Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Goede fietskleding is veel beter dan gewone kleding als het om fietsen gaat. Daarom is het des te belangrijker om bij de aankoop op een paar belangrijke punten te letten.

Om je te helpen de juiste fietskleding te kiezen, hebben we de beste tips voor het kopen van fietskleding onderzocht en ze voor je samengevat in dit artikel. We hebben ook verschillende fietskleding voor je vergeleken in onze fietskleding test 2022 en stellen je graag onze favorieten voor.
Belangrijk om te weten

 • Fietskleding is heel anders dan gewone kleding. Met hun verschillende functies kunnen ze je rijervaring een stuk aangenamer maken.
 • Fietskleding is er voor alle weersomstandigheden, of het nu een warme zomerdag is of een koele herfst. Het gelaagdheidsprincipe is bijzonder effectief gebleken voor dagen met weersschommelingen.
 • Als je hoogwaardige fietskleding wilt kopen, moet je vooral letten op het materiaal, de snit en de lengte. In een sportwinkel kun je gemakkelijk fietskleding passen voor je ze koopt.

Fietskleding: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Fietskleding is heel anders dan gewone kleding. Voor langere ritten op de fiets kun je daarom beter hoogwaardige fietskleding kiezen in plaats van een T-shirt en een korte broek Je kunt fietskleding vergelijken aan de hand van de volgende criteria:

Materiaal

Bij het kopen van fietskleding moet je er in de eerste plaats op letten dat het materiaal goed vocht afvoert. Terwijl gewone kleding zoals T-shirts erg doorweekt kan raken in de regen, is fietskleding meestal waterafstotend of zelfs waterdicht. Waterafstotende fietskleding weert, zoals de naam al zegt, alleen vuil of water af.

Met waterdichte fietskleding zit je aan de veilige kant als je op regenachtige dagen op pad bent. Het is ook belangrijk ademend materiaal te kiezen om vocht af te voeren.

Ademende fietskleding maakt je fietservaring aangenamer, want je zweet minder en je warmtebalans wordt positief beïnvloed.

Zorg er tenslotte voor dat je winddichte fietskleding koopt. Veel van onze lichaamsdelen en organen zijn gevoeliger dan we denken en moeten beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Dit geldt vooral voor de nieren.

Cut

Bij het kopen van fietskleding moet je letten op een ergonomische snit. Fietskleding in de juiste maat en met een goede pasvorm kan je comfort enorm verbeteren. Terwijl gewone kleding kan flapperen in de wind, is de goede pasvorm van bijvoorbeeld een wielertrui ertegen bestand. Dit vermindert de weerstand van de wind bij het rijden.

Lengte

De lengte die je voor je fietskleding kiest is heel variabel en hangt af van je eigen voorkeuren. Het is echter zinvol om met je fietskleren na te denken over de seizoenen en het weer waarin je op de fiets wilt stappen, voordat je ze koopt.

Korte fietskleding is vooral aan te bevelen voor warme zomerdagen.

Bij koudere temperaturen kun je beter kiezen voor langere wielertruien en lange fietsbroeken om je te beschermen tegen een verkoudheid. Op warme zomerdagen kun je beter minder dragen, want je zult zweten. Als het weer op een bepaalde dag varieert, kun je ook een korte trui dragen en een winddicht jack inpakken.

Kleur

Natuurlijk kun je ook kijken naar het ontwerp en de kleur van je fietskleding. Je vindt fietskleding in allerlei kleuren. Je kunt zelfs retro fietskleding op de markt vinden. Als je van plan bent intensief te sporten met je fietskleding en je fiets, concentreer je dan niet vooral op de kleur.

Concentreer je in plaats daarvan op de vorige punten van materiaal, snede en gewenste lengte. Als je alleen fietskleding koopt voor je kleine hobby en fietsen meer een vrijetijdsbesteding is, zijn de andere criteria nog steeds het belangrijkst. Maar in dit geval kan kleur ook een selectiecriterium zijn.

Shopgids fietskleding: Alles wat je moet weten

In het volgende willen we graag de meest gestelde vragen over het kopen van fietskleding beantwoorden.

Wat is fietskleding en waarin verschilt het van gewone kleding?

Fietskleding is, in tegenstelling tot gewone kleding, speciale kleding voor je fietstocht of voor de wielersport in het algemeen. Hoewel een T-shirt en korte broek waarschijnlijk voldoende zijn voor een tochtje naar het meer op 10 minuten afstand, moet je voor langere tochten geschikte fietskleding kiezen.

Fahrradbekleidung-1

Of je nu beroepsmatig fietst of gewoon als hobby, goede fietskleding is voor iedereen aan te bevelen.
(Image source: Simon Conellan /unsplash

Fietskleding is ademend, waterafstotend of waterdicht en ook winddicht. Zo kun je voorbereid zijn op alle weersomstandigheden die je tijdens je tocht kunt tegenkomen. Op die manier beschermt fietskleding je optimaal tegen invloeden van buitenaf die je welzijn of gezondheid kunnen aantasten.

Voor wie is fietskleding geschikt?

Je moet overwegen fietskleding te kopen, vooral als je van plan bent om fietsen als sport te gaan beoefenen. Fietskleding van hoge kwaliteit is niet alleen nuttig bij intensieve sporten. Voor uitstapjes met het gezin naar het meer of een korte fietstocht met de kinderen, maakt goede fietskleding de tocht ook aangenamer.

Op de markt vind je fietskleding voor kinderen, en ook fietskleding voor vrouwen en fietskleding voor mannen. Als je echter alleen in de stad fietst of je fiets gebruikt om van de ene plaats naar de andere te komen, is gewone kleding voldoende.

Welke soorten fietskleding zijn er?

Fietskleding is een groot begrip. Om je een kort overzicht te geven, willen we de belangrijkste soorten fietskleding en hun belangrijke functies in de volgende tabellen samenvatten.

Wielerkleding Functies
Wielersokken Met hun comfortabele pasvorm en goede vochtafvoer zorgen ze voor een aangename rijervaring.
Fietsschoenen De stijve zool brengt de kracht over op een zo groot mogelijk oppervlak van je voet. Dit vermindert stress.
Functioneel ondergoed Functioneel ondergoed zorgt voor een comfortabelere fietservaring door vochtafvoer en een optimale pasvorm.
Fietsbroeken Padding kan het comfort tijdens het fietsen verhogen.
Fietstrui Met een ergonomische snit en ademend vermogen is de trui voordelig ten opzichte van gewone T-shirts.
Fietsjacks Ze beschermen je tegen wind, regen of kou tijdens een fietstocht.
Fietshelm Fietshelmen beschermen zowel beginners als profs tegen verwondingen aan het hoofd, mocht er ooit een ongeluk gebeuren.

Welke lengte moet ik kiezen voor mijn fietskleding?

In het volgende willen we je kort kennis laten maken met de voor- en nadelen van lange en korte fietskledij.

Lange fietskleding

Lange fietskleding is bijzonder praktisch op koudere dagen, omdat ze je beschermt tegen de kou. Lange kleding kan ook handig zijn bij een val.

Hieronder volgt een kort overzicht van de voor- en nadelen van lange fietskleding:

Voordelen
 • beschermen tegen de kou
 • beschermen tegen schaafwonden
 • een lange trui kan een jasje overbodig maken
Nadelen
 • onpraktisch op warme dagen
 • meestal niet in te korten

Korte fietskleding

Maar ook korte fietskleding heeft zijn voor- en nadelen. Zo kan op een warme zomerdag lange fietskleding voor elke fietser een beetje te veel van het goede zijn.

Voordelen
 • ideaal voor dagen met veel zon
 • kan goed gecombineerd worden met het ui-principe
Nadelen
 • beschermt je niet volledig tegen verwondingen door blootgestelde lichaamsdelen
 • beschermt je op bepaalde plaatsen niet tegen de kou

Met korte fietskleding kun je het ui-principe gebruiken op koude dagen.

Hoeveel kost fietskleding?

Het praktische van fietskleding is dat je ze vaak direct als set kunt kopen. Als je een fietsbroek en een jersey apart koopt, betaal je minstens 20 euro per stuk.

Sets bestaande uit een fietsbroek en een wielertrui zijn op Amazon verkrijgbaar vanaf ongeveer 30 euro.

Je zult echter iets meer moeten betalen voor accessoires en functionele toebehoren. Een goede fietshelm kost minstens 40 euro. Je moet ook nog eens 40 euro per stuk begroten voor fietsjacks en fietsschoenen.

Welke alternatieven zijn er voor fietskleding?

Behalve speciale fietskleding kun je natuurlijk ook gewone kleding dragen. Anderzijds kun je ook je sportkleding dragen die je voor andere sporten gebruikt. Als je bijvoorbeeld al kleding hebt die je draagt om te joggen, kun je die ook als fietskleding gebruiken. Het voordeel is dat deze kleren waarschijnlijk ook vrij goed passen en wind afstoten.

Waar moet ik op letten bij het wassen van mijn fietskleding?

Om de belangrijke voordelen van fietskleding te behouden, moet ze goed onderhouden worden. In het algemeen moet je bij het wassen van je fietskleding de aanwijzingen van de fabrikant volgen, want deze tips kunnen van kledingstuk tot kledingstuk verschillen. Een paar tips die je beslist moet volgen zijn de volgende

 • Keer de kleding binnenstebuiten om schuren en schuren te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat ritsen en klittenbandsluitingen dicht zijn om te voorkomen dat ze slijten.
 • De impregnering van de kleding moet na ongeveer drie wasbeurten vernieuwd worden.
 • Gebruik geen wasverzachter, want dat kan de werking van de fietskleding negatief beïnvloeden.

Moet ik in de winter andere fietskleding dragen dan in de zomer?

Je kunt in elk jaargetijde comfortabel fietsen. Je moet je in de winter echter anders kleden dan in hoogzomer. Op koude dagen zijn lange truien en lange broeken te verkiezen boven kortere fietskleding. Maar soms weet je ’s morgens nog niet hoe het weer zich in de loop van de dag zal ontwikkelen.

Daarom kun je het beste het gelaagdheidsprincipe volgen. Het gelaagdheidsprincipe wordt ook wel het ui-principe genoemd. Het combineert verschillende lagen kleding.

Je moet ervoor zorgen dat de verschillende kledingstukken volgens een bepaald patroon gecombineerd worden. We zullen je dit nu stap voor stap uitleggen

 1. De comfortlaag: De eerste laag die je moet aantrekken is comfortabel functioneel ondergoed. Dit zorgt voor comfortabel fietsen zonder het gevoel dat er steeds iets knelt. Bovendien transporteert functioneel ondergoed effectief transpiratievocht.
 2. De isolatielaag: De tweede laag moet ademende isolatiekleding zijn. Dit maakt vochtoverdracht mogelijk. Tegelijk slaat het warmte op en houdt het je warm.
 3. De beschermende laag: De derde laag moet je beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals wind en water. Deze laag omvat, bijvoorbeeld, een softshell of regenjack en waterdichte overschoenen.

Beeldbron: maridav / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies