Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

17Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Gymnastiekstangen of horizontale stangen zijn een geschikte optie voor sport en beweging thuis of op school. Enerzijds bieden ze kinderen plezier en spelletjes in hun eigen tuin, en anderzijds zijn ze ook een manier voor volwassenen om binnen of buiten te bewegen. Tenslotte worden ze ook gebruikt bij gymnastieklessen op scholen en zijn dus een echte allrounder.

In onze grote turnstangentest 2023 willen we je de beste varianten voor het gebruik van turnstangen laten zien. We hebben binnen- en buiten-gymnastiekstangen, optrekstangen en klimrekken vergeleken en de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. Dit moet je helpen te ontdekken wat het beste bij je past en zo je aankoopbeslissing vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

 • De gymnastiekstang, ook wel rekstok genoemd, is een gymnastiektoestel dat meestal van staal of gecoat hout gemaakt is
 • Gymnastiekstangen kunnen zowel voor binnen als voor buiten gekocht worden. Voor gymnastiekstangen voor binnen wordt ook onderscheid gemaakt tussen stangen voor de gymzaal en voor het deurkozijn.
 • Een gymnastiekstang kan gebruikt worden in combinatie met andere gymnastiektoestellen zoals muurstangen of klimrekken. Ze zijn ook in hoogte verstelbaar en verkrijgbaar in verschillende lengtes. Dit maakt ze tot een uiterst flexibel stuk sportuitrusting.

Beste rekstok: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor gymnastiekstangen

Om bij het turnen een maximum aan veiligheid te kunnen bereiken, maar tegelijk ook succes bij het turnen, moet bij de aanschaf met een aantal criteria rekening gehouden worden.

Deze criteria omvatten:

In het volgende gedeelte bekijken we de afzonderlijke criteria meer in detail.

Afmetingen

Meestal is een gymnastiekstang 150 centimeter lang. Dit is optimaal voor de meest voorkomende gymnastiekoefeningen. Langere stangen van tot 180 centimeter zijn geschikt als twee mensen tegelijk willen turnen. Gymnastiekstangen voor het deurkozijn, daarentegen, zijn korter. Met een lengte van ca. 80 centimeter passen ze perfect in de breedte van het deurkozijn.

De standaardmaat is meestal 150 centimeter.

Er is meer speelruimte wat de hoogte betreft. De gymnastiekstaven zijn meestal verstelbaar tussen 90 en 170 centimeter, afhankelijk van de grootte en bekwaamheid van de gymnasten. Speciale versies kunnen tot 195 centimeter verhoogd worden.

Deze hoogte is geschikt voor bijvoorbeeld pull-ups, want de vloer mag niet bereikt worden, zelfs niet als de armen volledig gestrekt zijn.

Belastbaarheid

Gymnastiekoefeningen aan de rekstok vereisen vooral een zeer grote stabiliteit. Daarom zijn ze meestal van roestvast staal, of meer precies V2A roestvast staal. Het gladde materiaal biedt niet alleen veiligheid, maar ook het best mogelijke trainingssucces.

Stabiliteit en veerkracht zijn het allerbelangrijkste van een gymnastiekstang.

Je kunt echter ook gymnastiekstaven kopen die gemaakt zijn van gecoat hout. Dit materiaal wordt vooral gebruikt voor muurstaven. De balken die gebruikt worden om gymnastiekstangen voor buiten aan te bevestigen zijn meestal houten balken. De belastbaarheid van de stang moet minstens tweemaal je eigen lichaamsgewicht zijn.

Diameter

De diameter van een horizontale staaf varieert van 2,8 tot 4 centimeter. Het moet hooguit dik genoeg zijn voor een volwassen hand om het volledig te omsluiten. Een grotere diameter geeft meer stabiliteit bij rollen en opzwaaien.

Een dunnere diameter is vooral geschikt voor optrekstangen, terwijl een iets dikkere diameter meer geschikt is voor gymnastiekoefeningen zoals rollen en optrekken. Dit komt omdat de belasting op de stang bij deze oefeningen extreem hoog is.

Bevestiging

Afhankelijk van het soort rekstok worden verschillende bevestigingen gebruikt.

De gymnastiekstang voor buiten wordt meestal aan houten of roestvrij stalen palen bevestigd.

De gymnastiekstang voor de tuin wordt meestal als een enkele of dubbele stang tussen twee houten of roestvrij stalen palen bevestigd.

Indoor gymnastiekstaven kunnen in gymzalen op wandstaven of vrijstaand als horizontale staven geïnstalleerd worden.

Een gymnastiekstang kan ook aan een deurkozijn bevestigd worden. Dit is meestal een optrekstang.

Besluit: Welke soorten turnstangen zijn er en welke is de juiste voor mij?

De gymnastiekstang verschilt sterk in de manier waarop hij bevestigd wordt.

Zoals uit de bovenstaande criteria kan worden afgeleid, wordt het type bevestiging vooral bepaald door de vraag of de paal binnen of buiten wordt gebruikt.

Type Beschrijving
Gymnastiekpaal voor in de tuin Gymnastiekpalen voor buiten worden meestal gebruikt als enkele of dubbele stang. Ze kunnen ook worden gebruikt om hele klimstructuren te bouwen.
Turnstang voor het deurkozijn Dit type turnstang is meestal bekend als pull-up bar en maakt indoor training voor bepaalde oefeningen mogelijk.
Turnstang voor gymzalen Zoals de naam al doet vermoeden, is dit type te vinden in gymzalen van scholen of sportclubs. Deze zijn zelden vrijstaand, maar gecombineerd met muurstangen of iets dergelijks.

In het volgende gedeelte gaan we nu dieper in op deze drie soorten en belichten we de positieve en negatieve kanten.

Turnstange für den Garten

Gymnastiekpaal voor de tuin

Het grootste voordeel van gymnastiekpalen voor de tuin is hun veelzijdigheid. Aan de ene kant kunnen ze gebruikt worden om een eenvoudige enkele of dubbele balk te bouwen. Dit zijn een of twee gymnastiekpalen die tussen twee houten palen bevestigd zijn.

Als alternatief voor houten palen kun je ook palen van V2A roestvast staal gebruiken. Zelfs na jaren zullen deze niet roesten, wat een duidelijk pluspunt is. Anderzijds kunnen ze ook gebruikt worden om hele klimtorens te maken die van de tuin een paradijs maken, vooral voor kinderen. Maar zelfs met maar één gymnastiekstok kun je al een hele reeks verschillende oefeningen doen.

Voordelen
 • Diverse uitvoeringen
 • Veel gebruiksmogelijkheden en combinaties
 • V2A roestvrij staal voorkomt roesten
 • Uitbreiding tot klimtorens
Nadelen
 • Weersafhankelijk
 • Bevestiging kan roesten
 • Enkele zeer dure varianten
 • Montage duurt soms lang

Waarschijnlijk is het grootste nadeel dat het gebruik van de Turnrecks erg weersafhankelijk is en daarom normaal niet bij slecht weer wordt gebruikt. Bovendien kunnen de sluitingen gemakkelijk roesten. Tenslotte zijn vooral klimtorens een zeer dure onderneming en vergen ze ook veel tijd om op te zetten.

Turnstange für den Türrahmen

Gymnastiekpaal voor het deurkozijn

Gymnastiekpalen voor het deurkozijn hebben het grote voordeel dat ze niet afhankelijk zijn van het weer. Enerzijds kunnen ze daardoor ook bij slecht weer gebruikt worden, en anderzijds hoeft het materiaal van de gymnastiekstang niet weerbestendig te zijn. Bovendien zijn optrekstangen vaak erg veerkrachtig en kunnen ze daarom een lichaamsgewicht tot 400 kilo dragen, mits ze goed geïnstalleerd zijn.

Voordelen
 • Niet weersafhankelijk
 • materiaal met zachte greep
 • gemakkelijk te monteren
 • hoge belastbaarheid
Nadelen
 • Laat vaak sporen na op het deurkozijn
 • slechts beperkte ruimte beschikbaar
 • vaak niet boren mogelijk

Het nadeel is dat de gymnastiekstangen maar voor een paar oefeningen gebruikt kunnen worden. Het bekendste gebruik is als optrekstang. Bovendien is de ruimte rond de bar ook erg beperkt door het deurkozijn en is ze ook moeilijker te gebruiken voor mensen met grotere lengtes. Bij de keuze van een montage-optie ben je ook vaak aangewezen op een klemverbinding, omdat boren niet altijd toegestaan is, vooral in huurflats.

Turnstange für die Turnhalle

Gymnastiekstang voor de gymzaal

Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze vooral in gymzalen door scholen gebruikt. Ze worden dan ofwel als rekstokken gebruikt, ofwel op wandrekken gemonteerd. Het voordeel is dat je een grote verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden hebt en ook professioneel kunt trainen op de turnstang.

Voordelen
 • Veel gebruiksmogelijkheden en combinaties
 • Maakt professionele opleiding mogelijk
Nadelen
 • Niet beschikbaar als privé-aankoop
 • Vereist veel ruimte

Deze is echter zelden beschikbaar als privé-aankoop, maar is voorbehouden aan scholen, kleuterscholen en sporthallen. Ook wat ruimte betreft is men aangewezen op grote lokalen.

Gids: Veelgestelde vragen over gymnastiekstangen in detail beantwoord

In het volgende gedeelte behandelen we de belangrijkste vragen over gymnastiekstangen die van belang zijn voor je aankoopbeslissing.

Wat is een gymnastiekstang?

Een turnstang of rekstok is een toestel waarop je verschillende gymnastiekoefeningen kunt doen, zoals op en om draaien of rollen. Hij is meestal van roestvast staal, omdat dit materiaal een hoge mate van stabiliteit biedt zonder het trainingssucces te belemmeren.

Turnstange -1

Een turnstang is een ideaal stuk sport- en recreatiemateriaal voor kinderen en volwassenen.
(Image source: Hendrik Hausen / pixabay.com)

Een gymnastiekstang moet niet verward worden met een optrekstang.

Welke alternatieven zijn er voor een gymnastiekstang?

Er zijn eigenlijk geen directe vervangers voor gymnastiekstaven of rekstokken. Er zijn echter verschillende mogelijkheden om gymnastiekstaven te combineren met andere gymnastiektoestellen.

Zo kunnen enkele en dubbele staven gecombineerd worden met zogenaamde dip bars. Dit zijn twee parallelle gymnastiekstaven die iets langer dan een armlengte uit elkaar en op ongeveer heuphoogte geplaatst worden. Er kunnen allerlei fitnessoefeningen op uitgevoerd worden.

Turnstange -2

Gymnastiekstangen kun je ook als hele klimrekken kopen
(Image source: GMB Money / unsplash)

In principe kan een hoge stang echter met elk klimmateriaal voor buiten gecombineerd worden. Gymnastiekstangen kunnen samengesteld worden uit ladders, klimnetten of sportwanden om hele klimparken te vormen, die zo op speelplaatsen of fitnessvoorzieningen lijken.

Wat is de diameter van een gymnastiekstok?

Een gymnastiekstang kan een diameter hebben van 2,8 tot 4 centimeter. Een grotere diameter is af te raden omdat een volwassene de staaf altijd volledig met zijn hand moet kunnen omsluiten.
Een grotere diameter geeft meer stabiliteit bij rollen en opzwaaien

Anders neemt de kans op ongelukken toe en kunnen de gymnastiekoefeningen ook moeilijker uitgevoerd worden. De reden hiervoor is dat bij deze oefeningen de belasting op de stang extreem hoog is en hij daardoor gemakkelijk kan slingeren. Een diameter van 2,8 centimeter is gebruikelijk.

Een dunnere diameter kan echter geschikt zijn voor optrekstangen voor het deurkozijn. Op dit soort gymstang worden toch geen extreme oefeningen of rollen uitgevoerd. Bovendien is er zelden genoeg ruimte in het deurkozijn voor dikkere spijlen.

Voor pull-ups kan een dunnere diameter je ook helpen om een betere greep te hebben. Bovendien is het ook aan te bevelen magnesium of handschoenen te gebruiken voor een betere duurzaamheid van het staal. Dit heeft als bijkomend effect dat het de handpalmen beschermt.

Zijn gymnastiekstangen in hoogte verstelbaar?

De meeste gymnastiekstangen zijn in hoogte verstelbaar. De optimale hoogte is aangepast aan de mogelijkheden van de gymnast en vooral aan zijn/haar grootte. Veel voorkomende hoogtes zijn tussen 90 en 170 centimeter. Als de hoogte van de paal het toelaat, kun je ook hoger gaan.

In veel gevallen zijn ze op maat gemaakt, en daarom is de prijs hoger. Sommige merken zoals Tolymp bieden trellises aan in wel 25 verschillende hoogtes.

V2A roestvast staal wordt onder meer gekenmerkt door een laag koolstofgehalte.

Meestal kunnen horizontale spijlen gemakkelijk en zonder gereedschap versteld worden. Daarvoor worden schroefgrepen gebruikt die de staaf losmaken en weer vastmaken door hem open en dicht te draaien. Het hout blijft onbeschadigd omdat de staven in metalen busjes met schroefdraad geschroefd zijn.

De moeren zijn voorzien van plastic doppen, zowel als beschermingsmaatregel als om visuele redenen.

Voor palen van V2A roestvast staal zijn de geschroefde delen ook van roestvast staal.
De moeren op deze versie zijn ook afgedekt met plastic dopjes.

Hoe bevestig ik een gymnastiekstok?

Afhankelijk van het type gymnastiekstok worden verschillende soorten sluitingen gebruikt. De draaibalk voor de tuin wordt gewoonlijk met roestvast stalen schroeven aan twee houten palen bevestigd. Deze palen hebben gaten op verschillende hoogten, zodat de hoogte veranderd kan worden. De palen zelf zijn in de grond gebetonneerd om ze blijvend te beveiligen tegen wiebelen.

Om een beter idee te krijgen van hoe een hoge rekstok wordt opgezet, worden de afzonderlijke stappen visueel voorgesteld in de volgende video.

Gymnastiekstangen die niet als hoge stang gebruikt worden, hebben meestal andere bevestigingsmodaliteiten. Zo worden gymnastiekstaven voor de gymzaal zelden als enkele of dubbele staven gebruikt. Meestal wordt de bar op muurstangen gemonteerd of vrijstaand als een horizontale bar. Het laatste wordt gekocht als een kant-en-klaar stuk uitrusting.

Er zijn twee manieren om optrekstangen of spijlen voor het deurkozijn te monteren. Een ervan is om de staaf op zijn plaats te boren en te schroeven. Een methode echter, die minder schade aan het deurkozijn achterlaat, is de klemverbinding. Hier wordt de lengte van de staaf, die een telescopische staaf is, met draaibewegingen ingesteld en in de deur geklemd.

Beeldbron: dolgachov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies