit tijdsinterval mag je alleen water of thee drinken en moet je je ook onthouden van tussendoortjes. Je moet nog steeds evenwichtig eten om de beste resultaten te krijgen. (6)

Minimaliseer de buikomvang met

lichaamsbeweging Naast voeding zijn dagelijkse lichaamsbeweging en sportactiviteiten een zeer relevante factor om de buikomvang te verminderen en gewicht te verliezen. Er zijn veel verschillende manieren om actief te zijn en we hebben de belangrijkste sportactiviteiten hieronder samengevat.

Running

Hardlopen is een geweldige manier om af te vallen en je hoofd leeg te maken. Je kunt alleen of met vrienden gaan hardlopen. Zo versterk je de vriendschapsband en doe je iets goeds voor je lichaam. Een variatie op hardlopen is sprinten. Je kunt om beurten een paar meter sprinten en dan in een normaal looptempo verder gaan.

De voordelen van sprinten zijn eindeloos. Het is een uitstekende cardiovasculaire training, vergroot het uithoudingsvermogen, verbrandt veel calorieën in korte tijd en stimuleert ook de stofwisseling, zodat ook na de training nog calorieën verbrand worden. (7)

Yoga

Een ander wonder voor een sterke romp en buikomvang is yoga. Bij yoga is de sociale steun van de yogagemeenschap een groot punt dat kan bijdragen tot gewichtsverlies, vooral voor mensen die worstelen met gewichtsverlies. Bovendien versterkt men met de beoefening van yoga niet alleen het lichaam, maar bevordert het ook de innerlijke rust en bewuste ademhaling. (8)

Weerstandstraining

Weerstandstraining beïnvloedt het hele lichaam en voorkomt lage rugpijn en andere pijnen. Het kan ook een positieve invloed hebben op risicofactoren zoals insulineresistentie, stofwisseling, bloeddruk, lichaamsvet en die in verband met diabetes, hartziekten en kanker.

Bauchumfang

Regelmatig bewegen is een belangrijk onderdeel van afvallen, samen met een gezond en voedzaam dieet. Als je zwemt, train je niet alleen je hele lichaam, maar je beschermt daarbij ook je gewrichten. (Image source: Unsplash/ Ryan Fleischer)

Onderzoek toont ook aan dat de voordelen van weerstandstraining bereikt kunnen worden in zo weinig als twee trainingen van 15 tot 20 minuten per week. Verstandige weerstandstraining omvat precieze, gecontroleerde bewegingen voor elke belangrijke spiergroep en vereist geen erg zware weerstand. (9)

Conclusie

Een brede buikomvang is op zichzelf niet gevaarlijk, maar verbergt een gevaarlijk buikvet dat visceraal vet genoemd wordt. Buikvet dient als bescherming, maar te veel ervan verhoogt het risico op ziekten. Als je van de extra centimeters rond je buik af wilt, moet je je concentreren op een combinatie van lichaamsbeweging, sport en een gezond dieet. Een dieet met veel vezels en weinig koolhydraten helpt je afvallen.

Als het op lichaamsbeweging aankomt zijn er veel mogelijkheden, zoals gaan hardlopen, yoga doen, een balsport proberen of kracht- of duurtraining overwegen. In elk geval moet je veel geduld hebben, want resultaten zijn pas zichtbaar na weken van harde discipline. Zorg ervoor dat je niet veel gestrest raakt en voldoende slaapt. Het is heel belangrijk om deze veranderingen langzaam maar voor de lange termijn door te voeren, in plaats van je toevlucht te nemen tot kortetermijnalternatieven die je voor de toekomst weinig toegevoegde waarde geven.

Beeldbron: unsplash / Siora Photography

Referenties (9)

1. Studie über das subkutane Fett und viszerale Fett
Bron

2. Zusammenhang zwischen der Verteilung von Bauchfett und Risikofaktoren
Bron

3. Studie über den Taillenumfang und die Gesundheitsrisiken infolge von Übergewicht
Bron

4. Geschlechtsunterschiede bei Veränderungen des subkutanen Fettes während der Gewichtsabnahme
Bron

5. Studie über die Wirkung von Diäten bei der Gewichtsabnahme.
Bron

6. Studie über die Effektivität von intermittierendem Fasten und zeitlich begrenzter Ernährung
Bron

7. Studie über den gesundheitlichen Nutzen von Sprint-Intervalltraining
Bron

8. Eine Studie zur Erforschung der Veränderungen, die mit Yoga zur Förderung der Gewichtsabnahme einhergehen
Bron

9. Eine Studie über den möglichen gesundheitlichen Nutzen von Widerstandstraining
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Review
Studie über das subkutane Fett und viszerale Fett
Ga naar bron
Review
Zusammenhang zwischen der Verteilung von Bauchfett und Risikofaktoren
Ga naar bron
Review
Studie über den Taillenumfang und die Gesundheitsrisiken infolge von Übergewicht
Ga naar bron
Comparative Study
Geschlechtsunterschiede bei Veränderungen des subkutanen Fettes während der Gewichtsabnahme
Ga naar bron
Review
Studie über die Wirkung von Diäten bei der Gewichtsabnahme.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Studie über die Effektivität von intermittierendem Fasten und zeitlich begrenzter Ernährung
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Studie über den gesundheitlichen Nutzen von Sprint-Intervalltraining
Ga naar bron
Qualitative Studie
Eine Studie zur Erforschung der Veränderungen, die mit Yoga zur Förderung der Gewichtsabnahme einhergehen
Ga naar bron
Review
Eine Studie über den möglichen gesundheitlichen Nutzen von Widerstandstraining
Ga naar bron
Recensies