Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

22Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Lijnzaad wordt gekarakteriseerd en opgemerkt om zijn talrijke eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Dit voedsel is een uitstekende bron van vezels, vitamines, mineralen, eiwitten en essentiële zuren voor de goede werking van het organisme.

Anderzijds is lijnzaad een uiterst veelzijdig product, want het kan ook gegeten worden als olie, meel, voedingssupplementen, enz. Bovendien voorkomt het meerdere ziekten en heeft het een grote verscheidenheid aan gastronomische, medicinale, cosmetische en zelfs textiele toepassingen.

In dit artikel vertellen we je over de belangrijkste kenmerken van dit supervoedsel, waaronder de populairste varianten, de verschillende kosten en de handelswinkels waar je het kunt kopen, naast vele andere details die bij de aankoop van pas komen.
Belangrijk om te weten

 • Lijnzaad is een voedingsmiddel dat erkend en gewaardeerd wordt om zijn talrijke eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Onder de vele voordelen ervan bestrijdt het constipatie en voorkomt het coronaire, spijsverterings- en botziekten en verschillende soorten kanker, zoals borst-, prostaat- en darmkanker.
 • De meest gebruikte soorten lijnzaad zijn zaden, olie en meel. Deze gezonde soorten verschillen vooral van elkaar in hun texturen, smaken en bereidingswijzen, naast andere belangrijke aspecten.
 • Bij het kopen van lijnzaad is het van essentieel belang dat je rekening houdt met bepaalde factoren, zoals de verschillende variëteiten, de soorten gebruik en mogelijke contra-indicaties of bijwerkingen, naast andere relevante bijzonderheden.

Beste Lijnzaad: Onze selectie

Shopgids Lijnzaad: Alles wat je moet weten

Het belangrijkste doel van deze koopgids is je informatie te geven over het product dat je wilt kopen. Daarom vertellen we je over de belangrijkste eigenschappen van lijnzaad, inclusief de voordelen en de aspecten die niet zo gunstig of aan te bevelen zijn.

Lijnzaad is een uitstekend voedingsmiddel om coronaire ziekten te voorkomen. (Foto: belchonock / 123rf.com)

Wat is lijnzaad en wat zijn de voordelen ervan?

Lijnzaad is het zaad van de plant Linum usitatissimum. Het is een belangrijke bron van vezels, eiwitten, vitamine E en B1, magnesium, ijzer en essentiële vetzuren zoals Omega 3 en Omega 6, naast vele andere voedingsstoffen.

Vlaszaden bevatten ook fytochemicaliën die het immuunsysteem versterken. Ze reguleren ook de bloeddruk, voorkomen hartziekten en verschillende soorten kanker, versterken botten, nagels en tanden, dragen bij tot de spijsvertering en verminderen het vasthouden van vocht.

Ze zijn ook antioxidanten, helpen constipatie tegen te gaan, geven energie en verminderen stress en onrust. Bovendien zijn ze uitstekend geschikt voor de behandeling van diabetes, zweren en als aanvulling op diëten om af te vallen, vanwege hun lage caloriegehalte en hoge vezelgehalte.

Voordelen
 • Het bevat vezels, vitaminen, mineralen en essentiële zuren
 • het werkt ontstekingsremmend
 • het bestrijdt constipatie
 • het voorkomt talrijke ziekten
 • het helpt bij gewichtsverlies
Nadelen
 • Het kan allergieën veroorzaken
 • het wordt niet aanbevolen voor consumptie tijdens de zwangerschap
 • het is niet aan te raden voor mensen met darmontsteking
 • het is gecontra-indiceerd voor mensen die lijden aan systemische sclerose

Lijnzaad in zaden, olie en meel – Waar moet je op letten?

Door de veelzijdigheid van dit voedsel kun je lijnzaad, lijnzaadmeel en lijnzaadolie op de markt vinden om er verschillende soorten voedsel mee te bereiden. Hieronder zullen we de bijzonderheden en gebruiksmogelijkheden van deze varianten in detail bespreken, zodat je de variant kunt kiezen die het beste bij je past.

Lijnzaad: De meest gebruikelijke manier om lijnzaad of lijnzaad te consumeren is via de bruine zaden ervan. Ze zijn heel gemakkelijk te vinden in natuurvoedingswinkels of commerciële winkels, en je kunt ze door hun uiterst milde smaak verwerken in allerlei zoete of hartige gerechten.

Lijnzaadolie: Lijnzaadolie, die uit de zaden wordt gewonnen, is de variant die de essentiële omega 3 en omega 6 vetzuren het beste bewaart. Het is ook in capsules verkrijgbaar, hoewel de eigenschappen minder effectief zullen zijn door het inkapselen.

Lijnzaadmeel: Lijnzaadmeel wordt verkregen door de zaden te pletten. Dit proces verbetert de opname van voedingsstoffen en vezels, en maakt het mogelijk dit voedsel te gebruiken als broodbeleg voor gegrild vlees en groenten, of voor de bereiding van broden, pudding, cake, pannenkoeken, crêpes en vele andere zoete en hartige gerechten.

Zaden Olie Meel
Presentaties Los, pakje Fles, capsules Los, pakje
Bereidingen Bestrooid over salades, broden, pudding, yoghurt, enz. Bereiding van salades, broden, enz. Bereiding van brood, pudding, gebak, enz.
Smaak Zeer mild Aangenaam Licht intens
Textuur Knapperig Vloeibaar Ruw
Belangrijkste kenmerken Meest voorkomende vorm van lijnzaadconsumptie Lijnzaadvariant met meer omega 3 en 6 Zeer veelzijdig en aanpasbaar aan verschillende bereidingen

Gemalen of heel lijnzaad?

Lijnzaad kun je heel of gemalen kopen. Hieronder bespreken we de belangrijkste verschillen tussen de twee vormen, zodat je de vorm kunt kiezen die het beste bij je past, afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeuren.

Gemalen lijnzaad: Dit is de meest aanbevolen manier om lijnzaad te consumeren, omdat het voor ons spijsverteringsstelsel gemakkelijker is het te assimileren als het gemalen is en daardoor beter van alle voordelen te profiteren. Je kunt ook heel lijnzaad kopen en het thuis verwerken als je dat wilt.

Heel lijnzaad: Volle lijnzaad heeft dezelfde voedingseigenschappen als de gemalen variant, maar, zoals in de vorige paragraaf uitgelegd, kan het iets moeilijker te verteren en te assimileren zijn. In elk geval levert elk van beide varianten je enorme voordelen op.

Is lijnzaad te krijgen in een zadenmix?

Lijnzaad kun je los kopen of gecombineerd met andere zaden die de eigenschappen en voordelen van dit natuurlijke voedingsmiddel aanvullen en versterken, zoals chia, sesam, papaver, amaranth en zonnebloem, naast vele andere.

Al deze zaden hebben de neiging een zeer milde en aangename smaak te hebben, zodat ze gemengd en aan elke soort bereiding of voedsel toegevoegd kunnen worden zonder de smaak te veranderen of invasief te zijn, waardoor ze zeer aanpasbaar en veelzijdig zijn.

Aankoopcriteria

In dit laatste deel van het artikel bespreken we de aankoopcriteria die je niet uit het oog moet verliezen bij het kiezen van je favoriete soort lijnzaad. Deze informatie zal je van groot nut zijn bij het kiezen van het meest geschikte product voor jou en bij het optimaal benutten van de vele voordelen ervan

 • Rassen
 • Gebruikt
 • Supplementen
 • Contra-indicaties

Rassen

Er zijn twee hoofdsoorten lijnzaad: bruin en goudkleurig. Hieronder bespreken we de belangrijkste bijzonderheden van elk van deze soorten, zodat je de soort kunt kiezen die het beste bij je voorkeuren en specifieke behoeften past.

Bruin lijnzaad: Dit is de meest voorkomende en algemeen geconsumeerde soort, en je vindt ze in natuurvoedingswinkels of in commerciële winkels, hetzij in de vorm van zaden, meel of oliën. De zaden worden ook in hun geheel of geplet verkocht, en hebben een heel milde, bijna onmerkbare smaak.

Goudlijnzaad: Omdat het een minder geconsumeerde soort is, is goudlijnzaad moeilijker te vinden in commerciële winkels, en kost het aanzienlijk meer dan de bruine varianten. Gouden lijnzaad wordt meestal alleen in zijn geheel verkocht en heeft een intensere smaak dan de donkere.

Beide soorten hebben vrijwel dezelfde voedingseigenschappen, dus je plukt de volle vruchten van dit voedsel door de ene of de andere te kiezen. De toepassingen lijken ook op elkaar, hoewel voedsel bereid met goudkleurig lijnzaad intenser en aromatischer smaakt.

Bruin en goudkleurig lijnzaad verschillen vooral van elkaar door de intensere smaak van het laatste. (Foto: Brent Hofacker / 123rf.com)

Gebruik

Lijnzaad is een uiterst heilzaam en veelzijdig voedingsmiddel, dat in veel verschillende soorten gebruik verwerkt wordt. Hier zijn er een paar waarmee je rekening kunt houden als je dit buitengewone natuurlijke product gebruikt.

Medicinaal: Lijnzaad is bekend om zijn vele geneeskrachtige eigenschappen, die helpen bij het verminderen van bepaalde soorten kanker, hart- en vaatziekten en longziekten, Parkinson en astma. Bovendien is de dagelijkse inname ervan gunstig voor diabetici omdat het de bloedsuiker verlaagt.

Dit supervoedsel helpt ook om botten, nagels en haar te versterken, ontstekingen en een opgeblazen darm te verminderen, een goede spijsvertering te verbeteren en te vergemakkelijken, constipatie te bestrijden, en de bloedsuikerspiegel te verlagen, naast vele andere voordelen.

Gastronomisch: Een andere eigenschap van lijnzaad is de verscheidenheid aan gastronomische toepassingen, want het kan gegeten worden als zaad (over zoete of hartige spijzen gestrooid), olie (bij bereidingen of als smaakmaker bij verschillende gerechten), en meel (gebruikt om broden, pudding, pannenkoeken, enz. te maken).

Het wordt ook vaak gemalen of in poedervorm toegevoegd aan verschillende soorten sappen en smoothies om de eigenschappen ervan te versterken en energie te geven. Veel mensen drinken groente- en fruitsmoothies met lijnzaad als aanvulling op afslankdiëten.

Cosmetica: Lijnzaad heeft slijmstoffen en pectine die de huid herstellen en beschermen tegen verschillende aandoeningen, dus wordt het gebruikt om het gezicht, het haar en de nagels te voeden, de huid te reinigen, onzuiverheden of acne weg te werken, en vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Lijnzaad verlicht ook psoriasis en eczeem, en werkt verzachtend bij brandwonden en irritaties. Het kan oraal geconsumeerd worden, via voedsel en sappen, of plaatselijk aangebracht worden, door middel van crèmes, tonicums of lijnzaadoliën.

Lijnzaad in de textielindustrie

Als we aan lijnzaad denken, associëren we dit product onmiddellijk met gastronomie, of homeopathische geneeskunde, of natuurlijke cosmetica, maar nauwelijks met de textielindustrie. Het is echter een voedzaam voedingsmiddel en wordt gebruikt als materiaal voor het maken van allerlei dingen.

Textiel: Linnen stoffen, verkregen uit de vezels van de vlaszaadplant, worden gekenmerkt door hun stevigheid, duurzaamheid, schoonheid en veelzijdigheid; daarom worden ze gebruikt voor blouses, broeken, jasjes en hemden, en zelfs voor ondergoed. We raden ze aan als je je iets meer kunt veroorloven en op zoek bent naar alledaagse kledingstukken.

Textielaccessoires: Vanwege de gunstige eigenschappen van vlaszaad worden van deze vezels gemaakte stoffen ook gebruikt voor de vervaardiging van accessoires voor persoonlijk gebruik, zoals sjaals en zakdoeken, en voor huisdecoratie, zoals dekens en kussens. Als je iets decoratiefs en duurzaams zoekt, aarzel dan niet om deze te kiezen.

Door zijn veelzijdigheid wordt lijnzaad gebruikt voor gastronomische, medische, cosmetische en zelfs textiele doeleinden. (Foto: Jens Gade / 123rf.com)

Supplementen

Lijnzaadolie kan in vloeibare vorm worden geconsumeerd, als specerij of voedingssupplement, of via zachte gelatine capsules, als chemisch supplement. Hier volgen enkele aspecten van het laatste.

Encapsulation: Capsules moeten een inkapselingsproces ondergaan dat de effecten en voordelen ervan kan verminderen; daarom wordt aanbevolen lijnzaad te consumeren via oliën, zaden en meel, die de meest natuurlijke en voedingseffectieve variant ervan zijn.

Capsules zijn echter een goede optie voor wie geen lijnzaad in zijn dagelijkse voeding wil opnemen, omdat hij het niet lust of omdat hij er geen tijd voor heeft. Bovendien kunnen deze tabletten geïntegreerd worden met andere oliën, zoals visolie, die ook grote hoeveelheden omega 3 en 6 bevat.

Dosering: Vlaszaad softgels of capsules worden meestal geleverd in verpakkingen van 60, 90 of 120 eenheden. Aanbevolen wordt dagelijks 1 tot 4 tabletten te gebruiken, afhankelijk van het merk en de specifieke werking van het voedingssupplement.

Het is aan te bevelen 1 of 2 capsules te consumeren als het een vitamineversterker is en 3 tot 4 als het is om een specifieke pathologie te behandelen. In elk geval is het raadzaam je huisarts te raadplegen voor een recept volgens je ziektebeeld.

Contra-indicaties

Ondanks de ontelbare voordelen kan lijnzaad enkele contra-indicaties hebben. Hieronder geven we commentaar op de gevallen waarin dit voedingsmiddel bepaalde bijwerkingen kan opwekken, zodat je er vóór je aankoop rekening mee kunt houden.

Darmziekten: Bij ontstekingsziekten van de darmen, vooral acute zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, bijvoorbeeld, wordt de consumptie van lijnzaad afgeraden, omdat de overvloedige hoeveelheid vezels een schadelijk laxerend effect op het organisme kan hebben.

Allergieën: Allergische mensen moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen voor ze lijnzaad consumeren, want dit voedsel kan in sommige gevallen bijwerkingen opwekken, zoals huiduitslag, uitslag, ontstekingen, enz. Dit komt echter zelden voor.

Zwangerschap: Sommige onderzoeken beweren dat het niet veilig is lijnzaad te consumeren tijdens de tweede of derde maand van de zwangerschap, omdat het de kans op vroeggeboorte kan vergroten. Ander onderzoek stelt echter dat er geen risico is, dus je kunt het beste je arts raadplegen.

Jonge kinderen: Lijnzaad is gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan zes maanden, omdat het vezelrijk voedsel is en het spijsverteringsstelsel van jonge kinderen nog niet klaar is om het correct en effectief te verwerken.

Stollingsstoornissen: Bij patiënten met ernstige stollingsstoornissen kan de consumptie van lijnzaad het risico op bloedingen verhogen, dus wordt in deze gevallen aangeraden een arts te raadplegen alvorens lijnzaad in de dagelijkse voeding op te nemen.

Operaties: Vlaszaadconsumptie kan ook het risico op bloedingen of hevige bloedingen tijdens en na operaties verhogen, dus wordt aangeraden minstens twee weken voor de operatie, als die gepland is, te stoppen met het consumeren van lijnzaad.

(Uitgelichte foto: Voraorn Ratanakorn / 123rf.com )

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies