Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

27Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig willen veel mensen graag uit hun dagelijkse routine stappen, uit die eentonigheid in hun bezigheden die hen niet toelaat ten volle van het leven te genieten. Als je een van degenen bent die zich graag aan nieuwe hobby’s waagt, zijn fietsen misschien ideaal voor jou.

Wie herinnert zich niet een goede val toen je leerde fietsen? Of de dag waarop je de stabilisatorbanden afdeed om onafhankelijk te worden en de wereld op te vreten telkens als je opstapte? Daar begint voor velen het avontuur van deze sport.

Ben je een van degenen die graag aan lichaamsbeweging doen, maar het saai vinden om in een sportzaal opgesloten te zitten, dan zijn fietsen een uitstekende optie voor je, want je kunt je op een racefiets of mountainbike naar buiten wagen, waardoor elke “bewegingsroutine” een unieke en onvergetelijke ervaring wordt.
Belangrijk om te weten

 • Een fiets is een tweewielig voertuig, voorzien van een stuur aan de voorkant om te besturen en te sturen, een zadel en twee pedalen die het, met de beweging van de benen, mogelijk maken vooruit te komen.
 • Er zijn verschillende soorten fietsen, afhankelijk van het gebruik dat je er van wilt maken. Racefietsen zijn voor wie lange afstanden rijdt, mountainbikes zijn voor wie extreme uitdagingen verkiest, stadsfietsen zijn voor wie ze als vervoermiddel gebruikt. En natuurlijk zijn er fietsen voor de jongste leden van de familie.
 • Je moet bedenken dat er factoren zijn die van vitaal belang zijn om de juiste fiets voor je te vinden, zoals het soort fietsen dat je gaat doen, de maat, het frame, de vering, het remsysteem van de fiets en de tijd en frequentie van het gebruik dat je aan je nieuwe fiets zult geven.

Beste Fietsen: Onze selectie

Koopgids: Wat je over fietsen moet weten

Als je overweegt een fiets te kopen, denk je misschien dat de beslissing slechts een kwestie van minuten is, maar het is essentieel om te overwegen wat je echt nodig hebt. Zo zal je keuze bij het vergelijken van merken en modellen succesvol zijn.

Met een fiets in je handen is overal een goede bestemming. (Foto: gstockstudio / 123rf.com)

Wat is een fiets en wat zijn de voordelen ervan?

Een fiets is een tweewielig voertuig dat door een kracht van buitenaf wordt voortbewogen, uitgerust met een stuur vooraan voor controle en besturing, een zadel en twee pedalen die de beweging van de benen mogelijk maken zodat de fiets vooruit kan.

Deze keer tonen we je de belangrijkste kenmerken die zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op fietsen en we vatten ze samen in de volgende tabel:

Voordelen
 • Merkbare verbetering van de gezondheid
 • Geen vervuiling
 • Reserve-onderdelen zijn goedkoop en gemakkelijk te krijgen
 • Neemt weinig parkeerruimte in beslag
 • Modellen voor alle smaken en behoeften.
Nadelen
 • Hoog percentage fietsdiefstallen
 • Risico op ongelukken met voertuigen
 • Geen bagageruimte
 • Het weer kan het gebruik onmogelijk maken.

Race-, mountain-, stads- of kinderfietsen – waar moet je op letten?

Wanneer je een nieuw product koopt, verwacht je dat het aan je behoeften zal voldoen en nuttig zal zijn voor het doel waarvoor het gekocht werd. In het geval van fietsen, hoewel ze gemaakt zijn om op te rijden, is het belangrijk je te richten op factoren als de ondergrond waarop je ze gaat gebruiken, het gebruik dat je ervan gaat maken en de kwaliteit. Hieronder werken we ze elk uit.

Een fiets, ideaal voor een ritje met het gezin. (Foto: jaysi / 123rf.com)

Racefiets. Ze zijn gebouwd voor snelheid. Hun ontwerpen en materialen zijn ontworpen om je zo snel en zo ver te laten gaan als je conditie toelaat. Op het eerste gezicht zou je denken dat racefietsen al lang niet meer veranderd zijn, maar tegenwoordig zijn er modellen met de allernieuwste technologie, zoals elektronische versnellingen en heel lichte materialen.

Het zijn momenteel de lichtste fietsen in vergelijking met de andere categorieën. Het gemiddelde gewicht is tussen 5 en 7,5 kg. Hoewel hun belangrijkste eigenschap hun lage gewicht is, moet je er rekening mee houden dat ze alleen gemaakt zijn voor verharde of effen ondergrond.

Mountainbike. Ze zijn gemaakt voor liefhebbers van adrenaline. Hun robuuste en gedurfde ontwerpen maken ze stevig genoeg voor vrijwel alle soorten ondergrond, vooral rotsachtig terrein. Dit type fiets heeft brede velgen die de trillingen van het wegdek zeer goed opvangen.

Binnen dit segment van dit type fietsen zijn er verschillende varianten die ze uniek maken, omdat ze zich aan praktisch alle publiekssmaken aanpassen. Je vindt bij ons fietsen voor Cross Country, Downhill, Trip Trial, Free Ride, Uphill, en enduro.

Urban bike. Ze zijn ontworpen om gebruikt te worden als vervoermiddel of voor een eenvoudige en ontstressende rit. Ze zijn niet gebouwd voor hoge snelheden, hebben geen vering, en zijn zwaar, ongeveer 15-20 kg.

Urban fietsen zijn perfect voor wie een comfortabele en functionele fiets zoekt voor woon-werkverkeer in de stad. Ze zijn uiterst efficiënt voor wie lichte lasten moet dragen, zoals de boodschappen voor een week of een schooltas. Ze zijn ook ideaal om het verkeer te ontwijken.

Kinderfiets. Deze zijn uitsluitend voor de jongste leden van het huishouden. Er is geen vaste leeftijd om te leren fietsen, dus moet bij de aanschaf van een fiets rekening gehouden worden met de leeftijd van het kind. Overweeg ook stabilisatorbanden te kopen, die je kind meer veiligheid bieden.

Voor dit type fiets is een goede referentieparameter de diameter van de wielen, want de verhoudingen van de fiets worden door deze maat bepaald. De maten die het meest door kinderen gebruikt worden zijn: 12 inch voor kinderen tot 1,05 meter, 16″ voor kinderen tot 1,20 meter, 20″ voor kinderen tot 1,35 meter en 24″ voor kinderen tot 1,50 meter.

Racefiets Mountainbike Stadsfiets Kinderfiets
Gebruik Wedstrijden Plezier en wedstrijden Vervoermiddel Leren.
Peso Tussen 5 en 7.5 kg Van 8 tot 15 kg. Van 15 tot 20 kg. Varieert afhankelijk van de leeftijd van het kind.
Gebruik ondergrond Vlakke ondergrond Rotsachtig terrein Alle terrein Bij voorkeur op de stoep.
Inclusief vering No Ja en soms zelfs dubbel. No Ja, alleen op sommige modellen.

Jouw fiets, jouw stijl. (Foto: Vladyslav Starozhylov / 123rf.com)

Koopcriteria

Bij het kopen van een fiets gaat het er in eerste instantie om de fiets te vinden die bij je smaak past. Wil je echter een fiets kiezen als een prof, dan zijn er een paar vitaal belangrijke dingen die je in gedachten moet houden om van je keuze de juiste en een succes te maken. Deze zijn:

Modaliteit

Tegenwoordig laten veel mensen zich alleen leiden door hoe indrukwekkend een fiets er in een etalage uitziet; maar zoals in de vorige hoofdstukken vermeld, is er een grote verscheidenheid aan fietsen, die voor verschillende doeleinden ontworpen zijn.

Als je besluit voor hoge snelheden te gaan, is het juist een racefiets te kiezen, want als je een ander type kiest, is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat je de gewenste snelheid niet haalt. Bedenk dat het niet de duurste hoeft te zijn, maar hij moet wel ontworpen zijn voor de door jou gekozen discipline.

Anderzijds, als adrenaline je ding is, is een mountainbike de beste keuze. Of, als je ervan overtuigd bent dat je er je voornaamste vervoermiddel van wilt maken, is een stadsmodel de juiste keuze omdat hij zo functioneel en comfortabel is. Je kunt ook lichte vracht achterop vervoeren.

Fietsmaat

Een van de meest gemaakte fouten bij het kopen van een fiets is niet de juiste maat voor je kiezen. Of je nu groter of kleiner koopt, het kan tot een onbevredigende ervaring leiden.

Fietsmaten worden meestal gedefinieerd in inches en zijn gebaseerd op de lengte van de onderbuis van het frame, variërend in grootte van 14″ tot 29″. Hoewel velen geloven dat de lengte van de berijder de maat van de fiets bepaalt, is het belangrijkste om te overwegen de lengte van de binnenbeenlengte van de berijder.

Om te weten welke fietsmaat het beste bij je past, moet je je binnenbeenlengte kennen. Om je binnenbeenwijdte te meten ga je op blote voeten staan, met je been recht, en meet je de afstand tussen de grond en je lies in centimeters. Vermenigvuldig deze maat met 0,61 en je krijgt de juiste fietsmaat voor jou.

Frame

De meest gebruikte materialen voor de vervaardiging van fietsframes zijn staal, aluminium, koolstofvezel en titanium. Meestal zijn ze gemaakt van aluminium, koolstof of een mengsel van beide. Maar hoe weet je welke de beste is? We leggen uit wat voor elk materiaal van belang is.

Staal. Staal was het meest gebruikte materiaal in de jaren ’80. Veel bedrijven gebruiken het echter niet meer. Veel bedrijven gebruiken het tegenwoordig echter niet meer. De kwaliteit van stalen fietsframes is dat ze goedkoop zijn, sterk en gemakkelijk te onderhouden bij deuken of lekke banden. Het enige nadeel is dat ze gemakkelijk roesten.

Aluminium. Dit is tegenwoordig het meest gebruikte materiaal. Het is lichter dan staal en zijn voornaamste eigenschap is dat het gemakkelijk te manipuleren is, zodat fabrikanten zeer vernieuwende modellen maken en tegelijk de nodige stijfheid genereren voor een kwaliteitsframe. Het nadeel van dit materiaal is dat het sneller slijt dan staal.

Carbon. Dit materiaal geniet de voorkeur van fietsers om zijn lage gewicht en grote stijfheid, en ook omdat het zich aan elke vorm aanpast. Als gevolg van dit aanpassingsvermogen vinden we tegenwoordig meer fietsen met rondingen en vormen die met staal en aluminium niet mogelijk waren. Een ander belangrijk punt is dat ze geen last hebben van corrosie en duurzamer zijn dan andere materialen, en daarom geven sommige fabrikanten een levenslange garantie.

Titanium. Dit materiaal is even sterk als staal, even licht als aluminium, beter bestand tegen corrosie en veel duurzamer dan deze materialen. Een optimaal gemaakte titanium fiets is praktisch onverwoestbaar. Het probleem waarmee rekening moet worden gehouden is dat ze erg duur zijn omdat de grondstof een aanzienlijke waarde heeft en het fabricageproces niet zo eenvoudig is als dat van de andere 3 materialen.

Vering

De belangrijkste functie van de vering is de fietser meer comfort te geven op het onregelmatige terrein waar hij rijdt, de prestaties te verhogen en de stabiliteit en controle van de fiets te verbeteren. Onder de soorten ophanging vinden we: Virtueel draaipunt, monopivot, gelede monopivot, horst link, zwevende schokbreker en AOS.

Remsysteem

Het onderdeel van de fiets dat je meer zekerheid moet geven zijn ongetwijfeld de remmen, want in alle eventualiteiten kunnen de remmen je redden van een mogelijke val. Dit criterium is van het grootste belang, dus hier volgt een uitsplitsing van elk type. Ze worden als volgt gesegmenteerd:

Velgremmen. Bij dit type rem wordt, zoals de naam al zegt, de remkracht op de velg van de velg uitgeoefend. Het zijn eenvoudige en betaalbare remmen. Deze categorie omvat remklauwremmen en cantilever remmen.

Naafremmen. Dit type systeem oefent de remkracht direct uit op het wieloppervlak, en omzeilt zo de schijfrem. Hun voornaamste voordeel is dat ze niet beschadigd worden door weersomstandigheden en dat het onderhoud betrekkelijk gering is. Binnen deze categorie vallen trommelremmen, schijfremmen, en terugtrapremmen.

Gebruiksduur

Het is belangrijk om over één vraag na te denken: ga je een fiets kopen die een leven lang meegaat, of ben je van plan hem elk jaar te vervangen? Onderschat niet dat alle materialen zonder uitzondering achteruitgaan met het verstrijken van de tijd, de intensiteit en de frequentie waarmee ze gebruikt worden. Sommige slijten echter gemakkelijker dan andere.

De levensduur van een fiets is niet begrensd in jaren maar in afgelegde kilometers; hij is praktisch gelijk aan die van een auto. Vergeet niet dat alle slijtage-onderdelen van je fiets tijdens zijn levensduur vervangen, opgewaardeerd en gerepareerd moeten worden.

De levensduur wordt meestal in tweeën verdeeld: stadsfietsen, die tot 10.000 km meegaan, en racefietsen, waaronder racefietsen en mountainbikes, die tot 25.000 km meegaan. Het probleem ligt in het feit dat de laatste veel sneller hun kilometerstand bereiken dan de eerste en dat hun vraag naar slijtage veel groter is.

Er gaat niets boven het simpele verlangen om op je fiets te stappen. (Foto: ammentorp/ 123rf.com)

(Uitgelichte foto bron: Алексей Резин/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies