Laatst bijgewerkt: 11-08-2021

Het is niet prettig te voelen dat je broek niet meer past. Het is vaak hetzelfde probleem voor mannen en vrouwen: als het vet eenmaal op je heupen zit, is afvallen moeilijk(1). Elk lichaam is anders, elke individuele hormooncocktail bepaalt waar het lichaam vet en spier aanzet of waar het het weer afbreekt. Maar je bepaalt zelf of en hoe je je goed voelt in je lichaam.

Elk lichaam is een wonder en elk lichaam is mooi! Als je je gezonder en fitter wilt voelen, is het veranderen van je eet- en beweeggewoonten een goede manier om te gaan. Je zult vanzelf gewicht verliezen. In ons artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over voeding en fitness en geven je aan het eind een paar nuttige tips.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Ook al zie je mensen die slanker zijn dan jij, dat wil nog niet zeggen dat ze gezonder zijn. Wees bedacht op je lichaam en laat je niet onder druk zetten door het uiterlijk van anderen.
  • Als je toch wat gewicht wilt verliezen, ga dan niet voor een streng dieet, maar kies voor een flexibel dieet.
  • Lichaamsbeweging helpt je calorieën te verbranden. Combineer je dieetveranderingen met uithoudings- en krachttraining.

Achtergrond: Wat je moet weten over af vallen

In Duitsland heeft 67 % van de mannen en 53 % van de vrouwen overgewicht. Het is al lang bekend dat overgewicht de kans op het krijgen van ziekten vergroot(1). Maar wie heeft er eigenlijk overgewicht?

Niet alle mensen die slank zijn, zijn ook gezond.

De BMI of het meten van de lichaamsomtrek zijn bekende methoden om zogenaamd overgewicht vast te stellen. Maar deze waarden laten niet zien hoeveel spiermassa je hebt en ze zijn ook niet van toepassing op mensen die langer of korter zijn dan gemiddeld(2).

De enige manier om zeker te weten of je singel ongezond is, is door je vetten en suikers te laten analyseren met een bloedtest. Wees niet bang om professioneel advies in te winnen als je denkt dat je gezondheidsproblemen hebt.

Waarom willen zoveel mensen toch afvallen?

Soms wordt gewichtstoename veroorzaakt door ziekte of overmatige stress. Maar vaak zijn het ongezonde eet- en beweeggewoonten. Veel mensen doen in het dagelijks leven weinig aan lichaamsbeweging, eten te veel suiker en vetten(3).

Een andere reden waarom mensen in de eerste plaats willen afvallen is de mode-industrie. Op reclameposters, op sociale media en op TV worden alleen jonge en slanke mensen afgebeeld. Dit geldt vooral voor vrouwen(4). Lichaamsvorm geeft echter niet aan hoe gezond deze mensen zijn. Je kunt het beste nog eens nadenken over waarom je persoonlijk wilt afvallen.

Hoe kan ik afvallen?

Het is belangrijk om af te vallen zonder het jojo-effect, want het is gemakkelijker om af te vallen dan om het er na het diëten af te houden. Recente studies tonen aan dat mensen het meeste succes hebben als ze flexibele routines aannemen die hen ook toestaan uitzonderingen te maken, bijvoorbeeld op bruiloften.

Gewicht verlieren

Naar een meetlint kijken kan soms behoorlijk gemeen zijn. Het is beter om je bloedwaarden te laten controleren, zodat je weet of je te veel vetten of suikers eet. Laat het meetlint liggen en ga naar buiten voor wat frisse lucht. [Jarmoluk/ Pixabay]

Dit in tegenstelling tot wijdverbreide diëten die geen uitzonderingen over een bepaalde periode toestaan(5). Als je effectief wilt afvallen, moet je in het beste geval je calorie-inname verminderen en drie keer per week bewegen(6).

Hoe snel kan ik afvallen?

Alleen mensen die ernstig zwaarlijvig zijn moeten zo snel mogelijk afvallen, en ze moeten begeleid worden door medische hulp(7). Een richtlijn die je kunt volgen is ongeveer 0,5 kilo per week(8).

Maar elk lichaam verliest individueel snel gewicht. Bij sommige vrouwen blokkeert de hormoonhuishouding tijdens de menstruatie het gewichtsverlies; bij mannen is het de tragere stofwisseling vanaf de leeftijd van 35(9).

Hoe kan ik afvallen op mijn borst, buik of dijen?

Er zijn geen oefeningen of diëten die je kunnen helpen afvallen op de plaatsen(10). Maar je kunt leren meer ontspannen met je lichaam om te gaan. De meeste mensen ontdekken iets aan hun lichaam dat ze niet mooi vinden. Zelfs als je iets aan jezelf niet mooi vindt, zijn er genoeg mensen die juist dat aantrekkelijk aan je vinden.

Wat is de beste manier om af te vallen?

Je valt af als je meer calorieën verbrandt dan je eet. Als je wilt afvallen, wees dan flexibel en verminder ongezonde vetten en suikers in je dieet en neem meer lichaamsbeweging in je dagelijks leven. De meeste calorieën verbrand je door duurtraining. Een voorbeeld van uithoudingsoefeningen is joggen. Je kunt jezelf volgen terwijl je loopt om je succes te volgen. Voor succes op lange termijn combineer je uithoudings- en krachttraining(11).

Type Doeltreffendheid
Uithoudingsoefening Verbrandt calorieën
Krachttraining Verbrandt calorieën in rust
Groene thee Stimuleert vetverbranding
Yoga Rek de spieren en ontspant

Bewegen in de winter is ook doeltreffend: Bij een temperatuur van 0 graden Celsius is de vetverbranding tijdens duurtraining 358% hoger dan bij een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius(12).

Kan ik afvallen ondanks hypothyreoïdie?

Eén is vooral belangrijk bij schildklierziekte of de ziekte van Hashimoto. Jodium, vitamine A en D en ook calcium en ijzer moeten beslist in je dieet worden opgenomen.(13). Als je vermoedt dat je een ziekte hebt, moet je je arts raadplegen en geen experimenten op eigen houtje doen. Je kunt je arts vragen hoe je individueel je gewicht kunt handhaven of afvallen.

Waarom helpt een dieetplan me bij het afvallen?

Met een dieetplan kun je aan het begin van elke week opschrijven welke levensmiddelen je in de supermarkt wilt kopen. Zo voorkom je dat je thuis hunkert naar zoetigheden die je kasten vullen. Het dieetplan zal je ook helpen om bewuster te eten.

Vooral als je je eetpatroon verandert, geeft het je oriëntatie in je dagelijks leven, zodat je geen belangrijke voedingsstoffen vergeet. Als je echt precies wilt zijn, kun je ook opschrijven wanneer je wilt gaan sporten.

Afvallen: De beste tips & trucs

Je bepaalt zelf of je je goed voelt in je lichaam. Om je te helpen een gezondere levensstijl te leiden, hebben we wat leuke tips en trucs over voeding en lichaamsbeweging voor je op een rijtje gezet. Integreer een paar van deze in je dagelijkse routine en je zult je snel fitter voelen.

Afvallen met gezonde voeding

Meer dan de helft van de Duitsers weet niet echt wat een gezonde voeding is. Wat wel duidelijk is, is dat vooral kant-en-klare levensmiddelen veel vetten, zouten en suiker bevatten(14). Probeer daarom zo vaak mogelijk voor jezelf te koken. De beste manier om af te vallen is een voedingsplan op te stellen en er gestructureerd boodschappen voor te doen.

Veganistisch:

Het is belangrijk dat je gezond eet. Als je besluit zuivel en vleesproducten op te geven, moet je op een evenwichtige manier kijken hoe je kookt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Sommige studies hebben aangetoond dat een veganistisch of vegetarisch dieet je kan helpen gewicht te verliezen. Men denkt dat de verhoogde inname van vezels betekent dat voedsel langzamer verteerd wordt, waardoor het gevoel van volheid langer gehandhaafd blijft(15).

Groene thee:

Groene thee is gezond. Het regelt de vetverbranding en bittere stoffen remmen het hunkeren naar(16). Vier tot vijf kopjes per dag kunnen al zo’n effect geven. Het heeft ook een stofwisselingsstimulerend effect een half uur voor het ontbijt.

Intermittent fasting:

Een aanpak van vasten die trendy is geworden is interval vasten. Een manier is de 16:8 methode, waarbij je 8 uur lang eet wat je wilt en dan 16 uur pauzeert.

Je kunt bijvoorbeeld je gebruikelijke maaltijden eten tussen 10 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds en dan een pauze nemen tussen 6 uur ’s avonds en 10 uur ’s morgens. Het goede is dat je de helft van de vastentijd slaapt.

Afvallen met lichaamsbeweging

Je hoeft niet per se je eetpatroon te veranderen. Als je bij inspanning meer calorieën verbruikt dan je eet, zul je in elk geval afvallen. Voor het perfecte evenwicht moet je ook aan krachttraining doen om vetverbrandende spiermassa op te bouwen die ook als je rust voor je werkt.

Yoga:

Yoga wordt vaak gezien als een wondermiddel. Is het echt zo? Blijkbaar wel.

Ga niet op dieet, maar verander je eetpatroon. Verwennerij is toegestaan.

Want studies tonen aan dat yoga je helpt gewicht te verliezen, ook al regeert er geen caloriebeperkt dieet over je dag. Yoga brengt ook rust in je dag. Lichamelijk welzijn en een groter gevoel van eigenwaarde zijn verdere effecten. Yoga rekt door de rek- en strekoefeningen ook je spieren op, zodat je lichaam er wat strakker uitziet(17).

Trilplaat:

De trilplaat is trendy. Maar het is niet duidelijk of je er gewicht mee kunt verliezen. De studies over dit onderwerp zijn slecht. Toch kun je een trilplaat gebruiken om je lichaam voor te bereiden op de verhoogde belasting van lichaamsbeweging. De trilplaat traint je spieren en stabiliseert je gewrichten(18).

Hoelahoepen:

Een sport die ook bij slecht weer mogelijk is, is hoelahoepen. Van een uur met de hoepel wordt gezegd dat je er tot 900 kcal mee verbrandt. Alles wat je nodig hebt is een hoelahoep en wat ruimte om je heen. Met luide muziek wordt afvallen zelfs leuk.

Conclusie

Het is belangrijk dat je je goed voelt over je lichaam. Afvallen moet om gezondheidsredenen gebeuren. Als je denkt dat je wilt afvallen om aan een schoonheidsideaal te voldoen, praat er dan over met mensen die je kent. Misschien voel je je samen beter. Als je besluit dat je wilt afvallen, bedenk dan dat je op een dag meer calorieën moet verbruiken dan je binnenkrijgt. De beste manier om dit te doen is door een dieetplan te maken.

Zo kun je plannen wanneer je elke week vers voedsel kookt en wanneer je sport. Volg een dieet ook niet te strikt. Het jojo-effect treft meestal mensen die tijdens een dieet op bepaalde voedingsmiddelen hebben beknibbeld, maar daarna hun dieetveranderingen niet op lange termijn hebben kunnen volhouden. Je kunt het beste bedacht zijn op jezelf en jezelf trakteren op iets waar je zin in hebt.

Beeldbron: Popov/ 123rf

Referenties (18)

1. RKI (Hg.) (2014). Übergewicht und Adipositas. Studie DEGS1, Erhebung 2008-2011.
Bron

2. Verbraucherzentrale: Body Mass Index, 2020.
Bron

3. Holger Buxel (2019): Zucker- und Fettreduktion bei Lebensmitteln Verbraucherakzeptanz von zucker- und fettreduzierten Lebensmitteln sowie Akzeptanz von staatlichen Maßnahmen zur Reduktion des Zuckerkonsums. Münster.
Bron

4. Internationales Zentralinstitut für das Jugend- und Bildungsfernsehen (IZI) und ANAD e. V. Versorgungszentrum Essstörungen (Hg.) (2016). Warum seh' ich nicht so aus? Fernsehen im Kontext von Essstörungen.
Bron

5. Deutsches Gesundheits Portal (Hg.) (2018). Welche Strategien haben Menschen, die langfristig erfolgreich abnehmen?
Bron

6. Alfred Wirth (2017). Mit Sport abnehmen: Dreimal pro Woche ist ausreichend. CV 17, 47–48 (2017). https://doi.org/10.1007/s15027-017-1079-z
Bron

7. Dieter Korczak u. Christine Kister (2013). Wirksamkeit von Diäten zur nachhaltigen Gewichtsreduktion bei Übergewicht und Adipositas. In: Schriftenreihe Health Technology Assessment, Bd. 127.
Bron

8. Techniker Krankenkasse: Richtig abnehmen: die wichtigsten Fragen (2020).
Bron

9. DokotorWeigl: Bierbauch / Stammfettsucht: Dick durch Alkohol?, Tobias Weigel (2019). Bierbau / Stammfettsucht: Dick durch Alkohol?
Bron

10. Pubmed: The effect of abdominal exercise on abdominal fat. Sachin Vispute, John D Smith, James LeCheminant, Kimberly Hurley (2011). 25(9):2559-64. doi: 10.1519/JSC.0b013e3181fb4a46.
Bron

11. Alfred Wirth (2017). Auch Älteren hilft Krafttraining beim Abnehmen. In: CardioVasc volume 17.
Bron

12. Forschung und Wissen: Stoffwechsel. 358 Prozent höhere Fettverbrennung bei Sport in der Kälte, Robert Klatt (2021).
Bron

13. Schilddrüsenpraxis: Josefstadt: Ernährung und Schilddrüse (o.J.).
Bron

14. Apotheken Umschau: Studie: Wir wissen zu wenig über gesunde Ernährung (2020).
Bron

15. Huang, RY., Huang, CC., Hu, F.B. et al. (2016). Vegetarian Diets and Weight Reduction: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. In: Journal of General Internal Medicine 31, 109–116, https://doi.org/10.1007/s11606-015-3390-7
Bron

16. Yung-hsi Kao, Richard A Hiipakka, Shutsung Liao (2000). Modulation of obesity by a green tea catechin. In:The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 72, Issue 5, Seiten 1232–1233, https://doi.org/10.1093/ajcn/72.5.1232
Bron

17. Cramer H, Thoms MS, Anheyer D, Lauche R, Dobos G (2016). Yoga in women with abdominal obesity—a randomized controlled trial. 113: 645–52, DOI: 10.3238/arztebl.2016.0645
Bron

18. Bettina Kofler (2009). Auswirkung von Ganzkörpervibrationstraining auf Kniegelenkstabilität und spinale Reflexe. Inauguraldissertation zur Erlangung des Medizinischen Doktorgrades der Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
RKI (Hg.) (2014). Übergewicht und Adipositas. Studie DEGS1, Erhebung 2008-2011.
Ga naar bron
Body Mass Index
Verbraucherzentrale: Body Mass Index, 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Holger Buxel (2019): Zucker- und Fettreduktion bei Lebensmitteln Verbraucherakzeptanz von zucker- und fettreduzierten Lebensmitteln sowie Akzeptanz von staatlichen Maßnahmen zur Reduktion des Zuckerkonsums. Münster.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Internationales Zentralinstitut für das Jugend- und Bildungsfernsehen (IZI) und ANAD e. V. Versorgungszentrum Essstörungen (Hg.) (2016). Warum seh' ich nicht so aus? Fernsehen im Kontext von Essstörungen.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Deutsches Gesundheits Portal (Hg.) (2018). Welche Strategien haben Menschen, die langfristig erfolgreich abnehmen?
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Alfred Wirth (2017). Mit Sport abnehmen: Dreimal pro Woche ist ausreichend. CV 17, 47–48 (2017). https://doi.org/10.1007/s15027-017-1079-z
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dieter Korczak u. Christine Kister (2013). Wirksamkeit von Diäten zur nachhaltigen Gewichtsreduktion bei Übergewicht und Adipositas. In: Schriftenreihe Health Technology Assessment, Bd. 127.
Ga naar bron
Richtig abnehmen: die wichtigsten Fragen
Techniker Krankenkasse: Richtig abnehmen: die wichtigsten Fragen (2020).
Ga naar bron
Bierbauch / Stammfettsucht: Dick durch Alkohol?
DokotorWeigl: Bierbauch / Stammfettsucht: Dick durch Alkohol?, Tobias Weigel (2019). Bierbau / Stammfettsucht: Dick durch Alkohol?
Ga naar bron
The effect of abdominal exercise on abdominal fat
Pubmed: The effect of abdominal exercise on abdominal fat. Sachin Vispute, John D Smith, James LeCheminant, Kimberly Hurley (2011). 25(9):2559-64. doi: 10.1519/JSC.0b013e3181fb4a46.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Alfred Wirth (2017). Auch Älteren hilft Krafttraining beim Abnehmen. In: CardioVasc volume 17.
Ga naar bron
Stoffwechsel. 358 Prozent höhere Fettverbrennung bei Sport in der Kälte
Forschung und Wissen: Stoffwechsel. 358 Prozent höhere Fettverbrennung bei Sport in der Kälte, Robert Klatt (2021).
Ga naar bron
Ernährung und Schilddrüse
Schilddrüsenpraxis: Josefstadt: Ernährung und Schilddrüse (o.J.).
Ga naar bron
Studie: Wir wissen zu wenig über gesunde Ernährung
Apotheken Umschau: Studie: Wir wissen zu wenig über gesunde Ernährung (2020).
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Huang, RY., Huang, CC., Hu, F.B. et al. (2016). Vegetarian Diets and Weight Reduction: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. In: Journal of General Internal Medicine 31, 109–116, https://doi.org/10.1007/s11606-015-3390-7
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Yung-hsi Kao, Richard A Hiipakka, Shutsung Liao (2000). Modulation of obesity by a green tea catechin. In:The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 72, Issue 5, Seiten 1232–1233, https://doi.org/10.1093/ajcn/72.5.1232
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Cramer H, Thoms MS, Anheyer D, Lauche R, Dobos G (2016). Yoga in women with abdominal obesity—a randomized controlled trial. 113: 645–52, DOI: 10.3238/arztebl.2016.0645
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bettina Kofler (2009). Auswirkung von Ganzkörpervibrationstraining auf Kniegelenkstabilität und spinale Reflexe. Inauguraldissertation zur Erlangung des Medizinischen Doktorgrades der Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau.
Ga naar bron
Recensies