Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

56Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

159Verzamelde opmerkingen

Fit blijven en niet eens het huis uit hoeven? Een crosstrainer maakt het mogelijk om in het comfort van je eigen huis naar je favoriete serie op de TV te kijken en toch te oefenen. Zo kun je fit blijven en gemakkelijk en comfortabel op de trainer stappen. Dit alles zonder tijdslimieten, gemeenschappelijke douches en andere trainingspartners.

In onze grote crosstrainer test 2022 stellen we de populairste machines voor en laten we je zien waar je bij aankoop vooral op moet letten. Op deze manier kun je de juiste crosstrainer voor je behoeften en eisen vinden, want er is van alles op de markt, van kleine hometrainers tot luxe crosstrainers. Je moet vooral letten op een paar factoren, die en hoe je de perfecte crosstrainer voor je kunt vinden in het volgende artikel.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Een crosstrainer voor thuisgebruik stelt je in staat ook bij regen of kou je trainingsritme aan te houden en je doelen na te streven. De crosstrainer is ideaal voor dit doel.
 • Crosstrainer of elliptische trainer? Beide termen worden vaak als synoniemen gebruikt, maar er zijn verschillen in beweging en constructie: de crosstrainer heeft de vliegwielmassa aan de achterkant, terwijl die bij de elliptische trainer aan de voorkant zit.
 • Je budget en de doelen die je wilt bereiken hebben een bijzondere invloed op je keuze voor een crosstrainer. Bedenk echter dat een stevig, hoogwaardig toestel je meer oefenplezier geeft.

Beste crosstrainers: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een crosstrainer koopt

In het volgende willen we je graag kennis laten maken met de crosstrainer. Hier kom je te weten hoe dit fitnessapparaat werkt, voor wie het geschikt is en wat de voordelen zijn van trainen op een crosstrainer.

Wat is een crosstrainer?

Als je fit wilt zijn, moet je op verschillende manieren trainen, want fitness heeft vooral te maken met uithoudingsvermogen en spierkracht. Veel atleten zetten thuis een kleine fitnessruimte op, zodat ze niet voor elke training naar de sportschool hoeven te gaan.

De ruimte is meestal beperkt en je moet goed nadenken over welke uitrusting je kunt gebruiken om efficiënt en zo uitgebreid mogelijk te trainen.

Of je nu thuis of in de sportschool bent, crosstrainers trainen niet alleen je uithoudingsvermogen, maar trainen ook veel verschillende spiergroepen. (Image source: pixabay.com / janeb13)

De crosstrainer is het ideale fitnesstoestel voor thuis. Het vergroot het uithoudingsvermogen, maar anders dan de populaire loopband, traint het niet alleen de benen, maar ook de armen. De bewegingen lijken op joggen, maar zijn veel gemakkelijker voor de gewrichten.

Niettemin zijn crosstrainers ook in grote aantallen te vinden in fitness-studio’s en genieten ze daar grote populariteit als cardio-toestellen.

De crosstrainer is een geweldig cardiotoestel om zowel in de sportschool als thuis te trainen en is geschikt voor zowel beginners als professionals.

De meeste modellen bieden vele weerstandsniveaus, zodat je de intensiteit kunt afstemmen op je persoonlijke fitnessniveau. Op deze manier kunnen individuele trainingsdoelen bereikt worden.

Hoe werkt een crosstrainer?

Een crosstrainer bestaat in wezen uit pedaalarmen die verbonden zijn met een vliegwiel en ca. 1 m lange armstangen.

De atleet zet het vliegwiel in beweging door te rennen, waardoor de armstangen gaan zwaaien. Ze kunnen vastgegrepen worden, wat een extra trainingseffect geeft.

De meeste moderne crosstrainers hebben een geïntegreerde computer. Het toont waarden als afgelegde afstand en verstreken tijd.

Hoe duurder het toestel, hoe meer extra functies het biedt, bijvoorbeeld verschillende trainingsprogramma’s zoals een vetverbrandingsstand (lange eenheden met een lage polsslag) of intervaltraining (meerdere korte eenheden met een hoge polsslag).


Waarin verschilt een elliptische trainer van een crosstrainer?

Als je informatie zoekt over de crosstrainer, zul je zeker de term elliptische trainer tegenkomen. Een elliptische trainer kun je zien als een verdere ontwikkeling van een crosstrainer. Vergeleken met de traditionele crosstrainer zit de vliegwielmassa aan de voorkant.

Het is niet ongebruikelijk dat ze als synoniemen gebruikt worden. De elliptische trainer dankt zijn naam aan de aangepaste elliptische beweging van de voeten.

Remsysteem Bewegingskwaliteit Remkracht Prijs
Bandremsysteem ✭ ✭ ✭ ✭ ✭ ✭ ✭ ✭ ✭ ✭
Inductieremsysteem ✭ ✭ ✭ ✭ ✭ ✭
Magnetisch remsysteem ✭ ✭ ✭ ✭ ✭ ✭

De crosstrainer, daarentegen, beschrijft de beweging van het hele lichaam. Sommige crosstrainers bieden echter ook deze elliptische beweging aan.

Sommige deskundigen maken onderscheid tussen de twee machines op basis van de stand van de vliegwielmassa. Zo zit het vliegwiel van een crosstrainer achteraan en het vliegwiel van een elliptische trainer vooraan.

Voor wie is de crosstrainer geschikt?

De crosstrainer voor thuisgebruik is geschikt voor de meeste mensen, ongeacht leeftijd of doelen, en is vooral interessant voor mensen met gewrichts- of rugproblemen.

Zijn gewrichtsvriendelijke vormgeving is heel heilzaam. Impact en verkeerde belastingen op knie, ruggengraat of heup worden sterk verminderd. Op deze manier kan overbelasting voorkomen worden.

Het is een optimale trainingspartner, vooral voor mensen die lange tijd niet aan sport hebben gedaan, vaak op het werk zitten of overgewicht hebben. Of het nu voor cardio training of gezondheid is – de crosstrainer is ook perfect voor thuisgebruik.

Je kunt de crosstrainer niet alleen gebruiken voor training van het uithoudingsvermogen, maar ook voor krachtversterkende training.

Wat is het verschil met een stepper?

Het belangrijkste verschil tussen een crosstrainer en een stepper is de bewegingsvolgorde.

Terwijl de crosstrainer een voorwaartse beweging toelaat die lijkt op joggen, is de beweging op de stepper vooral opwaarts – vergelijkbaar met traplopen.

De actieve spieren tijdens een training met de stepper werken vooral op de quadriceps (dijbenen) en de gluteus (billen). Er zijn modellen waarbij de armen betrokken zijn, zoals bij de crosstrainer, maar ook modellen die geen armstangen hebben.

Hoe gebruik ik de crosstrainer op de juiste manier?

In principe is een crosstrainer geschikt voor iedereen, omdat hij gemakkelijk te gebruiken is. Er zijn echter ook bronnen van fouten. Deze hebben niet alleen met houding te maken.

Als je lang niet gesport hebt of nog nooit op een cardioapparaat hebt gestaan, moet je het rustig aan doen.

Ga op je crosstrainer staan en zet hem aan (als je dat nog niet gedaan hebt). Houd je voeten steeds op het loopvlak. Til je hielen alleen iets op als je been gebogen is.

De meeste modellen bieden je de keuze tussen een manuele en een voorgeprogrammeerde training.

Bij manuele training begin je gewoon te lopen. Begin met een lage weerstand zodat je pezen en ligamenten kunnen wennen aan de belasting.

Met trainingsprogramma’s kies je de modus van je keuze en de crosstrainer past de weerstand daarop aan. Vetverbrandingsprogramma’s zijn ideaal voor beginners.

Het doel is om langere tijd (minstens 30 minuten) te trainen bij een zo laag mogelijke hartslag (en dus lage weerstand).

Als je al lang sport, kun je natuurlijk je lichaam wat meer uitdagen en je eigen trainingsprogramma bepalen in plaats van af te hangen van de suggesties op je crosstrainer.

Als alternatief kun je ook een vooraf ingesteld trainingsprogramma kruiden en de moeilijkheidsgraad verhogen.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een zweterig intervaltrainingsprogramma – het belangrijkste is dat je je lichamelijke conditie steeds in de gaten houdt en je lichaam niet overbelast.

In het algemeen is het belangrijk om bij de training niet te overdrijven. Dus voordat je probeert je routine wat uitdagender te maken, zorg ervoor dat je weet wat je aankunt en hoe zwaar het zal zijn.

Welke spiergroepen werkt de crosstrainer?

Cross trainers geven je een full-body workout. Anders dan bij joggen, gebruik je bij joggen zowel je benen en armen als je buikspieren.

De verbinding tussen het pedaal en de armstangen zorgt voor een uitgebreide lichaamsworkout.

Als ook de armen actief gebruikt worden, kan met de crosstrainer tot 85 % van de spieren van het lichaam gebruikt worden. Niet alleen benen en armen, maar ook de hele schoudergordel en de rompspieren en billen worden getraind.

Afhankelijk van de intensiteit van de training kan de crosstrainer ook gebruikt worden om spieren op te bouwen. Als je soms de armen weglaat en alleen de benen gebruikt, kun je je training afwisselender maken.

Zijn maximum gewichtsspecificaties voor crosstrainers een kwaliteitsindicator?

Het maximaal aanbevolen gewicht voor de crosstrainer is een betrouwbare indicator. Het wordt niet door de fabrikant zelf vastgesteld, maar door de TÜV.

Hieruit kun je enerzijds conclusies trekken over de stabiliteit van de crosstrainer, maar ook over de kwaliteit ervan. Hoe hoger de kwaliteit van de gebruikte onderdelen, hoe meer gewicht de crosstrainer kan dragen en hoe stabieler zijn frame.

Hoe groter je trainingsvolume en intensiteit, hoe hoger de kwaliteit van de afwerking en de materialen van de crosstrainer.

Het geluidsniveau van de crosstrainer hangt ook nauw samen met de kwaliteit van het apparaat.

Vooral modellen in het lage prijssegment produceren vaak hinderlijk geluid, wat o.a. te wijten is aan een gebrekkige afwerking.
Met

welke eigenschappen zijn de meeste crosstrainers uitgerust?

Er is een uitgebreide reeks mogelijkheden voor de crosstrainer. Afhankelijk van het model variëren ook de programma’s en instelmogelijkheden.

Hier vind je een overzicht van enkele populaire functies

 1. LCD scherm: Veel crosstrainers worden geleverd met een scherm dat informatie geeft over je trainingstijd/duur, snelheid, afstand, totaal aantal kilometers en verbrande calorieën. Hier vind je de verschillen vooral in de weergave en het overzicht. Nieuwere toestellen hebben vaak een aanraakscherm met amusementsmogelijkheden.
 2. Opleidingsprogramma’s: Sommige machines bieden voorgeprogrammeerde trainingen om je te helpen een verscheidenheid aan doelen te bereiken. Bijzonder grote verschillen zijn hier te vinden in de mogelijkheid tot personalisatie. Of het is een standaard programma voor iedereen, of je kunt het aanpassen aan individuele lichaamskenmerken en je huidige trainingsniveau. Sommige machines kunnen de informatie van meerdere mensen opslaan.
 3. Hartslagmeting: Een geïntegreerde hartslagmeting is vooral nuttig voor gewichtsverlies of specifieke trainingsdoelen. Op deze manier kun je je training direct via de hartslag regelen en de noodzakelijke maximale hartslag handhaven. Als alternatief kun je ook een hartslagmeter gebruiken.
 4. Mobiel oplaadstation: Met moderne toestellen kun je zelfs je mobiele telefoon tegelijk opladen of aansluiten (bv. om naar muziek te luisteren).
 5. Bluetooth: Sommige mobiele telefoons kunnen via Bluetooth met je home crosstrainer verbonden worden en specifieke programma’s op het scherm tonen. Je kunt zelfs je training opnemen met een app of het voor je laten voorprogrammeren.

Wat zijn de alternatieven voor een crosstrainer?

Zoals reeds gezegd zijn de stepper en de elliptische trainer mogelijke alternatieven voor de crosstrainer. Afhankelijk van je wensen en eisen kan ook ander fitnessmateriaal zoals een fietstrainer, loopband of een andere soort hometrainer geschikt voor je zijn.

Als je niet in de gelegenheid bent om een crosstrainer voor thuis te kopen, kun je informeren naar fitness studio’s in je omgeving. Cross trainers zijn standaarduitrusting in bijna alle sportscholen.

Tenslotte zijn er ook manieren om je lichaam te trainen zonder een fitnesstoestel. Omdat de crosstrainer wandelen of hardlopen imiteert, moet klassiek joggen ook als alternatief op de lijst staan.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om crosstrainers te vergelijken en te evalueren

In de volgende alinea’s willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om crosstrainers te vergelijken en te evalueren. Het moet je helpen om het beste trainingsapparaat voor je te vinden.

De volgende factoren moeten in overweging genomen worden

 • Afmetingen
 • Vliegwielmassa
 • Remsysteem
 • Bevestiging
 • Treden
 • Afstand tussen de pedalen
 • Trede lengte, breedte en hoogte
 • Maximaal draagvermogen
 • Schoonmaken en onderhoud
 • Volume
 • Impulsmeting
 • Opleidingsprogramma’s

De volgende paragrafen lichten de afzonderlijke aankoopcriteria nader toe en helpen je ze beter in te delen.

Afmetingen

Afhankelijk van waar je je trainingsapparatuur wilt opstellen, moet je letten op de beschikbare ruimte.

Vooral professionele machines nemen meer plaats in dan de eenvoudiger oversteekapparaten.

Als je weinig ruimte hebt, kun je overwegen een kleinere, opvouwbare hometrainer te kiezen. Ook hebben veel machines wieltjes, zodat je ze gemakkelijker kunt verplaatsen.

Dit geeft je de mogelijkheid om je hometrainer op zijn kant te zetten – vooral omdat sommige modellen, zoals de Kettler Axos Cross P crosstrainer (63 kg), behoorlijk zwaar zijn.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat het meer moeite kost om een training te voltooien als je telkens je toestel tevoorschijn moet halen.

Vliegwielmassa

Een centraal concept van de crosstrainer is de vliegwielmassa. Zijn functie is het vereenvoudigen van de op en neergaande beweging. Het helpt je om deze bewegingen met een natuurlijk ritme en snelheid te maken.

Weet je wat vliegwielmassa betekent?

Opdat je soepele bewegingen op je crosstrainer zou kunnen voltooien zonder onderbrekingen, is de vliegwielmassa van cruciaal belang. De training voelt harmonieuzer aan als de omkeerpunten van de op- en neergaande beweging sneller overwonnen worden door een grote vliegwielmassa.

Goede crosstrainers hebben een vliegwielmassa met dubbele cijfers; zeer goede machines hebben een vliegwielmassa van meer dan 20 kg. Dit komt echter ook tot uiting in de prijs.

Voorste vliegwielmassa

Grotere stappen geven een natuurlijker glijdend gevoel. Dit type wordt strikt als een elliptische trainer beschouwd. Door de hogere elliptische vorm van de beweging, worden meer spiergroepen aangesproken.

Uitrusting van dit ontwerp produceert een langere en vlakkere uitvoering van de beweging – vergelijkbaar met hardlopen, langlaufen of nordic walking.

Voordelen
 • Langere passen
 • Vlakkere beweging
 • Zacht voor de gewrichten
Nadelen
 • Duurder
 • Groter apparaat

De vlakkere elliptische beweging vermindert de op en neergaande beweging van het lichaam. Deze bewegingsreeks, die gemakkelijk is voor de gewrichten, wordt meestal als aangenamer ervaren en kan zo je trainingsmotivatie verhogen.

Typisch glijden de treeplanken over looprails. Dit maakt vaak een kleinere stapbreedte mogelijk. Maar door de ingewikkelde constructie stijgt ook de prijs.

Elliptische trainers met een voorvliegwiel zijn ook vaak groter dan crosstrainers met een achtervliegwiel.

Achterste

vliegwielmassa
Met de achterste vliegwielmassa worden meer op- en neerwaartse bewegingen in het bewegingsverloop opgewekt. Dit verhoogt de belasting van de armen, wat een holistische conditietraining bevordert.

Een negatief aspect is echter dat de afstand tussen de pedalen bij deze modellen vaak groter is, maar dat de pedalen korter zijn.

Voordelen
 • Meer spieren gebruikt
 • Hoger energieverbruik
Nadelen
 • Grotere afstand tussen de pedalen
 • Kortere pedalen

Modellen met een verhoogde vliegwielmassa aan de voorkant behoren tot de meer geavanceerde modellen. De pedalen zijn vrij zwenkend. Een nadeel is dat de paslengte korter is.

Dit model is ook wat breder dan de vergelijkende modellen, door de complexe gewrichtsstructuren. Een groot aantal rapporten wijst erop dat de vliegwielmassa zo groot mogelijk moet zijn om ergonomisch te kunnen bewegen. Dit is echter een misvatting.

Deskundigen zijn het hier niet over eens. Met de huidige technologische ontwikkeling kan dit aspect bij nieuwere machines verwaarloosd worden.

Remsysteem

Het remsysteem is verantwoordelijk voor de trainingsweerstand tijdens de beweging. De intensiteit van de duurtraining kan geregeld en voortdurend aangepast worden door keuze in de trainingscomputer of op de draaiknop.

Crosstrainer Elliptical trainer
Deel van het lichaam dat getraind wordt gehele lichaamstraining onderste helft van het lichaam
Handgrepen beweegbare handgrepen vaste handgrepen
Bewegingsvolgorde pedalen verder uit elkaar pedalen dichter bij elkaar
Vliegwielmassa’s achter voor

Riemremsysteem

Het riemremsysteem is te herkennen aan de draaiknop. Door eraan te draaien wordt de band van textiel om het vliegwiel gespannen. Dit verhoogt de weerstand en maakt het trappen moeilijker.

Voordelen
 • Onbetaalbaar
 • Relatief goedkoop te repareren.
Nadelen
 • Korte levensduur
 • Lawaaierig
 • Verminderde bewegingsstroom

Dit remsysteem wordt vooral gebruikt op goedkopere machines. De door wrijving veroorzaakte slijtage van de riem heeft een negatief effect op de levensduur van dit systeem. De wrijving heeft ook een ander effect: er ontstaat lawaai.

Bovendien is dit systeem niet bijzonder geschikt voor ambitieuzere doelen, omdat de ergonomie van de beweging eronder lijdt. Dit geeft op zijn beurt meer belasting op de gewrichten.

Inductieremsysteem / Wervelstroomrem

De opzet van dit remsysteem wordt volautomatisch door de computer ingesteld. Een elektrische spoel wordt naar de vliegwielmassa gebracht, waardoor een wervelstroom ontstaat. Het opgebouwde elektrisch magnetisch veld remt daardoor het vliegwiel af.

Met de wervelstroomrem kun je de moeilijkheidsgraad fijn instellen. Dit remsysteem is bijzonder geschikt op therapeutisch gebied, waar deze fijne afstellingen bijzonder belangrijk zijn.

Voordelen
 • Fijnregeling van de weerstand
 • Stil
 • Duurzaam
Nadelen
 • Afhankelijkheid van de remkracht van de snelheid
 • Minder duur

Omdat er geen contact is tussen de spoel en het vliegwiel, is dit systeem slijtagevrij en duurzaam in vergelijking met het bandremsysteem. Bijzonder opmerkelijk is dat hier geen lawaai wordt geproduceerd en ongestoord naar muziek kan worden geluisterd.

Er is hier maar één negatief punt te noemen: De remkracht hangt af van snelheid en toerental. Dit betekent dat hoe sneller je gaat, hoe groter de remkracht.

Magnetisch remsysteem

De remkracht tussen de magneet en het vliegwiel wordt geregeld door een permanente magneet mechanisch in en uit te trekken. Dus hoe dichter de magneet bij het vliegwiel gebracht wordt, hoe groter de kracht en de weerstand.

Er is echter op geen enkel moment direct contact. Dit garandeert een langdurig remsysteem zonder lawaai. Dit systeem wordt meestal gebruikt op crosstrainers in de sportschool.

Door de beperkte sterkte van de magneet is de remkracht echter beperkt (maximaal 120 watt). Bovendien kan de sterkte van de remkracht niet over de verschillende machines gekalibreerd worden. Dit betekent dat de remkracht van de eerste trap niet identiek is aan die van een andere eenheid.

Montage

Montage is niet eenvoudig bij alle crosstrainers voor thuisgebruik. Het vergt vaak veel geduld.

Je kunt het gemakkelijker maken door een paar voorbereidingen te treffen

 • Instructies: Let er bij het bestellen op dat montage-instructies bijgevoegd zijn. Is dit niet het geval, dan kun je ook op het Internet kijken of er gebruiksaanwijzingen voor het gewenste product te downloaden zijn.
 • Gereedschap: Het montage gereedschap wordt vaak met de crosstrainer meegeleverd. Vertrouw er echter niet op dat ze geschikt zijn. Gereedschap van goede kwaliteit kan het in elkaar zetten van de crosstrainer vergemakkelijken. Het is het beste als je een goed uitgeruste gereedschapskist hebt waarmee je moeren en bouten stevig genoeg kunt aandraaien.
 • Samen is beter: Vooral de grotere crosstrainers zijn niet gemakkelijk alleen in elkaar te zetten. Ze samen met een vriend samenstellen is niet alleen leuker, maar ook gemakkelijker.
 • Laat het in elkaar zetten: Als het nodig is, kun je ook overwegen de crosstrainer te laten assembleren. In veel gevallen hoort daar ook een verzekering bij voor het geval van schade.

Treden

Het loopvlak beschrijft de grootte van het contactoppervlak voor je voeten. Ze kunnen van verschillende lengte en breedte zijn en verschillende bekledingen hebben.

Als je erg grote voeten hebt, is het belangrijk uit te zoeken of ze in de bijbehorende kuip passen. Ook met de ondergrond moet rekening gehouden worden. Een antisliplaag is hier een voordeel.

Veiligheid bij inspanning is een heel belangrijk criterium. Je moet stabiel op de crosstrainer staan en je veilig kunnen bewegen. (Image source: 123rf.com / tonobalaguer)

In geen geval mag je voet midden in een training uitglijden. Dit geldt vooral voor wie graag blootsvoets of op sokken traint.

Pedaalafstand

Voor een zo natuurlijk mogelijke beweging moet je letten op de interne afstand van de pedalen. Bij het lopen zul je merken dat de natuurlijke afstand tussen je voeten 5 tot 20 cm is.

Om ervoor te zorgen dat je training gemakkelijk is voor je gewrichten, mag de afstand tussen je voeten niet meer dan 20 cm zijn. De optimale afstand is dezelfde als voor gewoon wandelen.

Dan kun je verkeerde uitlijningen in je voeten, knieën en heupen voorkomen en zorgen voor een optimale bewegingservaring. Vaak wordt een crosstrainer met de vliegwielmassa vooraan (d.w.z. een elliptische trainer) gebouwd met een kleinere afstand tussen de binnenste pedalen.

Staplengte, breedte en hoogte

Staplengte

De staplengte is op veel machines instelbaar. Het bepaalt hoe lang je pas is. De lengte van je pas hangt af van je lengte en beenlengte enerzijds en van je snelheid anderzijds.

Hier zie je de voor- en nadelen van lange paslengtes:

Voordelen
 • Glijdend gevoel
 • Aangenaam
Nadelen
 • Alleen geschikt voor één persoon
 • Moeilijkheden voor lange mensen

Hoe langer je bent, hoe langer je pas. Evenzo neemt de staplengte toe met toenemende snelheid. Het is gebleken dat een langere pas over het algemeen als comfortabel wordt ervaren. Het is aan te raden de hometrainer te testen voor je hem koopt.

Als vuistregel kun je stellen: Als de gebruiker langer is dan 1,75 m, moet een paslengte van minstens 50 cm aangehouden worden.

Tredebreedte

Voor een natuurlijk gevoel van beweging moet de afstand tussen de treden zo klein mogelijk zijn. Bijvoorbeeld, tijdens een normale gang staan de voeten maar weinig uit elkaar – in verhouding tot de breedte.

Een kleine afstand tussen de pedalen heeft de volgende voor- en nadelen:

Voordelen
 • Natuurlijke beweging
 • Vermijden van verkeerde belasting
 • Meer plezier in de training
Nadelen
 • Meestal goedkoper

Als de pedalen te ver uit elkaar staan, kan dat leiden tot verkeerde belasting van voeten, knieën of heupen. De Kettler Axos Cross P crosstrainer, bijvoorbeeld, heeft een vrij kleine interne pedaalafstand van 20 cm.

Besteed hier aandacht aan en voorkom ook knie-overbelasting met de juiste keuze. Houd als vuistregel een zijdelingse afstand van minder dan 15 cm tussen de treden. De kwaliteit van beweging die je opdoet zal je helpen je doelen te bereiken en plezier te vinden in trainen.

Staphoogte

De staphoogte verandert het gevoel van beweging en spreekt verschillende spiergroepen aan. Een lage pashoogte geeft je het gevoel te glijden als op langlaufski’s, terwijl een hogere pashoogte meer op joggen lijkt.

Als je nogal klein bent, is het raadzaam een kleinere tredehoogte te kiezen.

De kamerhoogte is een ander punt om rekening mee te houden in verband met de staphoogte van je crosstrainer thuis.

Omdat je niet alleen vooruit beweegt maar ook verticaal, moet je ervoor zorgen dat je een paar centimeter ruimte boven je hoofd hebt.

Maximale belastbaarheid

Zoals reeds gezegd is de crosstrainer het ideale trainingstoestel om af te vallen. Aan de ene kant kan het niet alleen je conditie verhogen, maar ook spiermassa opbouwen.

En meer spieren betekent meer calorieverbruik en vetverbranding. Ten tweede is het, in tegenstelling tot op een loopband, gemakkelijk voor de gewrichten.

Crosstrainer

Zoals bij elke andere sport is ook bij de crosstrainer een juiste uitvoering heel belangrijk. Als je niet zeker weet of je de oefening correct uitvoert, kun je het beste een fitnesstrainer raadplegen. Zo kun je blessures voorkomen en optimale trainingsresultaten bereiken. (Afbeelding bron: 123rf.com / Anna Bizoń)

Dit maakt de crosstrainer zelfs geschikt voor mensen met ernstig overgewicht voor wie joggen niet aan te raden is. In dit geval is het echter essentieel om bij aankoop te letten op het maximale draagvermogen van het apparaat.

Er zijn crosstrainers die alleen geschikt zijn tot 100 of 110 kg lichaamsgewicht. Goede crosstrainers werken nog perfect met een belasting van 150 of 160 kg.

Schoonmaken en onderhoud

In de meeste gevallen vertelt de gebruiksaanwijzing je precies wat je moet doen – van het aandraaien van de schroef tot het oplossen van problemen.

Zweet en vocht kunnen de crosstrainer beschadigen.

Om je crosstrainer in goede conditie te houden, is regelmatig schoonmaken aan te bevelen. Je zweet als je traint, dus je kunt je crosstrainer het beste na elk gebruik ontsmetten en afdrogen. Zweet en vocht kunnen gevoelige onderdelen, zoals de computerkabels, beschadigen.

Stof en vuil op het toestel kunnen in kleine spleten terechtkomen en daar samenklonteren. Het gevolg is dat het apparaat moeilijk te bedienen is of begint te piepen.

Het is ook zinvol de bewegende delen te oliën, want de olie droogt na verloop van tijd op. Als de smering ontbreekt, zal de crosstrainer óf moeilijk te bewegen zijn, óf door wrijving stuk gaan. Het kan ook gebeuren dat de crosstrainer vreselijk piept.

Volume

Oefenapparatuur kan om allerlei redenen hinderlijke geluiden maken. Dit kan onaangenaam zijn, niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen om je heen.

Enkele van de factoren die lawaai veroorzaken staan hieronder opgesomd

 • Riemremsysteem: De weerstand van de riem rond de vliegwielmassa veroorzaakt een zoemend geluid. Bij het lezen, luisteren naar muziek of kijken naar films kan deze ruis hinderlijk zijn en je dwingen het volume hoger te zetten.
 • Stabiliteit: Als je crosstrainer niet uit stevige onderdelen is samengesteld, kan hij gaan rammelen en piepen.
 • Onderhoud en reiniging: Kraken en piepen kan ook ontstaan door onregelmatig schoonmaken of onderhoud.

Hartslagmeting

Hartslagmeting is vooral nuttig om je training te volgen. Als je wilt afvallen, moet je niet trainen met een te hoge hartslag.

Het volgen van je hartslag kan je ook helpen om je herstel te versnellen en overtraining te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om je hartslag op een crosstrainer te meten

 • Handpulsmeting: Deze is direct in het toestel geïntegreerd – hetzij op de beweegbare of vaste armstaven. Het nadeel is echter dat de meting niet bijzonder nauwkeurig is. Deze methode wordt aanbevolen voor beginners of voor gewichtsvermindering. Handpulsmeting is overal geschikt waar een snelle controle van de polsslagwaarde voldoende is om te weten in welke hartslagzone je je op dat moment bevindt.
 • Oorclip: Deze methode houdt in dat je een clip aan je oor bevestigt om je hartslag tijdens een training op te nemen. Deze methode om de hartslag te meten is heel betrouwbaar en geeft je nauwkeurige meetwaarden. De oorclip wordt echter soms als oncomfortabel en hinderlijk ervaren. Een ander negatief punt is de korte levensduur. De clips zijn echter betrekkelijk goedkoop en gemakkelijk te vervangen.
 • Hartslagband: Veel van de nieuwere toestellen bieden Bluetooth synchronisatie met een hartslagband. Dit hoeft alleen de eerste keer ingesteld te worden. Deze methode is zeker een van de gemakkelijkste en meest comfortabele. Bovendien kun je de hartslagband ook koppelen aan een smartwatch of trainingshorloge en een app je hartslag laten registreren.

Trainingsprogramma’s

De meeste moderne crosstrainers bieden voorgeïnstalleerde trainingsprogramma’s, naast handmatige training (weerstand en tijd worden door de gebruiker ingesteld).

Hier worden de waarden door de crosstrainer vooraf ingesteld, afhankelijk van het gewenste doel, en hoef je zelf niet te programmeren.

Sommige trainingsprogramma’s zijn bijzonder geschikt voor beginners, zoals de vetverbrandingsstand. Hier train je langer, maar met een lagere weerstand. Hierdoor blijft de puls in een laag bereik.

Gevorderden zullen op een gegeven moment zeker uitgekeken raken op langzame, lange trainingen. Dit is het moment waarop intervalprogramma’s van pas komen.

Na een korte opwarmfase verhoogt de crosstrainer de weerstand gedurende een bepaalde tijd. Dit stuwt de hartslag omhoog en brengt de bloedsomloop op gang.

Er volgt een korte pauze met lage intensiteit, voor een volgend zwaar interval en zo verder.

Wetenswaardigheden over crosstrainers

Nu willen we graag je kennis uitbreiden en andere mogelijke vragen over crosstrainers beantwoorden. Zo ben je goed voorbereid om de juiste crosstrainer voor je te kiezen en te beginnen met trainen.

Kan ik de crosstrainer tijdens en na de zwangerschap gebruiken? Ook na een knipbeurt van Kaiser?

Door de zachte bewegingen en trainingsvolgorden is de crosstrainer een zeer geschikt trainingstoestel.

Lange tijd werd zwangere vrouwen afgeraden te sporten. Intussen hebben studies echter aangetoond dat lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap in de meeste gevallen geen probleem is.

Trainen op de crosstrainer is zacht. Je moet echter naar je lichaam luisteren en je niet overbelasten. (Image source: 123rf.com / tonobalaguer)

Toch is het aan te raden een arts te raadplegen. Op deze manier kan een optimaal trainingsprogramma samengesteld worden, dat zelfs een positieve invloed kan hebben op het verloop van de zwangerschap tot aan de geboorte.

Direct na de geboorte is voorzichtigheid geboden. Vooral als het een chirurgische ingreep was, zoals een keizersnede, moet het lichaam een paar weken rust krijgen.

Begin na de bevalling langzaam te bewegen.

Daarna is het echter geen probleem om weer te gaan sporten om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Zorg ervoor dat je langzaam weer begint te sporten, zodat je lichaam er weer aan kan wennen.

Net als bij beginners is het aan te bevelen met kortere sessies van ongeveer 20 minuten te beginnen. Minder is meer! Dit geldt ook voor de intensiteit.

Hoe en waar kan ik afvallen met een crosstrainer?

Het is belangrijk te begrijpen dat lichaamsbeweging slechts één aspect van gewichtsverlies is. Dieet is net zo belangrijk, zo niet nog belangrijker.

De basisregel is dat je meer calorieën verbrandt dan je eet. Zorg dus voor een evenwichtige en gezonde voeding.

In de spieren wordt energie verbrand. Hoe meer spieren je hebt, hoe hoger je basaal metabolisme en hoe meer calorieën je verbrandt tijdens activiteit.

Hoe meer verschillende spieren je gebruikt, hoe meer van deze krachtcentrales actief zijn. Dit is waar de crosstrainer ideaal is. Omdat het een holistische training is, zul je ongeveer 85% van je spieren gebruiken.

Bij het afvallen op de crosstrainer in de sportschool of thuis, is het belangrijk niet een te hoge intensiteit te kiezen. De duur van de training is veel belangrijker. Het calorieverbruik is voldoende hoog om gewichtsverlies te bereiken.

Voor een vrouw (1.70 m lang, 65 kg, 30 jaar) is dit crosstrainer calorieverbruik realistisch: ca. 500 kcal voor 60 minuten training.

Als je lange tijd een negatieve caloriebalans kunt volhouden, zul je afvallen. Waar je het eerst afvalt is heel individueel. Het lichaam verbrandt vet zo gelijkmatig mogelijk.

Als je je training wilt perfectioneren, ga dan na wat je optimale hartslag is om vet te verbranden.

Hoe motiveer ik mezelf om de crosstrainer regelmatig te gebruiken?

Er zijn verschillende benaderingen die je kunt volgen om jezelf te motiveren. Hier zijn wat tips:

 1. Tussendoelen: Stel tussentijdse doelen die realistisch en meetbaar zijn. Deze moeten zo goed mogelijk op je effectieve doel afgestemd zijn.
 2. Trainingsplan: Stel een weekplan samen waar je je aan kunt houden. Begin met een paar kortere trainingen en werk je in de loop van de tijd op tot je gewenste schema. Hang dit plan op een zichtbare plaats op.
 3. Afwisseling: Breng variatie in je training door meer oefeningen toe te voegen. Doe bijvoorbeeld een korte core workout voor je op de crosstrainer gaat. Of probeer tussendoor meer met je armen te werken en train dan weer je benen.
 4. Samen: Motiveer de mensen om je heen om met je mee te doen en een soortgelijk programma te volgen. Deel wat en hoe vaak je geoefend hebt.
 5. Dagboek: Schrijf op wat je gedaan hebt – met de hand of met behulp van een app.

Zijn er ook opvouwbare crosstrainers?

Ja, er zijn ook crosstrainers die opvouwbaar zijn. Ze zijn kleiner en lichter en kunnen compacter opgeborgen worden.

Opvouwbare crosstrainers kunnen daarom ook in kleinere ruimten opgesteld worden. Ze zijn ook gemakkelijker te vervoeren door hun ontwerp en afmetingen. Opvouwbare crosstrainers zijn vaak ook goedkoper.

Er moet echter rekening gehouden worden met de nadelen van een opvouwbare crosstrainer. Ten eerste is het zwaaien van zulke machines aanzienlijk minder. Ook is de maximale belasting vaak lager, waardoor deze machines vaak niet geschikt zijn voor zware mensen.

Wat zijn enkele aanbevolen apps?

Wil je gestructureerd trainen, maar heeft je home crosstrainer geen display met geprogrammeerde functies, of wil je meer afwisseling in je training? Dan heb je de mogelijkheid om een app te downloaden.

Hier vind je een aantal interessante opties

 • Vescape – ergometer & crosstrainer: Deze app belooft je meer plezier en afwisseling in je fitnesstraining en combineert de workout met interactieve videospelletjes. Een Bluetooth verbinding is hier echter voordelig om het programma zichtbaar te maken op je scherm.
 • Wahoo RunFit: Deze app voor de iPhone is bijzonder geschikt voor gepersonaliseerde training op basis van je hartslag. Geïntegreerde HIIT, krachttrainingen met herhalingen tellen en ook het opslaan en delen van trainingen zijn geen probleem.
 • Polar Beat: Dit is een duidelijke app om je sportactiviteiten op te nemen.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een crosstrainer?

Hardlopen op een crosstrainer in de sportschool is niet helemaal zo gemakkelijk als sommige atleten het doen lijken. Er zijn verschillende bronnen van fouten die je moet vermijden.

 • Benen: Zorg ervoor dat je benen steeds licht gebogen blijven. De knie mag nooit helemaal gestrekt zijn. Dit zorgt ervoor dat er geen scheefstand van de knie optreedt. Je moet een soepele, ronde vloeiende beweging maken.
 • Hunchback: De schouder, heup, knie en enkel moeten van opzij gezien op dezelfde as liggen. Je mag je billen niet naar achteren uitsteken.
 • Hunchback: Dit komt vooral voor bij lezen tijdens inspanning. Zorg ervoor dat het hoofd in het verlengde van de ruggengraat blijft. De blik is naar voren gericht. Trek je schouders naar achteren. Span je niet op en houd een natuurlijke houding aan.
 • Heup: Om te zorgen dat ook je romp meewerkt, mogen je heupen niet naar opzij zwaaien. Het is een voorwaartse beweging en je mag niet zijdelings van de as vallen.
 • Polsen: Je polsen moeten in het verlengde van je onderarmen blijven en niet buigen. Pak goed vast, zodat er ook een krachtoverbrenging is van de armen via de romp naar de benen.

Welke schoenen zijn geschikt voor de crosstrainer?

Als je lang op de crosstrainer in de sportschool of thuis wilt zitten zonder je voetzolen te verbranden, koop dan een passende schoen. Het is zeker niet zo’n scharnierpunt als joggen.

Je houding begint bij de onderkant van je voeten. Als je een voetmisvorming hebt – platvoeten, ingevallen bogen, holvoeten enz. – is het zinvol je schoeisel dienovereenkomstig te kiezen.

Want als je van de as af bent, moet je lichaam dit hierboven compenseren. Dit gebeurt meestal in de heupen of in de rug. Vraag advies aan een deskundige.

Met de juiste schoen kun je genieten van je training.

Waar kan ik een crosstrainer weggooien?

Als je crosstrainer defect is en het repareren niet meer waard is, kun je hem het beste naar een recyclingcentrum brengen, dat je in bijna elke stad kunt vinden.

Hier kun je je crosstrainer wegdoen voor een vaste prijs van een paar euro of soms zelfs gratis. Als je niet in staat bent de trainingsapparatuur zelf weg te gooien, kun je ze door een afvalverwerkingsbedrijf laten ophalen.

Dit kan nu vaak via een formulier op Internet geregeld worden.

Beeldbron: 123rf.com / Andor Bujdoso

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies