
Koolhydraten worden als dikmakend beschouwd en hebben daarom bij veel mensen een slechte reputatie. Koolhydraten zijn echter ook belangrijke bronnen van energie voor spieren en hersenen. Daarom beveelt de Duitse Voedingsvereniging aan dat meer dan 50 % van de totale energie-inname uit koolhydraten moet komen. (1)
Aardappelen staan bekend om hun hoge koolhydraatgehalte en lage caloriegehalte. In het volgende zullen we uitleggen waarom aardappelen in de voeding moeten worden opgenomen als een gerichte inname van koolhydraten wordt beoogd. We suggereren ook alternatieven voor de aardappel en waarom de knol geen plaats heeft in het koolhydraatarme dieet.
De belangrijkste feiten in het kort
- De aardappel bestaat voor ongeveer 80% uit water, is bijna vetvrij en bevat weinig calorieën. Door de koolhydraten verzadigt het je lang
- Koolhydraten zijn er in drie vormen, die onderverdeeld worden naar het aantal suikerbouwstenen: Monosacchariden, Dysacchariden en Polysacchariden
- Koude aardappelen hebben minder koolhydraten
Aardappelen Koolhydraten: Wat je moet weten
De aardappel wordt ten onrechte een dikmakend voedingsmiddel genoemd, maar hij bevat maar een behoorlijke hoeveelheid koolhydraten. Ook de manier waarop het bereid wordt speelt een belangrijke rol. Het zetmeel in de aardappel maakt het grootste deel van de koolhydraten uit.
Maar in ongekookte toestand vindt ons lichaam het moeilijk om het zetmeel te verteren. Daarom moeten aardappelen van tevoren goed bereid worden. Bovendien kan het zetmeel na het koken beter door ons lichaam worden benut en zo de vrijgekomen energie gebruiken.
Hoeveel koolhydraten heeft een aardappel?
Voedingswaarde van een rauwe aardappel | per 100 gram |
---|---|
Calorische waarde | 297 kJ |
Calorieën | 71 kcal |
Eiwitin | 2 g |
Koolhydraten | 14, 6 g |
Vet | 0,1 g |
Vitamine C | 17 mg |
Kalium | 411 mg |
Stomachesium | 20 mg |
Aardappels bevatten nog veel meer belangrijke micronutriënten, zoals vitamine C en B-vitamines. Door hun hoge watergehalte hebben aardappelen heel weinig vet en zijn ze caloriearm. Door het zetmeel, d.w.z. de koolhydraten, geeft de aardappel een goed gevoel van verzadiging gedurende langere tijd. Dit komt omdat het lichaam de meervoudige suikers met behulp van enzymen moet afbreken, zodat het de energie kan gebruiken.
Hoe kan ik zien of aardappelen goede of slechte koolhydraten bevatten?
Onze stofwisseling kan zulke korte molecuulketens snel verwerken, met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en navenant weer daalt. Dit leidt op zijn beurt tot een verdere inname van slechte koolhydraten. Dit verschijnsel wordt ook wel uitgehongerdheid genoemd. Koolhydraten bestaan uit enkelvoudige suikers en zijn onderverdeeld in:
- Enkele suiker
- Dubbele suikers
- Meervoudige suikers
Simpele suikers zijn ook bekend als glucose en fructose, die in de meeste zoetigheden voorkomen. Hoewel deze een snelle toevoer van energie geven, bevatten ze bijna geen vitaminen en mineralen, zodat ze van weinig nut zijn voor het lichaam.
Dubbele suikers zijn onder andere gewone tafelsuiker en lactose. Deze zorgen ook voor een snelle toevoer van energie en de daaruit voortvloeiende hunkering.
Meervoudige suikers zijn lange moleculaire ketens, wat betekent dat het lichaam er wat langer over doet om ze te gebruiken. In tegenstelling tot de eerder genoemde suikers zijn polysachariden goede koolhydraten. Omdat het langer duurt voor het verwerkt is, houdt het gevoel van verzadiging langer aan. De meervoudige suiker zit in de aardappel in de vorm van zetmeel.
Waarom hebben koude aardappelen minder koolhydraten?
Het koken en dan afkoelen van de aardappel verandert de chemische structuur van het zetmeel, waardoor het bijna onverteerbaar wordt. Opwarmen laat het resistente zetmeel onaangeroerd. Bijgevolg daalt het koolhydraatgehalte van de aardappel. Volgens een studie varieert het aandeel resistent zetmeel naargelang de bereidingswijze. (3)
- Jasaardappelen: 3,6 g resistent zetmeel per 100 g
- Gekookte aardappelen: 2,4 g resistent zetmeel per 100 g
- Afgekoelde aardappelen na het koken: 4,3 g resistent zetmeel per 100 g
- Aardappelen afgekoeld en opnieuw opgewarmd: 3,5 g resistent zetmeel per 100 g
Het verschil tussen de varianten is ca. 2 g. Dit betekent dat als 100 g aardappelen ongeveer 15 g koolhydraten bevatten, de hoeveelheid koolhydraten en calorieën door afkoeling met ongeveer 10 % verminderd wordt.
Wanneer verliest de aardappel koolhydraten?
Zoals in de vorige vraag beschreven, verliest de aardappel ongeveer 10 % van de koolhydraten. Het voordeel ten opzichte van een koolhydraatarm dieet is dat de aardappel hiervoor geschikt is of in de grijze zone ligt. Je hoeft het dus niet zonder aardappel te doen.
Wat is beter: zoete aardappel of aardappel?
Aardappelo | Voedingswaarden per 100 g | Zoete aardappel |
---|---|---|
80 g | Water | 77 g |
77 kcal | Calorieën | 86 kcal |
1,5 g | proteïne | 2 g |
1 g | vet | 0,5 g |
15 g | koolhydraten | 20 g |
2 g | fibre | 3 g |
Beide knollen zijn een behoorlijke bron van koolhydraten. Je moet echter het suikergehalte van het koolhydraat beter bekijken. In 100 g zoete aardappel bestaat de 20 g koolhydraten uit ongeveer 4 g suiker. Terwijl in 100 g aardappel, met 15 g koolhydraten, slechts 0,7 g suiker zit. Het verschil in suiker tussen de knollen is vooral merkbaar in de smaak.
Bovendien zijn beide knollen rijk aan vitaminen, hoewel de zoete aardappel veel meer vitamine A te bieden heeft. De aardappel levert daarentegen meer vitamine C. Verder hebben beide knollen anti-nutriënten, een algemeen beschermingsmechanisme van planten tegen predatoren. Daarom moeten zulke producten in de eerste plaats niet rauw gegeten worden.
Een groene verkleuring van de aardappel wijst op de aanwezigheid van het toxine . Dit is giftig voor mensen. (4)
Het solaninegehalte wordt echter beïnvloed door de aardappelsoort en de rijpheidsgraad. (5) Over het geheel genomen wordt de zoete aardappel als gezonder beschouwd, omdat hij meer vitamine A en minder anti-nutriënten biedt dan de gewone aardappel. Omdat de zoete aardappel in Duitsland een ingevoerd product is, kost hij navenant meer. Terwijl de gewone aardappel in Duitsland verbouwd wordt en veel goedkoper verkocht wordt. Beide knollen zijn natuurlijke producten en dus in alle opzichten gezond.
Wat heeft minder koolhydraten rijst of aardappelen?
Rijst verliest echter wateroplosbare B-vitamines tijdens het koken. Bij aardappelen daarentegen zitten de waardevolle ingrediënten direct onder en in de schil. Daarom moet je aardappelen ongeschild en heel koken.
Vergeleken met rijst biedt aardappel minder koolhydraten en staat ook op 78 % op de glycemische index met een basis van 50 g. Witte rijst staat op 87 %, wat hoger is dan rijst. Witte rijst zit op 87%, wat betekent dat de bloedsuikerspiegel met rijst sneller stijgt. De glykemische index is meer een leidraad voor een evenwichtige voeding. (6)
Horen aardappelen thuis in een koolhydraatarm dieet?
Voordat het lichaam zich tot alternatieve energiereserves wendt, worden koolhydraten gebruikt voor energie. Het doel van het koolhydraatarme dieet is het lichaam geen koolhydraten te geven, zodat het de vetreserves aanvalt voor energie.
Welke alternatieve koolhydraatbronnen zijn er voor aardappelen?
Behalve aardappelen zijn er nog veel andere voedingsmiddelen die van nature veel koolhydraten bevatten. In het volgende laten we je alternatieven voor aardappelen zien die je lichaam verrijken met koolhydraten.
- Rijst
- Zoete aardappelen
- Pasta
- Havermout
- Volkoren producten
Er zijn veel verschillende soorten van de opgesomde alternatieven, wat betekent dat er een grote variatie kan zijn in termen van evenwichtige voeding.
Rijst
Ook hier verschillen de voedingswaarden van verschillende rijstsoorten. Langkorrelige rijst is de klassieke soort onder de rijstsoorten. Het wordt ook wel basmatirijst of jasmijnrijst genoemd. Langkorrelige rijst biedt ongeveer 77 g koolhydraten per 100 g en is daarom erg populair in de Duitse keuken. Door zijn hoge koolhydraatgehalte voldoet het lang en vormt het ook de basis voor veel rijstgerechten. Zwarte rijst ziet er op het eerste gezicht vreemd uit op het bord en valt in de mond op door zijn nootachtige smaak.
Niettemin levert zwarte rijst ca. 67 g koolhydraten per 100 g en meer eiwit en vet dan de witte rijstsoort. Je moet er ook rekening mee houden dat rijst in water oplosbare B-vitamines bevat. Je moet dus maar zoveel water gebruiken als nodig is, zodat je minimale verliezen hebt. In het algemeen is rijst een goede bron van koolhydraten en een alternatief voor aardappelen.
Zoete aardappelen
Bovendien biedt de zoete aardappel meer micronutriënten, wat betekent dat de zoete aardappel als gezonder wordt beschouwd dan de gewone aardappel. Er zijn ongeveer 20 g koolhydraten per 100 g zoete aardappel, maar 4 g daarvan zijn suikers. Zoete aardappels bevatten meer in vergelijking met gewone aardappels
- Vitamine A en bètacaroteen die het gezichtsvermogen en de huid helpen (7)
- Vitamine E helpt huidcellen veroudering tegen te gaan (8)
- Meer vezels, dus ze houden je langer vol
Pasta
Ook hier zijn er veel verschillende soorten. Van harde tarwe tot volkoren en speciale soorten gemaakt van aardappelen, zoals Schupfnudeln. Vergeleken met de aardappel bieden de klassieke noedels niet zo veel en hebben ze veel meer calorieën.
Havervlokken
Havermout levert ook eiwitten, wat interessant kan zijn voor sporters die wat spieren willen opbouwen. Het is een feit dat havermout aanvankelijk het hongergevoel afremt door het hoge gehalte aan lange-keten koolhydraten en voedingsvezels. Vooral haverproducten, zoals haverkoekjes, hebben een hogere voedingswaarde dan ander snoepgoed. Dit komt omdat het eten van snacks met een hoge voedingswaarde een positief effect heeft op de voedingskwaliteit. (9)
Volkorenproducten
In een wetenschappelijke studie werd ontdekt dat het eten van volkoren producten een betere controle geeft over de bloedsuikerspiegel, wat interessant kan zijn voor diabetici. (10) Bovendien worden volkoren producten als gezond op de markt gebracht. Dit komt omdat het vezel- en micronutriëntengehalte erg hoog is, en dat zit vooral in het kaf van de graankorrel.
Conclusie
We hebben je kennis laten maken met het onderwerp koolhydraten en waarom de aardappel er een praktische bron van is. Bovendien hebben we een paar alternatieven voor de aardappel op een rijtje gezet en uitgelegd waarom die ook de aardappel kunnen vervangen. Maar voor een evenwichtige voeding moet je je lichaam gevarieerde voeding geven.
Bovendien zorgt een gevarieerde voeding ervoor dat je lichaam voldoende energie, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. De aardappel wordt ten onrechte een dikmakend voedingsmiddel genoemd, want de knol voorziet je lichaam van alles wat het nodig heeft.
Afbeelding bron: Couleur / pixabay
Referenties (10)
1.
Kohlenhydrate und Ballaststoffe in der Ernährung
Wissenschaftliches Symposium der DGE am 22./23.09.2010
Bron
2.
Nugent, A.P. (2005), Health properties of resistant starch. Nutrition Bulletin, 30: 27-54.
Bron
3.
Raatz SK, Idso L, Johnson LK, Jackson MI, Combs GF Jr. Resistant starch analysis of commonly consumed potatoes: Content varies by cooking method and service temperature but not by variety. Food Chem. 2016 Oct 1;208:297-300. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.03.120. Epub 2016 Apr 1. PMID: 27132853.
Bron
4.
Fragen und Antworten zu Solanin (Glykoalkaloiden) in Kartoffeln
FAQ des BfR vom 23. April 2018
Bron
5.
Shimoi T, Ushiyama H, Kan K, Saito K, Kamata K, Hirokado M. [Survey of glycoalkaloids content in the various potatoes]. Shokuhin Eiseigaku Zasshi. 2007 Jun;48(3):77-82. Japanese. doi: 10.3358/shokueishi.48.77. PMID: 17658001.
Bron
6.
Kaur B, Ranawana V, Henry J. The Glycemic Index of Rice and Rice Products: A Review, and Table of GI Values. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56(2):215-36. doi: 10.1080/10408398.2012.717976. PMID: 25590950.
Bron
7.
Meyer CH, Sekundo W. Nutritional supplementation to prevent cataract formation. Dev Ophthalmol. 2005;38:103-119. doi: 10.1159/000082771. PMID: 15604620.
Bron
8.
Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1614. doi: 10.3390/nu10111614. PMID: 30388871; PMCID: PMC6266234.
Bron
9.
Stamataki NS, Nikolidaki EK, Yanni AE, Stoupaki M, Konstantopoulos P, Tsigkas AP, Perrea D, Tentolouris N, Karathanos VT. Evaluation of a high nutritional quality snack based on oat flakes and inulin: effects on postprandial glucose, insulin and ghrelin responses of healthy subjects. Food Funct. 2016 Jul 13;7(7):3295-303. doi: 10.1039/c6fo00559d. PMID: 27381507.
Bron
10.
Venn BJ, Mann JI. Cereal grains, legumes and diabetes. Eur J Clin Nutr. 2004 Nov;58(11):1443-61. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601995. PMID: 15162131.
Bron