Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

Veel Hollywoodsterren zweren bij het HCG dieet. Het stofwisselingsdieet, beroemd geworden door de Britse arts Dr. Simeons, heeft veel kritiek gekregen. Is het zwangerschapshormoon HCG een wondermiddel of kun je er beter met je handen vanaf blijven?

We hebben het trenddieet onder de loep genomen en willen in dit artikel de belangrijkste vragen over het HCG dieet beantwoorden. Behalve de voor- en nadelen leer je ook het wetenschappelijke standpunt over het HCG dieet kennen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het HCG dieet bestaat uit drie fasen: Laadfase, dieetfase en stabilisatiefase en is gepland voor een periode van zes weken.
 • Het zwangerschapshormoon HCG kan tijdens de dieetfase worden ingespoten of in de vorm van globules worden ingenomen. Na drie weken wordt het HCG hormoon stopgezet.
 • Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs dat het HCG dieet werkt. Het zwangerschapshormoon is niet goedgekeurd om af te vallen.

Wat is het HCG dieet?

Het HCG dieet werd in 1954 ontwikkeld door de Engelse arts Dr. Albert Simeons. Het is een stofwisselingsdieet waarbij het zwangerschapshormoon HCG (humaan choriongonadotrofine) wordt ingespoten. Vrouwen maken tijdens de zwangerschap het hormoon HCG aan om de foetus van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Zodra de voedingsstoffen niet voldoende zijn, valt de HCG de cellen aan en breekt vet op de heupen en dijen af.

HCG Diät-1

Diëten zijn erg verleidelijk, want ze lokken mensen die willen afvallen met snel gewichtsverlies.
(Image source: unsplash/ Bill Oxford)

Naast de dagelijkse HCG dosis wordt de energie-inname teruggebracht tot 500 kilocalorieën. Het caloriearme dieet wordt verondersteld de stofwisseling te stimuleren en belooft de kilo’s er sneller af te laten vallen. HCG globules kunnen worden ingenomen als alternatief voor injecties.

Wat zijn HCG globules?

Globules zijn een zeer populaire toedieningsvorm in de homeopathie. De kleine witte balletjes zijn meestal gemaakt van lactose, huishoudsuiker of xylitol. Ze bevatten ook een kleine hoeveelheid van het HCG hormoon.

Bij het potentiëren wordt het HCG hormoon verdund. Het wordt getritureerd met suiker tot het niet meer waarneembaar is. Volgens de homeopathie blijft op deze manier het gewenste effect van het HCG hormoon behouden, terwijl de ongewenste bijwerkingen verdwijnen.

 1. Lage potenties (D6-D12): Het hormoon kan nog worden waargenomen en werkt op een lichamelijk niveau.
 2. Middelmatige potenties (D12-D30): Het hormoon is helemaal niet of heel licht waarneembaar. De medium potenties werken zowel op het energetische als op het fysieke niveau.
 3. Hoge potenties (vanaf D30 en hoger, met aanduiding C, Q, LK): Het hormoon is niet meer aantoonbaar. De hoge potenties werken zowel op het energetische als op het mentale niveau.

De hoge potenties C12, C30 en C60 zijn bijzonder geschikt als alternatief voor HCG injecties. Vergeleken met de HCG injectie zijn HCG globules hormoonvrij en dragen ze minder risico’s. Toch raden we je aan een arts te raadplegen voor je HCG inneemt.

Hoe werkt het HCG dieet?

Het HCG dieet bestaat uit drie fasen en duurt tot zes weken. Tijdens het dieet wordt het HCG hormoon niet voortdurend ingenomen. Het HCG dieet bestaat uit de volgende drie fasen:

Laadfase

Tijdens de eerste twee dagen van het dieet mag je alles eten. In het ideale geval bevat het voedsel veel vet en calorieën. Vooral fast food, gebak en zoetigheid zijn ideaal voor een succesvolle start van het HCG dieet.

De inname van 4000 kilocalorieën per dag wordt snel bereikt met een vet- en calorierijk dieet. Tegelijkertijd begin je met HCG injecties of neem je HCG globules in.

Dieetfase

Na de twee feestdagen begint de dieetfase. Dit duurt drie weken. Tijdens deze fase zijn suiker, koolhydraten en vet verboden. Per dag mag slechts maximaal 500 kilocalorieën geconsumeerd worden. Bovendien is alcohol ten strengste verboden.

Het is belangrijk dat het lichaam voldoende vocht opneemt. Dagelijks wordt minstens drie liter vers bron- of mineraalwater aanbevolen. Tijdens de hele dieetfase blijft een kleine dosis HCG geïnjecteerd worden of ingenomen in de vorm van tabletten.

Stabilisatiefase

Als het gewenste gewicht bereikt is, volgt de stabilisatiefase van drie weken. Tijdens deze fase moet de stofwisseling langzaam weer normaal worden.

De stofwisseling moet genormaliseerd worden door dagelijks het aantal calorieën te verhogen.

Dit kun je bereiken door je calorie-inname met ongeveer 100 calorieën per dag te verhogen en te stoppen met het HCG hormoon. Nu kun je al het voedsel dat je tijdens de dieetfase vermeed weer eten. Aan het eind van de stabilisatiefase moet je een calorie-inname bereikt hebben die geschikt voor je is (afhankelijk van je gewicht, lengte en leeftijd).

Om je gewenste gewicht op lange termijn te behouden, zijn een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging aan te bevelen.

Voor wie is het HCG dieet (on)geschikt?

Zoals je al gemerkt hebt, is het HCG dieet een vrij radicaal metabolisch dieet. Het crashdieet heeft tot doel in korte tijd zo veel mogelijk gewicht te verliezen. De lage calorie-inname is echter ongeschikt voor de volgende mensen

 • Kinderen
 • Adolescenten
 • Senioren
 • Zwangere vrouwen
 • Diabetici
 • Cardiovasculaire patiënten

Als je doel is om op lange termijn gewicht te verliezen, is een verandering in dieet effectiever dan het HCG dieet.

Welke voedingsmiddelen kan ik eten tijdens een HCG dieet?

Tijdens het dieet ligt de nadruk op een calorie-arm en eiwitrijk dieet.

HCG Diät-2

Een calorie-arm en eiwitrijk dieet is essentieel tijdens het dieet.
(Image source: pixabay/ RitaE)

Dit zorgt ervoor dat je tijdens de dieetfase niet te veel honger hebt. Bovendien voorkomt eiwitrijk voedsel het ongewenste verlies van spieren. Voedingsmiddelen die zijn toegestaan bij het HCG dieet

 • Mager vlees: kip, vis of biefstuk
 • Groenten (geen aardappelen)
 • Rauwe groenten
 • Fruit (geen druiven of bananen)
 • Magere kwark en magere yoghurt
 • Tofu, tempeh en lupine-producten
 • Eieren

Welke supplementen moet ik daarnaast nemen?

Om tekortverschijnselen tijdens het dieet te voorkomen, is het aan te bevelen voedingssupplementen te nemen. Vooral tijdens de dieetfase is het belangrijk om het lichaam te ondersteunen bij ontgifting, regeneratie en gewichtsverlies.

Deze vijf voedingssupplementen zijn bijzonder nuttig:

Art Omschrijving
MSM (organische zwavel) Voorkomt het gebrek aan zwavel. Zwavel bindt schadelijke stoffen en voert ze met de urine uit het lichaam.
OPC (druivenpitextract) Ondersteunt de cellen van binnenuit en is ook ontstekingsremmend en rijk aan antioxidanten.
Multivitaminesupplementen Bevatten vitaminen en mineralen.
Omega-3 vetzuren Helpt vet en lichaamsomvang te verminderen.
Eiwitpoeder Verhoogt het eiwitgehalte in de voeding en is vullend ondanks het lage aantal calorieën.

Afzonderlijke toevoegingen van vitaminen, mineralen en sporenelementen moeten gedurende de hele periode van het HCG dieet dagelijks worden ingenomen.

Hoeveel kost het HCG dieet?

Sommige gezondheidscentra bieden het HCG injectiedieet aan. Dit is erg duur en kost 400 euro of meer. Met deze injectiekuur moeten dagelijkse bezoeken aan de dokter gepland worden, die een aanzienlijke tijdsbesteding zijn. HCG globules zijn een veel goedkopere optie. Deze kosten ongeveer 20 euro. Het meeste geld wordt besteed aan voedingssupplementen.

Tijdens de dieetfase heeft het lichaam vitamines, vezels en sporenelementen nodig. Je kunt deze als pellets of poeders online of in de apotheek kopen. Bij het kopen van voedingssupplementen moet je letten op goede kwaliteit. Vaak staat dezelfde naam op een goedkoop gemaakt product, maar de inhoud is niet dezelfde. Kwaliteit heeft zijn prijs. Je kunt verwachten dat je voor de eerste maand ongeveer 200 euro betaalt. Voor de volgende maanden ongeveer 80 euro.

Product Kosten
Voedingssupplementen ca. 200 €
HCG globuli ca. 20 €
Eiwitpoeder ca. 20 €
Voedings ca. 120-200 €

Je moet ook rekening houden met de kosten voor voedsel. Maar door de beperking van toegestane voedingsmiddelen zijn die beheersbaar. Tijdens de dieetfase neem je ’s morgens meestal een eiwitshake met toegestaan fruit. Vlees of vis met veel salade of groenten bij de lunch en het avondeten. We rekenen op ongeveer 30 tot 50 euro per week, d.w.z. 120 tot 200 euro per maand voor voedsel.

Doet een HCG dieet wel iets?

Het HCG dieet is zeer omstreden. Al in 1976 werd het effect van HCG met betrekking tot gewichtsvermindering onderzocht bij 202 patiënten. Het bleek dat het HCG hormoon noch een effectief, noch een veilig effect heeft op het afvallen van het lichaam. (1)

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het effect van HCG op diëten.

Na verdere studies in 1976 (2), 1977 (3) en 1990 (4) kon nog steeds geen effect van HCG op gewichtsverlies bewezen worden. Er is dus geen wetenschappelijk bewijs dat HCG gewichtsverlies veroorzaakt, noch dat het hongergevoel vermindert. (5) De Duitse Voedingsvereniging raadt het HCG dieet sterk af. (6)

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Omdat de dagelijkse calorie-inname tot 500 kilocalorieën wordt teruggebracht, kan dit op lange termijn een te lage aanvoer tot gevolg hebben. Het te geringe aanbod uit zich in veel verschillende neveneffecten. Deze omvatten vermoeidheid, hoofdpijn, rusteloosheid, prikkelbaarheid, depressiviteit en menstruatiestoornissen. (6)

Het ontstaan van trombose werd ook aangetoond in een studie. (7) Volgens de Duitse Voedingsvereniging kan het hormoon HCG onder andere tot hartritmestoornissen leiden. (6)

Hoe zit het met het jojo effect?

In het begin blijkt het HCG dieet succesvol te zijn. Het lichaam schakelt over op spaarstand en de kilo’s vallen eraf. Zodra het oude eetgedrag echter weer hervat wordt, is een snelle gewichtstoename te verwachten. Het gevreesde jojo-effect is er sneller dan je denkt. Op lange termijn is een HCG dieet geen goed alternatief.

Welke alternatieven zijn er voor het HCG dieet?

Wil je snel een paar kilo afvallen, en liefst zo snel mogelijk? Dit is precies wat veel mensen die willen afvallen denken. Een blijvende verandering in dieet is echter beter dan een radicaal dieet. Geleidelijk aan moet je snoep, gebak en andere tussendoortjes vervangen door caloriearme alternatieven. Op die manier leer je welke voedingsmiddelen goed voor je zijn en ga je actief een gezonde levensstijl aan.

Je moet er ook voor zorgen dat je voldoende calorieën eet. De nodige voedingsstoffen zitten ook in veel gezonde voedingsmiddelen. Naast een gezonde voeding is ook regelmatige lichaamsbeweging belangrijk. Het helpt spieren opbouwen en houdt je op lange termijn fit.

Conclusie

Het HCG dieet is erg populair bij Hollywoodsterren, vooral als crashdieet. Tot nu toe is er echter geen duidelijk bewijs dat het ook echt werkt. Het zwangerschapshormoon is niet goedgekeurd om af te vallen. (6) Het radicale dieet is niet alleen ongezond, maar brengt ook veel ongewenste bijwerkingen met zich mee. Het aanvankelijke succes van het gewichtsverlies kan toegeschreven worden aan het sterk energie-gereduceerde dieet.

Het hormoon heeft hier geen invloed op. Het is aan ieder mens om te beslissen of hij in injecties, globules of andere voedingssupplementen wil investeren. Voor succes op lange termijn moet er echter voor gezorgd worden dat er ook na afloop van het dieet aandacht aan het dieet besteed wordt. In combinatie met regelmatige lichaamsbeweging kan het jojo-effect vermeden worden.

Beeldbron: seoterra / 123rf.com

Referenties (7)

1. Young RL, Fuchs RJ, Woltjen MJ. Chorionic gonadotropin in weight control. A double-blind crossover study. JAMA. 1976;236(22):2495-2497.
Bron

2. Stein MR, Julis RE, Peck CC, Hinshaw W, Sawicki JE, Deller JJ Jr. Ineffectiveness of human chorionic gonadotropin in weight reduction: a double-blind study. Am J Clin Nutr. 1976;29(9):940-948. doi:10.1093/ajcn/29.9.940
Bron

3. Greenway FL, Bray GA. Human chorionic gonadotropin (HCG) in the treatment of obesity: a critical assessment of the Simeons method. West J Med. 1977;127(6):461-463.
Bron

4. Bosch B, Venter I, Stewart RI, Bertram SR. Human chorionic gonadotrophin and weight loss. A double-blind, placebo-controlled trial. S Afr Med J. 1990;77(4):185-189.
Bron

5. Lijesen GK, Theeuwen I, Assendelft WJ, Van Der Wal G. The effect of human chorionic gonadotropin (HCG) in the treatment of obesity by means of the Simeons therapy: a criteria-based meta-analysis. Br J Clin Pharmacol. 1995;40(3):237-243. doi:10.1111/j.1365-2125.1995.tb05779.x
Bron

6. Deutsche Gesellschaft für Ernährung: HCG Diät https://www.dge.de/ernaehrungspraxis/diaeten-fasten/hcg/
Bron

7. Goodbar NH, Foushee JA, Eagerton DH, Haynes KB, Johnson AA. Effect of the human chorionic gonadotropin diet on patient outcomes. Ann Pharmacother. 2013;47(5):e23. doi:10.1345/aph.1R755
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Young RL, Fuchs RJ, Woltjen MJ. Chorionic gonadotropin in weight control. A double-blind crossover study. JAMA. 1976;236(22):2495-2497.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Stein MR, Julis RE, Peck CC, Hinshaw W, Sawicki JE, Deller JJ Jr. Ineffectiveness of human chorionic gonadotropin in weight reduction: a double-blind study. Am J Clin Nutr. 1976;29(9):940-948. doi:10.1093/ajcn/29.9.940
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Greenway FL, Bray GA. Human chorionic gonadotropin (HCG) in the treatment of obesity: a critical assessment of the Simeons method. West J Med. 1977;127(6):461-463.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bosch B, Venter I, Stewart RI, Bertram SR. Human chorionic gonadotrophin and weight loss. A double-blind, placebo-controlled trial. S Afr Med J. 1990;77(4):185-189.
Ga naar bron
Metaanalyse
Lijesen GK, Theeuwen I, Assendelft WJ, Van Der Wal G. The effect of human chorionic gonadotropin (HCG) in the treatment of obesity by means of the Simeons therapy: a criteria-based meta-analysis. Br J Clin Pharmacol. 1995;40(3):237-243. doi:10.1111/j.1365-2125.1995.tb05779.x
Ga naar bron
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.
Deutsche Gesellschaft für Ernährung: HCG Diät https://www.dge.de/ernaehrungspraxis/diaeten-fasten/hcg/
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Goodbar NH, Foushee JA, Eagerton DH, Haynes KB, Johnson AA. Effect of the human chorionic gonadotropin diet on patient outcomes. Ann Pharmacother. 2013;47(5):e23. doi:10.1345/aph.1R755
Ga naar bron
Recensies