Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Een bewuste en gezonde voeding wordt steeds belangrijker. Voedingsmiddelen die gezondheidsvoordelen bieden worden ook steeds populairder, omdat de gezondheid van het eigen lichaam een topprioriteit is. Bereide gerechten moeten zo natuurlijk mogelijk zijn en schadelijke toevoegingen vermijden. Bottenbouillon kan precies dat doen.

Generaties vóór ons hebben deze bouillon al bereid en de positieve eigenschappen ervan benadrukt. Het is ook vandaag nog erg populair. Veel mensen weten echter niet wat bottenbouillon precies is en welke voordelen het biedt. Vaak kennen de mensen de bouillon van hun ouders of zelfs grootouders. Daarom willen we je in de volgende paragrafen de belangrijkste informatie over bottenbouillon geven en je de positieve eigenschappen ervan laten zien.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Bottenbouillon wordt gemaakt door botten te koken. Er worden kruiden, specerijen en groenten aan toegevoegd. Je kunt de bouillon strikt volgens het recept bereiden of volgens je eigen voorkeuren.
  • Je kunt beïnvloeden hoe sterk de bottenbouillon smaakt door de keuze van de botten, de hoeveelheid kruiden en specerijen en de andere ingrediënten.
  • Bottenbouillon heeft veel verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Als de botten gekookt worden, komen er veel voedingsstoffen vrij. Deze kunnen vooral bijdragen tot de darmgezondheid.

Achtergrond: Wat is bottenbouillon?

Een bottenbouillon wordt gemaakt door botten te laten sudderen. Dit gebeurt gedurende enkele uren en wordt aangevuld met diverse specerijen en kruiden. Na het sudderen verandert het aanvankelijk hete water in een dikke bouillon. Het kan bereid worden met een grote verscheidenheid aan ingrediënten en ook verschillende botten als basis hebben. Bovendien kan het gegeten worden als bouillon of samen met groenten, die naar behoefte worden toegevoegd (1).

Bottenbouillon werd vele jaren geleden gekookt, door generaties vóór ons. Ook toen al werd het beschouwd als een wondermiddel tegen ziekte en stond het bekend om zijn gezondheidsvoordelen. De bouillon werd echter eerder uit noodzaak geboren. Voedsel was schaars in het verleden en dus werden alle beschikbare restjes samen in een bouillon gekookt.

Wat zijn de verschillende soorten bottenbouillon?

Bottenbouillon kan op veel verschillende manieren bereid worden. Je hebt veel vrijheid om het te bereiden zoals je wilt of om recepten aan te passen. Maar kant-en-klare bottenbouillons zijn ook in verschillende soorten verkrijgbaar. Er is bijvoorbeeld runderbottenbouillon of kippenbottenbouillon.

Bottenbouillon kan op verschillende manieren bereid worden.

Bij de bereiding van de bouillon kan die heel eenvoudig gekookt worden volgens standaardrecepten met een beetje kruiden en groenten, of verfijnd met andere ingrediënten zoals noedels.

Bottenbouillon is daarom een goede basis voor een groot aantal variaties. Het kan op een zeer caloriearme manier bereid worden, bijvoorbeeld als voorgerechtensoep of in diëten, maar ook op een calorierijkere manier als je een zeer vullende maaltijd wilt. De bouillon kan ook uitgelekt worden en heet gedronken. Het kan ook dienen als sausbasis omdat het van nature veel gelatine bevat, dat erg behulpzaam is om de saus dikker te maken.

Hoe smaakt bottenbouillon?

Door de verschillende manieren waarop bottenbouillon bereid kan worden, kan het ook verschillend smaken. Als je bijvoorbeeld erg vlezige runderbotten gebruikt die vooraf goed dichtgeschroeid zijn, kan dat tot een vrij sterke, licht rokerige smaak leiden. Als je liever iets neutralers hebt, zijn kippenbottenbouillons geschikt. Deze zijn meestal niet zo sterk van smaak.

Knochenbrühe

De smaak van bottenbouillon kan variëren, afhankelijk van hoe het bereid wordt. Zo kan het gebruik van verschillende specerijen en kruiden belangrijke verschillen maken. (Foto bron: Anastasia Zhenina / Unspalsh)

Ook het gebruik van de andere ingrediënten heeft een belangrijke invloed op de smaak. Door toevoeging van verschillende kruiden en specerijen kan de smaak sterk beïnvloed worden. Zo kun je zelf bepalen hoe de bottenbouillon moet smaken. Heb je het liever pittiger en sterker of neutraler? Wat je voorkeuren ook zijn, je kunt uitproberen wat je het lekkerst vindt.

Welk effect heeft bottenbouillon?

Bottenbouillon heeft een bijzonder milde werking op je maag-darmgebied. Dus als je last hebt van maagpijn of andere klachten, kan bottenbouillon het ideale troostvoedsel zijn. De voedingsstoffen die het bevat hebben ook een vochtinbrengende werking en kunnen je botten en tanden versterken.

Hoe gezond is bottenbouillon?

Bottenbouillon wordt als heel gezond beschouwd vanwege de ingrediënten die het bevat. Dit zijn in het bijzonder collageen, omega-3 vetzuren, calcium en glucosaminoglycanen.

Ingrediënt Eigenschappen
Collageen Bevat , dat hoge bloeddruk kan helpen verminderen. Collageen is ook het belangrijkste bindweefseleiwit, dat gevonden wordt in de buik, de huid en de organen. Botten bevatten ook ongeveer 30% collageen, dat onze botten soepel maakt. Collageen is ook goed tegen artritis, osteoporose en artrose. Ook de huid heeft baat bij deze stof. Collageen kan de huid steviger maken.
Omega-3 vetzuren Kunnen cholesterol en hoge vetgehalten in het bloed verlagen. Ze dragen bij tot een gezonde vetstofwisseling en darmen. Ze ondersteunen ook het immuunsysteem. Deze vetzuren kunnen ook helpen de hersenen goed te ontwikkelen. De omega-3 vetten zitten aan het beenmerg, dat loskomt van het bot en in de bouillon achterblijft (2).
Calcium Calcium is een belangrijk mineraal. Het is vooral belangrijk voor botten en tanden, want het verhardt ons skelet en gebit. Calcium helpt ook bij de bloedstolling en bij sommige stofwisselingsprocessen. Het is ook een belangrijke boodschapper voor de overdracht van prikkels (3).
Glucosaminoglykane Deze term dekt drie verschillende stoffen. Een ervan is hyaloronzuur, dat we allemaal wel kennen. Deze stoffen komen overal voor waar we botten, kraakbeen of zelfs bindweefsel hebben.Ze werken als een soort smeerfilm. Vooral op de huid en in de darmen. De stoffen helpen de huid om water te binden en zo een goede vochtvoorraad te behouden. Het maag-darmgebied heeft een slijmlaag. Dit wordt verondersteld ons te beschermen tegen ziekteverwekkers en ook tegen maagzuur. Het ingrediënt glucosaminoglycanen is heel nuttig voor dit slijm (4).

Bottenbouillon heeft dus veel verschillende gezondheidsvoordelen te bieden. Niet alleen het maag-darmgebied profiteert van de bouillon, maar ook je huid, botten en tanden. Maar ook je immuunsysteem kan ondersteund worden door de voedingsstoffen die het bevat.

Welke botten worden gebruikt voor bottenbouillon?

Botten van rund of kip kunnen gebruikt worden om bottenbouillon te bereiden. Het is mogelijk om pure plakjes bot te gebruiken of botten met vleesresten. Soepkip is ook geschikt voor dit doel, want die bestaat hoofdzakelijk uit vel en botten. Runderbotten laten meestal een wat sterkere smaak achter, terwijl kippenbotten wat neutraler zijn.

Hoe helpt bottenbouillon de darmgezondheid?

Onze moderne levensstijl en eetgewoonten hebben steeds meer invloed op onze darmen. Dit kan leiden tot darmproblemen zoals diarree, winderigheid, prikkelbaar darmsyndroom en constipatie. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot het lekkende darm syndroom. Dit is een lekkende darm syndroom (5).

Om dit tegen te gaan is bottenbouillon perfect. Het bevat collageen en hyaloronzuur. Van deze ingrediënten wordt gezegd dat ze een bijzonder positief effect hebben op de darmgezondheid. Ze worden verondersteld te helpen de darmen opnieuw te sluiten en ze weer in evenwicht te brengen. Bovendien draagt het positief bij tot de afweer, want 80 % van de immuuncellen bevindt zich in onze darmen.

Knochenbrühe

Bottenbouillon kan de gezondheid van je darmen helpen verbeteren. De ingrediënten in bottenbouillon hebben een positief effect op het immuunsysteem en het evenwicht in de darmen. Dit maakt bouillon tot het ideale troostvoedsel voor mensen met buikpijn. (Image source: Ava Sol / Unsplash)

Bottenbouillon is ook de ideale sparende voeding. Als je last hebt van maagpijn, brandend maagzuur of ontsteking van het maagslijmvlies, kan deze bouillon je helpen bij je symptomen. Het is licht verteerbaar en wordt verondersteld de maag en de darmen te beschermen. Dit geldt vooral voor het collageen.

Is bottenbouillon nuttig in een dieet?

Bottenbouillon wordt nu vaak in diëten geïntegreerd of zelfs als een vorm van dieet toegepast. Er bestaat dus zelfs een bottenbouillon dieet. Omdat het voldoende vetten bevat en ook voedingsstoffen die het lichaamseigen vetverbrandingsproces stimuleren, maakt het een populair dieetgerecht.

Tegelijk heeft bottenbouillon door zijn ingrediënten een ontstekingsremmend effect. Bovendien kan bouillon in verschillende variaties bereid worden. Dit voegt variatie toe aan het menu. Zo kunnen bottenbouillons verschillende botten als basis hebben, en ook een variatie aan ingrediënten.

Hoe helpt bottenbouillon bij het afvallen?

Bottenbouillon bevat relatief weinig calorieën, afhankelijk van hoe hij bereid wordt. Dit maakt het relatief gemakkelijk om een calorietekort te bereiken. Bovendien bevat de bouillon voedingsstoffen die de vetverbranding stimuleren.

Bovendien helpt het vermijden van koolhydraatrijk voedsel bij het gewenste gewichtsverlies. Voedingsmiddelen zoals granen of suiker horen niet thuis in bottenbouillon. Dit helpt ook om hunkering tegen te gaan.

Hoe kun je zelf bottenbouillon maken?

Het is niet moeilijk om je eigen bottenbouillon te maken. Het belangrijkste zijn natuurlijk de botten. Je kunt in plakjes gesneden botten gebruiken of, als alternatief, soepkip. Deze laatste zijn ook goed, want ze bestaan hoofdzakelijk uit botten en huid. De bottenbouillon bestaat uit vrij eenvoudige ingrediënten.

  • Beenderen / soepkip
  • Kruiden en specerijen, evenals zout en peper
  • Appelazijn
  • Uien en sjalotten
  • Wortelen / groenten

De ingrediënten kunnen natuurlijk variëren, afhankelijk van het recept. Ook de soort specerijen en kruiden varieert meestal. Sommige recepten bevatten veel verschillende, terwijl andere tot een paar beperkt blijven. Hetzelfde geldt voor de groenten. Hier kunnen naast wortels ook andere soorten toegevoegd worden. Met de bottenbouillon heb je relatief veel vrijheid om het naar eigen voorkeur samen te stellen.

Voordat je de bouillon kunt gaan koken, moet je eerst de botten kort aanbraden. Dan wordt een grote hoeveelheid water toegevoegd. Aan het begin worden meestal ook kruiden en appelazijn toegevoegd. Dan wordt het water een keer kort aan de kook gebracht en dan op een laag pitje gezet om het te laten sudderen. Zo moet het met gesloten deksel 3 – 4 uur blijven staan. Voeg in het laatste half uur de kruiden en groenten toe.

Conclusie

Bottenbouillon was een populair gerecht in de tijd van onze grootouders. Van een aanvankelijke behoefte is het uitgegroeid tot een door en door gezonde bouillon die je lichaam een aantal voordelen biedt. Je darmgezondheid kan ondersteund worden, net als je immuunsysteem, huid, tanden en botten. Bottenbouillon is niet alleen gezond, het smaakt ook heerlijk.

Je kunt de bouillon precies naar je eigen voorkeur bereiden en verschillende variaties uitproberen. Of het nu een caloriearme bouillon is of een calorierijke bouillon met veel verschillende ingrediënten. Je hebt hier ontelbare mogelijkheden. Je kunt de sterkte ook beïnvloeden door specerijen en kruiden te gebruiken.

Beeldbron: myviewpoint / 123rf

Referenties (5)

1. paleo360.de, Knochenbrühe, Abgerufen am 27.04.21.
Bron

2. Shahidi F, Ambigaipalan P. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits. Annu Rev Food Sci Technol. 2018 Mar 25;9:345-381. doi: 10.1146/annurev-food-111317-095850. PMID: 29350557.
Bron

3. Health benefits of calcium. Nutr Clin Care. 2003 Oct-Dec;6(3):139-40. PMID: 14979459.
Bron

4. Faillard H. Glykosaminoglykane und Glykoproteine [Glycosaminoglycans and glycoproteins]. Hoppe Seylers Z Physiol Chem. 1969 Jun;350(6):661. German. PMID: 4240564.
Bron

5. Binienda A, Twardowska A, Makaro A, Salaga M. Dietary Carbohydrates and Lipids in the Pathogenesis of Leaky Gut Syndrome: An Overview. Int J Mol Sci. 2020 Nov 8;21(21):8368. doi: 10.3390/ijms21218368. PMID: 33171587; PMCID: PMC7664638.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Knochenbrühe
paleo360.de, Knochenbrühe, Abgerufen am 27.04.21.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Shahidi F, Ambigaipalan P. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits. Annu Rev Food Sci Technol. 2018 Mar 25;9:345-381. doi: 10.1146/annurev-food-111317-095850. PMID: 29350557.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Health benefits of calcium. Nutr Clin Care. 2003 Oct-Dec;6(3):139-40. PMID: 14979459.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Faillard H. Glykosaminoglykane und Glykoproteine [Glycosaminoglycans and glycoproteins]. Hoppe Seylers Z Physiol Chem. 1969 Jun;350(6):661. German. PMID: 4240564.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Binienda A, Twardowska A, Makaro A, Salaga M. Dietary Carbohydrates and Lipids in the Pathogenesis of Leaky Gut Syndrome: An Overview. Int J Mol Sci. 2020 Nov 8;21(21):8368. doi: 10.3390/ijms21218368. PMID: 33171587; PMCID: PMC7664638.
Ga naar bron
Recensies