Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Een lekker sapje voor de lunch wordt af en toe met plezier genuttigd. Intussen zijn er niet alleen verschillende vruchtensappen of daaruit gemaakte creaties, maar ook groentesappen. Maar welk positief effect hebben deze sappen nu werkelijk?

Kersensap is bijzonder populair en daarom hebben we er in dit artikel enkele belangrijke vragen over opgehelderd. Wat is het precies, welke effecten heeft de consumptie van kersensap en hoe krijg je de vlekken uit kleren of ander textiel? Deze en andere interessante onderwerpen komen aan bod en er worden een paar spannende feiten verteld.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kersensap heeft veel positieve effecten op het lichaam. Het heeft onder andere een ontstekingsremmende werking. Bovendien is door studies bewezen dat de consumptie van dit sap de prestaties verhoogt.
 • Er is eigenlijk niet veel nodig om kersensap te maken. Tijd is echter een cruciale factor, want het kan even duren voor de kers kersensap wordt.
 • Kersensap is ook goed voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het heeft een positief effect, niet alleen op de moeder maar ook op het kind. Er blijven alleen dezelfde risicofactoren over als bij andere vruchtensappen.

Achtergrondinformatie: Wat is kersensap?

Het volgende gedeelte geeft antwoord op veel gestelde vragen over kersensap. Dit zou alle onzekerheden die je erover hebt moeten wegnemen.

Waar is kersensap van gemaakt?

Afhankelijk van welk kersensap je drinkt, varieert de samenstelling en daarna de werking. In principe bestaat de basis echter altijd uit kersen. Het maakt niet uit of er zoete of zure kersen in zitten. Beide soorten hebben dezelfde eigenschappen. De concentratie in zure kersen is echter hoger. (2)

Wat zijn de effecten van kersensap?

Van kersen en het sap dat ze produceren wordt gezegd dat ze verschillende effecten hebben. Volgens verschillende studies vallen vooral de volgende aspecten op. Deze zijn bestudeerd en traden vaak op nadat kersensap geconsumeerd was. (1)

 • Ontstekingsremmend effect: soms beter dan medicijnen
 • Pijnvermindering van pijnlijke spieren, vooral na kracht- en duursporten
 • sneller spierherstel, versterking van de spierfunctie
 • Prestatieverhoging (2)

Waarom is kersensap gezond?

Volgens veel studies hebben kersen een ontstekingsremmend effect. Ze hebben ook een regenererende werking op het lichaam. Dit komt door het hoge gehalte aan antioxidanten en door verwerking tot kersensap gaat dit niet verloren. Kersensap wordt aanbevolen voor de regeneratiefase, maar moet niet in overmaat worden geconsumeerd, vooral niet door topsporters. Als je niet zeker bent, kun je het beste een arts raadplegen. (2)

Kersen hebben een antioxiderende en ontstekingsremmende werking. (Image source: pixabay / olga filo)

Kersensap is bijzonder behulpzaam bij pijnlijke spieren of andere spierpijn. Er is echter nog geen bewijs dat het drinken van kersensap vóór de inspanning helpt. Het kan bijdragen tot preventie, maar dat hoeft niet. Van kersensap wordt echter gezegd dat het een prestatiebevorderend effect heeft. Dit treedt op bij regelmatige inname en is pas over langere tijd merkbaar. (3)

Een bekende manier om dit te testen is als volgt. Vier dagen voor de inspanning moet tweemaal daags 300 ml kersensap gedronken worden. Dan nog eens de volgende twee dagen. Het effect zou dan merkbaar moeten zijn. (4) Kersensap gaat ook oxidatieve stress tegen. De secundaire plantaardige stoffen die erin zitten zouden hiervoor verantwoordelijk zijn. Toch doen deze geen wonderen en kunnen ze niet alles doen verdwijnen. (2)

Welke voedingsstoffen heeft kersensap?

In principe bevat 100 ml kersensap 55 kcal. De koolhydraten bedragen 13 gram. Er zou echter nog meer suiker kunnen zijn. Meestal bevat het echter alleen zuivere fructose. Eiwit bedraagt 0.1 g en vet is helemaal niet inbegrepen. (1) Kersensap bevat talrijke goede voedingsstoffen die een positief effect hebben op het lichaam. In de volgende tabel sommen we er een paar op en laten we zien waar ze goed voor zijn. (1)

Nutriënten Effecten
IJzer Zuurstof transport in het bloed
Calcium Versterking van tanden en botten
Magnesium en kalium Versterking van de spieren (preventie van spierpijn of verlichting van spierpijn)
Vitamine B, C heeft een positief effect op het immuunsysteem en de vetstofwisseling
Foliumzuur Nieuwe celvorming → belangrijk voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding gevenl

Er moet echter opgemerkt worden dat een magnesiumtekort volledig gedekt of gecompenseerd wordt door een glas kersensap.

Hoe wordt kersensap gemaakt?

De productie van kersensap is een beetje ingewikkeld. Het is niet erg ingewikkeld, maar wel erg tijdrovend. Toch is het zinvol om sap te maken van verse kersen. Vooral als je grotere hoeveelheden in huis hebt, kun je er langer mee doen en het sap zal niet zo snel beschimmelen als het rauwe product.

 • Eerst moeten de kersen gewassen worden. Daarbij worden de bladeren en stengels verwijderd, evenals de pitten. Als je kersen koopt, bevatten ze misschien helemaal geen pitten, in welk geval deze stap gewoon overgeslagen wordt.
 • Verwarm vervolgens water met suiker en breng het aan de kook. Een kaneelstokje of schijfjes citroen kunnen er ook aan toegevoegd worden.
 • Giet er de kersen bij, laat het koken en wacht tot het langzaam een massa wordt. Verwijder de smaakmakers zoals de kaneelstokjes en pureer het mengsel. Doe dan alles terug in de steelpan en breng opnieuw aan de kook. Als er nog stukjes in zitten, kun je het door een blender halen.
 • Spoel de flessen uit met heet water en giet er het kersensap in. Laat het afkoelen in de flessen, en drink het dan op. Als je wilt, kun je ook een grotere hoeveelheid koken om voorraad te maken of om flessen weg te geven.

Kersensap of kersennectar?

Juice bevat altijd 100% fruit. Daarentegen is er nectar. In het geval van nectar is het minimum vruchtgehalte voorgeschreven. Het aandeel ligt tussen 25 en 50%. Het wordt echter altijd gemengd met andere bestanddelen. Het hangt altijd van de zuurgraad en het fruitgehalte af of er sap of nectar ontstaat. Dit is voor elke vrucht hetzelfde en verschilt niet van soort tot soort. (7)

kirschsaft

Ongeacht of er sap of nectar van gemaakt wordt. Het basisingrediënt is altijd kersen. Idealiter moeten ze vers en sappig zijn. (Image source: Anuja Mary Tilj / Unsplash)

Maar wees voorzichtig met smoothies. Vaak wordt kersensap als basis gebruikt en wordt er veel suiker aan toegevoegd. Dit is vooral belangrijk bij smoothies om af te vallen. Omdat er geen specificatie is van hoeveel van wat er door gemengd moet worden.

Is kersensap nuttig tijdens zwangerschap of borstvoeding?

Ja, hoe kersensap ook gemaakt werd, het is beslist niet schadelijk voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Behalve een hoog watergehalte bevat het sap ook vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Deze hebben ook een heel positief effect op de groei van de baby. Vooral als afvallen tijdens de zwangerschap een probleem voor je is, dan hebben extra voedingswaarden veel zin. (6)

Eén ding om rekening mee te houden is het suikergehalte. Sommige industrieel geproduceerde sappen bevatten veel suiker, dat in grote hoeveelheden slecht is voor de baby en ook voor jou. Ook moet je tijdens de zwangerschap geen fruit eten waar de schil nog aan zit. Dit kan het risico op toxoplasmose verhogen, wat nogal erg zou zijn. (6)

Hoe wordt kersensap geconserveerd?

Twee aspecten zijn heel belangrijk als het gaat om het bewaren van kersensap. Het eerste is het vullen van hete kersensap in hete flessen. Het afkoelingsproces dat volgt maakt het kersensap langer houdbaar. Het tweede en belangrijkste punt is de suiker. Hoe meer suiker er in het sap zit, hoe langer het vers blijft. (2)

Verder is koel, droog en donker bewaren heel gunstig. Dit is vooral belangrijk als verse kersen verwerkt zijn. Als je het kersensap cadeau wilt geven, moet je hierop wijzen. (2)

Wat gaat er goed samen met kersensap? Welke kersensap recepten zijn er?

Kersensap is een geliefd ingrediënt voor gerechten, vooral voor desserts. De volgende recepten bevatten het sap en sommige zelfs de kersen zelf als garnering. Dit zijn slechts enkele van de meest populaire recepten. Natuurlijk zijn er nog veel meer. Zoek gewoon op internet en kijk wat je bevalt. Van room tot cake tot taart. (2)

 • Kersensap taart
 • Zwarte Woud kersentaart
 • Roodkapje taart
 • Kersensap – Rosewein Dessert
 • Kersensaus
 • Kersenwrongel dessert
 • Kersenyoghurt met ijskristallen
 • Kerstdessert met kersen

kirschsaft

Van kersensap kunnen verschillende gerechten gemaakt worden. Kersentaarten zijn bijzonder populair. (Image source: Food Photographer | Jennifer Pallian / Unsplash)

Wat zijn de alternatieven voor kersensap?

Kersensap heeft positieve effecten, maar het is niet absoluut nodig om het te drinken. De voedingsstoffen kunnen ook via andere vruchten- en groentesappen opgenomen worden. Er is geen specifiek alternatief, maar je moet kiezen volgens je voorkeuren.

Het komt erop neer dat het gehalte aan voedingsstoffen van kersensap betrekkelijk laag is, dus het is niet erg om het te vermijden. Andere vruchtensappen die misschien meer naar je smaak zijn, zijn net zo goed. (7)

Waar kan ik kersensap kopen?

Je kunt overal kersensap kopen. In elke supermarkt, drogist of biologische markt. Je kunt het ook kopen op boerenmarkten of online. Het belangrijkste is echter de compositie. Afhankelijk van wat je wilt, moet je ook je keuze maken.

Meestal bieden biologische markten of producenten die je kent of uit je streek komen betere kwaliteit. Bovendien zijn de ingrediënten verser en gezonder dan kant-en-klare producten uit de supermarkt. (2)

Waar kan ik kersensap zonder suiker kopen?

Er bestaat niet zoiets als kersensap zonder suiker. Dit komt omdat het altijd fructose bevat. Er is echter een mogelijkheid om zonder extra suiker te doen. Lees de beschrijving op de achterkant van het flesje. Meestal vind je wat je zoekt in de regionale omgeving. (2)

Hoe komt er kersensap uit?

Kersensap uit kleding verwijderen

Bij kleding is het belangrijkste dat je probeert het aangetaste kledingstuk onmiddellijk te verwijderen en het daarna te wassen. De gouden regel is: droog deppen – inweken – uitwassen.

Droog deppen, weken en uitspoelen werkt het beste.

Dit voorkomt dat de kleur doordrenkt raakt en er moeilijker uit te krijgen is. Mineraalwater is nog effectiever dan leidingwater. Het kooldioxide bindt de verf en maakt hem gemakkelijker te verwijderen. (5)

Een extra tip is om azijn of citroenzuur te gebruiken. Beide hebben een uiterst zuur gehalte en de vlekken worden bleker. Karnemelk bevat ook een deel natuurlijk zuur. Dit heet looizuur en heeft precies hetzelfde effect. (5) Zout zou ook een optie zijn. Het trekt de vloeistof aan, maar moet zeer royaal over de hele vlek worden uitgesmeerd. Dep daarna goed zodat er geen zout meer op de kleren zit en was als gewoonlijk. (5)

Kersensap uit tapijten verwijderen

Je kunt proberen de vlekken te verwijderen met de hierboven genoemde huismiddeltjes. Maar het zuur, bijvoorbeeld, kan het patroon of zelfs het hele tapijt vernietigen. Daarom wordt scheerschuim vaak aangeraden.

Spuit het schuim gewoon op de aangetaste plek, laat het 20 – 30 minuten inwerken en verwijder dan alles met een natte molton. Als alles gedroogd is, zouden de vlekken verdwenen moeten zijn. Zo niet, dan kun je het proces herhalen. Je kunt ook scheerschuim gebruiken om bijvoorbeeld een bank schoon te maken. (5)

Conclusie

Kersensap is een van de populairste vruchtensappen, en niet zonder reden. Behalve zijn unieke, heerlijke smaak, heeft het ook positieve effecten op het lichaam. De produktie van kersensap is voor iedereen een manier om veel van de vitamines en voedingsstoffen van de oorspronkelijke vrucht te behouden. Omdat het sap overal verkrijgbaar is en het assortiment zeer groot is, kan een individuele keuze gemaakt worden.

Het kan aangepast worden aan het feit of het kersensap zuiver als drank gebruikt wordt of om mee te bakken of koken. Bovendien kunnen de ontstane vlekken betrekkelijk goed verwijderd worden met een paar huishoudelijke middeltjes. Over het geheel genomen is kersensap zeer aan te bevelen en levert het geen problemen op voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen, zogende moeders of kinderen.

Beeldbron: pasja1000 / Pixabay

Referenties (7)

1. Kelley, D. S., Adkins, Y., & Laugero, K. D. (2018). A Review of the Health Benefits of Cherries.
Bron

2. Bell PG, McHugh MP, Stevenson E, Howatson G. The role of cherries in exercise and health.
Bron

3. Joshipura KJ, Hu FB, Manson JE, Stampfer MJ, Rimm EB, Speizer FE, Colditz G, Ascherio A, Rosner B, Spiegelman D, Willett WC. The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease.
Bron

4. Vitale KC, Hueglin S, Broad E. Tart Cherry Juice in Athletes: A Literature Review and Commentary.
Bron

5.
Bron

6. Marija JEVTIĆ. THE ROLE OF NUTRITION IN CARIES PREVENTION AND MAINTENANCE OF ORAL HEALTH DURING PREGNANCY
Bron

7. Buttenberg, P. Fruchtsäfte und deren Ersatzmittel.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Kelley, D. S., Adkins, Y., & Laugero, K. D. (2018). A Review of the Health Benefits of Cherries.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bell PG, McHugh MP, Stevenson E, Howatson G. The role of cherries in exercise and health.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Joshipura KJ, Hu FB, Manson JE, Stampfer MJ, Rimm EB, Speizer FE, Colditz G, Ascherio A, Rosner B, Spiegelman D, Willett WC. The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Rezension
Vitale KC, Hueglin S, Broad E. Tart Cherry Juice in Athletes: A Literature Review and Commentary.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Marija JEVTIĆ. THE ROLE OF NUTRITION IN CARIES PREVENTION AND MAINTENANCE OF ORAL HEALTH DURING PREGNANCY
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Buttenberg, P. Fruchtsäfte und deren Ersatzmittel.
Ga naar bron
Recensies