Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

22Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Welkom bij deze nieuwe aflevering van Fitforbeach! Vandaag hebben we het over vezels en over elk van de ongelooflijke voordelen die ze ons lichaam dag na dag bieden, want we weten dat het hebben van een volkomen onberispelijke gezondheid ongetwijfeld tot je prioriteiten behoort.

We denken meestal dat we dit natuurlijke bestanddeel perfect kennen, maar we hebben een paar andere echt belangrijke kenmerken overgeslagen, en daarom willen we je vandaag de meest complete informatie geven die mogelijk is, zodat je bij je aankoop helemaal zeker bent.

Omdat we willen dat je de beste producten koopt, zorgen we ervoor dat we je niet alleen de beste informatie geven, maar dat we je ook vertellen welke de populairste en meest gekochte vezelrijke producten op de virtuele markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Voedingsvezel wordt gedefinieerd als het eetbare deel van planten, is samengesteld uit verschillende verbindingen van heterogene aard en kan de spijsvertering en de menselijke dunne darm weerstaan, en ondergaat een soort totale fermentatie in de dikke darm.
 • Voedingsvezels, die beschouwd worden als een soort koolhydraten, zijn in twee groepen verdeeld (onoplosbare vezels en oplosbare vezels), omdat ze onderscheiden kunnen worden naar hun eigenschappen, de voedingsmiddelen waarin ze voorkomen en de verschillende voordelen die ze voor het lichaam hebben.
 • Alvorens je vezelrijk product te kopen, moet je weten dat er veel aspecten zijn waarmee je rekening moet houden, zoals de verschillende presentaties die je kunt vinden, de ideale dosering op het moment van consumptie, enzovoort; zo kun je ongetwijfeld een succesvolle aankoop doen.

Beste Vezel producten: Onze selectie

Koopgids

De beste manier om te weten dat je een goed product koopt is elk aspect ervan perfect te kennen, en daarom hebben we vandaag deze koopgids samengesteld met de best mogelijke informatie, zodat je bij je aankoop zeker bent van het product dat je koopt.

Granen zijn voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan vezels. (Foto: dolgachov/Site: 123rf.com)

Wat is vezel?

Voedingsvezel wordt gedefinieerd als het eetbare deel van planten; het kan de spijsvertering en de menselijke dunne darm weerstaan, en ondergaat een soort totale fermentatie in de dikke darm.

Het bestaat uit een geheel van chemische verbindingen van heterogene aard. Het vervult de functie deel uit te maken van de structuur van planten, en daarom komt het voor in alle voedingsmiddelen van natuurlijke oorsprong, of het nu groenten, fruit, granen en peulvruchten zijn.

Wat zijn de voordelen van vezels?

Het belangrijkste voordeel van vezels is dat ze de darmtransit verbeteren en meer dan uitstekend zijn om ziekten en complicaties van het lichaam te voorkomen, zoals morbide zwaarlijvigheid, diabetes en zelfs hoog cholesterolgehalte.

Dit maakt het tot een wereldwijd veel geconsumeerde verbinding.
Bovendien is het ook ideaal om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en hart- en vaatziekten te voorkomen, reden waarom medicijnen die gewijd zijn aan de behandeling van deze problemen bepaalde hoeveelheden vezels in hun verbindingen hebben.

Het consumeren van vezels blijft altijd een goede optie, natuurlijk moeten we de dosis heel goed afmeten, anders kan het andere effecten op ons lichaam hebben die misschien niet langdurig zijn, maar we kunnen er spijt van krijgen dat we niet volledig op de hoogte zijn van wat de ideale dosis is.

Voordelen
 • Verbetert de spijsverteringstransit
 • Voorkomt ziekten
 • Draagt bij tot gewichtsverlies
 • Het is volkomen natuurlijk
Nadelen
 • Hoge consumptie wordt afgeraden voor mensen met bloedarmoede
 • Slechte consumptie kan de druk in de darm verhogen
 • Slechte consumptie kan hernia”s veroorzaken

Onoplosbare of oplosbare vezels – Waar moet je op letten?

Voedingsvezels, die beschouwd worden als een soort koolhydraten, zijn in twee groepen verdeeld, omdat ze verschillende eigenschappen hebben. Vandaag willen we je ze leren kennen, zodat je bij aankoop van je product volledig op de hoogte bent.

Onoplosbare vezels: Deze soort vezels heeft een stof die weinig water vasthoudt, zodat ze niet erg opzwelt. Het komt voor in voedingsmiddelen zoals granen en sommige groenten. De bestanddelen waaruit dit type vezel bestaat zijn niet erg vatbaar voor gisting en weerstaan de micro-organismen in de darm.

Oplosbare vezel: Dit type vezel is het tegenovergestelde van het vorige, want de bestanddelen ervan krijgen veel meer water binnen, zozeer dat ze gels kunnen vormen. Het is een soort vezel die zeer fermenteerbaar is in het micro-organisme, vandaar dat het veel gas produceert in de darm.

Onoplosbare vezels Oplosbare vezels
Eigenschappen Cellulose, hemicellulose, lignine en resistent zetmeel Pectines, Inuline, gommen en fructooligosacchariden
Voedingsmiddelen waar gevonden Appels, granen, zaden, granen, aardbeien Volkoren, groenten, sommige volle granen
Voordelen Voorkomt constipatie Verlaagt hoge cholesterol- en glucosespiegels

Wat zijn de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vezels?

Hoewel het waar is dat vezels in al onze voedingsmiddelen van natuurlijke oorsprong aanwezig kunnen zijn, moet je weten dat er een bepaalde groep is die veel meer vezels bevat dan andere en veel gunstiger voor je kan zijn:

Peulvruchten: Het is heel gewoon dat als je met een vezelrijk dieet begint je wordt aangeraden meer peulvruchten te eten, omdat de meeste er een hoge waarde van hebben; de peulvruchten die er in dit opzicht uitspringen zijn echter linzen, zwarte bonen, tuinbonen, erwten en kikkererwten: Ook in de wereld van fruit zijn vezels meer dan aanwezig, natuurlijk zijn de vruchten die het hoogste vezelgehalte hebben appels, bananen, perziken, peren, pruimen en sommige gedroogde vruchten zoals druiven.

Granen: Natuurlijk konden granen niet achterblijven, want ze vormen een fundamenteel deel van vezelrijke diëten. De voedingsmiddelen die tot deze groep behoren en een vrij hoge vezelwaarde hebben zijn tarwe, granen, popcorn, zilvervliesrijst en tarwepasta.

Aankoopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen van Fibre kunt vergelijken en beoordelen

Ja, zoals bij elk product zijn er verschillende aspecten die je goed moet kennen en waarmee je rekening moet houden voor je je aankoop doet, want zo kun je je bij je aankoop veel comfortabeler en zekerder voelen

 • Presentatie
 • Bijwerkingen
 • Dosering
 • Contra-indicaties

Presentatie

Behalve in verschillende voedingsmiddelen vinden we vezels, zoals we hierboven al zeiden, ook in andere soorten producten die ongetwijfeld verschillende aspecten van onze gezondheid verbeteren.

Proteïnerepen: Omdat het een soort natuurlijke stof is die ideaal is om het vetgehalte in het lichaam onder controle te houden, vind je ze vrij algemeen in proteïnerepen, die meestal granen zoals tarwe of, in sommige gevallen, haver bevatten. Ideaal voor sporters.

Energiedranken: Het vezelgehalte in energiedranken is erg laag, maar toch is het meestal aanwezig, want het is van groot nut om eventuele cardiovasculaire moeilijkheden die kunnen ontstaan onder controle te houden, vooral als het iemand betreft die eerder een soort lichamelijke activiteit heeft gedaan.

Dieetmedicijn: Het is al meer dan duidelijk dat vezels een uitstekende bondgenoot zijn als je wilt afvallen, dus het feit dat het in dit soort medicijnen voorkomt is vrij algemeen, want het versnelt het proces van vetafvoer en vermindert ook het vasthouden van vocht.

Bijwerkingen

Hoewel vezels een grote verscheidenheid aan voordelen hebben voor de verbetering van onze gezondheid, moet je weten dat er verschillende bijwerkingen kunnen optreden als je vezels verkeerd consumeert, dit kunnen zijn:

Diarree of gasophoping, omdat de darm anders kan reageren en veel gevoeliger kan worden, en ook vatbaarder voor dit soort stoffen. Dit kan ook leiden tot onaangename krampen in je maag als je het eenmaal gegeten hebt.

Uitdroging. omdat ze geen stof met een hoog vochtgehalte zijn. Het is het beste veel minder dan je gebruikelijke vochtinname te consumeren, want water helpt de vezels zachter te maken, zodat ze gemakkelijker door de darm gaan.

Gewichtstoename. ja, overmatige consumptie van vezels kan je doen aankomen, want, afhankelijk van de soort vezel, kan je lichaam vocht vasthouden waardoor je een paar extra kilo’s aankomt.

Dosering

Dit punt gaat ongetwijfeld hand in hand met het vorige, want het is het punt dat je helpt om te voorkomen dat al deze bijwerkingen optreden en ook om een betere kennis te hebben van het product dat je aanschaft. Vezels kunnen een wonder voor onze gezondheid zijn als ze op de juiste en juiste manier worden geconsumeerd.

De aanbevolen dosis vezels voor elk soort dieet is ongeveer 25 gram per dag voor vrouwen en 38 gram voor mannen, natuurlijk kun je, als je niet gewend bent aan een dieet met veel vezels, het beste beginnen met 5 gram per dag en dan de hoeveelheid verhogen.

Vezels zitten ook heel vaak in verschillende zaden. (Foto: kerdkanno/ site: 123rf.com)

Contra-indicaties

Het beste wat je kunt doen als je dit soort stoffen of bestanddelen verwerft, is jezelf informeren over alle effecten en gevolgen die een verkeerde consumptie of gebruik van hetzelfde kan hebben, want zo voorkom je veel problemen en nare momenten die totaal onnodig zijn:

Allergieën. De vezels die in haver, tarwe of andere granen voorkomen zijn niet geschikt voor mensen met coeliakie of glutenallergie, hoewel er enkele voedingsmiddelen met vezels zijn die wel gegeten kunnen worden, zoals glutenvrije granen.

Intestinaal ongemak. Het is niet aan te raden vezels te consumeren als je diarree hebt, want dat kan de situatie veel erger maken; zoals we al zeiden, zijn vezels een soort stof die de spijsvertering helpt sneller te verlopen, dus kunnen ze grotere schade aanrichten als je ze samen met deze kwalen consumeert.

Andere aandoeningen. Het is niet aan te raden voor mensen met bloedarmoede om veel vezels te eten, want de fytaten in voedingsmiddelen zoals havermout belemmeren de opname van ijzer vaak aanzienlijk.

(Zichtbare foto: Tatjana Baibakova / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies