Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

32Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

159Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote activity tracker test 2022. Hier stellen we alle activity trackers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste activity tracker voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een activity tracker wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Met activity trackers kun je al je sportactiviteiten op de best mogelijke manier volgen en ze zo ook verbeteren. Je kunt een goedkope tracker kopen voor minder dan 30 euro.
 • Afhankelijk van het beoogde gebruik kun je een beginners toestel kiezen of een toestel voor gevorderden en professionele gebruikers.
 • Het scherm, het gewicht, het besturingssysteem, de slaapbewaking, het inactiviteitsalarm, de waterbescherming, de levensduur van de batterij en de hartslagmeting zijn belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden als je een tracker koopt.

Activity Tracker: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een activity tracker koopt

Wat kost een activity tracker?

De kosten van een activity tracker beginnen bij ongeveer 20€ en kunnen oplopen tot 300€.

Voor toestellen die €300 kosten, krijg je een high-end toestel dat niets te wensen overlaat.

Zulke dure apparaten zijn echter niet de moeite waard voor beginners of hobby-sporters.

Wat is de levensduur van de batterij van de verschillende activity trackers?

Van de toestellen met de zwakste batterij kun je verwachten dat ze 2 tot 3 dagen werken.

De goedkope toestellen zonder display gaan tot 27 dagen mee, maar ze hebben alleen de standaard uitvoering met een stappenteller en hartslagmeting, die alleen op verzoek en niet permanent wordt uitgevoerd. Je moet het ook zonder beeldscherm doen voor een batterijduur van 27 dagen.

activity-tracker

Compatibiliteit met apps van derden

Of je een smartphone met Android of iOS hebt, doet er eigenlijk niet toe. De meeste trackers zijn compatibel met beide besturingssystemen. Het enige dat belangrijk is, is dat de smartphone een Bluetooth verbinding met het betreffende toestel tot stand kan brengen.

Mits het besturingssysteem op de betreffende smartphone niet verouderd is, zouden er geen problemen met de verbinding moeten zijn. Als je echter een toestel hebt dat door zijn leeftijd geen software updates meer krijgt, moet je de compatibiliteit ervan controleren voor je het koopt.

Apps als Runtastic worden steeds populairder, zodat veel gebruikers hun activity trackers met dit soort apps willen verbinden. Het is echter niet mogelijk een algemene uitspraak te doen over de vraag of het respectieve toestel met extra apps verbonden kan worden en of de respectieve app de gezondheidstracker ondersteunt.

Hoe zwaar is een activity tracker?

Omdat je de tracker de hele dag om je arm draagt, rijst de vraag hoeveel zo’n apparaat weegt. Natuurlijk varieert het gewicht van de toestellen, maar de meeste variëren van 25 tot 85 gram en zijn dus veel lichter dan een klassiek polshorloge. Zo raak je er heel snel aan gewend.

Is mijn activity tracker waterdicht?

De meeste toestellen zijn spatwaterdicht. Dit betekent dat je het zonder problemen kunt dragen tijdens het handen wassen of afwassen. Wil je het toestel echter dragen tijdens het zwemmen of douchen, dan kies je beter een toestel uit de geavanceerde categorie, want die zijn meestal waterdicht.

activity-tracker

Een activity tracker (ook fitness- of gezondheidsarmband, smartband of fitnesstracker) is een draagbaar elektronisch apparaat (“wearable”) of toepassing voor het registreren en verzenden van fitness- en gezondheidsgerelateerde gegevens zoals loopafstanden, energie-uitgaven en, in sommige gevallen, hartslag of slaapkwaliteit. (Foto: FitNish Media / unsplash.com)

Kan ik een activity tracker gebruiken zonder smartphone?

Er zijn toestellen die alle belangrijke informatie op het toestel zelf weergeven. Je kunt de mogelijkheden ervan echter alleen ten volle benutten met een smartphone, dus je moet altijd een compatibele smartphone samen met de tracker gebruiken.

Besluit: Welke soorten activity trackers zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kunnen activity trackers in drie categorieën verdeeld worden

 • Beginner: 20-50 euro
 • Gevorderden: 50-100 euro
 • Professioneel: 100 euro en meer

Activiteitentrackers maken steeds meer deel uit van het dagelijks leven, want we zien ze om steeds meer polsen. Dit is vooral omdat ze een prima manier zijn om de dagelijkse activiteit te volgen en zo nodig doelen voor verbetering te stellen. Bovendien kan de extra motivatie die een Activita tracker biedt ook een positief effect hebben op de persoonlijke ontwikkeling.

Het is heel gemakkelijk om jezelf te overschatten en te denken dat je veel meer beweegt dan je in werkelijkheid doet. Maar als je de dag achter je bureau doorbrengt, mis je gemakkelijk de nodige lichaamsbeweging, die vaak niet opgemerkt wordt.

Daarom is een wearable de perfecte oplossing. Met een blik op het apparaat kun je zien hoeveel stappen je overdag gelopen hebt en dan besluiten om na het werk voor de verandering eens naar de winkels te lopen of te fietsen in plaats van de gebruikelijke auto te nemen.

Natuurlijk biedt een fitnesstracker ook grote extra voordelen voor actieve sporters, die na een jogging informatie kunnen oproepen zoals verbrande calorieën of afgelegde kilometers om hun doelen beter te kunnen volgen en doeltreffender te trainen.

De afzonderlijke fitnesstrackers verschillen vooral in hun scala aan functies en hun verwerking. Het meest opvallende verschil qua eigenschappen zijn de beeldschermen. Er zijn toestellen met en zonder beeldscherm. Er moet echter opgemerkt worden dat een apparaat zonder beeldscherm niet per se een goedkoop apparaat hoeft te zijn; er zijn ook professionele wearables zonder beeldscherm.

De functies van fitness activity trackers hangen af van het prijssegment. Het tellen van stappen en meten van de hartslag zijn standaard. Bovendien kunnen sommige toestellen de slaap meten en analyseren, verbrande calorieën weergeven of een inactiviteitsalarm laten afgaan als je te lang niet gesport hebt.

Natuurlijk bieden de verschillende trackers ook verschillende functies, en daarom moet je bedenken waarvoor je je fitnessband wilt gebruiken voordat je hem koopt. Om deze beslissing te vergemakkelijken, stellen we de bovenstaande categorieën afzonderlijk voor, met hun voor- en nadelen.

Wat zijn de kenmerken van een activity tracker op instapniveau en wat zijn de voor- en nadelen?

In 2016 werden meer activity trackers verkocht dan ooit tevoren. Dit komt deels doordat er een groot aantal laaggeprijsde toestellen beschikbaar is, die het voor gebruikers gemakkelijker maken om te beginnen. Bij de instap-apparaten kun je voor iets minder dan € 20 een laaggeprijsd apparaat krijgen, maar je krijgt geen display of je krijgt een apparaat dat alleen de tijd en de gelopen stappen aangeeft.

Alle andere informatie, als het toestel meer registreert, moet dan via een app op de smartphone opgeroepen worden. Het ontbreken van een beeldscherm bespaart natuurlijk veel batterijcapaciteit, wat, in tegenstelling tot toestellen met een beeldscherm, tot uiting komt in een veel langer meegaande batterij.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Eerste ervaringen voor beginners
 • Batterij gaat lang mee
Nadelen
 • Geen display
 • Alleen spatwaterdicht
 • Goedkope afwerking

Op dit punt moet iedereen voor zichzelf uitmaken of hij het ontbreken van een display een positieve of negatieve factor vindt De hier getoonde fitnesstrackers bevatten sensoren die versnelling en positieveranderingen meten. Het aantal stappen en hun frequentie worden bepaald door algoritmen, waarvan de uitleg hier te uitgebreid zou zijn.

De nauwkeurigheid varieert van toestel tot toestel. Apparaten in de instapcategorie zijn vooral geschikt als je eerst wilt uitproberen of je überhaupt extra voordeel kunt halen uit een activity tracker.

Wat zijn de functies van een activity tracker uit het geavanceerde segment en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Met de hogere prijs in vergelijking met instap-apparaten nemen ook de functies van de wearables toe, evenals hun afwerking. In de middelste prijsklasse hebben de meeste toestellen, naast de standaardfuncties zoals het tellen van stappen en het meten van de hartslag, ook extra functies zoals het meten van de slaapduur en de slaapkwaliteit.

Naast het meten van de slaap bieden sommige toestellen ook functies die de gebruiker op intelligente wijze wekken. Met behulp van deze functie wordt men zo mogelijk niet op een bepaalde tijd gewekt zoals met een gewone wekker, maar geeft men een tijdsbestek op waarin men zou willen opstaan.

Door je slaap te volgen, bepaalt het dan wanneer je in een lichte slaapfase bent en wekt je tijdens deze fase. Dit betekent dat je fitter wakker wordt en de dag veel aangenamer begint. In deze prijsklasse zijn de meeste toestellen waterdicht en niet alleen spatwaterdicht, zoals in de instapklasse.

Voordelen
 • Display
 • Waterdicht
 • Er worden meer gegevens geregistreerd
Nadelen
 • Kortere levensduur van de batterij

De slaap wordt gemeten met dezelfde sensoren als de hartslag. Natuurlijk is ook hier slechts een benaderende waarde beschikbaar, want de sensoren zijn te klein voor absolute nauwkeurigheid.

Er zijn nauwelijks grenzen aan de kleurkeuze van de gebruiker. Natuurlijk zijn er ook verschillende activity trackers voor vrouwen en mannen, maar die verschillen meestal alleen in hun verschillende kleurencombinaties.

Wat zijn de kenmerken van een activity tracker uit het professionele segment en wat zijn de voor- en nadelen?

In de hogere klasse van activity trackers functioneren ze bijna als vervanging van een smartphone. Op deze toestellen kun je op je smartphone op de hoogte gebracht worden van binnenkomende berichten, ze lezen of het actuele weer bekijken.

Het is ook mogelijk om de muziek te regelen die op de smartphone wordt afgespeeld. Dit is vooral handig als je tijdens het sporten je smartphone in je zak hebt en hem niet uit je zak hoeft te halen. De smartphone apps bieden ook meer informatie en zijn visueel aantrekkelijker dan die van de goedkopere toestellen.

Sommige toestellen bieden ook een caloriecalculator. Dit geeft bij benadering aan hoeveel calorieën je gedurende de dag hebt verbruikt. Het is echter belangrijk op te merken dat dit een schatting is en niet 100% juist. Maar hoe langer de tracker gedragen wordt, hoe nauwkeuriger het resultaat. De prijsklasse ligt tussen €150 en €300.

Voordelen
 • Aanzienlijk meer functies
 • Hoogwaardige afwerking
 • Stijlvol
Nadelen
 • Duur
 • Korte levensduur van de batterij

Als je regelmatig op hoog niveau aan sport doet en geïnteresseerd bent in het nauwkeurig volgen en verbeteren van je prestaties, dan moet je voor een toestel uit het professionele segment gaan. De hoge kwaliteit zal je comfort aanzienlijk verhogen.

Nu we leven in een tijd waarin we steeds minder bewegen en meer op vervoer vertrouwen, is een fitnesstracker precies het juiste om ons in ons dagelijks leven te ondersteunen en ons te motiveren om actiever te zijn in ons dagelijks leven. Natuurlijk zijn er ook toestellen zonder beeldscherm in de middelste en hogere prijssegmenten, maar die vormen meestal de uitzondering.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om activity trackers te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte laten we je zien welke factoren en eigenschappen je kunt gebruiken om activity trackers te evalueren en te vergelijken. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen welk apparaat voor jou geschikt is.

 • Weergave
 • Gewicht
 • Besturingssysteem
 • Slaapbewaking
 • Inactiviteitsalarm
 • Waterdicht
 • Levensduur van de batterij
 • Hartslagmeting

In de volgende alinea lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe belangrijk ze zijn voor je beslissing.

Display

Je wilt op elk moment kunnen zien hoeveel stappen je gelopen hebt, hoeveel calorieën je verbrand hebt tijdens HIIT intervaltraining of duurtraining, of hoe laat het is? Dan heb je een activity tracker met een display nodig. In de meeste gevallen zijn ze onopvallend en hebben ze een eenvoudige vormgeving.

Beeldschermen verbruiken echter ook stroom, en niet te weinig. Dus als je besluit een toestel met een beeldscherm te kopen, moet je je ervan bewust zijn dat je veel van de levensduur van de batterij opgeeft.

Tip: Op veel toestellen staat de schermverlichting standaard te hoog ingesteld. Verander dit in een lager niveau voordat je je toestel gebruikt. Je spaart veel batterij, maar kunt toch alles lezen wat belangrijk is.

Als je een toestel zonder beeldscherm kiest, kun je alle informatie die je toestel registreert via je smartphone bekijken. Hiervoor stellen de fabrikanten hun eigen apps ter beschikking waarmee je je tracker moet verbinden.

Gewicht

De huidige trackers variëren in gewicht van 25 tot 85 gram. Daardoor zijn ze veel lichter dan een gewoon polshorloge. Zelfs een toestel dat 85 gram weegt zal nauwelijks opvallen om je pols, vooral als je gewend bent horloges te dragen.

Of een toestel een beeldscherm heeft of niet, is irrelevant voor het gewicht. Omdat het gewicht zo minimaal is, moet je niet te veel aandacht aan dit punt besteden en je niet laten afschrikken door een gewicht van 80 gram.

Besturingssysteem

Het gaat hier niet om het specifieke besturingssysteem van de tracker, maar om zijn compatibiliteit met smartphones. De meest voorkomende besturingssystemen voor smartphones zijn Android OS, iOS en Windows Phone.

Als je een smartphone hebt die op een van deze drie systemen werkt, heb je een zeer grote kans dat je de tracker ermee kunt verbinden.

Wees je er echter van bewust dat niet elke tracker compatibel is met elk besturingssysteem. Zoek daarom vóór je koopt heel zorgvuldig uit of het gewenste apparaat met je smartphone gekoppeld kan worden.

Slaapmonitoring

Ben je een onrustige slaper? Ben je ’s morgens vaak moe? Krijg je elke nacht niet genoeg slaap? Dan moet je op zoek naar een tracker die je slaap registreert.

De toestellen gebruiken je polsslag om te meten wanneer je slaapt, hoe lang je slaapt en hoe diep je slaap is. Veel toestellen bieden ook een functie die je ’s morgens wekt.

Dit wekt je, voor zover mogelijk, in een lichte slaapfase en niet uit een diepe slaap. Dit betekent dat je je ’s morgens uitgeruster voelt en de dag met meer energie kunt beginnen.

Bij sommige apparaten kun je ook een herinnering activeren die je eraan herinnert elke dag op een door jou aangegeven tijdstip naar bed te gaan om voldoende slaap te krijgen.

Inactiviteitsalarm

Ben je een professional die de hele dag achter een bureau zit of een student die het grootste deel van je tijd in colleges doorbrengt? Zo ja, dan krijg je waarschijnlijk niet genoeg beweging. Natuurlijk is dat niet gezond. Daarom bieden sommige trackers de optie om je te waarschuwen als je te lang niet bewogen hebt.

Vaak besef je niet hoe lang je al achter je bureau zit, dus een wake-up call als deze is net wat je nodig hebt. Hardlopen brengt je bloedsomloop weer op gang en je krijgt wat beweging. Een korte wandeling in de frisse lucht zou ideaal zijn. Vijf tot tien minuten is genoeg.

Ook dit is een van de extra’s waar je niet te veel aandacht aan moet besteden als je beslist wat je gaat kopen. Ben je iemand die veel loopt voor zijn werk of in het algemeen veel sport, dan zal deze functie je niet al te veel meerwaarde bieden. Is dit echter niet het geval, dan ga je niet de fout in met deze extra functie en je krijgt zeker meer beweging.

Waterdicht

Je tracker moet beslist spatwaterdicht zijn. Dit zorgt ervoor dat je het kunt dragen als je je handen wast of een wandeling in de regen maakt. Bij veel trackers die spatwaterdicht zijn staat ook dat je ze onder de douche kunt dragen. Ik zou dit echter afraden.

Als je veel zwemt en hier ook je waarden wilt meten, heb je een tracker nodig waarop expliciet vermeld staat dat hij waterdicht is. Natuurlijk kun je hem ook dragen tijdens het douchen.

Merk echter op dat sommige trackers slechts waterdicht zijn tot een diepte van 5 meter. Als je de tracker regelmatig tijdens het zwemmen en duiken wilt dragen, moet je ervoor zorgen dat hij waterdicht is tot een diepte van minstens 20 meter.

Batterijduur

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste punten, want hoe korter de batterijduur, hoe vaker je je toestel uit moet doen. Er zijn toestellen met een batterijduur van 25 dagen, maar ze missen vaak de nodige functies.

In de regel kun je een batterijduur van vier tot vijf dagen verwachten. Apparaten zonder beeldscherm gaan natuurlijk langer mee.

Omdat je tijdens het opladen geen waarden kunt meten, raden we aan je toestel ’s nachts op te laden. Bij het kopen van een toestel moet je dus letten op hoe lang de batterij meegaat en een toestel kopen dat minstens 4 dagen meegaat.

Anders ben je voortdurend aan het opladen en heb je vaak een tracker aan je arm die er goed uitziet maar geen waarden kan registreren omdat zijn energie opgebruikt is.

Hartslagmeting

De hartslagmeting moet in elke tracker zitten die voor jou in aanmerking komt. Merk echter op dat er trackers zijn die de polsslag voortdurend meten en apparaten die dat alleen op verzoek doen.

Je moet geen tracker overwegen zonder hartslagmeting, want veel andere functies hangen van deze meting af. Een activity tracker zonder hartslagmeting is meestal niet meer dan een stappenteller. Als de tracker andere functies biedt, zoals het berekenen van de verbrande calorieën, kun je aannemen dat de waarden relatief onnauwkeurig zullen zijn.

Wetenswaardigheden over activity trackers

Motivatie door de activity tracker

Mensen met een activity tracker hebben na aanschaf vaak een grotere motivatie om te bewegen en uit hun dagelijkse sleur te komen. Als iemand door een tracker gemotiveerd wordt, heet dat gamification.

Wist je dat 44% van de Amerikanen elke dag een activity tracker gebruikt?

Of het nu is om te sporten of om de hartslag te meten: Activity trackers zijn niet meer weg te denken uit het leven van veel Amerikanen. FitBit is hier de koning van een steeds groter wordende markt. Andere bedrijven zoals Apple doen ook mee met hun “Apple Watch”, waardoor er steeds meer mogelijkheden komen voor mensen om hun fitnessreis vast te leggen.

Is er ook een activity tracker die mijn gegevens beschermt?

Als je gegevensbescherming erg belangrijk vindt en je wilt weten wat een cloud-less product je kan bieden, dan hebben we hier wat informatie voor je verzameld.

Functies Hoe zit het met het delen van gegevens?
Polsslagmeting Niet – via eigen app (kan volledig zonder cloud gebruikt worden), gegevens kunnen lokaal op smartphone opgeslagen worden
Klok- en wekfunctie Niet
Toont berichten en oproepen, gegevensoverdracht Niet – contact met smartphone via Bluetooth, Bluetooth kan desgewenst uitgeschakeld worden
Activiteiten: Slaaptracker, stappenteller, afstanden, verbrande calorieën, activiteitsduur, bereiken van doelen Niet – via eigen app (volledig te gebruiken zonder cloud), gegevens kunnen lokaal op de smartphone worden opgeslagen, mogelijk zonder internetverbinding, maar wel te gebruiken voor extra functies

De eerste FitBit

FitBit is tegenwoordig waarschijnlijk een van de bekendste fabrikanten wereldwijd als het gaat om wearables. Tegenwoordig bieden ze fitnesstrackers in alle vormen en kleuren. Het begon echter allemaal met een clip die je aan je heup bevestigde.

De geschiedenis van activiteitentrackers

De eerste draagbare hartslagmeters bestaan al sinds 1981. Toen werden ze ontwikkeld voor atleten en waren ze vele malen duurder dan de wearables die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, waardoor ze oninteressant werden voor willekeurige amateursporters.

Zal ik sneller afvallen met een activity tracker?

Natuurlijk is een activity tracker geen tovermiddel, maar het kan wel helpen om de motivatie aanzienlijk te verhogen als je jezelf doelen stelt en probeert je daar elke dag aan te houden. Deze kunnen individueel gekozen worden in de respectievelijke apps en het apparaat informeert je zodra er een bereikt is of geeft je suggesties over wat je kunt doen om je dagelijkse doel te bereiken.

Als je een toestel uit het professionele segment gekozen hebt, kun je in de app ook de verbruikte calorieën laten zien, wat erg nuttig kan zijn, vooral tijdens een dieet.

Beeldbron: FitNish Media / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies