Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Bananen zijn waarschijnlijk een van de populairste vruchten in Duitsland, en niet voor niets. Ze zijn niet alleen handig en gemakkelijk te vervoeren dankzij hun natuurlijke huid, maar ze zijn ook gezond, voedzaam en vooral lekker. Als klein hapje, in vruchtensalade, cake, smoothie, als pap voor de kleintjes of zelfs op Thaise wijze gebakken – de banaan slaat altijd een goed figuur.

Maar bananenconsumptie heeft ook zijn schaduwkanten: elke banaan moet duizenden kilometers afleggen om ons te bereiken. Veel mensen vergeten de gevolgen voor het milieu van onze consumptie van exotische vruchten. In dit artikel leggen we alles uit wat belangrijk is over bananen: te beginnen met bewaren, waarom bananen vaak niet veganistisch zijn en ook enkele recepten. We geven ook antwoord op de vraag of bananen echt zo gezond zijn als hun reputatie doet vermoeden.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Met zijn hoge suiker- en koolhydraatgehalte is de vrucht een heerlijke bron van energie, vooral voor sporters. Natuurlijk is de banaan hier vooral verfrissend in vloeibare vorm: als een smoothie!
  • Omdat bananen in Duitsland niet groeien, zijn ze hier het hele jaar door in het seizoen en ook altijd in de winkels verkrijgbaar. De bananen die we eten worden ingevoerd uit veel verschillende landen, vooral in Zuid-Amerika.
  • Helaas is de bananenteelt helemaal niet duurzaam of milieuvriendelijk. Dit komt o.a. door de grondstof-intensieve teelt, het hoge gebruik van pesticiden en het immense waterverbruik van de planten.

Banaan: Wat je moet weten

De banaan komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Van daaruit vond het zijn weg naar India, Afrika, de Canarische Eilanden en Midden- en Zuid-Amerika. In het begin werd de banaan echter alleen voor eigen consumptie verbouwd. Later werd het vooral voor de export geproduceerd. Vandaag worden er wereldwijd meer bakbananen verbouwd dan de dessertbananen waaraan we gewend zijn. De verhouding is 80 tot 20 procent. (1)

Biologisch gezien behoren bananen tot de bessen. Dit kan verrassend zijn, maar het kan eenvoudig verklaard worden door het feit dat de zaden van bananen in het vruchtvlees van de vrucht zitten. De bananen die je in onze supermarkten kunt kopen zijn echter pitloos. Wilde bananen zijn veel gemakkelijker als bessen te herkennen, omdat ze vaak ronder zijn dan onze bananen en nog steeds grote pitten in het vruchtvlees hebben.

Hoewel er wereldwijd ongeveer 1000 soorten bananen zijn, is de soort die hier het meest gegeten wordt de zogenaamde Cavendish banaan. Het is genoemd naar William Cavendish, de zesde hertog van Devonshire. Hij plantte Chinese bananen in zijn tuin aan het begin van de 19de eeuw. De Cavendish banaan wordt sinds 1959 verkocht.

Sinds het begin van de 21e eeuw is de ster van de Cavendish banaan echter aan het afnemen, omdat hij steeds meer aangetast wordt door de Panama ziekte, een schadelijke schimmel. De voorganger van de Cavendish banaan, de Gros Michel banaan, had ook te kampen met schimmelziekten. Daarom wordt er momenteel gewerkt aan het veredelen van nog robuustere bananenrassen. (2)

Hoe gezond zijn bananen?

Duitsland is een land van bananeneters. gemiddeld eet elke Duitser ongeveer 11 kg bananen per jaar. (3) Bananen zijn niet alleen goede bronnen van koolhydraten. Ze bevatten ook waardevolle vezels en mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer en calcium.

Deze zijn vooral belangrijk voor stabiele botten en beschermen tegen pijnlijke spieren. Bananen zijn daarom bijzonder populair als voedsel voor sporters. Niettemin zijn bananen niet zo rijk aan vitaminen als bijvoorbeeld appels, en dankzij het hoge suikergehalte moet je niet te veel bananen eten. Hieronder volgt een kort overzicht van de voedingswaarden van bananen.

Voedingswaarde Voedingswaarden per 100 g banaan
Energie 89 kcal
Eiwit 1,1 g
Koolhydraten 20,2 g
Vet 0,3 g

Bananen zijn dus een uitstekende aanvulling op een evenwichtige voeding en zijn niet alleen geschikt voor sporters.

Welke vitaminen zitten er in bananen?

Hoewel bananen niet bovenaan de lijst van vitaminerijke vruchten staan, doen ze toch goed hun werk.

Bananen zijn een uitstekende aanvulling op een evenwichtige voeding.

Slechts 100 g bananen leveren 12% van de dagelijkse behoefte aan vezels van een volwassene en 10% van de behoefte aan voedingsvezels.

Banane

Bananen zijn een goede pre-sport snack. (Image source: Unsplash.com/ Eiliv-Sonas Aceron)

Bananen bevatten ook vitamine A, vitamine K en verschillende B-vitamines. 100 g banaan kan 28 % van de dagelijkse behoefte aan vitamine B6 dekken. Vitamine B6 is bijzonder belangrijk voor de opbouw en bescherming van zenuwverbindingen en ondersteunt het immuunsysteem.

Waar komen onze bananen vandaan?

De bananen die we kennen uit onze plaatselijke supermarkten worden niet in Duitsland geteeld. In plaats daarvan worden ze vooral uit Zuid-Amerika ingevoerd. De landen waaruit de meeste bananen in Duitsland worden ingevoerd zijn Ecuador, Colombia en Costa Rica. Maar er worden ook bananen ingevoerd uit de Dominicaanse Republiek en Guatemala. (4)

Om te groeien hebben bananen veel zon en een warm klimaat nodig – in de zojuist genoemde Zuid- en Midden-Amerikaanse landen is er van beide ruim voldoende. De vrucht legt zo’n 10.000 km af voor hij ons bereikt. De bananen worden geoogst terwijl ze nog groen zijn op de plantages en rijpen dan tijdens het vervoer.

Ze bereiken ons uiteindelijk na een reis van 10 tot 20 dagen. Als ze nog niet rijp zijn voor de verkoop, wordt vaak het gas etheen gebruikt om het rijpingsproces te stimuleren en voor een rijke, gelige kleur te zorgen. Ecuador, de grootste bananenexporteur van Duitsland, is economisch sterk afhankelijk van de vrucht. Na olie is de banaan Ecuadors belangrijkste exportproduct: in 2020 exporteerde het land maar liefst 315 miljoen dozen bananen(5), een nieuw record.

De Ecuadoraanse bananenhandel heeft echter ook zijn schaduwzijden: de plantagearbeiders worden afgescheept met een hongerloon, het massale gebruik van pesticiden schaadt hun gezondheid, en de wijdverbreide bananen-monocultuur is ook niet goed voor het milieu. De sterke afhankelijkheid van de bananenexport, die landen als Ecuador politiek en globaal aan banden legt, is de werkelijke reden voor het ontstaan van de term “bananenrepubliek” (of in het origineel: banana republic) die wordt toegepast op politiek en economisch zwakke landen.

Waarom is de banaan krom?

De schijnbare onbeantwoordbaarheid van deze vraag heeft al aanleiding gegeven tot talrijke gezegden. “Omdat niemand de jungle in ging en de banae recht boog.” Maar het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: zoals alle planten keert de banaan zich naar de zon. Bananen groeien aan vaste planten die aanvankelijk iets weg hebben van een lange tak.

Maar voordat de bananen aan deze tak ontspruiten, groeit er eerst een grote bloem aan het uiteinde van deze vaste plant, die niet alleen heel knap is, maar ook vrij zwaar. Het gewicht van deze bloem belast de vaste plant zo sterk dat hij naar beneden wijst. Zodra de bananen beginnen uit te lopen, groeien ze vanuit een aanvankelijk horizontale positie naar de hemel, waar de zon staat. Dit resulteert in een knik en de vraag wordt vrij eenvoudig beantwoord!

Wat is de beste manier om bananen te bewaren?

Hoe lekker en gezond bananen ook zijn, hun korte houdbaarheid is een nadeel. Als ze verkeerd bewaard worden, ontwikkelen ze snel ongewenste rotte plekken. Gelukkig zijn er een aantal trucs die je kunt toepassen om je bananen lang mooi en lekker te houden.

  • Bewaar op een koele en droge plaats: Dit is een goed devies voor bananen, net als voor ander fruit. Bananen kun je het beste bewaren in een voorraadkast bij kamertemperatuur, waar ze niet aan direct zonlicht blootgesteld worden. De koelkast moet echter vermeden worden. De koude temperaturen daar dragen niet bij tot de houdbaarheid van de banaan, maar maken hem papperig en grauw. Maar als de bananen overrijp zijn en op het punt staan te rotten, kan het de moeite lonen om de banaan in plakjes in te vriezen! Dit kan de houdbaarheid met drie tot vier maanden verlengen.
  • Bananen zijn eenlingen! Je kunt bananen het beste uit de buurt van ander fruit, zoals appels, bewaren. Door hun eigen rijpingsproces komt uit appels het gas etheen vrij, dat ook bananen sneller doet rijpen. Omgekeerd stuurt de banaan ook de rijping van de appels aan. Als de bananen nog niet helemaal groen en onrijp zijn, is het dus de moeite waard ze apart te bewaren. Als je bijzonder bezorgd bent over de houdbaarheid van je bananen, kun je de steeltjes ook in huishoudfolie wikkelen (of een milieuvriendelijk alternatief!). Dit zal tenminste gedeeltelijk voorkomen dat het etheen dat erin zit de rest van de banaan sneller doet rijpen.
  • Bananen houden er niet van om te blijven liggen. In plaats van de bananen op de plank te leggen, loont het de moeite ze aan een haakje te hangen. Zo vermijd je lelijke drukplekken! Als er geen haakje of andere geschikte plaats is om ze op te hangen, kan de grote bananenliefhebber ook een bananenhouder kopen.

Met deze eenvoudige tips kun je bananen gemakkelijk bewaren en voorkomen dat ze bederven en je ze moet weggooien.

Waarom zijn veel bananen niet veganistisch?

Eigenlijk zou je aannemen dat bananen altijd veganistisch zijn. In principe zijn ze dat ook, maar toch kunnen bananen een valstrik zijn voor veganisten. Zonder het te weten zou je niet denken dat niet alle bananen veganistisch zijn.

Als veganist kun je beter voor biologische bananen gaan

Dit komt door de behandeling met het insecticide chitosan. Dit wordt vaak gebruikt in de bananenteelt om aantasting door ongedierte te voorkomen en om de rijping na de oogst te vertragen.

Een ingrediënt in chitosan dat werkt om bananen niet per se veganistisch te maken is afgeleid van garnalenschalen en is dus niet veganistisch. Daarom kunnen veganisten beter biologische bananen kiezen. Maar alle anderen kunnen er ook zeker van zijn dat hun bananen niet met chitosan of andere pesticiden behandeld zijn.

Hoe lang moet je wachten met sporten na het eten van bananen?

Vanwege hun hoge fructosegehalte en de hoeveelheid koolhydraten zijn bananen een geliefde bron van energie, vooral voor sporters. Voor joggers, bijvoorbeeld, die vóór de training grote hoeveelheden koolhydraten nodig hebben, zijn bananen perfect. Bovendien zijn bananen gemakkelijk te verteren door de vezel pectine die ze bevatten. Pectine stimuleert de spijsvertering.

Banane

De meeste bananen die in Duitsland ingevoerd worden komen uit Zuid-Amerika, maar bananen zijn ook inheems in grote delen van Azië. (Image source: unsplash.com/ Harshad Khandare)

Dit maakt bananen tot een ideale pre-sport snack – mits ze rijp zijn. Dit komt omdat onrijpe bananen een hoog gehalte aan moeilijk te verteren zetmeel bevatten. De beste tijd om bananen vóór het sporten te eten is ongeveer 30 – 60 minuten voor het sporten. dit leidt ertoe dat de energiereserves goed aangevuld worden vóór het sporten.

Hoe kunnen bananen gebruikt worden?

Talloze heerlijke gerechten kunnen uit bananen getoverd worden. Omdat ze zo zoet zijn, zijn bananen vooral lekker voor desserts en gebak, maar er zijn ook opwindende hartige recepten. In het volgende willen we je een paar ideeën geven over hoe je je bananen kunt opgebruiken.

Zoete ideeën

  • Bananenbrood: Bananenbrood is waarschijnlijk de klassieker van alle recepten met bananen. Vooral populair in de USA en Australië, heeft het de laatste decennia ook hier in Duitsland fans gekregen. Met kleine aanpassingen kan bananenbrood ook gemakkelijk veganistisch gebakken worden!
  • Bananenmuffins: Natuurlijk zijn chocoladestukjes bijzonder lekker in combinatie met bananen in muffins. Maar gezondere alternatieven zoals havermout of amandelen kunnen ook heel goed samengaan met bananen.
  • Bananenpannenkoekjes: Bananenpannenkoekjes zijn een heerlijk zondags ontbijt of dessert. Eenvoudige bananenpannenkoeken kun je maken door twee rijpe bananen, twee eieren en 80 g gerolde haver samen te voegen en in een pan te bakken.
  • Gebakken banaan: Velen van ons zijn bekend met gebakken banaan uit Chinese of Thaise restaurants, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken! Maak eenvoudig een beslag van 100 g bloem, 2 tl bakpoeder, zout, 150 ml water en 1 ei, bestrijk er de banaanstukjes mee en frituur het geheel.
  • Smoothies en shakes: Door hun zoete en romige consistentie doen rijpe bananen het bijzonder goed in smoothies. Combineer gewoon met ander fruit, voeg vloeistof toe zoals water, kokoswater, sap, thee of (plantaardige) melk en doe het in de blender. Met een beetje proteïnepoeder is deze heerlijke bananen-smoothie ook een lekker tussendoortje na het sporten. Voor een groene smoothie voeg je wat greens toe, zoals spinazie, selderij, komkommer of sla.
  • Bananenijs: Voor een heerlijk dessert kun je ijs maken van bananen en je hebt er niet eens een ijsmachine voor nodig! Pureer gewoon de bananen en laat ze een paar uur bevriezen. Dit werkt ook heel goed in combinatie met chocoladestukjes of bessen.

Hartige ideeën

  • Caraïbische bananenkip: Banaan werkt verrassend goed in combinatie met kip. Hoewel ongewone voedselcombinaties de laatste jaren steeds populairder zijn geworden in de moderne keuken, is Caribische bananenkip nog steeds een echte insider tip.
  • Gegrilde bananen: In principe kun je alles op de grill leggen. Maar of je dat moet doen is de vraag. Maar recepten zoals met spek omwikkelde bananen op de grill nodigen uit tot experimenteren en zijn het proberen waard!
  • Bananensoep: Toegegeven, dit is een ongewoon recept. Maar de zoete en hartige soep met kokosmelk en kerriepoeder blijft overtuigen, vooral als je de eters laat raden wat er in de soep zit.

Hoewel we in onze breedtegraden niet geneigd zijn bananen met een hartige keuken te associëren, kunnen we uit Azië en het Caraïbisch gebied enkele opwindende recepten leren.

Hoe duurzaam is de bananenteelt?

Helaas gaat de bananenteelt gepaard met enkele milieuproblemen. Terwijl ze nog in het veld staan, worden de eerste grondstof-intensieve problemen van de bananenteelt al duidelijk. Ten eerste is voor het verbouwen van bananen een grote hoeveelheid water nodig. Om 1 kg bananen te verbouwen, bijvoorbeeld, wordt ongeveer 1000 liter water gebruikt. (6)

Dat is ongeveer zes badkuipen vol water of het dagelijkse waterverbruik van ongeveer acht mensen. (7) Maar het is niet alleen veel water dat in de bananenteelt gebruikt wordt, maar ook veel plastic. Niet alleen is de verpakking die voor de verkoop gebruikt wordt van plastic, maar de bananen worden ook in plastic gewikkeld terwijl ze nog aan de boom hangen.

Dit is om de plant tegen insecten te beschermen en om kneuzingen op de gevoelige vruchten te voorkomen. Dit schept echter veel extra afval, ook al kunnen de zakken vaker hergebruikt worden. Een ander probleem bij de bananenteelt is de zware belasting met pesticiden. Omdat de planten grote problemen hebben met insecten en ziekten, worden bij de teelt veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Soms worden die ook vanuit vliegtuigen op de plantages gespoten. Dit schaadt zowel de arbeiders die daarna op het land moeten werken en ziek worden, als de buren die geen andere manier hebben om zich te beschermen dan weg te trekken. Op sommige plaatsen komen de pesticiden echter ook in het grondwater terecht en vervuilen het.(8)

Veel mensen die op de plantages in Ecuador werken, krijgen bijvoorbeeld niet eens genoeg loon om hun gezin te onderhouden. (9) Last but not least worden bananen over een lange afstand naar onze supermarkten vervoerd. Tegen de tijd dat het ons bereikt, heeft het echter al enkele duizenden kilometers afgelegd. De broeikasgassen die tijdens deze reis vrijkomen zijn schadelijk voor het klimaat, vooral als het fruit per vliegtuig wordt ingevoerd.

Conclusie

Bijna geen enkele andere vrucht is in Duitsland zo populair als de banaan. Met zijn hoge koolhydraatgehalte en grote hoeveelheden vitaminen, vooral vitamine C en B6, is de banaan een gezond voedingsmiddel dat niet alleen door sporters wordt gegeten. Bananen zijn niet alleen lekker als dessert of tussendoortje, maar je kunt er ook spannende hoofdgerechten mee koken. Bijvoorbeeld, in combinatie met kip, met kerrie of spek, kunnen van de banaan nieuwe dingen gekookt worden.

Toch moet de consument zich bewust zijn van de omstandigheden waaronder bananen het hele jaar door in onze supermarkten te zien zijn. De omvang van onze consumptie van exotisch fruit heeft verregaande, negatieve gevolgen voor het klimaat. Dit mag niet vergeten worden. Als je niet zonder bananen kunt, moet je er op z’n minst voor zorgen dat je biologische bananen koopt, want in tegenstelling tot gewone bananen zijn die niet met pesticiden besmet.

Beeldbron: Pixabay / Juan Zelaya

Referenties (9)

1. https://www.helles-koepfchen.de/artikel/3018.html

2. https://www.edeka.de/ernaehrung/expertenwissen/1000-fragen-1000-antworten/was-fuer-bananensorten-gibt-es.jsp

3. https://de.statista.com/statistik/daten/studie/328764/umfrage/pro-kopf-konsum-von-bananen-in-deutschland/

4. https://de.statista.com/statistik/daten/studie/328355/umfrage/wichtigste-herkunftslaender-von-bananen-in-deutschland-nach-importmenge/

5. https://www.freshplaza.com/article/9271379/ecuador-is-about-to-set-a-new-banana-export-record-in-2020/

6. https://www.generationblue.at/WasserWissen/trinkwasser_abwasser/Virtuelles_Wasser.html

7. https://www.energiesparen-im-haushalt.de/energie/tipps-zum-energiesparen/hoher-wasserverbrauch/wasserverbrauch-personenhaushalt.html

8. https://utopia.de/bananen-oeko-test-74284/

9. https://utopia.de/bananen-oeko-test-74284/

Waarom kun je me vertrouwen?

Die Geschichte der Banane
https://www.helles-koepfchen.de/artikel/3018.html
Was für Bananensorten gibt es?
https://www.edeka.de/ernaehrung/expertenwissen/1000-fragen-1000-antworten/was-fuer-bananensorten-gibt-es.jsp
Pro-Kopf-Konsum von Bananen in Deutschland in den Jahren 2005/06 bis 2018/19
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/328764/umfrage/pro-kopf-konsum-von-bananen-in-deutschland/
Wichtigste Lieferländer von Bananen in Deutschland nach Importmenge in den Jahren 2018 und 2019
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/328355/umfrage/wichtigste-herkunftslaender-von-bananen-in-deutschland-nach-importmenge/
Ecuador is about to set a new banana export record in 2020
https://www.freshplaza.com/article/9271379/ecuador-is-about-to-set-a-new-banana-export-record-in-2020/
Virtuelles Wasser
https://www.generationblue.at/WasserWissen/trinkwasser_abwasser/Virtuelles_Wasser.html
Wasserverbrauch: Durchschnitt
https://www.energiesparen-im-haushalt.de/energie/tipps-zum-energiesparen/hoher-wasserverbrauch/wasserverbrauch-personenhaushalt.html
Öko-Test Bananen: Hochgiftige Pestizide und miserable Arbeitsbedingungen
https://utopia.de/bananen-oeko-test-74284/
Öko-Test Bananen: Hochgiftige Pestizide und miserable Arbeitsbedingungen
https://utopia.de/bananen-oeko-test-74284/
Recensies