Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Eindelijk is het zover: Het is tijd voor die ene bergwandeling waar je al zo lang naar uitkijkt. Net als je begint aan je wandeling, stap je in een klein rivierstroompje. Je benen worden koud en nat en je bedenkt je: Waarom is hier niets tegen bedacht? Wees gerust, dat is er dus wel! Gamaschen, ook wel bekend als gaiters, zijn kledingstukken die je kunt gebruiken om door de sneeuw of hoog en nat gras te wandelen.

Gamaschen beschermen je benen tegen vocht en nattigheid en houden je wandelbroek droog. De beenbeschermers zijn er in verschillende lengtes. Afhankelijk van je doel, kun je beter voor een laag of juist een hoog model kiezen. In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om de gamaschen te vinden die het beste bij je passen.
Belangrijk om te weten

 • Gamaschen zijn kledingstukken die je benen beschermen tegen kou, vocht of andere weers- of terreinomstandigheden. Dit geldt met name voor je enkel. Het gebruik ervan lijkt op dat van sokken, maar ze zijn veel effectiever in het beschermen van je been. Dankzij een bevestigingssysteem haak je de gamaschen eenvoudig vast onder je voet.
 • Hoewel gamaschen vroeger veel werden gebruikt door boeren en herders, is het gebruik ervan tegenwoordig vooral populair onder kinderen en volwassenen die diverse sport- of vrijetijdsactiviteiten uitoefenen. Ze hebben verschillende structuren afhankelijk van het gebruik en worden gemaakt van verschillende materialen.
 • Om een goed paar gamaschen te kopen, moet je je concentreren op enkele belangrijke aspecten, zoals het doel waarvoor je ze nodig hebt, de stevigheid, het gewicht en de afmetingen, het comfort, het materiaal en het ademend vermogen.

Onze selectie: De beste gamaschen op de markt

Ga je binnenkort op reis, of een weekendje weg? En ben je van plan om veel te wandelen? Misschien ga je wel door de sneeuw, door beekjes of door de modder lopen. Wat je reden ook is, het is altijd een goed idee om een paar gamaschen bij je te hebben. Geloof ons, je benen zullen je dankbaar zijn! Er zijn veel verschillende soorten en maten gamaschen op de markt te vinden. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete modellen.

”Otras

De gamaschen met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Met deze waterdichte gamaschen van Polarbear voorkom je dat dat water, sneeuw, steentjes en muggen en teken geen kans krijgen om je schoenen of je broek binnen te dringen.  Hierdoor kun je met een gerust hart gaan klimmen, wandelen of andere outdoor activiteiten ondernemen zonder je zorgen te hoeven maken over nattigheid en insectenbeten.

Deze beenkappen zijn vervaardigd uit een ademende waterdichte stof, ontworpen met een elastisch verstelbare band en drukknoop voor een stevige bundeling, klittenband en rits voor makkelijk aan en uittrekken. Geleverd per paar van 2 stuks.

De beste gamaschen voor alle weersomstandigheden

Deze gamaschen van Active Leisure zijn hele praktische beenbeschermers, beenkappen of slobkousen. Ze zijn geschikt ter bescherming tegen water, sneeuw, modder etc. De gemaschen zijn voorzien van een ritssluiting. Het materiaal is nylon.

Het product is makkelijk te bevestigen en niet alleen in de sneeuw te gebruiken, het is ook effectief bij wandelingen in of na regenachtige weersomstandigheden. De lengte van de gamaschen is ca. 37 cm.

De meest waterdichte gamaschen

Deze beenkappen van AA Commerce zijn vervaardigd uit een ademende waterdichte stof, ontworpen met een elastisch verstelbare band en drukknoop voor een stevige bundeling. De gamaschen hebben klittenband en een rits voor het makkelijk aan- en uittrekken.

Ook hebben ze een rits aan de achterzijde over de volledige lengte, die roestvrij en waterdicht is. De kappen beschikken over een slijtvaste band op het loopvlak. De breedte aan de bovenkant is 24cm, aan de onderkant 14 cm. Geleverd per paar van 2 stuks.

De beste lage gamaschen


Tijdelijk niet leverbaar

Als de trail wel erg moeilijk begaanbaar wordt, trek dan gewoon deze gaiters van het bekende merk Salomon over je schoenen aan en maak ze vast met het klittenband. Dankzij de stevige band onder de voet, het duurzame mesh rond de enkel en de lichtgewicht voering op het botje van de enkel ben je klaar voor vele avonturen.

Op steenachtige hellingen loop je grote kans op steentjes in je schoenen. Deze lage gaiters vormen een barriere tussen het opspattende puin en je voeten. Geschikt voor volwassen met schoenmaat 36-40.

Shopgids: Alles wat je moet weten over gamaschen

Als je graag wandelt en met name uitstapjes maakt naar de bergen, sneeuw of omgevingen met veel water, zijn gamaschen onmisbare kledingstukken voor in je wandeltas. De gaiters beschermen je onderbenen tegen vocht en nattigheid en houden je wandelbroek droog. Afhankelijk van je doel, kun je voor hoge of juist lage gamaschen kiezen. Om je te helpen het paar te vinden dat het beste bij je past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit handige product.

hiking

Lage gamaschen zijn over het algemeen licht van gewicht en ademend. 
(Bron: maridav: 32707555/ 123rf.com)

Wat zijn gamaschen precies?

Gamaschen, ook wel gaiters genoemd, zijn kledingstukken die je kunt gebruiken als je door bijvoorbeeld de sneeuw of hoog en nat gras wandelt. Ze kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Ieder paar gamaschen heeft echter het doel om je benen te beschermen. De hoogte van de gaiters kan verschillen, hoewel de meeste modellen van je knie tot je enkel reiken. Je plaatst de gamaschen over je schoenen, om te voorkomen dat water, sneeuw of andere nattigheid je schoen binnendringt. Ook beschermen de gaiters extra tegen de kou en houden ze je broek droog.

Wanneer gebruik je gamaschen?

Gamaschen gebruik je meestal als je op excursie gaat of gewoon gaat wandelen in de bergen of in de sneeuw. Gaiters kunnen ook praktisch zijn bij het ergbeklimmen en joggen op onverharde wegen. Ze helpen je als gewone schoenen niet voldoende zijn om je benen te beschermen van water, sneeuw, modder of andere nattigheid. Gamaschen, mits je ze goed aan je benen bevestigt, vervullen verschillende functies die erg handig zijn:

 • Ze houden je voeten en benen droog van sneeuw, regenwater of andere nattigheid.
 • Gaiters voorkomen dat er zaken van buitenaf in je schoen terecht komen, zoals kiezels, vuil of andere zaken.
 • Ze beschermen je benen tegen wrijving of voorkomen dat je vast komt te zitten aan takken of andere factoren.
 • Gamaschen bieden extra stabiliteit tijdens het lopen, rennen of klimmen.
 • Ze houden je voeten en benen heerlijk warm.
Juanfra Marín VargasGids voor bergactiviteiten in de Sierra Nevada
“Als we wandelen of door de sneeuw rennen, moeten we lichte en ademende kleding dragen, die ons tegelijkertijd isoleert van slecht weer in de bergen en tegen de invloeden van wind en water.”

Welke delen van het been beschermt een gamasch?

Dit hangt af van het type gamasch. Er zijn verschillende formaten verkrijgbaar. Afhankelijk van je doel en het type activiteiten dat je beoefent, kun je het beste voor een hoge of juist een lage beenbeschermer kiezen. Breed gezien kun je de verschillende gamaschen in 2 groepen onderdelen: enerzijds de hoge modellen, die het been vanaf de knie tot de wreef bedekken, en anderzijds de lage modellen, die alleen de enkel en de wreef bedekken.

Lage gamaschen zijn over het algemeen licht en ademend en zijn vooral geschikt voor backpackers en wandelaars in het bos, op het zand, in de modder, sneeuw of op ander moeilijk terrein. Hoge gamaschen daarentegen zijn ideaal voor extreme weersomstandigheden en zijn extra stevig en waterdicht. Ze worden meestal over laarzen gedragen.

Een paar gamaschen is niet gelijk, wel symmetrisch. De ene beschermer is voor het rechterbeen bedoeld, de ander voor het linker. Let er bij het plaatsen op dat de ritsen aan de buitenkant zitten, met de haken van de veters aan de voorkant.

walking on a mountain

De meeste gamaschen of gaiters worden gemaakt van een enkele of dubbele laag nylon. Dit materiaal is robuust en lichtgewicht.
(Bron: Obzerova: 60843352/ 123rf.com)

Welke soorten gamaschen zijn er?

Er zijn verschillende soort gamaschen verkrijgbaar. Welke soort het beste bij je past, hangt af van het doel waarvoor je het kledingstuk wilt gebruiken. Voordat je een model kiest, is het daarom belangrijk om duidelijk te hebben waarvoor je de gamaschen nodig hebt. In de onderstaande tabel vind je de verschillende soorten gamaschen die het beste bij bepaalde contexten horen waarin het kledingstuk nuttig is:

Soort activiteit Soort gamaschen Kenmerken
Trailrunning, bergrace Laag model Licht, compact, comfortabel, met bevestigingssysteem aan de onderkant.
Bergbeklimmen. Hoog model Waterdicht, resistent materiaal, volledige bedekking, ademend, met zij- of klittenbandsluiting.
IJsklimmen Hoog model Gemaakt met versterkte materialen, duurzaam, resistent en waterdicht.
Sneeuwsporten Hoog of laag model, afhankelijk van de sport Waterdicht en ademend.
Wandelen en trekking Laag model Gemaakt om basisbescherming te bieden tegen rotsen, zand en regen. Geschikt voor gematigde klimaten.
Hardlopen Laag model Superlicht, compact en elastisch.

Hoe dik moeten de gamaschen zijn?

De juiste maten van een gamasch worden bepaald door de lengte en dikte van je kuit. Houd er rekening mee dat er vaak nog een wandelbroek of skibroek onder moet kunnen. Ze moeten dus niet te strak tegen je kuit aan zitten. Als we het hebben over de dikte van het materiaal, moeten we het hebben over denières (d). Deze eenheid verwijst naar de lineaire dichtheid van de vezelmassa. Ze zijn gelijk aan het gewicht in gram per 9 duizend meter vezel. Hoe hoger deze waarde, hoe dichter en dikker de vezel, dus hoe resistenter. Maar ook, hoe meer de gamasch weegt.

Normaal gesproken is het vooral de onderkant van de gamaschen die meer weerstand nodig heeft. Zo kunnen de bovenste delen van het kledingstuk een denières van 70 d hebben, om beter te kunnen transpireren. De onderste delen moeten een waarde hebben van 400, 500 of 600 d. De meest resistente modellen hebben een waarde tot 1000 d.

mountain sports stuffs

Normaal gesproken is het de onderkant van de gamaschen die meer weerstand nodig heeft.
(Bron: Gilitukha: 47346689/ 123rf.com)

Moeten gamaschen waterdicht zijn?

De ondoordringbaarheid wordt gemeten in millimeters in hoogte van water die een stof vast kan houden zonder het water door te laten. We beschouwen een waterdicht kledingstuk wanneer het meer dan 10.000 mm ondersteunt. Niet alle modellen zijn 100% waterdicht. Om zoveel mogelijk uit de gamaschen te halen, is het belangrijk dat je een paar koopt dat dat wel is, vooral als je verwacht door veel natte omgevingen te lopen. Hieronder vind je de belangrijkste waarden van waterdichtheid:

 • 0 tot 5.000 mm: Geen weerstand tegen fijne regen, wel tegen sneeuw.
 • 6.000 tot 10.000 mm: Bestand tegen lichte tot matige regen en matige sneeuwval.
 • 11.000 tot 15.000 mm: Bestand tegen een matige tot sterke regenval en een zware sneeuwval.
 • 16.000 tot 20.000 mm: Bestand tegen zeer zware regenval en zeer zware sneeuwstormen.
 • Meer dan 20.000 mm: Maximale bescherming tegen regen en extreme sneeuwstormen.

Hoe weet ik welke maat gamaschen ik nodig heb?

De meeste fabrikanten bieden een handig tabel, waarin je eenvoudig berekent welk formaat gamaschen je nodig hebt. Zo ben je er zeker van dat je direct de goede maat bestelt. Vervolgens kun je de gamaschen eenvoudig boven je wandel- of sportschoenen zoals je hardloopschoenen passen. Het is belangrijk dat ze stevig en comfortabel zitten. Soms is het beter om een grotere maat te nemen, omdat de gamaschen anders te strak zitten.

Tegelijkertijd is het ook niet de bedoeling dat de gamaschen te los zitten, aangezien ze dan niet erg bruikbaar zullen zijn om water, zand of andere nattigheid buiten je schoenen en kleding te houden. Er zijn ook merken die gamaschen produceren die speciaal voor vrouwen ontworpen zijn.

Enric ViolanWerkt in de Sport Podologie
“Gamaschen en andere schoenaccessoires beschermen onze voeten tegen direct contact met de grond. We moeten op zoek gaan naar modellen met technologieën en materialen die ademend zijn en tegelijkertijd voorkomen dat vocht zoals zweet in de sok blijft hangen.”

Hoe onderhoud ik mijn gamaschen?

Om je gamaschen te onderhouden, hoef je niet gek veel te doen. Hoewel, als je je wijdt aan extreme sporten of bergsport, is er een grote kans dat de kledingstukken erg vies worden. In deze gevallen is het altijd goed om de gaiters onmiddellijk na gebruik te reinigen om alvast het ergste vuil te verwijderen. Haal er op het eind nog even een vochtige doek overheen, om een goede droging te garanderen voor het volgende gebruik.

couple on the forest

Als je graag extreme sporten of bergactiviteiten beoefent, zul je veel baat hebben bij een goed paar gamaschen.
(Bron: maridav: 32707754/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Gamaschen zijn misschien wel de kledingstukken die onze voeten en schoenen tijdens het wandelen het beste beschermen. Ze beschermen je onderbenen tegen vocht en nattigheid en houden je wandelbroek droog. Eerder in deze shopgids heb je al kunnen lezen dat de modellen van elkaar kunnen verschillen, afhankelijk van het gebruik, de activiteiten die je beoefent en het materiaal. Als je twijfelt welk paar gamaschen het beste bij je past, raden we aan hieronder het overzicht met aankoopcriteria te raadplegen om geen fouten te maken bij de aankoop:

Waterdichtheid

Zoals je eerder in deze shopgids hebt kunnen lezen, zijn niet alle gamaschen 100% waterdicht. Dat is ook niet nodig. Het hangt ervan af waarvoor je ze gebruikt. Als je de gamaschen wilt gebruiken voor buitenactiviteiten, loop je altijd het risico op regen, opgehoopt water, sneeuw of andere nattigheid. Het is in die gevallen dus belangrijk om er wel zeker van te zijn dat de gamaschen ten minste 6000 mm water ondersteunen.

Bevestigingssysteem

Het doel van een gamasch is om ons te beschermen tegen externe elementen die onze schoenen binnendringen en ons storen tijdens het lopen of rennen. Dit lukt niet als het model dat je kiest geen goed bevestigingssysteem heeft. Zorg er daarom voor dat de zijritsen goed werken of, in het andere geval, dat het klittenbandsysteem een geschikte koppeling heeft en stevig blijft zitten.

Stevigheid van het materiaal

Als je graag extreme sporten of bergactiviteiten beoefent, heb je gamaschen nodig die gemaakt zijn van het sterkst mogelijke materiaal. Een goed voorbeeld is het zogenaamde ripstop-materiaal. Ripstop is een weeftechniek dat textiel sterker en scheurbestendiger maakt. Wat de stevigheid van het materiaal betreft, geldt: Hoe dikker de gamaschen, hoe groter de weerstand.

Ademend vermogen

Ook het ademend vermogen van een gamasch is erg belangrijk. Als de gamaschen niet voldoende ademend zijn, zullen je schoenen en broek na een stevige wandeltocht doordrenkt zijn van het zweet. We raden daarom aan om naar modellen te zoeken met membranen van hoge kwaliteit die bestaan uit 2 of 3 lagen. Modellen zonder membraan raden we af.

Samenvatting

Gamaschen, ook wel bekend als gaiters, worden gebruikt om door de sneeuw of hoog en nat gras te wandelen. Het zijn kledingstukken die worden gemaakt van verschillende textielmaterialen, meestal nylon en lycra, die je benen bedekken met als doel om je te beschermen tegen kou, water, sneeuw, vocht en andere nattigheid. Je draagt de gamaschen over je schoenen. Gamaschen zijn kledingstukken die niet mogen ontbreken in de uitrusting van iedere wandelaar.

Er zijn verschillende soorten gamaschen verkrijgbaar op de markt. Je kunt kiezen uit hoge en lage modellen. De hoge modellen lopen tot de knie, terwijl de lage modellen vooral de voet en enkel bedekken. Afhankelijk van de activiteit die je wilt beoefenen, kies je voor het hoge of juist het lage model.

Vond je onze shopgids over gamaschen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Fstock: 93462462/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies