Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Boulder schoenen hebben een sterke statische wrijving en geven een stevig houvast bij het klimmen op rotsen of in hallen. Ze zitten stevig op de voet en hebben meestal een voorgespannen vorm, die de krachtoverdracht naar de tenen optimaliseert.

In onze boulderschoenentest 2023 namen we onze favoriete boulderschoenen onder de loep en testten we ze voor je. We hebben alle belangrijke informatie over de respectieve schoenen kort en bondig samengevat, en ook de voor- en nadelen van boulderschoenen met lage of hoge voorspanning.

Hieronder vind je alle antwoorden op veelgestelde vragen over boulderschoenen. We laten je zien waar je op moet letten bij het kopen. Ons doel is je te helpen de juiste boulderschoenen voor je te vinden en je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

 • Boulderschoenen geven klimmers steun en stabiliteit op steile rotswanden. Zowel het klimniveau als het bovenmateriaal en de zool beïnvloeden de beweeglijkheid en soepelheid bij het klimmen.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen neutrale, gematigde en agressieve boulderschoenen, waarbij alle varianten een andere schoenvorm hebben. De vorm komt voort uit de pretentie, de asymmetrie zowel als de neerwaartse draai en de hielpasvorm.
 • Er is een optimale schoenvorm voor elke voetvorm – zelfs voor bredere voeten. Kei schoenen mogen echter niet te smal of te breed zijn. Hier moet bij aankoop beslist rekening mee gehouden worden.

Beste Boulder schoenen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor boulderschoenen

Nu laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verschillende boulderschoenen op de markt.

Dit zijn de criteria die je kunt gebruiken om boulderschoenen met elkaar te vergelijken:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat voor elk criterium belangrijk is.

Niveau

Niet alle boulderschoenen zijn geschikt voor elke moeilijkheidsgraad. In principe zijn er drie categorieën boulderschoenen: Neutrale, matige en agressieve boulderschoenen. Alle boulderschoenen worden in de drie categorieën verdeeld door, onder andere, de mate van voorspanning, de neerwaartse draaiing en de soort pasvorm.

Alle boulderschoenen moeten ingelopen worden en rekken uit, afhankelijk van het materiaal.

Neutrale boulderschoenen zonder voorspanning en neerwaartse draai zijn ideaal voor beginners. Op deze manier kan eerst een veilige techniek voor het klimmen geleerd worden. Bovendien zijn neutrale boulderschoenen stabiel en bieden ze veel comfort, wat het klimmen in het begin gemakkelijker maakt.

Gevorderde klimmers kiezen vaak matige boulderschoenen. Dit is een mengsel van neutraal en agressief. Matige Boulder schoenen hebben een gemiddelde voorspanning en de neerwaartse draai is ook zichtbaar. De rubberen zool is echter dunner dan die van de neutrale schoen. Aan de ene kant belooft dit goede grip, maar aan de andere kant slijt de zool snel. Omdat hij nog steeds comfortabel is om te dragen, is de matige Boulder schoen een allrounder.

Ervaren klimmers dragen meestal agressieve boulderschoenen. De grote neerwaartse draai en de sterke voorspanning maken een optimale krachtoverbrenging naar de treden mogelijk. Dit maakt het mogelijk om op overhangen te klimmen. Agressieve boulderschoenen hebben ook een dunne zool die snel slijt bij veelvuldig klimmen. Meestal hebben agressieve boulderschoenen de neiging strakker te passen dan gematigde of neutrale schoenen. Bovendien zijn agressieve boulderschoenen meestal oncomfortabeler en niet lang draagbaar.

Fit

Niet elke pasvorm past bij alle voetvormen. Zelfs de menselijke voet is niet altijd hetzelfde gevormd. Er zijn drie verschillende voetvormen. We laten je nu zien wat het zijn

 • Griekse pasvorm: De tweede teen van links is langer dan alle andere tenen.
 • Egyptische pasvorm: De tweede teen van links is korter dan de grote teen.
 • Romeinse pasvorm: De tweede teen van links is even lang als de grote teen.

Het maakt niet uit welke voetvorm je hebt, er is een Boulder schoen die bij elke voet past. De meeste websites geven informatie over de pasvorm van de afzonderlijke schoenen.

Down Turn

De down turn geeft de neerwaartse buiging van de voorvoet aan. Vooral in de tenen toont een uitgesproken neerwaartse kromming.

Kei schoenen met een neerwaartse draai passen strakker, maar zijn minder comfortabel.

Op klimroutes met overwegend overhangen of kleine richels kan de neerwaartse draai uiterst nuttig zijn. De buiging zorgt voor een beter gevoel bij het klimmen, want de zool is vaak dun en flexibel. De Down Turn is echter niet voor beginners, want de pasvorm vergt enige gewenning.

Symmetrie en asymmetrie

In principe maakt men onderscheid tussen de symmetrische en asymmetrische basisvorm van de schoen. De asymmetrie van een Boulder schoen geeft de zijdelingse draaiing van buiten naar binnen aan. De beste manier om de asymmetrie te zien is door de Boulder schoen van bovenaf te bekijken.

Symmetrische Boulder schoenen lijken qua vorm op gewone straatschoenen.

Schoenen met een asymmetrische vorm zijn aan de zijkanten naar binnen gekeerd.

Dit heeft het voordeel dat kleine stappen preciezer genomen kunnen worden. Asymmetrische schoenen zijn echter niet voor beginners, want er is een gevorderde techniek voor nodig.

Hielpasvorm en teenstuk

Je hak moet altijd stevig in de boulderschoen zitten en er niet uitglijden. Kleine extra rubberen profielen op de boulderschoen zijn bijzonder nuttig bij het klimmen, want ze geven je veel meer grip.

Kei schoenen hebben vaak een aantreklus, zodat je er gemakkelijker in kunt stappen.

Zorg bijvoorbeeld bij de hielhaak voor voldoende rubber profiel op de hiel, zodat je meer stabiliteit hebt bij het klimmen.

Het Toepad is ook nuttig bij het gebruik van de Toe-Haak. Het teenstukje zit op je tenen en geeft je meer zekerheid bij het klimmen.

Materiaal

Voordat je een keuze maakt voor boulderschoenen, moet je eerst de materialen van de stof en de zool uitzoeken. Het materiaal van de zool is vooral belangrijk omdat het stabiliteit en grip geeft bij het klimmen.

Houd er rekening mee dat je voeten opzwellen in de zomer.

Keierschoenen van leer staan bekend om hun aanpassingsvermogen. Koop je Kei schoenen liever iets te krap dan te wijd en houd er rekening mee dat de schoenen nog zullen rekken. Ook zullen je voeten minder stinken in leren schoenen dan in synthetische, omdat ze ademend zijn.

Synthetische schoenen zetten nauwelijks uit als ze gedragen worden, dus ze zijn heel duurzaam. Je voeten beginnen echter sneller te stinken op een langere klimtocht, omdat de stof niet ademend is.

Met de zogenaamde gemengde vorm, d.w.z. Kei schoenen van leer en synthetisch materiaal, geniet je van de voordelen van beide materialen. Je moet voor jezelf nagaan of de gemengde vorm op de lange duur goed voor je is.

De zool hangt af van het rubber. Er zijn dunne, dikke, zachte en harde rubber zolen die de stabiliteit van de schoenen en de grip beïnvloeden. De beslissing voor een zool moet gebaseerd zijn op je klimstijl en klimgewoonten.

De meeste rubberen zolen zijn tussen drie en vijf millimeter dik.

Een dunne en zachte zool geeft je meer gevoel bij het klimmen en zorgt voor flexibiliteit. Meestal zijn dunne zolen ideaal voor wrijvingsklimmen en zijn ze, in tegenstelling tot dikke zolen, niet doorlopend. De enige tekortkomingen zijn stabiliteit en slijtage.

Een dikke en harde zool is populair bij beginners en alpiene klimmers en geeft je voetzool en je tenen minder gevoel bij het klimmen. Anderzijds is een harde zool goed voor klimpassen met kleine stappen en kleinere leesten.

Sluitsystemen

Boulder schoenen zijn verkrijgbaar met verschillende sluitsystemen die een nauwsluitende pasvorm garanderen. Alvorens te kopen moet je het voor jou meest praktische sluitsysteem vinden. We leggen uit waar je op moet letten bij je beslissing.

 • Klittenband: De sluiting is praktisch en maakt het mogelijk de schoen snel aan en uit te trekken. Bovendien biedt de sluitvorm een individuele pasvorm aan je voet.
 • Vetersluiting: Het duurt langer om aan en uit te trekken met vetersluiting. Het kan ook gebeuren dat je verstrikt raakt in de lussen en dat de veters tijdens de beklimming losraken. Om dit te voorkomen kun je je lussen in de rand van het bovendeel wegstoppen.
 • Loafers: Het grootste voordeel van loafers is dat ze snel aan en uit te trekken zijn. Loafers zijn ook heel slank, zodat je je voet in veel kleine hoekjes en gaatjes kunt krijgen. Dit systeem kan echter niet aan de vorm van je voet aangepast worden. De levensduur van het elastiek is ook niet oneindig. Als het elastiek versleten is, zul je tijdens het klimmen snel uit de boulderschoen glijden.

Besluit: Welke soorten boulderschoenen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Sterkte van de voorspanning Voordelen Nadelen
Boulder schoenen met lage voorspanning Comfortabel, perfect voor beginners, geschikt voor langere klimtochten Nauwelijks houvast aan haken, weinig gevoel in de tenen
Boulder schoenen met sterke voorspanning Goede grip op overhangen en kleine richels, strakke hiel pasvorm, meer druk kan worden overgebracht op de treden, behouden hun oorspronkelijke vorm voor een lange tijd Inflexibel, ongemakkelijk op de lange termijn, niet geschikt voor beginners

Als je boulderschoenen wilt kopen, zijn er twee soorten producten, elk met een andere voorspanning, waaruit je kunt kiezen:

De voorspanning ontstaat door een elastische band aan de hiel die de hiel naar voren strekt. Dit is de spanning van de hiel tot de teen van de schoen.

Afhankelijk van de klimplaats, klimstijl en klimniveau is veel of weinig voorspanning voordelig. Je moet zelf beslissen aan welke optie je de voorkeur geeft. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van de verschillende boulderschoenen, dan kun je daarover meer lezen in de volgende twee rubrieken:

Boulder Schuhe mit geringer Vorspannung

Boulderschoenen met lage voorspanning

Boulderschoenen met lage voorspanning zijn goed voor klimmende beginners omdat ze comfortabel zijn. Hoge voorspanning is alleen nuttig als je een gevorderde klimtechniek hebt.

Toch hebben boulderschoenen met een zwakke voorspanning minder grip op hiel- of teenhaken. Het gevoel in de tenen is ook minder uitgesproken met een zwakke voorspanning.

Voordelen
 • Comfortabel
 • Optimaal voor beginners
 • Geschikt voor langere klimroutes
Nadelen
 • Nauwelijks houvast aan haken
 • Minder gevoel in de tenen
Boulder Schuhe mit starker Vorspannung

Keischoenen met sterke voorspanning

De mate van voorspanning is te herkennen aan de vorm van de schoen. Als de hiel sterk naar voren getrokken wordt, wijst dit op een sterke voorspanning. De “banaanvorm” van de schoen is ook typerend voor de soort pretentie.

Een grote voorspanning is bijzonder geschikt voor het beklimmen van overhangen, want de boulderschoenen bieden voldoende steun. De rubberen band bij de hiel zorgt ervoor dat meer druk op de schoppen kan worden overgebracht. Bijgevolg zijn boulderschoenen met veel voorspanning optimaal voor klimroutes met kleine treden en veel kleine richels.

Deze soorten boulderschoenen zijn echter meestal oncomfortabel en alleen geschikt om mee te klimmen. Als je langere tijd op vlak terrein loopt, moet je beslist je boulderschoenen uittrekken. Omdat zwaar voorgespannen schoenen vaak erg strak zitten, kan zwelling van de voeten in de zomer oncomfortabel worden. Afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je gaat boulderen en het materiaal van de schoenen, moet je je boulderschoenen niet te strak kopen.

Voordelen
 • Goede houvast op overhangen en kleine richels
 • Stevige hiel
 • Duurzaam
 • Meer druk kan op de treden worden overgebracht
Nadelen
 • Onflexibel
 • Oncomfortabel op lange termijn
 • Niet geschikt voor beginners

Gids: Veelgestelde vragen over boulderschoenen in detail beantwoord

Om je te helpen beslissen welke schoenen je moet kopen, gaan we nu in op het volgende.

Voor wie zijn boulderschoenen bedoeld?

Boulderschoenen zijn geschikt voor klimmers en geven steun op steile rotswanden. Het maakt niet uit of je beroepsmatig of als hobby klimt. Let er bij het kopen op dat je boulderschoenen niet te strak en niet te wijd zijn.

Flexibiliteit en mobiliteit zijn ook belangrijke criteria bij de aanschaf. Niet alle boulderschoenen zijn geschikt voor elke klimmer, want: Afhankelijk van hoe ervaren je bent en waar je klimt, kun je beter een andere schoen kiezen. Het materiaal van de stof en de zool spelen een beslissende rol.

Boulder Schuhe-1

Zowel het materiaal van het bovenmateriaal en de zool als het klimniveau beïnvloeden de soepelheid en beweeglijkheid bij het klimmen.
(Image source: yns plt /unsplash)

Er wordt onderscheid gemaakt tussen neutrale, matige en agressieve boulderschoenen. Alle drie de varianten hebben een verschillende schoenvorm, die gevormd wordt door de voorspanning, de asymmetrie en de neerwaartse draai en de pasvorm van de hak. Maar maak je geen zorgen: er is een geschikte schoenvorm voor elke voetvorm.

Hoe strak of wijd moeten Boulder schoenen passen?

Een Boulder schoen mag nooit te klein of te groot zijn. Het moet als een tweede huid om je voet passen, anders is het niet de juiste boulderschoen voor jou. Daarom kan het vinden van de juiste boulderschoen vervelend zijn. Je kunt het beste naar een speciaalzaak voor boulderschoenen gaan om advies en afmetingen te krijgen.

Boulder schoenen hebben de neiging kleiner te lopen.

Als je boulderschoenen oncomfortabel zitten omdat ze te strak zitten, is dat niet bevorderlijk voor het klimmen. Het is belangrijk dat je tenen voldoende ruimte hebben, want je eigen gewicht wordt op je tenen overgebracht. Als je boulderschoenen te strak zitten, heb je misschien niet genoeg gevoel in je tenen.

Te wijde keischoenen zijn ook niet bevorderlijk als je je techniek bij het klimmen wilt verbeteren. Vroeg of laat zal de zool naar boven uitpuilen. Daardoor heb je weinig houvast op een rotswand.

Boulder Schuhe-2

Boulderschoenen die te strak zitten kunnen in je hiel snijden of pijnlijke blaren veroorzaken.
(Image source: Kparilovv / 123rf.com)

Als je bredere voeten hebt, kan het moeilijk zijn de juiste boulderschoenen te vinden. Fabrikanten geven meestal niet de breedte van de schoenen aan. Je hebt dus geen andere keus dan alle beschikbare boulderschoenen te passen. Je kunt het beste beginnen met veterschoenen voor klimschoenen. Zelfs als ze de neiging hebben onpraktisch te zijn, moet je ze toch een kans geven, want: veterschoenen kunnen individueel in wijdte aangepast worden.

Als je een ervaren klimmer bent en routes met kleine leesten beklimt, moeten je boulderschoenen heel strak passen. Met deze schoenen kunnen je tenen rechtop staan. Klim je op wrijving, dan heb je een zachtere zool nodig en een middelhoge voorspanning.

Hoe herken ik Boulder schoenen met een goede kwaliteit afwerking?

Goed vakmanschap in Kei schoenen is belangrijk als je lang iets aan de schoenen wilt hebben. Je kunt slecht vakmanschap herkennen aan de hand van de genoemde criteria

 • Dun bovenmateriaal
 • Elastiek geeft iets mee
 • De keischoen behoudt zijn oorspronkelijke vorm niet
 • Losse draden

Let er bij het kopen op dat je geen merkloos merk koopt, want deze producten worden meestal zo goedkoop mogelijk gemaakt. In principe geldt: hoe beter de afwerking, hoe langer de levensduur van de Boulder schoen.

Welke alternatieven zijn er voor Boulder schoenen?

De meeste beginners willen niet meteen boulderschoenen kopen, goede klimschoenen hebben immers een flink prijskaartje. Bovendien wil je eerst uitzoeken of de hobby bij je past.

Om te beginnen kun je het klimmen oefenen met trainers.Zorg ervoor dat de zool stevig is en aan de buitenrand nauwelijks omhoog gebogen kan worden.

Je moet alleen oefenen met trainers in een klimhal. Al het andere is te gevaarlijk zonder professioneel schoeisel.

Hoe breek ik boulderschoenen in?

Het inwerken van boulderschoenen hangt vooral af van het materiaal, maar in het algemeen kun je zeggen dat het enkele weken duurt als je ze regelmatig draagt.

Boulder Schuhe-3

Nog voor je ze voor het eerst draagt, kun je je Boulder schoenen rekken door ze thuis gedurende enkele dagen een tiental minuten te dragen.
(Image source: Cindy Chen /unsplash)

Als je Kei schoenen van leer zijn, rekken ze nog uit. Synthetische schoenen rekken niet meer mee, dus daar moet je zeker rekening mee houden als je ze koopt.

Hoe was ik Boulder schoenen?

Je moet het oppervlaktemateriaal en de zool regelmatig wassen met heet water en een mild wasmiddel om bijvoorbeeld kleine steentjes in het loopvlak te verwijderen. Spoel je schoenen daarna af met water of azijnwater en laat ze in de open lucht drogen. Voor leren schoenen kun je ook een speciale verzorgingscrème aanbrengen. Als je zolen na het wassen schoon en vrij van steentjes zijn, heb je veel meer grip bij je volgende klimtocht.

Doe je Boulder schoenen niet in de wasmachine, ze kunnen er niet tegen. Je moet ook het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen vermijden, want dat beschadigt de materiaaloppervlakken.

Beeldbron: dolgachov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies