Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

67Bestede uren

37Beoordeelde onderzoeken

156Verzamelde opmerkingen

Heb je een passie voor uithoudingsvermogen en krachttraining? Wil je je buik- en bilspieren trainen? Dan is een stepper misschien iets voor jou. Met een stepper kun je veel spiergroepen tegelijk trainen. Veel sportliefhebbers zijn overtuigd van de positieve kwaliteiten ervan. Maar wat zijn de verschillende soorten? Welke stepper past het beste bij je?

In onze steppertest 2022 laten we je de beste en meest actuele machines uit verschillende categorieën in detail zien. We geven je ook belangrijke informatie en nuttige tips over het gebruik van steppers. Of je nu een aerobic stepper, aqua stepper, mini stepper, 2 in 1 stepper of een power stepper zoekt, je vindt hier de beste steppers op de markt.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Steppers bootsen de beweging van traplopen na, terwijl ze je been- en bilspieren trainen. Afhankelijk van het toestel en het aantal spiergroepen dat gebruikt wordt, kun je tussen 500 en 1000 kcal per uur verbranden.
 • Bij de keuze van een stepper kun je kiezen tussen een aerobic stepper, een aqua stepper, een mini stepper, een 2-in-1 stepper en een power stepper.
 • De belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden als je een stepper koopt zijn vakmanschap, stabiliteit, maximale belasting, display, variatie en weerstand.

Beste stepper: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een stepper koopt

Wat zijn de algemene voor- en nadelen van een stepper?

Elke stepper is anders. Vooral steppenborden en gemotoriseerde steppers verschillen sterk van elkaar. Er zijn echter enkele basisvoordelen en -nadelen van steppers, die hieronder gepresenteerd worden.

De nadelen van steppers zijn vooral bij gemotoriseerde steppers. De hydraulische motoren zijn bijzonder gevoelig en worden snel heet. Sommige klanten spreken van sterke geuren en harde geluiden bij onpopulaire apparaten. Daarom is het belangrijk je aan de aanbevolen trainingstijd te houden en de stepper te testen.

Bovendien zijn sommige steppers zeer slecht gemaakt en hebben de neiging te wiebelen of andere instabiliteiten te vertonen. Wegens de lage prijs kunnen sommige onderdelen bij levering ontbreken of beschadigd zijn. Deze worden echter meestal snel en zonder verdere omhaal vervangen. Vaak hangt het er gewoon van af hoe gerenommeerd het merk van de stepper is, want veel nieuwe bedrijven hebben nog gebreken in hun organisatie.

Als je al beschadigde knieën of benen hebt, is trainen op een stepper natuurlijk minder goed voor je. De voortdurende beweging kan hard zijn voor je geïrriteerde gewrichten.

In het algemeen is het een goed idee om op de stepper in korte sessies te trainen en dit aan te vullen met andere versterkende oefeningen. Dit kan ook helpen bij voorgespannen gewrichten. Trainen op de stepper biedt ook enkele voordelen die niet vergeten mogen worden.

Stepper

Steppers kunnen gebruikt worden om verschillende krachtoefeningen te doen en de been- en bilspieren te trainen.

Voordelen van een stepper zijn o.a. de grootte en de prijs. Alle steppenborden en mini-steppers, ook de 2-in-1 steppers, zijn heel klein en passen dus in elk huis. Ze kunnen ook gemakkelijk onder je bed worden geschoven of in kasten worden opgeborgen om ruimte te besparen.

Door hun lichte gewicht kunnen ze na de training gemakkelijk opgeborgen worden. Veel power steppers hebben ook een vouwmechanisme. Zo heb je een grote hometrainer die je na je training gemakkelijk kunt opbergen.

Steppers zijn ook uiterst betaalbaar. Je kunt steppenborden kopen voor zo weinig als €15 en power steppers zijn verkrijgbaar voor zo weinig als €130. Vergeleken met andere hometrainers zijn deze prijzen onverslaanbaar.

Type Goedkoop Degelijk Premium
Steppenplanken ca. 25 € ca. 50 € ca. 80 €
Steppers ca. 40 € ca. 80 € ca. 120 €

Vooral voor beginners is het ook gemakkelijk om de bewegingen van de stepper uit te voeren en te leren. Je kunt bijna niets fout doen, want de stepper begeleidt je beweging. Natuurlijk vereist dit een zekere houding en evenwicht. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, biedt de Powerstepper je extra stabiliteit door zijn handgrepen.

Door de eenvoud van de uitvoering is elke stepper geschikt voor multitasking. Vooral tegenwoordig, nu alles snel moet, is het een verademing om te kunnen sporten naast je vrijetijdsbesteding zoals lezen of TV kijken.

Welke spiergroepen werken steppers

?
De meeste steppers bewerken vooral de been- en bilspieren. Maar steppers werken ook op je rug en houding door je in evenwicht te houden. Afhankelijk van de uitvoering kun je ook je armen trainen.

In de bovenbenen worden de rechte dijbeenspieren (quadriceps), de grote dijentrekker en de tweekoppige dijbeenspieren getraind. Dit zijn de spieren die recht langs de voor- en achterkant van je been lopen, plus de spier van je dijbeen die aan je heup vastzit en verantwoordelijk is voor de buigende beweging aan de voorkant van je benen.

De tweekoppige dijbeenspieren aan de achterkant van je been, zijn verantwoordelijk voor de strekkende beweging. Ze vormen de constante op-neer beweging van het buigen en strekken van je benen.

Hiermee train je ook je grote gluteus maximus spieren. Deze zit centraal boven je billen en wordt aangevuld door de zijspieren. Dit kan getraind worden, bijvoorbeeld door oefeningen op een side stepper, net als de laterale beenspieren. Je kuiten worden ook getraind tijdens de training op de stepper.

Bovendien verbeteren ook je uithoudingsvermogen, coördinatie, bloedsomloop en longvolume. Zo helpt trainen op de stepper je om je over de hele linie beter en fitter te voelen. De spiergroepen die gebruikt worden zijn dezelfde als die bij joggen.

Maar omdat er geen impact is van echt joggen, zijn steppers veel vriendelijker voor de gewrichten. De 2 in 1 steppers trainen je hele armspierstelsel met behulp van de elastische trainingsbanden. Je kunt de banden flexibel naar voren of opzij strekken en je armen op veel verschillende manieren buigen of strekken. Zo kun je bepalen welke armspieren je wilt trainen.

Steppers geven je ook de gelegenheid om je armen te trainen.

Voor wie zijn steppers bijzonder geschikt?

Steppers bieden veel voordelen en zijn bijzonder geschikt als je een klein budget en weinig ruimte in huis hebt. Maar er zijn ook andere aspecten die het trainen op een stepper heel aantrekkelijk maken als een van de volgende dingen op jou van toepassing is.

Als je pijn in je onderrug hebt, rond de lendenstreek, is trainen op de stepper perfect voor je. Vooral bij beroepen die bijna uitsluitend zittend worden uitgeoefend, komt zulke pijn vaak voor. Daarom worden steppers ook in de fysiotherapie gebruikt om zulkeklachten te voorkomen of te verlichten.

De beweging van de benen en heupen verlicht de spanning in de lendenstreek en zelfs verschoven tussenwervelschijven kunnen weer op hun plaats gebracht worden. Je kunt de stepper ook in je kantoor zetten en korte pauzes nemen om te oefenen. Slechts 30 minuten is genoeg om je pijn op den duur te verlichten.

Regelmatige lichaamsbeweging voorkomt deze pijnen en pijnen en vergroot je uithoudingsvermogen. Je bloedsomloop wordt ook gestimuleerd en je longvolume neemt toe naarmate je uithoudingsvermogen groeit. Lichaamsbeweging vermindert ook stress en verlicht andere spanningen door de bloeddoorstroming in je hele lichaam te verhogen.

Als je je neerslachtig voelt en in plaats van te bewegen liever tv wilt kijken of lezen, zijn steppers het perfecte compromis. Je kunt tv kijken, telefoneren of lezen terwijl je oefent. De tijd vliegt en je kunt verschillende dingen tegelijk doen. Het maakt het sporten nog leuker.

Als je het hele jaar door, ongeacht het weer, wilt sporten zonder een sportschoolcontract te tekenen, zijn steppers een goed alternatief. In de winter is het nog moeilijker of zelfs onmogelijk om buiten te sporten.

Als je toch door wilt gaan met je training, bieden steppers je de mogelijkheid om thuis te trainen voor een klein prijsje. Je bent flexibel en onafhankelijk van weer, verkeer en tijd. Je bespaart geld op een sportschool en kunt trainen in een kleine ruimte wanneer je er zin in hebt.

stepper-treppen

Steppers zijn fitnessapparaten die de beweging van traplopen nabootsen. Ze trainen je conditie en spieren. Steppers zijn vooral praktisch als je thuis wilt trainen maar niet veel ruimte in je huis hebt en niet te veel geld wilt uitgeven. (Foto: StockSnap / pixabay.com)

Waar kan ik een stepper kopen?

Behalve de gebruikelijke verkoop-portalen zijn natuurlijk ook de websites van de stepper merken geschikt om een stepper te kopen. De beste optie is echter om een stepper in een winkel te kopen.

Online kun je de meeste steppers goedkoper kopen en heb je toegang tot de beoordelingen van andere klanten. Veel klanten beschrijven ook het ruilen en ontvangen van reserve-onderdelen als probleemloos.

Maar vaak is er het probleem dat gebruiksaanwijzingen ontbreken of alleen in vreemde talen beschikbaar zijn. Bovendien zijn steppers toestellen waarvan de werkingswijze individueel aan jou moet worden aangepast. Je moet zelf beslissen welke bewegingsvolgorde het beste bij je past en hoe vertrouwd je bent met trainen op een stepper.

Gebreken in de uitrusting zijn veel gemakkelijker op te sporen in een praktijktest dan via recensies op het internet. In een praktijktest kun je uitproberen of de stepper bij je past en of de instelbare hoogtes comfortabel voor je zijn. Als je ter plaatse koopt, kun je er ook zeker van zijn dat je Duitse instructies krijgt en een direct contactpersoon in geval van problemen.

Twee andere alternatieven zijn een stepper tweedehands kopen of hem in een sportschool gebruiken.

Als je een gebruikte stepper koopt, moet je eerst nagaan of hij nog goed werkt. Om dit te doen moet je het apparaat eerst testen voor je het koopt. In tegenstelling tot een nieuwe aankoop heb je geen garantie of recht op ruilen.

Voor de goede werking van de stepper gelden dezelfde aankoopcriteria als voor nieuwe apparatuur. Steppers gaan niet erg lang mee, afhankelijk van hun kwaliteit, dus is het beter een goedkoop dan een gebruikt model te kopen. Met privé-apparatuur heb je immers geen controle over de goede hygiëne van de apparatuur.

Dat is ook niet altijd het geval in fitness studio’s. De apparatuur daar wordt echter meestal goed gebruikt en, vooral, vervangen voor ze tekenen van defect vertoont.

Dit betekent dat je een gestage stroom van bewegingen hebt en uitrusting van hoge kwaliteit, die je kunt testen onder instructie van opgeleide instructeurs. Veel sportscholen hebben echter alleen grotere toestellen en minder steppers. Maar bovenal is het kopen van een stepper eenmalig veel goedkoper en geeft het je de flexibiliteit om thuis te trainen.
Als je begint met trainen op een stepper, is het beter klein te beginnen en korter en vaker te trainen dan 30 minuten aan een stuk. Dit kan snel tot overbelasting van de knie leiden. Voordat je met de training begint, moet je altijd je arts laten controleren of de training geschikt voor je is, want de stepper is niet voor iedereen goed.”

Welke oefeningen kun je met een stepper doen?

Step aerobics werd populair in de jaren ’80. In die tijd evolueerde de aerobics om de stepplank te gebruiken als accessoire om de intensiteit van de training te verhogen. Verschillende stappen kunnen zowel op de vloer als op de stepper uitgevoerd worden. Maar het stappen op de stepper belast de spieren nog meer dan op een vlakke ondergrond.

Marcheren kan je altijd helpen om in het begin in het ritme van de muziek te komen. Het is ook een goede overgang om te testen of je in de juiste uitgangspositie bent. Bij deze oefening zijn je armen gebogen en zwaaien ze ontspannen naast je lichaam.

De basisstap is in principe een voortdurende klim op en af een trede. Je zet eerst je rechtervoet, dan je linkervoet op de opstapplank. Dan neem je je rechtervoet en dan je linkervoet van de opstapplank. Natuurlijk kun je deze oefening ook links beginnen en zo de impuls van de beweging veranderen.

Choreografieën worden vaak eerst rechts en dan links uitgevoerd om de coördinatie te bevorderen. Bij de Basic Step is het een goed idee om de armen evenwijdig aan de benen te bewegen. Zo kunnen bijvoorbeeld de armen bij elkaar gebracht worden boven het hoofd tijdens de opstap, en weer neergelaten worden tijdens de afstap.

De V-step is ook een van de basisstappen van step-aerobics. Het is een uitbreiding van de basisstap en verandert alleen de breedte van de stap. Je zet je voeten achter elkaar wijdbeens op de plank, d.w.z. de rechtervoet helemaal naar rechts en de linkervoet helemaal naar links.

Breng dan de rechtervoet en daarna de linkervoet terug naar de vloer en keer terug naar de basispositie, d.w.z. de schouderbrede stand. Dit vormt een soort V, waaraan de trede zijn naam ontleent. Deze beweging houdt vaak in dat je de armen evenwijdig aan de benen opzij strekt en ze weer laat zakken.

De knieheffing is een van de oefeningen waarbij je niet beide voeten op de opstapplank zet. Je plaatst je rechtervoet op de opstapplank en zwaait je linkerknie in een rechte hoek naar boven, alsof je een hogere trede probeert te beklimmen. Stap dan met je linkerbeen naar beneden en dan met je rechterbeen. Herhaal deze oefening dan omgekeerd en zwaai je rechterbeen omhoog. Deze oefening omvat vaak een dynamische voorwaartse stoot met de armen.

De beenkrul is vergelijkbaar met de knieheffing. Je vouwt echter je onderbeen naar achteren alsof je met je hak je billen wilt raken. Bij deze stap stap je ook met je rechterbeen op de stepper en zwaai je je linkerbeen naar achteren, dan stap je met je linkerbeen weer naar beneden en dan met je rechterbeen. Net als bij de knieheffing herhaal je deze beweging dan omgekeerd. Vaak doe je een curl met je armen als bijpassende beweging.

De laterale basisstap traint de laterale bilspieren en beenspieren. In plaats van voor de langere kant van de opstapplank te staan, ga je wijdbeens over de kortere kant van de opstapplank staan. Breng dan, net als bij de basisstap, eerst je voeten omhoog en dan weer omlaag.

Besluit: Welke soorten steppers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen 5 verschillende soorten steppers

 • Aerobic Stepper
 • Aqua Stepper
 • Mini Stappenmachine
 • 2 in 1 Stepper
 • Krachtstuursysteem

Bij elk van deze soorten is het trainingsproces iets anders, wat individuele voor- en nadelen met zich meebrengt.

Steppers zijn er in twee basisvarianten: Met of zonder handvatten, of met elastiekjes. Stepping boards zijn een eigen subvorm, die een soort basisversie zijn zonder motorisering. Ze kunnen in twee subgroepen verdeeld worden.

Hiertoe stellen we je voor aan alle bovengenoemde soorten steppers, en geven je duidelijk de voor- en nadelen van elk.

Wat zijn de kenmerken van een aerobic stepper en wat zijn de voor- en nadelen?

Aerobic steppers zijn de klassieke stepplanken. Ze zijn geschikt om mee te dansen of als intensiverende steun bij elke krachtoefening. Het voordeel van aerobic steppers is dat ze je de vrijheid geven omzelf te bepalen wat voor soort oefening je wilt doen. Het nadeel is dat ze minder calorieën verbranden dan mini steppers.

Voordelen
 • Vrijheid om te oefenen
 • Gemakkelijk voor de gewrichten
 • Zeer geschikt voor beginners
 • Multitasking mogelijk
Nadelen
 • Lager calorieverbruik

Een aerobic stepper is iets voor jou als je graag gevarieerd traint en een hoog calorieverbruik en weinig inspanning wilt.

Stapplanken kunnen op vele manieren gebruikt worden als trainingsaccessoires. Als step aerobics accessoire of als ondersteuning voor je krachttraining zijn aerobic steppers multifunctioneel. Ongeveer zo groot als een douchemat passen de aerobic steppers in elk huis en ze kunnen gemakkelijk opgeborgen worden in kasten of onder je bed. Bovendien zijn ze door hun materiaal uiterst gemakkelijk te vervoeren, ze wegen gemiddeld maar 3 kg.

Stepper

Aerobic Stepper is een klassieke opstapplank, die geschikt is om op te dansen of als steun bij krachtoefeningen, en zo een gevarieerde training mogelijk maakt. Bron: Pixabay.com

Wat zijn de kenmerken van een Aqua Stepper en wat zijn de voor- en nadelen?

Aqua Steppers zijn, zoals de naam al zegt, opstapplankjes die in het water gebruikt kunnen worden. Ze lijken op gewone steppenplanken en verschillen vooral daarin dat ze zwaarder zijn zodat ze in het water kunnen zinken.

Als je een absolute liefhebber van water bent, is dit de versie voor jou. Hun voordeel is dat ze uiterst gemakkelijk zijn voor de gewrichten. Het nadeel is echter dat ze gebonden zijn aan de wateromgeving en daardoor niet flexibel gebruikt kunnen worden.

Voordelen
 • Zeer goed voor geïrriteerde gewrichten
 • Alternatieve watersport
 • Multitasking mogelijk
Nadelen
 • Lager calorieverbruik
 • Kan alleen in water gebruikt worden

Als je van watersport houdt en zowel je calorieverbruik als de afwisseling van je training wilt verhogen. Trainen op de Aqua Stepper kan ook als groepssport gedaan worden.

De Aqua Stepper biedt je de mogelijkheid om step-aerobics in het water te doen. Het is precies het juiste stuk gereedschap voor alle zwembadfans. Of het nu in de zon is zonder te zweten, in een overdekt zwembad of voor de gelukkigen in hun eigen zwembad, de Aqua Stepper biedt waterpret en sport tegelijk. Afhankelijk van je lichaamsgewicht verbrand je gemiddeld 600 kcal.

Wat zijn de kenmerken van een mini-stepper en wat zijn de voor- en nadelen?

Ministeppers zijn de op één na grootste steppers en verschillen vooral in de uitvoering van de op-neer beweging.

De klassieke ministepper gaat op en neer, de zwaaistepper zwaait ook iets naar rechts en links, vergelijkbaar met skiën. De Side Stepper voert dezelfde beweging uit als de klassieke Ministepper, maar in plaats van vooruit te gaan, gaat hij naar links en rechts omlaag.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk op te bergen
 • Kan overal gebruikt worden
 • Hoog calorieverbruik
 • Multitasking mogelijk
Nadelen
 • Onstabiel op plaatsen
 • Apparaat loopt heet
 • Evenwicht moet geoefend worden

Ze bieden enkele voordelen, zoals dat ze heel goedkoop zijn, gemakkelijk op te bergen en overal gebruikt kunnen worden. Bovendien verbrand je veel calorieën als je ermee traint. Het nadeel is echter dat veel modellen snel heet worden als ze lang gebruikt worden en dat beginners eerst moeten wennen aan de beweging en het evenwicht.

Als je voor weinig geld en met weinig inspanning calorieën wilt verbranden, is de Ministepper precies goed voor je.

De klassieke Ministepper neemt ongeveer evenveel ruimte in als een grote schoenendoos en is dus in elk huis gemakkelijk op te bergen. Vooral voor beginners is de ministepper de juiste keuze om aan de beweging te wennen. Afhankelijk van je lichaamsgewicht kun je tussen 500 en 800 kcal per uur verbranden en je favoriete TV series kijken in het comfort van je eigen huis.

Wat zijn de voordelen en nadelen van de 2-in-1 stepper?

De 2 in 1 stepper en ook de power stepper zijn de grootste versie van de stepper en bieden een intensievere training met hun extra handgrepen of elastieken banden. De mix van 2 in 1 stepper en power stepper heet Nordic walking stepper, die de activiteit van de banden combineert met de steun van de handgrepen.

2 in 1 steppers hebben extra elastische banden. Een bijzonder voordeel is dat de elastische banden meer spiergroepen bewerken en vooral de rug. Het nadeel is echter dat deze banden vaak moeilijk te hanteren zijn voor beginners en een struikelgevaar kunnen worden.

Voordelen
 • Intensievere training
 • Gebruikt verschillende spiergroepen
 • Hoog calorieverbruik
 • Multitasking mogelijk
Nadelen
 • Elastieken banden nodig
 • Wennen
 • Geen multitasking mogelijk

Als je je training op de stepper wilt intensiveren en je calorieverbranding nog meer wilt opvoeren, is de 2 in 1 stepper precies het juiste voor je.

De 2 in 1 stepper heeft extra elastieken banden. De elastische banden bieden je de mogelijkheid je armen en je rug te trainen en maken zo je training afwisselender. Deze 2 in 1 stepper is vooral geschikt voor gevorderde gebruikers die al ervaring hebben met de mini stepper. Ben je een beginner en heb je tijdens je training ondersteuning nodig voor je evenwicht, dan is een power stepper met statische handgrepen ideaal.

Wat is een Powerstepper precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Powersteppers hebben handgrepen die meer steun geven tijdens de training. Ze zijn te vergelijken met crosstrainers of elliptische trainers, die het hele lichaam bewerken.

Het voordeel is dat ze een intense training bieden die gemakkelijk te doen is, zelfs zonder evenwichtsgevoel. Hun nadeel is echter dat ze de knieën zwaar belasten. Dit maakt elliptische trainers, bijvoorbeeld, meer geschikt voor mensen met knieproblemen.

Als je graag calorieën verbrandt en een gemakkelijk te bedienen toestel zoekt, is de Powerstepper precies wat je zoekt.

Voordelen
 • Hogere trainingsintensiteit
 • Het hele lichaam wordt gebruikt
 • Extra ondersteuning
 • Multitasking mogelijk
Nadelen
 • Gewrichten worden intensief gebruikt
 • Machine heeft ruimte nodig

De Powerstepper imiteert de beweging van het beklimmen van een berg of trap en heeft een steilere hoek dan Ministeppers. Op de Powerstepper verbrand je tot 1000 kcal per uur, afhankelijk van je lichaamsgewicht, omdat je al je onderste spieren gebruikt.

De Powerstepper is een geweldige eenmalige aanschaf die je een grote variatie aan oefeningen geeft door verschillende routes te simuleren, zoals vlakke wegen of heuvels.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om steppers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om steppers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Weerstand
 • Variatie
 • Weergave
 • Maximaal gewicht
 • Stabiliteit
 • Verwerking
 • Optiek

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Weerstand

De weerstand van een stepper moet constant op hetzelfde niveau blijven en niet ongelijk worden, ook niet na langdurig gebruik. De hydraulische motoren die de weerstand produceren mogen tijdens de oefening niet heet worden.

De beweging van de stepper mag niet stagneren om ervoor te zorgen dat de beweging zacht is voor de gewrichten. Daarom moet de weerstand constant blijven om onregelmatigheden te voorkomen. De hydraulische motoren van de meeste steppers zijn erg gevoelig en worden snel heet. Houd je daarom aan de aanbevolen gebruikstijd.

In veel gevallen is dat 15 minuten, maar het kan ook tot 60 minuten zijn. Nog betere weerstand ontstaat door de wisselwerking tussen hydraulische motoren en magnetische remmen, maar de laatste behoren meestal niet tot de standaarduitrusting van een stepper.

Wervelstroomremmen bieden een goed alternatief voor magnetische remmen en worden op bijna elke stepper gebruikt als alternatief voor magnetische remmen.

Variatie

Afhankelijk van het model kun je een stepper op verschillende manieren variëren. Je moet er vooral op letten dat je je training kunt opvoeren en op een niveau kunt beginnen dat bij je past.

Aerobic steppers kunnen meestal tot 15 – 20 – 25 cm verhoogd worden door middel van insteekconstructies. Gemotoriseerde steppers daarentegen hebben het equivalent van instelbare weerstandsniveaus of staphoogtes. Hogere niveaus zijn geschikt voor intensievere en gevorderde trainingen om je lichaam te verstevigen.

Lage niveaus zijn zeer geschikt voor beginners en voor training van het uithoudingsvermogen. Bovendien wordt de training niet saai, ook al blijft de beweging hetzelfde. Wil je echter nog vrijer zijn in je uitvoering dan door alleen de hoogte te variëren, dan moet je een aerobic stepper aanschaffen.

Wist je dat elk uur dat je je uithoudingsvermogen inspant je hartarbeid spaart?

Slechts 1 uur duurtraining spaart je hart 600 slagen. Als je 1 jaar lang regelmatig traint, spaar je je hart 5.261.760 slagen. Dit is belangrijk omdat het de slijtage van je hart vermindert.

Beeldscherm

Het beeldscherm van een stepper moet alle informatie tonen die voor jou belangrijk is. Afhankelijk van het type stepper kan dit de tijd, stappen, verbrande calorieën, cadans en hartslag omvatten.

In de meeste gevallen zijn de standaard kenmerken van een stepper-display de tijd, de stappen en het aantal verbrande calorieën. Power steppers kunnen ook je hartslag meten met in de handgrepen ingebouwde sensoren. Andere informatie omvat, bijvoorbeeld, je stapfrequentie.

Bij sommige steppers schakelt de scanfunctie tijdens de training automatisch tussen deze gegevens. Vooral bij mini-steppers moet je er rekening mee houden dat deze informatie tijdens je training niet goed zichtbaar is. Daarom is deze eigenschap vooral van groot belang voor vermogensteppers.

stepper-mann

Het display van de stepper toont je het aantal stappen dat je gezet hebt, je verstreken tijd en je calorieverbruik. Sommige toestellen tonen ook je stapfrequentie en meten je polsslag. (Foto: janeb13 / pixabay.com)

Maximum gewicht

Het maximum gewicht varieert van 80 tot 120 kg, afhankelijk van het stepper model. Het zegt niet per se iets over de kwaliteit van een stepper, maar hij moet wel aan je gewicht aangepast zijn. In sommige gevallen krijgen steppers met een hoger maximum gewicht een betere beoordeling.

Steppers met een hoger maximum gewicht zijn meestal robuuster dan steppers met een lager maximum gewicht. Het maximum gewicht is een richtlijn en geen exacte specificatie. Maar als je je aan het maximumgewicht houdt, zal de stepper altijd goed functioneren. Is je gewicht hoger dan 120 kg, dan kun je overstappen op alternatieven zoals crosstrainers.

Stabiliteit

Een stepper moet stabiel blijven op elke vloer en je extra stabiliteit bieden. Hoge kwaliteit is meestal te herkennen aan antislip-kenmerken en een speciaal loopvlakpatroon.

Rechte opstapplankjes en mini-steppers kunnen het risico lopen uit te glijden. In sommige gevallen is een extra mat nuttig voor opstapplankjes. Nog beter zijn natuurlijk anti-slip voetjes. Het stalen frame van een mini-stepper is meer of minder stabiel, afhankelijk van het gewicht en de afwerking van de stepper. Een definitief oordeel kun je meestal krijgen uit beoordelingen van klanten of door de apparatuur te testen .

Vakmanschap

In principe is goed vakmanschap een mengsel van stabiliteit en weerstand. Goed vakmanschap betekent dat de stepper stabiel is en goed werkt.

Standaard materiaal voor mini-steppers is bijvoorbeeld een frame van stalen buizen, dat antislip moet zijn en zwaar genoeg. Voor aerobic steppers, daarentegen, moet het harde plastic van de stepplank stevig genoeg zijn om tegen sprongen bestand te zijn.

Soepele bewegingen en hoogwaardige cilinders wijzen ook op goede kwaliteit. Veel steppers werken alleen op hydraulische motoren. Als je iets van hogere kwaliteit wilt kopen, let er dan op dat je stepper of hometrainer een magnetische rem heeft. Dit bouwt extra weerstand op en slijt niet.

Uiterlijk

Natuurlijk speelt het uiterlijk van een stepper vaak een grote rol voor je. Sportieve kleuren kunnen je motivatie een stuk verhogen.

Het uiterlijk van een stepper heeft niets met zijn prijs te maken. Ze zijn er vaak in veel verschillende kleuren en variaties. Ze zijn meestal grijs met zwarte pedalen en kleine rode details. Dit eenvoudige ontwerp maakt ze tegelijk sportief en ze passen ook visueel in elk huis.

Als je het niet zonder opvallende kleuren wilt stellen, vind je een ruime keuze aan kleurrijke combinaties, vooral bij de aerobic steppers. Voor de andere steppers kunnen kleurrijke halters of gewichtboeien ook voor visuele afwisseling zorgen.

Wetenswaardigheden over de stepper

Welke spiergroepen kun je gedetailleerd trainen op een aerobic stepper?

Trainen op een aerobic stepper is te vergelijken met traplopen op een mini-stepper. Daarom train je vooral je been- en bilspieren. Bovendien kun je je coördinatie en evenwicht verbeteren. Afhankelijk van je trainingsdoel kun je je spieren specifiek trainen of je uithoudingsvermogen verbeteren.

Van je beenspieren zijn het vooral de rechte dijbeenspieren (quadriceps) en de grote dijbeentrekker die worden aangesproken. Dit zijn de spieren aan de voorkant van je benen. De grote dijbeentrekker is de spier die verantwoordelijk is voor buigbewegingen. Hij loopt van je dijbeen naar de voorkant van je heup.

Als tegenhanger van het buigen van je benen, is de tweekoppige dijbeenspier verantwoordelijk voor het strekken van je benen. Omdat de beweging van traplopen bestaat uit het voortdurend buigen en strekken van je benen, zijn het vooral deze spieren die gebruikt worden. In je onderbenen zijn het vooral je kuiten die getraind worden.

Van je bilspieren is het vooral de gluteus maximus die gebruikt wordt. Dit zit centraal op je billen. Deze spier wordt vooral geoefend als je omhoog en omlaag klimt.

In tegenstelling tot mini-steppers, die maar één bewegingsrichting hebben, is een stepping board heel flexibel. Je kunt bijvoorbeeld met je benen wijd uit elkaar over de opstapplank gaan staan en jelaterale gluteale en beenspieren trainen door eenlateraal opgaande beweging.

Je hebt een vergelijkbare soepelheid met de rest van je spieren. Het trainen van je benen en billen valt onder de klassieke step aerobics. Je kunt je armen echter ook trainen door extra dumbbells of een theraband te gebruiken. Dit geeft je flexibiliteit in je bewegingen.

De meest voorkomende halterbewegingen zijn klassieke curls voor je biceps of het omhoog en omlaag brengen van je armen in een gestrekte vorm. Of je naar voren of opzij werkt is aan jou. Alleen al het zwaaien met de dumbbells verhoogt je calorieverbruik doordat je meer gewicht draagt. Voor oefeningen met de Theraband kun je de Theraband strak houden en dan buitenwaartse trekimpulsen geven.

Je kunt andere spiergroepen, zoals je buik, trainen met specifieke krachtoefeningen. De opstapplank dient niet als het centrale uitrustingsstuk. Hij kan echter gebruikt worden als trainingsaccessoire om je oefeningen te intensiveren. Je kunt bijvoorbeeld op de opstapplank leunen of je benen erop plaatsen om oefeningen onder een grotere hoek uit te voeren.

Je kunt ook je uithoudingsvermogen en coördinatie verbeteren door op de stepplank te trainen. Vooral bij step-aerobics kun je je armen aan je beenbewegingen toevoegen en je coördinatie trainen.

Wat is de juiste trainingshouding voor de aerobic stepper?

Een rechte houding is de basishouding voor step-aerobics training. Je benen moeten op schouderbreedte uit elkaar staan. Je ademhaling moet natuurlijk zijn en niet afgestemd op je stappen of zelfs stotend, zoals bij krachttraining.

Voor je begint te oefenen moet je altijd een stabiele houding aannemen en als beginner moet je eerst de basisstap beheersen. Je lichaam is rechtop en je ruggengraat is recht, met hooguit een licht holle rug.

Tijdens de oefening blijf je rechtop staan en leun je niet voorover of buig je niet voorover om meer vaart te krijgen. De toppen van je voeten wijzen naar voren en draaien niet naar buiten, tenzij de oefening je daartoe uitdrukkelijk opdracht geeft. Net als bij joggen kun je je armen op een ontspannen manier meenemen. Later kun je ook verschillende armbewegingen doen om je training te intensiveren.

Wat onderscheidt de aerobic stepper van mini steppers?

In plaats van steeds dezelfde beweging te doen, ben je vrij om de aerobic stepper te gebruiken op elke manier die je maar wilt. Elke beweging is mogelijk en er zijn geen grenzen aan je verbeelding.

Mini steppers stellen je in staat om gericht te trainen en te multitasken. Wil je echter even uitschakelen en helemaal opgaan in je training, dan is de steppenplank precies goed voor je. Je kunt elke dag een andere soort training kiezen, van krachttraining tot dansen.

Je zult je nooit vervelen en fit blijven. Verschillende choreografieën van step-aerobics en spierversterkende oefeningen worden door de stepplank geïntensiveerd en bieden je afwisseling.

Welk effect heeft de Aqua Stepper op het lichaam?

De Aqua Stepper wordt gebruikt voor uithoudings- en krachttraining en is, dankzij de waterweerstand, heilzaam voor elk spiergebied, van de buikspieren tot de rug en de armen.

Net als de aerobic stepper kan de Aqua Stepper op allerlei manieren gebruikt worden om je uithoudingsvermogen of spieren te trainen. Er zijn ook speciale cursussen in zwembaden. In plaats van baantjes te zwemmen kun je ook afwisseling aanbrengen en specifieke spiergroepen trainen, zoals je benen en billen, maar ook je rug, door onder water gewone sportoefeningen te doen.

Hoe gebruik je de Ministepper correct?

Een rechte houding is de centrale kern van correct steppergebruik.

Je houding moet rechtop zijn en je blik moet steeds recht vooruit gericht zijn. Dit zal je helpen ongezonde houdingen te vermijden. Je armen licht zwaaien, zoals bij traplopen, maakt het gemakkelijker om op het toestel te balanceren en stimuleert ook de calorieverbranding. Boksen of je armen aanspannen kan ook variatie aan je training toevoegen.

Als je last hebt van knieklachten, moet je extra aandacht besteden aan extra variatie. Zo kun je bijvoorbeeld squats afwisselen met steppen op de stepper. Als de beweging nog steeds ongemakkelijk is, zijn onze aqua steppers het juiste alternatief voor je.

Wat is het verschil tussen de verschillende mini steppers?

Het belangrijkste verschil tussen de mini-steppers is de manier waarop ze uitgevoerd worden en de spiergroepen waarop ze gericht zijn.

De klassieke mini-stepper traint de rechte dijbeenspieren en de billen door zijn op en neer gaande beweging naar voren. De Swing Stepper werkt ook op je rug en evenwicht. De beweging ervan doet denken aan skiën, door de licht schuine achterwaartse beweging.

De Side Stepper beweegt opzij, als een soort wipwap, en versterkt zo de buitenste spieren van je benen. Hoe meer spiergroepen je werkt, hoe meer calorieën je verbrandt. De verschillende uitvoeringen van de bewegingen stellen je in staat de mini-stepper te kiezen die perfect aan je individuele verwachtingen en aanleg voldoet. Sommige gebruikers vinden de Side Stepper bijvoorbeeld een bijzonder aangenaam alternatief voor de beweging van traplopen.

Hoe gebruik je de 2 in 1 stepper op de juiste manier?

Door langzaam je snelheid te verhogen. Eerst moet je je voetenwerk perfectioneren en dan de elastieken toevoegen.

De basishouding op een stepper is rechtop en je moet vooral op de stabiliteit van je knieën letten. De elastische banden geven je de gelegenheid om zowel je bovenlichaam als je onderlichaam te trainen. Vergelijkbaar met trainen met halters, kun je verschillende oefeningen doen en zo je armspieren parallel aan je beenspieren trainen. In het begin is het het beste om eenvoudige bewegingen te doen, zodat je langzaam went aan de nieuwe oefeningen.

Hoe werkt een 2 in 1 stepper?

De 2-in-1 stepper werkt zowel op je armen als op de gebruikelijke spierzones van bilspieren en benen. Je kunt verschillende gebieden van de armspieren trainen en zo afwisseling toevoegen aan je training.

Net als elke andere stepper, richt de 2 in 1 stepper zich op de rechte beenspieren en je billen. Als je ook de elastieken gebruikt, verbeter je je evenwicht en coördinatie. Extra spiergroepen worden getraind en je calorieverbranding neemt toe tot ongeveer 600 – 1000 kcal per uur. De armbewegingen intensiveren je training en geven je de gelegenheid om te variëren, afhankelijk van welke spiergroep je specifiek wilt trainen.

Wat is het verschil tussen bewegende en statische handgrepen?

Het simpele verschil dat de handgrepen al dan niet beweegbaar zijn is niet alles. Beide modellen hebben verschillende voordelen die je moet overwegen voor je koopt.

Power steppers met statische handgrepen bieden je steun tijdens je training. Vooral als evenwicht niet je sterkste punt is, is het in het begin veiliger om te wennen aan de beenbeweging op de stepper terwijl je de mogelijkheid hebt om jezelf te ondersteunen. Het is belangrijk dat je jezelf licht ondersteunt en een rechte houding aanneemt. Een power stepper met statische handgrepen biedt je de mogelijkheid om zowel met als zonder steun te oefenen.

Powersteppers met beweegbare handgrepen hebben het voordeel dat je met je armen een extra spiergroep traint en zo meer calorieën verbrandt. Je kunt je vasthouden en tegelijk je armen trainen. Het zwaartepunt ligt echter nog steeds op je buik- en bilspieren, want je armen krijgen geen actieve weerstand. Helaas zijn er minder modellen met beweegbare handgrepen, want die vallen meestal in de categorie crosstrainers.

Wat is een Powerstepper met klapmechanisme?

Een Powerstepper met klapmechanisme kan worden opgevouwen als een klapstoel. Het biedt een aantal voordelen.

Vergeleken met mini-steppers is een van de nadelen van power steppers hoeveel ruimte ze innemen en dat ze niet zo gemakkelijk op te bergen zijn. Maar als je tijdens je training niet op het stuur wilt zijn aangewezen, zijn power steppers met een klapmechanisme iets voor jou.

Ze kunnen met een scharnier in tweeën gevouwen worden en zijn daardoor als een platte klaptafel. In deze positie kunnen ze opgeborgen worden in opbergvakken en, vooral, gemakkelijk vervoerd worden. Hoewel ze iets zwaarder zijn dan mini-steppers, zijn ze niet zo zwaar dat ze niet gedragen kunnen worden. Het vouwmechanisme combineert stabiliteit en gemakkelijk vervoer.

Beeldbron: Pixabay.com / MartinKwarne

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies