Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

26Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote weipoeder test 2023. Hier stellen we alle weipoeders voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste weipoeder voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.

Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je weipoeder wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Weipoeder wordt vooral gebruikt als voedingssupplement, maar het wordt ook gebruikt voor een zogenaamd “weibad” en ver weg voor de bereiding van “weimaskers”.
 • Weipoeder kan in principe verdeeld worden in weipoederconcentraat, weipoederisolaat en weipoederhydrolysaat. Elke categorie biedt een andere samenstelling van ingrediënten.
 • Het concentraat is de goedkopere optie vergeleken met het isolaat, dat in de middelste prijsklasse zit, en het hydrolysaat, dat de duurste prijscategorie is. Elk heeft zijn voor- en nadelen, die hieronder meer in detail worden onderzocht.

Beste Weipoeder: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een whey poeder product koopt

Wat is weipoeder?

Weipoeder bestaat uit gedroogde wei, dat op zijn beurt een bijproduct is van de kaasbereiding. Het bestaat vooral uit lactose (76%) en eiwit (13%). In de volksmond is weipoeder ook beter bekend onder de Engelse naam “Whey Protein”.

Wat doet weipoeder ?

Weipoeder wordt vanwege zijn samenstelling vaak gebruikt als voedingssupplement. Het hoge eiwitgehalte heeft niet alleen een verzadigend effect, maar is door de zware verwerking in het lichaam ook een echte calorieënvreter.

Bovendien heeft het kaliumgehalte in weipoeder het effect dat het water aan het lichaam onttrekt, waardoor de eerste kilo’s snel van de weegschaal verdwijnen, vooral aan het begin van een dieet.

Weipoeder is ook uiterst populair voor fitnesstraining. Daartoe wordt weipoeder meestal extra geïsoleerd, wat betekent dat alle andere ingrediënten (zoals koolhydraten en vitamines) eruit gefilterd worden.

Een bijzonder snelle opname van eiwitten belooft het lichaam de bouwstenen die het nodig heeft om spieren op te bouwen na een trainingssessie.

Cosmetica is een ander gebied waar weipoeder gebruikt wordt. Een dagelijks glas weipoeder belooft een stevige huid en glanzend haar. Een weibad of gezichtsmasker is ook mogelijk.

Hoe neem ik weipoeder in?

De gemakkelijkste manier is om weipoeder op te lossen in water of melk. Je kunt een shaker gebruiken om ervoor te zorgen dat het poeder goed oplost in het water.

De hoeveelheid hangt af van of je erg actief bent of niet. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 0,7 g per kilo lichaamsgewicht. Als je echter in de sportschool spieren probeert op te bouwen, is tot 1,7 g per kg lichaamsgewicht aan te bevelen.

Een shake (=2-3 eetlepels muilpoeder + 650 ML water) onmiddellijk na een training helpt je herstellen en spieren opbouwen door de nodige bouwstenen aan te voeren, dus dit is een ideaal moment om een shake te nemen.

Een ander ideaal tijdstip is ’s morgens vroeg, als het lichaam ’s nachts zijn reserves heeft opgebruikt en dorstig is naar nieuwe bouwstenen. Weipoeder is de ideale oplossing omdat het snel verwerkt wordt.

Wat kost weipoeder?

De prijzen op dit gebied zijn zeer gedifferentieerd, hier speelt de kwaliteit en het type weipoeder een grote rol.

De kosten per 1 kg weipoeder variëren tussen 13 en 65 euro. Door de grote keuze is er voor elke prijsklasse een geschikt product. Hieronder volgt een kort overzicht van de prijscategorieën.

Typ Preisspanne pro 1kg Proteingehalt
Naturmolkepulver 14€-20€ 11%-15%
Molkepulverkonzentrat 15€-35€ 70%-80%
Molkepulverisolat 24€-47€ 91%-97%
Molkepulverhydrolysat 29€-65€ 80%-90%

Kan ik weipoeder nemen om te diëten of voor spieropbouw?

Ja, allebei. Enerzijds werkt het zeer hoge eiwitgehalte in weipoeder verzadigend, en anderzijds verbruikt het tegelijk een groter aantal calorieën voor verwerking in het lichaam dan bijvoorbeeld koolhydraten doen.

Niet voor niets bestaat er een breed scala aan koolhydraatarme of zelfs koolhydraatloze diëten (ook wel ketogeen dieet genoemd) waarbij het grootste deel van de voedingsstoffen die tijdens het dieet worden geconsumeerd uit eiwitten bestaat.

Omdat spieren zelf voor een groot deel uit eiwitten bestaan, zijn ze een van de belangrijkste bouwstenen om spieren op te bouwen, samen met de juiste krachttraining.

Vooral de snelle opname van weipoeder in het lichaam maakt het een ideale begeleider na elke krachttraining. Dit is het moment waarop de bouwstenen het dringendst nodig zijn.

Eiwit is niet alleen belangrijk, maar ook essentieel voor de opbouw van spieren.

Is weipoeder een alkalisch voedingsmiddel?

Ja, weipoeder is een sterk alkalisch voedingsmiddel en ideaal voor elk alkalisch dieet.

Hoe werkt weipoeder bij lactose-intolerantie?

Weipoeder kan door zijn zeer hoge gehalte aan lactose (melksuiker) spijsverteringsproblemen veroorzaken bij mensen die lactose-intolerant zijn.

Welke alternatieven zijn er voor weipoeder?

Caseïnepoeder is een alternatief dat het effect heeft dat het langzamer door het lichaam wordt opgenomen. Vooral in de sportsector moet het gezien worden als een aanvullend product op wei-eiwitpoeder.

Weipoeder wordt ’s morgens of na de training ingenomen voor snelle opname, en caseïnepoeder wordt ’s avonds ingenomen voor langzame opname ’s nachts.

Veganisten gebruiken vooral soja-eiwitpoeder, en zuiver soja-eiwitpoeder is lactosevrij. Soja eiwitpoeder is daarom geschikt voor alle vegetariërs, veganisten en mensen met lactose-intolerantie. Er zijn ook meer-componenten eiwitpoeders (MKP).

In de meeste gevallen worden caseïne, wei-eiwit en een of twee andere eiwitten verwerkt tot een eiwitpoeder.

Het voordeel van MKP ligt voor een groot deel in zijn biologische waarde, wat betekent dat de grootste hoeveelheid van het geconsumeerde eiwit zijn bestemming bereikt via het verwerkingsproces.

Hoe hoger de biologische waarde, hoe beter een eiwit verwerkt kan worden.

Een ander alternatief zou zijn om de shake zelf te bereiden met je eigen voedsel.

Besluit: Welke soorten weipoeder zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen 4 soorten weipoeder die op de markt zijn:

 • Natuurlijk weipoeder.
 • Concentraat in poedervorm.
 • Poeder isolaat.
 • Poeder hydrolysaat.

De grootste verschillen tussen de respectieve soorten hebben te maken met de samenstelling van de ingrediënten.

Het respectieve aandeel eiwitten, koolhydraten (ook lactose!) en vetten is individueel voor elke variatie. Bovendien zijn er grote verschillen in prijs. In het volgende gedeelte willen we het je gemakkelijker maken om te beslissen wat je wilt kopen.

Wat onderscheidt weipoeder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Natuurlijk weipoeder wordt eerst verdeeld in zoet of zuur weipoeder, waarbij het voedingsstoffenprofiel vrijwel identiek is. Natuurlijk weipoeder wordt vooral gebruikt voor eenvoudig koken (drankjes of bakken) of wellness (weibad of weimasker).

Voordelen
 • Goedkoopste variant
 • Evenwichtig voedingsprofiel
 • Kan gebruikt worden voor dranken, bakken, bad, masker
Nadelen
 • Minder eiwitgehalte
 • Traagste opname van eiwit in vergelijking
 • Bevat veel lactose
 • Bevat veel koolhydraten

Waarin onderscheidt weipoederconcentraat zich en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

A concentraat is microgefilterd en bestaat uit 70-80% eiwit, ca. 8% koolhydraten en 4% vetten. Het is ook rijk aan glutamine en BCAA’s.

In vergelijking daarmee bevat weipoederconcentraat veel lactose, zodat mensen met een lactose-intolerantie beter kunnen grijpen naar een van de hieronder genoemde soorten. Het grote voordeel van concentraat boven isolaat en hydrolysaat is de prijs, die laag is door een eenvoudig produktieproces.

Voordelen
 • Zeer betaalbaar
 • Uitgebalanceerd voedingsstoffenprofiel
 • Rijk aan glutamine en BCAA
Nadelen
 • Minder eiwitgehalte
 • Langzamere opname van eiwit
 • Bevat veel lactose

Een isolaat heeft een extreem hoge zuiverheid met een eiwitgehalte van meer dan 90%. Koolhydraten en vetten zijn daarentegen met minder dan 1% vertegenwoordigd. Een isolaat bevat aanzienlijk minder lactose dan een concentraat en is daarom geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.

Voordelen
 • Zeer hoog eiwitgehalte
 • Geringe hoeveelheden koolhydraten en vetten
 • Geringe hoeveelheid lactose
Nadelen
 • Duur
 • Opnamesnelheid van eiwit lager dan met hydrolysaat

Wat onderscheidt weipoederhydrolysaat en wat zijn de voor- en nadelen?

In het geval van een hydrolysaat is het eiwit al met behulp van water gesplitst en kan het daarom veel sneller door het lichaam worden opgenomen dan een isolaat of concentraat. Het eiwitgehalte is 80-90%.

Het hydrolysaat lijkt op een concentraat, bevat een hoog lactosegehalte en ook glutamine en BCAA’s, en is hoger geprijsd dan de twee vorige varianten.

Voordelen
 • Snelle opname van eiwitten
 • Weinig koolhydraten en vetten
 • Rijk aan glutamine en BCAA’s
Nadelen
 • Duurste variant
 • Smaakt bitter

Als je specifiek geïnteresseerd bent in het atletische aspect of spieropbouw, hebben we hieronder een geschikte video waarin de belangrijkste verschillen tussen een concentraat, een isolaat en een hydrolysaat in detail worden uitgelegd.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om weipoeders te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele weipoeders. De criteria die je kunt gebruiken om weiproteïnen met elkaar te vergelijken zijn:

 • Samenstelling.
 • Keuze uit verschillende smaken.
 • Grootte/Hoeveelheid.
 • Soort verpakking.
 • EG-verordening inzake biologische producten.

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria, om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Samenstelling

Het belangrijkste criterium is de samenstelling van het voedingsstoffenprofiel. Hier moet je je afvragen voor welk doel je het weipoeder nodig hebt.

Voor een weibad of de consumptie van weipoeder worden verschillende voorwaarden gesteld aan het gehalte van het weipoeder en het zou geldverspilling zijn om voor een weibad een wei-eiwithydrolysaat te gebruiken.

Vooral voor spieropbouw is het belangrijk te weten of je een dieet volgt, lactose-intolerant bent en op welk tijdstip (bv. voor de training of voor het slapengaan of voor welk doel) je het weipoeder wilt innemen.

Keuze aan smaken

Er is een bijna eindeloze keuze aan smaken van weipoeder als voedingsmiddel. Van traditionele chocolade tot mango aardbei, pina colada of zelfs smaakloos.

Hoe l deze vraag ook lijkt, bedenk: Als je 4-5 keer per week naar de sportschool gaat, zul je deze drank minstens 4-5 keer per week drinken, zolang je na elke trainingssessie een shake drinkt.

Hier kan het zinvol zijn om twee verschillende smaken in een verpakking van 500 g te kopen in plaats van één kilo chocolade Wheypowder, zodat je niet te snel op één smaak uitgekeken raakt.

Veel leveranciers bieden ook kleine proefverpakkingen aan voor weinig geld. Idealiter kun je zo drie tot vier aangename smaken uitproberen.

Grootte/kwantiteit

Het eerste wat je hier moet overwegen is: Hoeveel whey poeder ga je consumeren? Of met andere woorden: Gebruik je het weipoeder op voor het verlopen is?

Veel mensen overschatten hun verbruik of nemen een langere pauze van de training als de houdbaarheidsdatum van het weipoeder verstreken is. Ook het aantal smaken speelt een rol, zoals reeds gezegd, en er moet rekening mee gehouden worden.

Bij elk proteïnepoeder staat een consumptieadvies, dat je ruwweg over de vuistregel moet berekenen om de dagen te tellen die je nodig zou hebben om het pakje te consumeren.

Houd altijd rekening met pauzes van de training, met de shake voor tussendoor of, als je een recept met weipoeder gebruikt, met het feit dat een grote hoeveelheid poeder in één keer wordt geconsumeerd.

Reken voor een weibad altijd 7-8 opgehoopte eetlepels van het poeder en schat in je hoofd ruwweg hoeveel baden je met de inhoud van het pakje kunt nemen.

Soort verpakking

Het soort verpakking betekent niet alleen het visuele doel van de verpakking, maar veeleer een functioneel doel. De rol van de grootte en vorm van een pakket speelt vooral in kleine flats een rol. In de regel wordt wei-eiwitpoeder verzonden in zak- of blikvorm.

Terwijl de eerste nog soepel opgeborgen kan worden in hoeken en kleine kamers en minder ruimte inneemt naarmate de inhoud afneemt, neemt het blikje meer ruimte in, ongeacht of het vol of bijna leeg is.

EC biologische verordening

Besteed je speciale aandacht aan biologische producten? Als klant kun je er zeker van zijn dat, bijvoorbeeld, geen genetische manipulatie of dierenwelzijn gebruikt wordt.

Je moet altijd op zoek gaan naar het staatszegel voor biologisch voedsel, dat aangeeft dat aan de EG Biologische Verordening voldaan is.

Wetenswaardigheden over weipoeder

Is het beter om weipoeder met melk of met water in te nemen?

Het hangt allemaal af van wat belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld de smaak, de functionaliteit van het weipoeder, de kostenfactor en nog veel meer.

Hieronder hebben wij enkele voor- en nadelen van melk en water op een rijtje gezet.

Voor- en nadelen van water:

Voordelen
 • Betere absorptie van het eiwit
 • Minder calorieën
 • Minder duur
 • Meer flexibiliteit
Nadelen
 • Minder voedingsstoffen
 • Smaakt velen niet goed

Voor- en nadelen van melk:

Voordelen
 • Meer voedingsstoffen
 • Meer proteïne
 • Smaakt romiger en beter
Nadelen
 • Meer calorieën
 • Duurder
 • Melk moet samen met

Wanneer is de beste tijd om weipoeder in te nemen?

Vanwege de relatief snelle opname in het lichaam is wei-eiwitpoeder bijzonder geschikt in de ochtend na het opstaan of direct na de training, aangezien het lichaam op deze momenten zijn voorraad voedingsstoffen heeft opgebruikt en nieuwe bouwstenen nodig heeft voor regeneratie en spieropbouw.

Hoeveel proteïne heeft mijn lichaam nodig?

Deze vraag kan alleen precies worden beantwoord als u alle factoren kent, waaronder leeftijd, sportactiviteit en lichaamsgewicht.

Grofweg kan de benodigde hoeveelheid eiwit als volgt worden samengevat.

Doelgroep Eiwithoeveelheid per kg lichaamsgewicht
Niet-atleten 1g-1,2
Recreatieve sporters 1,2g-1,8g
Wedstrijdsporters 2g-2,5g

Wat is de houdbaarheid van weipoeder?

In de regel is weipoeder ongeveer een jaar houdbaar, maar controleer altijd de houdbaarheidsdatum, die duidelijk op elke verpakking moet zijn vermeld.

PS: Mocht u ooit over de houdbaarheidsdatum heen zijn, dan hoeft u het niet meteen weg te gooien. Veel mensen zijn van mening (en wij van de redactie zijn dat ook) dat weipoeder veel langer houdbaar is dan op de verpakking staat. Het zijn meestal alleen de actieve bestanddelen die enigszins achteruitgaan.

Foto bron: 123rf.com / amarosy

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies