
Onze selectiecriteria
Je hebt de laatste tijd misschien steeds meer gehoord over zogenaamde voedingsgist. Maar is voedingsgist de moeite waard, of is het gewoon weer een nieuwe rage? Is het hetzelfde als brouwersgist? En waarom wordt voedingsgist vooral gebruikt in veganistische diëten?
Al deze vragen willen we in deze gids beantwoorden. Maar één ding zeggen we eerst: voedingsgist levert niet alleen een hoog gehalte aan eiwitten en vitamines van het B-complex, maar het heeft ook veel andere gezondheidsbevorderende voordelen te bieden.
Voedingsgist is een schimmel die gekweekt wordt op melasse, dat gewonnen wordt uit suikerriet of suikerbieten. Deze gistsoort is niet alleen rijk aan eiwitten en vitamines, maar levert ook belangrijke mineralen voor onze gezondheid, zoals ijzer en zink. Daarom is voedingsgist een zeer aan te bevelen voedingssupplement, of je nu een veganistisch dieet volgt of niet.
Belangrijk om te weten
- Voedingsgist is eigenlijk een eencellige schimmel die Saccharomyces cerevisiae heet. Het wordt beschouwd als een superfood omdat het veel waardevolle en gezondheidsbevorderende voedingsstoffen bevat: Eiwit, B-complex vitaminen en zink.
- Voedingsgist wordt verkocht in de vorm van poeder of vlokken. Dankzij de aangename smaak, die lijkt op die van kaas, kan het gebruikt worden als smaakmaker in soepen, salades en ook op aardappelen.
- Om de beste voedingsgist te kopen, moet je op bepaalde criteria letten, zoals de presentatievorm, het vitamine B12 gehalte, het eiwitgehalte, en de aanwezigheid van allergenen en andere toegevoegde voedingsstoffen.
Beste Voedingsgist: Onze selectie
Door de groeiende populariteit van voedingsgist zijn veel fabrikanten van voedingssupplementen het gaan kweken en op de markt brengen. Omdat we weten hoe moeilijk het is om het juiste product te kiezen met zoveel variatie, willen we je in dit deel van onze gids kennis laten maken met de beste voedingsgistproducten die vandaag op de markt zijn:
Gids: Wat je moet weten over voedingsgist
Veel mensen denken dat voedingsgist alleen geschikt is voor veganisten en vegetariërs. Voedingsgist heeft echter een buitengewone voedingssamenstelling en vele positieve eigenschappen waar iedereen van kan profiteren. In dit gedeelte leer je hoe je voedingsgist kunt gebruiken en het meeste uit dit voedingsmiddel kunt halen.
Wat is voedingsgist precies?
Welke voedingsstoffen levert voedingsgist?
- Calorieën: 17 tot 20 calorieën
- Eiwit: 2 tot 3 g
- Vet: 0 tot 0,2 g
- Koolhydraten: 1 tot 1,3 g
- Voedingsvezels: 1 tot 1,4 g
Het gehalte aan vitaminen en mineralen van voedingsgist varieert naargelang het substraat waarin het zich ontwikkelt en hoe het verrijkt is. Behalve zink kan voedingsgist ook matige hoeveelheden selenium, ijzer, koper en magnesium leveren. Wanneer vitamine B12 aan voedingsgist wordt toegevoegd, kan het tussen 40% en 100% van de dagelijkse behoefte leveren (4).
“Voedingsgist wordt vaak gebruikt om gerechten te verrijken vanwege zijn hoge gehalte aan eiwitten, vitaminen en mineralen”.
Waarvoor wordt voedingsgist gebruikt?
Wat het gebruik als specerij betreft, zorgt voedingsgist voor de vijfde smaak (umami), die licht zoutig is en erg lijkt op de smaak van noten en kaas. Veganisten gebruiken vaak vlokgist als vervanger voor geraspte kaas.
Wat zijn de voordelen van voedingsgist?
Voordelen voor je voeding | Voordelen voor je gezondheid |
---|---|
– Tussen 33% en 51% van de inhoud bestaat uit eiwitten met een hoge biologische waarde, die alle essentiële aminozuren leveren (5).- Verrijkt kan voedingsgist 40% tot 100% van de behoefte aan vitamine B12 (cobalamine) leveren (7).- Voedingsgist is een bron van B-complex vitamines.Het verhoogt vaak het gehalte aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B9 (foliumzuur).Doorgaans voldoet een theelepel van deze gist voor 100% aan de behoefte aan vitamine B1, B2, B3 en B6 (1, 3, 6).- Een portie van 5 g voedingsgist kan 6% tot 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink leveren (1).- Voedingsgist is van nature natriumarm, hoewel sommige merken toegevoegd zeezout kunnen bevatten.- Het bevat heel weinig calorieën. | – Voedingsgist verrijkt met vitamine B12 voorkomt een tekort aan deze voedingsstof bij veganisten.Een tekort kan leiden tot megaloblastaire bloedarmoede en neurologische problemen.a.(8) .- De beta-Glucanen in voedingsgist reguleren en stimuleren de immuunfunctie. Ze kunnen het risico op infecties verminderen en een beschermende rol spelen tegen kanker (9, 10).- Bèta-glucanen stimuleren de groei van gunstige bacteriën en gisten in de dikke darm en verlichten constipatie (11).- De bèta-glucanen in voedingsgist verminderen de opname van cholesterol uit voedsel en helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen (12).- Vitamines B1, B2, B3, B5 en B6 zijn betrokken bij vitale processen zoals groei en energieproductie uit voedingsstoffen (13). |
Is voedingsgist een probioticum?
Wat zijn de verschillen tussen voedingsgist en biergist?
Voedingsgist | Biergist | |
---|---|---|
Eencellige schimmel | Saccharomyces cerevisiae | Saccharomyces cerevisiae |
Actief of inactief? | Inactief | Actief |
Herkomst | Wordt gekweekt op suikerrijke melasse, bijvoorbeeld van suikerriet of suikerbieten. | Het wordt verkregen door bier te brouwen. |
Kan het gebruikt worden om brood te maken? | Nee. Omdat het inactief is, is voedingsgist niet geschikt voor het fermenteren en bakken van deeg. | Ja |
Smaak | Umami, licht zoutig. Doet denken aan de smaak van kaas en noten. | Bitter, hoewel er ook “onbittere” biergisten bestaan. |
Toedieningsvorm | Fijne vlokken, vlokken, poeder | Poeder, vlokken, tabletten en capsules |
Waarom is voedingsgist zo populair in veganistische en vegetarische diëten?
Omdat veganisten regelmatig voedingsgist consumeren, zijn er producten die verrijkt zijn met vitamine B12. Deze voedingssupplementen met vitamine B12 dekken 100% van de behoefte met 5 g per dag (1 theelepel).
Andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor veganisten (zoals vitamine D) kunnen ook aan voedingsgist toegevoegd worden, of de hoeveelheid reeds aanwezige voedingsstoffen (zoals zink) kan verhoogd worden.
Heeft voedingsgist bijwerkingen?
Aankoopcriteria
Voedingsgist is een veilig product om de voeding te verrijken. De chemische samenstelling kan echter variëren, afhankelijk van het fabricageproces en de verrijking.
Als je voedingsgist wilt kopen maar niet kunt beslissen over het juiste product, lees dan onze koopcriteria. We hebben deze criteria speciaal voor jou samengesteld om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
- Doseringsvorm
- Vitamine B12 gehalte
- Eiwitvoorziening
- Allergieën en intoleranties
- Andere extra voedingsstoffen
Doseringsvorm
De Saccharomyces cerevisiae schimmel wordt gekweekt op een suikerrijk substraat en, als hij zich voldoende ontwikkeld heeft, door hitte geïnactiveerd. Na het drogen wordt de voedingsgist afgebroken tot fijne vlokken of vlokken die ideaal zijn om over voedsel te strooien. Voedingsgist is ook in poedervorm verkrijgbaar en wordt onder andere gebruikt om soepen en sauzen dikker te maken.
Vitamine B12 gehalte
Sommige voedingsgistproducten zijn verrijkt met vitamine B12 (cobalamine). Omdat dit supervoedsel vaak door veganisten gebruikt wordt om de smaak en voedingswaarde van hun maaltijden te verbeteren, begon de voedingsindustrie vitamine B12 aan voedingsgist toe te voegen.
Niet elk product is verrijkt met vitamine B12, dus de hoeveelheid die elke fabrikant aan zijn product toevoegt kan verschillen. Gemiddeld levert een theelepel (5 g) voedingsgist met vitamine B12 40% tot 100% van de dagelijkse behoefte aan cobalamine.
Eiwitvoorziening
Voedingsgist is een bron van complete eiwitten met hoge biologische waarde, omdat het alle essentiële aminozuren bevat die ons lichaam nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken. Het eiwitgehalte van voedingsgist varieert van 33% tot 51%, wat overeenkomt met 2 of 3 g eiwit per theelepel voedingsgist.
Allergieën en intoleranties
Er zijn voedingsgisten met en zonder gluten, dus wie dit allergeen niet verdraagt of lijdt aan een glutenintolerantie moet zich ervan vergewissen dat het product dat hij kiest geen gluten bevat.
Er zijn ook andere allergenen waarmee gist besmet kan zijn. Als je allergisch bent voor een van de volgende voedingsmiddelen, kijk dan goed op de verpakking voor je het product koopt
- Sesam
- Gedroogd fruit (ook pinda’s)
- Soja
- Eieren
- Zuivelproducten
Andere extra voedingsstoffen
Behalve met vitamine B12 kan voedingsgist ook verrijkt worden met andere micronutriënten. Soms wordt een voedingsstof toegevoegd die van nature niet in gist aanwezig is, zoals vitamine D of foliumzuur.
Het is ook mogelijk het gehalte te verhogen van een bepaald mineraal of een vitamine die al in de gist aanwezig is, zoals zink. Hieronder staan de meest voorkomende voedingsstoffen die toegevoegd worden
- Vitamine D: helpt calcium opnemen en is essentieel voor de gezondheid van botten en gebit.
- Zink: is een essentieel mineraal voor het behoud van een goede immuniteit. Zink neemt deel aan talrijke stofwisselingsreacties en is betrokken bij de voortplanting, de vruchtbaarheid en de cognitieve functies.
- Folaat of foliumzuur: is een essentiële vitamine voor de synthese van rode bloedcellen en erg belangrijk voor de juiste ontwikkeling van een foetus.
Conclusie
Eenvoudig gezegd is voedingsgist een inactieve vorm van de schimmel Saccharomyces cerevisiae. Hoewel het niet gebruikt kan worden om brood of ander gegist deeg te maken, neemt de vraag naar voedingsgist toe vanwege de rijkdom aan voedingsstoffen, het gebruiksgemak en de aangename smaak.
Voedingsgist komt vaak voor in de vorm van vlokken, vlokken of poeder. Het kan direct aan sauzen en soepen worden toegevoegd, maar ook over rijst, pasta en salades.
Voedingsgist levert eiwitten van uitstekende kwaliteit, B-complex vitaminen en zink. Het is vaak verrijkt met synthetische vitamine B12, wat vooral gunstig is voor mensen die een veganistisch dieet volgen.
Als je van deze voedingsgist gids genoten hebt, nodigen we je uit om een reactie achter te laten of hem met je vrienden te delen op je sociale netwerken.
(Beeldbron van headerfoto: Bajramovic: 102588855/ 123rf.com)
Referenties (15)
1.
Bekatorou A, Koutinas A, Psarianos C. Production of Food Grade Yeasts .2006.
Bron
2.
Dziezak J. Yeasts and yeast derivatives: definitions, characteristics, and processing. 1987.
Bron
3.
Jach M, Serefko A. Nutritional Yeast Biomass: Characterization and Application. 2018.
Bron
4.
Herrmann W, Geisel J. Vegetarian lifestyle and monitoring of vitamin B-12 status. 2002.
Bron
5.
Harusekwi S, Nyamunda B, Mutonhodza B. Development of high protein content homemade bread by nutritional yeast fortification for disadvantaged communities. 2014.
Bron
6.
Roth-Maier D, Kettler S, Kirchgessner M. Availability of vitamin B 6 from different food sources. 2009.
Bron
7.
Damayanti D et al. Foods and Supplements Associated with Vitamin B12 Biomarkers among Vegetarian and Non-Vegetarian Participants of the Adventist Health Study-2 (AHS-2) Calibration Study. 2018.
Bron
8.
Donaldson M. Metabolic Vitamin B12 Status on a Mostly Raw Vegan Diet with Follow-Up Using Tablets, Nutritional Yeast, or Probiotic Supplements. 2000.
Bron
9.
Graubaum H, Busch R, Stier H, Gruenwald J. A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Nutritional Study Using an Insoluble Yeast Beta-Glucan to Improve the Immune Defense System. 2012.
Bron
10.
Pizarro S, Ronco A, Gotteland M. ß-glucanos: ¿qué tipos existen y cuáles son sus beneficios en la salud? 2014.
Bron
11.
McRorie J. Evidence-Based Approach to Fiber Supplements and Clinically Meaningful Health Benefits. 2015.
Bron
12.
Sima P, Vannucci L, Vetvicka V. β-glucans and colesterol. 2018.
Bron
13.
Gallagher M. Los nutrientes y su metabolismo. En: Mahan L, Escott-Stump S. Krause. Dietoterapia (Edición 12). 2008. Elsevier Masson.
Bron
14.
West C, Stanisz A, Wong A, Kunze W. Effects of Saccharomyces cerevisiae or boulardii yeasts on acute stress induced intestinal dysmotility. 2016. D
Bron
15.
Pajno G et al. Looking for immunotolerance: a case of allergy to baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae). 2005.
Bron