Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

De crème van pinda’s is nu verkrijgbaar met stukjes, als puree of met een biologisch certificaat. Je kunt pindakaas gebruiken als broodbeleg, topping of dip. De vraag is echter of pindakaas wel gezond is?

Eigenlijk staat pindakaas bekend als een dikmakend voedingsmiddel, maar dit is niet helemaal waar. We hebben deze vraag en alle andere relevante informatie voor je samengebracht in dit artikel. Daarom antwoorden we hoeveel pindakaas gezond is. We bespreken ook het onderwerp pindakaas en afvallen of spieropbouw.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Pindakaas heeft veel gezonde ingrediënten. Behalve eiwitten en onverzadigde vetzuren, kunnen de vitaminen en mineralen je hart en immuunsysteem ondersteunen.
 • Bovendien kan het eiwit je helpen langer vol te blijven tijdens het afvallen. Bovendien kan het eten van pindakaas je helpen spieren op te bouwen.
 • Het onderscheid tussen pindakaas en pindakaas hangt vooral af van de ingrediënten, maar 2 theelepels per dag wordt aanbevolen. Niet alleen pindakaas is echter gezond, maar ook alternatieven die van andere noten gemaakt zijn.

Achtergrond: Pindakaas is zo gezond

De pinda komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd al door de Inca’s gebruikt. Hieronder vind je waarom pindakaas gezond is en alle andere nuttige informatie over de crème.

Welke ingrediënten maken pindakaas gezond?

In principe wordt pindakaas gemaakt door de pinda’s eerst te roosteren. Dan wordt de dop verwijderd en worden de noten gemalen. Tenslotte wordt de room geraffineerd en geconserveerd. Pindakaas heeft veel geweldige ingrediënten die heel gezond zijn. Hieronder vind je een lijst van de belangrijkste pinda-ingrediënten

 • Eiwit
 • Kalium
 • Magnesium
 • Vitamine E
 • Voedingsvezels

Deze ingrediënten geven verschillende voordelen aan je lichaam. Het eiwit helpt je spieren te beschermen en op te bouwen, terwijl het kalium je spieren van glycogeen kan voorzien. Verder kan de arginine je helpen beter te presteren en je immuunsysteem wordt versterkt met vitamine E. Bovendien heeft vitamine E in het lichaam antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. (1)

Dit moet dienovereenkomstig je cellen helpen te regenereren. De huidige klinische studies onderzoeken het gebruik van vitamine E bij reuma en artrose. Verder dienen de voedingsvezels die het bevat om langdurig verzadigd te blijven, en het magnesium kan ook je botten helpen. Maar vezels zijn niet alleen voor verzadiging, ze kunnen ook de spijsvertering bevorderen. Dit wordt bevorderd door het binden van vloeistoffen in je spijsverteringsstelsel.

Maar wees voorzichtig: niet alle pindakaas is gezond! Als je pindakaas koopt, kijk dan op de ingrediëntenlijst. Want echt gezonde pindakaas bestaat alleen uit pinda’s en zout.

Pindakaas is ongezond als er suiker in zit. Bovendien is de caloriedichtheid van pindakaas hoog, zodat het alleen met mate gegeten moet worden. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je ook zelf pindakaas maken. Je hebt echter een krachtige blender nodig, anders worden de noten geen crème.

Waarom is pindakaas gezond?

Hier willen we de voordelen van gezonde pindakaas uitleggen in verband met gewichtsverlies en voor je training. Pindakaas heeft in Duitsland pas de laatste jaren aan populariteit gewonnen. De crème is echter al lang populair in de VS.

Abnehmen

Kan pindakaas gebruikt worden om af te vallen? Ja, want pindakaas wordt behalve door zijn hoge eiwitgehalte ook gekenmerkt door een laag koolhydraatgehalte. Voor diëten is het aan te bevelen de eiwitopname te verhogen. Dit komt omdat een verhoogd eiwitgehalte het gevoel van verzadiging kan verlengen en trek kan voorkomen. (2)

De eiwitten en vezels in pindakaas zijn gezonde vullers voor lijners en kunnen je helpen gewicht te verliezen.

Naast het verzadigende effect van eiwitten zijn gezonde vetten ook nuttig om af te vallen. Bovendien houden vetten je nog langer vol dan eiwitten en koolhydraten. Pindakaas is een gezonde combinatie van eiwitten en vetten die je een goed verzadigd gevoel geven. Bovendien helpt de vezel die het bevat om je spijsvertering te stimuleren. Vezels zwellen op in de maag en geven je een vol gevoel. Vooral pinda’s, met hun hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, eiwit en vezels, zijn aan te bevelen als snack-alternatief. Door de waardevolle, verzadigende ingrediënten kan de calorie-inname verminderd worden. (3)

Pindakaas is daarom een goede keuze bij een calorietekort. Je kunt er ook een verlangen naar zoetigheid mee stillen zonder je toevlucht te nemen tot sterk bewerkte voedingsmiddelen.

Fitness

Maar pindakaas kan niet alleen gezond zijn als hulpmiddel bij de voeding. Ook sporters hebben de voordelen van pindakaas ontdekt. Dit komt vooral door het hoogwaardige plantaardige eiwit, dat je lichaam ondersteunt bij de opbouw van spieren en de spiergroei bevordert. Een metastudie uit 2017 bracht de resultaten van in totaal 49 studies samen. Het doel was het verband te bepalen tussen eiwitinname en veranderingen in lichaamsgewicht minus vetmassa.

Deze variabele wordt gebruikt in studies om de effecten van voeding te onderzoeken. Dienovereenkomstig is de tegenhanger lichaamsvet. Bij spieropbouw consumeerden de deelnemers een eiwitinname >1,6 gram per kilo lichaamsgewicht. Er werd een positieve correlatie gevonden tussen spierkracht, omvang en eiwitinname. (4)

Erdnussbutter gesund

Je kunt je spieren beschermen door pindakaas te eten. Bovendien ondersteunt het kalium dat het bevat de regeneratie van je spieren, zodat je sneller aan je volgende training kunt beginnen. (Image source: Victor Freitas/ Unsplash)

Het kalium in pindakaas is ook nuttig voor spierherstel na de training. Dit slaat koolhydraten op in je spieren en bouwt spierglycogeen op. Bovendien worden de impulsen van de zenuwen en de samentrekking in de spieren verzekerd door kalium. Behalve pinda’s zijn ook andere soorten noten geschikt om kalium in te nemen. (5)

We hebben aan het eind nog wat andere notenalternatieven voor je op een rijtje gezet. Het is daarom zinvol je eiwitinname aan te vullen met pindakaas. Behalve de eiwitten zijn ook de extra vitaminen en mineralen nuttig en gezond voor jou en je training.

Welke andere gezondheidsvoordelen krijg ik van pindakaas?

Behalve de reeds genoemde gezondheidsvoordelen zijn de onverzadigde vetzuren die in pindakaas van hoge kwaliteit zitten belangrijk voor je lichaam. Dit komt omdat onverzadigde vetzuren niet de lichaamseigen meerketenkoolstoffen zijn.

Dit betekent dat je lichaam deze gezonde vetten niet zelf kan aanmaken, maar ze via de voeding opneemt. Intussen zijn de bekendste vertegenwoordigers omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren. Niettemin moet je verzadigde en onverzadigde vetzuren innemen in een verhouding van 1:2. (6)

Hieronder volgt een voorbeeldsplitsing van de vetzuren in pindakaas:

Voedingsstof Percentage van 100 gram
Vet (totaal) 50 gram
Verzadigde vetzuren 10 gram
Meervoudig onverzadigde vetzuren 14 gram
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 24 gram

Bovendien kan het eten van onverzadigde vetzuren de gezondheid van je hart ten goede komen. Een metastudie vergeleek de resultaten van verschillende onafhankelijke onderzoekers. In deze studie konden hartziekten voorkomen worden door onverzadigde vetzuren. De analyse omvatte in totaal meer dan 13600 proefpersonen uit meer dan 340 verschillende studies. (7)

Pindakaas kan de gezondheid van je hart bevorderen en de kans op diabetes verminderen.

Maar het is niet alleen de gezondheid van het hart die pindakaas bevordert. Er is een verband gevonden tussen pindakaas en een vermindering van het risico op diabetes mellitus type 2 bij vrouwen. De vrouwen die 5 keer per week pindakaas aten hadden een lager risico. (8)

Bij diabetes type 2 stijgt de bloedsuikerspiegel omdat de lichaamscellen resistent zijn tegen insuline. De meest voorkomende oorzaken zijn gebrek aan beweging en overgewicht. Daarentegen kunnen de onverzadigde vetzuren in pinda’s insulineresistentie voorkomen.

Hoeveel pindakaas is gezond?

Omdat pindakaas een calorierijk voedingsmiddel is, moet je letten op de hoeveelheid die je eet. Daarom hebben we de voedingswaarden van 100 gram pindakaas ter referentie op een rijtje gezet

 • 588 calorieën
 • 50 gram vet
 • 25 gram eiwit
 • 20 gram koolhydraten

Maar het zijn niet alleen de macronutriënten die pindakaas zo gezond maken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium voor een volwassene is 4000 mg/dag. (9) Slechts 2 theelepels, overeenkomend met ongeveer 20 gram, bevatten 129 mg kalium. In het geval van hoge bloeddruk kan het eten van pindakaas helpen vanwege het kalium dat het bevat. Niet alleen wordt de bloeddruk verlaagd, maar ook beroertes kunnen voorkomen worden. Hier moet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 4000 mg/dag verhoogd worden tot maximaal 4700 mg/dag. (5)

Zoals je ziet is de verdeling van vetten en eiwitten geschikt voor zowel dieet als spieropbouw. In het algemeen wordt een dagelijkse hoeveelheid van twee theelepels aanbevolen. Met andere woorden, twee theelepels zijn net geen 200 calorieën. Met dit in gedachten kun je pindakaas gebruiken als broodbeleg of als topping voor je ontbijtgranen.

Wat is gezonder: pindakaas of pindakaas?

Pindakaas, pindakaas en pindacrème zijn in Duitsland verkrijgbaar. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, willen we je eerst laten kennismaken met het verschil tussen notenboter en notenpuree. Vergeleken met pindakaas is pindakaas niet zo vast van consistentie, maar iets vloeibaarder.

De puree bevat geen extra ingrediënten, olie of suiker. In dit verband komt de vraag welke van de twee opties gezonder is, neer op de ingrediënten. Vaak is de pindapuree duurder dan de pindakaas en de smaak is minder intens dan die van de pindakaas.

Erdnussbutter gesund

Er zijn nu veel verschillende soorten pindakaas. De gezondste variant bestaat uit noten en zout. (Image source: Corleto Pindakaas/ Unslpash)

Qua calorieën is pindakaas iets hoger dan gewone pindakaas. Gemiddeld heeft pindakaas 610 calorieën per 100 gram. Dit omvat 50 gram vet, 11 gram koolhydraten en 26 gram eiwit. De term pindakaas is echter geen wettelijk beschermde term en is dus niet aan specifieke specificaties gebonden.

Daarom kunnen de termen room, puree en boter verwarrend zijn. Daarom kan alleen een blik op de ingrediënten je helpen ze van elkaar te onderscheiden. In het algemeen moet je echter letten op de hoeveelheid toegevoegde olie en suiker.

Is pindakaas in poedervorm gezonder dan gewone pindakaas?

Naast de vele soorten pindakaas is er nu ook pindakaas in poedervorm verkrijgbaar. In dit geval worden de pinda’s eerst ontdaan van het extra vet. Dit heet ontvette pinda’s. Bijgevolg meng je, als je pindakaas in poedervorm koopt, het poeder met water tot de gewenste consistentie. Meestal wordt het poeder geleidelijk met water gemengd. De vraag is dus of pindakaas in poedervorm gezonder is dan de gewone room

Voordelen
 • minder calorieën
 • minder vet
 • bevatten eiwitten en vezels
Nadelen
 • voorbereiding nodig
 • minder vullend
 • bewerkt voedsel

Dus samengevat is het poeder van pindacrème lager in calorieën omdat het extra vet er van tevoren uitgeperst is. Het goede is dat de belangrijke eiwitten en vezels nog in het poeder zitten. Bovendien kun je het poeder net als de room gebruiken in shakes, op toast of als topping. Zoals je ziet heeft pindakaas in poedervorm voor- en nadelen. Het is echter niet mogelijk om in principe te beslissen of de conventionele versie ongezonder is.

Het hangt van jou af en wat je gebruikt. Als je probeert af te vallen, is het zinvol pindakaas in poedervorm te gebruiken, want je kunt calorieën besparen en toch eiwitten binnenkrijgen. Als je echter de voorkeur geeft aan natuurlijke voeding, dan is biologische pindakaas de betere keuze. Vergeet ook niet dat het vet in pinda’s gezondheidsvoordelen heeft voor jou en je lichaam. Vetarm hoeft dus niet altijd gezonder te zijn.

Alternatieven voor pindakaas: Welke notenboter is het gezondst?

Er zijn ook andere notenboters verkrijgbaar dan pindakaas. Je kunt bijvoorbeeld macadamia of amandelen gebruiken als alternatief voor pindakaas. Je vindt nu een korte lijst van je alternatieven:

Maar welke noot is het gezondst? We kunnen je hier geen duidelijk antwoord geven. In principe heeft elke noot waardevolle ingrediënten, vitaminen en mineralen. We kunnen je echter wel wat nuttige informatie geven over de afzonderlijke noten, die je beslissing kan vergemakkelijken.

Macadamia

Laten we beginnen met de macadamianoot: die komt oorspronkelijk uit Australië en werd naar een wetenschapper genoemd. Net als pinda’s zijn macadamia’s rijk aan verzadigde vetzuren, vitamine B en E, en calcium.

Het vetaandeel is echter groter dan dat van de pinda: 73 gram per 100 gram macadamia. De pinda heeft slechts 48 gram voor dezelfde hoeveelheid. Bovendien heeft de macadamia een lager eiwitgehalte.

Amandel

Amandelboter is verkrijgbaar met lichte, geblancheerde en geroosterde, ongepelde amandelen. Naast de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten van de noot (10), kan het roosteren van de amandel het antioxiderende effect versterken. (11) Crème van amandelen heeft een hoger vetgehalte dan pindakaas en minder eiwit. Maar het heeft meer kalium en een hoger aandeel voedingsvezels.

Cashew

Cashewboter heeft slechts 40 gram vet per 100 gram en dus minder calorieën dan pindakaas. Het voordeel van cashew is de smaak en de consistentie, daarom wordt in plantaardig alternatief room of kaas vervangen door cashewnoten. Daarom kun je cashewboter niet alleen als broodbeleg gebruiken, maar ook om sauzen te verfijnen.

Hazelnoot

Hazelnootboter heeft een vergelijkbare hoeveelheid vet per 100 gram als macadamia. Er is 69 gram vet per 100 gram hazelnootboter. De inname van hazelnoten kan je lichaam echter ondersteunen, en het is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen. (12) Kortom, je kent nu de belangrijkste voor- en nadelen van de notensoorten. Ook hier kan niet per se een definitief oordeel geveld worden. Met mate is elke notenboter gezond en kan je lichaam voorzien van essentiële voedingsstoffen. In dit verband hangt de keuze van de crème vooral af van je smaak.

Conclusie

Pindakaas is gezond omdat de noten vol zitten met eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Behalve de eiwitten en onverzadigde vetzuren, voorzien arginine, magnesium en kalium je lichaam van belangrijke ingrediënten.

Hoewel pindacrème beschreven kan worden als een caloriebom, is de verzadigende werking van eiwit en vet ook nuttig tijdens dieetfasen. Je moet echter niet meer dan twee theelepels of 200 calorieën eten. Een verkeerde beoordeling van pindacrème kan ertoe leiden dat je je calorietekort niet kunt volhouden.

Beeldbron: Brent Hofacker / 123rf

Referenties (12)

1. Pein, H., Ville, A., Pace, S. et al. Endogenous metabolites of vitamin E limit inflammation by targeting 5-lipoxygenase. Nat Commun 9, 3834 (2018). https://doi.org/10.1038/s41467-018-06158-5.
Bron

2. Johnstone AM, Horgan GW, Murison SD, Bremner DM, Lobley GE. Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum. Am J Clin Nutr. 2008 Jan;87(1):44-55. doi: 10.1093/ajcn/87.1.44. PMID: 18175736.
Bron

3. Jayne A. Barbour, Peter R.C. Howe, Jonathan D. Buckley, Graeme C. Wright, Janet Bryan, Alison M. Coates, Lower energy intake following consumption of Hi-oleic and regular peanuts compared with iso-energetic consumption of potato crisps, Volume 82, 2014, Pages 124-130, ISSN 0195-6663, https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.07.015.
Bron

4. Morton RW, Murphy KT, McKellar SR, Schoenfeld BJ, Henselmans M, Helms E, Aragon AA, Devries MC, Banfield L, Krieger JW, Phillips SM. A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med. 2018 Mar;52(6):376-384. doi: 10.1136/bjsports-2017-097608. Epub 2017 Jul 11. Erratum in: Br J Sports Med. 2020 Oct;54(19):e7. PMID: 28698222; PMCID: PMC5867436.
Bron

5. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. Ausgewählte Fragen und Antworten zu Kalium.
Bron

6. Interview mit Prof. Gerhard Jahreis: Gutes Fett, schlechtes Fett
Bron

7. Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Med. 2010 Mar 23;7(3):e1000252. doi: 10.1371/journal.pmed.1000252. PMID: 20351774; PMCID: PMC2843598.
Bron

8. Jiang R, Manson JE, Stampfer MJ, Liu S, Willett WC, Hu FB. Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. JAMA. 2002 Nov 27;288(20):2554-60. doi: 10.1001/jama.288.20.2554. PMID: 12444862.
Bron

9. Empfohlene Tagesmenge Kalium
Bron

10. Bolling BW, McKay DL, Blumberg JB. The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):117-23. PMID: 20199996; PMCID: PMC5012104.
Bron

11. Garrido I, Monagas M, Gómez-Cordovés C, Bartolomé B. Polyphenols and antioxidant properties of almond skins: influence of industrial processing. J Food Sci. 2008 Mar;73(2):C106-15. doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00637.x. PMID: 18298714.
Bron

12. Orem A, Yucesan FB, Orem C, Akcan B, Kural BV, Alasalvar C, Shahidi F. Hazelnut-enriched diet improves cardiovascular risk biomarkers beyond a lipid-lowering effect in hypercholesterolemic subjects. J Clin Lipidol. 2013 Mar-Apr;7(2):123-31. doi: 10.1016/j.jacl.2012.10.005. Epub 2012 Oct 26. PMID: 23415431.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Pein, H., Ville, A., Pace, S. et al. Endogenous metabolites of vitamin E limit inflammation by targeting 5-lipoxygenase. Nat Commun 9, 3834 (2018). https://doi.org/10.1038/s41467-018-06158-5.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Johnstone AM, Horgan GW, Murison SD, Bremner DM, Lobley GE. Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum. Am J Clin Nutr. 2008 Jan;87(1):44-55. doi: 10.1093/ajcn/87.1.44. PMID: 18175736.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jayne A. Barbour, Peter R.C. Howe, Jonathan D. Buckley, Graeme C. Wright, Janet Bryan, Alison M. Coates, Lower energy intake following consumption of Hi-oleic and regular peanuts compared with iso-energetic consumption of potato crisps, Volume 82, 2014, Pages 124-130, ISSN 0195-6663, https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.07.015.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Morton RW, Murphy KT, McKellar SR, Schoenfeld BJ, Henselmans M, Helms E, Aragon AA, Devries MC, Banfield L, Krieger JW, Phillips SM. A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med. 2018 Mar;52(6):376-384. doi: 10.1136/bjsports-2017-097608. Epub 2017 Jul 11. Erratum in: Br J Sports Med. 2020 Oct;54(19):e7. PMID: 28698222; PMCID: PMC5867436.
Ga naar bron
Publikation
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. Ausgewählte Fragen und Antworten zu Kalium.
Ga naar bron
Dossiers
Interview mit Prof. Gerhard Jahreis: Gutes Fett, schlechtes Fett
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Med. 2010 Mar 23;7(3):e1000252. doi: 10.1371/journal.pmed.1000252. PMID: 20351774; PMCID: PMC2843598.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jiang R, Manson JE, Stampfer MJ, Liu S, Willett WC, Hu FB. Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. JAMA. 2002 Nov 27;288(20):2554-60. doi: 10.1001/jama.288.20.2554. PMID: 12444862.
Ga naar bron
Referanzwert Tagesmenge Kalium
Empfohlene Tagesmenge Kalium
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bolling BW, McKay DL, Blumberg JB. The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):117-23. PMID: 20199996; PMCID: PMC5012104.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Garrido I, Monagas M, Gómez-Cordovés C, Bartolomé B. Polyphenols and antioxidant properties of almond skins: influence of industrial processing. J Food Sci. 2008 Mar;73(2):C106-15. doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00637.x. PMID: 18298714.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Orem A, Yucesan FB, Orem C, Akcan B, Kural BV, Alasalvar C, Shahidi F. Hazelnut-enriched diet improves cardiovascular risk biomarkers beyond a lipid-lowering effect in hypercholesterolemic subjects. J Clin Lipidol. 2013 Mar-Apr;7(2):123-31. doi: 10.1016/j.jacl.2012.10.005. Epub 2012 Oct 26. PMID: 23415431.
Ga naar bron
Recensies