Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

64Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote handoefenaar test 2023. Hier stellen we alle handoefenaars voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste handoefenaar voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een handoefenapparaat wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Handoefenaars zijn licht en handzaam en dus ideaal voor op reis.
 • Er zijn verschillende soorten handoefenaars, variërend van een bal tot de klassieke veergreep dumbbell.
 • Gripsterkte wordt vaak onderschat, maar ze is erg belangrijk bij sport en helpt tegen artritis.

Beste Handtrainer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een handtrainer koopt

Welke spieren traint de handtrainer?

Veel mensen spotten met de handoefenaar en doen hem af als onbelangrijk. Maar in tegenstelling tot grotere spieren zoals de benen en de rug, is het een heel belangrijke spier.

Het belangrijkste wat je met de handoefenaar traint is je grijpkracht, die elke dag nodig is. Of het nu is om gewoon een fles te openen of gitaar te spelen of andere dingen. Het is ook belangrijk bij sport, waar het je helpt klimmen of een bal vangen.

Je kunt grijpkracht op verschillende manieren indelen, maar hier is hoe wij het indelen:

Soort kracht Uitleg
knijpkracht dit is de kracht waarmee druk wordt uitgeoefend op een voorwerp in je hand
pols kracht zeer belangrijk voor atletische prestaties, toont de stabiliteit van je pols, buigen van de pols veroorzaakt prestatieverlies en blessures, belangrijk voor boksers
Duimsterkte de kracht van de duim ten opzichte van de andere vingers, belangrijk onderdeel voor het vangen en vasthouden van voorwerpen, belangrijk voor voetballers om een pass te kunnen gooien/vangen
Vingersterkte kracht van elke individuele vinger
Handkracht bepalend voor hoe lang een greeppositie kan worden vastgehouden

Wat heb ik aan een handtrainer?

Een handtrainer helpt je om je grijpkracht te vergroten, wat belangrijk is voor sommige sporten. Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende soorten spieren betrokken bij grijpkracht en ze zijn ook belangrijk bij verschillende sporten.

Helpt een handtrainer ook tegen artrose?

Beweging met de handen is heel belangrijk, vooral voor oudere mensen die artrose hebben. Ook al kan het in het begin erg pijnlijk zijn, kleine bewegingen bouwen spieren op en ontlasten de gewrichten.

Handtrainers worden ook gebruikt bij revalidatie en zijn ook een gemakkelijk thuis te gebruiken hulpmiddel. De spieren worden langzaam opgebouwd en versterken de handen en de pijn verdwijnt langzaam.

Oefening is essentieel voor Arthorse en de handtrainers zijn daarvoor ideaal en worden ook gebruikt bij revalidatie.

De verschillende sterktes maken het mogelijk de spieren langzaam op te bouwen en de handen te versterken, zodat de pijn afneemt.

Welke alternatieven zijn er voor handtrainers?

Een andere manier om je grijpkracht in je handen te trainen is met oefeningen die je eigen lichaamsgewicht gebruiken of met andere trainingsapparatuur.

Klimmen is ook een goede manier om je grijpkracht te trainen.

Beslissingsrubriek: Welke soorten handoefenaars zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een handoefenapparaat wilt kopen, zijn er twee basistypes

 • verstelbare handtrainer
 • niet-verstelbare handtrainer

Wat zijn de kenmerken van een verstelbare handoefenmachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Met een verstelbare handoefenaar kun je de kracht, d.w.z. het gewicht, instellen.

Omdat je de sterkte kunt instellen, kun je je handtrainer langer gebruiken. Door regelmatige training neemt ook je kracht toe en daarom moet ook het gewicht van de handtrainer aangepast worden om verdere vooruitgang te boeken.

Voordelen
 • individueel instelbaar
 • klein en handzaam
 • langere tijd te gebruiken
Nadelen
 • verleidt je tot overschatting
 • je traint alleen een bepaalde spier
 • overbelasting mogelijk

Omdat je het gewicht zelf kunt instellen, brengt dit je ook heel snel in de verleiding om jezelf te overschatten, wat weer averechts werkt voor je spier. Dit en het feit dat de handtrainer handzaam is en overal mee naar toe genomen kan worden, zodat je overal kunt trainen, kan heel gemakkelijk tot overbelasting leiden.

Bovendien traint de verstelbare handtrainer alleen dezelfde spier steeds opnieuw en kan hij niet op een andere manier gebruikt worden, wat de training snel eentonig kan maken of tot overbelasting kan leiden.

Wat onderscheidt een niet-verstelbare handoefenmachine en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Er zijn verschillende soorten niet-verstelbare handoefenaars. Zo zijn er verschillende soorten ringen en ballen of andere verschillende soorten die de verschillende spieren in de hand trainen.

Deze variaties zijn allemaal erg handzaam en daardoor heel gemakkelijk in je tas op te bergen en mee te nemen. Je kent waarschijnlijk al één variant van de niet-verstelbare handoefenaar: de zogenaamde stressbal.

Het is voor mensen die af en toe stress moeten verlichten of die een afleiding nodig hebben als ze erg nerveus zijn.

Voordelen
 • verschillende soorten
 • traint verschillende spiergroepen
 • eenvoudig en handig
 • stressverlichting
Nadelen
 • niet verstelbaar
 • modelafhankelijk
 • overbelasting

Omdat deze soorten handtrainers niet verstelbaar zijn, moet je vaak een nieuwe handtrainer kopen met een hogere kracht of gewicht. Dit is de enige manier waarop je je voortdurend kunt verbeteren.

Ook als je verschillende spiergroepen gaat trainen, heb je verschillende modellen handoefenaars nodig. Omdat een model alleen een bepaalde spiergroep kan trainen. Omdat de hand exerciser zo gemakkelijk mee te nemen is, kan dit ook leiden tot te veel oefenen en dus tot overtraining.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om hand trainers te vergelijken en te evalueren

In het volgende leggen we uit welke aspecten je als leidraad kunt gebruiken bij het kopen van een hand trainer.

De criteria die je kunt gebruiken om handtrainers te vergelijken zijn o.a.

 • Gebruik / spiergroep
 • Materiaal
 • Maat
 • Gewicht
 • Kleur

De verschillende criteria worden in de volgende paragrafen nader toegelicht.

Gebruik / spiergroep

Dit is het belangrijkste criterium om een vingertrainer te kopen. Voor je koopt moet je je bewust zijn van welke spiergroep je wilt trainen en hoe je je handtrainer wilt gebruiken, en die kunnen nogal uiteenlopen. Zoals al in de gids is uitgelegd, zijn er verschillende soorten grijpkracht en hoe je die kunt trainen.

Materiaal

Handtrainers zijn meestal van zeer stevig en duurzaam materiaal gemaakt. De meeste handtrainers zijn daarom van rubber gemaakt. Er zijn echter ook handoefenaars van aluminium, en ook hier hangt het ervan af welke variatie je wilt.

Maat

De maat is belangrijk, want de handoefenaar moet goed in je hand passen en niet te groot of te klein zijn. Het is aan te raden bij plaatselijke warenhuizen te kijken hoe groot vingertrainers kunnen zijn en welke je hand zou kunnen passen.

Gewicht

De handtrainer zelf moet niet te veel gewicht hebben, want dat kan de training alleen maar moeilijker maken. De kracht of het gewicht van de vingeroefening is moeilijker. De niet-verstelbare gewichten hebben een vaste kracht die gebruikt wordt en met de verstelbare gewichten moet je je langzaam opwerken tot het juiste gewicht.

Kleur

Kleur kan voor sommige mensen ook een belangrijke doorslaggevende factor zijn. De verschillende vingertrainers zijn te koop in een grote verscheidenheid aan kleuren. Bijna alle kleuren zijn verkrijgbaar, dus je kunt je nieuwe handtrainer in je favoriete kleur kopen.

Handtrainers zijn in bijna alle kleuren verkrijgbaar.

Wetenswaardigheden over handtrainers

Hoe vaak moet ik een handtrainer gebruiken?

Er is geen standaardformule voor. Het hangt van je eigen lichaam af hoeveel je kunt trainen. Maar vooral beginners moeten in het begin niet overdrijven en steeds een dag rust nemen om hun spieren de tijd te geven te regenereren.

Welke oefeningen zijn er voor de handtrainer?

Er zijn veel verschillende oefeningen voor de verschillende soorten handoefenaars.

Kan ik mijn handoefenaar verkeerd gebruiken?

Elk krachttoestel kan verkeerd gebruikt worden. Met de handoefenaar is dat echter nogal moeilijk, omdat je hem meestal maar op één manier kunt gebruiken.

Beeldbron: unsplash.com / John Fornander

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies