Onze selectiecriteria
Van de media, kennissen, vrienden of dokters krijgen we steeds vaker het advies om voedingssupplementen te nemen om ons immuunsysteem te versterken. Voedingssupplementen stellen ons in staat de hoeveelheid mineralen en vitaminen te verhogen die ons lichaam ofwel niet zelf kan aanmaken, ofwel niet in overvloed bevat.
Met een gezonde voeding is het mogelijk sommige mineralen te verhogen. Magnesium is er een van. Als je arts vaststelt dat je een laag magnesiumgehalte hebt, kunnen voedingssupplementen je helpen je peil weer normaal te krijgen.
Magnesiumsupplementen zijn er in verschillende vormen. Het is aan jou welke doseringsvorm je uiteindelijk neemt. Een van de meest populaire doseringsvormen is de capsule. Maar wat is er zo bijzonder aan magnesiumcapsules en welke soorten zijn er? Je vindt al deze antwoorden in onze magnesium capsules test 2022. We hopen dat je het met plezier leest.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste magnesium capsules: Onze selectie
- 3 Criteria voor het kopen en beoordelen van magnesium capsules
- 4 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je magnesiumcapsules koopt
- 4.1 Wat zijn magnesiumcapsules?
- 4.2 Welk effect heeft magnesium?
- 4.3 Wanneer en voor wie is het nuttig magnesiumcapsules te nemen?
- 4.4 Waarom is de magnesiumbehoefte in sommige situaties hoger dan gewoonlijk?
- 4.5 Wat is de dagelijkse behoefte aan magnesiumcapsules?
- 4.6 Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort?
- 4.7 Welke soorten magnesiumcapsules zijn er?
- 4.8 Wat zijn de alternatieven voor magnesiumcapsules?
Belangrijk om te weten
- Magnesium is een van de belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam elke dag nodig heeft, naast de chemische elementen.
- Behalve magnesiumcapsules kan magnesium ook genomen worden in de vorm van bruistabletten, filmomhulde tabletten, omhulde tabletten of kauwtabletten.
- Magnesium is beschikbaar in organische en anorganische verbindingen.
Beste magnesium capsules: Onze selectie
Criteria voor het kopen en beoordelen van magnesium capsules
Het is gemakkelijk het overzicht te verliezen van het ruime aanbod aan magnesiumsupplementen dat in drogisterijen, apotheken en online winkels verkrijgbaar is. Zo’n grote keuze aan bereidingen maakt het in het begin moeilijk om te kiezen. Maar maak je geen zorgen. Wij helpen je om je aandacht op zo’n grote keuze te richten. Want hoe groter de keuze, hoe meer we bij het maken van onze keuze op kleine details moeten letten.
In het volgende gedeelte hebben we de punten uitgezocht die voor magnesiumcapsules van bijzonder belang zijn.
Dosering
Ons motto is meestal: neem liever meer vitaminen of mineralen dan te weinig. Maar voorzichtigheid is hier echt geboden. De juiste dosering van voedingssupplementen speelt een grote rol. Te veel kan gemakkelijk tot een overdosis leiden. Elk voedingssupplement heeft zijn eigen individuele doseringsvorm. Sommige moet je ’s morgens innemen en andere na de lunch.
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe de dosering van magnesiumcapsules eruit ziet? Met magnesiumcapsules is één capsule (max. 250 mg)(1) per dag meestal voldoende. Als je reeds bestaande aandoeningen hebt, moet de juiste dosering vooraf met je arts besproken worden.
Ingrediënten
Er wordt veel aandacht besteed aan de ingrediënten die op de markt zijn. We willen steeds meer producten zonder kleurstoffen, smaakstoffen, vulstoffen en conserveringsmiddelen. Zelfs bij magnesiumcapsules moeten de ingrediënten en additieven nauwkeurig bekeken worden.
Voor mensen die intoleranties en allergieën hebben, spelen de ingrediënten een belangrijke rol. Een gedetailleerde lijst van de ingrediënten van de afzonderlijke voedingssupplementen is te vinden in de bijsluiters van de verpakking.
Magnesiumcapsules worden als voedingssupplement meestal aangeboden in combinatie met andere stoffen. Om je een overzicht te geven, zetten we de meest gebruikte combinaties op een rijtje.
- Magnesiumcitraat
- Magnesium glycinaat
- Magnesium orotaat
- Magnesiumcarbonaat
- Magnesiumsulfaat
De afzonderlijke magnesiumcombinaties worden uitgelegd in de rubriek “Welke soorten magnesiumcapsules zijn er?
Additives
Magnesium capsules verschillen niet alleen in hun dosering, maar ook in de manier waarop ze gepresenteerd worden. Ze zijn nu verkrijgbaar met en zonder additieven. We moeten proberen zo weinig mogelijk additieven in te nemen. Waarom zouden we additieven nemen als ze ook zonder additieven verkrijgbaar zijn?
Let er bij het kopen van magnesiumcapsules op dat ze geen toevoegingen bevatten.
Vooral veganisten moeten zich goed informeren voordat ze magnesiumcapsules kopen. Sommige capsules zijn gemaakt van gelatine. Er zijn nu ook capsules zonder gelatine in de handel.
Biobeschikbaarheid
Biobeschikbaarheid speelt een belangrijke rol bij de keuze van magnesiumcapsules, net als bij alle andere voedingssupplementen. Het drukt in procenten uit hoe snel het voedingssupplement door ons lichaam wordt opgenomen. De biologische beschikbaarheid van magnesiumsupplementen hangt ook af van het ingenomen supplement.
Sommige preparaten hebben een hogere biologische beschikbaarheid dan andere. Let er bij het kopen op dat de biobeschikbaarheid tussen hoog en zeer hoog ligt. Hoe hoger de biologische beschikbaarheid, hoe waarschijnlijker het is dat ons lichaam het preparaat goed kan verdragen.
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je magnesiumcapsules koopt
Magnesiumcapsules zijn bij verschillende fabrikanten verkrijgbaar met verschillende ingrediënten en toevoegingen. Voor we direct een magnesiumpreparaat kopen, moeten we eerst uitzoeken wat magnesiumcapsules zijn, wat ze bijzonder maakt en waar ze goed voor zijn.
Omdat er meestal niet genoeg tijd is voor gedetailleerd onderzoek, hebben we alle belangrijke vragen voor je op een rijtje gezet, inclusief de antwoorden, om je in de kortst mogelijke tijd te informeren over magnesium capsules. We hopen dat deze lijst van grote toegevoegde waarde zal zijn voor je aankoopbeslissing. We wensen je veel leesplezier.
Wat zijn magnesiumcapsules?
Omdat ons lichaam zelf geen magnesium kan produceren, nemen we het grootste deel van onze magnesiumbehoefte op via de voeding. Als de magnesiumbehoefte niet door de voeding wordt gedekt, kunnen magnesiumcapsules helpen om de behoefte aan te vullen.
Welk effect heeft magnesium?
Chronische ziekten
De bijzondere eigenschap van magnesium is zijn ontstekingsremmende werking. Het speelt vooral een rol bij chronische ontstekingsprocessen. De behoefte aan magnesium is erg belangrijk bij de volgende ziekten
- Diabetes
- Arteriosclerose
- Artritis
- Darmziekten
Bij patiënten die aan deze ziekten lijden, moet het magnesiumgehalte in het lichaam voortdurend gecontroleerd worden.
Bloeddruk
Een van de belangrijkste taken van magnesium is de ontspanning van de cellen die verantwoordelijk zijn voor de vaatspieren. Naast deze taak zorgt het ervoor dat de afgifte van adrenaline wordt verminderd.
Magnesiumgehaltes zijn enorm belangrijk voor de bloeddruk, de stofwisseling, de hormoonhuishouding en chronische ziekten.
Een toename van het stresshormoon adrenaline zou leiden tot een stijging van de bloeddruk. Magnesium speelt dus een belangrijke rol bij hoge bloeddruk, hartaanvallen, trombose en beroertes. (2) Het innemen van magnesium helpt de bloeddruk te verlagen.
Metabolisme
Magnesium wordt in de geneeskunde ook wel de “metabolische kribbe” genoemd. Het is alleen al verantwoordelijk voor 300 stofwisselingsprocessen. Een van de bekendste stofwisselingsprocessen is het immuunsysteem en de spier- en zenuwcellen.
Magnesium Capsules is ook populair bij vermoeidheid en lusteloosheid. Het wordt vooral gebruikt in de wintermaanden.
Bij een magnesiumtekort kan de stofwisseling en vetverbranding verstoord worden. Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij de botdichtheid en het zenuwstelsel.
Hormoonbalans
Magnesium wordt ook vaak gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Voorzichtigheid is hier echter geboden. Voordat je op eigen houtje magnesium inneemt, moet je er met je arts over praten.
Wanneer en voor wie is het nuttig magnesiumcapsules te nemen?
Magnesiumcapsules kunnen helpen bij de volgende klachten
- Depressie: Magnesiumcapsules worden steeds vaker gebruikt bij depressie. Volgens studies ondersteunt magnesium de cliënten tijdens perioden van depressie en angst. (3) Alvorens magnesiumcapsules in te nemen moet niettemin een gesprek met de specialist worden gevoerd.
- Dementie: Studies hebben bewezen dat het innemen van magnesium een positief effect heeft op demente patiënten. (4) Het bevordert het leervermogen en de geheugenfunctie(8), wat enorm belangrijk is voor demente patiënten.
- Migraine: Steeds meer mensen hebben last van migraine. De migraine aanvallen kunnen ook ontstaan door een tekort aan magnesium. Volgens studies hebben sommige migraine patiënten een lage magnesium balans. (5) Magnesium kan helpen de migraineaanval te minimaliseren. (9) Alvorens magnesiumcapsules in te nemen, moet je dit met je arts bespreken.
- Slaapstoornissen: Constante vermoeidheid en moeheid kunnen tekenen zijn van magnesiumgebrek. Het innemen van magnesium kan helpen de spieren en zenuwen te ontspannen.(10)
Voordat je magnesiumsupplementen neemt, moet je je magnesiumspiegels door je arts laten controleren. Als de resultaten binnen zijn, kan je arts je vertellen hoeveel magnesium je per dag zou moeten innemen. Magnesiumcapsules kunnen ingenomen worden door kinderen, volwassenen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Waarom is de magnesiumbehoefte in sommige situaties hoger dan gewoonlijk?
- Verhoogde stress: Als we langere tijd last hebben van stressvolle situaties, kan dat heel goed leiden tot een verhoging van onze magnesiumbehoefte
- Zeer actief in sport: Voor wedstrijdsporters kan de behoefte aan magnesium toenemen als je veel aan sport doet.
- Zwangerschap of borstvoeding: Tijdens zwangerschap of borstvoeding kan de behoefte aan magnesium toenemen, omdat magnesium nu nodig is voor twee mensen (moeder en kind)
- Ziektes: Elke dag medicijnen nemen kan de behoefte aan magnesium doen toenemen.
Wat is de dagelijkse behoefte aan magnesiumcapsules?
Referentiewaarden voor zuigelingen en kinderen
Magnesiumbehoefte per dag | leeftijd |
---|---|
24,0 | 0 - 4 maanden |
60 | 4 - 12 maanden |
80 | 1 - 4 jaar |
120 | 4 - 7 jaar |
170 | 7 - 10 jaar |
230 - 250 | 10 - 13 jaar |
310 | 13 - 15 jaar |
Referentiewaarden voor adolescenten en volwassenen
Magnesiumbehoefte per dag | leeftijd |
---|---|
350 - 400 | 15 - 19 jaar |
310 - 400 | 19 - 25 jaar |
300 - 350 | 25 - 51 jaar |
300 - 350 | 51 - 65 jaar |
300 - 350 | 65 jaar en ouder |
Zoals je uit de tabellen kunt zien, varieert de behoefte aan magnesium van jaar tot jaar.
Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort?
- Spierkrampen en spanning
- Slaapstoornissen
- Hoofdpijn en gevoeligheid voor migraine
- Spiertrekkingen
- Nervositeit en innerlijke rusteloosheid
- Hartproblemen
- Maagkrampen
- Vermoeidheid
De genoemde symptomen kunnen afzonderlijk of in combinatie voorkomen. Dit is sterk afhankelijk van het magnesium tekort. Hoe groter het magnesiumtekort, hoe meer symptomen tegelijk kunnen optreden.
Welke soorten magnesiumcapsules zijn er?
Organisch | Anorganisch |
---|---|
Magnesium glycinaat | Magnesium carbonaat |
Magnesium citraat | Magnesium oxide |
Magnesium malaat | Magnesium sulfaat |
Magnesium orotaat |
Alvorens de magnesiumverbindingen te gebruiken, moet altijd eerst een arts geraadpleegd worden.
Magnesium glycinaat
Magnesium glycinaat is een van de verbindingen die een ontstekingsremmend effect hebben. Dit ontstekingsremmende effect wordt geleverd door het aminozuur glycine. Slijmvliezen, bijvoorbeeld, worden specifiek beschermd tegen mogelijke irritatie door het aminozuur glycine.
Magnesium glycinaat is een van de verbindingen die een hoge biologische beschikbaarheid bevatten. Ze zijn ook in capsulevorm verkrijgbaar. Om te voorkomen dat je zelf de voor- en nadelen hoeft te onderzoeken, hebben we een kleine vergelijking voor je gemaakt:
Magnesium citraat
Laten we overgaan tot de volgende organische magnesiumverbinding. Magnesiumcitraat. Het is een van de meest gebruikte magnesiumverbindingen. Magnesiumcitraat is niets anders dan magnesium gebonden aan het zout van citroenzuur.
Het is populair bij darmproblemen en constipatie. Het bijzondere van magnesiumcitraat is zijn hoge biologische beschikbaarheid. Het heeft ook de hoogste biologische beschikbaarheid onder de magnesiumverbindingen. (7) De voor- en nadelen zijn onder andere:
Magnesiummalaat
Magnesiummalaat behoort ook tot de groep van organische magnesiumverbindingen. De verbinding bestaat uit magnesium en het zout van appelzuur. Malaat is per geval het zout van appelzuur. Het heeft de bijzondere eigenschap dat het meestal goed door het lichaam verdragen wordt.
Magnesiummalaat wordt op verschillende gebieden gebruikt. Behalve tegen pijn is het ook populair tegen vermoeidheid. Deze organische magnesiumverbinding is ook verkrijgbaar in capsulevorm. In de onderstaande lijst vind je de bijbehorende voor- en nadelen.
Magnesium orotaat
Magnesium orotaat bestaat uit magnesium en het zout van orootzuur. In tegenstelling tot de reeds genoemde organische verbindingen heeft deze verbinding een lage biologische beschikbaarheid.
Het wordt vaak gebruikt bij cardiovasculaire aandoeningen. Het is ook verkrijgbaar in capsulevorm. Voordelen en nadelen zijn onder andere:
Magnesiumcarbonaat
Magnesiumcarbonaat is een van de anorganische magnesiumverbindingen. Het is een verbinding waarin het magnesium gebonden is aan het zout van koolzuur. Magnesiumcarbonaat wordt vaak gebruikt om brandend maagzuur te behandelen. Het is ook verkrijgbaar in capsulevorm.
De doseringsvorm hangt af van je individuele wensen.
Beeldbron: leighannef / 123rf
Referenties (10)
1.
Verwendung von Mineralstoffen in Lebensmitteln, A. Domke, R. Groflklaus, B. Niemann, H. Przyrembel, K. Richter, E. Schmidt, A. Weiflenborn, B. Wˆrner, R. Ziegenhagen, Berlin 2004, BfR Wissenschaft; Seite 24
Bron
2.
Liana C Del Gobbo, Fumiaki Imamura, Jason HY Wu, Marcia C de Oliveira Otto, Stephanie E Chiuve, Dariush Mozaffarian. Circulating and dietary magnesium and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. The American Journal of Clinical Nutrition. 2013 July; Volume 98, Issue 1, Pages 160–173.
Bron
3.
Serefko A, Szopa A, Wlaź P, Nowak G, Radziwoń-Zaleska M, Skalski M, Poleszak E. Magnesium in depression. Pharmacol Rep. 2013;65(3):547-54. doi: 10.1016/s1734-1140(13)71032-6. PMID: 23950577.
Bron
4.
Ozturk S, Cillier AE. Magnesium supplementation in the treatment of dementia patients. Med Hypotheses. 2006;67(5):1223-5. doi: 10.1016/j.mehy.2006.04.047. Epub 2006 Jun 21. PMID: 16790324.
Bron
5.
Mauskop A, Varughese J. Why all migraine patients should be treated with magnesium. J Neural Transm (Vienna). 2012 May;119(5):575-9. doi: 10.1007/s00702-012-0790-2. Epub 2012 Mar 18. PMID: 22426836.
Bron
6.
Magnesium empfohlene Zufuhr
Bron
7.
Walker AF, Marakis G, Christie S, Byng M. Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91. PMID: 14596323.
Bron
8.
Slutsky I, Abumaria N, Wu LJ, Huang C, Zhang L, Li B, Zhao X, Govindarajan A, Zhao MG, Zhuo M, Tonegawa S, Liu G. Enhancement of learning and memory by elevating brain magnesium. Neuron. 2010 Jan 28;65(2):165-77. doi: 10.1016/j.neuron.2009.12.026. PMID: 20152124.
Bron
9.
Taubert K. [Magnesium in migraine. Results of a multicenter pilot study] Fortschritte der Medizin. 1994 Aug;112(24):328-330.
Bron
10.
Abbasi B, Kimiagar M, Sadeghniiat K, Shirazi MM, Hedayati M, Rashidkhani B. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9. PMID: 23853635; PMCID: PMC3703169.
Bron