Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

40Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Beta-alanine is een populair supplement dat je extra kracht geeft tijdens je training. Heb je gehoord van supplementen als beta-alanine en wil je weten of ze effectief zijn bij training? Hier stellen we alle beta-alanine producten die we getest hebben in detail voor.

Met onze Beta-Alanine Test 2020 willen we je helpen het beste Beta-Alanine product te vinden en je steunen bij je keuze. Je leert bijvoorbeeld waarom beta-alanine zulke hoge effecten bij training belooft. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen het beste beta-alanine supplement voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Beta-alanine is een niet-essentieel aminozuur dat een populair supplement is bij atleten en fitness enthousiastelingen. Dit komt omdat is aangetoond dat het de prestaties bevordert en de algemene gezondheid ten goede komt.
  • Beta-alanine is te koop in zowel capsule- als poedervorm, deze verschillen in kwaliteit en prijsklasse.
  • Beta-alanine kan verkregen worden uit carnosinerijke voedingsmiddelen, zoals vlees, gevogelte en vis.

Beta Alanine: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor bèta-alanine producten

Bij het kopen van beta-alanine kunt u op verschillende aspecten letten, zoals:

Als consument van supplementen moet u letten op de kwaliteit, omdat u dan de grootste kans hebt een geschikt product te kiezen. En om er zeker van te zijn dat het product dat u wenst geen schadelijke stoffen bevat, moet u letten op de ingrediënten. Koop uw producten alleen bij gerenommeerde en bekende fabrikanten.

Dosering

In principe kan de dosering van beta-alanine variëren, afhankelijk van de vraag of u besluit het continu in te nemen en of u een beginner, gevorderde of professionele gebruiker bent. Het is ook belangrijk of u poeder of capsules kiest, aangezien de hoeveelheid beta-alanine kan verschillen.

Over het algemeen wordt een dagelijkse inname van 2 tot 5 g beta-alanine aanbevolen. Het innemen tijdens een maaltijd kan nog effectiever zijn.

Het wordt aanbevolen een dagelijkse dosis van 2 tot 5 g in te nemen. De dagelijkse hoeveelheid hoeft niet in één keer te worden ingenomen, u kunt het ook over de dag verdelen. Zoals bij bijna elke inname van supplementen, moet het lichaam eerst wennen aan de hoeveelheid.

De individuele optimale innamehoeveelheid kan ook afhangen van het lichaamsgewicht en de spiermassa. Lees ook zorgvuldig de gebruiksaanwijzing op de verpakking; de meeste producten vermelden de dosering.

Verpakkingsgrootte

Het beta-alanine supplement is verkrijgbaar in verschillende varianten. Het product wordt met name verkocht in capsulevorm of in poedervorm. Bovendien zijn er vaak grote voorraadverpakkingen. Als u beta-alanine eerst wilt proberen, raden wij u aan een kleinere verpakking te kopen.

Bij capsules moet u erop letten hoe groot ze zijn en waar u ze bij inneemt. De meeste blikken bevatten tussen de 80 en 360 capsules. Het poeder is er ook in verschillende maten. U kunt kiezen tussen 400g en 1000g. Beta-alanine poeder wordt opgelost in een vloeistof en dan ingenomen.

Ingrediënten

Als je beta-alanine koopt, let er dan op dat je product van zuiver eiwit gemaakt is en geen schadelijke ingrediënten bevat. Zorg ervoor dat alleen de belangrijkste (natuurlijke) ingrediënten erin zitten. Er zijn fabrikanten die graag alles-in-een supplementen leveren en deze zijn meestal verrijkt met extra ingrediënten.

Beta-alanine wordt vaak aan creatine toegevoegd om je spieren van alle essentiële voedingsstoffen te voorzien. Als het om ingrediënten gaat, is het over het algemeen belangrijk dat ze van hoge kwaliteit zijn. Zoek precies uit of alle extra ingrediënten wel nodig zijn voor je lichaam.

Kwaliteit

Het aankoopcriterium kwaliteit is bijzonder essentieel voor je besluitvorming, want je wilt zeker niet beknibbelen op kwaliteit. Supplementen kunnen sterk in kwaliteit verschillen. Het is heel belangrijk te weten dat de kwaliteit van supplementen als beta-alanine kan afhangen van de fabrikant en het land van productie.

Supplementen die bijvoorbeeld in Europa geproduceerd worden, kunnen van hogere kwaliteit zijn omdat voor de productie hoge normen gelden.

Als je beta-alanine wilt bestellen of kopen, informeer je dan vooraf over de fabrikant, zodat je aan de veilige kant staat en uiteindelijk blij bent met een hoogwaardige en dus ook effectieve beta-alanine. In online winkels vind je meestal beoordelingen en die kun je ook als leidraad gebruiken.

Gids: Veelgestelde vragen over beta-alanine producten uitvoerig beantwoord

Om je te helpen bij je aankoopbeslissing, hebben we de belangrijkste vragen over beta-alanine voor je beantwoord in onze gids. We willen je uitvoerig informeren over de werkzaamheid van beta-alanine en je dichter bij de huidige stand van de wetenschap brengen.

Wat is bèta-alanine en hoe werkt het?

Het aminozuur beta-alanine wordt voornamelijk ingenomen door atleten die aan krachttraining of bodybuilding doen. Beta-alanine is een niet-essentieel aminozuur dat in de lever wordt gesynthetiseerd (1). Het wordt ook aangetroffen in dierlijke producten zoals varkensvlees, kip of rood vlees (2).

Bèta-alanine is een belangrijke bouwsteen van carnosine. Carnosine is een dipeptide dat bestaat uit de aminozuren beta-alanine en L-histidine. Inname van beta-alanine kan het carnosinegehalte in de spieren verhogen, wat het idee ondersteunt dat beta-alanine de precursor is voor de carnosinesynthese in de spieren (3).

Om te begrijpen hoe een supplement dergelijke effecten kan bereiken, moeten we kijken naar hoe bèta-alanine in het lichaam werkt. Bèta-alaninesupplementen bleken in sommige studies effectief te zijn in het verhogen van de krachtafgifte bij het heffen van lasten die gelijk waren aan de maximale kracht van de persoon of bij het werken op maximaal vermogen (4).

Dat wil zeggen dat beta-alanine een verbetering van het spieruithoudingsvermogen teweeg kan brengen.

Bovendien kan worden aangenomen dat beta-alanine leidt tot een vermindering van de vermoeidheidssymptomen. Beta-alanine, als methode om het spiercarnosine te verhogen, kan de buffercapaciteit van de spieren verhogen en vermoeidheid vertragen (5).

Aangenomen wordt dat bèta-alanine de fysieke werkcapaciteit bij de hartslagdrempel verhoogt, wat een vertraging van de vermoeidheid betekent (5).

Hoe moet beta-alanine ingenomen worden?

De standaarddosering van beta-alanine is 2 tot 5 g per dag (6). Beta-alanine kan vóór de training worden ingenomen. Als je een pre-workout supplement wilt nemen, neem het dan zo mogelijk al op deze manier.

De prestatievoordelen van beta-alanine zijn echter te danken aan de toename van de carnosineconcentratie in de spieren in de loop van de tijd. Daarom is het tijdstip van de dag waarop je beta-alanine inneemt lang niet zo belangrijk als wanneer je beta-alanine elke dag continu inneemt (7).

Bovendien kan het innemen van beta-alanine tijdens een maaltijd het carnosinegehalte verder verhogen (8).

Wanneer en voor wie is een beta-alanine supplement nuttig?

Zoals eerder vermeld, kan beta-alanine leiden tot betere uithoudingsprestaties en dus tot minder vermoeidheid en een beter algemeen welzijn.

De effecten van beta-alanine kunnen voor veel duursporters bijzonder nuttig zijn vóór een veeleisende training of wedstrijd (9).

Beta-alanine is echter een trainingssupplement, geen hulpmiddel voor een maximale inspanning of een snelle oplossing. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het supplement helpt om zware trainingsperiodes door te komen, maar geen acute behoefte oplost (10).

Beta-Alanin

Beta-alanine kan helpen je trainingsvolume te verhogen. (Foto bron: unsplash / Alora Griffiths)

Sommige atleten met extreme kracht en vermogen kunnen een milde ontwikkelingsondersteuning van beta-alanine zien, maar powerlifters en Olympische atleten zijn geen ideale kandidaten, omdat zij de meest extreme training uitvoeren met verschillende oorzaken van vermoeidheid (11).

Bovendien kan een beta-alaninesupplement nog belangrijker zijn voor veganistische en vegetarische atleten, die door hun plantaardige dieet minder van dit dierlijke eiwit in hun spieren hebben opgeslagen.

Welke soorten beta-alanine zijn er en welke is geschikt voor jou?

Beta-alanine is in verschillende varianten verkrijgbaar. Deze verschillen in samenstelling en functie. In principe kan een onderscheid worden gemaakt tussen deze types:

Type Beschrijving
Beta-alanine en creatine Beta-alanine en creatine worden vaak samen gestapeld en verkocht als een uitstekende combinatie voor atleten die hun prestaties tijdens de training willen verhogen. Hier is er weinig bewijs van meetbare en consistente relaties als gevolg van de combinatie van deze twee stoffen. Maar omdat ze verschillende mechanismen hebben en beide effectief zijn gebleken, kunt u beide nemen (12, 16).
Beta Alanine Unflavoured Beta alanine poeder is een niet-gearomatiseerde variant die goed geschikt is voor shakes. Beta Alanine ondersteunt spierbuffersystemen om het begin van spiervermoeidheid uit te stellen, zodat u langer kunt trainen. 
Beta-Alanine Booster De pre-workout booster is zeer geschikt om voor de training in te nemen. Beta-alanine booster is een snel verterend aminozuur dat kan helpen om je geconcentreerd en gemotiveerd te houden. Vooral bij het trainen kunnen deze producten je een kleine kick geven.

Beta-alanine is een populair ingrediënt voor vóór de training geworden omdat het spierpijn kan voorkomen en atletische prestaties kan verbeteren. Intuïtief betekent weerstand tegen spiervermoeidheid meer sets en reps in de sportschool, wat neerkomt op langere trainingen met een hoge capaciteit (13).

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het innemen van beta-alanine?

De belangrijkste bijwerkingen van de inname van grote hoeveelheden beta-alanine zijn een “tintelend” gevoel in de huid, vaak in het gezicht of op de rug van de handen. Veel sporters vinden deze reactie verkwikkend, maar sommige anderen vinden hem even ongemakkelijk.

Om de kans op huidtintelingen te verminderen, raden wij u aan uw inname over de dag te spreiden. De intensiteit van dit tintelende gevoel neemt toe met de dosering. Je kunt het vermijden door kleine doses te nemen. (14).

Beta-Alanin

De meest voorkomende bijwerkingen van beta-alanine zijn tintelingen in het gezicht en een daling van het taurinegehalte. (Foto bron: pixabay / Elias Sch)

Een andere mogelijke bijwerking is een daling van het taurinegehalte. Taurine staat erom bekend spierkrampen te voorkomen, wat dan betekent dat een te hoge inname van beta-alanine zou kunnen leiden tot onvoldoende taurine, waardoor je het risico loopt op krampen(15).

Wat kosten beta-alanine preparaten?

In deze rubriek hebben wij de afzonderlijke beta-alanine preparaten voor u op een rijtje gezet. Wij hebben vastgesteld dat de prijzen voor beta-alanine producten sterk variëren en afhankelijk zijn van factoren zoals de fabrikant, het land van oorsprong of het soort product.

Voor een betere vergelijking hebben wij een prijsoverzicht samengesteld:

Doseringsvorm prijs
Beta Alanine en Creatine ca. 15-25 euro
Beta Alanine Unflavoured ca. 10-20 euro
Beta Alanine Booster ca. 30-40 euro
Beta Alanine Vegan ca. 20-25 euro

.

In principe kunt u echter uitgaan van het feit dat poeder de goedkopere optie is in vergelijking met capsules. Beta-alanine in capsulevorm is gewoonlijk hoger geprijsd, omdat het aan uitgebreidere voorwaarden is onderworpen.

De prijs hangt ook af van waar u het product koopt. In drogisterijen en apotheken kunt u een hogere prijs verwachten dan in een online winkel. Alvorens tot aankoop over te gaan, dient u zich ervan te vergewissen dat de producten aan regelmatige kwaliteitscontroles worden onderworpen, zodat u er profijt van kunt hebben.

Met welke supplementen kan beta-alanine gecombineerd worden?

Beta-alanine wordt vaak gecombineerd met andere supplementen, waaronder natriumbicarbonaat en creatine. Natriumbicarbonaat of zuiveringszout verbetert de trainingsprestaties door de zuurtegraad in het bloed en de spieren te verlagen (16).

Veel studies hebben beta-alanine en natriumbicarbonaat in combinatie onderzocht. De resultaten suggereren enkele voordelen van een combinatie van de twee supplementen, vooral bij oefeningen waarbij spierverzuring de prestaties remt (17).

Een van de meest voorkomende combinaties met beta-alanine, is creatine. Creatine helpt bij intensieve oefeningen door de beschikbaarheid van ATP te verhogen. Wanneer creatine en beta-alanine samen worden gebruikt, hebben zij aantoonbaar een positief effect op de trainingsprestaties, kracht en vetvrije spiermassa (18).

Wat zijn de alternatieven voor beta-alanine?

In het onderstaande willen wij u graag kennis laten maken met verschillende alternatieven voor beta-alanine. Ten eerste wordt beta-alanine aangetroffen in dierlijke producten zoals vlees. Een evenwichtige, gezonde voeding vormt dus de basis om te profiteren van de voordelen van het voedingssupplement.

Toch zijn veel veganisten of vegetariërs op zoek naar alternatieven. Veel atleten gebruiken creatine. In wat volgt leest u wat de twee varianten precies zijn en waar u rekening mee moet houden.

Creatine is een stof die van nature in spiercellen voorkomt. Het verhoogt de toevoer van energie naar uw spieren bij het heffen van zware gewichten of tijdens oefeningen met hoge intensiteit. Het innemen van creatine als voedingssupplement is zeer populair onder atleten en bodybuilders om spieren op te bouwen, kracht te vergroten en de trainingsprestaties te verbeteren.

Creatine is een stof die van nature in je lichaam voorkomt, vooral in spiercellen. Het wordt vaak als supplement genomen.

Verscheidene factoren beïnvloeden de creatinevoorraden in je lichaam, waaronder vleesinname, lichaamsbeweging, hoeveelheid spiermassa, en het niveau van hormonen zoals testosteron (19).

Creatine beta-alanine
Verhoog de krachtafgifte verhoog de buffercapaciteit
Verbeterde hersteltijd verminder spiervermoeidheid

Als u zowel creatine als beta-alanine neemt, kunt u een atletische toename ervaren. Volgens studies kan het nuttig zijn om beta-alanine en creatine tegelijk in te nemen, omdat dit de spiercapaciteit verhoogt en tegelijkertijd het spierherstel ondersteunt (4).

Image source: Alora Griffiths / unsplash

Referenties (19)

1. Harris RC, Tallon MJ, Dunnett M, Boobis L, Coakley J, Kim HJ, Fallowfield JL, Hill CA, Sale C, Wise JA. The absorption of orally supplied beta-alanine and its effect on muscle carnosine synthesis in human vastus lateralis. Amino Acids. 2006 May;30(3):279-89. doi: 10.1007/s00726-006-0299-9. Epub 2006 Mar 24. PMID: 16554972.
Bron

2. Artioli GG, Gualano B, Smith A, Stout J, Lancha AH. Jr. role of beta-alanine supplementation on muscle carnosine and exercise performance. Med Sci Sports Exerc. 2010;42(6):1162–1173.
Bron

3. Sale C, Saunders B, Harris RC. Effect of beta-alanine supplementation on muscle carnosine concentrations and exercise performance. Amino Acids. 2010;39(2):321–333. doi: 10.1007/s00726-009-0443-4.
Bron

4. Hoffman J, Ratamess N, Kang J, Mangine G, Faigenbaum A, Stout J. Effect of creatine and beta-alanine supplementation on performance and endocrine responses in strength/power athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Aug;16(4):430-46. doi: 10.1123/ijsnem.16.4.430. PMID: 17136944.
Bron

5. Derave W, Ozdemir MS, Harris RC, Pottier A, Reyngoudt H, Koppo K, Wise JA, Achten E. beta-Alanine supplementation augments muscle carnosine content and attenuates fatigue during repeated isokinetic contraction bouts in trained sprinters. J Appl Physiol (1985). 2007 Nov;103(5):1736-43. doi: 10.1152/japplphysiol.00397.2007. Epub 2007 Aug 9. PMID: 17690198.
Bron

6. Stellingwerff T, Anwander H, Egger A, Buehler T, Kreis R, Decombaz J, Boesch C. Effect of two β-alanine dosing protocols on muscle carnosine synthesis and washout. Amino Acids. 2012 Jun;42(6):2461-72. doi: 10.1007/s00726-011-1054-4. Epub 2011 Aug 17. PMID: 21847611.
Bron

7. Everaert I, Stegen S, Vanheel B, Taes Y, Derave W. Effect of beta-alanine and carnosine supplementation on muscle contractility in mice. Med Sci Sports Exerc. 2013 Jan;45(1):43-51. doi: 10.1249/MSS.0b013e31826cdb68. PMID: 22895378.
Bron

8. Stegen S, Blancquaert L, Everaert I, Bex T, Taes Y, Calders P, Achten E, Derave W. Meal and beta-alanine coingestion enhances muscle carnosine loading. Med Sci Sports Exerc. 2013 Aug;45(8):1478-85. doi: 10.1249/MSS.0b013e31828ab073. PMID: 23439427.
Bron

9. Hoffman JR, Ratamess NA, Faigenbaum AD, Ross R, Kang J, Stout JR, Wise JA. Short-duration beta-alanine supplementation increases training volume and reduces subjective feelings of fatigue in college football players. Nutr Res. 2008 Jan;28(1):31-5. doi: 10.1016/j.nutres.2007.11.004. PMID: 19083385.
Bron

10. Rosas F, Ramírez-Campillo R, Martínez C, Caniuqueo A, Cañas-Jamet R, McCrudden E, Meylan C, Moran J, Nakamura FY, Pereira LA, Loturco I, Diaz D, Izquierdo M. Effects of Plyometric Training and Beta-Alanine Supplementation on Maximal-Intensity Exercise and Endurance in Female Soccer Players. J Hum Kinet. 2017 Aug 1;58:99-109. doi: 10.1515/hukin-2017-0072. PMID: 28828081.
Bron

11. Bailey CH, Signorile JF, Perry AC, Jacobs KA, Myers ND. Beta-Alanine Does Not Enhance the Effects of Resistance Training in Older Adults. J Diet Suppl. 2018 Nov 2;15(6):860-870. doi: 10.1080/19390211.2017.1406422. Epub 2018 Jan 16. PMID: 29336621.
Bron

12. Oliver JM, Jagim AR, Pischel I, Jäger R, Purpura M, Sanchez A, Fluckey J, Riechman S, Greenwood M, Kelly K, Meininger C, Rasmussen C, Kreider RB. Effects of short-term ingestion of Russian Tarragon prior to creatine monohydrate supplementation on whole body and muscle creatine retention and anaerobic sprint capacity: a preliminary investigation. J Int Soc Sports Nutr. 2014 Feb 26;11(1):6. doi: 10.1186/1550-2783-11-6. PMID: 24568653.
Bron

13. Furst T, Massaro A, Miller C, Williams BT, LaMacchia ZM, Horvath PJ. β-Alanine supplementation increased physical performance and improved executive function following endurance exercise in middle aged individuals. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jul 11;15(1):32. doi: 10.1186/s12970-018-0238-7. PMID: 29996843.
Bron

14. Stellingwerff T, Decombaz J, Harris RC, Boesch C. Optimizing human in vivo dosing and delivery of β-alanine supplements for muscle carnosine synthesis. Amino Acids. 2012 Jul;43(1):57-65. doi: 10.1007/s00726-012-1245-7. Epub 2012 Feb 23. PMID: 22358258.
Bron

15. Jong CJ, Ito T, Mozaffari M, Azuma J, Schaffer S. Effect of beta-alanine treatment on mitochondrial taurine level and 5-taurinomethyluridine content. J Biomed Sci. 2010 Aug 24;17 Suppl 1(Suppl 1):S25. doi: 10.1186/1423-0127-17-S1-S25. PMID: 20804600; PMCID: PMC2994391.
Bron

16. Trexler ET, Smith-Ryan AE, Stout JR, Hoffman JR, Wilborn CD, Sale C, Kreider RB, Jäger R, Earnest CP, Bannock L, Campbell B, Kalman D, Ziegenfuss TN, Antonio J. International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Jul 15;12:30. doi: 10.1186/s12970-015-0090-y. PMID: 26175657.
Bron

17. Painelli Vde S, Roschel H, Jesus Fd, Sale C, Harris RC, Solis MY, Benatti FB, Gualano B, Lancha AH Jr, Artioli GG. The ergogenic effect of beta-alanine combined with sodium bicarbonate on high-intensity swimming performance. Appl Physiol Nutr Metab. 2013 May;38(5):525-32. doi: 10.1139/apnm-2012-0286. Epub 2013 Apr 24. PMID: 23668760.
Bron

18. Harris, R C., Hill, C, Wise, J A. Effect of combined beta-Alanine and creatine monohydrate supplementation on exercise performance, Medicine & Science in Sports & Exercise: May 2003. Volume 35, Issue 5p S.218.
Bron

19. Persky AM, Brazeau GA. Clinical pharmacology of the dietary supplement creatine monohydrate. Pharmacol Rev. 2001 Jun;53(2):161-76. PMID: 11356982.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijke studie
Harris RC, Tallon MJ, Dunnett M, Boobis L, Coakley J, Kim HJ, Fallowfield JL, Hill CA, Sale C, Wise JA. The absorption of orally supplied beta-alanine and its effect on muscle carnosine synthesis in human vastus lateralis. Amino Acids. 2006 May;30(3):279-89. doi: 10.1007/s00726-006-0299-9. Epub 2006 Mar 24. PMID: 16554972.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Artioli GG, Gualano B, Smith A, Stout J, Lancha AH. Jr. role of beta-alanine supplementation on muscle carnosine and exercise performance. Med Sci Sports Exerc. 2010;42(6):1162–1173.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Sale C, Saunders B, Harris RC. Effect of beta-alanine supplementation on muscle carnosine concentrations and exercise performance. Amino Acids. 2010;39(2):321–333. doi: 10.1007/s00726-009-0443-4.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Hoffman J, Ratamess N, Kang J, Mangine G, Faigenbaum A, Stout J. Effect of creatine and beta-alanine supplementation on performance and endocrine responses in strength/power athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Aug;16(4):430-46. doi: 10.1123/ijsnem.16.4.430. PMID: 17136944.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Derave W, Ozdemir MS, Harris RC, Pottier A, Reyngoudt H, Koppo K, Wise JA, Achten E. beta-Alanine supplementation augments muscle carnosine content and attenuates fatigue during repeated isokinetic contraction bouts in trained sprinters. J Appl Physiol (1985). 2007 Nov;103(5):1736-43. doi: 10.1152/japplphysiol.00397.2007. Epub 2007 Aug 9. PMID: 17690198.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Stellingwerff T, Anwander H, Egger A, Buehler T, Kreis R, Decombaz J, Boesch C. Effect of two β-alanine dosing protocols on muscle carnosine synthesis and washout. Amino Acids. 2012 Jun;42(6):2461-72. doi: 10.1007/s00726-011-1054-4. Epub 2011 Aug 17. PMID: 21847611.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Everaert I, Stegen S, Vanheel B, Taes Y, Derave W. Effect of beta-alanine and carnosine supplementation on muscle contractility in mice. Med Sci Sports Exerc. 2013 Jan;45(1):43-51. doi: 10.1249/MSS.0b013e31826cdb68. PMID: 22895378.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Stegen S, Blancquaert L, Everaert I, Bex T, Taes Y, Calders P, Achten E, Derave W. Meal and beta-alanine coingestion enhances muscle carnosine loading. Med Sci Sports Exerc. 2013 Aug;45(8):1478-85. doi: 10.1249/MSS.0b013e31828ab073. PMID: 23439427.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Hoffman JR, Ratamess NA, Faigenbaum AD, Ross R, Kang J, Stout JR, Wise JA. Short-duration beta-alanine supplementation increases training volume and reduces subjective feelings of fatigue in college football players. Nutr Res. 2008 Jan;28(1):31-5. doi: 10.1016/j.nutres.2007.11.004. PMID: 19083385.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Rosas F, Ramírez-Campillo R, Martínez C, Caniuqueo A, Cañas-Jamet R, McCrudden E, Meylan C, Moran J, Nakamura FY, Pereira LA, Loturco I, Diaz D, Izquierdo M. Effects of Plyometric Training and Beta-Alanine Supplementation on Maximal-Intensity Exercise and Endurance in Female Soccer Players. J Hum Kinet. 2017 Aug 1;58:99-109. doi: 10.1515/hukin-2017-0072. PMID: 28828081.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Bailey CH, Signorile JF, Perry AC, Jacobs KA, Myers ND. Beta-Alanine Does Not Enhance the Effects of Resistance Training in Older Adults. J Diet Suppl. 2018 Nov 2;15(6):860-870. doi: 10.1080/19390211.2017.1406422. Epub 2018 Jan 16. PMID: 29336621.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Oliver JM, Jagim AR, Pischel I, Jäger R, Purpura M, Sanchez A, Fluckey J, Riechman S, Greenwood M, Kelly K, Meininger C, Rasmussen C, Kreider RB. Effects of short-term ingestion of Russian Tarragon prior to creatine monohydrate supplementation on whole body and muscle creatine retention and anaerobic sprint capacity: a preliminary investigation. J Int Soc Sports Nutr. 2014 Feb 26;11(1):6. doi: 10.1186/1550-2783-11-6. PMID: 24568653.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Furst T, Massaro A, Miller C, Williams BT, LaMacchia ZM, Horvath PJ. β-Alanine supplementation increased physical performance and improved executive function following endurance exercise in middle aged individuals. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jul 11;15(1):32. doi: 10.1186/s12970-018-0238-7. PMID: 29996843.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Stellingwerff T, Decombaz J, Harris RC, Boesch C. Optimizing human in vivo dosing and delivery of β-alanine supplements for muscle carnosine synthesis. Amino Acids. 2012 Jul;43(1):57-65. doi: 10.1007/s00726-012-1245-7. Epub 2012 Feb 23. PMID: 22358258.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Jong CJ, Ito T, Mozaffari M, Azuma J, Schaffer S. Effect of beta-alanine treatment on mitochondrial taurine level and 5-taurinomethyluridine content. J Biomed Sci. 2010 Aug 24;17 Suppl 1(Suppl 1):S25. doi: 10.1186/1423-0127-17-S1-S25. PMID: 20804600; PMCID: PMC2994391.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Trexler ET, Smith-Ryan AE, Stout JR, Hoffman JR, Wilborn CD, Sale C, Kreider RB, Jäger R, Earnest CP, Bannock L, Campbell B, Kalman D, Ziegenfuss TN, Antonio J. International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Jul 15;12:30. doi: 10.1186/s12970-015-0090-y. PMID: 26175657.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Painelli Vde S, Roschel H, Jesus Fd, Sale C, Harris RC, Solis MY, Benatti FB, Gualano B, Lancha AH Jr, Artioli GG. The ergogenic effect of beta-alanine combined with sodium bicarbonate on high-intensity swimming performance. Appl Physiol Nutr Metab. 2013 May;38(5):525-32. doi: 10.1139/apnm-2012-0286. Epub 2013 Apr 24. PMID: 23668760.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Harris, R C., Hill, C, Wise, J A. Effect of combined beta-Alanine and creatine monohydrate supplementation on exercise performance, Medicine & Science in Sports & Exercise: May 2003. Volume 35, Issue 5p S.218.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Persky AM, Brazeau GA. Clinical pharmacology of the dietary supplement creatine monohydrate. Pharmacol Rev. 2001 Jun;53(2):161-76. PMID: 11356982.
Ga naar bron
Recensies