Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Bier is zo’n beetje de nationale drank van de Duitsers. Wie je het ook vraagt in het buitenland, het eerste waar Duitsers mee geassocieerd worden is de biercultuur. Met goede reden, want Duits bier staat bekend om zijn kwaliteit en goede smaak.

Sinds enkele jaren wordt ook alcoholvrij bier steeds populairder. Men zegt dat het gezonder is omdat het weinig tot geen alcohol bevat en dienovereenkomstig minder calorieën bevat. Maar is dit wel waar? Is alcoholvrij bier echt gezond of gewoon goede marketing? Over deze en alle andere vragen over het onderwerp alcoholvrij bier kom je meer te weten in ons artikel.
De belangrijkste feiten in het kort

  • De vraag naar alcoholvrij bier neemt toe. Steeds meer bedrijven bieden alcoholvrije varianten aan en de productie van alcoholvrij bier is de laatste jaren bijna verdubbeld.
  • Alcoholvrij bier bevat bijna altijd een beetje alcohol. In Duitsland wordt een bier als alcoholvrij beschouwd als het maximaal 0,5 procent alcohol bevat. Deze waarde verandert echter van land tot land.
  • Alcoholvrij bier heeft veel minder calorieën dan gewoon bier. Bovendien is alcoholvrij bier isotoon en bevat het veel belangrijke voedingsstoffen die sneller in het bloed komen.

Is alcoholvrij bier gezond: Wat je moet weten

Ook al wordt alcoholvrij bier steeds populairder, toch doen veel mensen het af als een “drank voor saaie mensen”. In het volgende zullen we de belangrijkste vragen over het programma beantwoorden en uitleggen waarom het een kans verdient.

Heeft alcoholvrij bier echt helemaal geen alcohol?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, betekent alcoholvrij bier niet nul procent alcoholgehalte. Veel soorten bevatten nog steeds alcohol, ook al is het maar in heel kleine hoeveelheden. Om een bier als “alcoholvrij” te kunnen beschouwen, moet het alcoholgehalte minder dan 0,5 procent zijn. (1)

Alcoholvrij bier heeft een heel laag alcoholgehalte. (Image source: unsplash / Gerrie van der Walt)

Deze waarde varieert echter van land tot land: in Italië of Frankrijk is het 1,0 procent, terwijl het in Groot-Brittannië 0,05 procent is. (2) Dit klinkt misleidend, maar het is erger dan het klinkt. Ter vergelijking, wist je dat druivensap door gisting tot één procent alcohol kan bevatten?

Heeft alcoholvrij bier minder calorieën?

Het goede van alcoholvrij bier is dat het relatief weinig calorieën bevat: een 0,5 liter Beck’s bevat bijvoorbeeld 190 calorieën, terwijl de alcoholvrije versie slechts 90 calorieën bevat. In tegenstelling tot frisdranken doet ook alcoholvrij bier het goed: Een cola van 0,5 liter heeft 210 calorieën, een Sprite heeft 195 calorieën en een Mezzo Mix 220 calorieën. Bovendien bevat een bier veel minder suiker. We hebben nog een paar voorbeelden opgesomd in de volgende tabel.

Drank Calorieën (0,5l)
Krombacher 190 kcal
Krombacher, alcoholvriji 135 kcal
Warsteiner 215 kcal
Warsteiner, alkoholfrei 130 kcal
Veltins 200 kcal
Veltins, alkoholfrei 130 kcal
Fanta 190 kcal
Pepsi 220 kcal
Red Bull 225 kcal

Dit is waarom alcoholvrij bier ideaal is voor sporters. De weinige calorieën kunnen snel afgebroken worden en voorzien het lichaam ook van elektrolyten, die dringend nodig zijn na de training.

Waar is alcoholvrij bier van gemaakt?

Alcoholvrij bier bestaat uit dezelfde ingrediënten als gewoon bier: mout, hop, gist en water. Dit recept is sinds 1516 hetzelfde gebleven en wordt ook wel de “Purity Law” genoemd. Ook het brouwproces blijft hetzelfde.

Het graanmeel wordt met het water gemengd en gekookt tot alleen het pekelende wort overblijft. Het bier wordt dan gedurende enkele weken vergist, gefilterd en tenslotte gebotteld. (3)

alkoholfreies-bier-gesund

Voor velen horen een koel biertje en een warme zomerdag gewoon bij elkaar. Maar dit kan ook alcoholvrij gedaan worden. (Image source: Wil Stewart / Unsplash)

Er zijn in principe twee methoden om alcoholvrij bier te maken. Bij de eerste methode wordt het gistingsproces gestopt nog voor de alcohol kan ontstaan. Bij de tweede methode wordt het bier op de traditionele manier gemaakt en wordt de alcohol er pas tijdens het distilleren uitgehaald.

Is alcoholvrij bier gezond?

Tot nu toe is het duidelijk dat alcoholvrij bier minder calorieën, minder suiker en nauwelijks alcohol bevat vergeleken met gewoon bier. Wat nog meer? Allereerst moet het duidelijk zijn dat het ontbreken van alcohol de lever minder belast. Dit is geruststellend als je bedenkt dat elk jaar ongeveer 50.000 mensen aan een leverziekte sterven. (4)

Bovendien kan bier het immuunsysteem versterken en ontstekingen afremmen. Volgens een studie van de Technische Universiteit van München hebben sportartsen ontdekt dat het polyfenol in bier het gehalte aan witte bloedcellen verlaagt. Deze afname is cruciaal voor ontstekingen en vermindert ook de kans op verkoudheid. (5)

Volgens een andere studie over een groep verpleegsters helpt bier hen in slaap te vallen. Deelnemers die voor het slapengaan een alcoholvrij biertje dronken, sliepen niet alleen beter, maar vielen ook sneller in slaap qua tijd. Dezelfde studie vond ook dat bier angststoornissen verminderde. (6) Wat is daar de reden van? Hop, want volgens een studie vermindert het symptomen van depressie, angst en stress. Dezelfde studie vond ook dat hop gelijksoortig werkt als melatonine, wat de betere slaap zou verklaren. (7)

Tenslotte hebben onderzoekers van het Instituut voor Biochemie van de Friedrich Alexander Universiteit ontdekt dat de stoffen xanthohumol en iso-alfa-zuren een bijzonder positief effect op de gezondheid hebben. Beide stoffen worden alleen in hop gevonden en remmen de vettige degeneratie van de lever, voorkomen gewichtstoename en kunnen zelfs kankercellen doden. (8)

Voor wie is alcoholvrij bier geschikt?

Zoals net gezegd is alcoholvrij bier ideaal voor sporters, vooral omdat de meeste biersoorten isotoon zijn. Dit betekent dat de verhouding tussen voedingsstoffen en vloeistof identiek is aan die van menselijk bloed. Dit betekent dat voedingsstoffen veel sneller worden opgenomen en benut. Het gebrek aan alcohol zorgt er ook voor dat het bier het lichaam niet uitdroogt.

Integendeel, het lichaam wordt voorzien van vloeistoffen, energie en mineralen. Een ander voordeel voor sporters is het hoge gehalte aan maltrodextrine. In combinatie met lichaamsbeweging zorgt dit ervoor dat de lege glycogeenvoorraden weer gevuld worden. Tegelijk profiteren sporters van magnesium, dat krampen helpt voorkomen, en van kalium en diverse B-vitamines.

alkoholfreies-bier-gesund

Atleten die zwaar belast worden, drinken vaak alcoholvrij tarwebier in plaats van water. Omdat het isotoon is, wordt het verlies van vloeistoffen en mineralen snel gecompenseerd. Het wordt daarom al als sportdrank beschouwd. (Image source: Alexander Redl / Unsplash)

Maar alcoholvrij bier is ook geschikt voor niet-atleten. Nog afgezien van het feit dat het gezonder is en dezelfde smaak heeft, heeft het nog andere praktische voordelen. Ten eerste elimineert het de kans op het krijgen van een kater. Zin in een paar biertjes maar moet je morgen vroeg opstaan om naar je werk of een afspraak te gaan? Geen probleem, neem een alcoholvrij biertje. Je bent op een feestje en wilt niet drinken omdat je later naar huis moet rijden, maar tegelijk ben je het zat dat al je vrienden je onder druk zetten om toch een biertje te nemen?

Twee woorden. Niet-alcoholisch. Bier. Geloof het of niet, alcoholvrij bier wordt steeds populairder in Duitsland. De productie ervan is de laatste tien jaar bijna verdubbeld. Terwijl in 2009 2,1 miljoen hectoliter alcoholvrij bier werd geproduceerd, was dat in 2019 maar liefst 4,2 miljoen hectoliter. Dat betekent een toename van niet minder dan 97 procent. Het grappige is? De productie van alcoholvrij bier is sterker gegroeid dan die van gemengde bierdranken. In een vergelijking van tien jaar is de produktiewaarde van niet-alcoholische bieren met 164 procent gestegen. Voor Radler en co. is het slechts 30 procent. (9)

Conclusie

Laten we het samenvatten: Het is wetenschappelijk bewezen dat alcoholvrij bier gezonder is dan gewoon bier. Het is gemaakt van dezelfde ingrediënten en heeft dus dezelfde smaak. Het helpt bij slaapproblemen, depressie en stress. Er zitten minder calorieën in en door het ontbreken van alcohol wordt de lever niet belast. Het bevat minder suiker dan frisdrank en veel voedingsstoffen. Het is geschikt voor atleten omdat het isotoon is.

Het is geschikt voor de doorsnee burger omdat het goed is voor het lichaam en je de smaak van een biertje niet hoeft op te geven. Niettemin wordt frisdrank beschouwd als een drank voor zwakkeren. Waarom? Omdat bier en alcohol deel uitmaken van de Duitse cultuur. Het is traditie. En als men Jean Jaurès mag geloven, is traditie “niet de verering van as, maar het doorgeven van vuur”. Dat is maar goed ook. Niemand zegt dat mensen moeten stoppen met alcohol drinken. Het heeft alleen ook geen zin om neer te kijken op mensen die liever alcoholvrij bier drinken. Dus, als je een ruimdenkend mens bent, probeer dan de volgende keer een biertje zonder alcohol. En als je het niet leuk vindt, is dat ook prima. Proost!

Beeldbron: 123rf / dolgachov

Referenties (9)

1. Gesundheit.de: Wie gesund alkoholfreies Bier tatsächlich ist Kathrin Mehner, 01.09.2020
Bron

2. Craftbeer.de: Alkoholfreies Bier
Bron

3. Bayern-und-bier.de: Das Bier und seine Herstellung
Bron

4. Medica.de: Fünf Millionen Deutsche leiden an einer Lebererkrankung – Tendenz steigend
Bron

5. Schoenfeld J, Johannes Schindler M, Haller B, Holdenrieder S, Christopher Nieman D, Halle M, La Gerche A, Scherr J. Prospective long-term follow-up analysis of the cardiovascular system in marathon runners: study design of the Pro-MagIC study. BMJ Open Sport Exerc Med. 2020 Jul 19;6(1):e000786. doi: 10.1136/bmjsem-2020-000786.
Bron

6. Franco L, Sánchez C, Bravo R, B Rodríguez A, Barriga C, Romero E, Cubero J. The sedative effect of non-alcoholic beer in healthy female nurses. PLoS One. 2012;7(7):e37290. doi: 10.1371/journal.pone.0037290.
Bron

7. Brattström, A. Scientific Evidence for a Fixed Extract Combination (Ze 91019) from Valerian and Hops traditionally used as a Sleep-inducing Aid. Wien Med Wochenschr 157, 367–370 (2007). https://doi.org/10.1007/s10354-007-0442-6
Bron

8. Fau.de: „Wer (alkoholfreies) Bier trinkt, lebt hundert Jahre“ Prof. Dr. Claus Hellerbrand, 08.10.2018
Bron

9. Destatis.de: Alkoholfreies Bier: Produktion hat sich in den letzten zehn Jahren fast verdoppelt, 06.08.2020
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wie gesund alkoholfreies Bier tatsächlich ist
Gesundheit.de: Wie gesund alkoholfreies Bier tatsächlich ist Kathrin Mehner, 01.09.2020
Ga naar bron
Alkoholfreies Bier
Craftbeer.de: Alkoholfreies Bier
Ga naar bron
Das Bier und seine Herstellung
Bayern-und-bier.de: Das Bier und seine Herstellung
Ga naar bron
Fünf Millionen Deutsche leiden an einer Lebererkrankung – Tendenz steigend
Medica.de: Fünf Millionen Deutsche leiden an einer Lebererkrankung – Tendenz steigend
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Schoenfeld J, Johannes Schindler M, Haller B, Holdenrieder S, Christopher Nieman D, Halle M, La Gerche A, Scherr J. Prospective long-term follow-up analysis of the cardiovascular system in marathon runners: study design of the Pro-MagIC study. BMJ Open Sport Exerc Med. 2020 Jul 19;6(1):e000786. doi: 10.1136/bmjsem-2020-000786.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Franco L, Sánchez C, Bravo R, B Rodríguez A, Barriga C, Romero E, Cubero J. The sedative effect of non-alcoholic beer in healthy female nurses. PLoS One. 2012;7(7):e37290. doi: 10.1371/journal.pone.0037290.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Brattström, A. Scientific Evidence for a Fixed Extract Combination (Ze 91019) from Valerian and Hops traditionally used as a Sleep-inducing Aid. Wien Med Wochenschr 157, 367–370 (2007). https://doi.org/10.1007/s10354-007-0442-6
Ga naar bron
„Wer (alkoholfreies) Bier trinkt, lebt hundert Jahre“
Fau.de: „Wer (alkoholfreies) Bier trinkt, lebt hundert Jahre“ Prof. Dr. Claus Hellerbrand, 08.10.2018
Ga naar bron
Alkoholfreies Bier: Produktion hat sich in den letzten zehn Jahren fast verdoppelt
Destatis.de: Alkoholfreies Bier: Produktion hat sich in den letzten zehn Jahren fast verdoppelt, 06.08.2020
Ga naar bron
Recensies