Laatst bijgewerkt: 11-08-2021

Alle relevante vragen over de werking van taurine worden hier beantwoord. Hieronder volgt een samenvatting van de huidige stand van de kennis. Daartoe hebben we de beschikbare studies bekeken en, op basis daarvan, alle relevante antwoorden geschreven.

We geven je eerst informatie over wat taurine eigenlijk is. Bovendien bekijken we hoe taurine levende organismen verschillend beïnvloedt. In het bijzonder kijken we naar het verschil tussen de effecten van taurine op mensen en op katten. We hebben ook een overzicht gegeven van mogelijke bijwerkingen van taurine.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Taurine is een aminozuur dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Het wordt vooral opgeslagen in de hersenen en het hart. Bovendien kan taurine via de voeding of als voedingssupplement worden ingenomen.
  • Er wordt beweerd dat taurine helemaal geen effect heeft. Dit kan echter niet als algemene regel gezegd worden. Taurine heeft een bloeddrukverlagend effect en helpt atleten hun prestaties te verbeteren.
  • Het effect van taurine bij katten verschilt aanzienlijk van dat bij mensen. Taurine is onmisbaar voor katten om een gezond leven te leiden. Zeevruchten hebben het hoogste gehalte aan taurine.

Taurine effect: wat je moet weten

Je moet een overzicht krijgen van het effect van taurine. We hebben alle belangrijke vragen en antwoorden exclusief voor jou samengevat. Van algemene feiten tot mogelijke bijwerkingen, je vindt hier alles. We gaan zelfs in detail in op het effect van taurine op katten.

Wat is taurine?

Taurine is een aminozuur. Aminozuren zijn bestanddelen van eiwitten in het menselijk lichaam. De mens kan veel aminozuren zelf produceren. Sommige ervan kunnen echter alleen via voedsel opgenomen worden. Dienovereenkomstig is taurine een aminozuur dat zelfs gedeeltelijk door het lichaam zelf aangemaakt kan worden (1).

Dit proces vindt plaats in de lever. Er is de uitzondering van baby’s. Op die leeftijd kan het lichaam nog niet zelf taurine aanmaken. Dit is meestal geen probleem, want de toevoer wordt gedekt door de borstvoeding.

Taurin Wirkung

Taurine is een aminozuur dat het lichaam zelf aanmaakt. Het is vooral nodig in de hersenen en het hart. (Image source: Terry Vilsidis/ Unsplash)

Taurine wordt in verschillende organen opgeslagen. Daartoe behoren het hart en de hersenen (1). Over het algemeen wordt taurine ook in de spieren aangetroffen en is daarom populair bij atleten. Sommige voedingsmiddelen bevatten meer taurine dan andere voedingsmiddelen. Daarom is het mogelijk taurine aan te vullen. Daartoe wordt het aminozuur tot tabletten of poeder geperst.

Wat is de werking van taurine?

Taurine wordt hoofdzakelijk opgenomen via dierlijk voedsel (2). Dit betekent vooral vlees en zuivelproducten. Het is voor mensen nauwelijks mogelijk een overdosis taurine te krijgen. Dit heeft alleen betrekking op overdoses van voedingsmiddelen die taurine bevatten. Als taurine aangevuld wordt, is de kans op effect groter. We hebben de effecten van taurine als volgt opgesomd

  • verlaagt de bloeddruk (2)
  • werkt als een antioxidant (1)
  • stopt het cholesterolgehalte (1)
  • verbetert de spijsvertering (2)

Je ziet dus dat taurine enkele positieve effecten heeft. Vooral het bloeddrukverlagende effect is erg nuttig. Tegelijk betekent een eenmalige suppletie nog niet dat de effecten bereikt zijn. Het is eerder zo dat taurine regelmatig moet worden ingenomen voor dit(3). Verder is een algemene prestatieverhoging niet een van de effecten van taurine. Dit wordt alleen bereikt door atleten die taurine kort voor een trainingssessie innemen.

Wat is het effect van taurine op katten?

Het effect van taurine is bij dieren anders dan bij mensen. Bij dieren is het zelfs nodig dat ze voedsel eten dat taurine bevat. Om precies te zijn, een kat produceert veel te weinig taurine in zijn lever. Eigenaars merken de gevolgen van een taurine tekort vaak pas na jaren. Daarom is het belangrijk voortdurend op de taurinegehaltes te letten. Als gevolg daarvan kan bij de kat onvruchtbaarheid optreden. Het is ook mogelijk dat het hart en de ogen zwakker worden (4).

Als je kat gezond is, dan is een hoeveelheid van ongeveer 1000 mg taurine per dag geschikt (4).

Dit moet verdeeld worden over de voedingen. Veel fabrikanten van kattenvoer letten al op een bepaald taurine gehalte. Als je de suppletie voor je kat zelf ter hand wilt nemen, moet je op de afzonderlijke voedingsmiddelen letten. We hebben een passende tabel met het taurine gehalte voor je samengesteld.

Voedsel Taurinegehalte
Rund 30 mg
Lam 50 mg
Eend 180 mg
Kalkoen 300 mg
Zeevruchten tot 700 mg (5)

Rundvlees heeft relatief weinig taurine. Kalkoen en allerlei zeevruchten hebben een beduidend hoger gehalte aan taurine. Als je in de voeding van je huisdier op deze waarden let, zal het effect van taurine voor katten aanzienlijk goed zijn.

Wat is het effect van taurine tijdens sport

Er kan gezegd worden dat taurine beslist een positief effect heeft tijdens sport. Dit komt tot uiting in de vorm van verhoogde atletische prestaties. Dat is tenminste bewezen in het hardlopen (6).

We moeten echter nog steeds de voorwaarden uitleggen. Voor deze resultaten werden lopers bestudeerd die al actief aan sport deden.

Taurin Wirkung

Taurine kan prestatiebevorderend werken. Dit is al bewezen in een studie met ervaren lopers. (Image source: Cameron Venti/ Unsplash)

Daarom kun je niet zeggen dat taurine bij iedereen even goede resultaten oplevert. Eerder hangt het al af van iemands eigen gezondheid. Daarnaast is er de sportieve activiteit. Taurine zal geen verrassend betere resultaten opleveren voor mensen die niet atletisch zijn. Wie atleet is, kan echter een prestatieverhoging waarnemen.

Er is ook nog iets anders waar rekening mee gehouden moet worden. Het tijdstip van inname moet een uur voor de inspanning zijn. Bovendien betrof de studie duursporten. De dosis taurine is ook belangrijk. In dit geval was het ongeveer 1000 mg (6).

Wat is het effect van taurine in energiedrankjes?

Als je aan taurine denkt, denk je zeker snel aan energiedrankjes. Deze twee componenten komen meteen in je op als je een van de twee woorden leest. Er zit echter meer in energiedrankjes dan alleen taurine. Daarom zijn energiedrankjes een speciaal soort drank. Ze bevatten ook cafeïne en verschillende vitaminen, zoals vitamine C.

Energiedranken bereiken hun effect niet alleen uit taurine, maar ook door de combinatie met suiker.

Suiker is het belangrijkste ingrediënt van de drank. Dit komt direct via het bloed het lichaam binnen. Binnen zeer korte tijd stijgt de bloedsuikerspiegel. Tegelijk komt er insuline vrij. Dit gebeurt zodat de bloedsuikerspiegel hoog gehouden wordt. Wat er gebeurt is dat de hersenen een bepaalde hoeveelheid serotonine vrijgeven (7, 8).

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit brengt de mensen in een goede stemming. Er is ook een toename van de prestaties. Mensen zijn dus efficiënter en in een beter humeur als ze energiedrankjes consumeren. Dit komt echter niet alleen van taurine, maar ook van suiker en andere vitamines. Bovendien zijn energiedranken niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen (9, 10).

Hoe lang duurt het voor taurine werkt?

Taurine heeft niet lang nodig om effect te hebben. Aangenomen wordt dat het effect ongeveer 1 tot 2 uur aanhoudt (6). Dit is hoe lang het duurt voor de stof tot verhoogde prestaties bij atleten leidt. Dienovereenkomstig moet taurine ruim van tevoren ingenomen worden als je een atleet bent.

Het ligt iets anders als je taurine voor andere medische doeleinden inneemt. Als je je bloeddruk wilt verlagen, dan is dat logischerwijs moeilijk qua timing. Daarom is het raadzaam aandacht te schenken aan de aanwijzingen van de fabrikant. In de meeste gevallen geven deze aan dat taurine eenmaal daags moet worden aangevuld. Dit wordt meestal ’s morgens of ’s avonds gedaan.

Hoe vaak moet je taurine innemen?

In het algemeen is het raadzaam de aanwijzingen van de fabrikant te volgen. Over het algemeen wordt gezegd dat een hoeveelheid van 1000 mg per dag absoluut prima is voor een volwassene. De dagelijkse dosis mag niet beduidend hoger zijn. Dit is ook niet nodig voor een prestatieverhoging op korte termijn. Hiervoor is 1000 mg al voldoende (6).

Afhankelijk van het doel is de taurine dosering verschillend.

Bovendien moet je steeds bedenken wat je met de dosering wilt bereiken. Een dagelijkse dosering is mogelijk, maar het hoeft niet per se. Afhankelijk van het voedsel dat je eet, bereik je deze dosis sneller. Mosselen en eendenvlees hebben van nature een relatief hoog gehalte aan taurine.

Wat is het verschil tussen de werking van taurine in tabletten en poeder?

Je hoeft taurine niet uit voedsel te halen. In plaats daarvan heb je de mogelijkheid om het eiwit direct aan te vullen. In dit geval heb je volledige controle over de dosis. Taurine is verkrijgbaar als supplement in de vorm van tabletten of poeder.

Taurine in poedervorm wordt als volgt ingenomen. De taurine zit in een zakje en wordt direct met water gemengd. Het mengsel van taurine en water wordt dan gedronken.

Taurin Wirkung

Taurine is verkrijgbaar in tablet- en poedervorm. Er is geen verschil in effect. (Image source: HowToGym/ Unsplash)

Je neemt taurine direct in als tablet. Je moet een glas water drinken om je keel gehydrateerd te houden. Het innemen van het supplement is dus in beide gevallen vrij gelijkaardig. Het effect is voor beide hetzelfde. Het hangt echter af van de dosis taurine die er in elk geval in zit. Dit kan variëren en moet van tevoren gecontroleerd worden.

Welke bijwerkingen kunnen optreden met taurine?

In het algemeen is taurine onschadelijk voor het lichaam. Bij normale doses zijn er geen bijwerkingen bekend. Dit betekent dat je niets verkeerd doet als je af en toe taurine supplementeert. Toch moet je nooit een te hoge dosis taurine innemen. De wetenschap is het nog niet eens over de bijwerkingen van hoge doses taurine.

Wees wel voorzichtig met energiedrankjes. Van deze is bekend dat ze taurine bevatten. Zoals je van ons geleerd hebt, zitten er ook andere additieven in. De combinatie van cafeïne, suiker en taurine is veel gevaarlijker. Dit kan zelfs leiden tot hartritmestoornissen (11, 12). Hieruit kunnen we afleiden dat ook taurine niet in overdreven hoeveelheden moet worden geconsumeerd.

Conclusie

Wie het effect van taurine niet bestudeerd heeft, zal zeker geen enkel effect vermoeden. Of ze vermoeden dat je van taurine heel snel een overdosis kunt krijgen. Je weet nu dat beide beweringen onjuist zijn. Het effect van taurine is zeker aanwezig. De studies laten momenteel geen bijwerkingen zien na langdurig gebruik.

Het doet er ook niet toe of je taurine inneemt in de vorm van tabletten of poeder. Energiedrankjes zijn een bijzondere vorm. In dit drankje heeft taurine een ander effect omdat het ook cafeïne bevat. Het mengsel van verschillende additieven kan tot extreme bijwerkingen leiden. Maar taurine is slechts in geringe mate aanwezig in energiedranken.

Beeldbron: izikmd /123rf

Referenties (12)

1. Wen C, Li F, Zhang L, Duan Y, Guo Q, Wang W, He S, Li J, Yin Y. Taurine is Involved in Energy Metabolism in Muscles, Adipose Tissue, and the Liver. Mol Nutr Food Res. 2019 Jan;63(2):e1800536. doi: 10.1002/mnfr.201800536. Epub 2018 Oct 17. PMID: 30251429.
Bron

2. Prof. Dr. med. Stephan C. Bischoff, Maryam Basrai, 31.10.2013, Humanstudie zur Wirkung von Koffein und Taurin aus Energy Drinks auf Parameter des Herz-Kreislaufsystems junger Erwachsener
Bron

3. Ra SG, Choi Y, Akazawa N, Kawanaka K, Ohmori H, Maeda S. Effects of Taurine Supplementation on Vascular Endothelial Function at Rest and After Resistance Exercise. Adv Exp Med Biol. 2019;1155:407-414. doi: 10.1007/978-981-13-8023-5_38. PMID: 31468418.
Bron

4. Hayes KC, Trautwein EA. Taurine deficiency syndrome in cats. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 1989 May;19(3):403-13. doi: 10.1016/s0195-5616(89)50052-4. PMID: 2658282.
Bron

5. Spitze AR, Wong DL, Rogers QR, Fascetti AJ. Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2003 Aug;87(7-8):251-62. doi: 10.1046/j.1439-0396.2003.00434.x. PMID: 12864905.
Bron

6. Balshaw TG, Bampouras TM, Barry TJ, Sparks SA. The effect of acute taurine ingestion on 3-km running performance in trained middle-distance runners. Amino Acids. 2013 Feb;44(2):555-61. doi: 10.1007/s00726-012-1372-1. Epub 2012 Aug 2. PMID: 22855206.
Bron

7. M. Gansel, 2016, Qualitative Analyse von Energy Drinks
Bron

8. Ali F, Rehman H, Babayan Z, Stapleton D, Joshi DD. Energy drinks and their adverse health effects: A systematic review of the current evidence. Postgrad Med. 2015 Apr;127(3):308-22. doi: 10.1080/00325481.2015.1001712. Epub 2015 Jan 6. PMID: 25560302.
Bron

9. Jung YM, Choi MJ. Relation of Taurine Intake During Pregnancy and Newborns' Growth. Adv Exp Med Biol. 2019;1155:283-292. doi: 10.1007/978-981-13-8023-5_27. PMID: 31468407.
Bron

10. De la Puerta C, Arrieta FJ, Balsa JA, Botella-Carretero JI, Zamarrón I, Vázquez C. Taurine and glucose metabolism: a review. Nutr Hosp. 2010 Nov-Dec;25(6):910-9. PMID: 21519760.
Bron

11. Verbraucherzentrale.de: Energy Drinks: Gesundheitsrisiko für Vieltrinker
Bron

12. Grasser EK, Miles-Chan JL, Charrière N, Loonam CR, Dulloo AG, Montani JP. Energy Drinks and Their Impact on the Cardiovascular System: Potential Mechanisms. Adv Nutr. 2016 Sep 15;7(5):950-60. doi: 10.3945/an.116.012526. PMID: 27633110; PMCID: PMC5015039.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Review
Wen C, Li F, Zhang L, Duan Y, Guo Q, Wang W, He S, Li J, Yin Y. Taurine is Involved in Energy Metabolism in Muscles, Adipose Tissue, and the Liver. Mol Nutr Food Res. 2019 Jan;63(2):e1800536. doi: 10.1002/mnfr.201800536. Epub 2018 Oct 17. PMID: 30251429.
Ga naar bron
Humanstudie
Prof. Dr. med. Stephan C. Bischoff, Maryam Basrai, 31.10.2013, Humanstudie zur Wirkung von Koffein und Taurin aus Energy Drinks auf Parameter des Herz-Kreislaufsystems junger Erwachsener
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Ra SG, Choi Y, Akazawa N, Kawanaka K, Ohmori H, Maeda S. Effects of Taurine Supplementation on Vascular Endothelial Function at Rest and After Resistance Exercise. Adv Exp Med Biol. 2019;1155:407-414. doi: 10.1007/978-981-13-8023-5_38. PMID: 31468418.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Hayes KC, Trautwein EA. Taurine deficiency syndrome in cats. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 1989 May;19(3):403-13. doi: 10.1016/s0195-5616(89)50052-4. PMID: 2658282.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Spitze AR, Wong DL, Rogers QR, Fascetti AJ. Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2003 Aug;87(7-8):251-62. doi: 10.1046/j.1439-0396.2003.00434.x. PMID: 12864905.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Balshaw TG, Bampouras TM, Barry TJ, Sparks SA. The effect of acute taurine ingestion on 3-km running performance in trained middle-distance runners. Amino Acids. 2013 Feb;44(2):555-61. doi: 10.1007/s00726-012-1372-1. Epub 2012 Aug 2. PMID: 22855206.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
M. Gansel, 2016, Qualitative Analyse von Energy Drinks
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Ali F, Rehman H, Babayan Z, Stapleton D, Joshi DD. Energy drinks and their adverse health effects: A systematic review of the current evidence. Postgrad Med. 2015 Apr;127(3):308-22. doi: 10.1080/00325481.2015.1001712. Epub 2015 Jan 6. PMID: 25560302.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Jung YM, Choi MJ. Relation of Taurine Intake During Pregnancy and Newborns' Growth. Adv Exp Med Biol. 2019;1155:283-292. doi: 10.1007/978-981-13-8023-5_27. PMID: 31468407.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
De la Puerta C, Arrieta FJ, Balsa JA, Botella-Carretero JI, Zamarrón I, Vázquez C. Taurine and glucose metabolism: a review. Nutr Hosp. 2010 Nov-Dec;25(6):910-9. PMID: 21519760.
Ga naar bron
Energy Drinks: Gesundheitsrisiko für Vieltrinker
Verbraucherzentrale.de: Energy Drinks: Gesundheitsrisiko für Vieltrinker
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Grasser EK, Miles-Chan JL, Charrière N, Loonam CR, Dulloo AG, Montani JP. Energy Drinks and Their Impact on the Cardiovascular System: Potential Mechanisms. Adv Nutr. 2016 Sep 15;7(5):950-60. doi: 10.3945/an.116.012526. PMID: 27633110; PMCID: PMC5015039.
Ga naar bron
Recensies