Laatst bijgewerkt: 26-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Touwklemmen zijn onmisbaar bij het klimmen op een touw. Ze maken opstijgen en afdalen veel gemakkelijker en zijn voor veel touwklimmers onmisbaar geworden. Zonder touwklemmen wordt de beklimming een enorme fysieke handeling. Bovendien dienen ze ook als een noodzakelijke beveiliging tegen vallen.

Met onze grote touwsteiger test 2022 willen we je helpen de perfecte touwsteiger te vinden. Om dit te doen hebben we handmatige stijgijzers, borststijgijzers, voetstijgijzers en geïmproviseerde stijgijzers met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rij gezet. We hopen dat dit je aankoopbeslissing vergemakkelijkt.
Belangrijk om te weten

 • Een touwklem wordt ook wel stijgklem genoemd en wordt gebruikt als klimuitrusting. Het laat het klimtouw in de klimrichting doorglijden en blokkeert het in de andere richting, dankzij ingebouwde tanden.
 • Er zijn in totaal vier verschillende soorten touwklemmen, die onderscheiden worden: Handstijgklem, borststijgklem, voetstijgklem en geïmproviseerde stijgklem. Ze verschillen vooral in hun verschillende functies: Handopstijgers en borstopstijgers dienen om te beveiligen tegen vallen, terwijl voetopstijgers en provisorische stijgijzers zuiver klimhulpmiddelen zijn.
 • De toepassingsgebieden van een touwklem zijn heel veelzijdig. Je kunt ze gebruiken voor “jümarn” (klimmen met twee touwklemmen), als belay voor solo-klimmen of voor het bouwen van een katrol.

Beste Touwklem: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van

touwklemmen
Hier vind je welke criteria gebruikt worden om touwklemmen van elkaar te onderscheiden. Op deze manier willen we je uiteindelijke aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.

De criteria die je kunt gebruiken om touwclips te vergelijken zijn:

In het volgende gedeelte gaan we meer in op de afzonderlijke aspecten.

Materiaal en gewicht

Als je een touwklem koopt, moet je ook letten op het materiaal en het gewicht van de touwklem. Hoe zwaarder de touwclip, hoe meer gewicht je aan je klimtouw hebt.

Touwklemmen van aluminium zijn erg populair omdat het lichte metaal heel licht is.

Daarom is de touwklem beter naarmate hij minder gewicht heeft. Verder moet het materiaal waarvan de touwklem gemaakt is natuurlijk ook aan bepaalde kwaliteits- en stabiliteitseisen voldoen, zodat de klem ook tijdens het gebruik stabiel blijft.

Een touwclip is in de handel verkrijgbaar in de volgende materialen

 • Aluminium
 • Roestvrij staal
 • Nylon
 • Polyamide
 • Staal

Gebruiksbereik

Afhankelijk van waar je je touwklem voor wilt gebruiken, heb je een andere klem nodig. Een touwklem wordt op allerlei gebieden gebruikt. Om je een kort overzicht te geven, hebben we drie belangrijke toepassingsgebieden gekozen

 • Jümarn: De technische term “Jümarn” verwijst naar het klimmen op een klimtouw met twee touwklemmen. De naam is afgeleid van een Zwitserse firma die “Jümar” heet. Zoals in de paragraaf hierboven beschreven, bevestig je de ene touwclip aan je klimgordel en de andere clip aan de singelstrop waar je met je voet doorheen klimt. Om op te stijgen klim je afwisselend in de sling, duw je de touwclip aan je harnas omhoog, ga je in je harnas zitten en duw je dan de touwclip aan je sling weer omhoog. Met deze methode, die ook wel de “rups-techniek” wordt genoemd, kun je gemakkelijk touwslaan zonder veel moeite.
 • Zelfzekering voor solo-klimmen: De enige voorwaarde voor zelfzekering voor solo-klimmen is dat de berg van je klimroute van bovenaf bereikt kan worden, zodat je een vast touw aan het hoogste punt kunt vastmaken. Dan abseil je van de top naar beneden en begin je te klimmen. Het vaste touw dient samen met je touwklem als belay. Hoe je je met een touwklem kunt beveiligen bij het klimmen wordt uitgelegd in het gidsgedeelte.
 • Terugloopblokkering: Als laatste worden touwklemmen ook gebruikt als terugloopblokkering bij het bouwen van katrollen.

Veiligheidsnormen

Als je een touwclip als veiligheidselement wilt gebruiken, b.v. voor solo-klimmen, moet de clip aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. De eisen en de bijbehorende testprocedures zijn vastgelegd in Europese Norm (EN) 567.

De volgende veiligheidseisen worden beschreven in Europese Norm 567

 • Grootte van de “karabijnhaakgaten”: De gaten, openingen en oogjes van een touwklem moeten van een bepaalde grootte zijn om er karabiners en stroppen aan te bevestigen.
 • Binnenranden van “karabijngaten”: De binnenranden van karabijngaten moeten afgerond en afgeschuind zijn.
 • Greepranden: De grijpranden voor de handen van de klimmer moeten ook afgerond en afgeschuind zijn.
 • Sterkte: De touwklem moet voldoende sterkte hebben.
 • Specificaties van de touwklemmen: De fabrikant is verplicht informatie te geven over de maximale touwcompatibiliteit, bv. Ø 7-11 mm.

Maximale touwcompatibiliteit

Zoals u reeds in het hoofdstuk “Normen” hebt kunnen lezen, is de maximale touwcompatibiliteit één van de veiligheidseisen volgens de Europese Norm (EN) 567. Het geeft de maximale diameter van het klimtouw aan waarmee de desbetreffende touwklem compatibel is.

In de volgende tabel hebben wij de meest voorkomende max. touwcompatibiliteit opgesomd volgens het type touwklem:

type touwclip max. touwcompatibiliteit
grote handopstijgklemmen 8 tot 13 mm
kleine handopstijgklemmen 8 tot 11 mm
borstopstijgklemmen in maat S 8 tot 11 mm
borstopstijgklemmen in maat L 8 tot 13 mm
geïmproviseerde touwclips 8 tot 11 mm

Welke soorten stijgijzers zijn er en welke is de juiste voor jou?

Wenn du dir eine Seilklemme zulegen möchtest, gibt es vier Alternativen, zwischen denen du dich entscheiden kannst:

Typ Vorteile Nachteile
Handsteigklemme “Safety-Backup” – Bestandteil der Sicherungskette Benutzung erfordert Übung
Bruststeigklemme Bestandteil der Sicherungskette aufwendiger Umbau des Abseilgerätes
Fußsteigklemme Unterstützung bei langen Aufstiegen und speziellen Klettertechniken ungewolltes Öffnen möglich, umständliches Handling
Behelfsseilklemme Zeitersparnis, Sicherung des Ausstiegs aus einer Route hohes Risiko von sich lösenden Schlingen oder Klemmkeilen

Wenn du mehr über die einzelnen Arten von Seilklemmen erfahren möchtest, haben wir dir in den folgenden Abschnitten die wichtigsten Punkte zusammengefasst.

Handsteigklemme

Hand stijgklem

Een hand stijgklem wordt nu beschouwd als een “must have” onder touwklimmers. Met behulp van deze stijgklem kun je “jümarn”, d.w.z. jezelf met twee handstijgklemmen omhoog touwen. Je bevestigt de ene stijgklem aan je harnas en de andere aan de sling waar je met je voet doorheen klimt.

Je kunt deze stijgklem vooral gebruiken om op te stijgen aan het touw. Het vormt je “veiligheidsback-up” en maakt dus deel uit van je zekeringsketen. Het maakt je beklimming gemakkelijker door ervoor te zorgen dat je je met weinig moeite kunt optrekken. Het is ook gemakkelijk te gebruiken.

Voordelen
 • Onderdeel van de belay-ketting
 • vergemakkelijkt het opstijgen
 • gemakkelijk te hanteren
Nadelen
 • te onzeker als zelfstandige belay-ketting
 • het gebruik vereist oefening

Een nadeel is dat een zelfstandige handklimmer te onzeker is als belay-functie. Het is beter om naast de handstijgklem een tweede touwklem en / of een Prusik (speciale klemknoop) te gebruiken. Bovendien vereist het gebruik van zo’n stijgklem enige oefening, want je moet hem tijdens het gebruik met één hand openen.

Bruststeigklemme

Borststijgklem

Je verbindt een borststijgklem rechtstreeks met je klimgordel. Het dankt zijn naam aan het feit dat het precies ter hoogte van de borst zit.

Het belangrijkste voordeel van een borstklimmer is dat hij je kan beschermen tegen vallen, vergeleken met een teenklimmer, d.w.z. dat hij tot de veiligheidsketting gerekend kan worden, net als de handklimmer. Een borstklimmer is niet echt nodig voor de eigenlijke beklimming, want je kunt er ook je abseilapparaat voor gebruiken. Het gaat echter veel gemakkelijker en sneller met zo’n stijgijzer.

Voordelen
 • Onderdeel van de belay-ketting
 • vergemakkelijkt het opstijgen
Nadelen
 • Complexe ombouw van het afdaalapparaat

Het grootste nadeel van zo’n touwklem is dat je je afdaalapparaat vrij uitgebreid moet ombouwen om een borsttouwklem te kunnen gebruiken. Dit is niet gemakkelijk, vooral niet voor beginners.

Fußsteigklemme

Voetklimmer

Een voetklimmer maakt geen deel uit van een zekeringsketting, maar wordt rechtstreeks aan je voet bevestigd en wordt louter als klimhulp gebruikt. Als je een voetstijger wilt kopen, moet je bij het klimmen altijd een handstijger, borststijger of ander beveiligingsmiddel bij je hebben.

Hij kan b.v. gebruikt worden als steun bij lange beklimmingen. Het is ook een goed hulpmiddel bij het gebruik van speciale klimtechnieken, zoals traplopen.

Voordelen
 • Verlichting bij lange beklimmingen
 • steun bij het gebruik van speciale klimtechnieken
Nadelen
 • Onbedoeld openen mogelijk
 • onhandig hanteren

Het nadeel van voetklimmers is dat ze soms onbedoeld open kunnen gaan, en daarom mogen ze alleen door ervaren klimmers gebruikt worden. Het feit dat de voet bij dit type stijgklem aan het touw vastzit, maakt hem in het algemeen ook erg onhandig in het hanteren.

Behelfsseilklemme

Hulp-touwklem

Een hulp-touwklem is een touwklem in minimale vorm. Het kan je tijd besparen in situaties waarin je je als leidende klimmer veilig kunt voelen, zelfs als je leidende klimmer problemen heeft.

Hiermee kun je belays bereiken die langer zijn dan het eigenlijke touw. Zo kan de tweede klimmer verder klimmen, zelfs als de leidende klimmer op een kritiek punt is, zonder hem in gevaar te brengen. Als je tweede klimmer zich daarentegen in een lastige situatie bevindt, kun je de geïmproviseerde touwklem gebruiken om de uitgang van een route vast te zetten.

Voordelen
 • tijdsbesparing
 • het bereiken van belplaatsen die langer zijn dan het touw
 • het beveiligen van de uitgang van een route
Nadelen
 • groot risico op het losraken van stroppen of wiggen
 • niet mogelijk om de leider bij de afdaling vast te zetten
 • risico op touwslijtage

Een nadeel van de geïmproviseerde touwklem is dat het gebruik ervan het risico op het losraken van stroppen of wiggen vergroot. Bovendien is het niet mogelijk de leidende klimmer tijdens de afdaling vast te binden, d.w.z. de leidende klimmer mag nooit in een situatie komen waarin hij gedwongen wordt af te dalen! Zoals bij elk gebruik van een touwklem neemt het risico van touwslijtage uiteindelijk toe.

Gids: Veel gestelde vragen over touwklemmen in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over touwklemmen in de gids beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over touwklemmen.

Voor wie is een touwklem geschikt?

Met een touwklem kun je je altijd zonder veel moeite aan je touw optrekken, of je nu in een noodsituatie bent of niet. Touwklemmen zijn bijzonder geschikt, bijvoorbeeld als belay voor solo-klimmen, voor het beklimmen van de grote wand, voor technisch klimmen, als achtervanger bij het opzetten van een katrol en, last but not least, zelfs als uitrusting voor expedities en speleologie.

Seilklemme-1

Een touwklem is niet alleen bedoeld om gemakkelijker op te stijgen en af te dalen, maar ook voor solo-klimmers. Als je zin hebt om alleen te klimmen, kun je jezelf vastzetten met behulp van een touwklem en heb je geen tweede persoon nodig. (Image source: Patrick Hendry / Unsplash)

Als je je met een touwclip wilt zekeren als je solo klimt, moet je altijd een tweede touwclip (bv. een geïmproviseerde touwclip) of een clipknoop bij je hebben als extra zekerend element voor het geval je touwclip het begeeft.

Welke alternatieven zijn er voor een touwklem?

Vóór de invoering van touwklemmen werden speciale knooptechnieken gebruikt om het touw op te klimmen. Tegenwoordig worden ze echter vooral gebruikt bij bergredding, of worden ze meestal alleen maar gebruikt als een extra belay bij de touwklem.

De volgende knooptechnieken worden onderscheiden

 • Prusik knoop: Bij het opstijgen met behulp van een Prusik worden twee stijgstroppen, met een lengte van ca. 150 m, achter elkaar aan het touw naar boven geduwd. Voor de afdaling wordt de Prusik weer gebruikt als vastzethulp op het remtouw.
 • Garda sling: Deze wordt ook wel een Garda klem genoemd en wordt beschouwd als een alternatief voor een touwklem met een terugloopblokkering. De Garda sling heeft het voordeel dat hij zonder veel moeite gemaakt kan worden met de gebruikelijke klimuitrusting die je bij je hebt. Om dit te doen wordt een lus door twee identieke karabiners in een express set gebonden.

Seilklemme-2

Als je in de bergen gaat klimmen, ook in de winter, moet je voorbereid zijn op alle mogelijke risico’s. Als je bijvoorbeeld uitglijdt en in een spleet valt, kun je er met behulp van een touwklem weer uit komen.
(Image source: asoggetti / Unsplash)

Hoe kan ik me goed vastzetten met een touwklem?

Je moet een paar belangrijke tips in acht nemen over het onderwerp “zelf-afleggen”

 • Het is ideaal om niet alleen te klimmen, maar in een touwteam. Zo kan steeds één persoon de noodoproep activeren als er een ongeluk gebeurt. Als je toch alleen wilt klimmen, informeer dan iemand in je omgeving over je klimbestemming en je geplande terugkeer.
 • Onthoud dat klimmen, of het nu in een touwteam of solo is, een gevaarlijke bezigheid is! Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen daden en beslissingen.
 • Als je kiest om solo te klimmen, moet je een ervaren klimmer zijn en weten hoe je touwklemmen moet gebruiken.
 • Als je solo klimt, moet je eerst een vast touw aan het hoogste punt vastmaken. Pas dan mag je beginnen klimmen!
 • Of je nu alleen of in een touwteam klimt, een helm om je hoofd te beschermen is zeer aan te bevelen.
 • Alvorens je nieuwe touwclip te gebruiken, moet je zeker zijn dat je de gebruiksaanwijzing gelezen en begrepen hebt.

Hoe kan ik mezelf redden met een touwklem?

Om je met een touwklem uit een spleet te bevrijden, moet je als volgt te werk gaan (deze procedure wordt ook wel de katroltechniek genoemd)

 1. Eerst moet je jezelf beleren. Om dit te doen bevestig je een touwklem aan het klimtouw en regel je het met een 90 lus op armlengte.
 2. Dan zet je een klimprusik op. Om dit te doen plaats je een katrol onder de bovenste touwklem en hang je er een klimslinger aan.
 3. Nu begin je met de beklimming: je duwt afwisselend de zelfbindingsclip omhoog, volgt met de voetstijger en klimt dan weer omhoog. Herhaal dit tot je weer bij de rand van de kloof bent.
 4. Aan de rand van de crevasse gebruik je de zelfbindtechniek: je haakt de katrol in het lichaam en haalt de stijgklemlus er van af. Leid nu het touw om bij de bovenste klem. Dat is het! Nu kun je jezelf als een katrol omhoog trekken.

Beeldbron: Zhukov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies