Laatst bijgewerkt: 27-10-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

26Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Het woord aperitief komt van het woord “aperitivus”, wat “maagopenend” betekent. Dit beschrijft nauwkeurig de functie van het aperitief.

Het is bedoeld om de eetlust op te wekken zonder een verzadigend effect te hebben en om de gast op de maaltijd voor te bereiden. Of het nu zomer of winter is, een aperitief is altijd een goede manier om de gasten in de stemming te brengen voor een ontspannen avond en de sfeer gewoon wat losser te maken.

Bovendien verkort een aperitief de wachttijd voor de maaltijd. Al met al is het aanbieden van een aperitief dus een heel gastvrije en eenvoudige manier om je gasten te verwelkomen.
Belangrijk om te weten

  • Je moet beslissen welk aperitief je koopt op basis van smaak, alcoholgehalte, gelegenheid, hoeveelheid en plaats van herkomst.
  • Er zijn veel verschillende soorten aperitieven, dus je hebt een ruime keuze en kunt creatief worden door er naar behoefte andere drankjes aan toe te voegen.
  • Je kunt bij het aperitief lichte spijzen serveren. Kleine canapés zijn geschikt, die je kunt opsmukken met dipsausjes.

Beste Aperitief: Onze selectie

In de volgende rangschikking tonen we je de producten die we bijzonder geschikt vinden. Bovendien willen we het je gemakkelijker maken te beslissen welk aperitief geschikt is voor jou en je helpen een aperitief te vinden dat aan je behoeften voldoet.

Koop- en beoordelingscriteria voor aperitieven

Om het beste aperitief naar je smaak te vinden, hebben we de belangrijkste criteria samengesteld waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een aperitief. De criteria maken het je ook gemakkelijker een keuze te maken uit de vele aperitieven die op de markt zijn.

Alcoholgehalte

Bij het kiezen van een aperitief moet je letten op het alcoholgehalte. Een lager alcoholgehalte is meestal voordelig, omdat de drank vooral gezien wordt als een inleiding tot een avond. Het aperitief moet je gasten niet meteen dronken voeren, maar alleen hun eetlust opwekken en hen losmaken.

Het is belangrijk op te merken dat je gasten waarschijnlijk nog niet veel gegeten zullen hebben, waardoor een hoger alcoholgehalte ook veel sneller effect zou hebben. De meeste aperitieven hebben een alcoholgehalte van ongeveer 15% volume.

Als je echter een cocktail als aperitief wilt aanbieden met een hoog-proef alcoholgehalte, kun je voorkomen dat het alcoholgehalte te hoog wordt door iets minder van de hoog-proef alcohol te gebruiken.

Proef

Het traditionele aperitief is bedoeld om de eetlust van de gasten voor de komende maaltijd op te wekken. Bied daarom bij voorkeur drankjes aan die een fruitige, bittere of wrange noot hebben. Deze smaken stimuleren de eetlust.

Bovendien zijn de meeste aperitieven koolzuurhoudend en moeten ze ook gekoeld geserveerd worden om een verfrissend effect te krijgen. Je moet drankjes met eieren of melk vermijden. Ze hebben een onmiddellijk verzadigend effect en verminderen de eetlust.

Gelegenheid

Welk aperitief je aanbiedt is een heel individuele beslissing, maar je moet er toch voor zorgen dat het aperitief bij de gelegenheid past. Als je bijvoorbeeld gasten uitnodigt die je nog niet kent, is het altijd praktisch om een klassiek aperitief te gebruiken.

Dit kan champagne zijn, mousserende wijn, enz. Met bekendere mensen kun je veel experimenteler zijn met een ongewone cocktail of iets dergelijks. Het seizoen kan ook de soort aperitief beïnvloeden.

Een aperitief in de zomer kan heel verfrissend zijn met fruit, ijsblokjes, enz. terwijl in de winter een aperitief heel verfrissend kan zijn. In de winter kan het aperitief gemaakt worden met winterse specerijen, zoals sinaasappel.

Hoeveelheid

De hoeveelheid van elk aperitief dat je koopt, moet bepaald worden door het aantal mensen dat het aperitief geserveerd krijgt. Je kunt je houden aan een literhoeveelheid van 0.1l per persoon. De meeste aperitieven zijn meestal verkrijgbaar in hoeveelheden van 0,7-1 liter.

Plaats van herkomst

Het aanbieden van een aperitief is vooral bekend in de Italiaanse en Franse keuken. Dienovereenkomstig komen ook sommige aperitieven uit Frankrijk of Italië. Terwijl in Frankrijk vaak mousserende wijn, sherry, Lillet enz. wordt aangeboden, worden in Italië bij het aperitief vaak Aperol of vermout gedronken.

Je kunt dus de klassieke aperitiefideeën volgen of natuurlijk individueel beslissen in welke richting je wilt gaan.

Gids: Veelgestelde vragen over het onderwerp aperitieven uitvoerig beantwoord

In het volgende gedeelte behandelen we basisvragen over het onderwerp “aperitieven” om je een dieper inzicht in het hele onderwerp te geven en eventuele open vragen op te helderen.

Voor wie is een aperitief geschikt?

Het geven van een aperitief is altijd een heel goede en gastvrije gewoonte die, onder andere, de stemming altijd een beetje verlicht. Een aperitief is bijzonder geschikt als je een bijzondere maaltijd hebt bereid en met het aperitief de eetlust van je gasten wilt opwekken.

Het aperitief kan mooi opgevrolijkt worden met een mooi glas en de toevoeging van vers fruit en ijsblokjes. (Image source: Dstudio Bcn / Unsplash)

Een aperitief is ook een mooie manier om een chiquere gelegenheid, zoals een huwelijk, op te luisteren. Bij het serveren moet je er vooral op letten dat het drankje mooi opgediend wordt. Dit kan onder andere met mooie champagneglazen of longdrinkglazen.

Welke soorten aperitieven zijner?

Bij de keuze tussen aperitieven zijn er verschillende mogelijkheden, zodat je de juiste voor jou kunt vinden. Er is de mogelijkheid om een klassieke, gekoelde mousserende wijn te serveren, zoals champagne, prosecco of schuimwijn.

Je kunt de mousserende wijnen ook mengen met een likeur of siroop om een meer exotisch aperitief te maken. Dit kan een mengsel zijn van mousserende wijn en Aperol of vlierbloesemsiroop, bijvoorbeeld.

Er is ook de mogelijkheid om voor het aperitief cocktails aan te bieden met een hoog alcoholgehalte. Een erg populaire cocktail voor een aperitief is bijvoorbeeld gin en tonic. Niet-alcoholische dranken, zoals vruchtensappen vermengd met koolzuurhoudend water, zijn ook heel geschikt als aperitief.

Wat moet er bij het aperitief geserveerd worden?

Omdat een aperitief vóór de maaltijd geserveerd wordt, mogen de aperitiefhapjes die erbij geserveerd worden niet erg groot of erg vullend zijn, want het aperitief is in de eerste plaats bedoeld om de eetlust op te wekken. Olijven of grissini (broodstengels) met kleine dipsausjes zijn heel geschikt als kleine voorgerechtjes.

Wat is het verschil tussen een aperitief en een digestief?

Een aperitief wordt vóór de maaltijd geserveerd en dient om de eetlust van de gasten op te wekken, de wachttijd voor de maaltijd te bekorten en de sfeer te verlichten. Meestal zijn aperitieven lichte en verfrissende drankjes.

Een digestief is eigenlijk het tegenovergestelde van een aperitief. Het wordt vooral na zware maaltijden ingenomen en is bedoeld om het voedsel te helpen verteren. In de meeste gevallen is het digestief een zware likeur, zoals ouzo of grappa.

Conclusie

Bij de keuze van een aperitief moet je vooral letten op de gelegenheid waarvoor je het aanbiedt, welke en hoeveel mensen er aanwezig zullen zijn en wat voor soort aperitief je wilt aanbieden. De klassieke aperitieven zijn mousserende wijn, champagne en prosecco en kunnen naar eigen voorkeur met andere likeuren of siropen gemengd worden.

Als je een meer exotisch aperitief wilt aanbieden, kun je ook cocktails aanbieden. Je moet er wel voor zorgen dat het alcoholgehalte van het aperitief niet te hoog is. Verder ben je heel vrij in je keuze van aperitief. Er is een grote verscheidenheid aan drankjes die je kunt serveren. Omslagfoto: Federica Ariemma/ unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies