Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

56Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

163Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote yogabroekentest 2022. Hier stellen we alle yogabroeken voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste yogabroek voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.

Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een yogabroek wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een yogabroek is een ademende broek van natuurlijke of synthetische vezels, die bijzonder soepel en elastisch is. Dit betekent dat ze gedragen kunnen worden bij allerlei sporten, zoals yoga, fitness, Pilates of zelfs in het dagelijks leven.
 • In principe zijn de soorten yoga leggings, yogabroeken en loungebroeken van elkaar te onderscheiden. Het belangrijkste verschil hier is dat ze allemaal een andere snit hebben.
 • Als je een yogabroek koopt, moet je vooral letten op de snit, het materiaal, de duurzaamheid, de maat, de kleur en het ontwerp.

Beste Yoga broeken: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een yogabroek koopt

Wat zijn yogabroeken?

Yoga broeken zijn nauwsluitende, soepele en ademende broeken die ontworpen zijn voor yoga en andere lichamelijke bewegingen. Behalve voor yoga zijn ze vooral geschikt voor vechtsporten, dansen, aerobics en Pilates.

In de oorspronkelijke filosofie van yoga gaan mode en yoga in principe niet samen. Mode wordt gezien als een vloek. De yogabroek hier moet er dus niet bijzonder mooi uitzien, maar vooral soepel en comfortabel zijn.

Vanwege de oefeningen die bij yoga worden gedaan, moet een yogabroek zo elastisch mogelijk zijn. (Image source: pixabay.com / StockSnap)

In de moderne westerse trend horen sport, mode en mode bij yoga. Yoga broeken zijn er dus in veel verschillende ontwerpen, patronen en snitten. Ze worden niet meer alleen bij yoga gedragen, maar bij allerlei lichamelijke activiteiten en soms ook in het dagelijks leven.

Voor wie zijn yogabroeken geschikt?

Yoga broeken kunnen door iedereen gebruikt worden. Ze zijn er in allerlei stijlen met verschillende snitten, maten, patronen en materialen. Er zijn bijvoorbeeld yogabroeken voor vrouwen, mannen en kinderen.

Voor erg lange of korte mensen zijn er korte en lange maten. In de zwangerschapsmode zijn er ook yogabroeken die speciaal voor zwangere vrouwen gemaakt zijn. Deze zijn meestal speciaal in de taille gesneden om de druk van de buik te halen.

Daarom zijn zwangerschaps yogabroeken ook erg populair bij zwangere vrouwen voor dagelijks gebruik.

In principe zijn yogabroeken geschikt voor iedereen.

Hoeveel kosten yogabroeken?

Yogabroeken zijn er in verschillende uitvoeringen, maten en pasvormen. De verschillende broeken hebben verschillende prijzen, afhankelijk van het model en merk.

Typ Preis
Yoga Leggings Ca. 5 – 800 €
Lounge Pants Ca. 5 – 200 €
Yoga Shorts Ca. 3 – 190 €

Toch vinden we een prijsklasse van ongeveer 3 tot 800 euro niet gerechtvaardigd. Merk yogabroeken kunnen tot ongeveer 100 euro waard zijn, wat de moeite waard kan zijn als ze van goede kwaliteit zijn en vaak gebruikt worden.

Yoga broeken worden o.a. gebruikt bij buitensporten. (Image source: unsplash.com / Ev)

Met duurdere yogabroeken is de prijs-prestatie verhouding niet meer gegarandeerd. Heel goedkope yogabroeken zijn om kwaliteitsredenen ook niet aan te bevelen.

We raden yogabroeken aan van ongeveer 20 tot 90 euro.

Welke alternatieven zijn er voor yogabroeken?

Andere sportbroeken kun je ook voor yoga dragen. Maar je moet er wel voor zorgen dat ze ook van soepel en elastisch materiaal zijn. Pas dan kunnen alle oefeningen en figuren geoefend worden.

Omdat yogabroeken steeds meer muteren in een modeaccessoire en ook in het dagelijks leven gedragen worden, kunnen ook andere broeken op dit toepassingsgebied als alternatief genoemd worden.

Besluit: Welke soorten yogabroeken zijn er en welke is geschikt voor jou?

De verschillende soorten yogabroeken hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van de snit die je verkiest en de voordelen die je van je yogabroek wilt hebben, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van yoga leggings?

Yoga leggings zijn de klassieke, nauwsluitende, functionele en soepele yogabroeken die er zijn in allerlei kleuren, patronen en dessins. Ze worden vooral gedragen bij de trendy sport yoga en bij fitness of andere sporten, maar ook als mode-accessoire.

Yoga leggings zijn er in verschillende snitten, dus er is een broek die bij iedereen past. Ze kunnen 3/4 of 7/8 lang zijn en een hoge of middelhoge tailleband hebben. Yoga leggings hebben een speciale rek en zijn ademend, daarom moeten ze voorzichtig gereinigd en onderhouden worden.

De nauwsluitende stretch betekent echter dat de broek vaak niet ondoorzichtig is. Bovendien komt het mode-aspect van yoga leggings niet overeen met de oorspronkelijke filosofie van yoga.

Voordelen
 • Ademend
 • Speciale stretch
 • Pasvormen voor elk lichaamstype
 • Modeaccessoire
Nadelen
 • Zacht onderhoud en reiniging
 • Vaak niet ondoorzichtig
 • Komt niet overeen met de yogafilosofie

Wat onderscheidt loungebroeken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Lounge broeken komen overeen met de originele yogabroeken. Ze zijn wijd gesneden, niet strak, en doen denken aan de klassieke joggingbroek. Ze zijn daarom erg comfortabel en ook geschikt om naast yoga ontspannen uren op de bank door te brengen.

Ook hier zijn er verschillende sneden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een rechte broek en een broek met een kleine elastische tailleband aan het eind van de broekspijp (bloomers).

Omdat de stof bijzonder zacht en rekbaar is, wordt dit type yogabroek vaak gedragen als zwangerschapskleding tijdens de zwangerschap. Helaas is er niet veel keus voor loungebroeken wat betreft motief en ontwerp.

Omdat loungebroeken ook ademend zijn, moet erop gelet worden dat ze voorzichtig gewassen worden. Je moet ook het gebruik van wasverzachter vermijden, want daardoor kunnen de ademende vezels aan elkaar gaan plakken.

Voordelen
 • Zachte en rekbare stoffen
 • Ademend
 • Ondoorzichtig
Nadelen
 • Zacht in onderhoud en reiniging
 • Weinig keuze in dessin
 • Niet geschikt voor andere sporten

Wat onderscheidt yogabroeken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Yoga shorts zijn niets anders dan korte yogabroeken. Ze worden vaak gebruikt voor buitensporten in de zomer als de temperaturen hoog zijn. Onder andere natuurlijk voor yoga, wandelen, joggen, enzovoort.

Het grote voordeel van yogabroeken is dat ze geen enkele beweging beperken. Yoga shorts zijn er ook in verschillende snitten. Yogabroeken komen niet overeen met de oorspronkelijke filosofie van yoga. Ook zij zijn er in ontelbare verschillende prints en motieven.

Voordelen
 • Ademend
 • Geen bewegingsbeperking
 • Snitten voor elk lichaamstype
Nadelen
 • Komt niet overeen met de yogafilosofie
 • Niet geschikt voor dagelijks gebruik
 • Zacht reinigen en verzorgen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om yogabroeken te vergelijken en te beoordelen

In het volgende gedeelte laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verschillende yogabroeken. De criteria die je kunt gebruiken om yogabroeken te vergelijken zijn o.a:

 • Cut.
 • Materiaal.
 • Kleur en ontwerp.
 • Duurzaamheid.
 • Maat.

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Cut

Zoals al verschillende keren gezegd, kunnen yogabroeken verschillend gesneden worden. Dit betekent dat je enerzijds kunt kiezen uit een van de soorten die hierboven uitgelegd zijn, de yoga legging, de lounge broek en de yogabroek.

Omdat yoga leggings er in zoveel verschillende ontwerpen en patronen zijn, zijn ze een mode-accessoire geworden. (Image source: pixabay.com / clarissewwt)

Voordat je iets koopt, moet je weten of de lengte van je nieuwe yogabroek kort, 3/4 of 7/8 moet zijn. Je kunt ook kiezen tussen een hoge taille en een middellange taille snit. Hoge taille gaat tot ongeveer de navel.

Dit verbergt op een slimme manier eventuele probleemzones op de buik en voorkomt afglijden. Middelhoge taille, daarentegen, gaat maar tot op de heupen.

Deze snede is vooral aan te bevelen als je snel en vaak buikpijn of steken in de zij krijgt. Zo heb je geen drukpunten in het buikgebied.

Materiaal

Bij de keuze van het materiaal voor je yogabroek moet je erop letten dat ze comfortabel aanvoelt. Het mag niet knellen of krassen. De stof van de broek moet ook functioneel en ademend zijn. Het moet ook vrij zijn van schadelijke stoffen en chemicaliën.

Soms worden zelfs gerecycleerde materialen gebruikt. Op die manier doe je iets goeds voor het milieu. Er zijn in principe twee verschillende soorten vezels die voor yogabroeken gebruikt worden.

We raden natuurlijke vezels aan voor rustigere vormen van yoga en synthetische vezels voor zwetere sporten.

Materiaal Vezeltype Eigenschappen
(Biologisch) katoen Natuurlijke vezel Katoen voelt bijzonder aangenaam aan op de huid en is zowel zeer ademend als elastisch.
Tencel Natuurlijke vezel Voelt zacht aan en heeft een perfecte vochtregulatie, waardoor het materiaal zeer snel droogt. Tencel is bijzonder geschikt voor dynamische activiteiten.
Polyester Synthetische vezel Polyester is zeer ademend, elastisch en droogt bijzonder snel. Het materiaal wordt vaak gerecycled aangeboden.
Spandex Synthetische vezel Spandex is bijzonder soepel, rekbaar en scheurvast.

Kleur en dessin

Yoga broeken zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren, prints en dessins. Iedereen vindt wel een broek naar zijn smaak. Een ding waar je echter op moet letten is dat door de elasticiteit en rek van de vezels, veel yogabroeken niet lichtdicht zijn, vooral niet in het kruis.

Zorg er dus ofwel voor dat je bij het kopen van je broeken weet dat ze bij allerlei oefeningen niet op sommige plaatsen doorschijnend worden, of draag ondergoed dat je niet in verlegenheid brengt.

Duurzaamheid

De trend naar duurzaamheid neemt toe. Er zijn bijvoorbeeld veel gebruikers die op zoek zijn naar duurzame biologische of gerecycleerde producten. Als je bezorgd bent over dit aspect en iets goeds voor het milieu wilt doen, zijn er nu veel duurzame yogabroeken en andere kledingstukken online verkrijgbaar.

De meeste sportwinkels hebben ze echter niet in de aanbieding, dus je zult het moeten stellen met online verkopers. De volgende video laat je kennismaken met verschillende merken die duurzame yogakleding aanbieden.

Maat

Natuurlijk moet je bij het kopen van een yogabroek ook rekening houden met de maat die je nodig hebt. Je hoeft je hierover echter geen zorgen te maken.

Omdat het niet uitmaakt welke maat je draagt, kun je online en in speciaalzaken zowat alles kopen. De selectie omvat lange en korte maten, en ook zwangerschaps- en plusmaten.

Let er bij het kopen op dat je je comfortabel voelt in je yogabroek.

Wetenswaardigheden over yogabroeken

Mijn yogabroek zakt af. Wat moet ik doen?

Als je yogabroek afzakt, kan hij te klein of te groot zijn. In beide gevallen kun je niets anders doen dan een nieuwe yogabroek kopen. Als je een nieuwe yogabroek koopt, zorg er dan dit keer voor dat hij perfect past en ga, indien mogelijk, naar een speciaalzaak voor advies.

Als de tailleband middellang gesneden is, is het meestal voldoende om over te gaan op een tailleband met hoge taille.

Hoe kan ik zelf yogabroeken naaien?

Er zijn veel video-tutorials op YouTube over hoe je je eigen yogabroek kunt naaien. Een voorbeeld van een legging vind je in de volgende video.

Zorg er wel voor dat je een stof gebruikt die geschikt is voor yoga leggings. Lees het hoofdstuk ‘Materiaal’ nog eens door en vraag advies in een stoffenwinkel.

Waar kan ik een patroon voor yogabroeken vinden?

Online kun je verschillende patronen voor yogabroeken vinden in allerlei verschillende ontwerpen en stijlen. Meestal moet je er echter voor betalen. Je vindt patronen bijvoorbeeld bij

 • Pattydoo.com
 • Etsy.com
 • Alles-voor-jezelf.com

Beeldbron: 123rf.com / 87651188

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies