Laatst bijgewerkt: 20-10-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

33Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Je hebt de laatste tijd misschien steeds meer gehoord over zogenaamde voedingsgist. Maar is voedingsgist de moeite waard, of is het gewoon weer een nieuwe rage? Is het hetzelfde als brouwersgist? En waarom wordt voedingsgist vooral gebruikt in veganistische diëten?

Al deze vragen willen we in deze gids beantwoorden. Maar één ding zeggen we eerst: voedingsgist levert niet alleen een hoog gehalte aan eiwitten en vitamines van het B-complex, maar het heeft ook veel andere gezondheidsbevorderende voordelen te bieden.

Voedingsgist is een schimmel die gekweekt wordt op melasse, dat gewonnen wordt uit suikerriet of suikerbieten. Deze gistsoort is niet alleen rijk aan eiwitten en vitamines, maar levert ook belangrijke mineralen voor onze gezondheid, zoals ijzer en zink. Daarom is voedingsgist een zeer aan te bevelen voedingssupplement, of je nu een veganistisch dieet volgt of niet.
Belangrijk om te weten

 • Voedingsgist is eigenlijk een eencellige schimmel die Saccharomyces cerevisiae heet. Het wordt beschouwd als een superfood omdat het veel waardevolle en gezondheidsbevorderende voedingsstoffen bevat: Eiwit, B-complex vitaminen en zink.
 • Voedingsgist wordt verkocht in de vorm van poeder of vlokken. Dankzij de aangename smaak, die lijkt op die van kaas, kan het gebruikt worden als smaakmaker in soepen, salades en ook op aardappelen.
 • Om de beste voedingsgist te kopen, moet je op bepaalde criteria letten, zoals de presentatievorm, het vitamine B12 gehalte, het eiwitgehalte, en de aanwezigheid van allergenen en andere toegevoegde voedingsstoffen.

Beste Voedingsgist: Onze selectie

Door de groeiende populariteit van voedingsgist zijn veel fabrikanten van voedingssupplementen het gaan kweken en op de markt brengen. Omdat we weten hoe moeilijk het is om het juiste product te kiezen met zoveel variatie, willen we je in dit deel van onze gids kennis laten maken met de beste voedingsgistproducten die vandaag op de markt zijn:

Gids: Wat je moet weten over voedingsgist

Veel mensen denken dat voedingsgist alleen geschikt is voor veganisten en vegetariërs. Voedingsgist heeft echter een buitengewone voedingssamenstelling en vele positieve eigenschappen waar iedereen van kan profiteren. In dit gedeelte leer je hoe je voedingsgist kunt gebruiken en het meeste uit dit voedingsmiddel kunt halen.

Veganisten gebruiken vaak voedingsgist als vervanger voor geraspte kaas. (Image source: Lightfieldstudios: 106022301/ 123rf.com)

Wat is voedingsgist precies?

Voedingsgist is een eencellige schimmel(Saccharomyces cerevisiae) die gekweekt wordt op een suikerrijk substraat, meestal suikerriet- of suikerbietmelasse. Als de gist zich ontwikkeld heeft, wordt hij geïnactiveerd door pasteurisatie (warmtebehandeling) en daarna gedroogd. Tenslotte wordt het dan verwerkt tot vlokken, vlokken of poeder (1, 2).

Welke voedingsstoffen levert voedingsgist?

Voedingsgist is een uitstekende bron van eiwitten, enkele B-complex vitamines (B1, B2, B3, B5, B6 en B9) en zink. Het levert ook beta-glucanen, een zeer gunstige soort oplosbare vezels. Voedingsgist is vaak verrijkt met vitamine B12 en vitamine D. De gemiddelde samenstelling van voedingsstoffen per 5 g (1 theelepel) is als volgt (1, 3)

 • Calorieën: 17 tot 20 calorieën
 • Eiwit: 2 tot 3 g
 • Vet: 0 tot 0,2 g
 • Koolhydraten: 1 tot 1,3 g
 • Voedingsvezels: 1 tot 1,4 g

Het gehalte aan vitaminen en mineralen van voedingsgist varieert naargelang het substraat waarin het zich ontwikkelt en hoe het verrijkt is. Behalve zink kan voedingsgist ook matige hoeveelheden selenium, ijzer, koper en magnesium leveren. Wanneer vitamine B12 aan voedingsgist wordt toegevoegd, kan het tussen 40% en 100% van de dagelijkse behoefte leveren (4).

Sara MartínezDiätassistentin und Ernährungsberaterin

“Voedingsgist wordt vaak gebruikt om gerechten te verrijken vanwege zijn hoge gehalte aan eiwitten, vitaminen en mineralen”.

Waarvoor wordt voedingsgist gebruikt?

De belangrijkste toepassingen van voedingsgist zijn als volgt: om voedsel een aangename smaak te geven (als smaakmaker) en om de voedingswaarde van verschillende voedingsmiddelen te verhogen. Een theelepel inactieve Saccharomyces cerevisiae kan het eiwit-, B-complex vitaminen- en zinkgehalte van salades, soepen, roergebakken groenten, sauzen, rijst en andere granen verhogen (5).

Wat het gebruik als specerij betreft, zorgt voedingsgist voor de vijfde smaak (umami), die licht zoutig is en erg lijkt op de smaak van noten en kaas. Veganisten gebruiken vaak vlokgist als vervanger voor geraspte kaas.

Wat zijn de voordelen van voedingsgist?

Voedingsgist biedt veel voordelen. De meeste hebben rechtstreeks te maken met verbetering van de voedselkwaliteit. Maar voedingsgist kan ook verschillende aspecten van de gezondheid verbeteren, zoals de immuniteit of het cholesterolgehalte in het bloed. In de volgende tabel willen we de voordelen van voedingsgist in detail presenteren (6, 7).

Voordelen voor je voeding Voordelen voor je gezondheid
– Tussen 33% en 51% van de inhoud bestaat uit eiwitten met een hoge biologische waarde, die alle essentiële aminozuren leveren (5).- Verrijkt kan voedingsgist 40% tot 100% van de behoefte aan vitamine B12 (cobalamine) leveren (7).- Voedingsgist is een bron van B-complex vitamines.Het verhoogt vaak het gehalte aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B9 (foliumzuur).Doorgaans voldoet een theelepel van deze gist voor 100% aan de behoefte aan vitamine B1, B2, B3 en B6 (1, 3, 6).- Een portie van 5 g voedingsgist kan 6% tot 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink leveren (1).- Voedingsgist is van nature natriumarm, hoewel sommige merken toegevoegd zeezout kunnen bevatten.- Het bevat heel weinig calorieën. – Voedingsgist verrijkt met vitamine B12 voorkomt een tekort aan deze voedingsstof bij veganisten.Een tekort kan leiden tot megaloblastaire bloedarmoede en neurologische problemen.a.(8) .- De beta-Glucanen in voedingsgist reguleren en stimuleren de immuunfunctie.
Ze kunnen het risico op infecties verminderen en een beschermende rol spelen tegen kanker (9, 10).- Bèta-glucanen stimuleren de groei van gunstige bacteriën en gisten in de dikke darm en verlichten constipatie (11).- De bèta-glucanen in voedingsgist verminderen de opname van cholesterol uit voedsel en helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen (12).- Vitamines B1, B2, B3, B5 en B6 zijn betrokken bij vitale processen zoals groei en energieproductie uit voedingsstoffen (13).

Is voedingsgist een probioticum?

De mogelijke probiotische werking van voedingsgist (inactieve Saccharomyces cerevisiae) wordt momenteel onderzocht, maar tot nu toe is er geen sterk bewijs dat voedingsgist een probioticum is. Wat we wel weten is dat de bèta-glucanen ervan als prebiotica werken en de ontwikkeling van probiotica (gunstige micro-organismen) in de dikke darm stimuleren (14).

Voedingsgist lijkt op de smaak van kaas en kan gebruikt worden als smaakmaker in soepen, salades en aardappels. (Image source: Faithie: 140908585/ 123rf.com)

Wat zijn de verschillen tussen voedingsgist en biergist?

Voedingsgist kan gemakkelijk verward worden met biergist, want in beide gevallen gaat het om de eencellige schimmel Saccharomyces cerevisiae. Bovendien is biergist ook voedzaam en goed voor de gezondheid. Er zijn echter bepaalde verschillen tussen deze twee superfoods, die we je graag voorstellen in de volgende tabel:

Voedingsgist Biergist
Eencellige schimmel Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces cerevisiae
Actief of inactief? Inactief Actief
Herkomst Wordt gekweekt op suikerrijke melasse, bijvoorbeeld van suikerriet of suikerbieten. Het wordt verkregen door bier te brouwen.
Kan het gebruikt worden om brood te maken? Nee. Omdat het inactief is, is voedingsgist niet geschikt voor het fermenteren en bakken van deeg. Ja
Smaak Umami, licht zoutig. Doet denken aan de smaak van kaas en noten. Bitter, hoewel er ook “onbittere” biergisten bestaan.
Toedieningsvorm Fijne vlokken, vlokken, poeder Poeder, vlokken, tabletten en capsules

Waarom is voedingsgist zo populair in veganistische en vegetarische diëten?

Voedingsgist is een gemakkelijke manier om eiwitten met een hoge biologische waarde, vitamine B12 en zink aan gerechten toe te voegen en tegelijk een aangename smaak te geven. Het is een basisingrediënt voor veganistische kaas. Het strooien van dunne gistvlokken over een deeg of salade verhoogt de voedingswaarde aanzienlijk.

Voedingsgist is eigenlijk een eencellige schimmel die Saccharomyces cerevisiae heet. (Image source: Michelleleephotography: 131946179/ 123rf.com)

Omdat veganisten regelmatig voedingsgist consumeren, zijn er producten die verrijkt zijn met vitamine B12. Deze voedingssupplementen met vitamine B12 dekken 100% van de behoefte met 5 g per dag (1 theelepel).

Andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor veganisten (zoals vitamine D) kunnen ook aan voedingsgist toegevoegd worden, of de hoeveelheid reeds aanwezige voedingsstoffen (zoals zink) kan verhoogd worden.

Heeft voedingsgist bijwerkingen?

Voedingsgist wordt over het algemeen als veilig voor de gezondheid beschouwd, hoewel sommige consumenten licht ongemak zoals kolieken en hoofdpijn melden na consumptie. Mensen die allergisch zijn voor biergist (actieve Saccharomyces cerevisiae) doen er beter aan de consumptie van dit product te vermijden (10, 15).

Aankoopcriteria

Voedingsgist is een veilig product om de voeding te verrijken. De chemische samenstelling kan echter variëren, afhankelijk van het fabricageproces en de verrijking.

Als je voedingsgist wilt kopen maar niet kunt beslissen over het juiste product, lees dan onze koopcriteria. We hebben deze criteria speciaal voor jou samengesteld om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Doseringsvorm

De Saccharomyces cerevisiae schimmel wordt gekweekt op een suikerrijk substraat en, als hij zich voldoende ontwikkeld heeft, door hitte geïnactiveerd. Na het drogen wordt de voedingsgist afgebroken tot fijne vlokken of vlokken die ideaal zijn om over voedsel te strooien. Voedingsgist is ook in poedervorm verkrijgbaar en wordt onder andere gebruikt om soepen en sauzen dikker te maken.

Voedingsgist wordt beschouwd als een superfood omdat het vol zit met waardevolle, gezondheidsbevorderende voedingsstoffen: eiwitten, B-complex vitaminen en zink. (Image source: Bajramovic: 102654300/ 123rf.com)

Vitamine B12 gehalte

Sommige voedingsgistproducten zijn verrijkt met vitamine B12 (cobalamine). Omdat dit supervoedsel vaak door veganisten gebruikt wordt om de smaak en voedingswaarde van hun maaltijden te verbeteren, begon de voedingsindustrie vitamine B12 aan voedingsgist toe te voegen.

Niet elk product is verrijkt met vitamine B12, dus de hoeveelheid die elke fabrikant aan zijn product toevoegt kan verschillen. Gemiddeld levert een theelepel (5 g) voedingsgist met vitamine B12 40% tot 100% van de dagelijkse behoefte aan cobalamine.

Eiwitvoorziening

Voedingsgist is een bron van complete eiwitten met hoge biologische waarde, omdat het alle essentiële aminozuren bevat die ons lichaam nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken. Het eiwitgehalte van voedingsgist varieert van 33% tot 51%, wat overeenkomt met 2 of 3 g eiwit per theelepel voedingsgist.

Allergieën en intoleranties

Er zijn voedingsgisten met en zonder gluten, dus wie dit allergeen niet verdraagt of lijdt aan een glutenintolerantie moet zich ervan vergewissen dat het product dat hij kiest geen gluten bevat.

Er zijn ook andere allergenen waarmee gist besmet kan zijn. Als je allergisch bent voor een van de volgende voedingsmiddelen, kijk dan goed op de verpakking voor je het product koopt

 • Sesam
 • Gedroogd fruit (ook pinda’s)
 • Soja
 • Eieren
 • Zuivelproducten

Andere extra voedingsstoffen

Behalve met vitamine B12 kan voedingsgist ook verrijkt worden met andere micronutriënten. Soms wordt een voedingsstof toegevoegd die van nature niet in gist aanwezig is, zoals vitamine D of foliumzuur.

Het is ook mogelijk het gehalte te verhogen van een bepaald mineraal of een vitamine die al in de gist aanwezig is, zoals zink. Hieronder staan de meest voorkomende voedingsstoffen die toegevoegd worden

 • Vitamine D: helpt calcium opnemen en is essentieel voor de gezondheid van botten en gebit.
 • Zink: is een essentieel mineraal voor het behoud van een goede immuniteit. Zink neemt deel aan talrijke stofwisselingsreacties en is betrokken bij de voortplanting, de vruchtbaarheid en de cognitieve functies.
 • Folaat of foliumzuur: is een essentiële vitamine voor de synthese van rode bloedcellen en erg belangrijk voor de juiste ontwikkeling van een foetus.

Conclusie

Eenvoudig gezegd is voedingsgist een inactieve vorm van de schimmel Saccharomyces cerevisiae. Hoewel het niet gebruikt kan worden om brood of ander gegist deeg te maken, neemt de vraag naar voedingsgist toe vanwege de rijkdom aan voedingsstoffen, het gebruiksgemak en de aangename smaak.

Voedingsgist komt vaak voor in de vorm van vlokken, vlokken of poeder. Het kan direct aan sauzen en soepen worden toegevoegd, maar ook over rijst, pasta en salades.

Voedingsgist levert eiwitten van uitstekende kwaliteit, B-complex vitaminen en zink. Het is vaak verrijkt met synthetische vitamine B12, wat vooral gunstig is voor mensen die een veganistisch dieet volgen.

Als je van deze voedingsgist gids genoten hebt, nodigen we je uit om een reactie achter te laten of hem met je vrienden te delen op je sociale netwerken.

(Beeldbron van headerfoto: Bajramovic: 102588855/ 123rf.com)

Referenties (15)

1. Bekatorou A, Koutinas A, Psarianos C. Production of Food Grade Yeasts .2006.
Bron

2. Dziezak J. Yeasts and yeast derivatives: definitions, characteristics, and processing. 1987.
Bron

3. Jach M, Serefko A. Nutritional Yeast Biomass: Characterization and Application. 2018.
Bron

4. Herrmann W, Geisel J. Vegetarian lifestyle and monitoring of vitamin B-12 status. 2002.
Bron

5. Harusekwi S, Nyamunda B, Mutonhodza B. Development of high protein content homemade bread by nutritional yeast fortification for disadvantaged communities. 2014.
Bron

6. Roth-Maier D, Kettler S, Kirchgessner M. Availability of vitamin B 6 from different food sources. 2009.
Bron

7. Damayanti D et al. Foods and Supplements Associated with Vitamin B12 Biomarkers among Vegetarian and Non-Vegetarian Participants of the Adventist Health Study-2 (AHS-2) Calibration Study. 2018.
Bron

8. Donaldson M. Metabolic Vitamin B12 Status on a Mostly Raw Vegan Diet with Follow-Up Using Tablets, Nutritional Yeast, or Probiotic Supplements. 2000.
Bron

9. Graubaum H, Busch R, Stier H, Gruenwald J. A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Nutritional Study Using an Insoluble Yeast Beta-Glucan to Improve the Immune Defense System. 2012.
Bron

10. Pizarro S, Ronco A, Gotteland M. ß-glucanos: ¿qué tipos existen y cuáles son sus beneficios en la salud? 2014.
Bron

11. McRorie J. Evidence-Based Approach to Fiber Supplements and Clinically Meaningful Health Benefits. 2015.
Bron

12. Sima P, Vannucci L, Vetvicka V. β-glucans and colesterol. 2018.
Bron

13. Gallagher M. Los nutrientes y su metabolismo. En: Mahan L, Escott-Stump S. Krause. Dietoterapia (Edición 12). 2008. Elsevier Masson.
Bron

14. West C, Stanisz A, Wong A, Kunze W. Effects of Saccharomyces cerevisiae or boulardii yeasts on acute stress induced intestinal dysmotility. 2016. D
Bron

15. Pajno G et al. Looking for immunotolerance: a case of allergy to baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae). 2005.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Bekatorou A, Koutinas A, Psarianos C. Production of Food Grade Yeasts .2006.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Dziezak J. Yeasts and yeast derivatives: definitions, characteristics, and processing. 1987.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Jach M, Serefko A. Nutritional Yeast Biomass: Characterization and Application. 2018.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Herrmann W, Geisel J. Vegetarian lifestyle and monitoring of vitamin B-12 status. 2002.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Harusekwi S, Nyamunda B, Mutonhodza B. Development of high protein content homemade bread by nutritional yeast fortification for disadvantaged communities. 2014.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Roth-Maier D, Kettler S, Kirchgessner M. Availability of vitamin B 6 from different food sources. 2009.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Damayanti D et al. Foods and Supplements Associated with Vitamin B12 Biomarkers among Vegetarian and Non-Vegetarian Participants of the Adventist Health Study-2 (AHS-2) Calibration Study. 2018.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Donaldson M. Metabolic Vitamin B12 Status on a Mostly Raw Vegan Diet with Follow-Up Using Tablets, Nutritional Yeast, or Probiotic Supplements. 2000.
Ga naar bron
Klinische Studie
Graubaum H, Busch R, Stier H, Gruenwald J. A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Nutritional Study Using an Insoluble Yeast Beta-Glucan to Improve the Immune Defense System. 2012.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Pizarro S, Ronco A, Gotteland M. ß-glucanos: ¿qué tipos existen y cuáles son sus beneficios en la salud? 2014.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
McRorie J. Evidence-Based Approach to Fiber Supplements and Clinically Meaningful Health Benefits. 2015.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Sima P, Vannucci L, Vetvicka V. β-glucans and colesterol. 2018.
Ga naar bron
Buchen Sie
Gallagher M. Los nutrientes y su metabolismo. En: Mahan L, Escott-Stump S. Krause. Dietoterapia (Edición 12). 2008. Elsevier Masson.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
West C, Stanisz A, Wong A, Kunze W. Effects of Saccharomyces cerevisiae or boulardii yeasts on acute stress induced intestinal dysmotility. 2016. D
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Pajno G et al. Looking for immunotolerance: a case of allergy to baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae). 2005.
Ga naar bron
Recensies