
Een lekker sapje voor de lunch wordt af en toe met plezier genuttigd. Intussen zijn er niet alleen verschillende vruchtensappen of daaruit gemaakte creaties, maar ook groentesappen. Maar welk positief effect hebben deze sappen nu werkelijk?
Kersensap is bijzonder populair en daarom hebben we er in dit artikel enkele belangrijke vragen over opgehelderd. Wat is het precies, welke effecten heeft de consumptie van kersensap en hoe krijg je de vlekken uit kleren of ander textiel? Deze en andere interessante onderwerpen komen aan bod en er worden een paar spannende feiten verteld.
De belangrijkste feiten in het kort
- Kersensap heeft veel positieve effecten op het lichaam. Het heeft onder andere een ontstekingsremmende werking. Bovendien is door studies bewezen dat de consumptie van dit sap de prestaties verhoogt.
- Er is eigenlijk niet veel nodig om kersensap te maken. Tijd is echter een cruciale factor, want het kan even duren voor de kers kersensap wordt.
- Kersensap is ook goed voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het heeft een positief effect, niet alleen op de moeder maar ook op het kind. Er blijven alleen dezelfde risicofactoren over als bij andere vruchtensappen.
Achtergrondinformatie: Wat is kersensap?
Het volgende gedeelte geeft antwoord op veel gestelde vragen over kersensap. Dit zou alle onzekerheden die je erover hebt moeten wegnemen.
Waar is kersensap van gemaakt?
Wat zijn de effecten van kersensap?
- Ontstekingsremmend effect: soms beter dan medicijnen
- Pijnvermindering van pijnlijke spieren, vooral na kracht- en duursporten
- sneller spierherstel, versterking van de spierfunctie
- Prestatieverhoging (2)
Waarom is kersensap gezond?
Kersensap is bijzonder behulpzaam bij pijnlijke spieren of andere spierpijn. Er is echter nog geen bewijs dat het drinken van kersensap vóór de inspanning helpt. Het kan bijdragen tot preventie, maar dat hoeft niet. Van kersensap wordt echter gezegd dat het een prestatiebevorderend effect heeft. Dit treedt op bij regelmatige inname en is pas over langere tijd merkbaar. (3)
Een bekende manier om dit te testen is als volgt. Vier dagen voor de inspanning moet tweemaal daags 300 ml kersensap gedronken worden. Dan nog eens de volgende twee dagen. Het effect zou dan merkbaar moeten zijn. (4) Kersensap gaat ook oxidatieve stress tegen. De secundaire plantaardige stoffen die erin zitten zouden hiervoor verantwoordelijk zijn. Toch doen deze geen wonderen en kunnen ze niet alles doen verdwijnen. (2)
Welke voedingsstoffen heeft kersensap?
Nutriënten | Effecten |
---|---|
IJzer | Zuurstof transport in het bloed |
Calcium | Versterking van tanden en botten |
Magnesium en kalium | Versterking van de spieren (preventie van spierpijn of verlichting van spierpijn) |
Vitamine B, C | heeft een positief effect op het immuunsysteem en de vetstofwisseling |
Foliumzuur | Nieuwe celvorming → belangrijk voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding gevenl |
Er moet echter opgemerkt worden dat een magnesiumtekort volledig gedekt of gecompenseerd wordt door een glas kersensap.
Hoe wordt kersensap gemaakt?
- Eerst moeten de kersen gewassen worden. Daarbij worden de bladeren en stengels verwijderd, evenals de pitten. Als je kersen koopt, bevatten ze misschien helemaal geen pitten, in welk geval deze stap gewoon overgeslagen wordt.
- Verwarm vervolgens water met suiker en breng het aan de kook. Een kaneelstokje of schijfjes citroen kunnen er ook aan toegevoegd worden.
- Giet er de kersen bij, laat het koken en wacht tot het langzaam een massa wordt. Verwijder de smaakmakers zoals de kaneelstokjes en pureer het mengsel. Doe dan alles terug in de steelpan en breng opnieuw aan de kook. Als er nog stukjes in zitten, kun je het door een blender halen.
- Spoel de flessen uit met heet water en giet er het kersensap in. Laat het afkoelen in de flessen, en drink het dan op. Als je wilt, kun je ook een grotere hoeveelheid koken om voorraad te maken of om flessen weg te geven.
Kersensap of kersennectar?
Maar wees voorzichtig met smoothies. Vaak wordt kersensap als basis gebruikt en wordt er veel suiker aan toegevoegd. Dit is vooral belangrijk bij smoothies om af te vallen. Omdat er geen specificatie is van hoeveel van wat er door gemengd moet worden.
Is kersensap nuttig tijdens zwangerschap of borstvoeding?
Eén ding om rekening mee te houden is het suikergehalte. Sommige industrieel geproduceerde sappen bevatten veel suiker, dat in grote hoeveelheden slecht is voor de baby en ook voor jou. Ook moet je tijdens de zwangerschap geen fruit eten waar de schil nog aan zit. Dit kan het risico op toxoplasmose verhogen, wat nogal erg zou zijn. (6)
Hoe wordt kersensap geconserveerd?
Verder is koel, droog en donker bewaren heel gunstig. Dit is vooral belangrijk als verse kersen verwerkt zijn. Als je het kersensap cadeau wilt geven, moet je hierop wijzen. (2)
Wat gaat er goed samen met kersensap? Welke kersensap recepten zijn er?
- Kersensap taart
- Zwarte Woud kersentaart
- Roodkapje taart
- Kersensap – Rosewein Dessert
- Kersensaus
- Kersenwrongel dessert
- Kersenyoghurt met ijskristallen
- Kerstdessert met kersen
Wat zijn de alternatieven voor kersensap?
Het komt erop neer dat het gehalte aan voedingsstoffen van kersensap betrekkelijk laag is, dus het is niet erg om het te vermijden. Andere vruchtensappen die misschien meer naar je smaak zijn, zijn net zo goed. (7)
Waar kan ik kersensap kopen?
Meestal bieden biologische markten of producenten die je kent of uit je streek komen betere kwaliteit. Bovendien zijn de ingrediënten verser en gezonder dan kant-en-klare producten uit de supermarkt. (2)
Waar kan ik kersensap zonder suiker kopen?
Er bestaat niet zoiets als kersensap zonder suiker. Dit komt omdat het altijd fructose bevat. Er is echter een mogelijkheid om zonder extra suiker te doen. Lees de beschrijving op de achterkant van het flesje. Meestal vind je wat je zoekt in de regionale omgeving. (2)
Hoe komt er kersensap uit?
Kersensap uit kleding verwijderen
Bij kleding is het belangrijkste dat je probeert het aangetaste kledingstuk onmiddellijk te verwijderen en het daarna te wassen. De gouden regel is: droog deppen – inweken – uitwassen.
Dit voorkomt dat de kleur doordrenkt raakt en er moeilijker uit te krijgen is. Mineraalwater is nog effectiever dan leidingwater. Het kooldioxide bindt de verf en maakt hem gemakkelijker te verwijderen. (5)
Een extra tip is om azijn of citroenzuur te gebruiken. Beide hebben een uiterst zuur gehalte en de vlekken worden bleker. Karnemelk bevat ook een deel natuurlijk zuur. Dit heet looizuur en heeft precies hetzelfde effect. (5) Zout zou ook een optie zijn. Het trekt de vloeistof aan, maar moet zeer royaal over de hele vlek worden uitgesmeerd. Dep daarna goed zodat er geen zout meer op de kleren zit en was als gewoonlijk. (5)
Kersensap uit tapijten verwijderen
Je kunt proberen de vlekken te verwijderen met de hierboven genoemde huismiddeltjes. Maar het zuur, bijvoorbeeld, kan het patroon of zelfs het hele tapijt vernietigen. Daarom wordt scheerschuim vaak aangeraden.
Spuit het schuim gewoon op de aangetaste plek, laat het 20 – 30 minuten inwerken en verwijder dan alles met een natte molton. Als alles gedroogd is, zouden de vlekken verdwenen moeten zijn. Zo niet, dan kun je het proces herhalen. Je kunt ook scheerschuim gebruiken om bijvoorbeeld een bank schoon te maken. (5)
Conclusie
Kersensap is een van de populairste vruchtensappen, en niet zonder reden. Behalve zijn unieke, heerlijke smaak, heeft het ook positieve effecten op het lichaam. De produktie van kersensap is voor iedereen een manier om veel van de vitamines en voedingsstoffen van de oorspronkelijke vrucht te behouden. Omdat het sap overal verkrijgbaar is en het assortiment zeer groot is, kan een individuele keuze gemaakt worden.
Het kan aangepast worden aan het feit of het kersensap zuiver als drank gebruikt wordt of om mee te bakken of koken. Bovendien kunnen de ontstane vlekken betrekkelijk goed verwijderd worden met een paar huishoudelijke middeltjes. Over het geheel genomen is kersensap zeer aan te bevelen en levert het geen problemen op voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen, zogende moeders of kinderen.
Beeldbron: pasja1000 / Pixabay
Referenties (7)
1.
Kelley, D. S., Adkins, Y., & Laugero, K. D. (2018). A Review of the Health Benefits of Cherries.
Bron
2.
Bell PG, McHugh MP, Stevenson E, Howatson G. The role of cherries in exercise and health.
Bron
3.
Joshipura KJ, Hu FB, Manson JE, Stampfer MJ, Rimm EB, Speizer FE, Colditz G, Ascherio A, Rosner B, Spiegelman D, Willett WC. The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease.
Bron
4.
Vitale KC, Hueglin S, Broad E. Tart Cherry Juice in Athletes: A Literature Review and Commentary.
Bron
5.
Bron
6.
Marija JEVTIĆ. THE ROLE OF NUTRITION IN CARIES PREVENTION AND MAINTENANCE OF ORAL HEALTH DURING PREGNANCY
Bron
7.
Buttenberg, P. Fruchtsäfte und deren Ersatzmittel.
Bron