Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Als knoflook geoogst is, blijft het niet lang vers. Hoewel je knoflook het hele jaar door in de supermarkt kunt kopen, is knoflook uit de tuin of van de markt een seizoensgebonden aangelegenheid. Om deze versheid wat langer te bewaren en ook in de winter van heerlijke knoflook te genieten, is inmaken een handige optie.

We hebben een lijst samengesteld van de vele manieren om knoflook te bewaren, waar je rekening mee moet houden en welke recepten het lekkerst zijn. Ga creatief aan de slag met knoflook inmaken!




De belangrijkste feiten in het kort

  • Knoflook kan geconserveerd worden in azijn, olie, alcohol en zout. Afhankelijk van de soort conservering wordt het anders bewaard.
  • Gepekelde knoflook is heel mild, zodat je er gemakkelijk 10 teentjes van kunt eten. Als je het toch graag heet hebt, heb je peper, chilipeper of gember nodig om in te leggen.
  • Wordt ingemaakte knoflook blauw, groen of turkoois? Geen probleem, een natuurlijke chemische reactie, de knoflook blijft eetbaar!

Definitie: Wat is knoflook?

Knoflook (Latijn: Allium sativum) behoort tot de preifamilie. Het wordt gewaardeerd als huismiddel vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, maar het wordt in de keuken ook gebruikt als specerij.

Verse knoflook is een delicatesse! Om er het hele jaar van te genieten, kun je ze het beste inmaken. (Foto bron: 123rf.com / Iuliia Malivanchuk)

De kruidnagels smaken heet – aromatisch, ze bevatten een kleverig sap. Knoflook wordt over de hele wereld gekweekt, en in veel landen groeit hij ook in het wild. Knoflook wordt geoogst naargelang hij in het voorjaar of in het najaar geplant werd. In de tuin voelt knoflook zich bijzonder thuis naast komkommers, tomaten, frambozen en aardbeien.

Achtergrond: Wat je moet weten over het inmaken van

knoflook Als je knoflook niet inmaakt, zal hij verschrompelen, gaan uitlopen of geteisterd worden door vervelende schimmel. Daarom is het zinvol te weten te komen over de vele manieren waarop je knoflook kunt inmaken. Er zijn immers genoeg smakelijke opties die geschikt zijn voor elk doel!

Hoe werkt het inmaken van knoflook?

Je kunt knoflook op vele manieren inmaken. De klassieke manier is om ze in te maken in azijn of olie. Bij het inmaken met azijn wordt de knoflook eerst gepeld en met azijn in een pan gekookt gedurende ongeveer 20 minuten. Je kunt er ook wijn, kruiden of andere groenten zoals paprika’s, komkommers of courgettes aan toevoegen.

Bij het inmaken in olie verwarm je de gepelde knoflook 40-60 minuten op een laag vuur. Dit doodt ziektekiemen die de knoflook zouden bederven. Als je de knoflook niet wilt verhitten, zorg dan dat je hem in de koelkast bewaart! Anders ontstaan er gevaarlijke ziektekiemen! Ongewoonder, maar net zo lekker, is inmaken in honing. Verwarm hiervoor honing met citroensap en specerijen naar smaak.

Pel de knoflook, blancheer hem en doe hem in potjes. Giet het hete honingmengsel over de knoflook. Dicht goed af! De honing past uitstekend bij stoofschotels en gebraad. Je kunt knoflook ook in alcohol marineren. Om dit te doen heb je high-proof alcohol nodig. Je kunt de knoflook er in zijn geheel in doen of in kleine stukjes hakken. Zo kun je een knoflooktinctuur maken die gebruikt wordt voor genezing en ontgifting.

Wat is het effect van knoflook na inmaken?

Knoflook heeft een hele reeks positieve eigenschappen die het erg populair maken als huismiddeltje tegen verschillende ziekten: Knoflook is werkzaam tegen virussen, bacteriën en schimmels en verlaagt het cholesterolgehalte.

Bovendien verbetert knoflook de doorstroomsnelheid van het bloed, zodat het werkt als een natuurlijke bloedverdunner en tromboses kan voorkomen. Al deze eigenschappen samen betekenen dat knoflook ook anti-arteriosclerotisch is, d.w.z. het gaat vasculaire verkalking tegen. Dit effect heeft knoflook ook de populaire naam “aderreiniger” opgeleverd. Want knoflook heeft inderdaad een effect op de slagaders.

Daarom zijn knoflookkuren vooral in het voorjaar populair, om het hele jaar fit te zijn. Deze positieve eigenschappen blijven in knoflook aanwezig, ook nadat hij ingemaakt is. Het effect is iets minder sterk dan bij verse knoflook. Maar dit heeft ook een positief effect: de typische geur na het eten van knoflook, de “knoflookgeur”, treedt niet op. Al met al maakt het inmaken van knoflook de smaak veel milder. Dit betekent dat je er veel meer van kunt eten dan in rauwe vorm.

Wat is de houdbaarheid van knoflook na inmaken?

Als je veel knoflook in je tuin hebt, of als je lekkere verse knoflook op de markt hebt gehaald, is inmaken een manier om het langer houdbaar te maken. Knoflook droogt snel uit aan de lucht en gaat schimmelen of spruiten. Inmaken is een alternatieve manier om knoflook langer houdbaar te maken.

Knoflook wordt langer bewaard door inleggen. Je kunt de bol dan tot een paar maanden op een koele, donkere plaats bewaren. (Image source: pixabay.de / LoboStudioHamburg)

Hoe lang knoflook na inmaken houdbaar is, hangt van een aantal factoren af. Het is belangrijk dat je knoflook van goede kwaliteit gebruikt, de pot goed wast en droogt, zodat de knoflook luchtdicht verpakt is. Tenslotte speelt opslag een cruciale rol: het moet koel en donker zijn. In deze tabel kun je snel zien welke methoden de langste houdbaarheid garanderen.

Inmaakmethode Houdbaarheid
Azijn luchtdicht en koel: enkele maanden
Olie ongeveer een jaar
Honing enkele jaren
Alcohol slechts enkele jaren

Wat je moet doen om knoflook in te maken: De beste recepten en tips

Er zijn veel recepten over knoflook. Je kunt het op vele heerlijke manieren conserveren: in honing, in azijn, in alcohol. We hebben een paar recepten voor je uitgezocht.

Hoe kun je knoflook bewaren in azijn, alcohol, zout of honing?

Als je knoflook wilt bewaren in azijn, alcohol en olie, hebben we hier een recept voor je. Je hebt nodig

  • 500 gram verse knoflook
  • 4 kleine paprika’s
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepels suiker
  • 2-5 laurierblaadjes
  • 1-3 takjes tijm
  • 12-15 peperkorrels, wit
  • 200 ml witte wijnazijn
  • 200 ml witte wijn
  • 200 ml water
  • 100 ml olijfolie

Voorbereiding

  1. Pel eerst de knoflook. Snijd ze daartoe in afzonderlijke teentjes en pel de schil eraf.
  2. Doe de peperkorrels in hun geheel in een pot met de gepelde knoflook.
  3. Breng in een pan de wijn, het water en de azijn aan de kook. Voeg dan de specerijen toe en laat kort infuseren.
  4. Giet het hete mengsel over het knoflook- en pepermengsel in de pot.
  5. Laat het mengsel een nacht staan.
  6. Breng de volgende dag het mengsel weer aan de kook in een pan.
  7. Voeg dan een beetje olie toe als ombouwlaag. Dek het geheel af met folie en zet het op een koele plaats.

(Bron: chefkoch.de) We hebben je iets verderop al laten zien hoe je knoflook in honing kunt inmaken. Als je honing in zout wilt marineren, doe je de bol in zijn geheel, d.w.z. met schil, in een kleine pan met zout. Zorg ervoor dat de knoflook helemaal met zout bedekt is.

Hoe kun je knoflook inmaken met chilipeper, gember en groenten?

Verse knoflook heeft een aangename scherpe smaak. Inmaken maakt ze heel mild. Wil je met ingemaakte knoflook toch een beetje pit in je gerechten, dan kun je je knoflook misschien inmaken met chilipeper of gember?

Een mengsel waarin je groenten inmaakt samen met knoflook is ook bijzonder lekker. Dan heb je altijd een handig tussendoortje bij de hand – knoflook en groenten gaan immers perfect samen. Als je groenten wilt gebruiken, hak ze dan fijn en laat ze met een beetje suiker ongeveer 3 uur trekken. Zo verliezen ze wat water en zijn ze beter houdbaar.

Je kunt komkommers, pompoen, courgettes of soortgelijke groenten gebruiken. Wees creatief! Pel de knoflook en doe hem in een pot met de groenten. Breng dan een mengsel van gelijke delen water, azijn en witte wijn aan de kook. Voeg kruiden naar smaak toe: Chilipeper, gember, peper, laurierblad of kant-en-klare kruidenmengsels. Ook hier kun je experimenteren.

Giet het hete mengsel over het knoflook- en groentemengsel. Laat beide een nacht infuseren. Breng de volgende dag het mengsel 10 minuten aan de kook. Bewaar op een koele plaats en geniet over 4-6 weken!

Hoe kun je knoflook op z’n Italiaans bewaren?

In Italië maakt knoflook deel uit van alle nationale gerechten. Of het nu gaat om pizza, pasta of vis, knoflook is een constante metgezel in de Italiaanse keuken. Geen wonder dat de Italianen ook van hun ingemaakte knoflook houden!

Italiaanse ingemaakte knoflook gaat perfect samen met gebakken feta met olijven.

Als je ook op z’n Italiaans knoflook wilt inmaken, pel je de teentjes knoflook en doe je ze in een pot. Voeg kruiden naar keuze toe. Bedek het mengsel helemaal met olie en verhit het op de laagste temperatuur tot de knoflook zacht is. Oregano, tijm en rozemarijn zijn geschikte kruiden voor je Italiaanse mengsel. Basilicum is minder geschikt en moet alleen vers aan de knoflook worden toegevoegd als die gegeten wordt.

Hoe kun je knoflook inmaken in de Thermomix?

Natuurlijk kun je knoflook ook inmaken in de populaire keukenmachine. We keken rond en ontdekten een lekker recept: Je hebt nodig

  • 4 hele knoflookbollen
  • 125 ml wijnazijn
  • 125 ml water
  • 1 – 2 theelepels suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels
  • 1 takje tijm of rozemarijn
  • 1 groene chilipeper
  • 1/2 theelepel zout

Doe alle ingrediënten in de mengkom. Verwarm de inhoud gedurende 5 minuten tot 100 graden en stel een zachte roerfunctie in. (Bron: rezeptwelt.de)

Hoe kun je knoflook marineren – Perzisch, Vietnamees of Turks?

Knoflook is niet alleen in Duitsland geliefd en bewaarbaar – ook in andere delen van de wereld willen de mensen niet zonder de heerlijke bol. Over de hele wereld zijn heerlijke recepten gemaakt, en nu kun jij er je voordeel mee doen.

Knoflook wordt mild als ze ingemaakt wordt. Als je het graag heet hebt, heb je chili nodig! (Image source: 123rf.com / Marcin Jucha)

In Perzië wordt knoflook ingemaakt met honing en barbessen, waardoor het perfect samengaat met de heerlijke lamsvlees specialiteiten van de Perzische keuken. In Vietnam worden de typische rijstazijn en chilipeper gebruikt, zodat de knoflook mild is maar toch een scherpe noot behoudt. In Turkije wordt witte kool ingemaakt met knoflook.

Herkomst Naam Ingrediënten
Perzisch Sir Torsi Barberries, honing, tijm
Vietnamese Ot ngam giam Rijstazijn, suiker, Chili
Turkse Lahana turşusu witte kool, chili

Wat je nog meer moet weten over knoflook inmaken

Deze heerlijke bol is al duizenden jaren oud. Om er zeker van te zijn dat je je niet vergist, hebben we hier een paar curiosa verzameld. Het is niet ongewoon dat knoflook blauw, groen of turkoois kleurt. Als dit je overkomt, maak je dan geen zorgen, we leggen uit waarom. Soms echter worden door bacteriën giftige bijproducten geproduceerd.

We hebben alles verzameld wat je moet weten over botulisme in ingemaakte knoflook. Om je knoflook ook te kunnen inmaken als je hem niet wilt koken, hebben we enkele manieren voor je verzameld om de heerlijke bol te bewaren zonder hoge temperaturen.

Waarom wordt knoflook groen of blauw na het inmaken?

Er zijn een paar theorieën over waarom knoflook soms blauw wordt. Sommigen zeggen dat het komt door het zetmeel, dat samen met jodium uit keukenzout verantwoordelijk is voor de blauwe verkleuring. Andere bronnen zeggen dat koperverbindingen verantwoordelijk zijn voor de blauwe kleur, hetzij van spuitresten, het gebruikte keukengerei of andere invloeden. In feite is er wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp. Als je knoflook snijdt, komen zwavelverbindingen en enzymen naar buiten, samen met het knoflooksap.

Samen vormen ze zogenaamde thiosulfinaten, die deel uitmaken van de kleurstoffen die gemaakt worden. Door met aminozuren te reageren ontstaan dan verschillende kleurstoffen: de ene is geel, de andere blauw. Samen geven ze een groene verkleuring, soms blijft de knoflook gewoon blauw. Overigens is er een soortgelijk verschijnsel met uien, maar dan wordt de ui roze. Je kunt dit voorkomen door de enzymen te deactiveren. Dit doe je door de knoflook bij hoge temperaturen te verwerken, dus je moet hem koken.

De blauwe verkleuring is niet giftig, je kunt zonder aarzelen blauwe knoflook eten.

Wat kun je doen om de blauwe verkleuring te voorkomen?

  • Gebruik rijpe knoflook, die een lager enzymgehalte heeft
  • Verwerk knoflook bij hoge temperaturen, dit maakt de enzymen inactief
  • Gebruik speciaal “verduurzaamd zout”, dat minder koper bevat dan commercieel zout

Waarom treedt botulisme op als knoflook ingemaakt wordt?

Zelfgemaakte kruiden- of knoflookolie maken is erg trendy. Natuurlijk kun je ook kant-en-klare knoflookolie kopen.  Maar veel mensen zijn zich er niet eens van bewust dat conserveren ook risico’s inhoudt. Vooral ingemaakte knoflook draagt het risico van botulisme in zich. Botlisme (van Latijn “worst”) verwijst eigenlijk naar vlees- of worstvergiftiging. Dit is een levensgevaarlijke vergiftiging.

Het wordt veroorzaakt door een bacterie, Clostridium botulinum , die botulinum toxine produceert. Dit is een neurotoxine dat ook in de schoonheidsindustrie gebruikt wordt om rimpels te voorkomen. De bacterie Clostridium botulinum kan zich alleen vermenigvuldigen in afwezigheid van zuurstof. Daarbij vormt het uiterst resistente sporen die zelfs onder de meest ongunstige omgevingsomstandigheden overleven.

Helaas kan de afwezigheid van zuurstof in ingemaakte knoflook dus ook leiden tot de vorming van het neurotoxine dat botulisme veroorzaakt. Het begint met niet-specifieke symptomen zoals misselijkheid en braken, en met stoornissen in het maag-darmkanaal. Daarna treden typische botulisme-symptomen op: je ziet alles dubbel, de pupillen worden gefixeerd. Spraakstoornissen en ademhalingsverlamming treden op. Deze vraag is echter niet precies opgehelderd. Hier is nog een lijst van alle symptomen van botulisme

  • Constipatie
  • Duizeligheid
  • Overgeven
  • Buikkrampen
  • Diarree
  • Moeite met slikken
  • Droge mond
  • Dubbelzien/wazig zien
  • Moeite met spreken
  • Kortademigheid
  • Gevoelloosheid, tintelingen of jeuk tot verlamming in armen en benen
  • Stijfheid van de pupillen
  • Trillend oog

Als je deze symptomen ervaart na het eten van ingemaakt voedsel, roep dan onmiddellijk medische hulp of ziekenhuisopname in. Botulisme kan dodelijk zijn! De meeste gevallen van botulisme in Duitsland zijn te wijten aan ingemaakte knoflook. Je kunt dit voorkomen door bij het inmaken de gebruikelijke basishygiënevoorschriften voor de keuken te volgen. Er kunnen echter al kiemen in de groente aanwezig zijn. In dat geval is opslag van cruciaal belang.

Probeer ingemaakte knoflook en andere oliën te bewaren tussen 3 en 5 graden.

Hoe kun je knoflook inmaken zonder het te koken?

Als je het wilt inmaken zonder hoge temperaturen, kun je het gewoon in alcohol of honing laten weken. Toch moet je de knoflook voor het inmaken nog pellen en blancheren. Bij het blancheren giet je kokend water over de gepelde teentjes knoflook.

Dit doodt ziektekiemen, die kunnen leiden tot schimmel en, in het ergste geval, botulisme. Je hoeft de knoflook dus niet te koken, maar je moet er op z’n minst kokend water over gieten voor je het erin doet.

Conclusie

Knoflook is een geweldige en veelzijdige plant. We gebruiken de bol in de keuken voor allerlei gerechten. Als de bollen vers uit de grond komen, slenteren we over de markt en kunnen het gewoon niet laten, het is knoflooktijd. Maar om het hele jaar door van knoflook te kunnen genieten, moeten we het inmaken. Omdat knoflook niet in elk huis bewaard kan worden, is het risico op schimmel groot. Bovendien begint knoflook snel te ontkiemen.

Ook dan is het niet meer goed om te eten. Om dit te voorkomen zijn er veel manieren om knoflook te bewaren. Klassiek in azijn of olie, als een gezonde tinctuur in alcohol of in honing, voor heerlijke vleesgerechten. We hebben een heleboel interessante feiten over knoflook verzameld, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.

Beeldbron: 123rf.com / 21773186

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies